ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅଗଷ୍ଟ ୧୦, ୨୦୨୩ରେ ଲୋକସଭାରେ ଅନାସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉତ୍ତରର ମୂଳ ପାଠ
16 AUG 2023 1:19PM by PIB Bhubaneswar
ଆଦରଣୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଗତ ତିନି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ବରିଷ୍ଠ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଜର ମତ ରଖିଛନ୍ତି। ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତଙ୍କ ମତାମତ ମୋ ପାଖରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚିଛି। ମୁଁ ନିଜେ କିଛି ଭାଷଣ ମଧ୍ୟ ଶୁଣିଛି । ସମ୍ମାନିତ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ଦେଶର ଜନତା ବାରମ୍ବାର ଆମ ସରକାର ଉପରେ ଆସ୍ଥା ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି। ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇବା ପାଇଁ ମୁଁ ଆଜି ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ହୋଇଛି। ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି:, ଭଗବାନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦୟାଳୁ ଅଟନ୍ତି ଏବଂ ଭଗବାନଙ୍କର ଇଚ୍ଛା ଯେ ସେ ନିଜ ଇଚ୍ଛାକୁ ଯେକୌଣସି ଲୋକ ମାଧ୍ୟମରେ ପୂରଣ କରନ୍ତି, କାହାକୁ ବା କାହାକୁ ସେ ଏକ ମାଧ୍ୟମ କରନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏହା ଭଗବାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଛି ଯେ ଭଗବାନ ବିରୋଧୀଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନେ ଏକ ପ୍ରସ୍ତାବ ଆଣିଥିଲେ। ୨୦୧୮ରେ ମଧ୍ୟ ଈଶ୍ବରଙ୍କ ଆଦେଶ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ବିରୋଧୀ ଦଳରେ ଥିବା ମୋର ସହଯୋଗୀମାନେ ଅନାସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତାବ ଆଣିଥିଲେ। ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ କୌଣସି ଅନାସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତାବ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଫ୍ଲୋର ଟେଷ୍ଟ ନୁହେଁ, ମୁଁ ସେଦିନ କହିଥିଲି। ବରଂ ଏହା ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କର ଫ୍ଲୋର ଟେଷ୍ଟ।, ସେଦିନ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ତାହା ହିଁ କହିଥିଲି। ଆଉ ମତଦାନ ବେଳେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଘଟଣା ଘଟିଥିଲା, ତେଣୁ ବିରୋଧୀଙ୍କ ପାଖରେ କେତେ ଭୋଟ ଥିଲା, ସେମାନେ ଏତେ ଭୋଟ ମଧ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରିପାରିନଥିଲେ। କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟକୁ ଯାଇଥିଲୁ, ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ଅବିଶ୍ବନୀୟ ଘୋଷଣା କରିଥଲେ। ଏବଂ ନିର୍ବାଚନରେ ଏନଡିଏ ଅଧିକ ଆସନ ପାଇଛି ଏବଂ ଭାଜପାକୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଆସନ ମିଳିଥିଲା। ଅର୍ଥାତ୍ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ବିରୋଧୀଙ୍କ ଅନାସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତାବ ଆମ ପାଇଁ ଶୁଭ, ଏବଂ ମୁଁ ଆଜି ଦେଖୁଛି ଯେ ଆପଣ ମାନେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏନଡିଏ ଏବଂ ବିଜେପି ୨୦୨୪ ନିର୍ବାଚନରେ ସବୁ ପୁରୁଣା ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗି ବିପୁଳ ବିଜୟ ସହ ଲୋକଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେଇ ଫେରିବେ।
ଆଦରଣୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ
ବିରୋଧୀଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ନେଇ ତିନି ଦିନ ଧରି ଏଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଜୋରଦାର ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି। ଅଧିବେଶନ ଆରମ୍ଭରୁ ବିରୋଧୀମାନେ ଗୃହ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କଲେ ଭଲ ହୋଇଥାନ୍ତା। ନିକଟରେ ଏହି ଗୃହ ଏବଂ ଆମ ଉଭୟ ସଦନରେ ଜନବିଶ୍ୱାସ ବିଲ୍ ପାରିତ ହୋଇଛି।, ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ବିଲ୍, ଦନ୍ତ ଆୟୋଗ ବିଲ୍, ଆଦିବାସୀଙ୍କ ସହ ଜଡ଼ିତ ବିଲ୍, ଡିଜିଟାଲ ଡାଟା ସୁରକ୍ଷା ବିଲ୍, ନ୍ୟାସନାଲ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ବିଲ୍, ଉପକୂଳ ଅଦ୍ବିତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଲ୍, ଏମିତି ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଲ୍ ଏଠାରେ ପାରିତ ହୋଇଛି। ଏବଂ ଏହା ଏମିତି ଥଲା ଯାହା ଆମ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ଅଧିକାର ପାଇଁ ଥିଲା ଏବଂ ଏହାର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ କେରଳକୁ ହେବାର ଥିଲା। ଏବଂ କେରଳର ସାଂସଦଙ୍କ ଠାରୁ ଅଧିକ ଆଶା ରହିଥିଲା । କାରଣ ଏଭଳି ବିଲ୍ ରେ ସେମାନେ ଭଲ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥାନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ରାଜନୀତି ତାଙ୍କୁ ଏତେ ଦଖଲ କରିଛି ଯେ ସେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି ନାହିଁ ।
ଏଠାରେ ନ୍ୟାସନାଲ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଫାଉଣ୍ଡେସନର ବିଲ୍ ଥିଲା। ଏହା ଏକ ବିଲ୍ ଥିଲା ଯାହା ଦେଶର ଯୁବଶକ୍ତିର ଆଶା ଓ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଏକ ନୂଆ ଦିଗ ଆଡ଼କୁ ନେଉଥିବା ଏକ ବିଲ୍ ଦେଇଥିଲା। ଭାରତ କିପରି ଏକ ବିଜ୍ଞାନ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଉଭା ହେଲା, ଦେଖିବାକୁ ଗଲେ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ଦୀର୍ଘ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଚିନ୍ତା କରାଯାଇଥିଲା। ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ଏହାକୁ ବିରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ଡିଜିଟାଲ ଡାଟା ସୁରକ୍ଷା ବିଲ୍ ଏହି ବିଲ୍ ନିଜେ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଭାବନାରେ ଗର୍ବର ବିଷୟ।, ତାଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଥିଲେ। ଏହା ଭବିଷ୍ୟତ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ ସହ ଜଡ଼ିତ ଥଲା। ଆଜିକାଲି ଡାଟାକୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ତେଲ ଆକାରରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ, ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରରେ ଦ୍ବିତୀୟ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉଥିଲା। ଏହା ଉପରେ କେତେ ଗମ୍ଭୀର ଆଲୋଚନାର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ରାଜନୀତି ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ଥିଲା। ଏମିତି ଅନେକ ବିଲ୍ ଥିଲା।, ଯାହା କି ଗାଁ ପାଇଁ, ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ, ଦଳିତଙ୍କ ପାଇଁ, ପଛୁଆଙ୍କ ପାଇଁ, ସେଠାରେ ଆଦିବାସୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ସହ ଜଡ଼ିତ ଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଏଥିରେ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରୁନାହାନ୍ତି। ଯେଉଁ କାମ ପାଇଁ ଦେଶର ଜନତା ସେମାନଙ୍କୁ ଏଠାକୁ ପଠାଇଛନ୍ତି, ଯାହାକୁ ନେଇ ଲୋକଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସଘାତକତା ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ତାଙ୍କ ଆଚରଣକୁ ନେଇ କିଛି ବିରୋଧୀ ଦଳ ବିରୋଧ କରିଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ଆଚରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନେ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ଅପେକ୍ଷା ଦଳ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ। ଦଳ ଦେଶ ଠାରୁ ବଡ଼, ଦେଶ ଠାରୁ ଆଗରେ ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ଦଳ। ମୁଁ ଭାବୁଛି ଆପଣ ଗରିବଙ୍କ ଭୋକ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି ନାହିଁ, କ୍ଷମତାର ଭୋକ ହିଁ ଆପଣଙ୍କ ମନରେ ରହିଛି। ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ନେଇ ଆପଣ ଚିନ୍ତା କରୁନାହାନ୍ତି। ଆପଣ ନିଜର ରାଜନୈତିକ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ନେଇ ଚିନ୍ତିତ।
ଏବଂ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆପଣ ଗୋଟିଏ ଦିନ ପାଇଁ ଏକାଠି ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ କେଉଁ କାମ ପାଇଁ ଗୃହ ଚଳାଇବାକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁମତି ଦେଇଥିଲେ? ଯଦି ଆପଣ ଏକାଠି ହୁଅନ୍ତି, ତେବେ ଅନାସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତାବରେ ଯୋଗ ଦିଅନ୍ତୁ। ଏବଂ ତୁମର କଠୋର ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତ ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସର୍ତ୍ତରେ ବାଧ୍ୟ କରାଗଲା। ଏବଂ ଆପଣ ଏହି ଅନାସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତାବ ବିଷୟରେ କିପରି ଆଲୋଚନା କଲେ? ଏବଂ ତେଣୁ ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ସଦନର ସଦସ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ବହୁତ ଦୁଃଖିତ- ଏହା ଆପଣଙ୍କର ଅବସ୍ଥା ଅଟେ ।
ଏବଂ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଦେଖନ୍ତୁ ଏହି ବିତର୍କର ମଜା ଯାହାକୁ ବିରୋଧୀ ମାନେ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ୪ଟି ଛକା ଏଠାରୁ ଆସିଥିଲା। ଏବଂ ବିରୋଧୀ ଅନାସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତାବ କିନ୍ତୁ ବଲ୍ ନାହିଁ, ଏହା ବିନା ବଲରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଏଠାରେ ଶତାବ୍ଦୀ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି, ସେଠାରୁ କୌଣସି ବଲ୍ ନାହିଁ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଆମର ବିରୋଧୀ ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଆପଣ କାହିଁକି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ଆସନ୍ତି ନାହିଁ । ଟିକିଏ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କର ଏବଂ ମୁଁ ୫ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଆପଣଙ୍କୁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଦେଇଛି । ୧୮ରେ ମୁଁ ଏହା କହିଥିଲି ୨୩ରେ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଭିତରକୁ ଆସିବା ଦରକାର, ଆପଣମାନେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଏହା ମଧ୍ୟ କରିପାରିଲେ ନାହିଁ । ଆପଣଙ୍କ ହାଲଚାଲ୍‌ କଣ, ଆପଣମାନେ କ'ଣ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବିରୋଧୀ ଦଳରେ ଥିବା ଆମର ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କର ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ବହୁତ ଇଚ୍ଛା ଅଛି ଏବଂ ଏହା ସ୍ୱାଭାବିକ । କିନ୍ତୁ ଭୁଲନ୍ତୁ ନାହିଁ ଯେ ଦେଶ ଆପଣଙ୍କ ଉପରେ ନଜର ରଖିଛି । ତୁମର ପ୍ରତିଟି ଶବ୍ଦକୁ ଦେଶ ଧ୍ୟାନର ସହ ଶୁଣୁଛି । କିନ୍ତୁ ପ୍ରତିଥର ଆପଣ ଦେଶକୁ ନିରାଶା ବ୍ୟତୀତ ଆଉ କିଛି ଦେଇନାହାନ୍ତି। ଆଉ ବିରୋଧୀଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ କହିବି? କିଏ, ଯାହାର ନିଜ ହିସାବ ପୁସ୍ତକ ଖରାପ ହୋଇଯାଇଛି, ଯାହାର ହିସାବ ପୁସ୍ତକ ସେମାନଙ୍କ ନିଜର ଖରାପ ହୋଇଗଲାଣି। ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଆମର ଯତ୍ନ ନିଅନ୍ତି ଏବଂ ଆମର ଯତ୍ନ ନିଅନ୍ତି ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ଏହି ଅନାସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତାବରେ ଏମିତି କିଛି ଜିନିଷ ଅଜବ ଲାଗୁଥିଲା ଯାହା ସେମାନେ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ଶୁଣି ନଥିଲେ, ଦେଖିନାହାଁନ୍ତି, ମୁଁ କେବେ କଳ୍ପନା କରିନଥିଲି । ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବିରୋଧୀ ଦଳର ନେତାଙ୍କ ନାମ ବକ୍ତା ତାଲିକାରେ ନଥିଲା। ପୂର୍ବ ଉଦାହରଣ ଦେଖନ୍ତୁ। 1999ରେ ବାଜପେୟୀ ସରକାରଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଅନାସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତାବ ଆଗତ ହୋଇଥିଲା। ସେତେବେଳେ ଶରଦ ପାୱାର ସାହେବ ଆଗୁଆ ଥିଲେ। ସେ ବିତର୍କର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ। 2003 ଏହା ଥିଲା ଅଟଳଜୀଙ୍କ ସରକାର, ସୋନିଆ ଜୀ ବିରୋଧୀ ଦଳ ନେତା ଥିଲେ, ସେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ, ସେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଅନାସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତାବ ଆଗତ କରିଥିଲେ। 2018ରେ ଖଡଗେ ଜୀ ଥିଲି, ବିରୋଧୀ ଦଳ ନେତା ଡ. ସେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଏହି ବିଷୟକୁ ଅନୁସରଣ କରିଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଏଥର ଅଧୀର ବାବୁଙ୍କ ସହ କ'ଣ ହେଲା? ତାଙ୍କ ଦଳ ତାଙ୍କୁ କହିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇନଥିଲା। ଗତକାଲି ଅମିତ ଭାଇ ବହୁତ ଦାୟିତ୍ୱ ନେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାଇ ଭଲ ଦେଖା ଯାଉନାହାନ୍ତି ଏବଂ ତୁମର ଉଦାରତାରେ ହିଁ ସେମାନଙ୍କର ସମୟ ସରିଗଲା, ଆପଣ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଜି ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଗୁଡ଼ ଗୋବର କେମିତି କରିବେ? ସେମାନେ ଏଥିରେ ବିଶେଷଜ୍ଞ। ତୁମର ବାଧ୍ୟବାଧକତା କ'ଣ ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ ? ଅଧୀର ବାବୁଙ୍କୁ କାହିଁକି ବାଦ୍ ଦିଆଗଲା? କଲିକତାରୁ ଫୋନ୍ ଆସିଲା କି ନାହିଁ ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ ଏବଂ ବାରମ୍ବାର କଂଗ୍ରେସ ତାଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରୁଛି। ବେଳେବେଳେ ନିର୍ବାଚନ ନାଁରେ ତାଙ୍କୁ ଅସ୍ଥାୟୀ ଭାବେ ଫ୍ଲୋର ଲିଡରରୁ ହଟାଇ ଦିଅନ୍ତି। ଅଧିର ବାବୁଙ୍କ ପ୍ରତି ଆମେ ଗଭୀର ସମବେଦନା ଜଣାଉଛୁ। ସୁରେଶ ଜୀ, ଜୋରରେ ହସନ୍ତୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେ କୌଣସି ଦେଶର ଜୀବନରେ, ଇତିହାସରେ ଏମିତି ଏକ ସମୟ ଆସିଛି, ଯେତେବେଳେ ସେ ପୁରୁଣା କଟକଣା ଭାଙ୍ଗି ନୂଆ ଶକ୍ତି ଦିଅନ୍ତି, ନୂଆ ଉତ୍ସାହ ସହ, ନୂଆ ସ୍ୱପ୍ନ ସହ, ନୂଆ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ସେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି। ୨୧ ଏହା ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସମୟ ଏବଂ ଏହି ପବିତ୍ର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମନ୍ଦିରରେ ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ କହୁଛି ଏବଂ ଏକ ଦୀର୍ଘ ଅଭିଜ୍ଞତା ପରେ, ମୁଁ କହୁଛି ଯେ ଏହି ସମୟ ହେଉଛି ଶତାବ୍ଦୀର ସେହି ସମୟ ଯାହା ଭାରତ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଆମ ପାଖରେ ରହିଛି । ଆଉ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏଭଳି ଏକ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଅଛୁ। ଆମେ ହୁଅନ୍ତୁ କି ନାହିଁ, ଆପଣ ହୁଅନ୍ତୁ କି ନାହିଁ, ଦେଶରେ କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି। ଏହି ସମୟ ଅବଧି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ, ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଦୁନିଆରେ, ଏବଂ ମୁଁ ଏହି ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ ବହୁତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଏହି ସମୟ ଘଟିବ, ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଏହି ଦେଶ ଉପରେ ପଡିଥାଏ। ଏହା ହଜାରେ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ। ଏହି ସମୟରେ ୧୪୦ କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ବୀରତ୍ୱ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରୟାସ, ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ, ନିଜ ଶକ୍ତିରେ, କିଏ ନିଜ ଶକ୍ତିରେ ଏହା କରିବ?, ଆଗାମୀ ଏକ ହଜାର ବର୍ଷ ପାଇଁ ସେ ଏକ ମଜଭୁତ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ତେଣୁ ଏହି ସମୟରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏକ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି।, ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଏଭଳି ସମୟରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ସମାନ ଫୋକସ୍ ରହିବା ଉଚିତ୍, ଦେଶର ବିକାଶ ସମ୍ପାଦନା କରିବା ଉଚିତ। ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ଏବଂ ସେହି ସଂକଳ୍ପକୁ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେବା ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ, ଏହା ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା। ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି ଆମକୁ ସେହି ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇଯାଇପାରେ। ଆଜି ଆମ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଶକ୍ତିକୁ ବିଶ୍ୱ ଚିହ୍ନିପାରିଛି। ଆସନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିବା। ଆମ ଯୁବପିଢ଼ି କ'ଣ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛନ୍ତି, ସଂକଳ୍ପ ସହ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବାର କ୍ଷମତା ତାଙ୍କ ପାଖରେ ରହିଛି । ଏବଂ ସେମିତି ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
30 ବର୍ଷ ପରେ 2014ରେ ଦେଶର ଜନତା ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠତା ସହ ସରକାର ଗଠନ କରିଥିଲେ। 2019 ସେହି ଟ୍ରାକ୍ ରେକର୍ଡକୁ ଦେଖି ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ମନେ ରଖିବାର ଶକ୍ତି କେଉଁଠି? ସେମାନଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବାର କ୍ଷମତା କେଉଁଠି? ଏହି ଦେଶ ବେଶ୍ ଜଣାଶୁଣା। ଏବଂ ସେମିତି 2019 ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସେବା କରିବା ଏବଂ ଅଧିକ ଦୃଢ଼ତାର ସହ ଦେବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ଏହି ଗୃହରେ ସାକ୍ଷାତ କରିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ। ସେମାନଙ୍କର ଅଭିଳାଷ, ସେମାନଙ୍କ ଆଶା ଅନୁଯାୟୀ, ଯିଏ କାମ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ତାଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଥାଉ। ସରକାରରେ ଥିବାବେଳେ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ ତୁଲାଇବା ପାଇଁ ଯଥାସମ୍ଭବ ଚେଷ୍ଟା କରିଛୁ। ଆମେ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଦୁର୍ନୀତିମୁକ୍ତ ସରକାର ଦେଇଛୁ। ଆମ ପାଖରେ ଭାରତର ଯୁବବର୍ଗ ଅଛନ୍ତି।, ଆଜିର ବୃତ୍ତିଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ଖୋଲା ଆକାଶରେ ଉଡିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଛି, ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ଆମେ ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ଖରାପ ହେଉଥିବା ଖ୍ୟାତିକୁ ମଧ୍ୟ ମୁକାବିଲା କରିଛୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ପୁଣି ଥରେ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇଛୁ। ତଥାପି କିଛି ଲୋକ ଦୁନିଆରେ ଆମର ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ଖରାପ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଏବେ ଦେଶକୁ ଜାଣିଛି। ବିଶ୍ୱ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଭାରତ କିପରି ଯୋଗଦାନ ଦେଇପାରିବ? ବିଶ୍ୱର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢିବାରେ ଲାଗିଛି, ଆମ ଉପରେ।
ଏବଂ ଏହି ସମୟରେ ଆମର ବିରୋଧୀ ସହଯୋଗୀମାନେ କ'ଣ କରିଥିଲେ?, ଯେତେବେଳେ ଏପରି ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ, ଚାରିଆଡ଼େ ସମ୍ଭାବନା, ସେମାନେ ଅନାସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତାବ ଆଳରେ ଲୋକଙ୍କ ଆସ୍ଥା ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ବିଫଳ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ନୂଆ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଆଣି ବିଶ୍ୱକୁ ଚକିତ କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି ଭାରତକୁ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣର ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆସୁଛି। ଆଜି ଭାରତର ରପ୍ତାନି ନୂଆ ଉଚ୍ଚତା ଛୁଇଁଛି। ଆଜି ଆପଣ ଭାରତ ବିଷୟରେ କୌଣସି ଭଲ କଥା ଶୁଣିପାରିବେ ନାହିଁ। ତାହା ହିଁ ସେମାନଙ୍କ ର ଅବସ୍ଥା। ଆଜି ଗରିବଙ୍କ ହୃଦୟରେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବାର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଆଜି ଦେଶରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହ୍ରାସ ପାଉଛି। ନୀତି ଆୟୋଗ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୩ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଇଏମଏଫ ଏହାର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କାଗଜପତ୍ରରେ ଲେଖିଛି ଯେ ଭାରତ ଅତ୍ୟଧିକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ପ୍ରାୟ ଦୂର କରିଛି। ଭାରତର ଡିବିଟି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ପାଇଁ ଆଇଏମଏଫ, ଏହା ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ମାର୍ବଲ ବୋଲି ଆଇଏମ୍ ଏଫ୍ କହିଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଜରିଆରେ ଭାରତରେ ୪ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଯାଉଛି ବୋଲି ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ କହିଛି । ୪୦ ଲକ୍ଷ ଲୋକ କିଏ - ମୋର ଗରିବ?, ଦବାଇ ଦିଅନ୍ତୁ, ଶୋଷଣ କରାଯାଇଛି, ଗରିବ ପରିବାରର ମୋର ସମ୍ପର୍କୀୟ ଅଛନ୍ତି। ଯେଉଁମାନେ ଆମ ପରିବାରର ନିମ୍ନ ସ୍ତରରେ ରହିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ, ଏଭଳି ଲୋକ ହେଉଛନ୍ତି, ଏମିତି ୪ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବା କଥା କିଏ କହୁଛି। ବିଶ୍ଳେଷଣରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ‘ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ’ ଯୋଗୁଁ ୩ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ମୃତ୍ୟୁରୁ ରକ୍ଷା କରାଯାଇଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଭାରତ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଏହା ୩୦ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇଥାଏ, କିଏ ଏହି ତିନି ଲକ୍ଷ - କିଏ ସେହି ବସ୍ତିରେ ରହିବାକୁ ବାଧ୍ୟ? ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଅନେକ ଅସୁବିଧାରେ ବଞ୍ଚିବାକୁ ପଡିଥାଏ । ମୋ ଗରିବ ପରିବାରର ଲୋକ, ସହରର ବସ୍ତିରେ ରହୁଥିବା ଲୋକ, ଗାଁରେ ଲୋକ ବସବାସ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ବର୍ଗର ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଯାହାର ଜୀବନ ବଞ୍ଚିଯାଇଛି। ୟୁନିସେଫ୍ କ'ଣ କହିଛି? ୟୁନିସେଫ୍ କହିଛି ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଯୋଗୁଁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଗରିବ ଲୋକ ଉପକୃତ ହେବେ। ୫୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି। କିନ୍ତୁ, କଂଗ୍ରେସ ସମେତ କିଛି ବିରୋଧୀ ଦଳ ଭାରତର ସଫଳତା ଉପରେ ଅବିଶ୍ୱାସ କରୁଛନ୍ତି। ଯେଉଁ ସତକୁ ଦୁନିଆ ଦୂରରୁ ଦେଖୁଛି, ସେମାନେ ଏଠାରେ ରୁହନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ଏହାକୁ ଦେଖନ୍ତି ନାହିଁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସେମାନଙ୍କ ଶିରାରେ ଅବିଶ୍ୱାସ ଓ ଅହଂକାର ଭରି ରହିଥାଏ। ସେମାନେ କେବେ ବି ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଦେଖନ୍ତି ନାହିଁ। ଏବେ ଏହା ହେଉଛି ଓଟ ସଦୃଶ ଆଭିମୁଖ୍ୟ, ଏଥିରେ ଦେଶ କ'ଣ କରିପାରିବ?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ପୁରୁଣା ଚିନ୍ତାଧାରା ସହ ବଞ୍ଚୁଥିବା ଲୋକ, ମୁଁ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ସହମତ ନୁହେଁ । କିନ୍ତୁ ସେମାନେ କୁହନ୍ତି ଭାଇ ଦେଖ, ଯେତେବେଳେ କିଛି ଘଟେ ଏହା ଭଲ ଅଟେ, କିଛି ଭଲ ଘଟଣା ଘଟେ, ଘରେ ମଧ୍ୟ କିଛି ଭଲ ହୋଇଥାଏ, ପିଲାମାନେ ମଧ୍ୟ ସୁନ୍ଦର ପୋଷାକ ପିନ୍ଧିଥାନ୍ତି, ଯଦି ଏହା ଟିକିଏ ସଫା ଅଛି, ତେବେ ଏକ କଳା ଟିକା ଲଗାନ୍ତୁ । ଆଜି ଦେଶରେ ଯେଉଁ ଭଲ ହେଉଛି, ତାହା ଚାରିଆଡ଼େ ଚାଲିଛି, ଦେଶକୁ ଚାରିଆଡ଼େ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଛି, ଦେଶକୁ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଛି, ତେଣୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ଯେ କଳା ଟିକା ଆକାରରେ କଳା ପୋଷାକ ପିନ୍ଧି ଗୃହକୁ ଆସି ଆପଣ ମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ମଙ୍ଗଳ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାର କାମ କରିଛନ୍ତି, ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ମଧ୍ୟ ଜଣାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଗତ ୩ ଦିନ ହେଲା ଆମର ବିରୋଧୀ ସହଯୋଗୀମାନେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି।, ଶବ୍ଦକୋଷ ଖୋଲିଛି ଏବଂ ଆପଣ ପାଇଥିବା ସମସ୍ତ ଅପମାନଜନକ ଶବ୍ଦ ଆଣିଛି । ଆପଣ ଯଥାସମ୍ଭବ ଶବ୍ଦ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ। ଜାଣନ୍ତୁ ସେମାନେ ଏହା କେଉଁଠୁ ଆଣିଛନ୍ତି? ସେମାନେ ନିଶ୍ଚୟ ସେମାନଙ୍କୁ ବାହାରକୁ ଆଣିଥିବେ, ଯଦି ଆପଣ ଏତେ ଅପମାନଜନକ ଶବ୍ଦ କହିଥିବେ ତେବେ ମନ ଟିକିଏ ହାଲୁକା ହୋଇଯାଇଥିବ । ଏବଂ ବାସ୍ତବରେ, ଏହି ଲୋକମାନେ ଦିନ ରାତି ମୋତେ ଗାଳି ଦେଉଛନ୍ତି। ଏହା ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ପ୍ରିୟ ସ୍ଲୋଗାନ କ'ଣ - ମୋଦୀ ଆପଣଙ୍କ କବର ଖୋଳିବେ, ମୋଦୀ ଆପଣଙ୍କ କବର ଖୋଳିବେ । ଏହା ତାଙ୍କର ପ୍ରିୟ ସ୍ଲୋଗାନ । କିନ୍ତୁ ମୋ ପାଇଁ, ସେମାନଙ୍କ ଅସଦାଚରଣ, ଏହା ଏକ ଖରାପ ଶବ୍ଦ, ଏହା ଅଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଭାଷା। ମୁଁ ଏହାକୁ ଏକ ଟନିକ୍ ମଧ୍ୟ କରେ ଏବଂ ସେମାନେ କାହିଁକି ଏପରି କରନ୍ତି ଏବଂ କାହିଁକି ହୁଏ? ଆଜି ମୁଁ ଗୃହରେ କିଛି ରହସ୍ୟ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳବାସୀଙ୍କୁ ଏକ ଗୁପ୍ତ ବରଦାନ ମିଳିଛି, ହଁ, ରହସ୍ୟ ଏକ ବରଦାନ ଅଟେ ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ହେଉଛି ଏହି ଲୋକମାନେ ଖରାପ ଜିନିଷ ଚାହାଁନ୍ତି, ଏହା ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଭଲ ହେବ। ଆପଣ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଖିପାରିବେ - ଏକ ଉଦାହରଣ ଅଛି । ୨୦ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି, କିଛି ହୋଇନାହିଁ, କ'ଣ କିଛି କରାଯାଇ ନାହିଁ? କିନ୍ତୁ ଏହା ଭଲ ଚାଲିଥିଲା। ତେଣୁ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଏକ ବଡ ଗୁପ୍ତ ବରଦାନ ଅଛି । ଏବଂ ମୁଁ ତିନୋଟି ଉଦାହରଣ ସହିତ ଏହି ଗୁପ୍ତ ବରଦାନକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିପାରିବି।
ଆପଣ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ଏହି ଲୋକମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ସେକ୍ଟର ପାଇଁ କହିଥିଲେ- ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ସେକ୍ଟର ଭୁଶୁଡ଼ି ପଡ଼ିବ, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ କ୍ଷେତ୍ର ଧ୍ୱଂସ ହୋଇଯିବ, ଦେଶ ଶେଷ ହୋଇଯିବ, ଦେଶ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯିବ, ସେ କ'ଣ କହିଲେ ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ। ଏବଂ ସେମାନେ ବିଦେଶରୁ ମହାନ ପଣ୍ଡିତମାନଙ୍କୁ ଆଣୁଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ କୁହାଯାଇଥିଲା, ଯାହାଫଳରେ ଯଦି କେହି ସେମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ ନ କରନ୍ତି, ତେବେ ବୋଧହୁଏ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ଗ୍ରହଣ କରିବେ। ଆମ ବ୍ୟାଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ନିରାଶା, ଗୁଜବ ପ୍ରଚାର କରିବା ପାଇଁ ସେମାନେ ଜୋରଦାର କାମ କରୁଥିଲେ। ଏବଂ କ'ଣ ହେଲା ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ଖରାପ ଜିନିଷ ଚାହୁଁଥିଲେ? ଆମର ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କ ନିଟ୍ ଲାଭ ଦୁଇଗୁଣରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। ଏହି ଲୋକମାନେ ଫୋନ୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ଦୁର୍ନୀତି ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ – ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଦେଶ ଏନ୍ପିଏର ଗମ୍ଭୀର ସଙ୍କଟ ଭିତରକୁ ଠେଲି ହୋଇ ଯାଇଥିଲା।
ବିଗତ ଦିନଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ କହୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଆଜି ସେମାନେ ଯେଉଁ ଏନ୍ପିଏ ରଖିଥିଲେ, ତାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଆମେ ଏକ ନୂଆ ଶକ୍ତି ବାହାର କରିଛୁ। ଏବଂ ଆଜି ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ଜୀ କେତେ ଲାଭ ହୋଇଛି ସେ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି। ଅନ୍ୟ ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ହେଲିକପ୍ଟର ନିର୍ମାଣ କରୁଥିବା ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ କମ୍ପାନୀ ହାଲ୍ । ସେମାନେ ହାଲ୍ ବିଷୟରେ କେତେ ଭଲ ଏବଂ ଖରାପ କଥା କହିଲେ, କିଛି କୁହାଗଲା ନାହିଁ କି?, ହାଲ୍ ପାଇଁ। ଏବଂ ଏଥିରେ ଏପରି ଭାଷା ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥିଲା ଯାହା ଦୁନିଆକୁ ବହୁତ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଥିଲା । ଏବଂ ହାଲ୍ ବିପର୍ଯ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି, ହାଲ୍ ଶେଷ ହୋଇଛି, ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ଶେଷ ହୋଇଛି। ହାଲ୍ ପାଇଁ କ'ଣ କୁହାଗଲା ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ।
ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ, ଆଜିକାଲି ଭଳି କ୍ଷେତରେ ଭିଡିଓ ସୁଟିଂ ହେଉଛି, ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି, ନୁହେଁ କି? ଏହି ଭିଡିଓଟି କ୍ଷେତରେ ସୁଟିଂ କରାଯାଇଛି, ସେହିଭଳି ସେହି ସମୟରେ ହାଲ୍ କାରଖାନାର ଦ୍ୱାରରେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କର ଏକ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରି ଏକ ଭିଡିଓ ସୁଟ୍ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସେଠାରେ ଥିବା ଶ୍ରମିକମାନେ ଉତ୍ତେଜିତ ହୋଇଥିଲେ। ଏବେ ତୁମର କୌଣସି ଭବିଷ୍ୟତ ନାହିଁ, ତୁମର ସନ୍ତାନମାନେ ମରିଯିବେ, ସେମାନେ ଭୋକରେ ମରିଯିବେ, ହାଲ୍ ବୁଡ଼ିଯାଉଛି। ଦେଶର ଏଭଳି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଏଭଳି ଖରାପ ଇଚ୍ଛା। ବହୁତ ଖରାପ ଚାହୁଁଛି, ଏତେ ଖରାପ କହିଲେ, ସେହି ରହସ୍ୟ- ଆଜି ହାଲ୍ ସଫଳତାର ନୂଆ ଶିଖର ଛୁଇଁଛି। ହାଲ୍ ମାଲିକ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସର୍ବାଧିକ ରାଜସ୍ୱ ଭାବେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଛି। ଗୁରୁତର ଅଭିଯୋଗ ସତ୍ତ୍ୱେ ସେଠାକାର ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡିତ କରାଯାଇଛି। ସେଠାରେ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଉତ୍ତେଜିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ସତ୍ତ୍ୱେ ହାଲ୍ ଆଜି ଦେଶର ଗୌରବ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯାହାକୁ ଆପଣ ଖରାପ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ସେ କିପରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ? ମୁଁ ତୃତୀୟ ଉଦାହରଣ ଦେବି । ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଏଲଆଇସି ପାଇଁ କ'ଣ କୁହାଯାଇଥିଲା। ଏଲଆଇସି ନଷ୍ଟ ହୋଇଛି, ଗରିବ ଲୋକମାନେ ଟଙ୍କା ହରାଉଛନ୍ତି, ଗରିବମାନେ କୁଆଡ଼େ ଯିବେ? ଗରିବ ଲୋକଟି ବହୁତ ପରିଶ୍ରମ କରି ଏଲଆଇସିରେ ଟଙ୍କା ରଖିଥିଲା, ତାଙ୍କ କଳ୍ପନା କ'ଣ ଥିଲା? ତାଙ୍କ ଦରବାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ କାଗଜପତ୍ର ଧରିଥିଲେ, ସମସ୍ତେ କଥା ହୋଇଥିଲେ; କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏଲଆଇସି କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ଯେଉଁମାନେ ଷ୍ଟକ୍ ମାର୍କେଟରେ ଆଗ୍ରହୀ ଅଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଏହି ଗୁରୁମନ୍ତ୍ର ରହିଛି ଯେ ସରକାରୀ କମ୍ପାନୀର ଲୋକମାନେ ଅପବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ, ତୁମେ ଏହା ଉପରେ ବାଜି ଲଗାଇଛ, ସବୁକିଛି ଭଲ ରହିବ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି ଲୋକମାନେ ଦେଶର ଅନୁଷ୍ଠାନର ମୃତ୍ୟୁ ଘୋଷଣା କରନ୍ତି, ସେହି ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ଭାଗ୍ୟ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହୋଇଥାଏ। ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ସେମାନେ ଦେଶକୁ ଏପରି ଅଭିଶାପ ଦିଅନ୍ତି, ସେମାନେ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ଅଭିଶାପ ଦିଅନ୍ତି, ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ, ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛି।, ଗଣତନ୍ତ୍ର ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଏବଂ ଆମେ ସୁଦୃଢ ହେବାକୁ ଯାଉଛୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ଲୋକ, ଯେଉଁମାନେ ଦେଶର ଶକ୍ତିରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ନାହିଁ । ଏମାନେ ଦେଶର କଠିନ ପରିଶ୍ରମରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ନାହିଁ, ମୁଁ ଦେଶର ଶକ୍ତିରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ନାହିଁ । କିଛି ଦିନ ତଳେ ମୁଁ କହିଥିଲି ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପରବର୍ତ୍ତୀ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଅର୍ଥାତ୍ ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ଶୀର୍ଷ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହେବ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏବେ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ କମ୍ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଦାବି କରୁଛୁ ଯେ ଆସନ୍ତା ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅର୍ଥାତ୍ ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ଆମେ ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନକୁ ଆଣିବୁ, ସେତେବେଳେ ଏକ ଦାୟିତ୍ୱବାନ ବିରୋଧୀ କ'ଣ କରିବେ - ସେମାନେ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତି, ଆମକୁ ଭଲ ଭାବେ କୁହନ୍ତୁ, ନିର୍ମଳାଜୀ, ମୋତେ କୁହ ତୁମେ ଏହା କିପରି କରିବାକୁ ଯାଉଛ? ଆଚ୍ଛା ମୋଦୀ ଜୀ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ- ଆପଣ ଏହାକୁ କିପରି କରିବେ?, ଆପଣଙ୍କ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ କ'ଣ - ଏହା କରନ୍ତୁ। ଏବେ ମୋତେ ମଧ୍ୟ ତାହା ଶିଖାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ। କିନ୍ତୁ, ନଚେତ୍ ସେ କିଛି ପରାମର୍ଶ ଦେଇପାରିଥାନ୍ତେ, ସେମାନେ କିଛି ପରାମର୍ଶ ଦେଇପାରିଥାନ୍ତେ। ନଚେତ୍ ଆମେ ନିର୍ବାଚନରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଖକୁ ଯାଇ ସେମାନଙ୍କୁ କହିବୁ ଯେ ସେମାନେ ତୃତୀୟ ବିଷୟରେ କଥା ହୁଅନ୍ତି, ଆମେ ଏହାକୁ ଏକ ନମ୍ବରକୁ ଆଣିବୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଏପରି ଆଣିବୁ - ଆପଣ କିଛି କରନ୍ତୁ । କିନ୍ତୁ ଆମ ବିରୋଧୀଙ୍କ ଦୁଃଖଦ ଘଟଣା ହେଉଛି ଏହା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ରାଜନୈତିକ ଆଲୋଚନାକୁ ଦେଖନ୍ତୁ । କ'ଣ କହୁଛନ୍ତି କଂଗ୍ରେସ ଲୋକ ? ଏବେ ଦେଖନ୍ତୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ କେତେ କଳ୍ପନା। ଏତେ ବର୍ଷ ଧରି କ୍ଷମତାରେ ରହିବା ପରେ ବି କ'ଣ ଅନଭିଜ୍ଞ କଥା ଶୁଣିବାକୁ ମିଳୁଛି?
ସେମାନେ କ'ଣ କହୁଛନ୍ତି? ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ କିଛି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ ବୋଲି ସେମାନେ କହିଛନ୍ତି, ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ଏମିତି ହେବାକୁ ଯାଉଛି। କୁହନ୍ତୁ, ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ଯୋଗୁଁ ସେ ଏତେ ବର୍ଷ ଧରି ଶୋଇଥିଲେ ଯେ ଏହା ନିଜେ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ସେମାନେ କିଛି ନ କରି ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିବେ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ଏବଂ କଂଗ୍ରେସକୁ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତୁ। ଯଦି ସବୁ କିଛି ନିଜେ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଅର୍ଥାତ୍ କଂଗ୍ରେସର କୌଣସି ନୀତି ନାହିଁ, ଏହା ସ୍ଥିର ହୋଇନାହିଁ, ଦର୍ଶନ ନାହିଁ, ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିର କୌଣସି ବୁଝାମଣା ନାହିଁ କି ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିର ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ନାହିଁ । ତେଣୁ ଯଦି ଆପଣ ଶୋଇ ଶୋଇ ରହିବେ ହୋଇଯିବ, ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି କାରଣରୁ କଂଗ୍ରେସ ଶାସନରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ୧୯୯୧ରେ ଦେଶ ଦୁର୍ଦ୍ଦଶାଗ୍ରସ୍ତ ଅବସ୍ଥାରେ ଥିଲା। କଂଗ୍ରେସ ଶାସନରେ ଅର୍ଥନୀତି ବିଶ୍ୱ ମାନ୍ୟତାରେ ଦଶତମ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି, ଏଗାର, ବାର - ସେ ଏହା ମଝିରେ ଝୁଲୁଥିଲେ। ଝୁଲି ମଧ୍ୟ ରହୁଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ୨୦୧୪ ପରେ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୫ରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଥିଲା। କଂଗ୍ରେସ ଲୋକମାନେ ନିଶ୍ଚୟ ଭାବିଥିବେ ଯେ ଏହା କିଛି ଯାଦୁ କାଠରେ କରାଯାଇଛି । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆଜି ଗୃହକୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ମାନ୍ୟବର ବାଚସ୍ପତି, ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ରୂପାନ୍ତର ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଘଟଣା, ଯୋଜନା ଓ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ଉଚ୍ଚତା, ଆଉ ଏହି କାରଣରୁ ଦେଶ ଆଜି ଏହି ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଏବଂ ଏହା ଯୋଜନା ଏବଂ କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ଏକ ଧାରା ହେବ। ଆବଶ୍ୟକ ଅନୁଯାୟୀ ଏଥିରେ ନୂତନ ସଂସ୍କାର ହେବ ଏବଂ ହେବ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା। ଆମର ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ନିୟୋଜିତ ହେବ ଏବଂ ଫଳାଫଳ ହେବ ଯେ ଆମେ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିବୁ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ବିଶ୍ୱାସକୁ ଶବ୍ଦରେ ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ଦେଶ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ୨୦୨୮ରେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଅନାସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତାବ ଆଣିବେ, ଏହି ଦେଶ ପ୍ରଥମ ତିନୋଟି ସ୍ଥାନରେ ଥିବ। ଏହା ହେଉଛି ଦେଶର ବିଶ୍ୱାସ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବିରୋଧୀ ବନ୍ଧୁଙ୍କ ସ୍ୱଭାବରେ ଅବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ଆମେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲୁ। କିନ୍ତୁ ସେ ସର୍ବଦା ଅବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରୁଥିଲେ। ଏହା କିପରି କରାଯାଇପାରିବ? ଗାନ୍ଧିଜୀ ମଧ୍ୟ ଆସିଲେ ଓ ଗଲେ, ଏକଥା କହିବା ପରେ କ'ଣ ହେଲା? ଏବେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା କେମିତି ହୋଇପାରିବ? ସେମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଅବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆମେ ମା' ଓ ଝିଅଙ୍କୁ ଖୋଲା ମଳତ୍ୟାଗରୁ ମୁକ୍ତ କରିଛୁ, ସେହି ବାଧ୍ୟବାଧକତାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ପାଇଁ ସେ ଶୌଚାଳୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସହ ଏହା କହୁଛନ୍ତି ।, ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କ'ଣ ଏଭଳି ପ୍ରସଙ୍ଗ କୁହାଯାଏ? ଏହା କ'ଣ ଦେଶର ପ୍ରାଥମିକତା? ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବା ବିଷୟରେ କହିଥିଲୁ, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଘଟଣା ନୈରାଶ୍ୟଜନକ ଥିଲା। ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ କ'ଣ ? ସେମାନଙ୍କ ହାତରେ ଟଙ୍କା କେଉଁଠୁ ଆସିବ? ସେମାନଙ୍କ ପକେଟରେ କ'ଣ ଅଛି? ଆପଣ କ'ଣ ଆଣିବେ, ଆପଣ କ'ଣ କରିବେ? ଆମେ ଯୋଗ ବିଷୟରେ କହିଥିଲୁ, ଆମେ ଆୟୁର୍ବେଦ ବିଷୟରେ କହିଥିଲୁ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହାର ପ୍ରମୋସନ ବିଷୟରେ କହିଥିଲୁ, ସେତେବେଳେ ଏହାକୁ ଉପହାସ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା । ଆମେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଛୁ, ତେଣୁ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ନିରାଶା ବିସ୍ତାର କରିଥିଲେ। କୌଣସି ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ଆମେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଷୟରେ କହିଥିଲୁ, ତେବେ ମହାନ ବିଦ୍ୱାନମାନେ କ'ଣ ଭାଷଣ ଦେଇଥିଲେ? ଭାରତର ଲୋକମାନେ ନିରକ୍ଷର, ଏପରିକି ଭାରତବାସୀ ମୋବାଇଲ୍ ଚଳାଇବା ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ। ଭାରତବାସୀ କେଉଁଠାରୁ ଡିଜିଟାଲ ହେବେ? ଆଜି ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆରେ ଦେଶ ଆଗରେ ରହିଛି । ଆମେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କଥା କହିଥିଲୁ। ଯେଉଁଠିକି ଗଲେ ସେଠାରେ 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ'ର ମଜାକ ଉଡ଼ାଉଥିଲେ। ଯେଉଁଠିକି ଗଲେ ସେଠାରେ 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ'ର ମଜାକ ଉଡ଼ାଉଥିଲେ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଇତିହାସ ରହିଛି କଂଗ୍ରେସ ଦଳ ଏବଂ ଏହାର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କର ଭାରତର ଶକ୍ତି ଉପରେ କେବେ ବି ବିଶ୍ୱାସ ନାହିଁ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏବଂ ସେମାନେ କାହା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କଲେ? ମୁଁ କେବଳ ଆଜି ଗୃହକୁ ମନେ ପକାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ପାକିସ୍ତାନ ସୀମାରେ ଆକ୍ରମଣ କରୁଥିଲା। ଆମେ ପ୍ରତିଦିନ ଆତଙ୍କବାଦୀ ପଠାଉଥିଲୁ ଏବଂ ଏହା ପରେ ପାକିସ୍ତାନ ହାତ ଉଠାଇ ମୁହଁ ଫେରାଇ ନେଉଥିଲା, ସେ ପଳାଇ ଯାଇ କହିଲେ ଆମର କୌଣସି ଦାୟିତ୍ୱ ନାହିଁ। ଦାୟିତ୍ୱ ନେବାକୁ କେହି ପ୍ରସ୍ତୁତ ନଥିଲେ। ଏବଂ ସେ ପାକିସ୍ତାନକୁ ବହୁତ ଭଲ ପାଉଥିଲେ, ପାକିସ୍ତାନ ଯାହା କହୁଛି ତାହାକୁ ସେ ତୁରନ୍ତ ବିଶ୍ୱାସ କରିଥିଲେ। ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ଜାରି ରହିବ ଏବଂ କଥାବାର୍ତ୍ତା ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିବ ବୋଲି ପାକିସ୍ତାନ କହୁଥିଲା। ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଏପରିକି ପାକିସ୍ତାନ ଯଦି କହୁଛି ତେବେ ଏହା ନିଶ୍ଚୟ ଠିକ୍ ହେବ ବୋଲି ସେମାନେ କହୁଥିଲେ। ଏକଥା ସେମାନେ ଚିନ୍ତା କରୁଛନ୍ତି। ଆତଙ୍କବାଦର ନିଆଁରେ ଦିନ ରାତି ଜଳୁଥିଲା କାଶ୍ମୀର। ଏହା ଜଳୁଥିଲା, କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ସରକାରଙ୍କ କାମ କଶ୍ମୀର ଏବଂ କାଶ୍ମୀରର ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ କରିବା ନୁହେଁ । ସେମାନେ ହୁରିୟତରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ, ସେମାନେ ବିଚ୍ଛିନ୍ନତାବାଦୀଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ପାକିସ୍ତାନର ପତାକା ଧରିଥିଲେ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ସେମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ। ଆତଙ୍କବାଦ ଉପରେ ସର୍ଜିକାଲ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ କଲା ଭାରତ, ଏୟାର ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ କଲା ଭାରତ, ସେମାନେ ଭାରତୀୟ ସେନା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁନଥିଲେ। ସେମାନେ ଶତ୍ରୁଙ୍କ ଦାବି ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିଥିଲେ। ତାହା ଥିଲା ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରବୃତ୍ତି।
ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଜିକାଲି ଦୁନିଆରେ ଯଦି କେହି ଭାରତ ବିଷୟରେ ଖରାପ କଥା କହୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ତୁରନ୍ତ ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି, ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ତାଙ୍କ ପାଖକୁ ଧରାନ୍ତୁ ଚାଲନ୍ତୁ ଆମେ ଏହା କରିବା। ଏତେ ଚୁମ୍ବକୀୟ ଶକ୍ତି ଅଛି ଯେ ସେମାନେ ତୁରନ୍ତ ଭାରତ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସବୁକିଛି ଧରିନେଇଥାନ୍ତି । ଯେମିତି ଏକ ବିଦେଶୀ ଏଜେନ୍ସି କହୁଛି ଯେ କ୍ଷୁଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅନେକ ଦେଶ ଭାରତ ତୁଳନାରେ ଭଲ, ଏପରି ମିଥ୍ୟା କଥା ଆସିଲେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ଏହାକୁ ଧରି ଭାରତରେ ପ୍ରଚାର ଆରମ୍ଭ କରିଦିଅନ୍ତି। ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଚାଲନ୍ତୁ ଆମେ ଏହା କରିବା। ଭାରତକୁ ବଦନାମ କରିବାର ମଜା କ'ଣ? ଦୁନିଆରେ କାଦୁଅ ଭଳି ଅଜବ ଜିନିଷକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା କଂଗ୍ରେସର ଅଭ୍ୟାସ ରହିଆସିଛି ଏବଂ ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର କୌଣସି ମୂଲ୍ୟ ନାହିଁ । ଆମ୍ପ୍ଲିଫାଇ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର କରିବା ପାଇଁ, ଏଥିପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି। ଆସିଛି କରୋନା ମହାମାରୀ, 'ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ଟିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲେ ଭାରତୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକ, ସେମାନେ ଭାରତର ଟିକା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁନାହାନ୍ତି।, ବିଦେଶୀ ଟିକା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବା ସେମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା।
ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ନାଗରିକ ଭାରତର ଟିକା ଉପରେ ଆସ୍ଥା ପ୍ରକଟ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ନାହିଁ। ସେମାନେ ଭାରତବାସୀଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏହି ଗୃହକୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଭାରତର ଜନତା ମଧ୍ୟ କଂଗ୍ରେସର ଅଟନ୍ତି। ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ନାହିଁ ଅନୁଭବ ବହୁତ ଗଭୀର । କଂଗ୍ରେସ ନିଜର ଅହଂକାରରେ ଏତେ କବଳିତ ହୋଇପଡ଼ିଛି, ଏହା ଏତେ ଭର୍ତ୍ତି ଯେ ଏହା ମାଟିକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଖି ପାରୁନାହିଁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ କଂଗ୍ରେସକୁ ଜିତିବା ପାଇଁ ଦଶନ୍ଧି ଲାଗିଯାଇଛି। ତାମିଲନାଡୁରେ ଶେଥର ପାଇଁ ୧୯୬୨ ମସିହାରେ କଂଗ୍ରେସ ଜିତିଥିଲ। 61 ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ତାମିଲନାଡୁବାସୀ କହୁଛନ୍ତି। କଂଗ୍ରେସର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ନାହିଁ, ତାମିଲନାଡୁବାସୀ କହୁଛନ୍ତି କଂଗ୍ରେସର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ନାହିଁ, ୧୯୭୨ରେ ସେମାନେ ଶେଷ ଥର ପାଇଁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ବିଜୟୀ ହୋଇଥିଲେ। ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲି। ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗବାସୀ ୫୧ ବର୍ଷ ଧରି ଏହା କହି ଆସୁଛି। ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ନାହିଁ, କଂଗ୍ରେସର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ନାହିଁ। ୧୯୮୫ରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଓ ବିହାର ଏବଂ ଗୁଜରାଟ କଂଗ୍ରେସ ଶେଷଥର ଜିତିଥିଲା, ବିଗତ ୩୮ ବର୍ଷ ଧରି ସେଠାକାର ଲୋକେ କଂଗ୍ରେସକୁ କହି ଆସୁଛନ୍ତି। ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ନାହିଁ, ସେଠାକାର ଲୋକେ କଂଗ୍ରେସକୁ ଜଣାଇଛନ୍ତି ଯେ କଂଗ୍ରେସର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ନାହିଁ। ତ୍ରିପୁରାରେ ୧୯୮୮ ମସିହାରେ ସେ ଶେଷ ଥର ପାଇଁ ଜିତିଥିଲେ। ୩୫ ବର୍ଷ ଧରି ତ୍ରିପୁରାବାସୀ କଂଗ୍ରେସକୁ କହି ଆସୁଛନ୍ତି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ନାହିଁ। କଂଗ୍ରେସର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ନାହିଁ, କଂଗ୍ରେସର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ନାହିଁ। ଓଡ଼ିଶାର କଂଗ୍ରେସକୁ ଶେଷଥର ୧୯୫୫ ମସିହାରେ ବିଜୟୀ ହେବାର ଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥଲା। ଅର୍ଥାତ୍ ଓଡ଼ିଶାରେ ମଧ୍ୟ ବିଗତ ୨୮ ବର୍ଷ ଧରି ଓଡ଼ିଶା କଂଗ୍ରେସକୁ ସମାନ ଉତ୍ତର ଦେଇ ଆସୁଛି। ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ନାହିଁ। କଂଗ୍ରେସର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ନାହିଁ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
୧୯୮୮ ମସିହାରେ ନାଗାଲାଣ୍ଡରେ କଂଗ୍ରେସର ଶେଷ ଥର ବିଜୟୀ ହୋଇଥିଲା। ଏଠାକାର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ। ବିଗତ ୨୫ ବର୍ଷ ଧରି ଏହା କହି ଆସୁଛି। ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ନାହିଁ। କଂଗ୍ରେସର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ନାହିଁ। ଦିଲ୍ଲୀ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଓ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ଜଣେ ବି ବିଧାୟକ ଖାତାରେ ନାହାନ୍ତି। ଲୋକେ କଂଗ୍ରେସକୁ ବାରମ୍ବାର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ନାହିଁ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଜି ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କ କାମ ବିଷୟରେ କହିବି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ କହୁଛି । କ୍ଳାନ୍ତ ହୋଇଯିବେ, ଆପଣ ବହୁତ ଥକିଯିବେ। ମୁଁ ତୁମକୁ ତୁମର ମଙ୍ଗଳ ବିଷୟରେ କହିବି। ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଏହି ଅବସରରେ ଆମର ବିରୋଧୀ ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ମୋର ସମବେଦନା ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି । କିଛି ଦିନ ତଳେ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ଆପଣ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ଦଶନ୍ଧି ପୁରୁଣା ୟୁପିଏ ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିଛନ୍ତି। ତାଙ୍କର ଅନ୍ତିମ ସଂସ୍କାର କରାଯାଇଥିଲା। ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଆଚରଣ ଅନୁଯାୟୀ, ମୁଁ ସେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତି ସହାନୁଭୂତି ପ୍ରକାଶ କରିବା ଉଚିତ୍ ଥିଲା । ସମବେଦନା ଜଣାଇବା ଉଚିତ୍ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ବିଳମ୍ବରେ, ମୋର ଦୋଷ ନାହିଁ କାରଣ ଆପଣ ନିଜେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ୟୁପିଏର କାମ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ଅନ୍ୟପଟେ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ଭଗ୍ନାବଶେଷ ଉପରେ ଏକ ନୂତନ ପ୍ଲାଷ୍ଟର ଲଗାଇବାର ଉତ୍ସବ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରୁଥିଲେ, ଭଗ୍ନାବଶେଷ ଉପରେ ନୂଆ ପ୍ଲାଷ୍ଟର ଲଗାଇବା ପାଇଁ ଆପଣ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଥିଲେ। କୂଅ ମେସିନରେ ନୂଆ ରଙ୍ଗ ଲଗାଇବା ପାଇଁ ଆପଣ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଥିଲେ। ଦଶନ୍ଧି ପୁରୁଣା ଖତରା କାରକୁ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଗାଡି ଭଳି ଦେଖାଇବା ପାଇଁ ଆପଣ ଏତେ ବଡ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମଜା ସରିବା ପୂର୍ବରୁ ଏହାର ଶ୍ରେୟ ନେବା ପାଇଁ ମୁହାଁମୁହିଁ ଲଢେଇ ହୋଇଥିଲା । ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିଲି ଯେ ଆପଣ ଏହି ମେଣ୍ଟ ସହିତ ଲୋକଙ୍କ ପାଖକୁ ଯିବେ, ମୁଁ ବିରୋଧୀ ଦଳରେ ଥିବା ମୋର ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଯାହାକୁ ଆପଣ ଅନୁସରଣ କରୁଛନ୍ତି, ସେ ହେଉଛନ୍ତି ଏହି ଦେଶର ଜଣେ ଯୁବକ, ଏହି ଦେଶର ସଂସ୍କୃତି ବିଷୟରେ କିଛି ବୁଝାମଣା ନାହିଁ । ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି ଏହି ଲୋକମାନେ ଲାଲ ଲଙ୍କା ଏବଂ ସବୁଜ ଲଙ୍କା ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ବୁଝି ପାରିନଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକଙ୍କୁ ଜାଣେ, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଭାରତୀୟ ମାନସିକତାକୁ ଜାଣନ୍ତି, ଆପଣମାନେ ଭାରତର ମନୋଭାବକୁ ଜାଣନ୍ତି। ଯେଉଁମାନେ ଛଦ୍ମ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ଠକିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି ସେମାନଙ୍କର ବାସ୍ତବତା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଥାଏ। ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ କେବଳ ନାମର ସମର୍ଥନ ରହିଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ମଗାଯାଇଛି
"ଯୁଦ୍ଧରୁ ଦୂରେଇ ଯାଉଛନ୍ତି, ଯୁଦ୍ଧରୁ ଦୂରେଇ ଯାଉଛନ୍ତି
ନାମ ରଣଧୀର,
ଭାଗ୍ୟଚନ୍ଦଙ୍କ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାଗ୍ୟ ହିଁ ଶୋଇଛି,
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ୟା ଏପରି ଯେ ସେମାନେ ନିଜକୁ ବଞ୍ଚାଇ ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏନଡିଏ ମୋତେ ଏହାର ଆଶ୍ରୟ ନେବାକୁ ପଡ଼ିଲା। କିନ୍ତୁ ଅଭ୍ୟାସ ଅନୁଯାୟୀ, ଯାହାର ଗର୍ବ I ଏହା ନୁହେଁ କି? ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ଛାଡ଼ନ୍ତି ନାହିଁ ଏବଂ ଏନଡିଏରେ ଦୁଇ ଜଣ ଅଛନ୍ତି । I ମୁଁ ଏହାକୁ ଦେଇଥିଲି। ଦୁଇଟି ଗର୍ବର କଥା I ମୁଁ ଏହାକୁ ଦେଇଥିଲି। ପ୍ରଥମତଃ I ଛବିଶ ଦଳର ଅହଂକାର ଓ ଅନ୍ୟଟି ଗୋଟିଏ ପରିବାରର ଗର୍ବ । ଏନଡିଏକୁ ମଧ୍ୟ ଚୋରି କରିଛି, କିଛି ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଭାରତକୁ ମଧ୍ୟ ଖଣ୍ଡ ଖଣ୍ଡ କରିଦେଇଛି ଆଇ.ଏନ୍.ଡି.ଆଇ.ଏ.
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କେବଳ ଆମ ଡିଏମକେ ଭାଇମାନଙ୍କ କଥା ଶୁଣନ୍ତୁ, କଂଗ୍ରେସ ଲୋକଙ୍କ କଥା ମଧ୍ୟ ଶୁଣନ୍ତୁ। ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ଦେଶର ନାମ ବ୍ୟବହାର କରି ଏହାର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ୟୁପିଏ ଅନୁଭବ କରୁଛି। କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ସହଯୋଗୀ କଂଗ୍ରେସର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ସହଯୋଗୀ ତାମିଲନାଡୁ ସରକାରରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଛନ୍ତି, ଏହା ମୁଁ ଦୁଇଦିନ ତଳେ କହିଥିଲି। ତାମିଲନାଡୁ ସରକାରଙ୍କ ଜଣେ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଆଇ.ଏନ୍.ଡି.ଆଇ.ଏ. ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି ଫରକ ପକାଉନାହିଁ। ଆଇ.ଏନ୍.ଡି.ଆଇ.ଏ. ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି ଫରକ ପକାଉନାହିଁ। ତାଙ୍କ ମତରେ ତାମିଲନାଡୁ ଭାରତରେ ବି ନାହିଁ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଜି ମୁଁ ଗର୍ବର ସହ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ତାମିଲନାଡୁ ହେଉଛି ସେହି ରାଜ୍ୟ, ଯେଉଁଠି ସବୁବେଳେ ଦେଶପ୍ରେମର ସ୍ରୋତ ରହିଆସିଛି । ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟ ଆମକୁ ରାଜା ଦେଇଥିଲା, ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟ ଆମକୁ କାମରାଜ ଦେଇଥିଲା, ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟ ଆମକୁ ଏନଟିଆର ଦେଇଛି, ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟ ଆମକୁ ଅବଦୁଲ କଲାମ ଦେଇଥିଲା, ଆଜି ସେହି ତାମିଲନାଡୁରୁ ଏଭଳି ସ୍ୱର ଶୁଣିବାକୁ ମିଳୁଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ମେଣ୍ଟ ଭିତରେ ଏମିତି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ଦେଶର ଅସ୍ତିତ୍ୱକୁ ଅସ୍ୱୀକାର କରନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କ କାର କେଉଁଠି ଅଟକିବ? ଯଦି ଆପଣଙ୍କୁ ନିଜ ଉପରେ ଚିନ୍ତା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳେ ଏବଂ ଆତ୍ମା ଅଛି, ତେବେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ କରନ୍ତୁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଜି ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ନାମକୁ ନେଇ କୌଣସି ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ନାହିଁ, ନାମ ପ୍ରତି ଏହି ଆକର୍ଷଣ ଆଜି ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ନାହିଁ। ଏଗୁଡ଼ିକ ଦଶନ୍ଧି ପୁରୁଣା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ। ସେମାନେ ଭାବୁଛନ୍ତି ସେମାନେ ନାମ ବଦଳାଇ ଦେଶକୁ ଶାସନ କରିବେ। ଗରିବମାନେ ଚାରିଆଡ଼େ ତାଙ୍କ ନାମ ଦେଖନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କ କାମ କେଉଁଠି ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁନାହିଁ। ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ସେମାନଙ୍କ ନାମ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଗ୍ୟ ନୁହେଁ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନରେ ସେମାନଙ୍କ ନାମ ଝୁଲୁଛି, ରାସ୍ତା ହେଉ, ପାର୍କ ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କ ନାମ, ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନାରେ ତାଙ୍କର ନାମ, କ୍ରୀଡ଼ା ପୁରସ୍କାରରେ ତାଙ୍କ ନାମ, ଏୟାରପୋର୍ଟରେ ତାଙ୍କ ନାମ, ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ତାଙ୍କର ନାମ, ସେମାନେ ନିଜ ନାମରେ ଯୋଜନା ଚଳାଉଥିଲେ ଏବଂ ପରେ ସେହି ଯୋଜନା ଗୁଡ଼ିକରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଦୁର୍ନୀତି କରିଥିଲେ। ସମାଜର ଶେଷ ମୁଣ୍ଡରେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ଜଣକ କାମ ହେଉଥିବା ଦେଖିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେ କେବଳ ପରିବାରର ନାମ କ'ଣ ପାଇଲେ?
ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କଂଗ୍ରେସର ପରିଚୟ ସହ ଜଡିତ କିଛି ବି ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ନୁହେଁ, କିଛି ବି ସେମାନଙ୍କର ନିଜର ନୁହେଁ। ନିର୍ବାଚନ ଚିହ୍ନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କଂଗ୍ରେସ ନିଜର ବୋଲି ଦାବି କରୁଥିବା ଧାରଣା ସବୁ କିଛି ଅନ୍ୟ କାହାଠାରୁ ନିଆଯାଇଥାଏ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସେମାନେ ନିଜର ତ୍ରୁଟି ଲୁଚାଇବା ପାଇଁ ନିର୍ବାଚନ ଚିହ୍ନ ଓ ଧାରଣା ମଧ୍ୟ ଚୋରି କରିଥିଲେ। ତଥାପି ଯେଉଁ ପରିବର୍ତନ ଘଟିଛି, ଏହା ଦଳର ଅହଂକାରକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ଏହା ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ୨୦୧୪ରୁ କିପରି ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନର ସ୍ତର ଏହା ଭିତରକୁ ଆସିଛି। ଯିଏ ଦଳର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଥିଲେ ଏ.ଓ.ହ୍ୟୁମ ଜଣେ ବିଦେଶୀ, ଯିଏ ଦଳ ଗଠନ କରିଥିଲେ। ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ୧୯୨୦ରେ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମକୁ ମିଳିଲା ଏକ ନୂଆ ଶକ୍ତି । ୧୯୨୦ରେ ଯେତେବେଳେ ଏକ ନୂଆ ପତାକା ମିଳିଲା ଏବଂ ଦେଶ ସେହି ପତାକାକୁ ଗ୍ରହଣ କଲା, ରାତାରାତି କଂଗ୍ରେସ ସେହି ପତାକାର ଶକ୍ତି ଦେଖି ଏହାକୁ ଛଡ଼ାଇ ନେଲା ଏବଂ ଏହା ଡ୍ରାଇଭିଂ ପାଇଁ ଭଲ ହେବ ବୋଲି ଚିହ୍ନ ଦେଖିଲା। ୧୯୨୦ରୁ ଏହି ଖେଳ ଚାଲିଛି ଏବଂ ସେମାନେ ଭାବିଲେ ଯେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପତାକା ଦେଖିଲେ ଲୋକମାନେ ଦେଖିବେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି । ସେମାନେ ସେମିତି ଖେଳିଥିଲେ। ଗାନ୍ଧି ନାମ ମଧ୍ୟ ଭୋଟରଙ୍କ ନାମର ଏକ ଅଂଶ । ପ୍ରତିଥର ସେ ଏହାକୁ ଚୋରି ମଧ୍ୟ କରୁଥିଲେ। ଦେଖନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ନିର୍ବାଚନ ଚିହ୍ନ ଦୁଇଟି ଷଣ୍ଢ, ଗାଈ ବାଛୁରୀ ଓ ତା'ପରେ ହାତ ପଞ୍ଜା, ଏହି ସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ ତାଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାର ମନୋଭାବକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ, ଏଥିରୁ ଜଣାପଡ଼ୁଛି ଯେ ସବୁକିଛି ଗୋଟିଏ ପରିବାର ହାତରେ କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ ହୋଇଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହା ଆଇ.ଏନ୍.ଡି.ଆଇ.ଏ. କୌଣସି ମେଣ୍ଟ ନୁହେଁ, ଏହା ଆଇ.ଏନ୍.ଡି.ଆଇ.ଏ. ମେଣ୍ଟ ନୁହେଁ- ଏହା ଏକ ଅହଂକାରର ମେଣ୍ଟ। ଏବଂ ଏହାର ବିବାହରେ ସମସ୍ତେ ବର ହେବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି । ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆପଣ କେଉଁ ରାଜ୍ୟରେ କାହା ସହ କେଉଁଠି ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି ସେ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ମେଣ୍ଟ ଚିନ୍ତା କରିନାହିଁ? ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ଆପଣ ଟିଏମସି ଓ କମ୍ୟୁନିଷ୍ଟ ପାର୍ଟି ବିରୋଧରେ ଅଛନ୍ତି। ଆଉ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକାଠି । ଏବଂ ଅଧୀର ବାବୁ ୧୯୯୧ରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନରେ ସେହି କମ୍ୟୁନିଷ୍ଟ ପାର୍ଟି ଅଧୀର ବାବୁଙ୍କ ସହ କେମିତି ବ୍ୟବହାର କଲା ତାହା ଆଜି ବି ଇତିହାସରେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇ ରହିଛି। ଛାଡ଼ନ୍ତୁ ୧୯୯୧ର କଥା ତ ଏବେ ପୁରୁଣା ହୋଇଗଲାଣି, ଗତବର୍ଷ କେରଳର ୱାୟନାଡରେ କଂଗ୍ରେସ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ଭଙ୍ଗାରୁଜା କରିଥିଲେ, ଏହି ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ବସିଛନ୍ତି। ବାହାରୁ ଏହା ଆପଣଙ୍କର ଅଟେ, ଆପଣ ବାହାରୁ ଆପଣଙ୍କ ଲେବଲ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିପାରିବେ, କିନ୍ତୁ ପୁରୁଣା ପାପ ବିଷୟରେ କ'ଣ? ଏହି ପାପଗୁଡ଼ିକ ତୁମକୁ ବୁଡ଼ାଇ ଦେବ। ଆପଣ ଏହି ପାପଗୁଡ଼ିକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଠାରୁ କିପରି ଲୁଚାଇବେ? ଆଜି ସେମାନେ କ'ଣ ଅଛନ୍ତି ତାହା ଆପଣ ଲୁଚାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି,
ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଭଳି ସ୍ଥିତି ରହିଛି, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଭଳି ସ୍ଥିତି ରହିଛି
ତେଣୁ ହାତରେ ହାତ ମିଶାଇ ଦିଅନ୍ତୁ,
ଯେଉଁଠି ବଦଳିଛି ସ୍ଥିତି, ତା'ପରେ ଛୁରୀ ମଧ୍ୟ ବାହାରକୁ ଆସିବ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି ଅହଂକାରୀ ମେଣ୍ଟ ହେଉଛି ଦେଶରେ ପରିବାରବାଦ ରାଜନୀତିର ସବୁଠାରୁ ବଡ ପ୍ରତିଫଳନ । ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ, ଆମ ସମ୍ବିଧାନ ରଚନାକାରୀମାନେ ସର୍ବଦା ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତିକୁ ବିରୋଧ କରି ଆସୁଥିଲେ। ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ, ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲ, ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର, ଡକ୍ଟର ରାଜେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସାଦ, ମୌଲାନା ଆଜାଦ, ଗୋପୀନାଥ ବୋର୍ଦୋଲୋଇ, ଲୋକନାଥ ଜୟପ୍ରକାଶ, ଡ. ଲୋହିଆ, ଆପଣ ଦେଖିଥିବା ସମସ୍ତ ନାମ ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବରେ ପରିବାରବାଦକୁ ସମାଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି, କାରଣ ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ ପରିବାରବାଦର କ୍ଷତି ସହିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି। ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ପାରିବାରିକ କଳହ, ତାଙ୍କର ଅଧିକାର, ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାରରୁ ବଞ୍ଚିତ ହେଉଛନ୍ତି।, ତେଣୁ ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱମାନେ ସବୁବେଳେ ଦେଶକୁ ପରିବାର ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଆସୁଥିଲେ।, ନାମ ଓ ଟଙ୍କା ଆଧାରିତ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ହଟାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ, କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସକୁ ସବୁବେଳେ ପସନ୍ଦ ଆସିନଥିଲା ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେଉଁମାନେ ପରିବାରବାଦକୁ ବିରୋଧ କରିଥିଲେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଆମେ ସର୍ବଦା ସମାନ ଘୃଣା ଦେଖିଛୁ । କଂଗ୍ରେସ ପରିବାରବାଦକୁ ପସନ୍ଦ କରେ। କଂଗ୍ରେସକୁ କୋର୍ଟିଜମ୍ ପସନ୍ଦ । ଯେଉଁଠି ବଡ଼ ବଡ଼ ଲୋକ, ସେମାନଙ୍କ ପୁଅ ଓ ଝିଅମାନେ ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ପଦବୀରେ ରହିବା ଉଚିତ।, ଯେଉଁମାନେ ପରିବାରରୁ ବାହାରେ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମାନ ଯେ ଏହି ମେହଫିଲରେ ତୁମେ ଦରବାରୀ ନ ହେଲେ ତୁମର ମଧ୍ୟ କୌଣସି ଭବିଷ୍ୟତ ନାହିଁ । ଏହା ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ । ଏହି ଦରବାର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଅନେକ ୱିକେଟ୍ ନେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଲୋକମାନେ କେତେକଙ୍କ ଅଧିକାର କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର: କଂଗ୍ରେସ ଜାଣିଶୁଣି ତାଙ୍କୁ ଦୁଇ ଥର ପରାସ୍ତ କରିଛି। ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ପୋଷାକକୁ ଉପହାସ କରୁଥିଲେ କଂଗ୍ରେସ କର୍ମୀ, ଏମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ଲୋକ। ବାବୁ ଜଗଜୀବନ ରାମ, ଯେତେବେଳେ ସେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇଥିଲେ, ସେ ବାବୁ ଜଗଜୀବନ ବାବୁଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଛାଡି ନଥିଲେ ।, ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଯାତନା ଦେଉଥିଲେ। ମୋରାରଜୀ ଭାଇ ଦେଶାଇ, ଚରଣ ସିଂ, ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ଜୀ, ଆପଣ କେତେ ଜଣଙ୍କ ନାମ ନିଅନ୍ତି?, ସୌଜନ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ସେମାନେ ଦେଶର ମହାନ ଲୋକଙ୍କ ଅଧିକାରକୁ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ନଷ୍ଟ କରିଦେଇଥିଲେ। ଏଠାରେ ସେମାନେ ଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ଦରବାରୀ ନଥିଲେ।, ଯେଉଁମାନେ ଅଦାଲତବାଦ ସହ ଜଡିତ ନଥିଲେ ଚିତ୍ର ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଂସଦ ଏହାକୁ ଲଗାଇବାକୁ ସେମାନେ କୁଣ୍ଠାବୋଧ କରୁଥିଲେ। 1990ରେ ସେମାନଙ୍କ ପୋଟ୍ରେଟ୍ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ହଲ୍ ବିଜେପି ସମର୍ପିତ ଅଣକଂଗ୍ରେସ ସରକାର ସାମ୍ନାକୁ ଆସିବା ପରେ ହିଁ ଏହା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଥିଲା । ଲୋହିଆ ଜୀଙ୍କ ଚିତ୍ର ଯେତେବେଳେ ଏହା ସଂସଦରେ ମଧ୍ୟ ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥିଲା ୧୯୯୧ରେ ଅଣକଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଗଠନ ହୋଇଥିଲା। ନେତାଜୀଙ୍କ ଚିତ୍ର ୧୯୭୮ରେ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ହଲରେ ଲଗାଯାଇଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଜନତା ପାର୍ଟି ସରକାର ଥିଲା । ଲାଲ ବାହାଦୁର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଓ ଚରଣ ସିଂ, ସେମାନଙ୍କର ଚିତ୍ର ଏହା ସହ ୧୯୯୩ରେ ଅଣକଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଏହାକୁ ଲାଗୁ କରିଥିଲେ। କଂଗ୍ରେସ ସର୍ବଦା ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ଅସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲା। ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ ହେଲା ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ତିଆରି କରିବାର ଗୌରବ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ମିଳିଥିଲା। ଆମ ସରକାର ଦିଲ୍ଲୀରେ ପିଏମ୍ ମ୍ୟୁଜିୟମ୍ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ ସମସ୍ତ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ। ପିଏମ୍ ମ୍ୟୁଜିୟମ୍, ଦଳ ଓ ଦଳ ନିର୍ବିଶେଷରେ ଏହା ସମସ୍ତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ। ସେମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ କାରଣ ତାଙ୍କ ପରିବାର ବାହାରୁ କେହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଛନ୍ତି, ତାହା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗ୍ରହଣୀୟ ନୁହେଁ, ତାହା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗ୍ରହଣୀୟ ନୁହେଁ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଅନେକ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ କିଛି ଖରାପ କହିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଏ, ସେତେବେଳେ କିଛି ସତ ମଧ୍ୟ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଥାଏ । ଏବଂ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏଭଳି ଅନୁଭୂତି ଅଛି, ବେଳେବେଳେ ଏହା ସତ ହୋଇଥାଏ । ହନୁମାନ ଲଙ୍କା ଜାଳି ନଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କର ଗର୍ବ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସତ । ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଲୋକମାନେ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ରୂପ ମଧ୍ୟ ଅଟନ୍ତି । ହନୁମାନ ଲଙ୍କା ଜାଳି ନଥିଲେ, ଅହଙ୍କାର ଜାଳିଥଲେ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ୪୦୦ରୁ ୪୦ ହୋଇଗଲା।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସତ କଥା ହେଉଛି ଦେଶର ଜନତା ୩୦ ବର୍ଷ ପରେ ଦୁଇ ଥର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠତାର ସରକାର ନିର୍ବାଚିତ କରିଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଗରିବଙ୍କ ପୁଅ ଏଠାରେ କେମିତି ବସିଛି, ତୁମର କ'ଣ ଅଧିକାର ଥିଲା, ତୁମେ ତୁମର ପାରିବାରିକ ପିଢ଼ିକୁ ବିଚାର କଲ, ସେ ଏଠାରେ କେମିତି ବସିଲେ, ଏହି ଚୁମ୍ବନ ଏବେ ବି ଆପଣଙ୍କୁ ବ୍ୟଥିତ କରୁଛି, ସେମାନେ ତୁମକୁ ଶୋଇବାକୁ ଦିଅନ୍ତି ନାହିଁ । ଏବଂ ଦେଶର ଜନତା ଆପଣଙ୍କୁ ଶୋଇବାକୁ ଦେବେ ନାହିଁ, ୨୦୨୪ରେ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଶୋଇବି ନାହିଁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବେଳେବେଳେ ତାଙ୍କ ଜନ୍ମଦିନରେ ବିମାନରେ କେକ୍ କାଟି ଦିଆଯାଉଥିଲା। ଆଜି ସେହି ବିମାନରେ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ଟିକା ଦିଆଯାଉଛି, ଏହା ହିଁ ଫରକ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏକ ସମୟ ଥିଲା, ଏକଦା ଡ୍ରାଇକ୍ଲିନ୍ ପାଇଁ ପୋଷାକ ବିମାନରେ ଆସୁଥିଲା, ଆଜି ଗରିବ, ଚପଲ ପିନ୍ଧିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ବିମାନରେ ଉଡୁଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କେବେ ବି ଛୁଟି ପାଳନ କରିବେ ନାହିଁ, ନୌସେନା ଯୁଦ୍ଧ ଜାହାଜକୁ ମଜା କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ନୌସେନା ଯୁଦ୍ଧ ଜାହାଜ ମଜା ପାଇଁ ମଗାଯାଇଥିଲା, ଆଜି ସେହି ନୌସେନା ଜାହାଜ ଦୂର ଦେଶରେ ଫସି ରହିଥିବା ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଘରକୁ ପହଞ୍ଚାଇବ, ସେମାନେ ଗରିବଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଘରକୁ ଆଣିବାରେ ଅଭ୍ୟସ୍ତ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଚରଣ କରୁଥିବା ଲୋକ, ତୁମେ ଚରିତ୍ରରେ ରାଜା ହୋଇଛ, ଜଣେ ଆଧୁନିକ ରାଜା ଭାବରେ ଯାହାଙ୍କ ମନ କାମ କରେ, ସେମାନେ ଏଠାରେ ଗରିବ ପୁଅ ପାଇବାରେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବେ। ଶେଷରେ ଏମାନେ ନାମଦାର ଲୋକ ଏବଂ ଏମାନେ କମଦାର ଲୋକ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୋତେ ଅନେକ ସମୟରେ କିଛି କଥା କହିବାକୁ ସମୟ ମିଳେ । ଏମିତି ଅନେକ ଜିନିଷ ଅଛି। ଦେଖନ୍ତୁ ଏହି ଯୋଗାଯୋଗ, ମୁଁ ବସି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ଦେଖ - ଆସନ୍ତାକାଲି ଦେଖନ୍ତୁ, ଗତକାଲି ମଧ୍ୟ ହୃଦୟରୁ କଥା ବାର୍ତ୍ତା ହେବାନେଇ ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇଥିଲା। ସେମାନଙ୍କ ମନର ସ୍ଥିତିକୁ ଦେଶ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଜାଣିଛି।, କିନ୍ତୁ ଏବେ ତାଙ୍କ ହୃଦୟ ମଧ୍ୟ ଜଣାପଡିଛି।
ଏବଂ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଭଲ ପାଇବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜବରଦସ୍ତ, ଏପରିକି ସ୍ୱପ୍ନରେ ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ମୋଦୀ ପାଇଥାନ୍ତି । ଭାଷଣ ଦେବା ସମୟରେ ଯଦି ମୋଦି ମଝିରେ ପାଣି ପିଅନ୍ତି, ତେବେ ସେ କହନ୍ତି ଯେ ଯଦି ସେ ପାଣି ପିଅନ୍ତି, ଛାତିକୁ ପ୍ରସାର କରି ଚାରିଆଡ଼େ ଦେଖନ୍ତୁ- ମୋଦୀଙ୍କୁ ପାଣି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଯଦି ମୁଁ ଗରମରେ ଅଛି, ପ୍ରବଳ ଖରାରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଦେଖିବାକୁ ଚାଲିଚାଲି ଯାଉଛି, ଯଦି ମୁଁ ମୋର ଝାଳ ପୋଛିଦେବି, ସେମାନେ କୁହନ୍ତି, 'ଦେଖ, ମୋଦୀଙ୍କର ଝାଳ ବାହାରୁଥିଲା। ଦେଖନ୍ତୁ, ଦେଖନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନଶୈଳୀ । ଗୋଟିଏ ଗୀତର ଧାଡ଼ି ଗୁଡ଼ିକ ହେଲା-
ବୁଡ଼ି ଯାଉଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ସମର୍ଥନ ରହିଛି,
ମୋର ହୃଦୟ ଭାଙ୍ଗିଯାଇଛି, ଏହା ଇଙ୍ଗିତ ବହୁତ।
ଏହା ପରେ ମଧ୍ୟ ଆକାଶବାଲା ବିଜୁଳି ଖସାଇ ଦେ,
କେହି ଜଣେ ମୋତେ ବତାନ୍ତୁ ଯେ ତୁମେ ବୁଡ଼ିଯିବେ ତେବେ କ'ଣ କରିବାକୁ ହେବ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
କଂଗ୍ରେସର ସମସ୍ୟା ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି। ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି, ସମାନ ବିଫଳ ପ୍ରଡକ୍ଟକୁ ବାରମ୍ବାର ଲଞ୍ଚ କରାଯାଏ । ପ୍ରତିଥର ଉତକ୍ଷେପଣ ବିଫଳ ହୋଇଥାଏ। ଆଉ ଏବେ ଏହାର ପରିଣାମ ଆସିଛି, ଭୋଟରଙ୍କ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଘୃଣା ମଧ୍ୟ ସପ୍ତମ ଆକାଶରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହାର ଉତକ୍ଷେପଣ ବିଫଳ ହୋଇଛି, ସେମାନେ ଲୋକଙ୍କୁ ଘୃଣା କରନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ପିଆର ପ୍ରମୋସନ କ'ଣ କରିଥାଏ? ଆସନ୍ତୁ ପ୍ରେମ ଦୋକାନର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର କରିବା, ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଥିବା ପରି ମନେ ହୁଏ । ସେଥିପାଇଁ ଦେଶବାସୀ ମଧ୍ୟ ଏହା ଏକ ଲୁଟ୍ ଦୋକାନ ବୋଲି କହୁଛନ୍ତି, ମିଛର ବଜାର । ଏହା ଏକ ଲୁଟ୍ ଦୋକାନ, ମିଛର ବଜାର । ଏଥିରେ ଘୃଣା ରହିଛି, ଦୁର୍ନୀତି ହୋଇଛି, ସେଠାରେ ତୁଷ୍ଟୀକରଣ ରହିଛି, ମନ କଳା ହୋଇଥାଏ। ଦେଶରେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପରିବାରବାଦର ନିଆଁ ଲାଗି ରହିଛି। ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଦୋକାନ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଦୋକାନ ଜରୁରୀକାଳୀନ ବିକ୍ରୟ କରିଛି, ସେୟାରିଂ ବିକ୍ରି ହୋଇଛି, ଶିଖମାନଙ୍କ ଉପରେ ଅତ୍ୟାଚାର ବିକ୍ରି ହୋଇଛି, କେତେ ମିଛ ବିକ୍ରି ହୋଇଛି, ଇତିହାସ ବିକ୍ରୟ ହୋଇଛି, ବିକ୍ରି ହେଲା ଉରିର ସତ ପ୍ରମାଣ, ଘୃଣା ଦୋକାନୀଙ୍କ ପାଇଁ ଲଜ୍ଜା, ତୁମେ ସେନାର ସ୍ୱାଭିମାନକୁ ବିକ୍ରି କରିଛ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏଠାରେ ବସିଥିବା ଆମ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଗରିବ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରୁ ଆସିଛନ୍ତି। ଏଠାରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ଗାଁ ଓ ଛୋଟ ଛୋଟ ସହରରୁ ଘରକୁ ଆସନ୍ତି ଏବଂ ଗାଁରୁ କେହି ବିଦେଶକୁ ଯାଆନ୍ତି, ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ସେ ତାଙ୍କ ଗୀତ ଗାଇଥିଲେ। ଥରେ ବି ବିଦେଶ ଯାଆନ୍ତୁ, ଆପଣ ଏହାକୁ ଦେଖିବା ପରେ ଆସିଛନ୍ତି କି, ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ସେ ମୋତେ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ଏହା ଦେଖି ଆସିଥିଲି, ଏହା ଦେଖି ମୁଁ ଆସିଥିଲି, ମୁଁ ଏହା ଶୁଣିଲି, ମୁଁ ତ ଏହା ଦେଖିଲି, ଗାଁର ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଯିଏ ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ମଧ୍ୟ ଦେଖି ନାହାନ୍ତି ଏବଂ ଆମେରିକାକୁ ଆସନ୍ତି ତାହା ସ୍ୱାଭାବିକ । ଯେତେବେଳେ ସେ ୟୁରୋପକୁ ଆସନ୍ତି, ସେ ବର୍ଣ୍ଣନା ଜାରି ରଖନ୍ତି । ସେହି ଲୋକମାନେ ଯେଉଁମାନେ, କେବେ ବି ଏକ ପାତ୍ରରେ ମୂଳା ଚାଷ କରନ୍ତି ନାହିଁ, ଯେଉଁମାନେ କେବେ ବି ଏକ ପାତ୍ରରେ ମୂଳା ଚାଷ କରନ୍ତି ନାହିଁ, କ୍ଷେତ ଦେଖି ସେମାନେ ନିଶ୍ଚୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯିବେ।
ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏମାନେ ଏମିତି ଲୋକ, ଯେଉଁମାନେ କେବେ ମାଟିରେ ଓହ୍ଲାଇ ନଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ସବୁବେଳେ କାରର କାଚ ତଳକୁ କରି ଅନ୍ୟର ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦେଖିଛନ୍ତି, ସମସ୍ତେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଲାଗୁଛନ୍ତି। ଏଭଳି ଲୋକମାନେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ସ୍ଥିତି ବର୍ଣ୍ଣନା କରନ୍ତି, ସେମାନେ ଭୁଲି ଯାଆନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଭାରତରେ ଅଛନ୍ତି। ତାଙ୍କ ପରିବାର ୫୦ ବର୍ଷ ଧରି ଶାସନ କରିଥିଲେ। ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଭାରତର ଏହି ରୂପକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା ବେଳେ ସେ ତାଙ୍କ ପୂର୍ବପୁରୁଷଙ୍କ ବିଫଳତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରନ୍ତି, ଏହି ଇତିହାସ ଏହାର ସାକ୍ଷୀ। ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଡାଲି ତରଳିବାକୁ ଯାଉନାହିଁ । ସେଥିପାଇଁ ସେମାନେ ନୂଆ ଦୋକାନ ଖୋଲି ବସିଥାନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି ଲୋକମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କର ନୂଆ ଦୋକାନରେ ମଧ୍ୟ ତାଲା ପଡିବ । ଆଉ ଆଜି ଏହି ଆଲୋଚନା ଭିତରେ ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏହି ଅହଂକାରୀ ମେଣ୍ଟର ଅର୍ଥନୈତିକ ନୀତି ବିଷୟରେ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ସତର୍କ କରାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଏହି ଅହଂକାରୀ ମେଣ୍ଟ ଏହି ଦେଶରେ ଏଭଳି ଅର୍ଥନୀତି ଚାହୁଁଛି।, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଦେଶ ଦୁର୍ବଳ ଓ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ନ ହୁଏ । କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ଏହାର ସହଯୋଗୀମାନେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଅର୍ଥନୈତିକ ନୀତି ଆମେ ଆମ ଆଖପାଖରେ ଥିବା ଦେଶମାନଙ୍କରେ ଦେଖୁଛୁ, ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ସେମାନେ ରାଜକୋଷରୁ ଟଙ୍କା ଲୁଟ୍ କରି ଭୋଟ ପାଇବାର ଖେଳ ଖେଳୁଛନ୍ତି, ଆମ ଆଖପାଖ ଦେଶର ସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ପକାନ୍ତୁ। ପୃଥିବୀର ସେହି ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ପକାନ୍ତୁ। ଏବଂ ମୁଁ ଦେଶକୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ମୁଁ ଆଶା କରେ ନାହିଁ ଯେ ସେମାନେ ଉନ୍ନତି କରିବେ, ଲୋକମାନେ ଏଥିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବେ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏଭଳି ଘଟଣାର ପ୍ରଭାବ ଆମ ଦେଶ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପଡୁଛି, ଆମ ରାଜ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଘଟୁଛି। ନିର୍ବାଚନ ଜିତିବା ପାଇଁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିବାରୁ ଏବେ ଏହି ସବୁ ରାଜ୍ୟରେ ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ନୂଆ ଦଣ୍ଡ ଲାଗୁ କରାଯାଉଛି। ନୂଆ ବୋଝ ପକାଯାଉଛି ଏବଂ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକୁ ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରାଯାଉଛି, ଏହାର ବିଧିବଦ୍ଧ ଘୋଷଣା କରାଯାଉଛି।
ସମ୍ମାନିତ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି,
ଏହା ହେଉଛି ଅହଂକାରୀ ମେଣ୍ଟର ଅର୍ଥନୈତିକ ନୀତି, ସେହି ଅର୍ଥନୈତିକ ନୀତିର ଫଳାଫଳ ମୁଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖିପାରୁଛି । ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଚେତାବନୀ ଦେଉଛି, ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏହି ସତ ବୁଝାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଏହି ଲୋକମାନେ, ଏହି ଅହଂକାରୀ ମେଣ୍ଟ, ଏହି ଲୋକମାନେ ଭାରତର ଦେବାଳିଆ ହେବାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅଟନ୍ତି, ଭାରତ ଦେବାଳିଆ ହେବାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ରହିଛି। ଅର୍ଥନୀତିକୁ ବୁଡ଼ାଇ ଦେବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି, ଅର୍ଥନୀତିକୁ ବୁଡ଼ାଇ ଦେବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି। ଏହା ହେଉଛି ଦୁଇ ଅଙ୍କ ବିଶିଷ୍ଟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି, ଏହା ହେଉଛି ଦୁଇ ଅଙ୍କ ବିଶିଷ୍ଟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି। ଏହି ପଲିସି ପାରାଲିସିସର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି, ଏହି ପଲିସି ପକ୍ଷାଘାତର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅଟେ । ଏହା ଅସ୍ଥିରତାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି, ଏହା ଅସ୍ଥିରତାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି । ଏହା ହେଉଛି ଦୁର୍ନୀତିର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି, ଏହା ହେଉଛି ଦୁର୍ନୀତିର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି। ଏହା ତୁଷ୍ଟିକରଣର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି, ଏହା ତୁଷ୍ଟୀକରଣର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି । ଏହା ହେଉଛି ନେପୋଟିଜିମର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି, ଏହା ହେଉଛି ନେପୋଟିଜିମର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି। ଏହା ହେଉଛି ବ୍ୟାପକ ବେକାରିର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି, ଏହା ବିପୁଳ ବେକାରୀର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି। ଏହା ଆତଙ୍କ ଓ ହିଂସାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି, ଏହା ଆତଙ୍କ ଓ ହିଂସାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି। ଭାରତକୁ ଦୁଇ ଶତାବ୍ଦୀ ପଛକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି।
ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଇୟେ କେବେ ବି ଭାରତରକୁ ଟପ୍-୩ ଅର୍ଥନୀତି ଗଢ଼ିବାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇପାରିବେ ନାହିଁ। ଏହି ମୋଦୀ ଦେଶକୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଉଛନ୍ତି ଯେ ମୋର ତୃତୀୟ ପାଳିରେ ମୁଁ ଭାରତକୁ ଟପ୍-୩ରେ ରଖିବି। ମୁଁ ଏହି ସ୍ଥିତିକୁ ଆଣିବି, ଏହା ମୋ ଦେଶ ପାଇଁ ମୋର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି । ସେମାନେ କେବେ ବି ଦେଶର ବିକାଶ କଥା ଚିନ୍ତା କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ସେମାନେ ସେ ଦିଗରେ କିଛି କରିପାରିବେ ନାହିଁ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେଉଁମାନଙ୍କର ସମ୍ମାନଜନକ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ନାହିଁ ସେମାନେ ଶୁଣିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ଶୁଣିବାକୁ ଧୈର୍ଯ୍ୟ ରଖନ୍ତି ନାହିଁ । ଅପମାନଜନକ ଶବ୍ଦ କହନ୍ତୁ, ପଳାଇ ଯାଆନ୍ତୁ, ଅଳିଆ ଫିଙ୍ଗି ପଳାଇ ଯାଆନ୍ତୁ, ମିଥ୍ୟା ପ୍ରଚାର କରନ୍ତୁ, ପଳାଇ ଯାଆନ୍ତୁ, ଏହା କାହାର ଖେଳ। ସେମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଏହି ଦେଶ ଅଧିକ ଆଶା କରିପାରିବ ନାହିଁ। ଯଦି ସେମାନେ ମଣିପୁର ଉପରେ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆଲୋଚନାରେ ରାଜି ହୋଇଥାନ୍ତେ, ତେବେ କେବଳ ମଣିପୁର ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା ହୋଇପାରିଥାନ୍ତା। ସବୁ ଦିଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇପାରିଥାନ୍ତା। ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ କିଛି କହିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିପାରେ। କିନ୍ତୁ ସେ ଆଲୋଚନାରେ ଆଗ୍ରହୀ ନଥିଲେ ଏବଂ ଗତକାଲି ଯେତେବେଳେ ଅମିତ ଭାଇ ଏହି ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ କଥା ରଖିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି ଯେ ଏହି ଲୋକମାନେ ଏତେ ମିଛ ପ୍ରଚାର କରିପାରନ୍ତି । ଲୋକମାନେ ଏଭଳି ପାପ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଅନାସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତାବ ଆଣନ୍ତି ଏବଂ ଅବିଶ୍ୱାସର ସମସ୍ତ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ କଥା ହୁଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଦେଶର ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିବା ମଧ୍ୟ ଟ୍ରେଜେରୀ ବେଞ୍ଚର ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ, ଦେଶର ଆସ୍ଥାକୁ ନୂଆ ଶକ୍ତି ଦିଅନ୍ତୁ, ଯେଉଁମାନେ ଦେଶକୁ ଅବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଉଚିତ ଜବାବ ଦିଅନ୍ତୁ।, ଏହା ମଧ୍ୟ ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ପାଲଟିଯାଏ । ଆମେ କହିଥିଲୁ, ମଣିପୁରକୁ ଏକୁଟିଆ ଆସି ଆଲୋଚନା କରନ୍ତୁ, ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଚିଠି ଲେଖି କହିଛନ୍ତି। ଏହା ତାଙ୍କ ବିଭାଗ ସହ ଜଡ଼ିତ ବିଷୟ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ସାହସ ନଥିଲା, କୌଣସି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନଥିଲା ଏବଂ ପେଟରେ ପାପ ଥିଲା, ପେଟରେ ଯନ୍ତ୍ରଣା ହେଉଥିଲା ଓ ମୁଣ୍ଡ ଫୁଟୁଥିଲା, ଯାହାର ଫଳାଫଳ ମିଳିଥିଲା।
ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମଣିପୁରର ସ୍ଥିତି ଉପରେ ଦେଶର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ଗତକାଲି ଦୁଇ ଘଣ୍ଟା ଧରି ସମଗ୍ର ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବୁଝାଇଥିଲେ ଏବଂ ଟିକିଏ ବି ରାଜନୀତି ନକରି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଧୈର୍ଯ୍ୟର ସହ, ସେ ସରକାର ଓ ଦେଶର ଚିନ୍ତା ପ୍ରକଟ କରିବା ସହ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ସମଗ୍ର ଗୃହ ତରଫରୁ ମଣିପୁରକୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ବାର୍ତ୍ତା ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଏହା ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଥିଲା । ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା । ଏକ ମହାନ ସଚ୍ଚୋଟତା ଥିଲା ଦେଶର ଉନ୍ନତି ଏବଂ ମଣିପୁରର ସମସ୍ୟା ପାଇଁ ଉପାୟ ଖୋଜିବାର ଏକ ପ୍ରୟାସ | କିନ୍ତୁ ରାଜନୀତି ବ୍ୟତୀତ ଆଉ କିଛି କରିବାର ନାହିଁ, ସେଥିପାଇଁ ସେମାନେ ଏହି ମ୍ୟାଚ୍ ଖେଳିଥିଲେ, ତାହା ହେଉଛି ସ୍ଥିରତା।
ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଗତକାଲି ଅମିତ ଭାଇ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ କହିଛନ୍ତି। ମଣିପୁରରେ ଏକ ଅଦାଲତ ରାୟ ଦେଇଥିଲେ। ଏବେ କୋର୍ଟରେ କ'ଣ ଘଟୁଛି ତାହା ଆମେ ଜାଣିଛୁ। ଏବଂ ତାଙ୍କ ସପକ୍ଷରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ପରିସ୍ଥିତି, ହିଂସାର ଏକ ସମୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏଥିରେ ଅନେକ ପରିବାର ଅସୁବିଧାରେ ପଡ଼ିଥିଲେ। ଅନେକ ନିଜ ପ୍ରିୟଜନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ହରାଇଛନ୍ତି। ମହିଳାଙ୍କ ପ୍ରତି ଗମ୍ଭୀର ଅପରାଧ ଘଟୁଛି ଏବଂ ଏହି ଅପରାଧ କ୍ଷମାଯୋଗ୍ୟ ନୁହେଁ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଦୋଷୀଙ୍କୁ କଠୋରଦଣ୍ଡ ଦେବା ଉଚିତ୍, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଅନେକ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ଏବଂ ମୁଁ ଦେଶର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଯେଉଁଭଳି ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଛି, ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଶାନ୍ତିର ସୂର୍ଯ୍ୟ ଉଠିବ। ମଣିପୁର ପୁଣି ଥରେ ନୂଆ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ। ମୁଁ ମଣିପୁରବାସୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ସେଠାରେ ମା' ଓ ଭଉଣୀ, ମୁଁ ମୋ ଝିଅମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଦେଶ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଅଛି, ଏହି ଗୃହ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଅଛି। ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ହୁଅନ୍ତୁ କି ନ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମାଧାନ ବାହାର କରିବୁ, ପୁନର୍ବାର ଶାନ୍ତି ବଜାୟ ରହିବ। ମୁଁ ମଣିପୁରବାସୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ମଣିପୁର ପୁଣି ଥରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରୟାସରେ କୌଣସି କସରତ ଛାଡ଼ିବ ନାହିଁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଗୃହରେ ମା' ଭାରତୀଙ୍କୁ ନେଇ କ'ଣ କୁହାଯାଇଛି ଜାଣନ୍ତୁ, ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଭାବନାକୁ ଗଭୀର ଆଘାତ ଦେଇଛନ୍ତି। ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ମୋର କ'ଣ ହୋଇଛି ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ । ବିନା କ୍ଷମତାରେ କାହା ସହିତ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ କି? ତୁମେ ବିନା କ୍ଷମତାରେ ବଞ୍ଚିପାରିବ ନାହିଁ କି? ଆପଣ କେଉଁ ଭାଷାରେ କହୁଛନ୍ତି?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ କାହିଁକି କିଛି ଲୋକ ଭାରତ ମାତାଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ଆଉ କ'ଣ ହୋଇପାରେ? ଏମାନେ ହିଁ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ହତ୍ୟା କରିବା କଥା କହୁଛନ୍ତି, ବେଳେବେଳେ ସେମାନେ ସମ୍ବିଧାନର ହତ୍ୟା କଥା କହୁଛନ୍ତି। ବାସ୍ତବରେ ସେମାନଙ୍କ ମନରେ କ'ଣ ରହିଛି, ସେମାନଙ୍କ କାମରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ କଥା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଥାଏ। ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଯେ ଏହି ଲୋକମାନେ କିଏ କହୁଛନ୍ତି? କ'ଣ ଏହି ଦେଶ ଏହାକୁ ଭୁଲିଯାଇଛି? ୧୪ ଅଗଷ୍ଟ ବିଭାଜନ ଭୟାବହତା, ଆଜି ବି ଆମ ସାମ୍ନାରେ ସେହି ଚିତ୍କାର ସହିତ ଏକ ଯନ୍ତ୍ରଣାଦାୟକ ଦିନ, ଏହା ସେହି ଯନ୍ତ୍ରଣା ଆଣିଥାଏ। ଏମାନେ ହିଁ ମା' ଭାରତୀକୁ ତିନି ଖଣ୍ଡ କରି କାଟି ଦେଇଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ମା' ଭାରତୀଙ୍କୁ ଦାସତ୍ୱର ଶୃଙ୍ଖଳରୁ ମୁକ୍ତ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଲା, ଯେତେବେଳେ ମା' ଭାରତୀଙ୍କ ଚେନ୍ ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ପଡ଼ିଲା, ବନ୍ଧନକୁ କାଟିବାକୁ ପଡ଼ିଲା।, ଏହାପରେ ଏହି ଲୋକମାନେ ମା' ଭାରତୀଙ୍କ ହାତ କାଟି ଦେଇଥିଲେ। ମା' ଭାରତୀକୁ ତିନି ଖଣ୍ଡ କରି ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ କେଉଁ ପାଟିରେ ଏହି ଲୋକମାନେ ଏହା କହିବାକୁ ସାହସ କରନ୍ତି?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏମାନେ ହିଁ ଆମକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ମରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲେ। ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଭାରତର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଚେତନାର ସ୍ୱର ପାଲଟିଥିଲା। ତୁଷ୍ଟୀକରଣ ରାଜନୀତି ଯୋଗୁଁ ସେମାନେ କେବଳ ମା' ଭାରତୀକୁ ଖଣ୍ଡଖଣ୍ଡ କରିନଥିଲେ।, ଏହି ଲୋକମାନେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଗୀତକୁ ମଧ୍ୟ ଖଣ୍ଡ ଖଣ୍ଡ କରି ଦେଇଥିଲେ। ଏମାନେ ହେଉଛନ୍ତି 'ମାନ୍ୟବର ବାଚସ୍ପତି ଜୀ ଭାରତ ତେରେ ଟୁକଡେ ହୋଗୟା ୟେ ଗ୍ୟାଙ୍ଗ୍' ସ୍ଲୋଗାନ ଦେଇଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ସେମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନେ ପହଞ୍ଚିଥାନ୍ତି। ଭାରତ ଖଣ୍ଡ ଖଣ୍ଡ ହୋଇଯିବ। ସିଲିଗୁଡ଼ି ନିକଟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ଏକ ଛୋଟ କରିଡର ଅଛି ବୋଲି କହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ସେମାନେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଯଦି ଆପଣ ଏହାକୁ କାଟିବେ, ତେବେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ହୋଇଯିବ। ଏମାନେ ହିଁ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିଥାନ୍ତି ।
ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମୁଁ ଯେଉଁଠି ବି ଥାଏ, ଦୟାକରି ମୋ ପାଖରେ ବସି ମୋ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦିଅନ୍ତୁ, ଯେଉଁମାନେ ବାହାରକୁ ଯାଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ କେବଳ ପଚାରନ୍ତୁ କଚ୍ଚାଥିଭୁ କ'ଣ? କେହି ସେମାନଙ୍କୁ ପଚାରନ୍ତି କଚ୍ଚାଥିଭୁ କ'ଣ? ସେମାନେ ଏତେ ବଡ଼ କଥା କହୁଛନ୍ତି, ଆଜି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଏହି କଚ୍ଚାଥିଭୁ କ'ଣ ଏବଂ ଏହି କଚ୍ଚାଥିଭୁ କେଉଁଠୁ ଆସିଲା, କେବଳ ସେମାନଙ୍କୁ ପଚାରନ୍ତୁ, ଏତେ ବଡ଼ ବଡ଼ କଥା ଲେଖି ସେମାନେ ଦେଶକୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏହି ଡିଏମକେ ଲୋକମାନେ, ସେମାନଙ୍କ ସରକାର, ସେମାନଙ୍କ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମାନେ ମୋତେ ଚିଠି ଲେଖନ୍ତି, ସେମାନେ ଏବେ ବି ଲେଖୁଛନ୍ତି ଏବଂ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ଜୀ କଚ୍ଚାଥିଭୁଙ୍କୁ ଫେରାଇ ଆଣିଛନ୍ତି। ଏହା କ'ଣ କଚ୍ଚାଥିଭୁ? ଏହା କିଏ କରିଛି? ତାମିଲନାଡ଼ୁ ବାହାରେ ଥିବା ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ପ୍ରଥମ ଦ୍ୱୀପକୁ ଅନ୍ୟ ଦେଶକୁ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଏହା କେବେ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ଏହା କୁଆଡ଼େ ଗଲା, କ'ଣ ଏହି ଭାରତ ମାତା ସେଠାରେ ନଥିଲେ? ସେ କ'ଣ ମା' ଭାରତୀର ଅଂଶ ନଥିଲେ? ଏବଂ ତୁମେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ଭାଙ୍ଗିଦେଇଛ । ସେତେବେଳେ କିଏ ଥିଲେ?, ଏହାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀ। ମା' ଭାରତୀଙ୍କୁ ଭାଙ୍ଗିବାର କଂଗ୍ରେସର ଇତିହାସ ରହିଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଉ ମା' ଭାରତୀଙ୍କ ପ୍ରତି କଂଗ୍ରେସର ଭଲପାଇବା କ'ଣ? ଭାରତବାସୀଙ୍କ ପ୍ରତି କ'ଣ ଭଲ ପାଇବା ରହିଛି? ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦୁଃଖର ସହ ମୁଁ ଏହି ଗୃହ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ସତ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ସେମାନେ ଏହି ଯନ୍ତ୍ରଣା ବୁଝିବେ ନାହିଁ। ମୁଁ ଏମିତି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଯିଏ ଦାଭାଙ୍ଗେରେଙ୍କ ପଦାଙ୍କରେ ବୁଲୁଛି ଏବଂ ରାଜନୀତିରେ କିଛି ନଥିବା ବେଳେ ମଧ୍ୟ ସେଠାରେ ପାଦ ଟାଣି ନେଉଥିଲି । ସେହି କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ମୋର ଭାବପ୍ରବଣ ତାଳମେଳ ରହିଛି। ସେମାନଙ୍କର କିଛି ଧାରଣା ନାହିଁ।
ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ,
ଗୃହ ସମ୍ମୁଖରେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଆଗରେ ତିନୋଟି କଥା ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ମୁଁ ବହୁତ ଗର୍ବର ସହ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଦେଶବାସୀ ମଧ୍ୟ ଶୁଣୁଛନ୍ତି। ପ୍ରଥମ ଘଟଣା ୫ ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୯୬୬- ଏହି ଦିନ କଂଗ୍ରେସ ନିଜ ବାୟୁସେନା ଜରିଆରେ ମିଜୋରାମର ଅସହାୟ ନାଗରିକଙ୍କ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲା। ଆଉ ଏହାକୁ ନେଇ ଗମ୍ଭୀର ବିବାଦ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା । ଏହା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଦେଶର ବାୟୁସେନା କି ନାହିଁ କଂଗ୍ରେସ ଲୋକମାନେ ଏହାର ଜବାବ ଦିଅନ୍ତୁ। ମିଜୋରାମର ଲୋକମାନେ କ'ଣ ମୋ ଦେଶର ନାଗରିକ ନୁହଁନ୍ତି? ସେମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ଥିଲା କି ନାହିଁ? ୫ ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୯୬୬- ଏଥିରେ ବାୟୁସେନା ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ହୋଇଥିଲା, ନିରୀହ ନାଗରିକଙ୍କ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ହୋଇଥିଲା।
ଏବଂ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଜି ବି ମିଜୋରାମରେ ୫ ମାର୍ଚ୍ଚକୁ ସମଗ୍ର ମିଜୋରାମରେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏହି ପଦଯାତ୍ରାରେ ଶୋକ ପ୍ରକାଶ କରାଯାଏ। ମିଜୋରାମ ସେହି ଯନ୍ତ୍ରଣାକୁ ଭୁଲି ପାରୁନାହିଁ। ସେମାନେ କେବେ ମଲମ ଲଗାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିନଥିଲେ, ମୁଁ କ୍ଷତକୁ ଭଲ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା ମଧ୍ୟ କରିନାହିଁ। ଏହାକୁ ନେଇ ସେମାନେ କେବେ ବି ଦୁଃଖିତ ହୋଇନାହାନ୍ତି। ଆଉ ଏହି ସତକୁ ଦେଶ ସାମ୍ନାରେ ଲୁଚାଇ ରଖିଛି କଂଗ୍ରେସ ବନ୍ଧୁଗଣ । ସେମାନେ ଏହି ସତ୍ୟକୁ ଦେଶରୁ ଲୁଚାଇ ରଖିଛନ୍ତି। ବାୟୁସେନା ନିଜ ଦେଶରେ ଆକ୍ରମଣ କରିବା ଉଚିତକି, ସେତେବେଳେ ଇନ୍ଦିରା ଗାନ୍ଧୀ କିଏ ଥିଲେ? ଅକାଳ ତଖତ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ, ଏହା ଏବେ ବି ଆମ ସ୍ମୃତିରେ ରହିଛି, ଏହା ପୂର୍ବରୁ ସେ ମିଜୋରାମରେ ଏହି ଅଭ୍ୟାସ ବିକଶିତ କରିଥିଲେ। ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ସେମାନେ ଅକାଳ ତଖତ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋ ନିଜ ଦେଶକୁ ଆସିଥିଲେ, ଏବଂ ଏଠାରେ ସେମାନେ ଆମକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଉଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସେମାନେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କ ଆସ୍ଥାକୁ ହତ୍ୟା କରିଛନ୍ତି। ସେହି କ୍ଷତ ଗୁଡ଼ିକ କୌଣସି ନା କୌଣସି ସମସ୍ୟା ଭାବରେ ଉଭା ହୁଏ, ଏହା ସେମାନଙ୍କର କର୍ମ।
ସମ୍ମାନିତ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି,
ମୁଁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଘଟଣାକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି ଘଟଣା ୧୯୬୨ର ସେହି ଭୟଙ୍କର ରେଡିଓ ପ୍ରସାରଣ ଆଜି ବି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳବାସୀଙ୍କୁ ଏକ ସୁଲ ଭଳି ଚକିତ କରୁଛି। ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁ ୧୯୬୨ରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଉପରେ ଚୀନ୍ର ଆକ୍ରମଣ କରୁଥିଲା, ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଲୋକମାନେ ଆଶା କରୁଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ନିଜକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବ, ସେମାନେ କିଛି ସାହାଯ୍ୟ ପାଇବେ କି? ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନ ଓ ସମ୍ପତ୍ତି ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବ, ଦେଶ ବଞ୍ଚିବ। ହାତ ଧରି ଲଢେଇ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ପଡ଼ିଆକୁ ଓହ୍ଲାଇଥିଲେ ଲୋକେ, ଏଭଳି ଏକ କଠିନ ସମୟରେ ଦିଲ୍ଲୀର ଶାସନରେ ବସି ସେହି ସମୟରେ ଏକମାତ୍ର ନେତା ଥିଲେ, ରେଡିଓରେ କ'ଣ କହିଲେ ପଣ୍ଡିତ ନେହେରୁ - କହିଲେ... ଆସାମବାସୀଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ହୃଦୟ ସମବେଦନା ଜଣାଉଛି। ସେମାନେ ଏହା ହିଁ କରିଥିଲେ। ସେହି ପ୍ରସାରଣ ଆଜି ବି ଆସାମବାସୀଙ୍କୁ ହଇରାଣ କରୁଛି। ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ନେହେରୁ ଜୀ କିପରି ତାଙ୍କୁ ନିଜ ଭାଗ୍ୟ ଛାଡି ବଞ୍ଚିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ଆମକୁ ହିସାବ ମାଗୁଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଲୋହିଆବାଦୀମାନେ ଏଠାରୁ ଚାଲିଯାଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ କଥା ଶୁଣିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲି, ଯେଉଁମାନେ ନିଜକୁ ଲୋହିଆଜୀଙ୍କ ଉତ୍ତରାଧିକାରୀ ବୋଲି କହୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଗତକାଲି ଗୃହରେ ଜୋରରେ କଥା ହେଉଥିଲେ, ହାତ ଲମ୍ବା ଓ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିଲା। ଲୋହିଆ ଜୀ ନେହେରୁଜୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ ସାଂଘାତିକ ଅଭିଯୋଗ ଆଣିଥିଲେ । ଏବଂ ଲୋହିଆ ଜୀ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ଅଭିଯୋଗ କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ନେହେରୁ ଜୀ ଜାଣିଶୁଣି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ବିକାଶ କରୁନାହାଁନ୍ତି, ସେମାନେ ଜାଣିଶୁଣି ଏହା କରୁନଥିଲେ। ଏବଂ ଲୋହିଆଜୀଙ୍କ କଥା ଥିଲା - କେତେ ବେପରୁଆ ଏବଂ କେତେ ବିପଜ୍ଜନକ - ଲୋହିଆ ଜୀଙ୍କ କଥା- ଏହା କେତେ ବେପରୁଆ ଓ କେତେ ବିପଜ୍ଜନକ। ୩୦ ହଜାର ବର୍ଗ ମାଇଲରୁ ଅଧିକ ବଡ଼ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାରରେ ବନ୍ଦ କରି ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ବିକାଶରୁ ବଞ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି। ଲୋହିଆ ଜୀ ନେହେରୁଙ୍କୁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଆଭିମୁଖ୍ୟ କ'ଣ ବୋଲି ଅଭିଯୋଗ କରିଥିଲେ ବୋଲି କୁହାଯାଇଥିଲା। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳବାସୀଙ୍କ ହୃଦୟକୁ, ଆପଣ କେବେ ବି ସେମାନଙ୍କ ଭାବନାକୁ ବୁଝିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିନାହାଁନ୍ତି । ମୋର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ୪୦୦ ରାତିରେ ରହିବା ପରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟ ମୁଖ୍ୟାଳୟରେ ଏକା ନୁହଁନ୍ତି, ଜିଲ୍ଲା ସଦର ମହକୁମା ଏବଂ ମୁଁ ନିଜେ ୫୦ ଥର ଯାଇଥିଲି । ଏହା କେବଳ ଏକ ସଂଖ୍ୟା ନୁହେଁ, ଏହା ହେଉଛି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅଭ୍ୟାସ। ଏହା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ପ୍ରତି ଏକ ସମର୍ପଣ ।
ମହୋଦୟ,
ଏବଂ କଂଗ୍ରେସର ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ରାଜନୀତି, ନିର୍ବାଚନ ଏବଂ ସରକାରକୁ ନେଇ ଗଠିତ । ଯେଉଁଠି ଅଧିକ ସିଟ୍ ମିଳେ, ରାଜନୀତିର ନିଜେ ଖିଚୁଡ଼ି ମିଳେ, ତେବେ ଆପଣ ସେଠାରେ କିଛି କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୁଅନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ, ଦେଶ ଶୁଣୁଛି, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳରେ ମାତ୍ର ଅଳ୍ପ କେତୋଟି ଆସନ ରହିଛି, ସେହି ଅଞ୍ଚଳ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗ୍ରହଣୀୟ ନୁହେଁ ବୋଲି ସେମାନେ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ। ସେହି ଅଞ୍ଚଳ ଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗ୍ରହଣୀୟ ନଥିଲା, ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଇନଥିଲେ। ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର କୌଣସି ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ନଥିଲା।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏବଂ ତେଣୁ ଯେଉଁଠାରେ କିଛି ସିଟ୍ ଥିଲା, ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ସାବତ ମାଆ ଆଚରଣ, ଏହା କଂଗ୍ରେସର ଡିଏନଏରେ ରହିଛି, ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷର ଇତିହାସ ଉପରେ ନଜର ପକାନ୍ତୁ । ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ସେମାନଙ୍କର ଏଭଳି ମନୋଭାବ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏବେ ଦେଖନ୍ତୁ ଶେଷ କଥା ୯ ବର୍ଷର ମୋର ପ୍ରୟାସ କହୁଛି ଯେ ଆମ ପାଇଁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଆମ ଲିଭରର ଏକ ଖଣ୍ଡ । ମଣିପୁରର ସମସ୍ୟାକୁ ଆଜି ଏଭଳି ଭାବେ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଉଛି, ଗତ କିଛି ଦିନ ହେଲା ଯେମିତି ସେଠାରେ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ଉପୁଜିଛି। ଗତକାଲି ଅମିତ ଭାଇ ସମସ୍ୟା କ'ଣ ତାହା ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି, ଏହା କେମିତି ଘଟିଲା? କିନ୍ତୁ ଆଜି ମୁଁ ଅତି ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଯଦି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଏହି ସବୁ ସମସ୍ୟାର ମା' ଅଛନ୍ତି, ତେବେ ମା' ହିଁ ଏକମାତ୍ର କଂଗ୍ରେସ। ଏଥିପାଇଁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଲୋକେ ଦାୟୀ ନୁହଁନ୍ତି।, ଏଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ରାଜନୀତି ଦାୟୀ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିରେ ଭରପୂର ମଣିପୁର, ଭକ୍ତିର ସମୃଦ୍ଧିର ଐତିହ୍ୟ ସହ ମଣିପୁର, ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଓ ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ ଫୌଜ, ମଣିପୁର ଅଗଣିତ ବଳିଦାନ ଦେଇଛି। କଂଗ୍ରେସ ଶାସନରେ ବିଚ୍ଛେଦ ନିଆଁରେ ଏତେ ବଡ଼ ଜମି ବଳି ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଶେଷରେ କାହିଁକି?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବନ୍ଧୁଗଣ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମନେ ପକାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଏଠାରେ ମୋର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାଇମାନେ ସବୁ କିଛି ଜାଣନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ମଣିପୁରରେ, ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆତଙ୍କବାଦୀ ସଂଗଠନର ଇଚ୍ଛାରେ ପରିଚାଳିତ ହେଉଥିଲା, ସେ ଯାହା କହୁଥିଲେ ତାହା ହେଉଥିଲା, ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ମଣିପୁରରେ କିଏ କ୍ଷମତାରେ ଥିଲା? କଂଗ୍ରେସ, କାହାର ସରକାର ଥିଲା- କଂଗ୍ରେସ? ଯେତେବେଳେ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଫଟୋ ଉଠାଇବାକୁ ଅନୁମତି ମିଳିନଥିଲା, ସେତେବେଳେ କାହାର ସରକାର ଥିଲା? କଂଗ୍ରେସ । ଯେତେବେଳେ ମୋରାଙ୍ଗସ୍ଥିତ ଆଜାଦ ହିନ୍ଦ ଫୌଜ ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଉପରକୁ ବୋମା ମାଡ଼ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମଣିପୁରରେ ସରକାର କିଏ ଥିଲା? କଂଗ୍ରେସ । ସେତେବେଳେ ମଣିପୁରରେ ସରକାର କିଏ ଥିଲା? କଂଗ୍ରେସ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମଣିପୁରର ସ୍କୁଲରେ କେବେ ହେବନି ଜାତୀୟ ସଙ୍ଗୀତ, ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି, ସେତେବେଳେ ମଣିପୁରରେ ସରକାର କିଏ ଥିଲା? କଂଗ୍ରେସ । ଯେତେବେଳେ ଅଭିଯାନ ଏକ ଅଭିଯାନ ଥିଲା, ପାଠାଗାରରେ ରଖାଯାଇଥିବା ବହିଗୁଡ଼ିକୁ ପୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇ ଦେଶର ଅମୂଲ୍ୟ ଜ୍ଞାନର ପରମ୍ପରାକୁ ପୋଡ଼ିବା ବେଳେ କାହା ସରକାର ଥିଲେ? କଂଗ୍ରେସ । ଯେତେବେଳେ ମଣିପୁରର ମନ୍ଦିର ଘଣ୍ଟି ସନ୍ଧ୍ୟା ୪ଟାରେ ବାଜିଯାଉଥିଲା, ତାଲା ପଡ଼ିଥିଲା, ପୂଜା କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟକର ଥିଲା।, ସେନାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମଣିପୁରରେ ସରକାର କିଏ ଥିଲା? କଂଗ୍ରେସ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମଣିପୁରରେ ଯେତେବେଳେ ଇମ୍ଫାଲର ଇସ୍କନ ମନ୍ଦିର ଉପରକୁ ବୋମା ମାଡ଼ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଭକ୍ତମାନେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ ସେତେବେଳେ କିଏ ସରକାର ଥିଲେ? କଂଗ୍ରେସ । ଯେତେବେଳେ ଅଧିକାରୀମାନେ, ସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ପକାନ୍ତୁ, ଆଇଏଏସ୍, ଯଦି ଆଇପିଏସ୍ ଅଫିସରମାନେ ସେଠାରେ କାମ କରିବାକୁ ପଡେ, ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଦରମାର କିଛି ଅଂଶ ଏହି ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ ଦେବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ତା'ପରେ ସେମାନେ ଯାଇ ବଞ୍ଚିପାରିବେ, ସେତେବେଳେ କାହାର ସରକାର ଥିଲା? କଂଗ୍ରେସ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସେମାନଙ୍କଦୁଃଖ ଚୟନମୂଳକ ଅଟେ, ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ବେଦନା ଚୟନମୂଳକ ଅଟେ। ଏମାନଙ୍କ ପରିସର ରାଜନୀତିରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ରାଜନୀତିଠାରୁ ଅଧିକ ହୋଇଥାଏ। ସେମାନେ ରାଜନୀତି ପରିସରରୁ ବାହାରେ ଥିଲେ, ମୁଁ ମାନବିକତା ବିଷୟରେ ଭାବିପାରିବି ନାହିଁ, ମୁଁ ଦେଶ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିପାରିବି ନାହିଁ, ନା ଆମେ ଦେଶର ଏହି ଅସୁବିଧା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିପାରିବା । ସେମାନେ ରାଜନୀତି ବ୍ୟତୀତ ଆଉ କିଛି ବୁଝିପାରୁନାହାନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ମଣିପୁରରେ ସରକାର ଗତ ୬ ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ସବୁ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ନିଷ୍ଠାର ସହ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି। ବନ୍ଦ ଓ ଅବରୋଧର ଯୁଗକୁ କେହି ଭୁଲିପାରିବେ ନାହିଁ। ମଣିପୁରରେ ପ୍ରତିଦିନ ସଟ୍ଡାଉନ୍ ଓ ବ୍ଲକ୍ ହୋଇଥିଲା। ଏହା ଆଜି ଅତୀତର କଥା ହୋଇଗଲାଣି। ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି, ଏହା ଜାରି ରହିବ। ଆଉ ଆମେ ରାଜନୀତିକୁ ଯେତେ ଦୂରେଇ ରଖିବୁ, ଯେତେ ଅଧିକ ଶାନ୍ତି ନିକଟତର ହେବ। ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏହା ଆଶ୍ୱାସନା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆମ ପାଇଁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଆଜି ଆମ ପାଇଁ ଦୂରରେ ଥାଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସିଆର ବିକାଶ ଯେପରି ହେଉଛି, ଯେହେତୁ ଆସିଆନ୍ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଗୁରୁତ୍ୱ ବଢ଼ୁଛି, ସେଦିନ ଆଉ ଦୂରରେ ରହିବ ନାହିଁ।, ଆମ ପୂର୍ବର ପ୍ରଗତି ସହିତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ବିଶ୍ୱ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଏହା ଦେଖୁଛି, ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆଜି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ପୂରା ଶକ୍ତି ସହ କାମ କରୁଛି, ମୁଁ ଭୋଟ୍ ପାଇଁ ଏହା କରୁନାହିଁ। ମୁଁ ଜାଣେ ବିଶ୍ୱର ନୂତନ ଢାଞ୍ଚା ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଏବଂ ଆସିଆନ ଦେଶମାନଙ୍କ ଉପରେ କିପରି ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଗୁରୁତ୍ୱ କ'ଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଗୌରବ ସଂଗୀତ କିପରି ପୁନର୍ବାର ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ମୁଁ ତାହା ଦେଖିପାରୁଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ନିୟୋଜିତ ଅଛି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି। ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ ଆମେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରିଛୁ । ଆଜି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ରାଜପଥ, ଆଧୁନିକ ରେଳବାଇ, ଆଧୁନିକ ନୂଆ ବିମାନବନ୍ଦର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ପରିଚୟ ପାଲଟିଛି। ଆଜି ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଅଗରତାଲା ରେଳ ସଂଯୋଗ ସହ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଛି । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏକ ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ମଣିପୁରରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଭଳି ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରିଛି। ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ବିମାନ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସିକ୍କିମ ଭଳି ରାଜ୍ୟ ଅରୁଣାଚଳକୁ ବିମାନ ସଂଯୋଗ ସହ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଜଳପଥ ମାଧ୍ୟମରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏମ୍ସ ଭଳି ମେଡିକାଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଖୋଲିଛି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମଣିପୁରରେ ଦେଶର ପ୍ରଥମ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଖୋଲାଯାଉଛି। ମିଜୋରାମରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମାସ୍ କମ୍ୟୁନିକେସନ୍ ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନ ଖୋଲାଯାଉଛି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏତେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନାଗାଲାଣ୍ଡର ଜଣେ ମହିଳା ସାଂସଦ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକଙ୍କୁ ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାର ରେ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ଲଚିତ୍ ବୋର୍ଫୁକାନଙ୍କ ଭଳି ଜଣେ ହିରୋଙ୍କ ଝଲକ ସାମିଲ ହୋଇଛି। ମଣିପୁରରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ପ୍ରଥମ ଆଦିବାସୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ରାଣୀ ଗାଇଦିନ୍ଲୁଙ୍କ ନାମରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ଥାଉ, ଏହାକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ବିକାଶ କୁହାଯାଏ।, ଏହା ଆମ ପାଇଁ ସ୍ଲୋଗାନ ନୁହେଁ।, ଏହା ଆମ କଥା ନୁହେଁ। ଏହା ଆମ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱାସର ଧାରା । ଆମ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅଛି ଏବଂ ଆମେ ଦେଶ ପାଇଁ ଲୋକ । ଆମେ ଜୀବନରେ କେବେ ଭାବି ନଥିଲୁ ଯେ ଏଭଳି ସ୍ଥାନକୁ ଆସି ବସିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ। କିନ୍ତୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କ କୃପା ରୁ ସେମାନେ ଆମକୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି, ତେଣୁ ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି -
ଶରୀରର କଣିକା ଅଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ,
ସମୟର ପ୍ରତିଟି ମୁହୂର୍ତ୍ତ କେବଳ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ,
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଗୋଟିଏ କଥା ପାଇଁ ମୁଁ ଆଜି ମୋର ବିରୋଧୀ ସହଯୋଗୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। କାରଣ ସେ ଗୃହର ନେତାଙ୍କୁ ନେତା ଭାବେ ବିବେଚନା କରିବାକୁ ରାଜି ନୁହଁନ୍ତି। ସେମାନେ ମୋର କୌଣସି ଭାଷଣକୁ ହେବାକୁ ଦେଇନାହାଁନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ମୋର ଧୈର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅଛି, ମୋ ପାଖରେ ଷ୍ଟାମିନା ଅଛି ଏବଂ ମୁଁ ଏହାକୁ ସହ୍ୟ କରିପାରିବି ଏବଂ ସେମାନେ ଥକି ଯାଆନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ ଜିନିଷ ପାଇଁ ମୁଁ ପ୍ରଶଂସା କରେ, ଗୃହନେତା ଭାବେ ୨୦୧୮ରେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ସେହି କାମ ଦେଇଥିଲି ୨୦୨୩ରେ ତୁମେ ଏକ ଅନାସ୍ଥା ପତ୍ର ନେଇ ଆସିଛ ଏବଂ ସେମାନେ ମୋ କଥା ଶୁଣିଲେ। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଦୁଃଖିତ ଯେ ୧୮ ପରେ ୨୩ ମୁଁ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ଧରି ଭେଟିଥିଲି, ଟିକିଏ ଭଲ କରନ୍ତୁ, ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବରେ କରନ୍ତୁ, କିନ୍ତୁ କୌଣସି ପ୍ରସ୍ତୁତି ହୋଇନଥିଲା। କୌଣସି ଅଭିନବତା ନଥିଲା, ସୃଜନଶୀଳତା ନଥିଲା। ସମସ୍ୟା ଖୋଜି ପାରିଲା ନାହିଁ, ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ ଯେ ସେମାନେ ଦେଶକୁ ବହୁତ ନିରାଶ କରିଛନ୍ତି କି ନାହିଁ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି।, ଏହାଦ୍ୱାରା କୌଣସି ଫରକ ପଡେ ନାହିଁ। ୨୦୨୮ରେ ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଉ ଏକ ସୁଯୋଗ ଦେବୁ । କିନ୍ତୁ ଏଥର ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ୨୦୨୮ରେ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଅନାସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତାବ ଆଣିବା ଦରକାର, ଆସନ୍ତୁ ଟିକିଏ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୁଅନ୍ତୁ। ଜାଣନ୍ତୁ କିଛି ସମସ୍ୟା, ଆପଣ କାହିଁକି ଏଭଳି ମନ୍ଦ ଜିନିଷ ନେଇ ବୁଲୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କୁ ଏତେ ବିଶ୍ୱାସ ମିଳୁଛି ଯେ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ବିରୋଧୀଙ୍କ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ଅଟନ୍ତି । ଏତିକି କରନ୍ତୁ। ଆପଣ ମଧ୍ୟ ସେହି ଦକ୍ଷତା ହରାଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ସେମାନେ କିଛି ହୋମୱାର୍କ କରିବେ। ତୁ-ତୁ, ମେ-ମେ, ଚିଲେଇବା, ସ୍ଳୋଗାନ ଦେବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଦଶ ଜଣ ଲୋକ ମିଳିଯିବେ କିନ୍ତୁ ସାମାନ୍ୟ ବୁଦ୍ଧି ଥିବା କାମ ଟିକେ କରନ୍ତୁ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହାର ସ୍ଥାନରେ ରାଜନୀତି ଚାଲିଛି, ସଂସଦ ଏହି ଦଳ ପାଇଁ ମଞ୍ଚ ନୁହେଁ। ସଂସଦ ହେଉଛି ଦେଶର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଅନୁଷ୍ଠାନ। ତେଣୁ ସାଂସଦମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଥିପ୍ରତି ଗମ୍ଭୀର ହେବା ଦରକାର। ଦେଶ ଅନେକ ସମ୍ବଳ ବିନିଯୋଗ କରୁଛି। ଦେଶର ଗରିବଙ୍କ ଅଧିକାର ଏଠାରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥାଏ। ଏହି ସ୍ଥାନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଉଚିତ୍ । କିନ୍ତୁ ଏହି ଗମ୍ଭୀରତା ବିରୋଧୀଙ୍କୁ ଦେଖାଯାଉନାହିଁ। ତେଣୁ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ ଜୀ, ଏହି ରାଜନୀତି ସେମିତି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ଆସନ୍ତୁ ଖାଲି ଅଛି, ଟିକେ ସଂସଦ ବୁଲିବା, ସେଥିପାଇଁ ସଂସଦ ଅଛି କି? ଏହା କ'ଣ ତରିକା?
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆସନ୍ତୁ ସଂସଦ ବୁଲିବା, ଏହି ଭାବନାକୁ ନେଇ ରାଜନୀତି ଚାଲିପାରିବ, ଦେଶ ଚାଲିପାରିବ ନାହିଁ। ଆମକୁ ଏଠାରେ ଦେଶ ଚଳାଇବା ପାଇଁ କାମ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଯଦି ସେମାନେ ଦାୟିତ୍ୱ ପୂରଣ ନ କରନ୍ତି, ତେଣୁ ସେମାନେ ନିଜ ଭୋଟରଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସଘାତକତା କରିବା ସହ ଲୋକଙ୍କ ସହ ବିଶ୍ୱାସଘାତକତା କରିଛନ୍ତି।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ମୋର ଅତୁଟ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି, ମୋର ଅସୀମ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଏବଂ ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ମୁଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ କହୁଛି ଯେ ଆମ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଏକ ପ୍ରକାର ଅଖଣ୍ଡ ବିଶ୍ୱାସୀ ଅଟନ୍ତି । ଏପରିକି ହଜାର ବର୍ଷର ଦାସତ୍ୱ କାଳରେ ମଧ୍ୟ, ସେ ତାଙ୍କର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ବିଶ୍ୱାସକୁ କେବେ ବି ଥରିବାକୁ ଦିଅନ୍ତି ନାହିଁ ଏହା ଏକ ଏକକ ସମାଜ, ଏହା ଏକ ଅଖଣ୍ଡ ଚେତନାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଜ । ସଂକଳ୍ପ ନେବା ପାଇଁ ସମର୍ପଣର ପରମ୍ପରା ବହନ କରୁଥିବା ଏକ ସମାଜ । ଏହା ଏପରି ଏକ ସମାଜ ଯିଏ ଦେଶକୁ 'ବ୍ୟାୟାମ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍ଗ ଭୁତା' କହି ଦେଶ ପାଇଁ ସମାନ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ତେଣୁ ମାନ୍ୟବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଠିକ୍ ଅଛି, ଦାସତ୍ୱ ସମୟରେ ଆମ ଉପରେ ବହୁତ ଆକ୍ରମଣ ହୋଇଥିଲା, ଆମ ଦେଶର ହିରୋଙ୍କ ବ୍ୟତୀତ ଆମକୁ ବହୁତ କଷ୍ଟ ଭୋଗିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା, ଆମ ଦେଶର ମହାପୁରୁଷ, ଆମ ଦେଶର ଚିନ୍ତକମାନେ, ଆମ ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକ କେବେ ବି ବିଶ୍ୱାସର ସେହି ଜ୍ୟୋତିକୁ ଫିକା ହେବାକୁ ଦେଇନାହାନ୍ତି। ନିଆଁ କେବେ ବି ଲିଭି ନଥିଲା ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ନିଆଁ କେବେ ବି ଲିଭି ନଥିଲା, ଆମେ ଆଲୋକର କିରଣର ଛାୟାରେ ସେହି ଆନନ୍ଦକୁ ଉପଭୋଗ କରୁଛୁ |
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବିଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଆସ୍ଥା ନୂଆ ଉଚ୍ଚତାକୁ ଛୁଇଁବାରେ ଲାଗିଛି, ଏହା ନୂଆ ଉଚ୍ଚତାକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରୁଛି। ମୋ ଦେଶର ଯୁବବର୍ଗ ବିଶ୍ୱକୁ ସମାନ କରିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛନ୍ତି । ଏବଂ ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ସୌଭାଗ୍ୟ ଆଉ କ'ଣ ହୋଇପାରେ? ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଆଜିର ଭାରତ କୌଣସି ଚାପରେ ନାହିଁ।, ମୁଁ ଚାପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ନାହିଁ । ଆଜିର ଭାରତ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇନାହିଁ।, ଆଜିର ଭାରତ ଥକିନାହିଁ।, ଆଜିର ଭାରତ ଅଟକି ନାହିଁ। ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିବା, ଆସନ୍ତୁ ଏକ ଶପଥ ନେବା ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକ ଦେଶ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଏହା ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱକୁ ଭାରତ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ । ଆଜି ଭାରତ ଉପରେ ବିଶ୍ୱର ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହେବା ପରେ ଏହାର ଗୋଟିଏ କାରଣ ହେଉଛି ଭାରତବାସୀଙ୍କ ନିଜ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ବଢିଛି । ଏହା ହେଉଛି ଶକ୍ତି, ଦୟାକରି ଏହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେବାର ସୁଯୋଗ ଆସିଛି।, ବୁଝି ପାରୁନଥିଲେ ଚୁପ୍ ରୁହନ୍ତୁ। ଅପେକ୍ଷା କରନ୍ତୁ, କିନ୍ତୁ ବିଶ୍ୱାସଘାତକତା କରି ଦେଶର ବିଶ୍ୱାସ ଭାଙ୍ଗିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଆମେ ସଫଳ ହୋଇଛୁ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଏକ ମଜବୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଛୁ । ୨୦୪୭ରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବ, ସ୍ୱାଧୀନତା ବିଷୟରେ 75 ବର୍ଷ ସରିବା ମାତ୍ରେ ଅମୃତକାଳ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଛି। ଏବଂ ଅମୃତ କାଳର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ମୁଁ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ କହୁଛି ଯେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆଜି ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ସେହି ଫାଉଣ୍ଡେସନର ଶକ୍ତି ହେଉଛି ଯେ ୨୦୪୭୭ରେ ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ହେବ, ବନ୍ଧୁଗଣ, ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ହେବ। ଏବଂ ଏହା ଦେଶବାସୀଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ଭବ ହେବ, ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆସ୍ଥାରେ ଏହା କରାଯିବ, ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସଂକଳ୍ପରେ ଏହା ସମ୍ଭବ ହେବ, ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି ବଳରେ ଏହା କରାଯିବ, ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଅତୁଟ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଏହା ଘଟିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ହୋଇପାରେ, ଏଠାରେ ଯାହା କୁହାଯାଇଛି ତାହା ରେକର୍ଡକୁ ଯିବ, କିନ୍ତୁ ଇତିହାସ ଆମ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଦେଖିବାକୁ ଯାଉଛି, ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ କର୍ମ ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିଛି, ତାହା ସେମିତି ଦେଖାଯିବ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ସମ୍ମାନିତ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଜୀ, ଆଜି ମୁଁ ଗୃହ ସାମ୍ନାକୁ ଆସି କିଛି କଥା ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ କହିଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ ମୋ ମନରେ ବହୁତ ସଂଯମ ରଖିଥିଲି ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅପମାନରେ ହସିଥିଲି, ମନ ଖରାପ କରୁନାହାନ୍ତି ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଓ ସଂକଳ୍ପକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ଏହା ହିଁ ମୋ ମନରେ ଅଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଗୃହରେ ମୋର ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି, ଆପଣ ସମୟକୁ ଚିହ୍ନିପାରିବେ, ଚାଲନ୍ତୁ ମିଶିକରି ଯିବା। ମଣିପୁରରୁ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଦେଶରେ ଗମ୍ଭୀର ସମସ୍ୟା ଦେଖାଦେଇଛି, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏକାଠି ହେବାର ଉପାୟ ପାଇଛୁ, ଚାଲନ୍ତୁ ମିଶିକରି ଯିବା, ଆସନ୍ତୁ ମଣିପୁରବାସୀଙ୍କୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେବା, ରାଜନୀତି କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ତତଃ ମଣିପୁରର ଭୂମିକାକୁ ଅପବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। ସେଠାରେ ଯାହା ଘଟିଥିଲା, ତାହା ଦୁଃଖଦପୂର୍ଣ୍ଣ। କିନ୍ତୁ ସେହି ଯନ୍ତ୍ରଣାକୁ ବୁଝିବା ଏବଂ ଯନ୍ତ୍ରଣା ପାଇଁ ଔଷଧ ଭାବରେ କାମ କରିବା, ଏହା ଆମର ଉପାୟ ହେବା ଉଚିତ୍।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ,
ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବରେ ବହୁତ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି। ଦେଢ଼ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟର ହିସାବ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଦେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ଏବଂ ଯଦି ମୋତେ ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବ ମିଳିନଥାନ୍ତା, ବୋଧହୁଏ ଆମକୁ ଏତେ କିଛି କହିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିନଥାନ୍ତା, ତେବେ ଯେଉଁମାନେ ପୁଣିଥରେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଆଣିଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି। କିନ୍ତୁ ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଶକୁ ଅବିଶ୍ବାସ କରିବାର ଏକ ପ୍ରସ୍ତାବ, ଏହା ଏକ ପ୍ରସ୍ତାବ ଯାହାକୁ ଦେଶର ଜନତା ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ଏବଂ ମୋ ଭାଷଣ ଶେଷ କରୁଛି, ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s reply to the No Confidence Motion in Lok Sabha on 10th, August 2023
10 AUG 2023 11:12PM by PIB Delhi
Respected Mr Speaker,
Over the past three days, several hon’ble senior members have expressed their thoughts. Almost all of their views have reached me in detail. I have also listened to some speeches myself. Respected Mr Speaker, today, I am here to express my gratitude to the millions of citizens of this country who have repeatedly shown their trust in our government. And Mr Speaker, it is said that God is very benevolent, and it is God's will that He fulfils His desires through someone or the other, making someone a medium. I consider this a blessing from God that the Opposition came up with a no-confidence motion as willed by God. This was also God's command in 2018 when my colleagues from the Opposition brought a no-confidence motion against me. At that time, I had also said that a no-confidence motion is not a floor test for our government rather it is their own floor test. I had said that on that day as well. And as it turned out, the Opposition could not gather as many votes as they had when the vote took place. And not only that, when we went to the people (to seek votes), the people also declared no confidence in them with full force. And, NDA got more seats and so did BJP in the elections which were held. In a way, the no-confidence motion of the Opposition is auspicious for us, and I can see today that you have decided that the NDA and the BJP will come back with a grand victory in the 2024 elections, breaking all the previous records, with the blessings of the people.
Respected Mr Speaker,
For the past three days, there have been extensive discussions on various topics regarding the Opposition's proposal. It would have been better if the Opposition had actively participated in the proceedings of the House with seriousness right from the beginning of the session. In the last few days, both this House (Lok Sabha) and our other House (Rajya Sabha) have passed several important bills, including the Jan Vishwas Bill, Mediation Bill, Dental Commission Bill, bills related to tribal communities, Digital Data Protection Bill, National Research Foundation Bill, a bill related to Coastal Aqua Culture, and many other crucial bills. These were bills that were meant to safeguard the rights of our fishermen, with Kerala expected to benefit the most. Hence, there were greater expectations from Kerala's MPs that they would actively participate in such bills. However, politics has become so dominant over them that they seem to be unconcerned about the fishermen's well-being.
Here, the National Research Foundation Bill was presented. It was a Bill aimed at providing a new direction for the aspirations of the country's youth. It was envisioned with a long-term perspective on how India could emerge as a science power, which you objected to as well. The Digital Data Protection Bill was linked to the expectations of the country's youth, as the future is going to be technology-driven. Today, data is considered as valuable as oil or gold, and it required serious discussion. But politics was your priority. There were several bills meant for villages, the poor, the Dalits, the marginalized, and the tribal communities, for discussions and contribution to their well-being. These bills were connected to their futures. But they (the Opposition) have no interest in this. The work for which they have been sent here by the people of the country, they have betrayed that trust as well. Some opposition parties, through their behaviour and conduct, have proven that they care more about their party than the country. The party is bigger than the country for them; the party comes before the country. I think that you are not concerned about the hunger of the poor; your hunger for power is what is driving you. You do not care about the future of the country's youth. You are worried about your political future.
And respected Mr Speaker,
Did you allow the House to run even for a day? You gathered only for a vote of no confidence? And you, along with your staunchly corrupt colleagues, were forced to comply with their conditions and discuss this vote of no confidence. What kind of discussion did you have on this matter? And I can see that even your supporters on social media are very disappointed; this is your current situation.
And Mr Speaker, the fun part of this debate is that the Opposition organized the fielding, but it's the treasury benches which hit boundaries and sixes. And the Opposition has been continuously throwing no-balls on the no-confidence motion. The century is being scored from the treasury benches, whereas no balls are being bowled from the Opposition’s end.
Mr Speaker,
I would urge our colleagues from the Opposition: Why don't you come prepared? Put in a little effort. I gave you five years to work hard; I said in 2018 to come prepared in 2023. You couldn't even manage five years. What a plight you are in, how pitiful!
Respected Mr Speaker,
Our Opposition colleagues have a strong desire and a natural inclination to create an impression and make headlines. But don't forget that the nation is also watching you. Every single word of yours is being carefully heard by the country. However, each time, you have given the country nothing but disappointment. And as far as the behaviour of the Opposition is concerned, I must also say that those whose record is in disarray are also trying to hold us accountable.
Respected Mr Speaker,
It is indeed intriguing how certain things in this vote of no confidence were so unusual and unprecedented, neither heard nor seen before, nor even imagined. The leader of the largest opposition party's name wasn't even in the list of speakers. Look at the past examples: In 1999, when a no-confidence motion was brought against the Vajpayee government, Sharad Pawar was leading the opposition. He led the debate. In 2003, during Atal ji's government, Sonia ji was the leader of the Opposition, and she led the no-confidence motion. In 2018, it was Kharge ji, the leader of the Opposition, who prominently led and brought forward the vote of no confidence. But this time, what happened to Adhir Babu? His own party didn't give him a chance to speak. This was even acknowledged yesterday by Amit Bhai with a sense of responsibility that he wasn't feeling well (that Adhir Babu was sidelined). It was the generosity of Amit Bhai that despite his time being over, he still gave you a chance to speak today. But they are experts in turning everything into a mess. I don't know what your compulsion is. Why was Adhir Babu sidelined? Who knows if someone called from Kolkata yesterday, and the Congress repeatedly humiliates him. Sometimes, they remove him from the position of floor leader temporarily using the pretext of elections. We express our complete sympathy for Adhir Babu. Suresh ji, please laugh out loud.
Respected Mr Speaker,
In the life and history of any nation, there comes a time when it breaks free from old constraints and takes steps forward with new energy, new aspirations, new dreams, and new resolutions. In this 21st century era, I am speaking in this sacred temple of democracy with great seriousness, and I am speaking after many years of experience, that this era is the era of possibilities, the era where we have the opportunity to fulfil every dream for India. And all of us are in this time period, whether it's you, me, or the millions and millions of people in this country. This time period is of immense significance, of utmost importance.
In a changing world, and I want to say these words with great conviction that the impact of the changes that are happening will affect this country for the next thousand years. The efforts of the 1.4 billion countrymen in this era, with their achievements, efforts, strength, and capabilities, will lay a strong foundation for the coming one thousand years. Therefore, in this era, we all have a great responsibility that we should all have a single focus - the development of the nation. The demand of the time is to unite wholeheartedly to fulfil the aspirations of the people of the country, to turn determination into success. The collective strength of the 1.4 billion citizens of this nation can elevate us to great heights. The world has recognized the potential of our young generation, and we should have faith in them. Our youth, who are dreaming big, have the ability to turn those dreams into reality with determination. And therefore, respected Speaker, the people of the country formed a government with a full majority in 2014 after 30 years. And based on that track record, the youth of the nation knows very well the ability to nurture their dreams and fulfil their resolutions? And that is why we were given the opportunity to serve, and with greater strength once again in 2019.
Respected Mr Speaker,
It is the responsibility of every individual in this House to provide opportunities for the dreams, aspirations, and expectations of India's youth, according to their ambitions. While being in government, we have also made diligent efforts to fulfil this responsibility. We have given the youth of India a corruption-free government. We have instilled the courage in today's professionals, the youth of India, to soar high in the open sky by providing them opportunities. We have also taken charge of correcting India's tarnished image in the world and have elevated it to new heights. Even now, some individuals are attempting to tarnish our image, but the world has recognized our country and believes in how India can contribute to the future of the world. This confidence of the world in India's potential is steadily growing.
And what have our opposition colleagues done during this period? When there is such a favourable environment with possibilities all around, they made an unsuccessful attempt to shatter the people's self-confidence by proposing a vote of no confidence. Today, India's youths have astonished the world by launching new start-ups in record numbers. Today, there is a record influx of foreign investment in India. Today, India's exports are touching new heights. They cannot bear to hear any good news about India... that's their state of mind. Today, the hearts of the poor are filled with confidence to achieve their dreams. Today, poverty is rapidly decreasing in the country. According to the report of NITI Aayog, more than 13.5 crore people have been lifted out of poverty in the last five years.
Respected Mr Speaker,
The IMF states in its working paper that India has nearly eradicated extreme poverty. The IMF has referred to India's DBT (Direct Benefit Transfer) and other social welfare schemes as ‘logistics marvels’.
Respected Mr Speaker,
The World Health Organization (WHO) has stated that four lakh lives are being saved in India annually due to the Jal Jeevan Mission. These four lakh individuals are my poor, distressed, marginalized, and underprivileged family members. They are the people who have been compelled to struggle for survival within the lower echelons of our society. The WHO is emphasizing that the lives of these four lakh individuals have been saved. It says through its analysis that the Swachh Bharat Abhiyan (Clean India Campaign) has saved three lakh lives from preventable deaths.
Respected Mr Speaker,
If India becomes clean, the lives of three lakh people are saved. Who are these three lakh people? They are the ones who are forced to live in slums and shanties and who have to navigate through various hardships. They are the people from my poor families, those living in urban settlements, those in rural areas, and the underprivileged segments of society, whose lives have been saved. What has UNICEF said? UNICEF has stated that the poor are saving 50,000 rupees annually due to the Swachh Bharat Abhiyan. However, some opposition parties, including the Congress, remain skeptical of these achievements in India. The truth that the world is recognizing from afar is often not visible to these individuals who reside here.
Respected Mr Speaker,
Distrust and arrogance are ingrained in their nature. They are unable to see the faith of the people. Now, what can the country do with this ostrich-like approach?
Respected Mr Speaker,
I do not agree with the mindset of those who cling to old beliefs. However, they say that when something auspicious happens, when there is good fortune, when positive things occur at home, and when children wear nice clothes and appear neat and clean, they apply a black mark on them as a protective measure. Today, as the country experiences all-round prosperity, as there is applause and cheers resounding throughout the nation, I express my gratitude to you. Just as a black mark is applied as a form of protective measure, you have come to the House wearing black attire to protect this prosperity. For this as well, I extend my heartfelt gratitude to you.
Respected Mr Speaker,
Over the past three days, our colleagues from the opposition have been liberally using foul language, flipping through dictionaries to find as many offensive words as possible. They seem to have collected a whole array of derogatory terms from various sources. By now, they must have exhausted their collection and feeling a bit relieved after spewing so many offensive words. And of course, these individuals persistently target me day and night. It's their nature. And what's their favourite slogan? "Modi, your grave will be dug." “Modi, your grave will be dug.” This is their preferred slogan. However, their insults, offensive language, and undemocratic discourse also serve as a tonic for me. I take their negativity and turn it into a positive force. And why do they do this? Why does this happen? Today, I want to share a secret with the House. I firmly believe that the opposition members have been bestowed with a secret boon. Yes, a secret boon has been granted to them. And the boon is that whoever they wish ill for, it will turn out to be for the better for that person. An example is right in front of you. Twenty years have passed, and what all has not happened, what all was not done. But it has actually turned out for the better. So, you have been given a significant secret boon. I can substantiate this secret boon with three examples.
You may be aware that these individuals had claimed that the banking sector would collapse, it would be ruined, and the country would be destroyed. What all they had not said? They even brought in foreign experts, and tried to lend credibility to their statements through them, hoping that people might believe them if their assertions came from these so-called eminent individuals. They made extensive efforts to spread disappointment and rumours about the health of our banks. And what happened when they wished ill for the banks? Our public sector banks performed even better, with net profits soaring more than double. These same individuals talked about the phone banking scam, and as a result, led the country to a serious NPA crisis.
But today, we have emerged with renewed strength after successfully navigating the challenges posed due to the mountain of NPAs created by them. Today, Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman has elaborated on the significant profits that have been generated by these banks. Another example is our government-owned company, HAL, which manufactures helicopters for defence forces. These individuals had made numerous statements about HAL. What all they did not say about HAL? The language they used was intended to cause significant damage globally. They claimed that HAL was in ruins, that the defence industry in India had been destroyed, and much more.
Not only that, as we have seen recently, videos are being shot in fields to portray a certain narrative, similarly, videos were shot at the gates of the HAL factory, gathering workers in a meeting and trying to provoke them. They were told that they have no future, that their children will die hungry, and that HAL is sinking. Such negative messages were spread about such an important institution of our country. But today, HAL is touching new heights of success. HAL has achieved its highest-ever revenue. Despite their concerted efforts to level serious allegations, and provoke its workers, HAL has emerged as a symbol of India's progress and prestige.
Respected Mr Speaker,
Those whom you wish ill upon, how they progress forward, I provide a third example. You know what was said about LIC (Life Insurance Corporation of India). LIC was said to be in ruins, the money of the poor sinking, where would the poor go who had put in their hard-earned money into LIC? What kinds of speculations, how much imaginative power they had, how many allegations their associates made, they were all saying those things. But today, LIC is consistently growing stronger. Even in the stock market, this advice holds true for those interested in keeping an eye on shares: You should bet on the government companies which they criticise and everything will turn out well.
Respected Mr Speaker,
These individuals who predict the demise of certain institutions of the country, those institutions' fortunes actually shine. And I believe that just as they curse the nation, curse democracy, I am fully confident that the country is going to become stronger, democracy is also going to become stronger, and we are destined to become stronger.
Respected Mr Speaker,
These are the people who do not have faith in the capabilities of the country. They do not have faith in the hard work of the nation, they do not believe in the achievements of the country. A few days ago, I said that in the next term of our government, in the third term, India will become the world's third-largest economy.
Respected Mr Speaker,
Now, if they had even a little bit of trust in the future of the country. When we make the claim that in the coming five years, in the third term, we will elevate the country's economy to the third position, a responsible opposition should ask, "Alright, tell us how you're going to do it, Nirmala ji, tell us how you are going to do it. Modi ji, tell us how you're planning to achieve it. Show us your roadmap - do this, or do that." Now, I have to teach all these things as well. But, they could have offered some suggestions. They could have said, "We will go among the people during elections and explain that while they (the ruling party) talk about the third position of the country, we will bring the country to the first position and achieve this and that." But this is the tragedy with our opposition and its political discourses. What are the people from the Congress saying? Look at the deprivation of their imagination. After staying in power for so many years, why are we still hearing inexperienced remarks?
What do they (Congress members) say? They claim that there's no need to do anything to reach this goal; it will happen naturally to secure the third position. I think it's because of this mindset that they have been dormant for so many years, believing that things will happen on their own. They say that the country will reach the third position without doing anything. And if we consider the Congress's perspective, if everything is going to happen on its own, it implies that the Congress lacks policy, intention, vision, understanding of the global economy, and knowledge of India's economic strength.
Respected Mr Speaker,
This is the reason why poverty was exacerbated during Congress's rule. The country was on the verge of bankruptcy in 1991. The economy ranked around the tenth, eleventh, twelfth position in the world, fluctuating in between during the rule of the Congress party. However, India had secured its place in the top five after 2014. Congress members might think that this transformation happened through some kind of magical wand. But today, I want to inform the House, respected Speaker, that "Reform, Perform, and Transform" were achieved through meticulous planning, hard work, consistent effort, and perseverance. It's due to these plans and unwavering hard work that our country has reached this point. This dedication to planning and hard work will continue, with new reforms as needed, channelling full force into performance, and the result will be that we will reach the third position.
Respected Mr Speaker,
I want to express the country's confidence in words as well. And the country's belief is that when you move a no confidence motion in 2028, this nation will already be among the top three. This is the country's belief.
Respected Mr Speaker,
Our opposition friends have a disposition replete with disbelief. We gave the call for the Swachh Bharat Abhiyan from the Red Fort. However, they consistently expressed disbelief. How could this be possible? Even Gandhi ji gave a call and spoke about it, what happened? How can cleanliness be achieved? Their thoughts are filled with disbelief. We emphasized the need for toilets to liberate mothers and daughters from open defecation, and then they question, can such issues be discussed from the Red Fort? “Is this the country's priority?” When we spoke about opening Jan Dhan accounts, they responded with the same disappointment. “What is the Jan Dhan account? Where is the money in the hands of the poor? What's in their pocket? What will they bring and what will they do?” We talked about yoga, we talked about Ayurveda, we talked about promoting it, but even that was met with cynicism. We discussed "Start-up India," and they spread disappointment about that too. “Nobody can create a start-up”. We talked about Digital India, and what grand speeches were given by learned individuals. “The people of India are illiterate and they don't even know how to use a mobile phone. How will the people of India embrace digital?” Today, the country is progressing in Digital India. We talked about "Make in India." Wherever they went, they made fun of "Make in India."
Respected Mr Speaker,
The history of the Congress party and its associates has been such that they have never had faith in India or its capabilities.
Respected Mr Speaker,
And they placed their trust in whom? I would like to remind the House today. Pakistan used to carry out attacks along the border. Every day, terrorists would come to our country and after that, Pakistan would raise its hands, deny any responsibility, and claim that they had no involvement. No one was ready to take responsibility. Despite this, they had so much love for Pakistan that they immediately believed whatever Pakistan said. Pakistan used to say that terrorist attacks will continue, but talks should also continue. Congress used to believe them to the extent that they thought if Pakistan is saying it, it must be true. This is their mindset. Kashmir was burning in the fire of terrorism day and night. It continued to burn, but the Congress government had no faith in Kashmir or its common citizens. They had faith in the Hurriyat, they had faith in separatists, and they had faith in those who carried the flag of Pakistan. India conducted surgical strikes against terrorism. India carried out airstrikes, but they had no faith in the Indian armed forces. They had faith in the claims of our enemies. This was their disposition.
Mr Speaker,
Today, whenever anyone speaks ill of India in the world, they immediately believe in it and catch onto it. They have such a magnetic power that enables them to grasp anything against India instantly. For example, if any foreign agency says that many countries facing hunger are better off than India, even if it's a false statement, they catch onto it and start spreading it in India, holding press conferences. What fun they get in tarnishing India's reputation. They have a tendency to pay attention to baseless things which have no value, and then they immediately amplify it in India, make efforts to spread it. When the Corona pandemic struck, India's scientists developed the Made in India vaccines. But they didn't have faith in India's vaccines; they had faith in foreign vaccines. This is their mindset.
Respected Mr Speaker,
Millions of citizens of the country have shown their faith in India's vaccines. They don't have faith in India's capabilities. They don't have faith in the people of India. But I want to tell this House that even this country has a deep sense of No Confidence towards Congress. Congress has become so immersed in its arrogance, so engulfed in its ego, that it can't even see the ground beneath its feet.
Respected Mr Speaker,
It has taken decades for the Congress to achieve victory in many parts of the country. In Tamil Nadu, the Congress last won in 1962. For 61 years, the people of Tamil Nadu have been saying "No Confidence" in the Congress. In West Bengal, the Congress last won in 1972. For the past 51 years, the people of West Bengal have been expressing "No Confidence" in the Congress. In Uttar Pradesh, Bihar, and Gujarat, the Congress last won in 1985. For the past 38 years, the people there have been saying "No Confidence" in the Congress. In Tripura, the Congress last won in 1988. For 35 years, the people of Tripura have been expressing "No Confidence" in the Congress. In Odisha, the Congress last won in 1995. For the past 28 years, Odisha has been giving the same answer: "No Confidence" in the Congress. "No Confidence" in the Congress.
Respected Mr Speaker,
In Nagaland, the Congress last won in 1988. People here have also been expressing "No Confidence" in the Congress for the past 25 years. "No Confidence" in the Congress. In Delhi, Andhra Pradesh, and West Bengal, the Congress doesn't even have a single legislator. The people have repeatedly expressed "No Confidence" in the Congress.
Respected Mr Speaker,
On this occasion, I want to talk about something for the benefit of everyone. I'm speaking for your well-being. You will become tired, very tired. I am telling you for your own good. Today, on this occasion, I also want to express my condolences to our opposition colleagues. Just a few days ago, you jointly carried out the last rites of a nearly two-decade-old UPA in Bengaluru. You carried out its final rites. According to democratic practices, I should have expressed sympathy and condolences at that moment. I should have expressed empathy. But it's not my fault for the delay, because while you were performing the last rites of UPA on the one hand, on the other hand, you were celebrating and jubilating. You were celebrating by putting new plaster on an old ruin, celebrating putting new paint on an old wall. You made such a grand show of displaying an electric vehicle for a decades-old scrap car, and interestingly, you started fighting over who should get the credit for it even before the show could end. I was amazed that you would go among the people with this alliance. I want to tell my opposition colleagues that the one you are following doesn't even understand the essence and values of this country. Generations after generations, these people couldn't even comprehend the difference between red chilli and green chilli. But I know many of you, you are the ones who understand the Indian psyche, you are the ones who understand the temperament of India. The reality of those who try to deceive by changing appearances becomes evident. It is said for those who only have the support of a name:
दूर युद्ध से भागते, दूर युद्ध से भागते
नाम रखा रणधीर,
भाग्यचंद की आज तक, सोई है तकदीर,
(While fleeing from distant wars, fleeing from distant wars,
But named as the warrior Randhir,
Bhagyachand's destiny remains dormant till today)
Respected Mr Speaker,
Their plight is such that to keep themselves alive, they had to seek refuge in the NDA. But their habit of arrogance, denoted by the letter ‘I’, doesn't leave them. Hence, they added two ‘I’s in the NDA. These are two ‘I's of arrogance! The first ‘I’ is the arrogance of twenty-six parties, and the second ‘I’ is the arrogance of one family. They have also snatched NDA and shattered pieces of India - I.N.D.I.A.
Respected Mr Speaker,
Let our DMK brothers listen, let the Congress members also listen. Mr Speaker, the UPA believes that by using the name of the country, its credibility can be enhanced. But the supporting parties of the Congress, the unwavering companions of the Congress, a minister in the Tamil Nadu government, just two days ago, said, 'I.N.D.I.A.' holds no significance for them. 'I.N.D.I.A.' holds no significance for them. According to them, Tamil Nadu doesn't even exist within India.
Respected Mr Speaker,
Today, I want to say with pride that Tamil Nadu is that state where the streams of patriotism have always flowed. The state that gave us Rajaji, the state that gave us Kamaraj, the state that gave us MGR, the state that gave us Abdul Kalam. Today, this Tamil Nadu is echoing these voices.
Respected Mr Speaker,
When there are individuals within your alliance who deny the existence of their own country, then where will your vehicle come to a halt? Take a moment for introspection and if there is a shred of conscience left, do contemplate upon it.
Respected Mr Speaker,
Their perspective on their own name is not for today, the fascination they have with their own name is not for today. This perspective is decades old. They believe that by changing their name, they can rule over the country. The poor see their name everywhere, but their actions are nowhere to be seen. Their name is on hospitals, but there is no treatment. Their name hangs over educational institutions, roads, parks; their name is on schemes for the welfare of the poor, sports awards, airports, museums. They initiated plans under their name, and then they resorted to corruption worth billions of rupees under those very plans. The person on the last mile of society wanted to see work happening at the grassroots level, but what they got was just the family's name.
Mr Speaker,
Nothing related to the identity of the Congress truly belongs to them. They have nothing which belongs to them. From election symbols to ideologies, everything that the Congress claims as their own has been borrowed from someone else.
Respected Mr Speaker,
To cover up their shortcomings, they have not only borrowed election symbols and ideologies, but it shows the arrogance of the party for the changes that have taken place. It also shows how they have been in a state of denial since 2014. Who was the founder of the party? A.O. Hume was a foreigner who established the party. You are aware that in 1920, a new energy was infused into India's struggle for freedom. A new flag was raised, and the nation embraced it. However, the Congress, seeing the power of that flag, decided to take it away as well. They looked at the symbol and thought it would be suitable for driving the political vehicle. This game has been going on since 1920. They thought that if people see the Tricolour flag, they will believe that they are being talked about. They played this game, using even the name of Gandhi to sway voters. Each time, they have stolen that as well. Look at the election symbols of Congress - two bulls, a calf, and a clenched fist. These symbols represent their actions, their mindset, and clearly show that everything is centred round one family's control.
Respected Mr Speaker,
This is not an I.N.D.I.A. alliance, this is not an I.N.D.I.A. alliance. This is a ‘Ghamandiya’ (arrogant) alliance. And everyone wants to become the groom in this procession. Everyone wants to become the Prime Minister.
Respected Mr Speaker,
This alliance hasn't even considered where you are with whom in which state. In West Bengal, you are against the TMC and Communist Party, but in Delhi, you are together. And Adhir Babu, what was the behaviour of the Communist Party towards you during the 1991 West Bengal Assembly elections. It is still recorded in history. Well, 1991 is now in the past, but last year in Wayanad, Kerala, those who vandalized the Congress office, they are now friendly with them. They can change their label from the outside, but what about their old sins? Those very sins will drown you. How will you hide these sins from the public? You cannot hide, and the state they are in today, that's why I want to say:
अभी हालात ऐसे हैं, अभी हालात ऐसे हैं
इसलिए हाथों में हाथ,
जहां हालात तो बदले,
फिर छुरियां भी निकलेंगी।
(The current situation is like this, the current situation is like this
that's why hands in hands,
where conditions will change,
even knives will be drawn)
Respected Mr Speaker,
This arrogant alliance is the biggest representation of dynastic politics in the country. The freedom fighters of our nation, the framers of our Constitution, always opposed dynastic politics. Mahatma Gandhi, Sardar Vallabhbhai Patel, Dr. B.R. Ambedkar, Dr. Rajendra Prasad, Maulana Azad, Gopinath Bordoloi, Loknath Jayaprakash, Dr. Lohia, and all the names you see, they openly criticized dynastic politics because it harms the common citizens of the country. Dynastic politics deprives the ordinary citizen of their rights and privileges, and these eminent figures always emphasized that the country must move away from a system based on family, name, and money. However, the Congress has never liked this idea.
Respected Mr Speaker,
We have always seen how those who oppose dynastic politics are treated with hatred. The Congress party favours dynastic politics. The Congress party favours feudalism, where the big leaders and their sons and daughters occupy top positions. Even those who are outside the family circle, for them, the message is clear: unless you become part of this royal court, you have no future. This has been their approach. This feudal system has led to the fall of several wickets, damaging the rights of many. The Congress used all its might to defeat Baba Saheb Ambedkar twice. Congress leaders mocked Dr. Ambedkar's clothes; those are the same people. Babu Jagjivan Ram questioned the Emergency, and even he was not spared by the Congress. He was tortured. There are several personalities like Morarji Desai, Chaudhary Charan Singh, Chandrashekhar ji, whose rights were consistently undermined due to the feudal mindset. Those who were not part of this feudal system, those who were not part of the dynastic politics, even placing their portraits in Parliament was met with resistance. Their portraits were allowed in the Central Hall when the BJP-led non-Congress governments came to power after 1990. Lohia ji's portrait was placed in Parliament in 1991 when a non-Congress government was formed. Netaji's portrait was placed in 1978 when the Janata Party was in power. Lal Bahadur Shastri and Chaudhary Charan Singh's portraits were placed in 1993 by the non-Congress government. Congress has always downplayed Sardar Patel's contributions. Our government had the good fortune to build the Statue of Unity, the tallest statue in the world, as a tribute to his legacy. We established the Prime Minister's Museum in Delhi, paying homage to all former Prime Ministers. The PM Museum stands above party lines, beyond party affiliation. They don't even realize that if someone outside their family becomes Prime Minister, they don't accept or recognize it.
Respected Mr Speaker,
Many times, even with the intention of saying something negative, when an effort is made, some truth also emerges. And it's true that we all have experienced this sometimes that the truth does come out. Hanuman didn't burn Lanka; it was the arrogance that caused the fire. And this is absolutely true. Look, the public is also a form of Lord Rama. And that's why 400 became 40. Hanuman didn't burn Lanka; it was the arrogance that burned it, and that's why it became 400 to 40.
Respected Mr Speaker,
The truth is that the country's people have elected a full majority government twice after thirty years. But how come the son of a poor man could end up here? The rights you had, the values you held for your family generations, how did he end up here? This thorn still troubles you, it doesn't let you sleep. And the people of the country won't let you sleep either and they won't let you sleep in 2024 either.
Respected Mr Speaker,
There was a time when cakes were cut on their birthdays inside airplanes. Today, that same airplane carries vaccines for the poor. That's the difference.
Respected Mr Speaker,
There was a time when clothes for dry cleaning used to come by airplane. Today, the poor, wearing ‘Hawai Chappals’, are flying in airplanes!
Hon'ble Mr. Speaker,
There was a time when naval warships were used for vacations and for having fun. Today the same naval ships are used to bring back Indians stranded abroad to their homes, and to bring the poor back to their homes.
Hon'ble Mr. Speaker,
Those who are royal in terms of their conduct, behaviour and character, and whose minds work like that of a modern monarch, they ought to have problems with a poor man's son standing here. After all, they are famous people by name while I believe in work.
Hon'ble Mr. Speaker,
I get an opportunity to say certain things on certain occasions for which I do not have to decide beforehand. There are many such coincidences when these things happen. Just look at the coincidence - yesterday, somebody mentioned speaking from the heart. The country has known the condition of their for a very long time, but now people also know about their heart.
And Mr. Speaker,
Their love for Modi is so strong that they think of Modi 24 hours a day and even in their dreams. If Modi drinks water in the middle of his speech, they would brag, "Modi has been taught a lesson”. If I venture out in the hot summer to see the public, and wipe my sweat in the process, then they would again say, "look, Modi is sweating”. Look at their method of survival! I quote from the lines of a song:-
डूबने वाले को तिनके का सहारा ही बहुत,
दिल बहल जाए फकत, इतना इशारा ही बहुत।
इतने पर भी आसमां वाला गिरा दे बिजलियां,
कोई बतला दे जरा डूबता फिर क्‍या करे।
Hon'ble Speaker,
I understand the problem of Congress. For years, they have been trying to launch the same old failed product again and again. Every time that launch fails. And as a result, their hatred towards the voters has also touched the sky. Their launch fails, and as a result they direct that frustration and hatred towards the public. But what do the PR people propagate? They call it a 'Mohabbat Ki Dukaan' (shop of love) and that's where their ecosystem starts from. But the people of the country are terming it as 'Loot Ki Dukaan' and marketing lies. There is hatred, there are scams, there is appeasement, and twisted minds. The country had been burning in the fire of dynastic politics for decades. And your shop has sold emergency, division, atrocities on Sikhs, and several lies; it has sold the history and the evidence of Uri's truth! Shame on you sellers of hatred, because you have sold the self-respect of the army!
Hon'ble Speaker,
Many of us sitting here are from rural or poor backgrounds. Here in this house a large number of people come from villages and small towns and if a person from the village goes abroad, he keeps talking about it for years. Even if he goes abroad once or twice, he keeps mentioning that visit for years. It is quite natural for a poor person from the village who never even visited Delhi or Mumbai but got a chance to visit America or Europe, to keep mentioning about his trips. Similarly, those who have never grown a radish in a pot, are bound to get surprised on seeing an entire field.
Mr. Speaker,
These people, who have never been on the ground, who have always seen the poverty of others from inside their cars just by rolling the window of the car down, are finding everything surprising. When such people describe the condition of India, they forget that their family ruled India for 50 years. In a way, while describing this form of India, they are mentioning the failures of their forefathers. History is a witness to this. And they won't succeed in it; that's why they keep launching new ways or methods.
Hon'ble Speaker,
These people know that their new shop will shut down in a few days. And today in the midst of this discussion, I would like to caution the people of the country about the economic policy of this arrogant coalition. This arrogant coalition in the country wants such an economy, which makes the country weak, rather than making it strong. We can clearly see that the Congress and its allies want to move forward with economic policies followed by the countries around us. They are playing the game of getting votes by misusing the treasury. Just look at the condition of the countries around us. And I want to tell the country that I don't expect them to change, but the public will definitely force them to mend their ways.
Hon'ble Speaker,
These incidents are causing a bad impact on our country as well as our states.The people of these states are facing the consequences and new burdens because of empty promises made to win the elections. And announcements are being made to stall the development projects.
Hon'ble Speaker,
I can clearly see the result of the economic policies of this arrogant coalition. And that's why I want to warn the countrymen, tell them the truth. These people, this arrogant alliance, is the guarantee of India's bankruptcy. India's bankruptcy is guaranteed. It is a guarantee to sink the economy. This is a guarantee of double digit inflation. This is a guarantee of policy paralysis. It's a guarantee of Instability. This is a guarantee of corruption. This is a guarantee of appeasement. This is the guarantee of dynastic politics. This is a guarantee of massive unemployment. This is a guarantee of terror and violence. This is a guarantee of pulling India back by two centuries.
Hon'ble Mr. speaker,
They can never give a guarantee of making India a top 3 economy. Modi guarantees to the country that in my third term, I will bring India to the top 3 position. This is my guarantee to the country. However, they can never even think of making the country developed. These people cannot do anything in that direction.
Hon'ble Speaker,
Those who do not have trust in democracy are ready to narrate first but do not have the patience to listen. They verbally abuse and run away; throw garbage and run away; spread lies and run away. This is their game. This country cannot expect anything more from them. If they had shown some interest in the Home Minister's discussion on Manipur, only then Manipur could have been discussed in detail. Every aspect could have been discussed. And they too could have got a chance to say a lot of things. But they were not interested in the discussion and yesterday when Amit bhai had placed the matter in detail, the country was also surprised to see that these people could spread lies to that extent. These people have committed such grave sins and today when they have brought the motion of no confidence and spoke on the whole issue of no confidence, then it is the responsibility of the Treasury Bench to reveal the confidence of the country, to give new strength to the confidence of the country and give a befitting reply to those who don't have any trust. We wanted to hold discussions for Manipur alone; the Home Minister had written a letter stating the same. It was a matter related to his department. But there was no courage on their part; there was no intention and there was no willingness but only evil intentions.
Hon'ble Speaker,
On the situation in Manipur, the country's Home Minister Shri Amit Shah explained the entire matter in detail yesterday for two hours and with great patience without an iota of politics. He expressed the concern of the government and the country and also tried to raise awareness in the people of the country. It was intended to convey a message of trust and confidence to Manipur on behalf of the entire House. There was also an attempt to educate the general public. It was a sincere effort to find a way out for the betterment of the country and alleviating the problem of Manipur. But they can't think of anything except politics. That's why they decided to play these games.
Hon'ble Mr. Speaker,
Although Amit Bhai explained everything in detail yesterday, a court delivered its decision in Manipur. Now, we are well aware of the things happening in the courts and the circumstances that were created in its favour and opposition. The period of violence has started and many families have faced several difficulties. Many even lost their near and dear ones. A serious crime has been committed against women and this crime is unforgivable and the central government and the state government are making concerted efforts to get the culprits punished severely. And I want to assure all the citizens of the country that the way the efforts are going on, peace will definitely prevail in the near future. Manipur will once again move forward with a new confidence. I also want to urge the people of Manipur, and tell the mothers, sisters and daughters that the country is with you, this house stands with you. Whether someone is there or not, we all together will find a solution to this challenge. Peace will be established there once again. I assure the people of Manipur that no stone will be left unturned to ensure that Manipur moves forward on the path of development at a fast pace.
Hon'ble Mr. speaker,
Whatever has been said about Mother Bharti here in the House has deeply hurt the sentiments of every Indian. I do not know what's wrong. Does the same happen to anyone without power? Can't they live without power? And what kind of language are they using?
Hon'ble Speaker,
I don't know why some people are wishing death for Mother India. What could be a greater misfortune than this? These are the people who sometimes talk about killing democracy, as well as the constitution. Actually, whatever is in their mind is reflected in their work. I am surprised and who are these people? Has this country forgotten 14th August, the day of partition? This day reminds us of the pain, the suffering and the screams even today. These are the people who had divided Maa Bharti into three pieces. When Maa Bharti had to be freed from the shackles of slavery, and the fetters had to be broken, these people instead had cut off the arms of Maa Bharti. Maa Bharti was cut into three pieces. So how dare these people talk about such a thing.
Hon'ble Speaker,
These are the people who even divided the Vande Mataram song that had inspired the great personalities to die for the country, that had become the voice of awareness in every corner of India. Due to the politics of appeasement, not only did they divide Maa Bharti into pieces, they also divided Vande Mataram song into pieces. These are the people, Hon'ble Speaker, who raise the slogan 'Bharat tere tukde honge'. They encourage this gang who raise such a slogan. They are encouraging slogans like 'Bharat tere tukde honge'. They are supporting those people who say that if the small corridor near Siliguri connecting the North East is cut off, the North East will be separated. They are the ones who support such people.
Hon'ble Speaker,
These people who have walked out, wherever they are, just ask them what is Kachchatheevu? Someone ask them what Kachchatheevu is? They make tall claims, but today I want to tell them what Kachchatheevu is and where did this Kachchatheevu come from? Just ask them, they are trying to mislead the country by writing such things. And these people from DMK, their government, their Chief Minister write letters to me. They still write and say, Modi ji bring Kachchatheevu back. What is Kachchatheevu? Who did it? Beyond Tamil Nadu, and right before Sri Lanka, someone had given away an island to another country. When was it given? Where did it go? Wasn't it a part of Mother India? Was it not a part of Maa Bharti? And you cut that off too. Who was in power at that time? This happened under the leadership of Smt Indira Gandhi. The history of Congress has been all about dividing Mother India.
Hon'ble Speaker,
And what has been the Congress's love for Maa Bharti? What has been the love for the people of Bharat? I want to place one truth in front of this House with great pain. They will not be able to understand this pain. I used to roam around in North-East and used to be there even when I wasn't into politics. I have an emotional attachment towards that area. They have no idea.
Honourable Speaker,
I want to place three contexts before you in front of the House. And I want to say with great pride as the countrymen are listening. First incident March 5, 1966- On this day the Congress got the helpless civilians attacked in Mizoram through its air force. And there was a serious controversy. Congress should answer whether it was the Air Force of any other country. Were the people of Mizoram not the citizens of my country? Was their security the responsibility of the Government of India or not? March 5, 1966- the Air Force attack; the innocent civilians were attacked.
And Mr. Speaker,
Even now, on March 5th, the whole of Mizoram mourns. Mizoram is unable to forget that pain. They have never tried to help them heal the wound. They never felt any sorrow for that. And Congress has hidden this truth from the country, friends. They have hidden this truth from the country. Is it right to get the civilians attacked by the Air Force in our own country? Who was ruling at that time – Indira Gandhi. The Akal Takht was attacked. It is still fresh in our memory. They had developed this habit in Mizoram. And that's why they went on to attack the Akal Takht in my own country, and now they are preaching us.
Hon'ble Mr. Speaker,
They have killed the trust of the people in the North-East. Those wounds emerge in the form of one problem or the other. It is because of their own deeds.
Hon'ble Speaker,
I would like to mention another incident and that incident is the dreadful radio broadcast of 1962 which is still stinging the people of North East like a spike. When China had attacked our country, the people in every corner of the country were expecting India to protect them, to provide them some help; they were expecting that their lives and property would be saved, the country would be saved. The people went out to fight with their hands, but what did Pandit Nehru say on the radio, ruling from Delhi, in such a critical hour? He was the only leader at that time. But he said... "My heart goes out to the people of Assam". That was the condition. That broadcast continues to sting the people of Assam even today. How did Nehru ji leave them to their fate. We want the answers now.
Hon'ble Mr. Speaker,
Lohiaists have left already but I wanted to tell them something, these people who call themselves the heirs of Lohia ji and who were speaking loudly in the House yesterday, lifting their fists in the air. Lohia ji had once made serious allegations against Nehru ji. And these were Lohia ji's words - How negligent and how dangerous is this! An area bigger than 30,000 square mile was closed in a cold storage and was deprived of any development. Lohia ji had accused Nehru ji – ‘What is your attitude towards the North-East? You have never tried to understand the heart and feelings of the people of the North-East’. 400 ministers of my Ministries spent nights not only at the State Headquarters, but also at the District Headquarters.
And I've visited 50 times. This is not just a figure, it is our dedication. This is dedication towards the North-East.
Hon'ble Speaker,
And every work of Congress revolves around politics, elections and government. Those regions where they have won more seats, it's easier for them to play their politics and they are forced to do something there. But in the North-East? The country is listening. In the North-East where they had only a few seats, that region was not acceptable to them. They did not pay any attention towards them. They had no sympathy towards the interests of the citizens of the country.
Hon'ble Speaker,
And that's why they meted out step-motherly treatment towards those regions where they had only a few seats. This has been in the DNA of the Congress. Just look at the history of the last several years. They had this same attitude towards the North-East; but now see, due to my efforts during the last 9 years, I can confidently say that for us, the North-East is our most beloved part. Today, the problems of Manipur are being presented in a way as if this situation had arisen now. Yesterday, Amit Bhai explained in detail what the problem was and how it happened. But today I want to say very seriously that the root cause of these problems in the North East is Congress. The people of North East are not responsible for this, but the politics of the Congress is responsible for this.
Hon'ble Mr. Speaker,
Manipur is deeply rooted in Indian culture; Manipur has a rich heritage of devotion; Manipur has the legacy of freedom struggle and Azad Hind Fauj; Manipur has made innumerable sacrifices. Such a great land of ours was getting sacrificed in the fire of separatism during the Congress rule. After all, why?
Hon'ble Mr. Speaker,
I also want to remind all of you, friends, that my brothers here from the North-East are aware of everything. In Manipur, there was a time when every system used to run according to the wish of extremist organizations. Everything happened according to their whims, and at that time which government was there in Manipur? Congress! Which government was in power when Mahatma Gandhi's photo was not allowed in government offices? It was Congress. Which government was in Manipur when a bomb was hurled at the statue of Netaji Subhas Chandra Bose at the Azad Hind Fauj Museum in Morang? It was Congress. Which government was there in Manipur then? Congress.
Hon'ble Mr. Speaker,
Which government was there in Manipur when it was decided not to allow the national anthem to be played in schools in Manipur? Congress. A campaign was launched to burn all the books, all the invaluable knowledge and heritage in libraries, which government was there during that campaign? Congress. When the bells of the temple in Manipur used to stop at 4 in the evening, everything was put under a lockdown, and it had become very difficult to worship because everything had to be guarded by the army. Which government was there in Manipur? Congress.
Hon'ble Mr. Speaker,
Which government was there in Manipur when devotees were killed by hurling bombs at the ISKCON temple in Imphal? Congress. The IAS, IPS officers had to pay a part of their salary to these extremists if they wanted to work there. Only then they could live peacefully there. Which government was there? Congress.
Hon'ble Mr. Speaker,
Their pain is selective, their sensitivity is selective. Their scope starts from politics and proceeds with politics. They neither can think for humanity, nor can think for the country. They can't even think about the problems of the country. They don't understand anything except politics.
Hon'ble Mr. Speaker,
The government that is in Manipur now and for the last six years is constantly trying with a dedicated spirit to find a solution to these problems. No one can forget the era of bandh and blockeds. In Manipur there used to be bandhs and blockades. Today it has become a thing of the past. Efforts are being made continuously to create trust to take everyone along for the establishment of peace, and will continue in the future as well. And the more we keep politics away, the faster will be the establishment of peace. This is what I want to assure the countrymen.
Hon'ble Mr. Speaker,
The North-East may seem distant to us today, but the way South-East Asia is developing, the way the importance of ASEAN countries is increasing, that day will not be far away when our North-East is going to become the centre point from the global perspective along with the progress of our East. And I can clearly see this. That is why today I am striving hard with all my might for the progress of the North-East, not for votes. I am well aware of how the new structure of the world is going to create an impact for the countries of South-East Asia and ASEAN and how the importance of the North-East is going to increase and how the glory of the North-East will once again be enhanced. I can see it happening and that's why I am engaged with this task.
Hon'ble Mr. Speaker,
And that is why our government has given topmost priority to the development of the North-East. In the last nine years, we have spent lakhs of crores of rupees on the infrastructure of the North-East. Today, modern highways, modern railways, modern new airports are becoming the identity of the North-East. Today for the first time Agartala is connected with railways. Goods train has reached Manipur for the first time. For the first time, modern trains like Vande Bharat are operating in the North-East. For the first time, a green field airport has come up in Arunachal Pradesh. For the first time, states like Sikkim and Arunachal have air connectivity. For the first time, the North-East has become the gateway of international trade through waterways. For the first time, a medical institute like AIIMS has been opened in the North-East. For the first time, the country's first sports university is opening in Manipur. For the first time, institutions like the Indian Institute of Mass Communication are opening in Mizoram. For the first time, the participation of the North-East in the Union Cabinet has increased manifold. For the first time, a female MP from Nagaland has reached the Rajya Sabha. For the first time such a large number of people from the North-East have been honoured with Padma Awards. For the first time, a tableau of a hero like Lachit Borphukan from the North-East has been included in the Republic Day. For the first time in Manipur, the first Tribal Freedom Fighter Museum named after Rani Gaidinliu of the North-East has come up.
Hon'ble Mr. Speaker,
When we say Sabka Saath, Sabka Vikas, it is not a slogan for us, and these are not just words. It is an article of faith for us. There is commitment for us and we are the people who are dedicated towards the country. We had never ever thought that someday we would get the opportunity to be at a place like this. But it is the grace of the people of the country that they have given us the opportunity. So I assure the people of the country –
Every molecule of our being and every moment of our time is only for the countrymen!
Hon'ble Speaker,
Today I want to praise my opposition colleagues for one thing. Although they are not ready to accept the leader of the house as the leader, they haven't let me deliver any of my speeches but I have patience, stamina and I can tolerate to some extent and they get tired. But I appreciate one thing. As the leader of the house, I had given them the task in 2018 to bring a no-confidence motion in 2023 and they obeyed me. But sadly they couldn't do a good job of bringing the motion. They got 5 years between 2018 and 2023 but there was no preparation at all. There was no innovation; there was no creativity. They were not able to find issues. They have disappointed the country tremendously. Mr. Speaker, it's fine. We will give them another chance in 2028. But this time I would urge them to bring that no-confidence motion against our government in 2028 with some preparation beforehand. Find out some issues first. Why do you bring useless and trite agendas? The people of the country should feel slightly confident that you are capable of being in the opposition at least. You have lost that ability too. I hope you will do some homework. You will find plenty of people to carry out your arguments, shouting and sloganeering, but also use some mind.
Hon'ble Mr. Speaker,
Politics has its own place. Parliament is not a platform for that. Parliament is the highest respected institution in the country. And that's why MPs also need to be serious about it. The country is investing so many resources. The resources that rightfully belong to the country's poor are used here. Every moment here should be used for the country. But this seriousness is not visible in the opposition. That's why Mr. Speaker, this politics cannot go on like this. They have some spare time, so they would come to the Parliament. Is that how Parliament works? This is not right.
Hon'ble Mr. Speaker,
Let's go and visit the Parliament in our free time. Politics can be carried out with this spirit, but the country cannot be run. Here we have been given the job to run the country and therefore if they do not fulfil the responsibility, they are betraying their voters and they have betrayed them.
Hon'ble Mr. Speaker,
I have an unwavering faith, immense faith in the people of this country and I say with confidence, Mr. Speaker, that the people of our country have immense confidence and trust in a way. Even during the period of thousand years of slavery, they never let their inner belief shake. It is a society of unbroken trust, a society full of unbroken consciousness. It is a society that follows the tradition of 'dedication for fulfilling the resolutions'. Following the mantra of वयम् राष्ट्रांग भूता, this is the society which works for the country with the same sensitivity.
And so Mr. Speaker,
It is true that during the period of slavery, we were attacked a lot, we had to face a lot of problems, but the heroes of our country, the great men of our country, the thinkers of our country, the common citizens of our country never extinguished that flame of confidence. That flame was never extinguished and as the flame was never extinguished, we are enjoying that joy in the shadow of the beam of light.
Hon'ble Mr. Speaker,
In the last nine years, the confidence of the common man of the country is touching new heights and touching new aspirations. The youth of my country have started dreaming of competing with the world. And what could be more fortunate than this? Every Indian is full of confidence.
Hon'ble Mr. Speaker,
Today's India neither comes under pressure nor accepts pressure. Today's India does not bend before anyone; today's India does not get tired; today's India does not stop. It takes the rich heritage and resolutions with confidence and this is the reason, when the common man of the country starts believing in the country, it also inspires the world to believe in India. Today, since the world has trust in India, one of the reasons is that the people of India have increased their self-confidence. This is the power, please don't try to break this belief. This is the opportunity to take the country forward. If you can't understand this, then please keep quiet. Wait for a while but don't try to break the country's trust by betraying it.
Hon'ble Mr. Speaker,
In the past years, we have been successful in laying a strong foundation of developed India and have dreamed of 2047 when the country will celebrate 100 years of independence. The ‘Amritkaal' began as soon as 75 years of independence were completed. And we are in the early years of ‘Amritkaal'. So I say with this confidence that the foundation which is moving forward with strength today, it is the same strength of that foundation that in 2047 India will be a developed India. And it will be possible with the hard work of the countrymen, with the confidence of the countrymen, with the determination of the countrymen, with the collective power of the countrymen, and with the unbroken efforts of the countrymen. This is what I believe.
Hon'ble Mr. Speaker,
Probably the words spoken here will go on record, but history is going to witness our actions, the actions which have been a strong foundation for realizing the dream of a prosperous India. Hon'ble Speaker, with this belief, today I came in front of the House to clarify a few things and with a lot of self-control, just laughing at each of their abuses, keeping my mind cool, I encouraged 140 crore countrymen to fulfill their dreams, keeping the resolutions in front of my eyes. This is what is in my mind. And I would urge the friends in the House, to recognize the moment and to walk together. Manipur has faced serious problems in this country before, but we have found solutions together. So let's walk together, let's move ahead by giving confidence to the people of Manipur. At least don't undermine the role of Manipur by playing politics. Whatever happened there is unfortunate. But our solution should be to understand that pain and act as a medicine for that pain.
Hon'ble Mr. Speaker,
There has been a lot of rich discussion on this side. We have got the opportunity to give a detailed account of the work of the government one by one, for 1.5 hours. And if this motion was not brought against us, then perhaps we would not have got the opportunity to say so much in such detail. So once again I express my gratitude to those who brought this motion but this motion is a motion of betrayal of the country. This is a motion that should be rejected by the people of the country and with that, I once again express my heartfelt gratitude to you hon'ble Speaker, and end my speech. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.