कोइला मन्त्रालय
एसईसीएलले राष्ट्रिय चिकित्सा प्रवेश परीक्षा - एनईईटीको लागि नि: शुल्क आवासीय कोचिङ प्रदान गर्दछ
मध्य प्रदेश र छत्तीसगढका कोइला बेल्ट क्षेत्रका कमजोर आर्थिक पृष्ठभूमिका विद्यार्थीहरूले लाभ लिन्छन्
22 AUG 2023 1:51PM by PIB Gangtok
छत्तीसगढस्थित कोल इण्डिया सहायक कम्पनी, एसईसीएलले बाह्रौँ श्रेणीका विद्यार्थीहरूलाई नि:शुल्क आवासीय मेडिकल कोचिङ उपलब्ध गराउने छ आफ्नो सीएसआर पहल ‘एसईसीएल के सुश्रुत’ अन्तर्गत कम्पनीले विद्यार्थीहरूलाई राष्ट्रिय चिकित्सा प्रवेश परीक्षा - एनईईटीको तयारी गर्न मद्दत गर्नको लागि सल्लाह दिने र कोचिङ उपलब्ध गराउनेछ।
यस कदमले डाक्टर बन्न चाहने तर मेडिकल कोचिङ खर्च गर्न असमर्थ रहेका विशेष गरी मध्य प्रदेश र छत्तीसगढको कोइला बेल्ट क्षेत्रका गाउँहरूमा गरीब आर्थिक पृष्ठभूमिका विद्यार्थीहरूलाई धेरै फाइदा पुर्याउनेछ।
कोचिङका लागि विद्यार्थीहरूको छनोट एनईईटी जस्तै ढाँचामा आधारित प्रतिस्पर्धात्मक परीक्षामार्फत हुनेछ। कार्यक्रम अन्तर्गत बिलासपुरस्थित निजी कोचिङ इन्स्टिच्युटसँगको साझेदारीमा जम्मा 35 जना विद्यार्थीलाई कोचिङ उपलब्ध गराइनेछ। यो कार्यक्रम नियमित राष्ट्रिय स्तरको टेस्ट शृङ्खला र मेन्टरिङ सहितको आवासीय हुनेछ र यसमा बस्ने र बस्ने सुविधा समावेश हुनेछ।
विस्तृत नियम र शर्तहरूको लागि र कार्यक्रमको लागि दर्ता गर्न विद्यार्थीहरूले एसईसीएल वेबसाइट - https://secl-cil.in/index.php. हेर्नुपर्नेछ। अनलाइन दर्ताको अन्तिम मिति 6 सेप्टेम्बर, 2023 हो। छनोट परीक्षा 10 सेप्टेम्बरमा हुनेछ।
कोचिङका लागि आवेदन दिन योग्य हुन विद्यार्थीले 2023 मा न्यूनतम 60% अङ्कसहित कक्षा 12 उत्तीर्ण गरेको हुनुपर्छ।
आवेदक एमपी वा छत्तीसगढमा बसोबास गरेको हुनुपर्छ र उनीहरू बसोबास गर्नुपर्दछ वा उनीहरूको विद्यालय छत्तीसगढ़का कोरबा, रायगढ, कोरिया, सुरगुजा, सुरजपुर, बलरामपुर र मनेन्द्रगढ- चिरमिरी - भरतपुर जिल्ला र मध्य प्रदेशका उमरिया, अन्नुपुर र शहडोल जिल्लामा एसईसीएल स्थापनाको 25 किलोमिटर दायराभित्र अवस्थित हुनुपर्ने।
आवेदकका माता-पिता/अभिभावकहरूको माथिको कुल आय 8,00,000/- (रु. आठ लाख प्रति वर्ष) भन्दा बढी हुनु हुँदैन। कोचिङ कार्यक्रममा भर्ना हुनुअघि उपयुक्त सरकारी अधिकारीबाट आय प्रमाणपत्र/मातापिताको आयकर रिटर्न वा वार्डको नाम गरिबी रेखा (बीपीएल) कार्डमा दर्ता गरिएको/अन्त्योदय अन्न योजना कार्ड पेश गर्नुपर्नेछ।
कोचिङ आरक्षणको लागि प्रस्तावित कुल सीटहरूमा कोइला मन्त्रालयको नीति अनुसार लागू गरिनेछ जसमा अनुसूचित जातिको लागि 14%, अनुसूचित जनजातिको लागि 23%, र ओबीसीको लागि 13% सीटहरू आरक्षित गरिनेछ।

Ministry of Coal
SECL to provide free residential coaching for national medical entrance exam – NEET
Students from poor economic background in coal belt areas of Madhya Pradesh and Chhattisgarh to benefit
22 AUG 2023 1:51PM by PIB Delhi
Chhattisgarh-based Coal India Subsidiary, SECL will provide free residential medical coaching to students of Class 12th Under its CSR initiative, “SECL ke Sushrut”, the company will mentor and provide coaching to students to help them prepare for the national medical entrance exam – NEET.
The move will greatly benefit students from poor economic background, especially in villages in coal belt areas of Madhya Pradesh and Chhattisgarh, aspiring to become doctors but are unable to afford medical coaching.
The selection of students for the coaching will be through a competitive exam based on the same pattern as NEET. Under the programme coaching will be provided to a total batch of 35 students in partnership with a Bilaspur-based private coaching institute. The program will be residential with regular national-level test series and mentoring and will include lodging and boarding facilities.
For detailed terms and conditions and to register for the programme students will need to visit SECL website - https://secl-cil.in/index.php. The last date for online registration is September 6th, 2023. The selection test will be held on September 10th.
To be eligible to apply for the coaching the student must have passed Class 12th in 2023 with minimum 60% marks.
The applicant must be domiciled in MP or Chhattisgarh, and they must reside in or their school must be located within 25 km radius of SECL Establishment in the Operating Districts of Korba, Raigarh, Koriya, Surguja, Surajpur, Balrampur & Manendragarh-Chirmiri-Bharatpur Districts of Chhattisgarh & Umaria, Annuppur & Shahdol Districts of Madhya Pradesh only.
In addition to above Gross Income of the Parents/Guardians of the applicant should not be more than ₹ 8,00,000/- (Rupees Eight lakhs per Annum). Income Certificate from appropriate Government authority/Income Tax Return of Parents or Ward’s Name registered in Below Poverty Line (BPL) Card/ Antyodaya Anna Yojana Card will have to be submitted before admission to coaching programme.
In the total seats offered for coaching reservation will also be implemented as per Ministry of Coal’s policy whereby 14% seats for SC, 23% for ST, and 13% seats for OBC will be reserved.