কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাই গ্ৰাম্য আৰু নগৰীয়া ভাৰতৰ পৰম্পৰাগত কলা-কুশলী আৰু শিপিনীসকলক সহায় কৰিবলৈ কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ নতুন আঁচনি ‘পি এম বিশ্বকৰ্মা’ত অনুমোদন জনায়
আঁচনিৰ আৰ্থিক ব্যয় ১৩,০০০ কোটি টকা হ’ব
পি এম বিশ্বকৰ্মাৰ অধীনত প্ৰথম পৰ্যায়ত সামৰি লোৱা হ’ব ১৮ বিধ পৰম্পৰাগত ব্যৱসায়
16 AUG 2023 4:21PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত অৰ্থনৈতিক বিষয়ৰ কেবিনেট কমিটিয়ে আজি পাঁচ বছৰৰ বাবে (২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষৰ পৰা ২০২৭-২৮ বিত্তীয় বৰ্ষলৈ) ১৩,০০০ কোটি টকাৰ বিত্তীয় ব্যয়ৰ সৈতে এক নতুন কেন্দ্ৰীয় খণ্ডৰ আঁচনি "প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা"ত অনুমোদন জনাইছে। এই আঁচনিৰ উদ্দেশ্য হৈছে গুৰু-শিষ্য পৰম্পৰা বা তেওঁলোকৰ হাত আৰু সঁজুলিৰে কাম কৰা কলা-কুশলী আৰু শিল্পীসকলৰ পৰম্পৰাগত দক্ষতাৰ পৰিয়াল-আধাৰিত অনুশীলনক শক্তিশালী আৰু প্ৰতিপালন কৰা। এই আঁচনিৰ উদ্দেশ্য হৈছে মানদণ্ড উন্নত কৰা, লগতে কলা-কুশলী আৰু শিল্পীসকলৰ সামগ্ৰী আৰু সেৱাৰ প্ৰসাৰ আৰু বিশ্বকৰ্মাসকলক ঘৰুৱা আৰু গোলকীয় মূল্য শৃংখলাৰ সৈতে একত্ৰিত কৰাটো নিশ্চিত কৰা।
প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা আঁচনিৰ অধীনত, কলা-কুশলী আৰু শিল্পীসকলক প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা প্ৰমাণপত্ৰ আৰু পৰিচয় পত্ৰ, ১ লাখ টকা (প্ৰথম খণ্ড) আৰু ২ লাখ টকালৈকে ক্ৰেডিট সমৰ্থন (দ্বিতীয় খণ্ড) ৫% ৰেহাইসূতৰ হাৰৰ জৰিয়তে স্বীকৃতি প্ৰদান কৰা হ'ব। এই আঁচনিয়ে ডিজিটেল লেনদেন আৰু বিপণন সমৰ্থনৰ বাবে দক্ষতা উন্নীতকৰণ, টুলকিট ইনচেণ্টিভ, ইনচেণ্টিভ প্ৰদান কৰিব।
এই আঁচনিয়ে সমগ্ৰ ভাৰতৰ গ্ৰাম্য আৰু নগৰাঞ্চলৰ কলা-কুশলী আৰু শিল্পীসকলক সহায় আগবঢ়াব৷ প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মাৰ অধীনত প্ৰথমতে ১৮ টা পৰম্পৰাগত ব্যৱসায় সামৰি লোৱা হ'৷ এই ব্যৱসায়বোৰৰ ভিতৰত আছে (১) কাঠমিস্ত্ৰী (সুথাৰ); (২) নাও নিৰ্মাতা; (৩) আৰ্মাৰ; (৪) লোহাৰ (লোহাৰ); (৫) হাতুৰী আৰু টুল কিট নিৰ্মাতা; (৬) লকস্মিথ; (৭)সোণাৰি; (৮) পটাৰ (কুমাৰ); (৯) ভাস্কৰ্যশিল্পী(মূৰ্তিকাৰ, শিলৰ কাৰ্ভাৰ), পাথৰ ভঙা; (১০)কবলাৰ (কৰ্মকাৰ)/ শ্বুস্মিথ/ফুটৱেৰ কাৰিকৰ; (১১) মেচন (ৰাজমিস্ত্ৰী); (১২) বাস্কেট/মেট/ব্ৰুম মেকাৰ/কয়ৰ ৱেভাৰ; (১৩)পুতলা নিৰ্মাতা (পৰম্পৰাগত); (১৪) নাপিত; (১৫)মালা নিৰ্মাতা (মালাকাৰ); (১৬) ধুবি; (১৭) দৰ্জী আৰু (১৮) মাছ ধৰা নেট নিৰ্মাতা।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Union Cabinet approves new Central Sector Scheme ‘PM Vishwakarma’ to support traditional artisans and craftspeople of rural and urban India
Scheme to have a financial outlay of Rs.13,000 crore
Eighteen traditional trades to be covered in the first instance under PM Vishwakarma
16 AUG 2023 4:21PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today approved a new Central Sector Scheme “PM Vishwakarma” with a financial outlay of Rs.13,000 crore for a period of five years (FY 2023-24 to FY 2027-28). The scheme aims to strengthen and nurture the Guru-Shishya parampara or family-based practice of traditional skills by artisans and craftspeople working with their hands and tools. The scheme also aims at improving the quality, as well as the reach of products and services of artisans and craftspeople and to ensure that the Vishwakarmas are integrated with the domestic and global value chains.
Under PM Vishwakarma scheme, the artisans and craftspeople will be provided recognition through PM Vishwakarma certificate and ID card, Credit Support upto Rs.1 lakh (First Tranche) and Rs.2 lakh (Second Tranche) with a concessional interest rate of 5%. The Scheme will further provide Skill Upgradation, Toolkit Incentive, Incentive for Digital Transactions and Marketing Support.
The scheme will provide support to artisans and craftspeople of rural and urban areas across India. Eighteen traditional trades will be covered in the first instance under PM Vishwakarma. These trades include (i) Carpenter (Suthar); (ii) Boat Maker; (iii) Armourer; (iv) Blacksmith (Lohar); (v) Hammer and Tool Kit Maker; (vi) Locksmith; (vii) Goldsmith (Sonar); (viii) Potter (Kumhaar); (ix) Sculptor (Moortikar, stone carver), Stone breaker; (x) Cobbler(Charmkar)/ Shoesmith/Footwear artisan; (xi) Mason (Rajmistri); (xii) Basket/Mat/Broom Maker/Coir Weaver; (xiii) Doll & Toy Maker (Traditional); (xiv) Barber (Naai); (xv) Garland maker (Malakaar); (xvi) Washerman (Dhobi); (xvii) Tailor (Darzi); and (xviii) Fishing Net Maker.