Prime Minister's Office
PM joins ISRO team via VC to witness landing of Chandrayaan 3
“This is a moment of capability of the 140 crore heartbeats and the confidence of new energy of India”
“In the first light of ‘Amrit Kaal’, this is ‘Amrit Varsha’ of success”
“India has reached the South Pole of the Moon where no country in the world could reach to date with the dedication and talent of our scientists”
“Time is not far when the children would say ‘Chanda Mama ek tour ke’ i.e. the moon is only a tour away”
“Our moon mission is based on human-centric approach. Therefore, this success belongs to all of humanity”
“We'll test the limits of our solar system, and work to realize the infinite possibilities of the universe for humans”
“India is proving again and again that the sky is not the limit”
23 AUG 2023 7:03PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi joined the ISRO team via Video Conferencing to witness the the landing of Chandrayaan 3 on the Moon’s surface today. Immediately after the successful landing, the Prime Minister addressed the team and congratulated them for the historic achievement.
The Prime Minister, addressing the team as family members, said that such historic events become the eternal consciousness of a nation. “This moment is unforgettable, unprecedented. It is the moment of the clarion call of ‘Viksit Bharat’, a victory call for India, this is a moment of crossing the ocean of difficulties and walking on the ‘Chandrapath’ of victory. This is a moment of the capability of the 140 crore heartbeats and the confidence of the new energy of India. This is a moment of invoking the rising fortune of India”, the Prime Minister told a jubilant nation. “In the first light of ‘Amrit Kaal’ this is ‘Amrit Varsha’ of success”, a visibly elated Prime Minister added. The Prime Minister quoted the scientists and said, “India is now on the moon!” He stated that we have just witnessed the first flight of the new India.
The Prime Minister informed that he is currently in Johannesburg attending the BRICS Summit but his mind was also focussed on Chandrayaan 3 like every other citizen. He said that every Indian has immersed themselves in celebration and it is a day of festivity for every family as he is connected with every citizen with enthusiasm on this special occasion. The Prime Minister congratulated Team Chandrayaan, ISRO and all the scientists of the country who have worked tirelessly for years and also congratulated the 140 crore countrymen for this wonderful moment filled with enthusiasm, joy and emotion!
“India has reached the South Pole of the Moon where no country in the world could reach to date with the dedication and talent of our scientists”, the Prime Minister remarked. He underlined that all the myths and stories related to the Moon will now change and the proverbs will find a new meaning for the new generation. Referring to the Indian folklore where the Earth is considered ‘Maa’ and the Moon, ‘Mama’, the Prime Minister said that the Moon is also considered very distant and referred to as ‘Chanda Mama dur ke’, but the time is not far when the children would say ‘Chanda Mama ek tour ke’ i.e. the moon is only a tour away.
The Prime Minister, addressing the people of the world, every country and region, said “India’s successful moon mission is not India’s alone. This is a year in which the world is witnessing India’s G-20 presidency. Our approach of ‘One Earth, One Family, One Future’ is resonating across the globe. This human-centric approach that we represent has been welcomed universally. Our moon mission is also based on the same human-centric approach. Therefore, this success belongs to all of humanity. And it will help moon missions by other countries in the future.” Shri Modi added. “I am confident that all countries in the world, including those from the Global South are capable of achieving such feats. We can all Aspire for the moon and beyond.”
The Prime Minister expressed confidence that the achievements of Chandrayaan Maha Abhiyan will take India's flight beyond the lunar orbits. “We’ll test the limits of our solar system, and work to realize the infinite possibilities of the universe for humans”, Shri Modi asserted. The Prime Minister highlighted setting ambitious goals for the future and informed that ISRO is soon going to launch the ‘Aditya L-1’ mission for a detailed study of the Sun. He also touched upon Venus being one of ISRO’s goals. “India is proving again and again that the sky is not the limit”, the Prime Minister said as he highlighted Mission Gaganyaan where India is fully prepared for its first human space flight mission.
The Prime Minister emphasized that science and technology are the basis of the bright future of the country. He said that this day will inspire all of us to move towards a bright future and will show the way to the realization of resolutions. “This day signifies how victory is achieved from the lessons of defeat”, the Prime Minister concluded wishing all the success to the scientists in all their future endeavours.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ISRO তীমগা লোয়ননা চন্দ্রয়ান 3 তাবা য়েংনবা VC গী থোংদা শরুক য়াখ্রে
“মসি থমোয়গী ইহুল করোর 140গী তৌবা ঙম্বা অমসুং ভারতকী অনৌবা শক্তিগী থাজবগী মীকুপ অমনি”
“‘অমৃত কাল’গী অহানবা মঙালদা মসি মাইপাকপগী ‘অমৃত বর্সা’নি”
“ঐখোয়গী বিজ্ঞানিকশিংগী কত্থোকপা অমসুং তেলেন্তকা লোয়ননা মালেমদা লৈরিবা লৈবাক অমত্তনা ঙসি ফাওবা য়ৌবা ঙমদ্রিবা থাগী সাউথ পোলদা ভারতনা য়ৌবা ঙমখ্রে”
“অঙাংশিংনা ‘চন্দা মামা এক তুর কে’ হায়বদি থা অসি তুর অমা খক্তগী চাংদা লাপ্পি হায়না হায়নগদবা মতম অদু কুইররোই”
“ঐখোয়গী মুন মিসন অসি হ্যুমেন-সেন্ত্রিক এপ্রোচতা য়ুম্ফম ওইখি। মরম অসিনা মাইপাকপা অসি মীওইবা খুন্নাইগীনি”
“ঐখোয়না ঐখোয়গী সোলর সিস্তেমগী অরোইবা পনখৈশিং চাংয়েং তৌগনি অমসুং মীওইবগীদমক য়ুনিভর্সকী লোইনাইদ্রবা ওইথোকপা য়াবশিং অদু পুথোক্নবা থবক তৌগনি”
“ভারতনা অতিয়াদা পনখৈ লোইবা নত্তে হায়বা অসি হঞ্জিন-হঞ্জিন উৎলি”
23 AUG 2023 7:03PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ISRO তীমগা লোয়ননা ঙসি থাগী লমায়দা চন্দ্রয়ান 3দা তাবা য়েংনবা ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা শরুক য়াখ্রে। মাইপাক্না তাখিবগা প্রধান মন্ত্রীনা তীম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা পুৱারী ওইরবা মাইপাকপা অসিগীদমক মখোয়বু থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে।
তীম অসিবু ইমুংগী মীওইশিং ওইনা খল্লগা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অসিগুম্বা পুৱারী ওইরবা থৌদোকশিংনা জাতি অমগী ইর্নেল কনসিয়সনেস ওইরি। নুংঙাই মথোই কারিবা লৈবাক মীয়ামদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “মীকুপ অসি কাউঙমলরোই, অমুক্তা থোকখিদ্রি। মসি ‘বিক্ষিৎ ভারত’, ভারতকী মাইপাকপগী মীকুপ অমনি, মসি অৱাবগী ইপাক লান্থোক্তুনা মাইপাকপগী ‘চন্দ্রপথ’তা চৎপগী মীকুপ অমনি। মসি থমোয়গী ইহুল করোর 140গী তৌবা ঙম্বা অমসুং ভারতকী অনৌবা শক্তিগী থাজবগী মীকুপ অমনি। মসি ভারতকী মাইপাকপা হেনগৎলক্লিবা অসি য়কাইহন্নবা মীকুপ অমনি”। নুংঙাইবগী মমি ময়েক শেংনা তারবা প্রধান মন্ত্রীনা ‘অমৃত কাল’গী অহানবা মঙালদা মসি মাইপাকপগী ‘অমৃত বর্সা’নি হায়না ফোঙদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা বিজ্ঞানিকশিংগী মতাংদা পল্লদুনা হায়খি “ঙসিনা হৌজিক থাদা য়ৌয়া ঙম্লে!”। মহাক্না হায়খি ঐখোয়না হৌজিক্তা অনৌবা ভারতকী অহানবা মাইপাকপা উবা ফংখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক হৌজিক জোহানসবর্গতা BRICS সম্মিৎ শরুক য়ারি অদুবু মহাক্কী ৱাখলদি প্রজাশিংগুম্না চন্দ্রয়ান 3দা মীৎয়েং থমখি। মহাক্না হায়খি ভারত মচা খুদিংমক্না হরাও নুংঙাইবা অসিদা শরুক য়ারি অমসুং অখন্নবা থৌরম অসিদা হরাও নুংঙাইবগা লোয়ননা প্রজা খুদিংমক্কা লোয়ননা মহাক শম্নবনা মসি ইমুং খুদিংমক্কীদমক নুংঙাইবগী নুমিৎ অমা ওইরি। প্রধান মন্ত্রীনা চহি কয়া চোকথবা লৈতনা হোৎনরকখিবা তীম চন্দ্রয়ান, ISRO অমসুং লৈবাক্কী বিজ্ঞানিক পুম্নমক্তা নুংঙাইবা ফোঙদোকখ্রে অমসুং হরাও নুংঙাইবনা থল্লবা নুংঙাইরবা মীকুপ অসিগীদমক ইরৈবাকচা করোর 140দসু নুংঙাইবা ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ঐখোয়গী বিজ্ঞানিকশিংগী কত্থোকপা অমসুং তেলেন্তকা লোয়ননা মালেমদা লৈরিবা লৈবাক অমত্তনা ঙসি ফাওবা য়ৌবা ঙমদ্রিবা থাগী সাউথ পোলদা ভারতনা য়ৌবা ঙমখ্রে”। মহাক্না হায় হৌজিক্তা থাগা মরী লৈনবা থাজনবী অমসুং ৱারী পুম্নমক হোংলগনি অমসুং পাওরৌশিং অনৌবা মীরোলগীদমক অনৌবা ৱাহন্থোক অমা লৈরগনি। ভারতকী ফুঙ্গা ৱারীদা পৃথিবী অসি ‘মা’ অমসুং থাবুনা ‘মামা’ হায়না খঙনৈ হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থা অসি য়াম্না লাপ্পী হায়না লৌনরমখি অমসুং ‘চন্দা মামা দুর কে’ হায়না হায়নৈ অদুবু অঙাংশিংনা ‘চন্দা মামা এক তুর কে’ হায়বদি থা অসি তুর অমা খক্তগী চাংদা লাপ্পি হায়না হায়নগদবা মতম অদু কুইররোই।
প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী, লৈবাক অমসুং লমদম খুদিংমক্কী মীয়ামদা ৱা ঙাংলদুনা হায়খি, “ভারতকী মাইপাক্লবা মুন মিসন অসি ভারত খক্তগী নত্তে। মসি মালেম্না ভারতকী G-20 প্রসিদেন্সী উবা ফংলিবা চহি অমনি। ঐখোয়গী এপ্রোচ ‘ ৱান আর্থ, ৱান ফেমিলী, ৱান ফ্যুচর’ অসি মালেম শিনবা থুংবদা খোন্থাং য়ৈরি। ঐখোয়না পাইখৎলিবা হ্যুমেন-সেন্ত্রিক এপ্রোচ অসি তাইবং পান অসিদা তরাম্না ওকখি। ঐখোয়গী মুন মিসন অসি হ্যুমেন-সেন্ত্রিক এপ্রোচতা য়ুম্ফম ওইখি। মরম অসিনা মাইপাকপা অসি মীওইবা খুন্নাইগীনি। অমসুং মসিনা তুংলমচৎতা অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মুন মিসনশিংদা মতেং ওইরগনি”। শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা হায়খি, “ঐহাক্না মালেমগী লৈবাক পুম্নমক, গ্লোবেল সাউথতগী য়াওনা পুম্নমক্না অসিগুম্বা মাইপাকপা অসি ফংবা ঙমগনি হায়না থাজবা থম্মি। ঐখোয়না থা অমদি অহেনবা মফম য়ৌবা ঙমগনি”।
রধান মন্ত্রীনা চন্দ্রয়ান মহা অভিয়ানগী মাই পাকপশিং অসিনা ভারতকী ফ্লাইত অসি থাগী ওর্বিতকী ৱাংমদা পুবা ঙম্লগনি হায়না থাজবা ফোঙদোকখি। “ঐখোয়না সোলর সিস্তেমগী লিমিৎ অসি চাংয়েং তৌবা ঙম্লগনি অমসুং মীওইবা জাতিগী য়ুনিভর্স অসিগী মশিং থীঙদ্রবা ওইথোকপা য়াবা কয়া পুথোক্নবা থবক পাইখৎপা ঙম্লগনি” হায়না প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ফোঙদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা তুংলমচৎকী মঙাল লৈরবা পান্দম কয়া থম্লিবা অদুগী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং নুমিৎকী মতাংদা থিজিন্নবা অদিত্য L-1 মিসন অথুবা মতমদা লোঞ্চ তৌরগনি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না ভিনস অসিসু ISROগী পান্দমশিংগী মরক্তা অমনি হায়না পনখি। “ভারতনা মী য়াওবা স্পেস ফ্লাইত মিসন অমা শেম শারিবা মিসন গঙ্গায়ানগী মতাংদা মহাক্না পল্লদুনা ভারতনা অতিয়া অসিগী অকক্নবা পনখৈ লৈতে হায়না হঞ্জিন হঞ্জিন প্রমান তৌরি” প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী অসি লৈবাক অসি অফবা তুংলমচৎ অমগী য়ুম্ফমনি হায়না ফোঙদোকখি। মসিগী নুমিৎ অসিনা ঐখোয় পুম্নমকপু অফবা তুংলমচৎ অমদা পুনবদা ইথিল পীরগনি অমসুং ৱারেপ কয়াগী ফল পুরকপা ঙম্নবগী লম্বেল অমা তাক্লগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। “মসিগী নুমিৎ অসিনা মাইথিরবা মতুংদা মাই পাকপা পুরকই হায়বদু মশক তাক্লি’ হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা সাইন্তিস্ত খুদিংমকপু মসিগী মাই পাকপা অসিগীদম অমসুং মখোয়না তুংদা মাই পাকপা পুরক্নবা থাগৎপা ফোঙদোক্তুনা ৱারোল অসি লোইশিনখি।