প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জি-২০ ডিজিটেল অৰ্থনীতি মন্ত্ৰীসকলৰ বৈঠকৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভিডিঅ’ বাৰ্তাৰ পাঠ
19 AUG 2023 9:44AM by PIB Guwahati
মহানুভৱসকল, ভদ্ৰমহিলা আৰু সুধীসকল, নমস্কাৰ!
''নম্মা বেংগালুৰু''লৈ আপোনালোকক স্বাগতম জনাইছোঁ। এইখন চহৰ হৈছে বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, উদ্যোগীকৰণৰ মনোভাৱৰ বাসস্থান। ডিজিটেল অৰ্থনীতিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিবলৈ বেংগালুৰুতকৈ ভাল ঠাই নাই!
বন্ধুসকল,
যোৱা ৯ বছৰত ভাৰতৰ ডিজিটেল ৰূপান্তৰ অভূতপূৰ্ব। এই সকলোবোৰ ২০১৫ চনত আমাৰ ডিজিটেল ইণ্ডিয়া পদক্ষেপ আৰম্ভ হোৱাৰ পৰাই আৰম্ভ হৈছিল। ই উদ্ভাৱনৰ প্ৰতি আমাৰ অটল বিশ্বাসৰ দ্বাৰা চালিত। ইয়াক ক্ষিপ্ৰ ৰূপায়ণৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত কৰা হৈছে। আৰু, ই আমাৰ অন্তৰ্ভুক্তিৰ মনোভাৱেৰে প্ৰেৰিত, কাকো পিছুৱাই নাৰাখে। এই ৰূপান্তৰৰ পৰিসৰ, গতি আৰু কল্পনাৰ বাহিৰত। আজি ভাৰতত ৮৫ কোটিৰো অধিক ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰী আছে, যিয়ে বিশ্বৰ কিছুমান সস্তা ডাটা খৰচ উপভোগ কৰি আছে। আমি প্ৰযুক্তিৰ সহায় লৈছোঁ শাসন ব্যৱস্থাক ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ, ইয়াক অধিক কাৰ্যক্ষম, অন্তৰ্ভুক্ত, দ্ৰুত আৰু স্বচ্ছ কৰি তুলিবলৈ। আমাৰ অনন্য ডিজিটেল পৰিচয় মঞ্চ আধাৰে আমাৰ এক পইণ্ট তিনি বিলিয়নতকৈও অধিক লোকক সামৰি লৈছে। আমি ভাৰতত বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ JAM ত্ৰিত্বৰ শক্তি- জন ধন বেংক একাউণ্ট, আধাৰ, আৰু মোবাইল- ব্যৱহাৰ কৰিছোঁ। প্ৰতিমাহে আমাৰ তৎক্ষণাত পেমেণ্ট ব্যৱস্থা ইউপিআইত প্ৰায় ১০ বিলিয়ন লেনদেন হয়। বিশ্বব্যাপী ৰিয়েল টাইম পেমেণ্টৰ ৪৫%তকৈ অধিক ভাৰতত ঘটে। প্ৰত্যক্ষ লাভ চৰকাৰী সমৰ্থনৰ হস্তান্তৰে লিকেজ প্লাগ কৰি আছে, আৰু ৩৩ বিলিয়ন ডলাৰতকৈ অধিক ৰাহি কৰিছে। CoWIN পৰ্টেলে ভাৰতৰ Covid টীকাকৰণ অভিযানক সমৰ্থন কৰিছিল। ই ডিজিটেলভাৱে পৰীক্ষা কৰিব পৰা প্ৰমাণপত্ৰৰ লগতে ২ বিলিয়নতকৈ অধিক ভেকচিনৰ মাত্ৰা প্ৰদান কৰাত সহায় কৰিছিল। গাতি-শক্তি মঞ্চত আন্তঃগাঁথনি আৰু লজিষ্টিকছৰ মানচিত্ৰ নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰযুক্তি আৰু স্থানীয় পৰিকল্পনা ব্যৱহাৰ কৰা হয়। ই পৰিকল্পনা, খৰচ হ্ৰাস, আৰু ডেলিভাৰীৰ গতি বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰিছে। আমাৰ অনলাইন ৰাজহুৱা ক্ৰয় মঞ্চ- চৰকাৰী ই-বজাৰে- প্ৰক্ৰিয়াটোত স্বচ্ছতা আৰু সততা আনিছে। ডিজিটেল বাণিজ্যৰ বাবে মুকলি নেটৱৰ্কে ই-কমাৰ্চক গণতান্ত্ৰিক কৰি তুলিছে। সম্পূৰ্ণ ডিজিটেলাইজড কৰ ব্যৱস্থাই স্বচ্ছতা আৰু ই-গভৰ্নেন্সক প্ৰসাৰিত কৰিছে। আমি ভাষিনী, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ দ্বাৰা চালিত ভাষা অনুবাদ মঞ্চ নিৰ্মাণ কৰি আছোঁ। ই ভাৰতৰ সকলো বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ ভাষাত ডিজিটেল অন্তৰ্ভুক্তিক সমৰ্থন কৰিব।
মহানুভৱসকল,
ভাৰতৰ ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিয়ে বিশ্বব্যাপী প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ বাবে স্কেলেবল, সুৰক্ষিত আৰু সমাৱেশী সমাধান আগবঢ়ায়। ভাৰত অবিশ্বাস্যভাৱে বৈচিত্ৰ্যময় দেশ। আমাৰ হাতত ডজন ডজন ভাষা আৰু শ শ উপভাষা আছে। ই পৃথিৱীৰ প্ৰতিটো ধৰ্ম, আৰু অগণন সাংস্কৃতিক প্ৰথাৰ বাসস্থান। প্ৰাচীন পৰম্পৰাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি শেহতীয়া প্ৰযুক্তিবিদ্যালৈকে ভাৰতত সকলোৰে বাবে কিবা নহয় কিবা আছে। এনে বৈচিত্ৰ্যৰ সৈতে ভাৰত সমাধানৰ বাবে এক আদৰ্শ পৰীক্ষণ লেব। ভাৰতত সফল হোৱা সমাধান, পৃথিৱীৰ যিকোনো ঠাইতে সহজে প্ৰয়োগ কৰিব পাৰি। ভাৰতবৰ্ষই নিজৰ অভিজ্ঞতা বিশ্ববাসীৰ সৈতে ভাগ-বতৰা কৰিবলৈ সাজু। Covid মহামাৰীৰ সময়ত আমি বিশ্বব্যাপী ভালৰ বাবে আমাৰ CoWIN প্লেটফৰ্ম আগবঢ়াইছিলোঁ। আমি এতিয়া এটা অনলাইন গ্ল’বেল পাব্লিক ডিজিটেল গুডছ ৰিপ’জিটৰী তৈয়াৰ কৰিছোঁ - ইণ্ডিয়া ষ্টেক। যাতে কোনো লোক পিছ পৰি নাথাকে তাৰ বাবেই এই ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। বিশেষকৈ গ্ল'বেল ছাউথৰ আমাৰ ভাই-ভনীসকল।
মহানুভৱসকল,
মই আনন্দিত যে আপোনালোকে এটা G20 ভাৰ্চুৱেল গ্ল'বেল ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি ভঁৰাল সৃষ্টি কৰিবলৈ কাম কৰি আছে। ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে সাধাৰণ কাঠামোৰ ওপৰত অগ্ৰগতিয়ে সকলোৰে বাবে এক স্বচ্ছ, জবাবদিহি, আৰু ন্যায্য ডিজিটেল পৰিৱেশ ব্যৱস্থা সৃষ্টি কৰাত সহায় কৰিব। ডিজিটেল দক্ষতাৰ ক্ৰছ কান্ট্ৰী তুলনাৰ সুবিধাৰ বাবে ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে আপোনালোকৰ প্ৰচেষ্টাকো মই আদৰণি জনাইছোঁ। আৰু, ডিজিটেল দক্ষতাৰ ওপৰত এটা ভাৰ্চুৱেল চেণ্টাৰ অৱ এক্সেলেন্স স্থাপন কৰিবলৈ, ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু হোৱা কৰ্মশক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে এইবোৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰচেষ্টা। ডিজিটেল অৰ্থনীতি বিশ্বজুৰি বিয়পি পৰাৰ লগে লগে ই নিৰাপত্তাৰ ভাবুকি আৰু প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ’ব। এই প্ৰসংগত, এটা সুৰক্ষিত, বিশ্বাসযোগ্য, আৰু স্থিতিস্থাপক ডিজিটেল অৰ্থনীতিৰ বাবে জি-২০ উচ্চ পৰ্যায়ৰ নীতিসমূহৰ ওপৰত ঐকমত্য গঢ়ি তোলাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ।
বন্ধুসকল,
প্ৰযুক্তিয়ে আমাক আগতে কেতিয়াও নোপোৱাৰ দৰে সংযোগ কৰিছে। ই সকলোৰে বাবে সৰ্বাংগীন আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ প্ৰতিশ্ৰুতি ৰাখিছে। আমি, জি-২০ত, এক সমাৱেশী, সমৃদ্ধিশালী, আৰু সুৰক্ষিত বিশ্বব্যাপী ডিজিটেল ভৱিষ্যতৰ ভেটি স্থাপন কৰাৰ এক অনন্য সুযোগ পাইছোঁ। ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ জৰিয়তে আমি বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি আৰু উৎপাদনশীলতাক আগুৱাই নিব পাৰোঁ। আমি কৃষক আৰু ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ীসকলে ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰক প্ৰচাৰ কৰিব পাৰোঁ। আমি বিশ্বব্যাপী ডিজিটেল স্বাস্থ্য পৰিৱেশ ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ কাঠামো স্থাপন কৰিব পাৰোঁ। আমি কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ নিৰাপদ আৰু দায়িত্বশীল ব্যৱহাৰৰ বাবেও এক কাঠামো গঢ়ি তুলিব পাৰোঁ। সঁচাকৈয়ে আমি মানৱতাই সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰযুক্তিভিত্তিক সমাধানৰ এক সম্পূৰ্ণ পৰিৱেশ ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিব পাৰোঁ। আমাৰ পৰা ইয়াৰ প্ৰয়োজন মাথোঁ চাৰিটা চি - প্ৰত্যয়, প্ৰতিশ্ৰুতি, সমন্বয়, আৰু সহযোগিতা। আৰু, আপোনালোকৰ গোটটোৱে যে আমাক সেই দিশত আগুৱাই লৈ যাব তাত মোৰ কোনো সন্দেহ নাই। আপোনালোক সকলোৰে এক অতি উৎপাদনশীল আলোচনাৰ কামনা কৰিলোঁ। ধন্যবাদ! আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
Text of PM’s video message during G20 Digital Economy Ministerial Meet
19 AUG 2023 9:44AM by PIB Delhi
Excellencies, Ladies and Gentlemen, Namaskar!
I welcome you to ''Namma Bengaluru''. This is a city that is home to Science, Technology, and the spirit of entrepreneurship. There is no better place than Bengaluru to discuss the digital economy!
Friends,
India's digital transformation over the last nine years is unprecedented. It all started with the launch of our Digital India initiative in 2015. It is powered by our unshakeable belief in innovation. It is driven by our commitment to speedy implementation. And, it is motivated by our spirit of inclusion, leaving no one behind. The scale, speed and scope of this transformation is beyond imagination. Today, India has over 850 million internet users, enjoying some of the cheapest data costs in the world. We have leveraged technology to transform Governance, to make it more efficient, inclusive, faster and transparent. Our unique digital identity platform, Aadhaar, covers more than one point three billion of our people. We have used the power of the JAM trinity- Jan Dhan bank accounts, Aadhaar, and Mobile- to revolutionize financial inclusion in India. Every month, nearly 10 billion transactions take place on UPI, our instant payment system. More than 45% of the global real time payments happen in India. Direct Benefits Transfer of government support is plugging leakages, and has saved over 33 billion dollars. The CoWIN portal supported India's Covid vaccination drive. It helped in the delivery of over 2 billion vaccine doses along with digitally verifiable certificates. The Gati-Shakti platform uses technology and spatial planning to map infrastructure and logistics. It is assisting in planning, reducing costs, and increasing speed of delivery. Our online public procurement platform- the Government e-Marketplace- has brought transparency and probity into the process. The Open Network for Digital Commerce is democratizing e-Commerce. Fully digitized taxation systems are promoting transparency and e-governance. We are building Bhashini, an AI-powered language translation platform. It will support digital inclusion in all the diverse languages of India.
Excellencies,
India's Digital Public Infrastructure offers scalable, secure and inclusive solutions for global challenges. India is an incredibly diverse country. We have dozens of languages and hundreds of dialects. It is home to every religion in the world, and innumerable cultural practices. From ancient traditions, to the latest technologies, India has something for everyone. With such diversity, India is an ideal testing lab for solutions. A solution that succeeds in India, can be easily applied anywhere in the world. India is ready to share its experiences with the world. We offered our CoWIN platform for global good during the Covid pandemic. We have now created an online Global Public Digital Goods Repository - the India Stack. This is to ensure that no one is left behind. Especially our brothers and sisters from the Global South.
Excellencies,
I am glad that you are working to create a G20 virtual Global Digital Public Infrastructure Repository. Progress on Common Framework for Digital Public Infrastructure will help create a transparent, accountable, and fair digital eco-system for all. I also welcome your efforts to develop a Roadmap to Facilitate Cross Country Comparison of Digital Skills. And, to set up a Virtual Centre of Excellence on Digital Skilling. These are important efforts to meet the needs of a workforce which is future ready. As the digital economy spreads globally, it will face security threats and challenges. In this context, it is important to build consensus on the G20 High-Level Principles for a Secure, Trusted, and Resilient Digital Economy.
Friends,
Technology has connected us like never before. It holds the promise for inclusive and sustainable development for all. We, in G20, have a unique opportunity to lay the foundations for an inclusive, prosperous, and secure global digital future. We can advance Financial Inclusion and Productivity through Digital Public Infrastructure. We can promote the use of digital technology by farmers and small businesses. We can establish the framework to build a global digital health eco-system. We can also develop a framework for safe and responsible use of Artificial Intelligence. Indeed, we can build an entire eco-system of technology-based solutions to address the challenges faced by humanity. All it needs from us are the four C's - Conviction, Commitment, Coordination, and Collaboration. And, I have no doubt that your group will take us forward in that direction. I wish you all a very productive discussion. Thank you! Thank You very much!