প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না চন্দ্রয়ান-3না মায় পাকখিবদা তীম ISROগী মফমদা ৱা ঙাঙখ্রে
“ঐহাক্না অদোমগী নাক্তা চত্তুনা অদোমগী থৱাই য়াওবা, খোঙফম চেৎপা, থৌনা, থাজবগীদমক্তা থাগৎনীংবনা ঙাইঙমদ্রে”
“ভারত থাদা য়ৌরে! ঐখোয়না লৈবাক্কী মিংচৎপু থাদা থমখ্রে”
“মসিগী অনৌবা ভারত অসিনা 21শুবা চহি-চাগী মালেমগী অচৌবা শিংনবশিংগী ৱারোইশিন পুরক্লগনি”
“তচদাউন তৌখিবগী মিৎকুপ্না চহি-চা অসিগী ইথিল খ্বাইদগী পীবা পুংফম অমা ওইরে”
“ঙসিদি, মালেম পুম্বনা ভারতকী সাইন্সকী ইথিল, ঐখোয়গী তেক্নোলোজী অমসুং সাইন্তিফিক তেম্পরামেন্তপু উরে অমসুং মসিগী মপাঙ্গলবু শকখঙলে”
“ঐখোয়গী ‘মুন লেন্দর’ অসিনা অঙ্গদকুম্না থা লৈমায়দা চেৎনা খোঙদারে”
“চদ্রয়ান-3গী মুন লেন্দরনা তাখিবা মফম্বু হৌজিক ‘শিব শক্তি’ হায়না খঙনরগনি”
“চন্দ্রয়ান-2গী খোঙ্গুল তাখিবা মফম্বু হৌজিক ‘তিরঙ্গা’ হায়না কৌরগনি”
“চন্দ্রয়ান-3 লুনার মিসনগী মায় পাকপদা ঐখোয়গী নুপী সাইন্তিস্ত, লৈবাক্কী নারী শাক্তিগী অচৌবা থৌদাং য়াওরি”
“ঐখোয়গী ‘অহুমশুবা পরিং’দগী ‘অহানবা পরিং’ ফাওবগী খোঙচত্তা ‘ISRO’গুম্বা ঐখোয়গী ইন্সতিত্যুসনগী অচৌবা থৌদাং য়াওরি”
“ভারতকী খা থংবা মফমদগী থাগী খা মাইকৈ ফাওবগী খোঙচৎ অসি অরায়বা নত্তে”
“ঙসিদগী হৌনা, ওগস্ত 23 অসিবু চহি খুদিংগী লৈবাক্কী স্পেস নুমিৎ হায়না পাংথোক্লগনি”
“ভারতকী স্কৃপচরশিংদা য়াওরিবা এস্ত্রোনোমীগী ফোর্মুলাশিংবু সাইন্তিফিক ওইনা চুম্মী তাক্নবা অমসুং নৌহৌননা অমুক নৈননবা অনৌবা চারোন শুরোন্না মাঙদা থোক্লকপা তারে”
“21শুবা চহি চাগী মতমসিদা, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা লুচিং থৌদাং লৌরিবা লৈবাক অসিনা তুংলমচত্তা চঙশিল্লগনি”
26 AUG 2023 9:34AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গ্রীস্তগী লাক্লবা মতুংদা বেঙ্গালুরুদা লৈবা ISRO তেমিমিত্রী ত্রেক্কিং অমসুং কম্মান্দ সেন্তর নেতৱর্ক (ISTRAC)তা চৎখ্রে অমসুং চন্দ্রয়ান-3না মায় পাকপগীদমক্তা তীম ISROগী মফমদা ৱা ঙাঙখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা চন্দ্রয়ান-3গী মিসনদা শরুক য়াখিবা ISRO সাইন্তিস্তশিংগা উন্নদুনা ৱারী শাখি অমসুং মসিদা চন্দ্রয়ান-3না খঙবা ঙমখিবা ৱাফম কয়া অমসুং হৌজিক্কী ওইরিবা ফিভমগী মতাংদা মহাক্কী মফমদা পাউদমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা সাইন্তিস্তশিংদা ৱা ঙাঙবদা, বেঙ্গালুরুগী ISRO তেমিমিত্রী ত্রেক্কিং অমসুং কম্মান্দ সেন্তর নেতৱর্ক (ISTRAC)তা লৈবদা নুংঙাইবা ফোংদোক্লদুনা মসিগুম্বা থৌদোক অসিদি হকচাং অমসুং ৱাখল্লোন অনিমকপু অশুক য়াম্বা হরাও নুংঙাইবগী মতৌনা থনবা য়াম্না তাঙবা পুংফম্নি হায়না ফোংদোকখি। ঙাইঙমদবগী মতৌনা থুমহৎপগুম্বা মীওইবগী পুন্সিদা য়াম্না তাঙনা থোকপা অখন্নবা পুংফম খরগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মসিগুম্বা মতৌ অসিমক মহাক্না সাউথ অফ্রিকা অমসুং গ্রীসকী খোঙচৎ মনুংদা ফাওখি অমসুং মহাক্কী ৱাখলনা মতম পুম্বদা চন্দ্রয়ান-3গী মতাংদা খন্দুনা লৈখি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না মাংজৌননা খঙহনবা লৈতনা ISTRACদা লাকপদা ISROগী সাইন্তিস্তশিংদা পীরিবা খুদোংচাদবশিংবু খঙলদুনা, মবুক্নিং নুংশিবগী শক্তম্না মায়থোংদা ময়েক শেংনা মমি তারিবা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক অসি মফমসিদা লাক্নীংবনা লাংতক্নরবনি হায়রদুনা মহাক্না সাইন্তিস্তশিংবু মখোয়গী থৱাই য়াওবা, খোঙফম চেৎপা, থৌনা অমসুং ৱাখল চেৎপগী মতৌবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মসিদি ইচম চম্বা মায় পাকপা অমা নত্তে হায়খি। মসিগুম্বা মায় পাকপা অসিনা ভারতকী সাইন্তিফিক পাৱরবু লোইবা নাইদবা স্পেস্তা শন্দোক্লবনি হায়খি। থৱাই নুংঙাইরবা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ভারত অসি থাদা য়ৌরে, ঐখোয়গী লৈবাক্কী মিংচৎ অসি থাদা য়ৌরে”। মমাংদা অমুক্তা ফংখিদ্রিবা মসিগুম্বা মায় পাকপসিদা মিৎয়েং চঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “অকীবা লৈতবা অমসুং হনবা লৈতবা ভারত অসি ঙসিগী ভারতনি। মসিগী ভারত অসিদি অনৌবা ৱাখল খল্লি, অমম্বদা চত্তুনা মালেমদা মঙাল পীবনি। মসিগী ভারত অসিনা 21শুবা চহি-চাগী মালেমগী অচৌবা শিংনবশিংগী ৱারোইশিন পুরক্কনি”।
তচদাউন তৌখিবগী পুংফম অদুদি ভারতকী কন্সিয়সনেস্তা অমর ওইদুনা লৈহৌরগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “তচদাউন তৌখিবগী মিৎকুপ্না চহি-চা অসিগী ইথিল খ্বাইদগী পীবা পুংফম অমা ওইরে। মসিবু ভারত মচা খুদিংনা মশাগী মায় পাকপনি হায়না খনগদবনি”, মহাক্না হায়খি। মসিগুম্বা অচৌবা মায় পাকপা অসি সাইন্তিস্তশিংনা মরম ওইরগা ফংলিবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা মুন লেন্দরগী অচেৎপা খোঙফমগী ফোতোশিংগী মতাংদা পল্লদুনা অসুম্না হায়খি, “ঐখোয়গী ‘মুন লেন্দর’ অসিনা অঙ্গদকুম্না থা লৈমায়দা চেৎনা খোঙদারে। নাকল অমদা বিক্রমগী থৌনা লৈরে, অদুগা অতোপ্পা নাকল অমদনা প্রগ্যানগী তৌবা ঙম্বগী মতিক লৈরে”। মসিগী ফোতো অসিদি মমাংদা অমুক্তা উখিদ্রিবা থাগৈ মাইকৈ অমগীনি, অমসুং মসি ভারতনা লৌরিবনি হায়না মহাক্না হায়খি। “মালেম পুম্বনা ভারতকী সাইন্সকী ইথিল, তেক্নোলোজী অমসুং তেমপরামেন্তপু শকখঙলে”, শ্রী মোদীনা হায়খি।
“চন্দ্রয়ান 3গী মায় পাকপা অসিদি ভারতখক্কী নত্তে, মসিদি মীওইবা খুন্নাই পুম্বগীনি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমসুং মিসন অসিনা থীদোকপা কয়ানা লৈবাক খুদিংগী মুন মিসনগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া হাংদোক্লগনি হায়খি। মিসন অসিনা থাগী অরোনবা ৱাফম কয়া হাংদোকপতা নত্তনা পৃথীবীগী শিংনবা কয়াগী ৱারোইশিন পুরকপদসু তেংবাংগনি হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা চন্দ্রয়ান 3 মিসনগা মরী লৈনবা সাইন্তিস্ত, তেক্নিসিয়ন, ইঞ্জিনিয়র অমসুং মেম্বর খুদিংবু অমুক্কা হন্না থাগৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোকখি, “চদ্রয়ান-3গী মুন লেন্দরনা তাখিবা মফম্বু হৌজিক ‘শিব শক্তি’ হায়না খঙনরগনি”। “শিব হায়বসিদা মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফ য়ুম্বালগী ৱারেপ য়াওরি অমসুং শক্তিনা ৱারেপশিং অসিবু মঙফাওনহনবগী পাঙ্গল ঐখোয়দা পীরিবনি। থাগী শিব শক্তি পোইন্ত অসিনা হিমালয়গা কন্যাকুমারীগা লৈনবা মরীগী ৱাখল্লোন অমসু তাক্লি”, মহাক্না মখা তাখি।
সাইন্সনা খুমাং চাউশিল্লকপদা পুরকপা য়াইফ থৌরাংগী মতাংদা মিৎয়েং চঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মসিগুম্বা অফবা ৱারেপশিং অসিদা শক্তিগী থৌজাল চঙই অমসুং মসিগী শক্তি অসিদি ঐখোয়গী নারী শক্তিনি হায়না ফোংদোকখি। চন্দ্রয়ান 3 লুনার মিসনগী মায় পাকপা অসিদা ঐখোয়গী নুপী সাইন্তিস্তশিং, লৈবাক্কী নারী শক্তিগী অচৌবা থৌদাং য়াওরি হায়না মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, “থাগী শিব শক্তি পোইন্তনা ভারতকী মসিগুম্বা সাইন্তিফিক অমসুং ফিলোসোফোগী ৱাখল্লোন অসিগী শাখি ওইগনি”, মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা চন্দ্রয়ান-2গী খোঙ্গুল তাখিবা মফম্বু হৌজিক ‘তিরঙ্গা’ হায়না কৌরগনি হায়না ফোংদোকখি। মসিগী পোইন্ত অসিনা ভারতনা হোৎনরকপা খুদিংগী ইথিল ওইগনি অমসুং মায়থীবা অসিনা অরোইবা নত্তে হায়বা ঐখোয়দা মতম পুম্বদা নীংশিংহনগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “তৌগে হায়না খনবগী অকনবা মতৌ লৈরবদি, মায় পাকপা হায়বসিদি শোইদ্রবনি”, মহাক্না হায়খি।
ভারতনা থাগী লৈমায়দা মায় পাক্না খোঙদাবা ঙম্বা 4শুবা লৈবাক অমা ওইরে হায়না ফোংদোক্লদুনা, ভারতকী স্পেস প্রোগ্রাম্না য়াম্না চম্না হৌরকখিবা অদু য়েংলুরগদি, প্রধান মন্ত্রীনা মসিগুম্বা মায় পাকপা অসি য়াম্না চাউবা মায় পাকপা অমনি হায়খি। ভারতপু থর্দ ৱর্ল্দ লৈবাক অমনি খন্নরম্বা অমসুং তঙাই ফদবা তেক্নোলোজী অমসুং তেংবাং লৈতবা মতম্বু মহাক্না নীংশিংখি। ঙসিদি, ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী মঙাশুবা চাউবা শেন্মিৎলোন ওইরে অদুগা ত্রী ওইরো, নত্ত্রগা তেক্নোলোজী ওইরো, ভারত অসি ঙসিদি ফর্স্ত ৱর্ল্দ লৈবাকশিংগী মনুং চল্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “ঐখোয়গী ‘অহুমশুবা পরিং’দগী ‘অহানবা পরিং’ ফাওবগী খোঙচত্তা ‘ISRO’গুম্বা ঐখোয়গী ইন্সতিত্যুসনগী অচৌবা থৌদাং য়াওরি”, প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়গী হোৎনজমনশিংবু পল্লদুনা, ঙসিদি মখোয়না মেক ইন ইন্দিয়াবু থাদা য়ৌহল্লে হায়না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা থৌওং অসিবু খুদম ওইনা পীরদুনা, ISROগী হোৎনবা কনবা মতৌবু লৈবাক মীয়ামদা পাউদমখি। “ভারতকী খা থংবা মফমদগী থাগী খা মাইকৈ ফাওবগী খোঙচৎ অসি অরায়বা নত্তে”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমসুং ISROনা মখোয়গী রিসর্চ ফেসিলিতীদা খুৎশেম্না শাবা থা অমসু শেম্লে হায়না পাউদমখি। মসিগুম্বা স্পেস মিসনগী মায় পাকপ অসিদি ভারতকী নহাশিংগী মরক্তা সাইন্স অমসুং ইন্নোভেসনগী ইথিল লৈবগী মতৌ অসিগী মরমদগীনি হায়না মহাক্না হায়খি। “মঙ্গলয়ান অমসুং চন্দ্রয়ানগী মায় পাকপা অমসুং গগনয়ানগীদমক্তা শেম্বা শারিবা অসিনা লৈবাক্কী হৌগৎলক্লিবা চারোন শুরোন্দা অনৌবা ইথিল অমা পীরে। অদোমগী অচৌবা মায় পাকপা অসিনা ভারতকী চারোন শুরোন কয়াবু মীকপ থোকহল্লে অমসুং মপাঙ্গল হাপ্লে”, শ্রী মোদীনা হায়খি। ঙসিদি, চন্দ্রয়ান হায়না মিং অসি ভারতকী অঙাং খুদিংনা শোন্নরি। অঙাং খুদিংনা সাইন্তিস্তশিংদা মখোয়গী তুংগী মতম্বু উনরি, মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিদগী হৌনা, ওগস্ত 23, চন্দ্রয়ান 3না থাদা সোফ লেন্দিং তৌখিবা নুমিৎ অসিবু চহি খুদিংগী ‘লৈবাক্কী স্পেস নুমিৎ’ হায়না পাংথোক্লগনি হায়না লাউথোকখি। লৈবাক্কী স্পেস নুমিৎনা সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভেসনগী ইথিলগী নুংঙাইবা ফোংদোক্কনি অমসুং ঐখোয়গী ইফমদা মতম পুম্বদা ইথিল পীদুনা লৈগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
স্পেস সেক্তরগী মতিক অসিদি সেতিলাইত থাগৎপা অমসুং স্পেস এক্সপ্লোরেসনখক্তদা অকক্নবা লৈতে, মসিগী পাঙ্গল অসিদি ইজ ওফ লিবিং অমসুং ইজ ওফ গবর্নেন্সতসু উবা ফংগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না প্রধান মন্ত্রী নৌনা ওইরকপা মতমদা কেন্দ্র সরকারগী জোইন্ত সেক্রেতরীগী থাক্তা লৈবা ওফিসরশিং অমসুং ISROগী মরক্তা পাংথোকখিবা ৱর্কশোপশিংবু মহাক্না নৌহৌননা নীংশিংখি। স্পেস এপ্লিকেসনগা গবর্নেন্সকা মরী লৈনহন্নবা হোৎনবদা ফংবা ঙম্লবা অচৌবা মায় পাকপা কয়া মহাক্না পনখি। স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান; এজুকেসন, কম্ম্যুনিকেসন অমসুং হেল্থ সর্ভিসশিংবু অথাপা মফমদা য়ৌহনবা; তেলি-মেদিসিন অমসুং তেলি এজুকেসনগী লমদা স্পেস তেক্নোলোজীনা য়াখিবা থৌদাংশিংবু মহাক্না পনখি। মহাক্না NAVIC সীস্তেমগী থৌদাং অমসুং মসিনা মহৌশাগী ওইবা অমাঙ অতা থোকপা মতমদা পীবা তেংবাংগী মতাংদসু মহাক্না পাউদমখি। “ঐখোয়গী পি.এম. গতি শক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান অসি স্পেস তেক্নোলোজীদসু য়ুম্ফম ওই। মসিনা প্রোজেক্তশিংগী থৌরাং য়াৎপা, থবক্তা ওন্থোকপা অমসুং য়েংশিনবদসু মতেং পাংলি। মতমগী মতুং ইন্না পাকথোক-চাউথোকপা হেনগৎলক্লিবা স্পেস এপ্লিকেসনগী স্কোপ অসিনা ঐখোয়গী নহাশিংদা খুদোংচাবা পীবসু হেনগৎলক্লি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা ISROদা ‘স্পেস তেক্নোলোজী ইন গবর্নেন্স’কী মতাংদা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী তোঙান-তোঙানবা বিভাগশিংগা খুৎশম্নদুনা নেস্নেল স্পেস হেক্কাথোন শিনবীনবা ৱাফম হৌদোকখি। “মসিগী নেস্নেল হেক্কাথোন অসিনা ঐখোয়গী গবর্নেন্সপু ইফেক্তিব হেন্না ওইহনগনি অমসুং লৈবাক মীয়ামদা মতমগা চুনবা ৱারোইশিন পীবা ঙমগনি হায়বগী ঐহাক্না চেৎনা থাজৈ”, মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক্কী নহাশিংদা থবক অমসু পীখি। মহাক্না হায়খি, “ঐহাক্না অনৌবা চারোন শুরোন্না ভারতকী স্কৃপচরশিংদা য়াওরিবা এস্ত্রোনোমীগী ফোর্মুলাশিংবু সাইন্তিফিক ওইনা চুম্মী তাক্নবা অমসুং নৌহৌননা অমুক নৈননবা মাঙদা থোক্লকপা পাম্মি। মসিদি ঐখোয়গী হেরিতেজ অমসুং সাইন্সকীদমক্তা য়াম্না মরু ওইবনি। মসিনা স্কুল, কোলেজ অমসুং য়ুনিভর্সিতীশিংগী মহৈরোইশিংগী ঙসিগী অনিশুবা থৌদাং অমসু পাম্বৈ অমদা ওইগনি। মীখা পোনবগী শাংলবা মতমদা ভারতকী সাইন্সকী লৌশিংগী লন-থুম অসি ফুমদুনা অমসুং লোত্তুনা লৈরুরে। ঙসিগী নিংতম্বগী অমৃত কাল অসিদা ঐখোয়না লন-থুম অসি থিদোক্কদবনি, রিসর্চ তৌগদবনি অমসুং মালেমদা মসিগী মতাংদা তাক্কদবনি”।
ভারতকী স্পেস ইন্দস্ত্রীনা মথংগী চহি খরসিদা বিলিয়ন দোল্লর 8তগী বিলিয়ন দোল্লর 16 য়ৌগনি হায়না অখঙ-অহৈশিংনা পানরিবা অসিবু প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। সরকারনা স্পেস সেক্তর রিফোর্মগীদমক্তা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরিঙৈ অসিদা, লৈবাক্কী নহাশিংসু কন্ন হোৎনদুনা মমাংগী চহি 4দা স্পেসকা মরী লৈনবা স্তার্তঅপ কয়া শেমখি অমসুং স্তার্তঅপ মশিংনা 4দগী চাউরাকপা 150 য়ৌরে হায়না মহাক্না হায়খি। মাইগোবনা সেপ্তেম্বর 1দগী হৌনা শিল্লিবা চন্দ্রয়ান মিসনগী অচৌবা ক্বিজ কম্পিতিসন অসিদা লৈবাক শিনবা থুংবগী মহৈরোইশিংনা শরুক য়াবীয়ু হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
ঙসিগী 21শুবা চহি-চাগী মতমসিদা, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা লুচিং থৌদাং লৌবগী মরু ওইবদা মিৎয়েং চঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী নহা ওইবা তেলেন্ত ফেক্তরী অমা ওইরে হায়খি। “সমুদ্রগী ইরোন্নুংদগী নোংদোন অতিয়া ফাওবদা, নহা ওইরিবা চারোন শুরোনশিংনা তৌগদবা য়াম্না লৈ”, প্রধান মন্ত্রীনা ‘দীপ আর্থ’তগীনা ‘দীপ সি’ অমদি নেক্স জেনেরেসন কম্প্যুতরদগী জেনেতিক ইঞ্জিনিয়রিং ফাওবগী মরক্তা লৈরিবা খুদোংচাবা কয়াগী মতাংদা পাউদম্লদুনা হায়খি। “অদোমগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া লেপ্পা লৈতনা ভারত্তা হাংদোরক্লিবনি”, মহাক্না মখা তাখি।
তুংগী চারোন শুরোনশিংবু লমজিং-লমতাকপীবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই অমসুং ঙসিগী মরু ওইবা মিসনশিংবু তুংলমচত্তা পুদুনা খুমাং চাউশিলহনগদৌরিবসি মখোয়ননি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। সাইন্তিস্তশিং অসি মখোয়গী রোল মোদেলনি অমসুং ঐখোয়না পাংথোক্কে খল্লবদি পাংথোকপা ঙম্মি হায়বসি মখোয়গী রিসর্চ অমদি চহি কয়াদগী কন্না হোৎনরক্লিবা অসিনা তাক্লে হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা, লৈবাক মীয়াম্না সাইন্তিস্তশিংদা থাজবা থম্মি, অমসুং মীয়াম্না মখোয়গী মফমদা থৌজাল পীবা মতমদা, মখোয়না লৈবাক্কীদমক্তা কত্থোক্লিবা অসিগা লোয়ননা ভারতনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী মালেমগী লুচিংবা ওইবা ঙমগনি হায়না ফোংদোকখি। “ঐখোয়গী ইন্নোভেসনগী চপ মান্নবা ইথিল অসিনা ইং 2047দা চাউখৎপা ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনবা ঙমহনগনি”, শ্রী মোদীনা হায়খি।
Interacting with our @isro scientists in Bengaluru. The success of Chandrayaan-3 mission is an extraordinary moment in the history of India's space programme. https://t.co/PHUY3DQuzb
— Narendra Modi (@narendramodi) August 26, 2023
India is on the moon!
We have our national pride placed on the moon! pic.twitter.com/yzwlEWqOwo
— PMO India (@PMOIndia) August 26, 2023
Unforgettable moments as the Chandrayaan-3 touchdown was confirmed on the Moon, the way our space scientists rejoiced at the @isro centre, the way people celebrated all over the country: PM @narendramodi pic.twitter.com/QFfT5mzIYZ
— PMO India (@PMOIndia) August 26, 2023
Our 'Moon Lander' has firmly set its foot on the Moon like 'Angad'. pic.twitter.com/IykRwSzgdc
— PMO India (@PMOIndia) August 26, 2023
Today, the entire world is witnessing and accepting the strength of India's scientific spirit, our technology and our scientific temperament. pic.twitter.com/glYABIMc1K
— PMO India (@PMOIndia) August 26, 2023
The point where the moon lander of Chandrayaan-3 landed will now be known as 'Shiv Shakti'. pic.twitter.com/C4KAxLDk22
— PMO India (@PMOIndia) August 26, 2023
In the success of Chandrayaan-3 lunar mission, our women scientists, the country's Nari Shakti have played a big role. pic.twitter.com/iTD82erd9s
— PMO India (@PMOIndia) August 26, 2023
The point on the Moon where Chandrayaan 2 left its imprints will now be called 'Tiranga'. pic.twitter.com/lQENujwiyk
— PMO India (@PMOIndia) August 26, 2023
Today, from trade to technology, India is being counted among the countries standing in the first row.
In the journey from 'third row' to 'first row', institutions like our 'ISRO' have played a huge role. pic.twitter.com/9w7PHxyQhV
— PMO India (@PMOIndia) August 26, 2023
Today, the name of Chandrayaan is resonating among children of India. Every child is seeing his or her future in the scientists. pic.twitter.com/R42SIXIMRM
— PMO India (@PMOIndia) August 26, 2023
Now onwards, every year, 23rd August will be celebrated as the National Space Day. pic.twitter.com/R2sR56bvst
— PMO India (@PMOIndia) August 26, 2023
A task for the youngsters... pic.twitter.com/T27UkHzdoB
— PMO India (@PMOIndia) August 26, 2023
In this period of the 21st century, the country which takes the lead in science and technology, will move ahead. pic.twitter.com/IwOcBOPilP
— PMO India (@PMOIndia) August 26, 2023

Prime Minister's Office
PM addresses Team ISRO on success of Chandrayaan-3
“I was impatient and eager to visit and salute you for your diligence, dedication, courage, devotion and passion”
“India is on the moon! We have our national pride placed on the moon”
“This New India will provide solutions to the big problems of the world in the 21st century”
“The moment of touchdown is one of the most inspiring moments of this century”
“Today, the entire world is witnessing and accepting the strength of India's scientific spirit, our technology and our scientific temperament”
“Our 'Moon Lander' has firmly set its foot on the Moon like 'Angad'”
“The point where the moon lander of Chandrayaan-3 landed will now be known as ‘Shiv Shakti’”
“The point where Chandrayaan 2 left its footprints will now be called ‘Tiranga’”
“In the success of Chandrayaan-3 lunar mission, our women scientists, the country's Nari Shakti have played a big role”
“In the journey from 'third row' to 'first row', institutions like our 'ISRO' have played a huge role”
“From Southern part of India to the South of the Moon, this was not an easy journey”
“Now onwards, every year, 23rd August will be celebrated as the National Space Day”
“New generation should come forward to scientifically prove the astronomical formulas in the scriptures of India and to study them anew”
“In this period of the 21st century, the country which takes the lead in science and technology, will move ahead”
26 AUG 2023 9:34AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi visited the ISRO Telemetry Tracking and Command Network (ISTRAC) in Bengaluru after his arrival from Greece and addressed Team ISRO on the success of Chandrayaan-3. The Prime Minister met and interacted with ISRO scientists involved in the Chandrayaan-3 mission where he was also briefed about the findings and progress in the Chandrayaan-3 Mission.
Addressing the scientists, the Prime Minister expressed great delight in being present at the ISRO Telemetry Tracking and Command Network (ISTRAC) in Bengaluru and said that such an occasion is extremely rare when the body and mind get filled with such happiness. Referring to the few special moments in everyone’s lives when impatience starts to dominate, the Prime Minister noted that he experienced the exact same emotions during his tour to South Africa and Greece and said that his mind was focussed on the Chandrayaan 3 Mission at all times. Observing the inconvenience caused to the scientists at ISRO due to his impromptu plans to visit the ISTRAC, a visibly emotional Prime Minister said that he was eager to visit and salute the scientists for their diligence, dedication, courage, devotion and passion.
The Prime Minister said that this is not a simple success. He said this achievement heralds India’s scientific power in infinite space. An elated Prime Minister exclaimed, “India is on the Moon, We have our national pride placed on the Moon”. Highlighting this unprecedented achievement, the Prime Minister said “This is today’s India that is fearless and relentless. This is an India that thinks new and in a novel way, the one that goes to the dark zone and spreads light in the world. This India will provide solutions to the big problems of the world in the 21st century.”
The Prime Minister said that the moment of the touchdown has become immortal in the consciousness of the nation. “The moment of touchdown is one of the most inspiring moments of this century. Every Indian took it as his or her own victory ”, he said. The Prime Minister credited the scientists for this grand success.
The Prime Minister, describing the photographs of the strong footings of the Moon lander said, “Our ‘Moon Lander’ has firmly set its foot on the Moon like 'Angad… On the one side is the valor of Vikram then there is bravery of Pragyan on the other”. He said these are pictures of the never seen parts of the moon and this has been done by India. “Entire world recognizes India’s scientific spirit, technology and temperament,” said Shri Modi.
“The success of Chandrayaan 3 is not just India’s alone but it belongs to all of humanity”, the Prime Minister remarked and underlined that the explorations of the mission will open new doors of possibilities for moon missions of every country. He stated that the mission would not only unravel the secrets of the moon but also contribute to overcoming the challenges on Earth. The Prime Minister once again congratulated every scientist, technician, engineer and all members associated with Chandrayaan 3 Mission.
The Prime Minister announced, “The point where the moon lander of Chandrayaan-3 landed will now be known as 'Shiv Shakti'”. “In Shiv, there is resolution for the welfare of humanity and Shakti gives us strength to fulfil those resolutions. This Shiv Shakti Point of the moon also gives a sense of connection with Himalaya to Kanyakumari”, he added.
Emphasizing the welfare core of the pursuit of science, the Prime Minister said that these pious resolutions need the blessings of Shakti and that Shakti is our Nari Shakti. In the success of Chandrayaan-3 lunar mission, our women scientists, the country's Nari Shakti have played a big role, he emphasized. Shri Modi remarked. “Shiv Shakti Point of the Moon will bear witness to this scientific and philosophical thinking of India”, he added.
The Prime Minister stated that the point where Chandrayaan 2 left its footprints will now be called ‘Tiranga’. This point, the Prime Minister said, will serve as an inspiration for every effort that India makes and remind us that failure is not the end. “Success is a guarantee where there is strong will power”, he said.
Emphasizing that India has become only the 4th nation to have a successful touchdown on the surface of the Moon, the Prime Minister said that the feat becomes more immense when we consider the humble beginnings of India’s space program. He recalled the times when India was considered a third-world country and did not have the required technology and support. Today, the Prime Minister said, India has become the 5th largest economy in the world and it is now among the first-world countries be it trees or technology. “In the journey from 'third row' to 'first row', institutions like our 'ISRO' have played a huge role”, the Prime Minister exclaimed as he highlighted its contributions and said that they have taken Make In India to the Moon today.
The Prime Minister took the occasion to convey the hard work of ISRO to the countrymen. “From Southern India to the South of the Moon, this was not an easy journey,” the Prime Minister said and informed that ISRO even created an artificial moon in its research facility. The Prime Minister credited the zeal for innovation and science among the youth of India to the successes of such space missions. “Successes of Mangalyaan and Chandrayaan and preparation for Gaganyaan have given a new attitude to the young generation of the country. Your big achievement is awakening a generation of Indians and energizing that”, Shri Modi said. Today, the name of Chandrayaan is resonating among children of India. Every child is seeing his or her future in the scientists, he said.
The Prime Minister declared that 23rd August, the day of the soft landing of Chandrayaan 3 on the Moon will be commemorated as ‘National Space Day’. He said that National Space Day will celebrate the spirit of Science, Technology and Innovation, and inspire us for an eternity.
The Prime Minister noted that the capabilities of the space sector are not limited to launching satellites and space explorations, and its strength can be seen in Ease of Living and Ease of Governance. He recalled the workshop that was organized for the Joint Secretary level officers in the central government with ISRO during the initial years of his Prime Ministership. He mentioned the tremendous progress made to link the space applications with Governance. He mentioned the role of Space technology in Swachh Bharat Abhiyan; education, communication and health services to far flung areas; tele-medicine and tele-education. He also talked about the role of the NAVIC system and support during natural calamities. “Space technology is also the basis of our PM Gatishakti National Master Plan. This is helping a lot in the planning, execution and monitoring of projects. This scope of space application, which is increasing with time, is also increasing opportunities for our youth”, the Prime Minister added.
The Prime Minister requested ISRO to organize national hackathons on ‘Space Technology in Governance’ in collaboration with various departments of center and state governments. “I am confident that this National Hackathon will make our governance more effective and provide modern solutions to the countrymen”, he said.
The Prime Minister also gave a task to the young generation of the country. He said “I want the new generation to come forward to scientifically prove the astronomical formulas in the scriptures of India, to study them anew. It is also important for our heritage and also important for science. In a way, this is a double responsibility for the students of schools, colleges and universities today. The treasure of scientific knowledge that India has, has been buried, hidden during the long period of slavery. In this Azadi ka Amrit Kaal, we have to explore this treasure too, do research on it and also tell the world about it.”
The Prime Minister referred to the estimates of the experts that India's space industry will reach 16 billion dollars from 8 billion dollars in the next few years. While the government is working relentlessly for space sector reforms, the youth of the country is also making efforts as, during the last 4 years, the number of space-related startups has gone up from 4 to about 150. The Prime Minister also urged students across the country to take part in a huge quiz competition on Chandrayaan mission organized by MyGov from 1st September.
Emphasizing the importance of taking the lead in science and technology in this period of the 21st century, the Prime Minister said that India has become the youngest talent factory in the world. “From the depths of the ocean to the heights of the sky, to the depths of space, there's a lot for the young generations to do”, the Prime Minister said as he highlighted opportunities ranging from ‘Deep Earth’ to ‘DeepSea’, and the next generation computer to genetic engineering. “New opportunities are constantly opening up for you in India”, he added.
The Prime Minister underlined that guidance for future generations is a necessity and it is them who will further the important missions of today. He said that scientists are their role models and their research and years of hard work have proved that anything can be accomplished if you set your mind to it. Concluding the address, the Prime Minister said that the people of the country have faith in the scientists, and when the blessings of the people are bestowed, India will become a global leader in science and technology with the dedication shown towards the country. “Our same spirit of innovation will make the dream of a developed India come true in 2047”, Shri Modi said.