ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବ୍ରିକ୍ସ - ଆଫ୍ରିକା ଆଉଟରିଚ୍ ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ପ୍ଲସ୍ ସଂଳାପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ
24 AUG 2023 11:25PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ 24 ଅଗଷ୍ଟ 2023 ରେ ଜୋହାନ୍ସବର୍ଗ ଠାରେ ବ୍ରିକ୍ସ - ଆଫ୍ରିକା ଆଉଟରିଚ୍ ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ପ୍ଲସ ସଂଳାପରେ ଭାଗ ନେଇଥିଲେ।
ଏହି ବୈଠକରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଦେଶର ନେତା ମାନଙ୍କ ସହ ଆଫ୍ରିକା, ଏସିଆ ଏବଂ ଲାଟିନ୍ ଆମେରିକାର ଅତିଥି ଦେଶମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବାର ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା।
ତାଙ୍କ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ରିକ୍ସକୁ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ (ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ଵ) ର ସ୍ୱର ହେବାକୁ ଆହ୍ବାନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଆଫ୍ରିକା ସହିତ ଭାରତର ଘନିଷ୍ଠ ସହଭାଗୀତା ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଜେଣ୍ଡା 2063 ଅଧୀନରେ ଏହାର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଆଫ୍ରିକାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି।
ବହୁଧ୍ରୁବୀ ଦୁନିଆକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଧିକ ସହଯୋଗ ନିମନ୍ତେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ରଖିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡ଼ିକର ସଂସ୍କାରର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ, ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣ, ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟ, ସାଇବର ନିରାପତ୍ତା, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ତଥା ସ୍ଥାୟୀ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ସେ ନେତା ମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୈ।ର ମେଣ୍ଟ, ୱାନ ସନ୍ ୱାନ ୱାର୍ଲ୍ଡ ୱାନ ଗ୍ରୀଡ (ଏକ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଏକ ବିଶ୍ବ , ଏକ ଗ୍ରୀଡ) ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମିଳିତ ମଞ୍ଚ, ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ବ , ଗୋଟିଏ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ, ବିଗ କ୍ୟାଟ ଆଲାଏନ୍ସ (ବୃହତ୍ ପ୍ରଜାତିର ବିରାଡ଼ି ମାନଙ୍କ ସଂରକ୍ଷଣ ନିମନ୍ତେ ମିଳିତ ମଞ୍ଚ ) ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ବିଶ୍ବସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ଭଳି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡ଼ିକର ଅଂଶ ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଷ୍ଟାକ ମଧ୍ୟ ବଣ୍ଟନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s participation in the BRICS-Africa Outreach and BRICS Plus Dialogue
24 AUG 2023 11:25PM by PIB Delhi
Prime Minister Narendra Modi participated in the BRICS-Africa Outreach and BRICS Plus Dialogue, on 24 August, 2023 in Johannesburg.
The meeting saw participation from the guest countries of Africa, Asia and Latin America, along with the leaders of the BRICS countries.
During his intervention, Prime Minister called for the BRICS to be the voice of the Global South. He underlined India’s close partnership with Africa and reaffirmed India’s commitment to support Africa in its development journey under Agenda 2063.
Prime Minister called for further cooperation to strengthen multi-polar world and emphasised the need to reform the global institutions to keep them representative and relevant. He urged the leaders for cooperation in the domains of counter-terrorism, environment conservation, climate action, cybersecurity, food & health security and resilient supply chains. Prime Minister also extended invitation to countries to be a part of international initiatives such as International Solar Alliance, One Sun One World One Grid, Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, One Earth One Health, Big Cat Alliance and Global Centre for Traditional Medicine. He also offered to share India’s Digital Public Infrastructure Stack.