প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ওগস্ত 10, 2023দা লোক সভাদা থংগৎলকপা থাজদবগী মোসন্দা পীখিবা পি.এম.গী পাউখুমগী ৱারোল
10 AUG 2023 11:12PM by PIB Imphal
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
মমাংগী নুমিৎ হুম্নি অসিদা সেনিয়র দিগনিতরী অমসুং ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা মেম্বরশিংনা মশাগী ৱাখল্লোন কয়া ফোংদোক্নখ্রে। পুম্নমক্কী ৱারোল খুদিংমক ঐহাক্কী ইফমদা লোয়না য়ৌরকখি। ঐহাক ইশামকসু ৱারোল খরা তাজখ্রে। লৈবাক মীয়াম্না ঐখোয়গী সরকারগী মফমদা হন্না হন্না থাজবা উৎলি। ঐহাক্না ঙসি লৈরিবসি লৈবাক্কী মীয়াম কোতি কোতিগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎনবগীদমক্তনি। অদুগা স্পীকরজীনসু হায়বীরি, মপু অসি থৌজাল য়াম্না লৈ অদুগা পাম্বৈ অমা নত্ত্রগা অমগী খুত্থাংদা ঐখোয়গী অপাম্বা ফংনবা ভগ্বান্না থৌজানবী। ওপোজিসনগী মফমদা পাউতাক পীদুনা মখোয়না নো কনফিদেন্স মোসনগী ৱাফম পুথোরক্লিবা অসি ভগ্বানগী থৌজালদগীনি হায়না ঐহাক খল্লি। ইং 2018দা মখোয়না মান্নবা মোসন অমা পুখৎলকখিবা অদুসু ইশ্বরগী থৌজালননি হায়না ঐহাক খল্লি। মসিদি সরকারগী ফ্লোর তেস্ত নত্তে, মসিদি ইং 2018দা ওপোজিসন্না নো-কনফিদেন্স মোসন পুখৎলকখিবা মতমদা হাউস্তা হৌদোকখিবা মীওইশিংগী ফ্লোর তেস্তনি হায়না ঐহাক্না মতম অদুদসু হায়খিবনি। অদুগা ভোত থাদবগী মতম লাকপদসু, ওপোজিসনগী তসেংবা মশিংদগী হন্থনা ভোত মখোয়না ফংখি। মসিদা নত্তনা, ঐখোয়না মীয়ামগী নাক্তা চৎলুবা মতমদা মীয়াম পুম্বনা মখোয়গী মথক্তা নো কনফিদেন্স হায়না লাউথোক্লকখি। অদুগা মীখলদা এন.দি.এ.না সীত মশিং হেন্না ফংখি, বি.জে.পি.সু সীত মশিং হেন্না ফংখি। মসিনা হায়বদি, নো কনফিদেন্স মোসন অসি ঐখোয়গী ওইনা হীরম অমদা য়াম্না অফবা অমনি হায়বনি। অদুগা এন.দি.এ. অমসুং বি.জে.পি.না ইং 2024গী মীখলদা হান্নগী রেকোর্দ কয়া অদুবু থুগায়দুনা মায় অমুক্কা পাক্লগনি হায়বসি অদোম্না ঙসিদি খঙজরে হায়বা ঐনা উবা ঙম্লে।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
ওপোজিসনগী ৱাহৌদোক্তগী মরম ওইরগা, নুমিৎ হুম্নিদগী মফমসিদা তোঙান-তোঙানবা হীরমগী মতাংদা খন্ন-নৈনরক্লি। মখোয়না হৌরকপদগী থৱাই য়াওরম্লবদি হেন্না নুংঙাইগদৌবনি। মমাংগী নুমিৎশিংদা হাউস অমসুং ঐখোয়গী হাউস অনিমক্না জনবিশ্বাস বিল, মেদিএসন বিল, দেন্তল কম্মিসন বিল, ত্রাইবেলশিংগা মরী লৈনবা বিল, দিজিতেল দেতা প্রোতেক্সন বিল, নেস্নেল রিসর্চ ফাউন্দেসন বিল, কোস্তেল এক্বা কলচরগা মরী লৈনবা বিল, মসিগুম্বা মরু ওইবা বিল কয়া মফমসিদা পুথোকখ্রে। বিলশিং অসিদি ঐখোয়গী ঙামীশিংগী হক্কী মতাংদনি, মসিগী খ্বাইদগী চাউনা কান্নবা ফংগদবসি কেরলানি, কেরলাগী এম.পি.শিংদগী থাজবসু হেন্না থম্লিবনি। মসিগী বিল অসিদা ফাওবদি মখোয়না নীংথিনা শরুক য়ারম্বা য়াবনি। অদুবু রাজনীতি তৌবা হেনমনখিবনা মখোয়না ঙামীশিংগী থোইদোক্না খনবগী মতম লৈখিদ্রে।
নেস্নেল রিসর্চ ফাউন্দেসন বিলগী মতাংসু লৈরি। লৈবাক্কী নহাশিংগী অপাম্বদা অনৌবা মাইকৈ তাক্কদবা বিলনি। হিন্দুস্তান্না সাইন্সকী পাৱর অমগুম্না মালেমদা করম্না মাঙজিল থাগনি, মসিগী মতাংদা মিৎয়েং শান্না খন্নবা য়াবনি, মসিদসু অদোম্না নুংঙাইত্রি। দিজিতেল দেতা প্রোতেক্সন বিল। মসিদি লৈবাক্কী ঙসিগী নহাশিংনা ফাওরিবা ইথিলগা য়াম্না মরী লৈনবনি। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদি তেক্নোলোজীনা শাফু পীগদৌরিবনি। দেতা অসি ঙসিদি অনিশুবা থাউ, অনিশুবা সনা ওইনা খন্নরবনি। মসিদা য়াম্না কুপ্না খন্নবগী মথৌ তারিবনি। অদুবু অদোমদি রাজনীতিদা হেন্না থৱাই চঙলি। খুঙ্গং, লাইরবা, মাইনোরিতী, শোত্থরবা, ত্রাইবেলগী য়াইফ য়ুম্বালগী মতাংদা খন্নবা বিল কয়া অমা য়াওরি। মখোয়গী তুংগী পুন্সিগা মরী লৈনরিবনি। অদুবু, মসিদা অদোম্না থৱাই চঙদে। লৈবাক মীয়াম্না থবক অমগীদমক্তা অদোম্বু থাবীরক্লি, অদুগা অদোম্না মখোয়গী থাজবা মাঙহল্লে। লৈবাক্তগী পার্তীনা হেন্না লুই হায়বা ৱাফম অমা ওপোজিসনগী পার্তী খরগী মওং মতৌদগী ময়েক শেংনা খঙবা ঙম্লে। লৈবাক্তগী পার্তীদনা হেন্না প্রাইওরিতী পীরে। অদোম্না লাইরবগী করিমত্তা খন্দে হায়বা ঐ খল্লি। শক্তি পায়নিংবগী ৱাখলনা অদোমগী থক কাখ্রে। অদোম্না লৈবাক্কী নহাশিংগী করিমত্তা খন্দে। অদোমগী তুংগী মতমগী রাজনীতিগী মতাংদা খক খল্লে।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
অদোম্না পুনশিন্দুনা হাউসপু নোংমা মথৌ তৌহল্লিবসি করি থবক্কীনো? নো কনফিদেন্স মোসন পুরকপা য়ানবরো? শেঞ্জা থুমজাদা হারবা অদোমগী খোঙলোইশিংগা করি হীরমদা ৱারী শাদুনা নো কনফিদেন্স মোসনগী মতাংদা অদোম্না করম্না খন্নবগে? অদোমগী কাঙবুনা য়াম্না মথা শাবগী মতৌ ঐনা সোসিএল মীদিয়াদা উরে। মসি অদোমগী হৌজিক ওইরিবা ফিভম্নি।
অদুগা স্পীকর্জী, দিবেত অসিগী য়াম্না নুংঙাইবা শরুক্তি ওপোজিসন্না ফিলদিং শিল্লি, অদুগা বাউন্দরী অমসুং সিক্স য়ৈরিবা অসিনা ত্রেজরী বেঞ্চনা ওইরিবা অসিনি। অদুগা, ওপোজিসন্না নো-কনফিদেন্স মোসন অসিদা নো-বোল লেপ্তনা হুল্লি। ত্রেজরী বেঞ্চনা সেঞ্চ্যুরী য়ৈখ্রে, অদুগা ওপোজিসনগী মাইকৈদগীনা নো বোল লংদুনা লৈরে।
স্পীকরজী,
ঐহাক্না ওপোজিসনগী মরুপশিংদা করিগুম্বা খরা হায়জনিংইঃ অদোম্না শেম শারগা লাক্ত্রিবা করিগীনো? খরা হোৎনবীয়ু। ঐহাক্না অদোমদা কন্না হোৎনজৌ হায়দুনা চহি মঙা পীরে; ঐহাক্না ইং 2018দা হায়খিবনি, ইং 2023দা শেম শারগা লাকউ। অদোম্না চহি মঙা ফাওবা শেন্নবা ঙমদে। য়াম্না নুংঙাইতেবো, য়াম্না নুংঙাইতেবো!
ইকায় খুম্নরবা স্পীকরজী,
ঐখোয়গী ওপোজিসনগী মরুপশিংদা পাউচেগী হেদলাইন ওইনীংবগী অকনবা ইথিল অমা লৈ। অদুবু, লৈবাক অসিনা অদোম্বুসু য়েংদুনা লৈরি হায়বসিসু কাওগনু। অদোমগী ৱাহৈ খুদিংমক লৈবাক অসিনা কুপ্না তারিবনি। অদুবু, অদোম্না লৈবাক অসিগী মফমদা নীংবা কায়বা নত্তনা অতৈ করিসু পীদরি। অদুগা ওপোজিসনগী চৎনরোলগী ওইনদি, ফত্ত্রবা রেকোর্দনা থল্লবা মীওইশিং অদুনসু ঐখোয়গী মিংচৎ থীনবা হোৎনরি।
ইকায় খুম্নরবা স্পীকর্জী,
হন্দক্কী নো কনফিদেন্স ভোৎকী ৱাফম খরদি য়াম্না তোঙানবা অমসুং মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা ওইবসি য়াম্না ঙকই। মমাংদা তাখিদ্রি, ৱাখলনা ফাওবা খনখিদরি। খ্বাইদগী চাউবা ওপোজিসন পার্তীগী লুচিংবগী মমিং অসি ৱা ঙাঙগদবশিংগী লিস্ততা ফাওবা য়াওদে। মমাংগী থৌদোকশিংদা য়েংসিঃ ইং 1999দা বাজপায় সরকারগী মাইয়োক্তা নো কনফিদেন্স মোসন পুখৎলকখিবা মতমদা, শরদ পাৱারনা ওপোজিসনগী লুচিংবা ওইরম্মি। মহাক্না দিবেত লুচিংখি। ইং 2003গী অতলজীগী মতমদনা, সোনিয়াজীনা ওপোজিসনগী লুচিংবা ওইবীরম্মি, মহাক্না নো কনফিদেন্স মোসন লুচিংখি। ইং 2018কী ওপোজিসনগী লুচিংবনা খার্গেজীনি অমসুং মহাক্না নো কনফিদেন্স মোসনবু মশক থোক্না লুচিংখিবনি। অদুবু হন্দক্কী মতাংসিদা অধির বাবুবু কৈদৌখ্রবগে? মহাক্কী মশামক্কী পার্তীনা ৱা ঙাঙবগী তাঞ্জা অমা ফাওবা পীবিদ্রে। মসিমক অমিত ভাইনা থৌদাং খঙনা, থৌওং অসি নুংঙাইতে (অধি বাবুবু নাথৈরে হায়বগী) ঙরাং হায়খ্রে। মতম লোইরবা ফাওবদা, ঙসি ৱা ঙাঙবগী খুদোংচাবা অমা পীরিবা অসিদি অমিত ভাইগী পুকচেল চাউবগী মতৌনি। মখোয় অসিদি হীরম খুদিংমক মাঙহন তাকহনবদা য়াম্না হৈবা ঙাক্তনি। অদোমগী করি তঙাই ফদবা লৈবগে ঐ খঙদে। অধির বাবুবু করিগীদমক্তা কান্থোক্লিবনো? কনানা খঙনি, কনানোম্না কোলকাতাদগী কৌরক্লমবা য়াই, কংগ্রেস পার্তীনা মহাকপু লেপ্তনা মিংচৎ থীহল্লি। করিগুম্বা মতমদা, মীখলগী মরম পীশিন্দুনা মহাকপু ফমদগী মতম খরগী ওইনা লৌথোকই। ঐখোয়না আধির বাবুগীদমক্তা নুংঙাইতবা উৎচরি। সুরেশজী, চানবীদুনা হৌনা অমুক্তা নোকপীয়ু।
ইকায় খুম্নরবা স্পীকর্জী,
লৈবাক অমসুং পুন্সি অমসুং পুৱারী খুদিংদা মদুনা অরিবা চৎনবীদগী মপান থোক্লক্তুনা অনৌবা শাক্তি, অপাম্বা, মঙলান অমসুং ৱারেপকা লোয়ননা তুংলমচত্তা চঙশিনবগী মতম অমা লাকই। ঙসিগী 21শুবা চহি-চাগী য়ুগ অসিদা, ঐহাক্না গনতন্ত্রগী শেংলবা লাইশঙ অসিদগী থৱাই চঙনা অমসুং চহি কয়াগী এক্সপেরিএন্সকা লোয়ননা ঙসিগী য়ুগ অসিদি খুদোংচাবা লৌবা, ভারতকী মঙলান মঙফাওনহনবগী খুদোংচাবা পুম্নমক লৌবগী মতম্নি হায়জরি। ঐখোয় খুদিংনা মতমসিদা হিংলিবনি। মসিগী মতম অসিদি য়াম্না মরু ওইবা মতম্নি।
অহোংবা নাইবা মালেমসিদা থোক্লিবা থৌদোকশিং অসিনা লৈবাক অসিদা চহি লিশিং কয়াগী শাফু পীগনি হায়না ঐহাক্না হায়জনিংই। মীওই মিলিয়ন 4.5না য়ুগ অসিদা মখোয়গী মায় পাকপা, মথৌনা অমসুং মপাঙ্গল পুথোক্তুনা হোৎনরিবা অসিনা মথংগী চহি লিশিং অমগী ফম্বাক শেমগদৌরিবনি। মরম অদুনা, য়ুগ অসিদা অমত্তা ওইবা মিৎয়েং লৈবগী ঐখোয় পুম্নমক্কী অচৌবা থৌদাং লৈরি – মিৎয়েং অদুদি, লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংদা ওইগদবনি। হৌজিক্কী মতমগী তঙাই ফদবসি লৈবাক্কী অপাম্বা থুংহন্নবা ঐখোয় পুন্না থম্মোই শেংনা হোৎনমিন্নবনি। ঐখোয়গী অপাম্বা খুদিংবু মায় পাকপদা ওন্থোক্কদবনি। মীওই বিলিয়ন 1.4গী অপুনবা পাঙ্গলনা লৈবাক অসিবু অৱাংবা থাক্তা পুখৎপা ঙমগনি। মালেম্না ঐখোয়গী নহাশিংগী মতিক মগুন খঙলে অমসুং ঐখোয়সু মসিদা থাজবা থম্ফম থোকই। অচৌবা মঙলান মঙলিবা ঐখোয়গী নহাশিংনা মখোয়গী মঙলানবু অচৌবা মায় পাকপদা ওন্থোকপা ঙম্মি। অদুনা, ইকাই খুম্নরবা স্পীকর, ঐখোয়গী লৈবাক মীয়াম্না চহি 30গী মতুংদা ইং 2014দা মপুং ফানা মেজোরিতী ওইবা সরকার অমা শেমখি। মখোয়গী ত্রেক রেকোর্দতা য়ুম্ফম ওইরগা, লৈবাক্কী নহাশিংনা মখোয়গী মঙলান অমসুং অপাম্বা ফংহনবা ঙমগনি হায়বা খঙই। মদুনা মরম ওইরগা, মখোয়না সরকার অসিবু ইং 2019দা অমুক্কা হন্না থাগৎলকখিবনি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
নহাশিংগী মঙলান মঙফাওনহন্নবা মখোয়দা খুদোংচাবা পীবা হায়বসি হাউস অসিদা লৈরিবা মীওই খুদিংগী থৌদাংনি। ঐখোয়না মসিমক পাংথোক্তুনা ভারতকী নহাশিংদা শেঞ্জা থুমজা তৌদবা সরকার অমা খুদোল তমখি। ভারতকী নহাশিং ওইরিবা ঙসিগী প্রোফেস্নেলশিংদা ঐখোয়না থৌনা হাপ্লে, অৱাংবা থাক্কী মায় পাকপা ঙমহন্নবা খুদোংচাবা পীরে। ভারতকী মিংচৎপু শেমদোক্লগা মালেমদা লৈবাক অসিগী অনৌবা শক্তাক অমা পীরে। মালেম্না ভারত্তা থম্লিবা থাজবা অসিসু নোংম-নোংমগী হেনগৎলক্লি।
অদুগা, ঐখোয়গী ওপোজিসনগী মরুপশিং অসিনা মতম অসিদা করি তৌরিবগে? চাউখৎপগী খুদোংচাবা কয়ানা থল্লবা মতমসিদা মখোয়না নো কনফিদেন্সকী ভোত থমদুনা মীয়ামগী থাজবা মাঙহন্নবা শিনলি। ঙসিদি, ঐখোয়গী নহাশিংনা অনৌবা স্তার্তঅপ কয়া রেকোর্দ ওইবা মশিংদা হৌদোক্তুনা মালেমদা অঙকপা ফাওহল্লি। ঙসিদি, ভারত্তা ফোরেন ইনভেস্তমেন্ত চঙলকপগী মশিংনা রেকোর্দ ওইবা মশিং ওইরে। অদুবু, ওপোজিসনদি ভারতকী ওইবা অফবা পাউ তাবা পামদে, মসি মখোয়গী ৱাখল্লোনগী ফিভম্নি। ঙসিদি, লাইরবশিংগী থম্মোইদা মশাগী মঙলান মঙফাওনহন্নিংবগী অপাম্বনা থল্লে। অদুগা, লৈবাক অসিদগী লাইরবসু য়াম্না য়াঙনা লোইশিনলক্লি। নিতি আয়োগকী মখা পোন্না, লৈবাক্কী মীয়াম করোর 3.5 হেনবনা মমাংগী চহি মঙাগী মনুংদা লাইরবগী খয়াত্তগী মনিং তমখি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
IMFনা মখোয়গী ৱর্কিং পেপরদা ভারতনা এক্ত্রীম পোবর্তী মুত্থৎপগা পাংখক ওইরে হায়রি। IMFনা ভারতকী DBT অমসুং সোসিএল ৱেলফিয়রগী অতোপ্পা স্কিমশিংবু ‘য়াম্না নিংথীবা থৌওংনি” হায়রিবনি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
WHOনা জল জীবন মিসন্না লৈবাক্কী মীওই লাক্ষ 4 অমসুং স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান্না মীওই লাক্ষ 3গী পুন্সি কনবদা তেংবাংখি হায়না ফোংদোকখ্রে। মসিগী মীওইশিং অসিদি ঐহাক্কী লাইরবা, শোত্থরবা অমসুং খুদোংচাবা কয়া ফংজদ্রবা ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিংনি। WHOনা থিজিনবগী মখা পোন্না, মীওইশিং অসি স্বচ্ছ ভারত অভিয়ন (ক্লীন ইন্দিয়া কেম্পেন) অসিনা মখোয়বু কনবনি হায়রি। স্কিম অসিগী মতেংদগী স্কিম লাইরবা ইমুংশিংদা চহিদা লুপা 50,000 কনবদা তেংবাংলি হায়না UNICEFনসু হায়খি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
থাজবা ঙমদবা অমসুং নাপল কাবা হায়বসি ওপোজিসনগী মতৌ ওইরে। মখোয়না লৈবাক মীয়াম্না থাজবা থম্লিবা অসিবু উবা ঙমদ্রে। অদুনা, মসিগুম্বা ওস্ত্রিচককুম্বগী মতৌসিদা লৈবাক্না করি তৌগনি?
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
মমাংগী নুমিৎ হুম্নি অসিদা ঐহাক্কী ওপোজিসনগী মরুপশিংনা পামদবা লোন্দা শিজিন্নরি। মখোয়না সোর্স কয়াদগী ফত্তবা ৱাহৈ কয়া খোমজিনবা মাল্লে। মসিগুম্বা ফত্তবা ৱাহৈ কয়া ঙাঙথোকখ্রবা মতুংদা মখোয়গী ৱাহৈ লোইশিনখ্রবা মাল্লে। অদুগা মীওইশিং অসিনা ঐহাক্কী অহিং নুংথিল খঙদনা মিৎয়েং চঙলি। মসি মখোয়গী মহৌশাগী মতৌনি। অদুগা মখোয়গী খ্বাইদগী পামজবা খোল্লাওদু করিনো? “মোদী, অদোমগী মোংফম তৌরবনি”। মসিদি মখোয়না খ্বাইদগী পামজবা খোল্লাওনি। অদুবু মখোয়গী মসিগুম্বা ৱাহৈশিং অসিদি ঐহাক্কী ইফমদদি তোনিক ওইরিবনি। মখোয়গী নেগেতিব ওইবা থৌওংবু ঐহাক্না পোজিতিব ওইহল্লিবনি। মখোয়না মসি করিগী তৌরিবনো? মসি করিগী থোক্লিবনো? ঐহাক ঙসি হাউস্তা অরোনবা ৱাফম অমা তমজগে। ওপোজিসনগী মীওইশিংদা অরোনবা থৌজাল অমা লৈ হায়না ঐহাক খল্লি। মখোয়না ফত্তবা ওইহন্নিংবা খুদিং অসি অফবা অমসুং মায় পাকপা ঙাক্তা ওইবনি। খুদমদি অদোমগী মাঙদা লৈরে। চহি কুন হৌখ্রে, অদুগা মসিগী মনুংদা করি করি পাংথোকখিদবা লৈবগে,করি তৌখিদবা লৈবগে? অফবা ঙাক্তা ওইখিবা ঙাক্তনি। অদুনা, অদোমগী মফমদা অরোনবা থৌজাল অমা পীনবীখ্রবনি। মসিমক ঐহাক্না খুদম অহুমদা তাকপা ঙমগনি।
অদোম্না বেঙ্কিং সেক্তর অসি তুরগনি হায়খি। লৈবাক অসি লোইরগনি হায়খি। মখোয়না হায়খিদবা করি লৈবগে? মখোয়না মীরমগী এক্সপর্ত ফাওবা পুশিল্লক্তুনা মখোয়গী খুত্থাংদা মখোয়না হায়খিবা ৱাফম চুমহন্নবা হোৎনৈ। মীরমগী অখঙ-অহৈনা হায়রবদি মীয়াম্না চুম্মি খনগনি হায়না মখোয়না লৌই। মখোয়না ঐখোয়গী বেঙ্কশিংগী ফিভমগী মতাংদা অরানবা অমসুং নুংঙাইতবা পাউ কয়া শন্দোকই। মখোয়না ফত্তবা ওইহন্নিংবা বেঙ্কশিংনা হৌজিক্তি করি ওইরে? ঐখোয়গী পবলিক সেক্তর বেঙ্কশিংনা হান্নদগী হেন্না নীংথিজনা পাংথোক্লে, শেন্দোংনা শরুক অনি হেন্না হেনগৎলে। মখোয়শিং অসিনা ফোন বেঙ্কিং স্কেম অমগী মতাংদা ৱাফম থম্মি, অদুনা মরম ওইরগা, য়াম্না লুবা NPA ৱাথোক অমা থোকহনখি।
অদুবু মখোয়না শেমখিবা NPAনা থোকহনখিবা ফত্তবা থৌওং কয়াবু ঐখোয়না চুম্থোক্তুনা ঐখোয়না ঙসিদি অনৌবা পাঙ্গলগা লোয়ননা মায় পাক্লে। শেল-থুম মন্ত্রী, শ্রীমতি নির্মলা সিতারামন্না বেঙ্কশিং অসিনা ওইহনখিবা মশক থোকপা হীরম খরগী মতাংদা ফোংদোকখি। অতোপ্পা খুদম অমনা, ঐখোয়গী সরকারনা মপু ওইবা HALনি। মসিনা দিফেন্স ফোর্সকী হেলিকোপ্তর শাবনি। মখোয়না HALগী মতাংদা ৱাফম কয়া থমখিবনি। HALগী মালেমগী মিংচৎ শোক্নবা ৱা কয়া ঙাঙখিবনি। HAL অসি মরাই চাইথরবনি, ভারতকী দিফেন্স ইন্দস্ত্রী অসি লোইরবনি হায়না মখোয়না হায়বনি।
মসিদা নত্তনা, অখন্নবা ৱাফম খরা থম্নবগীদমক্তা ভিদিও কয়া নমখিবা ঐখোয়না হন্দক্তা উখ্রে। HALগী থোংগালদা শিন্মীশিংবু খোমজিন্দুনা মখোয়গী মফমদা ইহৌ থোকহন্নবা হোৎনবগী মতৌগুম্বা ভিদিও কয়া নমখিবনি। শিন্মীশিং অসিগী তুংগী মতম লৈত্রবনি, মখোয়গী অঙাংশিং চরা হেন্দুনা শিরগনি, HAL অসি লুপ্লবনি হায়না পাউদমখিবনি। অদুবু ঙসিদি, HALনা মায় পাকপগী অনৌবা থাক্তা লৈরে। মখোয়গী খ্বাইদগী ৱাংবা রেভেন্যু ফংখ্রে। মরাল কয়া শিনবা, শিন্মীশিংবু শাওহন্নবা মখোয়না কয়া য়াম্না হোৎনরবসু, HALনা ঙসিদি ভারতকী মিংচত অমসুং প্রোগ্রেসকী খুদম অমা ওইরে।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
ঐহাক্না অহুমশুবা খুদম পীজরি। মখোয়না LICগী মতাংদা করি হায়খি হায়বা মীয়াম্না খঙলে। LIC অসি মুৎলবনি, লাইরবগী শেল মাঙলবনি, LICদা শেল থমখিবা লাইরবশিংনা কদাইদা চৎকনি হায়বা ৱাফম মখোয়না থমখিবনি। অদুবু ঙসিদি, LICনা লেপ্পা লৈতনা শাহৌ লৌরি। স্তোক মার্কেত্তসু মখোয়না চাউখৎলি। মখোয়না ফত্তবা ওইহন্নিংবা সরকারগী কম্পেনী খুদিংনা মায় পাকপা লোয়না ওইরকখ্রে।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
লৈবাক্কী তৌবা ঙম্বগী মতিক্তা থাজবা থমদবা মীওই কয়াসু লৈরি। মখোয়না লৈবাক্না কন্না হোৎনরিবা, মায় পাকপা কয়া ফংলিবা অসিদা থাজবা লৈতে। ঐহাক্না নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, ঐখোয়গী সরকারগী মথংগী তর্মদা, অহুমসুবা তর্মদা, ভারতনা মালেমগী অহুমসুবা খ্বাইদগী চাওবা শেন্মিৎলোন ওইগনি হায়খিবনি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
লৈবাক্কী তুংগী মতমদা মখোয়না থাজবা খরা থম্লম্লবদি, ঐহাক্না থমখ্রিবা ৱাফম অসিদা মখোয়না থৌদাং খঙবা ওপোজিসনগী মীওই অমা ওইনা অসুম্না হংলম্বা য়াবনি, “ফরে, নির্মলাজী, মসি মতৌ করম্না তৌগদৌরিবনো অমুক্তা হায়বীয়ু। মোদীজী, অদোম্না মসি ফংনবা করি থৌরাং য়াৎলিবগে? ঐখোয়দা রোদমেপ উৎপীয়ু। মসি তৌবীয়ু, মসি তৌবীগনু”। অদুগা, ঐহাক্না মরী লৈনবা পাউখুমসু পীরমগনি, পীবা তাবনি। “ঐখোয়না মীখলগী মতমদা মীয়ামগী নাক্তা চৎকনি অদুগা মখোয়না (রুলিং পার্তী) লৈবাকপু অহুমশুবা থাক্তা পুরক্কনি হায়রি, অদুবু ঐখোয়না অহানবা থাক্তা ওইনা পুরক্কনি, ঐখোয়না মসি তৌগনি, মদু তৌগনি” হায়না হায়রম্বা য়াবনি। ঐখোয়গী কংগ্রেসকী মীওইশিংনা করি হায়রি? মখোয়গী ৱাখল শাগৎপা ঙমদবগী মতৌদা অমুক্তা য়েংশি। চহি কয়া শক্তি পায়রক্লবা মতুংদা ফাওবা, ঐখোয়না এক্সপেরিএন্স লৈতবা ৱাফম কয়া তাবা ফংলি।
মখোয়না (কংগ্রেসকী মেম্বরশিং) করি হায়রি? পান্দম অসি ফংনবা ঐখোয়না করিসু তৌবগী মথৌ তাদে, অহুমশুবা থাক অসিদি মহৌশানা অদুমক ফংলক্কদবনি হায়না মখোয়না হায়রি। মসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসি চেনবনা মখোয় অসি মতম শাংনদগী মথৌ পাংথোকপা ঙমদনা লৈবনি হায়না ঐহাক খল্লি। পুম্নমক অসিবু মথন্নতা অদুমক ওইজরক্কনি হায়না মখোয়না খল্লিবনি। লৈবাক অসিনা করিসু তৌরুদনা অহুমশুবা থাক্তা য়ৌগনি হায়না মখোয়না হায়রিবনি। ঐখোয়না কংগ্রেসকী মিৎয়েং অসি খন্নরবা, করিগুম্বা থবক খুদিংমক মথন্নতা অদুম তৌজরক্লবা, মদু ওইরবদি, কংগ্রেস অসি মিৎয়েং লৈতবা কাঙবুনি হায়না ময়েক শেংনা তাক্লি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
কংগ্রেসকী লৈঙাক মনুংদা লাইরবগী চাং য়াম্না হেনগৎখ্রিবসি মসিগী মরমদগীনি। লৈবাক অসি ইং 1991দা বেংক্রপ ওইগে তৌরুরবনি। মখোয়গী মতমদা ঐখোয়গী শেন্মিৎলোন অসি তরাশুবা, তরানিথোইশুবা থাক্তা লৈরম্লবনি। অদুবু, ভারতনা ইং 2014দা মকোক থোংবা মঙাশুবা থাক্তা চনবা ঙমখি। মসিগী অহোংবা অসি জাদুগী চৈ অমা হাইবদগী ফংবনি হায়না কংগ্রেসনা খল্লমগনি। অদুবু, ঐখোয়না য়াৎখিবা থৌরাং অমসুং লেপ্পা লৈতনা হোৎনখিবদগী থাক অসিদা য়ৌবা ঙমখিবনি। মসিগুম্বা থবক অসি চত্থখিগনি, তঙাই ফদবগী মখা পোন্না রিফোর্ম পাংথোকখিগনি, অদুগা পুম্নমক অসিগী মহৈ ওইনা ঐখোয়না অহুমশুবা থাক্তা য়ৌগনি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
লৈবাক্না থম্লিবা অসিবু ঐহাক্না ৱাহৈদা ফোংদোকপা পাম্মি। অদোম্না ইং 2028তা নো কনফিদেন্স মোসন অমা থাংগৎপা মতমদদি, লৈবাক অসিনা মালেমগী অহুমশুবা থাক্তা লৈরগনি হায়বগী থাজবা লৈবাক অসিনা থম্লি। মসিনি লৈবাক্কী থাজবা।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
ঐখোয়গী ওপোজিসন মরুপশিংদি থাজদবা মতৌনা থল্লবনি। ঐখোয়না লাল কিলাদগী স্বচ্ছ ভারত অভিয়ানগী খোল্লাও লাওখি। মদুদসু, মখোয়না থাজবা থমখিদে। মসিবু করম্না ওইথোক্কনি? গান্ধীজীসু মসিগী মতাংদা হায়রম্মি, করি ওইখিবগে? লু নানববু করম্না ফংগদৌরিবনো? থাজদবা কয়ানা মখোয়গী ৱাখল্লোন থনখি। ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংবু মপান্দা খোঙ হাম্বগী থৌওংদগী মনিং তমহন্নবা ঐখোয়না অমাংশঙ লৈবগী তঙাই ফদবদা মিৎয়েং চঙখি, অদুগা মসিগুম্বা ৱাফম্বু লাল কিলাদগী ঙাঙবরা হায়বা মখোয়গী ৱাহং অমুক লাকখি। “মসিবু লৈবাক অসিগী প্রাইওরিতী অমরা?” ঐখোয়না জন ধন একাউন্তকী মতাংদা হায়বা মতমদসু মখোয়না চপ মান্নবা পাউখুম পীরকখি। “জন ধন একাউন্ত হায়ববু করিনো? লাইরবগী মখুত্তা শেল লৈবরা? মখোয়গী ফুরিৎখাওদা করি য়াওবগে? মসিনা করি কান্নদোইনো অমসুং মখোয়না মসিদগী করি তৌগদৌরিবনো?” ঐখোয়না য়োগ, অয়ুর্বেদগী মতাংদা, মসিবু খুমাং চাউশিলহনবগী মতাংদা হায়খিবা মতমদসু, মখোয়না কান্নদবা থৌওংনি হায়বা মতাগুম্না পাউখুম পীখিবনি। ঐখোয়না “স্তার্তঅপ ইন্দিয়া”গী মতাংদা ৱাহৌদোক থমখি, মসিদসু মখোয়না নুংঙাইতবগী ৱাফম শন্দোকখি। “কনা অমত্তনা স্তার্তঅপ হৌদোকপা ঙম্লোই”। ঐখোয়না দিজিতেল ইন্দিয়াগী ৱাফম থমখি, মদুদা খঙ-হৈরবা মীওইশিংনা অশাংবা ৱাফম অমুক থম্লকখি। “ভারতকী মীয়ামদি ইবা পাবা হৈতবনি। মখোয়দি মোবাইল ফোন শিজিন্নবা ফাওবা হৈবা নত্তে। মখোয়না দিজিতেল করম্না ওইবা ঙমগদৌরিবনো”? ঙসিদি, লৈবাক্না দিজিতেল ইন্দিয়াদা চাউখৎলি। ঐখোয়না মেক ইন ইন্দিয়াগী ৱারী শাখি। মখোয়না মতম পুম্বদা মসিগী মতাংদা করেম কথাইনখি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
কংগ্রেস পার্তী অমসুং মখোয়গী মীওইশিংনা ভারত নত্ত্রগা ভারতকী মতিক মগুন্দা কৈদৌনুংদা থাজবা থমখিদে। মসি মখোয়গী পুৱারীনি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
মখোয়না কনাদা থাজবা থম্বগে? ঐহাক ঙসি হাউস্তা হায়জগে। পাকিস্তান্না ঙমখৈদা লান্দাবগী থৌওং তোয়না পাংথোক্লম্মি। লৈবাক মনুংদা নুমিৎ খুদিংগী তেরোরিস্ত চঙলক্কনি, অদুদগীদি পাকিস্তান্না ঐখোয় খঙদে হায়রক্কনি। কনা অমত্তনা মসিগী থৌদাং লৌরমদে। অদুগা মখোয়না পাকিস্তানবুদি লেপ্তনা নুংশিরম্মি। পাকিস্তান্না হায়বা খুদিংমক থাজরম্মি। পাকিস্তান্না তেরোরিস্তসু থারক্কনি, শান্তিগী ৱারীসু শাগনি হায়রম্মি। পাকিস্তান্না হায়রবদি অচুম্বা ওইরম্মনি হায়না মখোয়না থাজবা অদুম থম্লম্মি। মসি মখোয়গী ৱাখল্লোন্নি। কাশ্মীরনা অহিং নুংথিল খঙদনা তেরোরিস্তকী চৈনা খাঙলম্মি। অদুগা সরকারনা কাশ্মীর অমসুং মীয়ামদা থাজবা কৈদৌনুংদা থম্লমদে। মখোয়না হুরিয়াত্তা থাজরম্মি, তোখায় তানীংবশিংদা থাজরম্মি, পাকিস্তানগী ফিরাল পায়বা খুদিংবু থাজরম্মি। ভারতনা তেরোরিজমগী মাইয়োক্তা সরজিকেল স্ত্রাইক পাংথোকখি। এয়রস্ত্রাইক পাংথোকখি, অদুবু মখোয়না ইন্দিয়ন আর্ম্দ ফোর্স্তা থাজবা থমখিদে। ঐখোয়গী য়েক্নবা হায়বা ৱাফমদা মখোয়না থাজখি। মসি মখোয়গী ৱাখল্লোন্নি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
ঙসিদি, মালেমসিদা কনাগুম্বা অমনা ভারতকী মতাংদা ফত্তবা ঙাংবা মতমদা, মখোয়না মদুবু হেক্তা থাজৈ। ভারতকী মাইয়োক্তা লৈবা খুদিংদা থাজবা ঙমহনবা মেগ্নেতিক পাৱর অমা মখোয়গী মনাক্তা লৈ। খুদম ওইনা হায়রবদা, চাবা থকপা ফংদবা লৈবাক কয়া অমনা ভারত্তগী হেন্না চাউখৎলি হায়না কনা গুম্বা অমনা হেক হায়বা মতমদা, মদুনা অরানবা ৱাফম ওইজরবসু, মখোয়না মদুদা থাজবা থম্মি। ভারতকী মিংচৎ থিহনবদা মখোয়না করি নুংঙাইবা ফংবগে? কান্নদবা থবক্তা থৱাই য়াওবগী হৈনবী অমা মখোয়দা লৈ, মদুবু মখোয়না ভারত্তা য়াম্না চাউথোকহনগনি, মদু শন্দোক্নবা ৱাফম কয়া থমগনি। কোরোনা লাইচৎ হৌরকপা মতমদা, ভারতকী সাইন্তিস্তশিংনা মেদ ইন ইন্দিয়া ভেক্সিন পুথোকখি। ভারতকী ভেক্সিন্দা মখোয়না থাজখিদে, মীরমগী ভেক্সিন্দদি মখোয়না থাজবা থমখি। মসি মখোয়গী ৱাখল্লোন্নি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
লৈবাক্কী প্রজা করোর কয়ানা ভারতকী ভেক্সিন্দা থাজবা থমখি। মখোয়না ভারতকী মতিক ময়াইদা থাজবা থমদে। মখোয়না ভারতকী মীয়ামদা থাজবা থমদে। অমসুং ঐহাক্না হাউস অসিদা হায়জনীংই। লৈবাক্কী মীয়াম্না কংগ্রেসকী মাইকৈদা থাজদবগী ৱাখল্লোন চাউনা লৈ। কংগ্রেসন মাগী মীংচৎ মাংহনখি, নাপলনা হেনখিবনা লমদম অসি উবা ঙমখিদে।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
কংগ্রেসনা লৈবাক্কী শরুক কয়াদা মাইপাক্নবা হোৎনবদা দিকেদ কয়া চংখি। কংগ্রেসনা তামিল নাদুদা অকোনবা ওইনা মাইপাকখিবা অসি 1962দনি। তামিল নাদুগী মীয়াম্না চহি 61দগী হায়দুনা লাকখি, কংগ্রেস No Confidence, ৱেস্ত বেঙ্গোলদা অকোনবা ওইনা 1972দা কাখি। ৱেস্ত বেঙ্গোলগী মীয়াম্না চহি 51 অসি কংগ্রেস No Confidence হায়দুনা লাকখি। উত্তর প্রদেশ, বিহার অমসুং গুজরাত্তা কংগ্রেসনা 1985দা কাখি, হৌখিবা চহি 38 অসিনা মীয়াম্না কংগ্রেস No Confidence হায়না ফোঙদোক্তুনা লাকখি। ত্রিপুরাদা অকোনবা ওইনা 1988দা কাখি চহি 35 অসিদা ত্রিপুরাগী মীয়ামনা কংগ্রেস No Confidence হায়না হায়দুনা লাকখি। কংগ্রেস No Confidence, কংগ্রেস No Confidence। ওরিসাদা কংগ্রেসন অকোনবা ওইনা 1995দা কাখি হায়বদি ওরিসাদসু কংগ্রেস্তা চপ মান্নবা পাউখুম অসি চহি 28 পীদুনা লাকখি, ওরিশানা হায়রি কংগ্রেস No Confidence।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
নাগালেন্দদা কংগ্রেসনা ইকোন কোন্না কাখিবা অসি 1988দনি। মফম অসিগী মীয়াম্নসু চহি 25 অসি কংগ্রেস No Confidence হায়দুনা লাকখি। কংগ্রেস No Confidence। দিল্লী, আন্ধ্র প্রদেশ অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গোলদা MLA অমা ফাওবা লৈতে। মীয়াম্না হঞ্জিন হঞ্জিন কংগ্রেসতা No Confidence হায়না লাউদুনা লাকখি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
ঙসি ঐহাক্না নখোয়গী থবক্কী মতাংদা হায়জগে। ঐনা হায়রিবা অসি নখোয়গী য়াইফনবনি। নখোয় ৱাগনি, নখোয় য়াম্না ৱাগনি। নখোয়গী য়াইফনবা ঐহাক্না হায়গে। ঙসি মফম অসিদা ঐহাক্না ঐখোয়গী বিরোধীগী মরুপশিংদা অৱাবা ফোঙদোকচনীংই। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা বেঙ্গলুরুদা নখোয়না পুন্না দিকেদ অমা মখাইগী UPAগী থৌরম পাঙথোকখি। মসিগী অরোইবা মথৌ মঙম পাঙথোকখি। দেমোক্রেতিক বিহেবিয়রগী মতুং ইন্না নখোয়গীদমক মীনুংশি পোকফম থোকই। অদুবু অশোইবা অসি ঐহাক্কী নত্তে মরমদা নাকল অমরোমদা নখোয় নশানা UPAগী থবক তৌরি অমসুং মদুগী নুংঙাইবা ফোঙদোক্লি। দিকেদ কয়া শুরবা তমথিরবা গারী অসি ইলেক্ত্রিক গারী ওইনা উৎনবা অচৌবা থৌরম অমা পাঙথোকখি অমসুং নোংনীংবা ৱাফমদি থৌরম অদু লোইদ্রিঙৈ মমাংদা মনা লৌনবা মী ফুনরকখি। এলাইন্স অসিগা লোয়ননা নখোয়না মীয়ামগা চৎকনি হায়বদা ঐহাক্না অঙকপা পোকই। বিরোধীগী মরুপশিংদা ঐহাক্না হায়জনীংবদি নখোয়না তুং ইল্লিবা অদু লৈবাক্কী নহারোল অমসুং লৈবাক্কী ভেল্যুশিং খঙদবা অমনি। মীরোন অমগী মতুং মীরোন অমা, মীওইশিং অসিনা মোরোক অঙাংবা অমসুং মোরোক অশঙবগী মরক্তা খেন্নবা খঙদে। অদুবু ঐহাক্না মরুপশিং নখোয়বু খঙই, নখোয় পুম্নমক ভারতকী ৱাখল্লোন মুন্না খঙই, নখোয়না ভারতকী মুদ খঙই। নমথাক তৌনবা হোৎনবশিং অদুগী অশেংবা অদু মাংদা থোরকই।
“লানদগী লাপনা চেনখি, লানদগী লাপনা চেনখি
মমিং থোনখি রনধীর,
ভাগ্যচন্দগী লাইবক অসি হৌজিক ফাওবা তুমখি
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
মখোয়গী অৱাবা অসি মখোয় মশাবু হীংদুনা থম্নবা হোৎনবনি, মখোয়না NDAগী সপ্পোর্ত মথৌ তাই। অদুবু মখোয়গী নাপল কাবা মতৌ অসি মখোয়না থাদোক্তে মরম অসিনা মখোয়না NDAদা I অনি হাপখি। নাপলগী লংলা অনি হাপখি। অহানবা অসিনা দল কুন-তরুক্কী নাপল অমসুং অনিশুবা অসিনা ইমুং অমগী নাপল। করিগুম্বা অমা কন্নবগীদমক NDAসু হুরানখি অমসুং ভারতপু I.N.D.I.A. হায়না মচেৎ তানা থুগাইখি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
ঐখোয়গী DMK ইচিল ইনাওশিং তাবীয়ু, কংগ্রেস মেম্বরশিংসু তাবীয়ু। স্পীকর, UPAনা থাজৈ মদুদি লৈবাক্কী মিং শীজিন্নদুনা মখোয়গী ক্রেদিবিলিতী হেনগৎহনখি। কংগ্রেস শৌগৎলিবা দলশিং, কংগ্রেসকী লেংদ্রবা মপাংশিং, তামিল নাদু সরকারদা মন্ত্রী ওইরিবা অমনা উমিৎ নিনিগী মমাংদা হায়খি 'I.N.D.I.A.' অসি মখোয়গীদমক্তদি মরু ওইদে। মখোয়গী মতুং ইন্না তামিল নাদু অসি ভারত মনুং চনদে।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
ঙসি, ঐহাক্না চাউথোকচবগা লোয়ননা হায়জনীংই মদুদি তামিল নাদু অসি লৈবাকনীংবগী ইচেলশিং মতম চুপ্পদা চেল্লিবা রাজ্যনি। রাজ্য অসিনা রাজাজী পীখি, কমারাজ পীখি, MGR পীখি, অব্দুল কলাম পীখি। ঙসি তামিল নাদু অসি মখোয়গী খোঞ্জেলশিংনা খোন্থাং য়ৈরি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
মখোয় মশাগী লৈবাক লৈ হায়বা য়ানীংদবা মীওইশিং নখোয়গী এলায়েন্স মনুংদা লৈরবা মতমদা নখোয়গী গারী অদু কদায়দা খামগনি? মীকুপ অমা য়েংবীয়ু অমসুং করিগুম্বা ৱাখল লৈরবদি মদু খন্থবীয়ু।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
মখোয় মশাগী মমিংগা শাগোন্নরিবা ৱাখল্লোন অদু ঙসি চুনদ্রে। মখোয়গী ৱাখল্লোন অসি অরিবনি। মখোয়না খল্লি মখোয়গী মমিং ওন্থোক্লগা মখোয়না লৈবাক অসি লৈঙাক্কনি। লাইরবনা মখোয়গী মমিং অসি মফম খুদিংমক্তা উবা ফংই অদুবু মখোয়গী থবক্তি উবা ফংদে। হোস্পিতালশিংদা মখোয়গী মমিং য়াওরি অদুবু লায়েংদি ফংদে। এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিং, লম্বীশিং, পার্কশিংদা মখোয়গী মমিং থেৎলি; লাইরবগী য়াইফনবা স্কিমশিংদা, স্পোর্তস এৱার্দশিং, এয়রপোর্তশিং, ম্যুজিয়মশিংদা মখোয়গী মমিং য়াওরি। মখোয়গী মিংগী মরুমদা মখোয়না থৌশিলশিং হৌদোকই অমসুং হায়রিবা থৌশিলশিংদগী লুপা করোর কয়া কয়াগী শেঞ্জা- থুমজা তৌখি। খুন্নাইগী লাস্ত-মাইলদা লৈরিবা মীওইশিংনা গ্রাসরুৎ লেবেলদা করি তৌরি খঙনীংখি অদুবু মখোয়দা শাগৈগী মমিং নত্তনা করিসু লৈখিদে।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
কংগ্রেসকী শক্তাক্কা তশেংনা মরী লৈনবা করিগুম্বা অমত্তা মখোয়দা লৈতে। মীখলগী মার্কাদগী ৱাখল্লোনশিং ফাওবা কংগ্রেসনা মখোয়গীনি হায়রিবা অসি কনাগুম্বা অমদগী অৱাইবনি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
মখোয়গী অশোইবশিং কুপশিন্নবা মখোয়না মীখলগী মার্কাশিং অমসুং ৱাখল্লোনশিং ৱাইবা খক্তা নত্তনা মসিনা অহোংবশিং লাকখিবগীদমক দলনা য়ানীংদবা অদু উৎখি। মসিনা মখোয়না 2014দগী হৌদুনা য়ানীংদবা ফীভম অমদা লৈরকখিবা অদু উৎলি। দল অসি কনানা লিংখৎখি? দল অসি লিংখৎখিবা মীরৈবাকচা এ ও হুমনি। 1920দা ভারতকী নীংতম ইহৌদা অনৌবা শক্তি অমা হাপখি। অনৌবা ফিরাল চীংখৎখি অমসুং জাতিনা মদু য়াখি। অদুম ওইনমক কংগ্রেসনা ফিরাল অদুগী শক্তি উবদা মদু লৌশিন্নবা ৱারেপ লৌখি। মখোয়না মার্কা অদুদা য়েংদুনা খনখি মদুদি মসি পোলিতিকেল ভেহিকলগীদমক মসিদি চুন্নগনি। মসিগী লালোং অসি 1920দগী হৌদুনা লাকখি। মখোয়না খনখি মদুদি করিগুম্বা মীয়াম্না মচু অহুমগী ফিরাল উরবদি মখোয়দা মীয়ামনা থাজগনি খনখি। মখোয়না লালোং অসি তৌদুনা ভোত্তরশিংবু খোম্নবা গান্ধীগী মমিং ফাওবা শীজিন্নখি। কয়ারক হন্না মখোয়না হুরানখি। কংগ্রেসকী মীখলগী মার্কাশিং অসি য়েংবীয়ু – শন লাবা অনি, শনাও অমসুং খুতুম তাবা। মার্কাশিং অসিনা মখোয়গী খোঙথাংশিং, মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং তাক্লি মসিনা ইমুং অমগী কন্ত্রোল মখাদা পুম্নমক লৈ ময়েক শেংনা তাক্লি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
মসি I.N.D.I.A. এলায়েন্স নত্তে। মসি ‘ঘামনদিয়া’ এলায়েন্সনি। অমসুং মসিগী প্রোসেসন অসিদা মীপুম খুদিংমক্না বর ওইনীংই। মীপুম খুদিংমক্না প্রধান মন্ত্রী ওইনীংই।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
মসিগী এলায়েন্স অসিনা করম্বা রাজ্যদা নখোয় কদায়দা কনাগা লেপ্পি ফাওবা খন্থখিদে। ৱেস্ত বেঙ্গোলদা নখোয়না TMC অমসুং কম্ম্যুনিস্ত পার্তীগী মায়োক্তা লৈ অদুবু দিল্লীদদি পুল্লি। অমসুং আধির বাবু 1991 ৱেস্ত বেঙ্গোলগী বিধান সভা মীখলশিংদা কম্ম্যুনিস্ত পার্তীনা নঙোন্দা করি তৌখি। মসি পুৱারীদা হৌজিকসু ইদুনা লৈরি। হোয় 1991 অসি হৌখ্রে, অদুবু মমাং চহিদা কেরালাগী ৱায়ানাদতা কংগ্রেস ওফিস থুগাইখিবা মীওইশিং অদুগা হৌজিক মখোয়গা মরুপ ওইরি। মখোয়না মপান থোংদা নখোয়গী মমিং হোংবা য়াই অদুবু মখোয়গী অরিবা পাপশিংদুদি কমদৌবা? পাপশিং অদুনা নখোয়বু ইপাক্তা লুপহনগনি। পাপশিং অদু নখোয়না মীয়ামদগী করম্না লোৎকনি? নখোয়না লোৎপা য়ারোই অমসুং ঙসি মখোয়না লৈরিবা রাজ্যদা ঐহাক্না মসি হায়জনীংই:
अभी हालात ऐसे हैं, अभी हालात ऐसे हैं
इसलिए हाथों में हाथ,
जहां हालात तो बदले,
फिर छुरियां भी निकलेंगी।
(হৌজিক ফীভম অসি অসুম তৌরি, হৌজিক ফীভম অসি অসুম তৌরি,
মরম অসিনা খুৎশম্নদুনা,
ফীভমদা অহোংবা পুরক্কনি,
থাংশিং ফাওবা শৎকনি)
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
মসিগী নাপল কারবা এলায়েন্স অসি লৈবাক্কী দাইনাস্তিক পোলিতিক্সকী অচৌবা শক্তমনি। ঐখোয়গী নীংতম লান্মীশিং, সংবিধান শেম্লিবশিংনা মতম চুপ্পদা দাইনাস্তিক পোলিতিক্সকী মায়োক্তা লৈরকখি। মহাত্মা গান্ধী, সরদার বল্লভভাই পতেল, দা. বি আর অম্বেদকর, দা. রাজেন্দ্র প্রসাদ, মৌলানা আজাদ, গোপিনাথ বোর্দোলোই, লোকনাথ জয়াপ্রকাশ, দা. লোহিয়া অমসুং নখোয়না উরিবা মমিংশিং অসিনা দাইনাস্তিক পোলিতিক্সকী মায়োক্তা লৈখি মরমদি মসিনা লৈবাক্কী মীচম প্রজাদা অকাইবা পীবা য়াই খনখি। দাইনাস্তিক পোলিতিক্সনা মীচম প্রজাশিংবু মখোয়গী হকশিং অমসুং খুদোংচাবশিং ফংহনখিদে অমসুং মশক নাইবা মীওইশিং অসিনা মতম চুপ্পদা লৈবাক অসিনা ইমুং মনুং, মমিং অমসুং শেলদা য়ুম্ফম ওইবা সিস্তেম অমদগী লাপ্না লৈনবা হোৎনখি। অদুম ওইনমক কংগ্রেসনা মসিগী ৱাখল্লোন অসি কৈদৌনুংদা পামখিদে।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
ঐখোয়না মতম চুপ্পদা মখোয়না দাইনাস্তিক পোলিতিক্সকী মায়োক্তা লৈবা মীওইশিংবু নুংশিখিদে। কংগ্রেস দলনা দাইনাস্তিক পোলিতিক্স পামখি। কংগ্রেস দলনা ফ্যুদেলিজম পামখি। হায়রিবা অসিদা অচৌবা লুচিংবশিং অমসুং মখোয়গী মচাশিংনা মকোক থোংবা ফমশিং পাইখি। ইমুংগী সর্কলগী মপান্দা লৈবা মীওই ফাওবা য়াওনা মখোয়না ময়েক শেংনা হায়খি: মসিগী রোয়েল কোর্ত অসিগী শরুক অমা ওইদ্রিবা ফাওবা নখোয়গী তুংলমচৎ লৈরোই। মসিনা মখোয়গী এপ্রোচ। মসিগী ফ্যুদেল সিস্তেম অসি ৱিক্কেৎ কয়া মাংবা, মীওই কয়াগী হকশিং মাংহনখি। কংগ্রেসনা বাবা সাহেব অম্বেদকরবু মাইথিবা পীনবা অনিরক মখোয়গী অঙম্বা থাক্তা হোৎনখি। কংগ্রেসনা দা অম্বেদকরগী ফিজোলদা নোক্নখি; বাবু জগজিবন রামনা ইমর্জেন্সীগী মতাংদা ঙাংখি অমসুং মহাকপু কংগ্রেসনা লেম্না থাখিদে। মহাকপু ওৎপীখি। মোরার্জী দেসাই, চৌধরী চরন সিংহ, চন্দ্রসেখর জীগুম্বা মশক নাইবা মীওই কয়াবু ফ্যুদেলগী ৱাখল্লোন চেনশিংনা লেপ্পা লৈতনা নমথখি। ফ্যুদেল সিস্তেম অসিগী শরুক ওইদবশিং, দাইনাস্তিক পোলিতিক্সকী শরুক নত্তবা মীওইশিংগী পার্লিয়ামেন্তদা ফোতো থেৎপা ফাওবা য়ানীংখিদে। মখোয়গী ফোতোশিং অসি 1990গী মতুংদা BJPনা লুচিংবা কংগ্রেস নত্তবা সরকারশিং লাক্লবা মতুংদা সেন্ত্রেল হোলদা থেৎপা য়াহনখি। লোহিয়া জীগী ফোতো অসি কংগ্রেস নত্তবা সরকার লাক্লবা মতমদা 1991দা পার্লিয়ামেন্তদা থেৎখি। নেতাজীগী ফোতো অসি জনতা পার্তীনা শক্তি পাইবা মতম 1978দা থেৎখি। লাল বাহাদুর শাস্ত্রি অমসুং চৌধুরী চরন সিংহগী ফোতোশিং অসি কংগ্রেস নত্তবা সরকার লাক্লবা মতমদা 1993দা পার্লিয়ামেন্তদা থেৎখি। কংগ্রেসনা সরদার পতেলনা শরুক তমখিবশিং অদু নমথখি। ঐখোয়গী সরকারনা মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা মীতম, স্তচু ওফ য়ুনিতী শাদুনা মহাক্কী লেগেসী ওইনা ইকাই খুম্নবা ফংখিবা লাইবক ফবনি। ঐখোয়না দিল্লীদা প্রাইম মিনিস্তর্স ম্যুজিয়ম শাদুনা হান্নগী প্রধান মন্ত্রীশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎখি। পি.এম. ম্যুজিয়ম অসিনা দলগী খেন্নবা থমদে। করিগুম্বা মখোয়গী ইমুংগী নত্তবা মীওইনা প্রধান মন্ত্রী ওইবদা মীওইশিং অদুবু মখোয়না য়ানীংদে।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
কয়ারক হন্না নেগেতিব ওইবা ৱাফমশিং ফোঙদোক্নীংবা লৈরবসু, খোঙথাং অমা পাইখৎপা মতমদা অচুম্বা অদুসু থোরকই। অমসুং করিগুম্বা মতমদা অচুম্বা অদু থোরক্তবা য়াওখিবগী এক্সপরিয়েন্স ঐখোয়দা লৈ। হনুমান্না লঙ্কা মৈ থাখিদে; মশাগী নাপলনা মৈচাকহনখিবনি। অমসুং মসি য়াম্না চুম্মি। য়েংবীয়ু, মীয়াম অসি ভগবান রামগী শক্লোন্নি। মরম অসিনা 400দগী 40দা হন্থহনখি। হনুমান্না লঙ্কা মৈ থাখিদে; নাপলনা মৈ থাখিবনি মরম অসিনা মখোয়বু 400দগী 40দা হন্থহনখি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
অচুম্বদি লৈবাক্কী মীয়াম্না চহি কুনথ্রাগী মতুংদা মপুং ফানা মেজোরিতী ফংদুনা সরকার অমা থাগৎখি। অদুবু লাইরবা নুপা অমনা মফম অসিদা করম্না লাক্লিবনো? নখোয়গী হক, নখোয়গী ইমুং মনুংনা মীরোল কয়া পাইরম্বা ভেল্যুশিং অদু মহাক্না করম্না লৌদুনা মফম অসিদা লাক্লিবনো? মসিনা নখোয়দা অৱাবা পীখি, মসিনা নখোয়বু তুম্বা য়াহনখিদে। অমসুং লৈবাক্কী মীয়াম্না নখোয়বু তুম্বা য়াহনদে অমসুং মখোয়না নখোয়বু 2024দসু তুম্বা য়াহল্লোই।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
মতম অমদা এয়রপ্লেন মনুংদা মখোয়গী মপোক নুমিৎকী কেক খকখি। ঙসি চপ মান্নবা এয়রপ্লেন্না লাইরবশিংগী ভেক্সিনশিং পুরি। মসিনি খেন্নবা।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
মতম অমদা দ্রাই ক্লিনিং তৌনবা ফীরোল এয়রপ্লেনদা পুরমখি। ঙসি ‘হৱাই চপ্পল’ তোংবা লাইরবশিংনা এয়রপ্লেন তোংলি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
মতম অমদা বেকেসন অমসুং নুংঙাইথোক্নবা নেবেল ৱারশিপশিং শীজিন্নরমখি। ঙসি চপ মান্নবা নেবেল শিপশিং অসি মীরমদগী পন্দুনা লৈবা ভারত মচাশিং ময়ুম লমদমদা পুরকপদা, লাইরবশিংবু ময়ুম লমদমদা পুরকপদা শীজিন্নরি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
থবক তৌবা, লমচৎ শাজৎতা চাউজনীংবা অমসুং মোদর্ন মোনার্কগুম্না থবক তৌবা মীওইশিংনা মফম অসিদা লাইরবা মীওই অমগী মচা নুপানা মফম অসিদা লেপ্পদা নুংঙাইতবা পোকই। মরমদি মখোয়না মমিংনা মমিং চৎহল্লি অমরোমদা ঐহাক্তি থবক্তা থাজবা থম্মি।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
ঐহাক্না অকক্নবা ৱাফমশিং অকক্নবা তাঞ্জাদা ফোঙদোক্নবা খুদোংচাবা অমা ফংখি অদুনা ঐহাক্না মাংজৌননা খনবগী মথৌ তাদে। অসিগুম্বা থৌদোকশিং তাঞ্জা চানা থোকখিবা য়াম্না য়াওখ্রে। তাঞ্জা চানরুবা অসি য়েংবীয়ু – ঙরাং কনাগুম্বনা থমোয়দগী হায়রকখি। লৈবাক অসিনা মখোয়গী ফীভম মতম কয়াগী মমাংদা খঙদুনা লাকখি অদুবু হৌজিক মীয়ামনসু মখোয়গী থমোয় খঙলে।
ইকাই খুম্নরবা স্পীকর,
মখোয়না মোদীবু অদুক্কী মতিক নুংশিবনা মখোয়না মোদীগী মরমদা নুমিৎ চুপ্পা অমসুং মঙদা ফাওবা পুং 24 খনখি। মোদীনা ৱা ঙাংলিঙৈদা মরক্তা ঈশিং থক্লবা মখোয়না লাউরকই, “মোদী অসি পরা ফারগা লাকপনি”। ঐহাক্না কালেনগী নুংশাদা মীয়াম উন্নবা থোক্লবা অমসুং মসিদা হুমাং তৈথোকপদা ফাওবা মখোয়না অমুক হন্না হায়রক্কনি, “য়েংঙু মোদী হুমাং তারে”। মসিনি মখোয়গী মওং মতৌ! ঐহাক্না ঈশৈ অমদগী পরেং খরা থমজগে:-
डूबने वाले को तिनके का सहारा ही बहुत,
दिल बहल जाए फकत, इतना इशारा ही बहुत।
इतने पर भी आसमां वाला गिरा दे बिजलियां,
कोई बतला दे जरा डूबता फिर क्या करे।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
ঐহাক্না কংগ্রেসকী মতৌ অসি খঙই। চহি কয়া মখোয়না চপ মান্নবা অরিবা ফেল ওইরবা প্রদক্ত অদু হঞ্জিন-হঞ্জিন লোঞ্চ তৌনবা হোৎনরি। মখোয়না লোঞ্চ তৌবা খুদিং মাইপাক্তে। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা মখোয়না ভোত্তরশিংবু নুংশিদবা অসি ৱাংমা লানখি। মখোয়গী লোঞ্চ মাইপাকখিদে অমসুং মসিনা মরম ওইরগা মখোয়গী অশাওবা অমসুং নুংশিদবা অদু মীয়ামদা ওনশিনখি। অদুবু PRগী মীওইশিংনা করি হায়রি? মখোয়না ‘মোহব্বৎ কী দুকান’ হায়না কৌই অমসুং মসিদগী মখোয়গী ইকোসিস্তেম হৌই। অদুবু লৈবাককী মীয়াম্না মসিবু ‘লুত কী দুকান’ হায়না কৌরি। নুংশিদবা, স্কেম, এপীজমেন্ত অমসুং ফত্তবা ৱাখলশিং মসিদা য়াওরি। লৈবাক অসি দিকেদ কয়াদগী দাইনাস্তিক পোলিতিক্সকী মৈনা চাক্তুনা লাকখি। অমসুং নখোয়গী দুকান অদুনা ইমর্জেন্সী, তোখাই তাবা, সিখশিংদা হীংশা চত্থবা অমসুং নমথাক কয়া য়োল্লি; মসিনা উরিগী পুৱারী অমসুং খুদম চাংদম য়োন্থোকখি! নুংশিনদবা ৱাখল্লোন চেনহল্লিবা নখোয় ইকাইয়ু মরমদি নখোয়না আর্মীগী ইকাই খুম্নবা অদু য়োন্থোকখি।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
মফম অসিদা ফম্মিবা ঐখোয় কয়া খুঙ্গং নত্ত্রগা লাইরবা ইমুংশিংদগী ঙাক্তনি। হাউস অসিদা লৈরিবা মশিং য়াম্লবা মীওইশিং খুঙ্গংশিং অমসুং অপীকপা সহরশিংদগী ঙাক্তনি অমসুং করিগুম্বা খুঙ্গংদগী মীওই অমনা মীরমদা চৎপা তারবদি মদুগী মরমদা মতম শাংনা ঙাংবা তাবনি। করিগুম্বা মহাক্না মীরমদা অমুক নত্ত্রগা অনিরক চৎলবসু মহাক্না মদু চহি কয়া শোন্নদুনা লৈগনি। দিল্লী নত্ত্রগা মুম্বাই অমুক্তা চৎপা ফংদবা খুঙ্গংগী লাইরবা মীওই অমনা অমেরিকা নত্ত্রগা য়ুরোপ চৎপগী খুদোংচাবা ফংলবদি মদু চহি কয়া শোন্নদুনা লৈবা অসি মহৌশানি। মতৌ অসুম্না খমলাদা শোলগোম অমুক্তা থাদ্রিবা মীওই অমনা অপুনবা লৌবুক অদু উবদা অঙকপা পোকপা অসি মহৌশানি।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
গ্রাউন্দদা অমুক্তা চৎত্রিবা, কারগী থোঙনাও চীংথরগা অতোপ্পগী অৱাববু মখোয়গী কারশিংদগী য়েংখিবা মীওইশিং অসিনা পুম্নমক অসি উবদা অঙকপা পোক্লি। অসিগুম্বা মীওইশিং অসিনা ভারতকী ফীভম তাকপা মতমদা মখোয়না ভারত অসি চহি 50 মখোয়গী ইমুং মনুংনা পালমখিবনি হায়বা কাউথোকখি। অমরোমদা ভারতকী মওং-মতৌ তাকপদা মখোয়না মখোয়গী মপা-মপুগী অশোইবশিং অদু পল্লি। পুৱারীনা মসিগী শাখিনি। অমসুং মখোয়না মসিদা মখোয়না মাইপাক্লোই; মরম অসিনা মখোয়না অনৌবা পাম্বৈশিং লোঞ্চ তৌরি।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
মীওইশিং অসিনা খঙই মদুদি মখোয়গী অনৌবা দুকান অসি মতম খরগী মতুংদা লোল্লগনি। অমসুং ঙসি খন্ন-নৈনবা অসিগী চৈরক্তা ঐহাক্না লৈবাক অসিগী মীয়ামদা নাপলনা থুমহৎলবা কোলিজনগী ইকনোমিক পোলিসীগী মতাংদা চেকশিনবা ৱা থম্বা পাম্মি। মখোয়না লৈবাক অসিবু শক্তি লৈহনবগী মহুৎ শোন্থহল্লিবা অদুগুম্বা ইকনোমী অমা পাম্মি। ঐখোয়না ময়েক শেংনা উবা ফংই মদুদি কংগ্রেস অমসুং মখোয়গী এলায়েন্সশিংনা ঐখোয়গী অকোইবদা লৈরিবা লৈবাকশিংনা তুং ইল্লিবা ইকনোমিক পোলিসীশিংগা লোয়ননা মাংদা চংশিনবা পাম্মি। মখোয়না ত্রেজরী লান্ননা শীজিন্নদুনা ভোৎ ফংনবা গেম শান্নরি। ঐখোয়গী অকোইবদা লৈরিবা লৈবাকশিংগী ফীভম অসি অমুক্তা য়েংবীয়ু। অমসুং ঐহাক্না লৈবাক অসিদা হায়জনীংই মদুদি ঐহাক্না মখোয় অসি হোংলক্কনি থাজদে অদুবু মীয়াম্না মখোয়গী অশোইবা অদু শেমদোক্নবা শোইদনা হোৎনগনি।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
মসিগী থৌদোকশিং অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক লোয়ননা ঐখোয়গী রাজশিংদা ফত্তবা শাফু অমা পীরি। রাজ্যশিং অসিগী মীয়াম্না অৱাবশিং মায়োক্নরি অমসুং অনৌবা পোৎলুমশিং পুরি মরমদি মখোয়না মীখল কান্নবা নমথাক তৌদুনা ৱাশকখি। অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং লেপহন্নবা লাউথোকখি।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
নাপলনা থুমহৎলবা কোলিজন অসিগী ইকনোমিক পোলিসীশিংগী ফল ঐহাক্না ময়েক শেংনা উবা ফংখ্রে। মরম অসিনা ঐহাক্না ইরৈবাকচাশিংদা চেকশিনৱা থম্বা পাম্মি, অশেংবা অদু খঙহনবা পাম্মি। মীওইশিং অসিনা, নাপলনা থুমহৎলবা কোলিজন অসি ভারতপু শেল পুথহনগনি। ভারত শোইদনা শেল পুথগনি। ইকনোমী শোইদনা লুপহনখিগনি। দবল দিজিৎ ইফ্লেসন শোইদনা লাকহনগনি। পোলিসী পেরালাইসিস শোইদনা ওইহনগনি। শোইদনা তংদু লৈতাদবা ওইহনগনি। শেঞ্জা-থুমজা থোকহনগনি। এপীজমেন্ত তৌগনি। দাইনাস্তিক পোলিতিক্স তৌগনি। চাউনা থবক ফংহল্লোই। হিংসা থোকহনগনি। ভারতপু চহিচা অনিগী মমাংদা লৈরম্বা ফীভমদা চীংথগনি।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
মখোয়না ভারতপু তোপ ইকনোমী 3গী মনুংদা চলহনবা কৈদৌনুংদা ঙমলোই। মোদীনা লৈবাক অসিবু ঐহাক্কী অহুমশুবা তর্মদা ঐহাক্না ভারতপু তোপ ইকনোমী 3গী মনুং শোইদনা চলহনগনি হায়না গরেন্তী পীরি। মসি ঐহাক্না লৈবাক অসিদা গরেন্তী পীরি। অদুম ওইনমক মখোয়না লৈবাক অসিবু চাউখৎহনবগী ৱাখল কৈদৌনুংদা খল্লোই। মীওইশিং অসিনা মাইকৈ অসিদা থবক অমত্তা তৌবা ঙমলোই।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
দেমোক্রেসীদা থাজবা থমদবা মীওইশিংনা হান্না ঙাংনবা হোৎনৈ অদুবু তাবগী শক্তি লৈতে। মখোয়না চিন্না ঙাংলম্লগনি চনখি; ফত্তবা লংশিল্লগা চেনখি; ওইদবশিং ঙাংলম্লগা চেনখি। মসিনা মখোয়গী গেম। মখোয়দগী লৈবাক অসিনা করিসু আশা তৌবা য়াদে। করিগুম্বা মখোয়না গৃহ মন্ত্রীনা মনিপুরগী মরমদা ঙাংবদা থৱায় য়াওরম্বা তারবদি মনিপুরগী মরমদা হেন্না নীংথিনা খন্নবা য়াগদবনি। লম খুদিংমক খন্নবা য়ারমগদবনি। অমসুং মখোয়সু ৱাফম কয়া থম্বগী খুদোংচাবা ফংলমগনি। অদুবু মখোয়না খন্ন-নৈনবা অসিদা থৱায় য়াওদে অমসুং ঙরাং অমিত ভাইনা ৱাফম অসি কুপ্না থমখি, লৈবাক অসিনা মীওইশিং অসিনা নমথাক কয়া তৌবা অসি খঙলকপদা অঙকপা পোক্নখি। মীওইশিং অসিনা অচৌবা পাপশিং তৌখি অমসুং ঙসি মখোয়না থাজদবগী মোসন পুখৎলকপদা অমসুং থাজদবগী মতাংদা ৱা ঙাংবা মতমদা লৈবাক অসিদা থাজৈ তাক্নবা, লৈবাক্কী থাজবদা অনৌবা শক্তি পীনবা অমসুং থাজদবশিংদা মতিক চাবা পাউখুম পীনবগী থৌদাং অসি ত্রেজরী বেঞ্চকীনি। ঐখোয়না মনিপুর খক্তগী মতাংদা খন্নবা পামখি; গৃহ মন্ত্রীনা ৱাফম অসি চপ মান্ননা ফোঙদোক্তুনা চীথি অমা ইখি। মসি মহাক্কী দিপার্তমেন্তগা মরী লৈনবা ৱাফম অমা ওইখি। অদুবু মখোয়গী ওইনদি থৌনা লৈখিদে; থবক পাইখৎনীংবা লৈতে অমসুং তৌনীংবসু পোকখিদে অদুবু ফত্তবা ৱাখল্লোনশিংদি চেনখি।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
মনিপুরগী সমস্যাগী মতাংদা লৈবাক্কী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা পুং অনি চুপ্না ঙরাং ৱাফম অসিগী মতাংদা শুগাইনা থমখি অমসুং মহাক্না সরকার অমদি লৈবাক্না মীৎয়েং চংলি ফোঙদোকখি অমসুং লৈবাক্কী মীয়ামদা ভাব তাহন্নবা হোৎনখি। অপুনবা হাউসকী মহুৎ শীন্দুনা থাজবগী অমসুং কনফিদেন্সকী পাউজেল মনিপুরদা পীখি। জেনরেল পব্লিক ভাব তাহন্নবসু হোৎনখি। লৈবাক্কী য়াইফনবা অমসুং মনিপুরগী ফীভম ফগৎহন্নবা লম্বী অমা থীগনি। অদুবু মখোয়না রাজনিতী নত্তনা করিসু খনবা ঙমদে। মরম অসিনা মখোয়না গেমশিং অসি শান্ননবা ৱারেপ লৌখি।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
অমিত ভাইনা ঙরাং পুম্নমক কুপ্না হায়খি, মনিপুরদা ৱায়েলশঙনা ৱারেপ অমা লাউথোকখি। হৌজিক ঐখোয় পুম্নমক্ন ৱায়েলশঙশিংদা করি তৌরি অমসুং মসিগী মাইকৈদা অমসুং মায়োক্তা লৈবদা করি থোকহল্লি খঙলে। হীংশা চত্থরকখি অমসুং ইমুং কয়ানা অৱাবা কয়ামরুম মায়োক্নখি। মীওই কয়া লৈখিদ্রে। নুপীশিংগী মায়োক্তা হীংশা চত্থখি, হীংশা অসি ঙাকপীফম থোক্তবনি অমসুং কেন্দ্র অমদি রাজ্য সরকারনা মরাল লৈবশিং চৈরাক পীনবা হোৎনরি। অমসুং লৈবাক্কী প্রজা পুম্নমক্তা শান্তি পুরক্নবা অমসুং তুংদসু শান্তি লৈহন্নবা খোঙথাংশিং পাইখৎলি। মনিপুরনা অমুক হন্না থাজবগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লগনি। ঐহাক্না মনিপুরগী প্রজাশিংদা অমসুং ইমা-ইবেন, ইচা-ইচল অমসুং ইচানুপীশিংদা লৈবাক অসিনা নখোয়গীদমক লেপ্পী, হাউস অসিনা নখোয়গীদমক লেপ্পী হায়না হায়জরি। ঐখোয়না পুন্না শীংনবা অসিগী ৱারোইশিন পুরক্কনি। অমুক হন্না শান্তি হঞ্জিনবা ঙমহনগনি। ঐহাক্না মনিপুরগী মীয়ামদা থাজবা পীজরি মদুদি মনিপুরবু চাউখৎপগী লম্বীদা খোঙজেল য়াংনা চংশিনহন্নবগীদমক অঙম্বা থাক্তা হোৎনগনি।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
হাউস অসিদা ইমা ভারতীগী মতাংদা হায়খিবা খুদিংমক্না ভারত মচা খুদিংমক্কী থমোয় কাইহনখি। করি তৌরবনো ঐহাক খঙদে। শক্তি পাইদ্রবদি অসুম তৌনব্রা? মখোয় শক্তি পাইদনা লৈবা ঙমদব্রা? অমসুং মখোয়না শীজিন্নরিবা লোল অসি করিনো?
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
মীওই খরনা ইমা ভারতপু শীহন্নীংলিবা অসি করিনো ঐহাক খঙদে। মসিদগী হেন্না লাইবক থীবা করি লৈগনি? মখোয় অসি দেমোক্রেসী লোয়ননা সংবিধান হাৎপগী মতাংদা করিগুম্বদা ফোঙদোকখিবশিং অদুনি। তশেংবদি মখোয়গী ৱাখলদা লৈবা অদু মখোয়গী থবক্তা মমি তাই। ঐহাক্না অঙকপা পোকই অমসুং মীওইশিং অসি কনানো? লৈবাক অসিনা ওগস্ত 14, পার্তিসন তৌখিবা নুমিৎ অদু কাওরব্রা? নুমিৎ অসিনা ঐখোয়দা ঙসি ফাওবা অৱাবা, চৈথেং অমসুং কপ লাউখিবা অদু নীংশিংহল্লি। মখোয় অসি ইমা ভারতীবু মচেৎ অহুম থোক্না থুগাইখিবশিংনি। ইমা ভারতীনা মীখা পোনবগী য়োৎলিং লৌথোক্লমদাইদা মখোয়না ইমাগী মখুৎশিং ককথৎখি। ইমাবু শরুক অহুম থোকহনখি। মীওইশিং অসিনা করি মতিক লৈদনা অসিগুম্বা ৱাফম পুথোক্লিবনো।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
মীওইশিং অসিনা লৈবাক্কীদমক থৱায় থানবা অথোইবা মীওই কয়াদা ইথিল পীখিবা, ভারতকীকাচিন কোয়া খুদিংমক্তা ৱাখল তাহন্নবা খোঞ্জেল ওইরিবা ভন্দে মাতরমগী ঈশৈ ফাওবা থুগাইখি। এপীজমেন্তগী পোলিতিক্সনস মরম ওইরগা মখোয়না মা ভারতীবু মচেৎ মচেৎ তানা থুগাইবা খক্তা নত্তনা ভন্দে মাতরমগী ঈশৈসু মচেৎ-মচেৎ তাহনখি। ‘ভারত তেরে তুকরে হোঙ্গে’ লাউখিবা মীওইশিং অদু মখোয়নি। মখোয়না খোলাও অসি লাউখিবা মীওইবু থৌগৎখি। মখোয়না ‘ভারত তেরে তুকরে হোঙ্গে’গুম্বা খোলাও অসি থৌগৎলি। অৱাং নোংপোক্কা শেম্নহল্লিবা সিলিগুরিগী মনাক্তা লৈরিবা অপীকপা কোরিদোর অসি ককথৎপা তারবদি অৱাং নোংপোক অসি তোখাই তাগনি হায়না ফোঙদোকখিবা মীওইশিংবু মখোয়না শৌগৎলি। অসিগুম্বা মীওইশিং শৌগৎপসু মখোয়নি।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
হৌগৎতুনা থোকখ্রিবা মীওইশিং অসিদা মখোয়দা কছছাথিবু করিনো হংবীয়ু? কনাগুম্বা অমনা মখো্যদা কছছথিবু করিনো হংবীয়ু? মখোয়না কয়া অমা খুমলক্কনি অদুবু ঙসি ঐহাক্না মখোয়দা কছছথিবু করিনো অমসুং মসি কদাইদগী লাকপগে তাকচগে? মখোয়দা হংঙু, মখোয়না অসিগুম্বা ৱাফমশিং ইদুনা লৈবাক অসিবু লান্না লমজিংলি। অমসুং DMKগী মীওইশিং, মখোয়গী সরকার, মখোয়গী মুখ্য মন্ত্রীনা ঐঙোন্দা চেরোল থারকখি। মখোয়না হৌজিকসু ইরি অমসুং হায়, মোদীজী কছছথিবু অমুক হন্না পুবীরকউ। কছছথিবু অসি করিনো? কনানা করি তৌখি? তামিল নাদুদগী হেন্দোক্তুনা অমসুং শ্রী লঙ্কাগী হেক মমাংদা কনাগুম্বা অমনা অতোপ্পা লৈবাক্তা ঈথৎ অমা পীথোকখি। করম্বা মতমদা পীথোকখি? কদাইদা পীথোকখি? মসি ইমা ভারতকী শরুক নত্তব্রা? মসি কাইদোকপদা কনানা মতম অদুদা পাল্লমখি? মসি শ্রী ইন্দিরা গান্ধীগী মতমদা থোকখিবনি। কংগ্রেসকী পুৱারী অসি ইমা ভারতপু থুগাইবগী মতাংদা ঙাক্তনি।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
কংগ্রেসনা ইমা ভারতীবু করম্না নুংশিরিবা? ভারতকী মীয়ামগীদমক করম্না মীনুংশি পোকপগে? হাউস অসিগী মমাংদা ঐহাক্না ৱাফম অমা থমজগে। মখোয়না অৱাবা অসি খঙলোই। ঐহাক্না অৱাং-নোংপোক্তা কোইনা চৎখি অমসুং পোলিতিক্স য়াওদ্রিঙৈদা মফম অদুদা চৎখি। মফম অদুগা ঐহাক্কা অনকপা মরী অমা লৈনৈ। মখোয়না মসিগী মরমদা খঙদে।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
হাউস অসিদা অদোমগী মাংদা ৱাফম অহুম থমজগে। ইরৈবাকচাশিংনা তারিবা অসিদা ঐহাক্না চাউথোক্না হায়জগে। অহানবা থৌরোক অসি মার্চ 5, 1966দা থোকখি – নুমিৎ অসিদা কংগ্রেসনা মাগী এয়র ফোর্সকী খুত্থাংদা মিজোরামদা লৈরিবা করিসু ঙমজদ্রবা মীচমশিংদা লানদাখি। অমসুং মসিদা অচৌবা কন্ত্রোভর্সী অমা থোকখি। কংগ্রেসনা পাউখুম পীগদবনি মদু অতোপ্পা লৈবাক্কী এয়র ফোর্সনা চত্থখিব্রা। মিজোরামগী মীয়াম অসি ঐগী লৈবাক্কী প্রজা নত্তব্রা? মখোয়বু ঙাক শেনবা অসি ভারত সরকারগী থৌদাং নত্তব্রা? মার্চ 5, 1966 – এয়র ফোর্সকী এতেক; মীচম মীয়ামদা লানদাবা।
অমসুং ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
হৌজিকসু মার্চ 5 অসি মিজোরাম পুম্বনা তেংথারি। মিজোরামনা অৱাবা অদু কাওবা লৈতে। মীওইশিং অসিনা মিজোরামগী অশোকপা অদু ফহন্নবা হোৎনখিদে। মখোয়গীদমক মীওইশিং অসিনা অৱাবা নুংঙাইতবা পোকখিদে। অমসুং কংগ্রেসনা অচুম্বা অসি লৈবাক পুম্বদগী লোৎশিন্দুনা থমখি। ঐখোয়গী ইশাগী এয়র ফোর্সনা প্রজাদা লানদাবা অসি চুমব্রা? মতম অদুদা কনানা পাল্লি – ইন্দিরা গান্ধী। অকাল তখৎতা লানদাখি। মসি ঙসি ঐখোয়না কাওদ্রি। মখোয়না মিজোরামদগী মসিগী হৈনবী অসি তমলকখি। অমসুং মরম অসিনা ঐহাক্কী ইশাগী লৈবাক্তা অকাল তখৎতা মখোয়না লানদাখি অদুগা হৌজিক্না মখোয়না ঐখোয়দা তাক্লি।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
অৱাং নোংপোক্তা মখোয়না মীয়ামগী থাজবা মাংহনখি। অশোকপা অসি অমা নত্ত্রগা অমদা অদুমক থোরকই। মসিগী মরম অসি ঐখোয় ইশানা তৌরুবা অদুননি।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
ঐহাক্না অতোপ্পা থৌদোক অমগা পনজগে মদুদি অৱাং নোংপোক্কী মীয়ামদা 1962দা তৌখিবা তমথিরবা রেদিও ব্রোদকাস্ত অদুনি, মসি ঙসিসু খোন্থাং য়ৈরি। চীনানা লৈবাক অসিদা লানদারকপা মতমদা লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংদা লৈরিবা মীওইশিংনা ভারতনা মখোয়বু ঙাকশেনবীগনি খনখি, মতেং পীগনি খনখি; মখোয়গী পুন্সি অমদি লনথুমশিং কনগনি, লৈবাক অসিবু কনগনি খনখি। মীয়াম্না মখোয় মশানা লান্থেংনবা তাখি অদুবু লুরবা মতম অদুদা দিল্লীদা লৈঙাক্লিবা পন্দিৎ নেহরুনা রেদিওদা করি হায়খি? মতম অদুগী লুচিংবা মহাক খক্তনি। অদুবু মহাক্না হায়খি, “অসামগী মীয়ামগী অৱাবদা শরুক য়াজরি”। মতম অদুদা ওইরমখিবা ফীভম অসি মসিনি। ব্রোদকাস্ত অদুনা ঙসি ফাওবা অসাম মীয়ামগী থমোয়দা চৈনা পীখি। নেহরুজীনা মখোয় মশা মথন্তা ঙাকচনবা করম্না থাদোকখিবনো? ঙসি ঐখোয়না পাউখুম পাম্মি।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
লোহিয়ায়িস্তনা থাদোকখ্রে অদুবু ঐহাক্না মখোয়দা করিগুম্বা অমা হাজনীংই। লোহিয়াজীগী চাদা নৌদানি হায়না হায়জরিবা মীওইশিং অসিনা, ঙরাং হাউস্তা মখৌ পোঙনা ঙাংখি, খুদুম থাংগৎতুনা ঙাংখি। লোহিয়াজীনা নেহরুজীদা অচৌবা মরান অমা শিরমখি। অমসুং লোহিয়াজীগী ৱাহৈশিং অদু মসিনি – মসি কয়াদা লাইথোক্লিবনো অমসুং মসি কয়াম শাথিবগে! স্ক্বার মাইল 30,000 হেন্না চাউবা মফম অসি কোল্দ স্তোরেজতা হাপচিনখি অমসুং চাউখৎপা অমত্তা ফংহনখিদে। লোহিয়াজীনা নেহরুজীদা মরাল শীখি – ‘অৱাং নোংপোক্তা নহাক্না খল্লিবা অসি করিনো? অৱাং নোংপোক্কী মীয়ামগী থমোয় অমসুং ইহুল খঙনবা নহাক্না হোৎনখিদে লৈতে’। ঐহাক্কী মন্ত্রী 400না স্তেৎ হেদক্বাতরশিংদা অহিং য়ারেকপা খক্তা নত্তনা দিস্ত্রিক্ত হেদক্বাতরশিংদসু লৈখি।
অমসুং ঐহাক্না 50 চৎখি। মসি মশিং খক্তা নত্তে মসিনা ঐখোয়না কত্থোকপা অদু তাক্লি। মসিনি অৱাং নোংপোক্তা ঐখোয়না কত্থোকপা অসি।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
অমসুং কংগ্রেসকী থবক খুদিংমক রাজনিতী, মীখল অমসুং সরকারগীদমক খল্লি। মখোয়না সীৎ হেন্না ফংবা মফমশিংদা মখোয়গী রাজনিতী তৌবদা হেন্না লাই অমসুং মখোয়না মফম অদুদা করিগুম্বা তৌনবা ফোর্স তৌখি। অদুবু অৱাং নোংপোক্তদি কমদৌবা? লৈবাক অসিনা তারি। অৱাং নোংপোক্তা মখোয়গী সীৎ য়াম্না লৈতে, মখোয়না লমদম অসি মখোয়গীনি খনদে। মখোয়দা মীৎয়েং চংবীদে। লৈবাক্কী প্রজাশিংগীদমক মখোয়দা মীনুংশি পোক্তে।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
মরম অসিনা মখোয়না সীৎ য়াম্না লৈতবা লমদমশিংদা অতোনবগী মচাগুম্না লোইনবীরি। মসি কংগ্রেসকী DNAদা য়াওরবনি। মমাংগী চহি কয়াগী পুৱারীদা য়েংবীয়ু। মখোয়না অৱাং নোংপোক্তা অসুম্না তৌদুনা লাকখি; অদুবু য়েংবীয়ু ঐহাক্না হৌখিবা চহি 9 অসিদা পাইখৎখিবশিংনা ঐহাক্না থৌনা লৈনা হায়জরি অৱাং নোংপোক অসি ঐখোয়গী খ্বাইদগী নুংশিরবা শরুকনি। ঙসি মনিপুরগী সমস্যাশিং অসি ঙসি খক্তা ওইরকপা ফীভম ওইনা উহল্লি। ঙরাং অমিত ভাইনা সমস্যা অসি করিনো অমসুং করম্না থোকখিবনো নীংথিনা হায়খ্রে। অদুবু ঙসি ঐহাক্না য়াম্না শেংনা হায়জগে মদুদি অৱাং নোংপোক্তা থোক্লিবা সমস্যাশিং অসিগী হৌরকফম কংগ্রেসনি। অৱাং নোংপোক্কী মীয়ামদা দাইনবা য়ারোই মসি কংগ্রেসকী রাজনিতীনা থোকহনবনি।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
মনিপুর অসি ভারতকী কলচরদা মরা চেৎনা লৈখ্রবনি; মনিপুর অসি কত্থোকপগী ফজরবা হেরিতেজ লৈজৈ; মনিপুরদা নীংতম ইহৌ অমদি আজাদ হিন্দ ফোজকী লেগেসী লৈ; মনিপুরনা মশীং লাকঙমদনা কত্থোকখি। ঐখোয়গী অসিগুম্বা লমদম অসি কংগ্রেস লৈঙাক্কী মতমদা সেপরেতিজমগী মৈনুংদা লংশিনখি। পুম্নমক অসিগী মরম করিনো?
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
ঐহাক্না নখোয়দা নীংশিজনীংই, অৱাং নোংপোক্না পুম্নমক খঙই। মনিপুরদা মতম অমদা এক্ত্রিমিস্ত ওর্গনাইজেসনশিংগী অনীংবা অপাম্বগী মতুং ইন্না সিস্তেম খুদিংমক চল্লাইরমখি। মখোয়গী অপাম্বগী মতুং ইন্না পুম্নমক পাঙথোকলমখি অমসুং মতম অদুদা মনিপুরদা কনানা সরকার পাইবগে? কংগ্রেস! সরকারগী লোইশঙশিংদা মহাত্মা গান্ধীগী ফোতো থেৎহনখিদবা অদু কনাগী সরকারগী মতমদনো? কংগ্রেস। মোইরাংদা লৈবা আজাদ হিন্দ ফোজতা নেতাজী সুভাশ চন্দ্র বোসকী মীতমদা বোম্ব লংশিনখিবা মতমদা মনিপুরদা কনানা সরকার পাইবগে? কংগ্রেস।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
মনিপুরদা লৈবা স্কুলশিংদা নেস্নেল এন্থেম শকপা থীংনবা ৱারেপ লৌখিবা মতমদা মনিপুরদা কনাগী সরকার লৈখিবগে? কংগ্রেস। লাইব্রেরীদা লৈবা লাইরিকশিং, মমল য়াম্লবা লৌশিং অমসুং হেরিতেজ পুম্নমক মৈ থাদোকপগী কেম্পেন চত্থখিবা মতমদা মনিপুরদা করম্বা সরকার লৈখি? কংগ্রেস। মনিপুরগী মন্দিরগী খাংসি নুংথিল পুং 4দা লেপহনখিবা, পুম্নমক লোকদাউন তৌখিবা অমসুং লাই খুরুম্বা ফাওবা অৱাবা ওইখিবা, আর্মীনা শঙদুনা লৈইবা মতমদা মনিপুরদা করম্বা সরকার লৈখি? কংগ্রেস।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
ইম্ফালদা লৈবা ISKON মন্দিরদা বোম্ব পোখাইহন্দুনা ভক্তাশিং হাৎখিবা মতমদা মনিপুরদা করম্বা সরকার লৈখি? কংগ্রেস। IAS, IPS ওফিসরশিংনা মফম অদুদা থবক তৌবা পাম্লবদি মখোয়গী তোলোপকী শরুক অমা এক্সত্রিমিস্তশিংদা পীবা তারমখি। মদুতদা মখোয়না শান্তি লৈবা ঙম্মি, মদু করম্বা সরকারগী মতমদনো? কংগ্রেস।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
মখোয়গী অৱাবা অসি সেলেক্তিব ওই, মখোয়গী সেন্সিতিবিতী অসি সেলেক্তিব ওই। মখোয়গী স্কোপ অসি রাকনিতীদগী হৌই অমসুং রাজনিতীগা লোয়ননা মখা চত্থৈ। মখোয়না হ্যুমেনিতীগীদমক খন্দে, অমদি লৈবাক্কীদমক্তসু খনবা তৌদে। মখোয়না লৈবাক্কী সমস্যাশিংগী মরমদা খন্দে। মখোয়না রাজনিতী নত্তনা করিগুম্বা অমত্তা খঙদে।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
মনিপুরদা হৌজিক অমসুং হৌখিবা চহি তরুক অসিদা লৈরকখিবা সরকারনা লেপ্পা লৈতনা সমস্যাশিং অসিগী ৱারোইশিন অমা পুরক্নবা কত্থোকপগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা হোৎন্দুনা লাক্লি। কনাগুম্বা অমত্তনা বন্ধ অমসুং ব্লোকেদকী মতম অদু কাওবা লৈরোই। ঙসি মসি হৌখিবা মতমগী থৌদোক অমা ওইরে। শান্তি পুরক্নবা মীপুম খুদিংমক্কা লোয়ননা থাজবা লৈহন্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎলি অমসুং তুংলমচৎতসু লৌখৎখিগনি। অমসুং ঐখোয়না রাজনিতীবু লাপ্না থম্লবদি শান্তি থুনা পুরকপা ঙমগনি। ৱাফম অসি ঐহাক্না ইরৈবাকচাশিংদা থাজবা পীজনীংই।
ইকাই কুম্নরবা স্পীকর,
অৱাং নোংপোক অসি ঙসি ঐখোয়না লাপ্পাগুম্না খল্লি অদুবু সাউথ ইস্ত এসিয়াদা খুমাং চাউশিল্লি, ASEAN লৈবাকশিংগী মরু ওইবা হেনগৎলক্লিবা অসিদা য়েংলবদি নোংপোক থংবা অসি চাউখৎলকপগা লোয়ননা মালেমগী মীৎয়েংদা য়েংবদা অৱাং নোংপোক অসি সেন্তর পোইন্ত ওইরক্কদবা নুমিৎ অদু কুইদ্রে। অমসুং মসি ঐহাক্না ময়েক শেংনা উবা ফংলি। মরম অসিনা ঙসি ঐহাক্না ভোৎকীদমক খনদনা অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎ থৌরাংগীদমক অঙম্বা হোৎনরি। সাউথ ইস্ত এসিয়া অমসুং ASEANগী লৈবাকশিংদা মালেমগী অনৌবা স্ত্রকচরনা করম্না শাফু পীরক্কনি অমসুং অৱাং নোংপোক্কী মরু ওইবা অসি করম্না হেনগৎলক্কনি অমদি অৱাং নোংপোক্কী মতিক ময়াই অমুক হন্না হেনগৎলক্কনি হায়বা ঐহাক্না নীংথিনা খঙই। মসি ওইথোকপা হৌরক্লিবা অসি ঐহাক্না উবা ফংই অমসুং মরম অসিনা ঐহাক্না থবক অসি পাইখৎপনি।
ইকাই খুম্নজরবা স্পীকর,
মরম অদুনা ঐখোয়গী সরকার অসিনা অৱাং নোংপোক্তা চাউখৎ থৌরাংগী খ্বাইদগী অহানবা মীৎয়েং থম্লিবনি। হৌখিবা চহি মাপল অসিদা ঐখোয়না অৱাং নোংপোক্তা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা লুপা করোর লাখ কয়া চাদিং তৌখ্রে। ঙসি মতমগা চুনরবা, হাইৱেশিং, মতমগা চুনরবা, রেলৱেজ, মতমগা চুনরবা অনৌবা এয়রপোর্তশিংনা অৱাং নোংপোক্কী মশক তাক্লি। ঙসিদি অহানবা ওইনা অগর্তলা অসি রেলৱে কন্নেক্ত তৌবা ঙমখ্রে। পোৎচৈ পুনবা ত্রেন মনিপুরদা অহানবা ওইনা থুংখ্রে। অহানবা ওইনা মতমগা চুনরবা বন্দে ভারত ত্রেন অসি অৱাং নোংপোক্তা মথৌ তৌবা হৌখ্রে। অহানবা ওইনা অরুনাচলদা গ্রীন ফিল্দ এয়রপোর্ত অমা শেমগৎলি। অহানবা ওইনা সিক্কিম অমসুং অরুনাচলগুম্বা রাজ্যশিংদা এয়র কন্নেক্তিবিতী লৈরে। অহানবা ওইনা অৱাং নোংপোক অসি ৱাতরৱেজকী খুত্থাংদা মালেমগী ললোন ইতিক্কী গেতৱে অমা ওইরে। অহানবা ওইনা অৱাং নোংপোক্তা AIIMS কুম্বা মেদিকেল ইন্সতিত্যুত অমা হাংদোকখ্রে। অহানবা ওইনা লৈবাক অসিগী স্পোর্ত য়ুনিভর্সিতী অমা মনিপুরদা হাংদোকখ্রে। অহানবা ওইনা মিজোরমদা ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ মাস কম্ম্যুনিকেসনগুম্বা ইন্সতিত্যুত অমা হাংদোকখ্রে। অহানবা ওইনা অৱাং নোংপোক্তগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলদা শরুক য়াবগী মশিং চাউনা হেনগৎলক্লি। অহানবা ওইনা নগালেন্দদগী নুপী এম.পি. অমা রাজ্য সভাদা য়ৌরক্লি। অহানবা ওইনা অৱাং নোংপোক্কী য়ামলবা মীয়ামদা পদ্ম এৱার্দ পীখি। অহানবা ওইনা অৱাং নোংপোক্কী হীরো লাচিৎ বোফুকানগুম্বগী তেব্যু গনতন্ত্র দিৱসতা য়াওহনখি। অহানবা ওইনা মনিপুরদা রানি গাইদিংলুগী মীংদা ত্রাইবল ফ্রীদম ফাইতর ম্যুজিয়ম অমা শাখ্রে।
ইকাই খুম্নজরবা স্পীকর,
ঐখোয়না হায়রিবা সবকা সাথ, সবকা বিকাস অসি ঐখোয়গী ওইনা স্লোগান অমখক নত্তে, মসি ৱাহৈ খক্তা নত্তে। মসিগী ঐখোয়গী লাইবক্কী পোৎলম অমনি। ঐখোয়গী কত্থোকপা য়াওরি অমসুং ঐখোয় অসি লৈবাক্কীদমক্তা কত্থোক্লিবা মীওইশিংনি। ঐখোয়না করিগুম্বা মতমদা অসিগা মফম অসিদা লাকপা ফংবগী খুদোংচাবা ফংগনি হায়না নোংমতা খল্লুদে। অদুবু লৈবাক অসিগী মীয়ামগী থৌজালদগী ঙসিদি খুদোংচাবা অসি পীবীরে। মরম অদুনা ঐহাক্না লৈবাক অসিগী মীয়ামদা থাজবা থমজরি-
ঐখোয়গী ওইবা পোৎলমশিং অমসুং ঐখোয়গী মতমগী মীকুপ খুদিংমক লৈবাক মীয়ামগীদমক্তনি!
ইকাই খুম্নজরবা স্পীকর,
ঙসি ঐহাক্না ওপোজিসনগী ইচিল ইনাওশিংদা করিগুম্বা অমগী থাগৎপা ফোঙদোকচনীংই। অদুম ওইনমক মখোয়না হাউস অসিগী লুচিং অসিবু হাউ অসিগী লুচিংবনি হায়না লৌবা ঙমদে, মখোয়না ঐহাকপু ৱাফম অমত্তা থম্নবা তাঞ্জা পীদে, অদুবু ঐহাক্না খাংবা কল্লি, স্তেমিনা লৈ অমসুং ঐহাক্না করিগুম্বা খরা উশীন্নদবা ঙম্মি, মসিদা মখোয় অৱাবা পোকই। ঐহাক্না করিগুম্বা অমা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঐহাক্না 2018দা 2023দা নো কনফিদেন্স মোসন পুখৎলক্নবা থবক অমা শিন্নখি অমসুং মখোয়না মদু পাংথোকখি। মখোয়না 2018 অমসুং 2023গী মরক্তা চহি 5 ফংখি, অদু করিগুম্বা অমত্তা শেম শাদুনা পুরকখিদে। ইনোবেসন অমত্তা লৈরমদে; ক্রিএতিবিতী অমত্তা লৈরমদে। মখোয়না ইসুশিং উবা ফংখিদে। মখোয়না লৈবাক অসিবু অদুক্কি মতিক নীংহন্নবা পোকহনখি। হোয় ফরে স্পীকরজী। ঐখোয়না মখোয়বু 2028 দা অতোপ্পা খুদোংচাবা অমগা পীরগনি। অদুবু হন্দক্কী মতাং অসিদা মখোয়না ঐখোয়গী সরকারগী মায়োক্তা 2028তা নো-কনফিদেন্স মোসন পুখৎলকপা মতমদা করিগুম্বা খরা শেম শাদুনা পুরক্নবা খংহনজরি। ইসু খরা হান্না থিদোকপীয়ু। নখোয়না কান্নদবা অমসুং চৎনদবা এজেন্দা করিগী পুখৎলক্লি? লৈবাক অসিনা নখোয়না ওপোজিসন ওইবগী মতক চারে হায়না করিগুম্বা খরদি থাজবা লৈরে। অদুবু মদুগী খুদোংচাবা অদুসু নখোয়না মাংহল্লে। ঐহাক্না নখোয়না হোমৱর্ক খরা তৌগনি হায়বা থাজৈ। নখোয়না নখোয়গী মরৈশিং, লাউ-খোংবা অমসুং স্লোগানশিং অদু পুখৎনবা মীওই কয়ামরুম ফংগনি অদুবু ৱাখল খরা থাদবীয়ু।
ইকাই খুম্নজরবা স্পীকর,
রাজনিতীগী ওইবা তোঙানবা মফম অমা লৈজৈ। পার্লিয়ামেন্ত অসি মদুগী প্লেতফোর্ম অমা নত্তে। পার্লিয়ামেন্ত অসি লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী অৱাংবা থাক্তা ইকাই খুম্নরিবা ইন্সতিত্যুসন অমনি। অদুনা MPশিংনা মসিগী মরমদা মুন্না খংগদবনি। লৈবাক অসিনা রিসোর্স কয়ামরুমদা ইনবেস্ত তৌরি। লৈবাক অসিগী লাইরবশিংগী হক ওইরিবা রিসোর্সশিং অদু মফম অসিদা শিজিন্নরি। মমফম মীকুপ খুদিংমক লৈবাক অসিগী শিজিন্নগদবনি। অদুবু মসিগী ৱাখল্লোন অসি ওপোজিসন্দা উবা ফংদে। মরম অদু স্পীকরজী মসিগী রাজনিতী অসি অসুম্না মখা চত্থবা বারোই। মখোয়দা অহাংবা মতম খরা লৈরে অদুনা মখোয় পার্লিয়ামেন্ততা লাক্লে। অদুম্না পার্লিয়ামেন্ত অসি মথৌ তৌগদ্রা? মসি অচুম্বা নত্তে।
ইকাই খুম্নজরবা স্পীকর,
ঐখোয়গী অহাংবা মতমদা পার্লিবামেন্ততা চৎসি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিদা ঐখোয়না রাজনিতী তৌগদবনি, অদুবু লৈবাক অসিদি চলাইবা য়ারোই। মসিদা ঐখোয়নদা লৈবাক অসিবু চলাইনবা থৌদাং অদু পীরি, মরম অদুনা করিগুম্বা মখোয়না মসিগী থৌদাং অসি পাংথোকপা ঙমদ্রবদি মখোয়না মখোয়গী ভোত্তরশিং অদুবু নমথাক তৌরি।
ইকাই খুম্নজরবা স্পীকর,
ঐহাক্না লৈবাক অসিগী মীয়ামদা চাউনা থাজবা থম্লি অমসুং স্পীকরজী ঐহাক্না থাজবা লোয়ননা লৈবাক অসিগী মীয়াম্না চাউনা থাজবা লৈরি হায়না থমজগে। মীনাই নাইথাংগী চহি লীশিং কয়াগী মতম অদুদা ফাওবা মখোয়না মথমোইদা থম্বা থাজবা অদু মাংহনখিদে। মসি থাজবা মাংদবা সমাজ অমনি। মসি ‘ৱারেপশিং থবক্তা ওনথোকপদা কত্থোকপা’ হায়বা চৎনবী অসি ইল্লিবা সমাজ অমনি। वयम् राष्ट्रांग भूता হায়বা মন্ত্র অসিবু ইন্দুনা লৈবাক অসিগীদমক থবক তৌরিবা সমাজ অমনি।
অদুনা ইকাই খুম্নজরবা স্পীকর,
মীনাই নাইথাংগী মতম ঐখোয়দা কবারক হন্না লান্দারকখি, ঐখোয়না অৱাবা কয়া নংখি, অদুবু লৈবাক অসিগী অথৌবশিংনা, লৈবাক অসিগী ফীদমনীংঙাই ওইরবা মীওইশিংনা, লৈবাক অসিগী ৱাখল্লন লৈবাক মীওইশিংনা, লৈবাক অসিগী প্রজা মীয়াম্না মদুগী থাজবগী মৈরি অদুদি কৈদৌনুংদা মুত্থৎখিদে। মদুগী মৈরি অদু মূত্থৎখিদবনা মসিগী মৈরি অদুগী মরুমদা ঐখোয়না ঙসি অৱাবা কোক্লিবনি।
ইকাই খুম্নজরবা স্পীকর,
হৌখিবা চহি মাপন অসিদা লৈবাক অসিগী মীচম মীয়ামগী থাজবা অসি অনৌবা পনখৈশিং ফংবা ঙমখ্রে অমসুং অনৌবা ইহূলশিং ফংবা ঙমখ্রে। ঐহাক্কী লৈবাক অসিগী নহারোলশিংনা মালেমগা লম্বা তৌনবগী মংলানশিং মংবা হৌরে। মসিদগী হেন্না লাইবক ফবা অমা লৈরমখিগদ্রা? ভারতমচা খুদিংমক চেৎনা থাজবা থম্লি।
ইকাই খুম্নজরবা স্পীকর,
ঙসিদি ভারত অসি অৱাফমদা তাদ্রে অদুগা অৱাবসু লাক্ত্রে। ঙসিদি ভারতনা কনাগুম্বা অমগী মখোঙদা চংজদ্রে; ঙসিদি ভারতনা চোকথবা লৈত্রে; ঙসিদি ভারতনা লেপ্পা লৈত্রে। ঐখোয়গী চাউখৎলবা হেরিতেজ অমসুং থাজবা ৱারেপশিং অসিনা মরম ওইরগা লৈবাক অসিগী মীচমশিংনা লৈবাক অসিদা থাজবা থম্লি, মসিনা মরম ওইরগা মালেম অসিনা ভারত্তা থাজবা থম্লি। ঙসি মালেম অসিনা ভারত্তা থাজবা থম্লিবা অসিগী মরম অমদি ভারতকী মীয়াম্না মখোয় মশানা মশাবু থাজবা থম্বা হেগৎলকপদগিনি। মসি শক্তিনি, মসিগী থাজবা অসি মাংহন্নবা হোৎনবীগনু। মসি লৈবাক অসিবু মাংলোমদা পুখৎনবা খুদোংচাবা অমনি। করিগুম্বা নখোয়না মসিবু খংবা ঙমদ্রগদি, তুমিন্না লৈবীয়ু। মতম খরা ঙাইবীয়ু, নমথাক তৌদুনা লৈবাক অসিবু থুগাইনবা শিনবীগনু।
ইকাই খুম্নজরবা স্পীকর,
হৌখিবা চহিশিংদা ঐখোয়না চাউখৎপা ভারত অমগী অচেৎপা য়ুম্ফম থোনবদা মাই পাকখ্রে অমসুং লৈবাক অসিনা 2047দা নীতম্বগী 100শুবা পালন তৌনবা মংলান মংলি। নীংতম্বগী চহি 75 মপুং ফাখিবগা ‘অমৃতকাল’ হৌখ্রে। অদুগা ঐখোয় ‘অমৃতকাল’গী অহৌবা চহিদা লৈরি। ঐখোয়না ঙসি অকনবা য়ুম্ফম অমগা লোয়ননা চৎলিবা অসি 2047দা চাউখৎপা ভারত অমা ওইনবা য়ুম্ফম অদুনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। অদু মসি লৈবাক অসিগী মীয়াম্না হোৎনবা কনবা, লৈবাক অসিগী মীয়াম্না থাজবা থম্বা, লৈবাক অসিগী মীয়াম্না কত্থোকপা, লৈবাক অসিগী মীয়ামগী অপুনবা শক্তি, অমসুং লৈবাক অসিগী মীয়ামগী শীংথানীংঙাই ওইরবা থৌদাং অদুনা ওইথোকপা ঙমহনগনি। মসিনি ঐহাক্না থাজবা থমজবদি।
ইকাই খুম্নজরবা স্পীকর,
মসিদা ফোঙদোক্লিবা ৱাফমশিং অসি রেকোর্দ তৌগদৌরিবনি, অদুবু পুৱারীনা ঐখোয়না পাংথোকখিবা থবকশিং অদুগী শাখি ওইহৌগদৌরিবনি, মসিগী থবকশিং অসিনা নুংঙাই য়াইফবা ভারত অমগী মংলান অদু মংফাওনহনবদা অচেৎপা য়ুম্ফম থোনগদৌরিবনি। ইকাই খুম্নজরবা স্পীকর মসিগী থাজবা অসিগা লোয়ননা ঙসি ঐহাক্না হাউসকী মমাং অসিদা করিগুম্বা খরা শেংদোকচগে হায়না লাকচবনি অমসুং ইশানা ইশাবু কন্ত্রোল তৌজদুনা, মখোয়গী করেম কথাইনবদা অমগা অমগা নোংচদুনা, ঐহাক্কী ৱাখল অসি ফাথদুনা, ঐহাক্না লৈয়াক অসিগী মীওই করোর 140 গী মাংলান মংফাওননবা পুক্নীং থৌগৎচরি, মসিগী ৱারেপ খুদিংমক মীৎমাং অসিদা থমজরি। মসিনি ঐহাক্কী ৱাখল্লোন্দা লৈজরিবা। ঐহাক্না হাউস অসিদা লৈরিবা মেম্বর খুদিংমক্তা মীকল অসিবু খংনবা অমসুং পুন্না চৎমিন্ননবা আপীল তৌজরি। লৈবাক অসিদা মমাংদা মনিপুরনা অৱাবা কয়ামরুম নংখ্রে, অদুবু ঐখোয় পুম্নমক্না মসিগী সোলুসনশিং পুথোকখি। মরম অদুনা ঐখোয় পুন্না চৎমিন্নসি, ঐখোয়না মনিপুরগী মীয়ামদা থাজবা থমদুনা মাংলোমদা চংশিনসি। রাজনিতী তৌদুনা মনিপুরগী থদাং অদুদি খংদবা তৌবীগনু। মফম অদুদা থোক্লিবা খুদিংমক লাইবক থীবনি। অদুবু ঐখোয়গী সোলুসনশিং অদুনা মখোয়গী অৱাবা অদু খংগদবনি অমসুং মদুগী অৱাবা অদু কোক্নবা হোৎনগদবনি।
ইকাই খুম্নজরবা স্পীকর,
হায়রিবা হীরম অসিদা ঐখোয়না য়াম্না খন্নখ্রে। পুং অমগা মখাই অসিদা সরকারনা লৌখৎলিবা থবকশিং অসিগী মরমদা অমমমতা ওইনা থম্নবা ঐখোয়দা খুদোংচাবা অমা ফংখ্রে। অদুগা করিগুম্বা মসিগী মোসন অসি লাকলমদ্রবদি ঐখোয়না ফোঙদোকনীংবা ময়াম অসি ফোঙদোকপা ঙমলমদবসু য়াই, অদুগা ঐহাক্না মসিগী মোসন অসি থাংগৎপীরিবা ময়ামবু অমুক্কা হন্না ইকাই খুম্নবা উৎচরি, অদুবু মসিগী মোসন অসি লৈবাক অসিবু মীনম্বগী মোসননি, মসি লৈবাক অসিগী মীয়াম্না রিজেক্ত তৌগদবনি। মসিগা লোয়ননা ঐহাক্না ইকাই খুমনজরবা স্পীকরবু থমোই শেংনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি, হন্না হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s reply to the No Confidence Motion in Lok Sabha on 10th, August 2023
10 AUG 2023 11:12PM by PIB Delhi
Respected Mr Speaker,
Over the past three days, several hon’ble senior members have expressed their thoughts. Almost all of their views have reached me in detail. I have also listened to some speeches myself. Respected Mr Speaker, today, I am here to express my gratitude to the millions of citizens of this country who have repeatedly shown their trust in our government. And Mr Speaker, it is said that God is very benevolent, and it is God's will that He fulfils His desires through someone or the other, making someone a medium. I consider this a blessing from God that the Opposition came up with a no-confidence motion as willed by God. This was also God's command in 2018 when my colleagues from the Opposition brought a no-confidence motion against me. At that time, I had also said that a no-confidence motion is not a floor test for our government rather it is their own floor test. I had said that on that day as well. And as it turned out, the Opposition could not gather as many votes as they had when the vote took place. And not only that, when we went to the people (to seek votes), the people also declared no confidence in them with full force. And, NDA got more seats and so did BJP in the elections which were held. In a way, the no-confidence motion of the Opposition is auspicious for us, and I can see today that you have decided that the NDA and the BJP will come back with a grand victory in the 2024 elections, breaking all the previous records, with the blessings of the people.
Respected Mr Speaker,
For the past three days, there have been extensive discussions on various topics regarding the Opposition's proposal. It would have been better if the Opposition had actively participated in the proceedings of the House with seriousness right from the beginning of the session. In the last few days, both this House (Lok Sabha) and our other House (Rajya Sabha) have passed several important bills, including the Jan Vishwas Bill, Mediation Bill, Dental Commission Bill, bills related to tribal communities, Digital Data Protection Bill, National Research Foundation Bill, a bill related to Coastal Aqua Culture, and many other crucial bills. These were bills that were meant to safeguard the rights of our fishermen, with Kerala expected to benefit the most. Hence, there were greater expectations from Kerala's MPs that they would actively participate in such bills. However, politics has become so dominant over them that they seem to be unconcerned about the fishermen's well-being.
Here, the National Research Foundation Bill was presented. It was a Bill aimed at providing a new direction for the aspirations of the country's youth. It was envisioned with a long-term perspective on how India could emerge as a science power, which you objected to as well. The Digital Data Protection Bill was linked to the expectations of the country's youth, as the future is going to be technology-driven. Today, data is considered as valuable as oil or gold, and it required serious discussion. But politics was your priority. There were several bills meant for villages, the poor, the Dalits, the marginalized, and the tribal communities, for discussions and contribution to their well-being. These bills were connected to their futures. But they (the Opposition) have no interest in this. The work for which they have been sent here by the people of the country, they have betrayed that trust as well. Some opposition parties, through their behaviour and conduct, have proven that they care more about their party than the country. The party is bigger than the country for them; the party comes before the country. I think that you are not concerned about the hunger of the poor; your hunger for power is what is driving you. You do not care about the future of the country's youth. You are worried about your political future.
And respected Mr Speaker,
Did you allow the House to run even for a day? You gathered only for a vote of no confidence? And you, along with your staunchly corrupt colleagues, were forced to comply with their conditions and discuss this vote of no confidence. What kind of discussion did you have on this matter? And I can see that even your supporters on social media are very disappointed; this is your current situation.
And Mr Speaker, the fun part of this debate is that the Opposition organized the fielding, but it's the treasury benches which hit boundaries and sixes. And the Opposition has been continuously throwing no-balls on the no-confidence motion. The century is being scored from the treasury benches, whereas no balls are being bowled from the Opposition’s end.
Mr Speaker,
I would urge our colleagues from the Opposition: Why don't you come prepared? Put in a little effort. I gave you five years to work hard; I said in 2018 to come prepared in 2023. You couldn't even manage five years. What a plight you are in, how pitiful!
Respected Mr Speaker,
Our Opposition colleagues have a strong desire and a natural inclination to create an impression and make headlines. But don't forget that the nation is also watching you. Every single word of yours is being carefully heard by the country. However, each time, you have given the country nothing but disappointment. And as far as the behaviour of the Opposition is concerned, I must also say that those whose record is in disarray are also trying to hold us accountable.
Respected Mr Speaker,
It is indeed intriguing how certain things in this vote of no confidence were so unusual and unprecedented, neither heard nor seen before, nor even imagined. The leader of the largest opposition party's name wasn't even in the list of speakers. Look at the past examples: In 1999, when a no-confidence motion was brought against the Vajpayee government, Sharad Pawar was leading the opposition. He led the debate. In 2003, during Atal ji's government, Sonia ji was the leader of the Opposition, and she led the no-confidence motion. In 2018, it was Kharge ji, the leader of the Opposition, who prominently led and brought forward the vote of no confidence. But this time, what happened to Adhir Babu? His own party didn't give him a chance to speak. This was even acknowledged yesterday by Amit Bhai with a sense of responsibility that he wasn't feeling well (that Adhir Babu was sidelined). It was the generosity of Amit Bhai that despite his time being over, he still gave you a chance to speak today. But they are experts in turning everything into a mess. I don't know what your compulsion is. Why was Adhir Babu sidelined? Who knows if someone called from Kolkata yesterday, and the Congress repeatedly humiliates him. Sometimes, they remove him from the position of floor leader temporarily using the pretext of elections. We express our complete sympathy for Adhir Babu. Suresh ji, please laugh out loud.
Respected Mr Speaker,
In the life and history of any nation, there comes a time when it breaks free from old constraints and takes steps forward with new energy, new aspirations, new dreams, and new resolutions. In this 21st century era, I am speaking in this sacred temple of democracy with great seriousness, and I am speaking after many years of experience, that this era is the era of possibilities, the era where we have the opportunity to fulfil every dream for India. And all of us are in this time period, whether it's you, me, or the millions and millions of people in this country. This time period is of immense significance, of utmost importance.
In a changing world, and I want to say these words with great conviction that the impact of the changes that are happening will affect this country for the next thousand years. The efforts of the 1.4 billion countrymen in this era, with their achievements, efforts, strength, and capabilities, will lay a strong foundation for the coming one thousand years. Therefore, in this era, we all have a great responsibility that we should all have a single focus - the development of the nation. The demand of the time is to unite wholeheartedly to fulfil the aspirations of the people of the country, to turn determination into success. The collective strength of the 1.4 billion citizens of this nation can elevate us to great heights. The world has recognized the potential of our young generation, and we should have faith in them. Our youth, who are dreaming big, have the ability to turn those dreams into reality with determination. And therefore, respected Speaker, the people of the country formed a government with a full majority in 2014 after 30 years. And based on that track record, the youth of the nation knows very well the ability to nurture their dreams and fulfil their resolutions? And that is why we were given the opportunity to serve, and with greater strength once again in 2019.
Respected Mr Speaker,
It is the responsibility of every individual in this House to provide opportunities for the dreams, aspirations, and expectations of India's youth, according to their ambitions. While being in government, we have also made diligent efforts to fulfil this responsibility. We have given the youth of India a corruption-free government. We have instilled the courage in today's professionals, the youth of India, to soar high in the open sky by providing them opportunities. We have also taken charge of correcting India's tarnished image in the world and have elevated it to new heights. Even now, some individuals are attempting to tarnish our image, but the world has recognized our country and believes in how India can contribute to the future of the world. This confidence of the world in India's potential is steadily growing.
And what have our opposition colleagues done during this period? When there is such a favourable environment with possibilities all around, they made an unsuccessful attempt to shatter the people's self-confidence by proposing a vote of no confidence. Today, India's youths have astonished the world by launching new start-ups in record numbers. Today, there is a record influx of foreign investment in India. Today, India's exports are touching new heights. They cannot bear to hear any good news about India... that's their state of mind. Today, the hearts of the poor are filled with confidence to achieve their dreams. Today, poverty is rapidly decreasing in the country. According to the report of NITI Aayog, more than 13.5 crore people have been lifted out of poverty in the last five years.
Respected Mr Speaker,
The IMF states in its working paper that India has nearly eradicated extreme poverty. The IMF has referred to India's DBT (Direct Benefit Transfer) and other social welfare schemes as ‘logistics marvels’.
Respected Mr Speaker,
The World Health Organization (WHO) has stated that four lakh lives are being saved in India annually due to the Jal Jeevan Mission. These four lakh individuals are my poor, distressed, marginalized, and underprivileged family members. They are the people who have been compelled to struggle for survival within the lower echelons of our society. The WHO is emphasizing that the lives of these four lakh individuals have been saved. It says through its analysis that the Swachh Bharat Abhiyan (Clean India Campaign) has saved three lakh lives from preventable deaths.
Respected Mr Speaker,
If India becomes clean, the lives of three lakh people are saved. Who are these three lakh people? They are the ones who are forced to live in slums and shanties and who have to navigate through various hardships. They are the people from my poor families, those living in urban settlements, those in rural areas, and the underprivileged segments of society, whose lives have been saved. What has UNICEF said? UNICEF has stated that the poor are saving 50,000 rupees annually due to the Swachh Bharat Abhiyan. However, some opposition parties, including the Congress, remain skeptical of these achievements in India. The truth that the world is recognizing from afar is often not visible to these individuals who reside here.
Respected Mr Speaker,
Distrust and arrogance are ingrained in their nature. They are unable to see the faith of the people. Now, what can the country do with this ostrich-like approach?
Respected Mr Speaker,
I do not agree with the mindset of those who cling to old beliefs. However, they say that when something auspicious happens, when there is good fortune, when positive things occur at home, and when children wear nice clothes and appear neat and clean, they apply a black mark on them as a protective measure. Today, as the country experiences all-round prosperity, as there is applause and cheers resounding throughout the nation, I express my gratitude to you. Just as a black mark is applied as a form of protective measure, you have come to the House wearing black attire to protect this prosperity. For this as well, I extend my heartfelt gratitude to you.
Respected Mr Speaker,
Over the past three days, our colleagues from the opposition have been liberally using foul language, flipping through dictionaries to find as many offensive words as possible. They seem to have collected a whole array of derogatory terms from various sources. By now, they must have exhausted their collection and feeling a bit relieved after spewing so many offensive words. And of course, these individuals persistently target me day and night. It's their nature. And what's their favourite slogan? "Modi, your grave will be dug." “Modi, your grave will be dug.” This is their preferred slogan. However, their insults, offensive language, and undemocratic discourse also serve as a tonic for me. I take their negativity and turn it into a positive force. And why do they do this? Why does this happen? Today, I want to share a secret with the House. I firmly believe that the opposition members have been bestowed with a secret boon. Yes, a secret boon has been granted to them. And the boon is that whoever they wish ill for, it will turn out to be for the better for that person. An example is right in front of you. Twenty years have passed, and what all has not happened, what all was not done. But it has actually turned out for the better. So, you have been given a significant secret boon. I can substantiate this secret boon with three examples.
You may be aware that these individuals had claimed that the banking sector would collapse, it would be ruined, and the country would be destroyed. What all they had not said? They even brought in foreign experts, and tried to lend credibility to their statements through them, hoping that people might believe them if their assertions came from these so-called eminent individuals. They made extensive efforts to spread disappointment and rumours about the health of our banks. And what happened when they wished ill for the banks? Our public sector banks performed even better, with net profits soaring more than double. These same individuals talked about the phone banking scam, and as a result, led the country to a serious NPA crisis.
But today, we have emerged with renewed strength after successfully navigating the challenges posed due to the mountain of NPAs created by them. Today, Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman has elaborated on the significant profits that have been generated by these banks. Another example is our government-owned company, HAL, which manufactures helicopters for defence forces. These individuals had made numerous statements about HAL. What all they did not say about HAL? The language they used was intended to cause significant damage globally. They claimed that HAL was in ruins, that the defence industry in India had been destroyed, and much more.
Not only that, as we have seen recently, videos are being shot in fields to portray a certain narrative, similarly, videos were shot at the gates of the HAL factory, gathering workers in a meeting and trying to provoke them. They were told that they have no future, that their children will die hungry, and that HAL is sinking. Such negative messages were spread about such an important institution of our country. But today, HAL is touching new heights of success. HAL has achieved its highest-ever revenue. Despite their concerted efforts to level serious allegations, and provoke its workers, HAL has emerged as a symbol of India's progress and prestige.
Respected Mr Speaker,
Those whom you wish ill upon, how they progress forward, I provide a third example. You know what was said about LIC (Life Insurance Corporation of India). LIC was said to be in ruins, the money of the poor sinking, where would the poor go who had put in their hard-earned money into LIC? What kinds of speculations, how much imaginative power they had, how many allegations their associates made, they were all saying those things. But today, LIC is consistently growing stronger. Even in the stock market, this advice holds true for those interested in keeping an eye on shares: You should bet on the government companies which they criticise and everything will turn out well.
Respected Mr Speaker,
These individuals who predict the demise of certain institutions of the country, those institutions' fortunes actually shine. And I believe that just as they curse the nation, curse democracy, I am fully confident that the country is going to become stronger, democracy is also going to become stronger, and we are destined to become stronger.
Respected Mr Speaker,
These are the people who do not have faith in the capabilities of the country. They do not have faith in the hard work of the nation, they do not believe in the achievements of the country. A few days ago, I said that in the next term of our government, in the third term, India will become the world's third-largest economy.
Respected Mr Speaker,
Now, if they had even a little bit of trust in the future of the country. When we make the claim that in the coming five years, in the third term, we will elevate the country's economy to the third position, a responsible opposition should ask, "Alright, tell us how you're going to do it, Nirmala ji, tell us how you are going to do it. Modi ji, tell us how you're planning to achieve it. Show us your roadmap - do this, or do that." Now, I have to teach all these things as well. But, they could have offered some suggestions. They could have said, "We will go among the people during elections and explain that while they (the ruling party) talk about the third position of the country, we will bring the country to the first position and achieve this and that." But this is the tragedy with our opposition and its political discourses. What are the people from the Congress saying? Look at the deprivation of their imagination. After staying in power for so many years, why are we still hearing inexperienced remarks?
What do they (Congress members) say? They claim that there's no need to do anything to reach this goal; it will happen naturally to secure the third position. I think it's because of this mindset that they have been dormant for so many years, believing that things will happen on their own. They say that the country will reach the third position without doing anything. And if we consider the Congress's perspective, if everything is going to happen on its own, it implies that the Congress lacks policy, intention, vision, understanding of the global economy, and knowledge of India's economic strength.
Respected Mr Speaker,
This is the reason why poverty was exacerbated during Congress's rule. The country was on the verge of bankruptcy in 1991. The economy ranked around the tenth, eleventh, twelfth position in the world, fluctuating in between during the rule of the Congress party. However, India had secured its place in the top five after 2014. Congress members might think that this transformation happened through some kind of magical wand. But today, I want to inform the House, respected Speaker, that "Reform, Perform, and Transform" were achieved through meticulous planning, hard work, consistent effort, and perseverance. It's due to these plans and unwavering hard work that our country has reached this point. This dedication to planning and hard work will continue, with new reforms as needed, channelling full force into performance, and the result will be that we will reach the third position.
Respected Mr Speaker,
I want to express the country's confidence in words as well. And the country's belief is that when you move a no confidence motion in 2028, this nation will already be among the top three. This is the country's belief.
Respected Mr Speaker,
Our opposition friends have a disposition replete with disbelief. We gave the call for the Swachh Bharat Abhiyan from the Red Fort. However, they consistently expressed disbelief. How could this be possible? Even Gandhi ji gave a call and spoke about it, what happened? How can cleanliness be achieved? Their thoughts are filled with disbelief. We emphasized the need for toilets to liberate mothers and daughters from open defecation, and then they question, can such issues be discussed from the Red Fort? “Is this the country's priority?” When we spoke about opening Jan Dhan accounts, they responded with the same disappointment. “What is the Jan Dhan account? Where is the money in the hands of the poor? What's in their pocket? What will they bring and what will they do?” We talked about yoga, we talked about Ayurveda, we talked about promoting it, but even that was met with cynicism. We discussed "Start-up India," and they spread disappointment about that too. “Nobody can create a start-up”. We talked about Digital India, and what grand speeches were given by learned individuals. “The people of India are illiterate and they don't even know how to use a mobile phone. How will the people of India embrace digital?” Today, the country is progressing in Digital India. We talked about "Make in India." Wherever they went, they made fun of "Make in India."
Respected Mr Speaker,
The history of the Congress party and its associates has been such that they have never had faith in India or its capabilities.
Respected Mr Speaker,
And they placed their trust in whom? I would like to remind the House today. Pakistan used to carry out attacks along the border. Every day, terrorists would come to our country and after that, Pakistan would raise its hands, deny any responsibility, and claim that they had no involvement. No one was ready to take responsibility. Despite this, they had so much love for Pakistan that they immediately believed whatever Pakistan said. Pakistan used to say that terrorist attacks will continue, but talks should also continue. Congress used to believe them to the extent that they thought if Pakistan is saying it, it must be true. This is their mindset. Kashmir was burning in the fire of terrorism day and night. It continued to burn, but the Congress government had no faith in Kashmir or its common citizens. They had faith in the Hurriyat, they had faith in separatists, and they had faith in those who carried the flag of Pakistan. India conducted surgical strikes against terrorism. India carried out airstrikes, but they had no faith in the Indian armed forces. They had faith in the claims of our enemies. This was their disposition.
Mr Speaker,
Today, whenever anyone speaks ill of India in the world, they immediately believe in it and catch onto it. They have such a magnetic power that enables them to grasp anything against India instantly. For example, if any foreign agency says that many countries facing hunger are better off than India, even if it's a false statement, they catch onto it and start spreading it in India, holding press conferences. What fun they get in tarnishing India's reputation. They have a tendency to pay attention to baseless things which have no value, and then they immediately amplify it in India, make efforts to spread it. When the Corona pandemic struck, India's scientists developed the Made in India vaccines. But they didn't have faith in India's vaccines; they had faith in foreign vaccines. This is their mindset.
Respected Mr Speaker,
Millions of citizens of the country have shown their faith in India's vaccines. They don't have faith in India's capabilities. They don't have faith in the people of India. But I want to tell this House that even this country has a deep sense of No Confidence towards Congress. Congress has become so immersed in its arrogance, so engulfed in its ego, that it can't even see the ground beneath its feet.
Respected Mr Speaker,
It has taken decades for the Congress to achieve victory in many parts of the country. In Tamil Nadu, the Congress last won in 1962. For 61 years, the people of Tamil Nadu have been saying "No Confidence" in the Congress. In West Bengal, the Congress last won in 1972. For the past 51 years, the people of West Bengal have been expressing "No Confidence" in the Congress. In Uttar Pradesh, Bihar, and Gujarat, the Congress last won in 1985. For the past 38 years, the people there have been saying "No Confidence" in the Congress. In Tripura, the Congress last won in 1988. For 35 years, the people of Tripura have been expressing "No Confidence" in the Congress. In Odisha, the Congress last won in 1995. For the past 28 years, Odisha has been giving the same answer: "No Confidence" in the Congress. "No Confidence" in the Congress.
Respected Mr Speaker,
In Nagaland, the Congress last won in 1988. People here have also been expressing "No Confidence" in the Congress for the past 25 years. "No Confidence" in the Congress. In Delhi, Andhra Pradesh, and West Bengal, the Congress doesn't even have a single legislator. The people have repeatedly expressed "No Confidence" in the Congress.
Respected Mr Speaker,
On this occasion, I want to talk about something for the benefit of everyone. I'm speaking for your well-being. You will become tired, very tired. I am telling you for your own good. Today, on this occasion, I also want to express my condolences to our opposition colleagues. Just a few days ago, you jointly carried out the last rites of a nearly two-decade-old UPA in Bengaluru. You carried out its final rites. According to democratic practices, I should have expressed sympathy and condolences at that moment. I should have expressed empathy. But it's not my fault for the delay, because while you were performing the last rites of UPA on the one hand, on the other hand, you were celebrating and jubilating. You were celebrating by putting new plaster on an old ruin, celebrating putting new paint on an old wall. You made such a grand show of displaying an electric vehicle for a decades-old scrap car, and interestingly, you started fighting over who should get the credit for it even before the show could end. I was amazed that you would go among the people with this alliance. I want to tell my opposition colleagues that the one you are following doesn't even understand the essence and values of this country. Generations after generations, these people couldn't even comprehend the difference between red chilli and green chilli. But I know many of you, you are the ones who understand the Indian psyche, you are the ones who understand the temperament of India. The reality of those who try to deceive by changing appearances becomes evident. It is said for those who only have the support of a name:
दूर युद्ध से भागते, दूर युद्ध से भागते
नाम रखा रणधीर,
भाग्यचंद की आज तक, सोई है तकदीर,
(While fleeing from distant wars, fleeing from distant wars,
But named as the warrior Randhir,
Bhagyachand's destiny remains dormant till today)
Respected Mr Speaker,
Their plight is such that to keep themselves alive, they had to seek refuge in the NDA. But their habit of arrogance, denoted by the letter ‘I’, doesn't leave them. Hence, they added two ‘I’s in the NDA. These are two ‘I's of arrogance! The first ‘I’ is the arrogance of twenty-six parties, and the second ‘I’ is the arrogance of one family. They have also snatched NDA and shattered pieces of India - I.N.D.I.A.
Respected Mr Speaker,
Let our DMK brothers listen, let the Congress members also listen. Mr Speaker, the UPA believes that by using the name of the country, its credibility can be enhanced. But the supporting parties of the Congress, the unwavering companions of the Congress, a minister in the Tamil Nadu government, just two days ago, said, 'I.N.D.I.A.' holds no significance for them. 'I.N.D.I.A.' holds no significance for them. According to them, Tamil Nadu doesn't even exist within India.
Respected Mr Speaker,
Today, I want to say with pride that Tamil Nadu is that state where the streams of patriotism have always flowed. The state that gave us Rajaji, the state that gave us Kamaraj, the state that gave us MGR, the state that gave us Abdul Kalam. Today, this Tamil Nadu is echoing these voices.
Respected Mr Speaker,
When there are individuals within your alliance who deny the existence of their own country, then where will your vehicle come to a halt? Take a moment for introspection and if there is a shred of conscience left, do contemplate upon it.
Respected Mr Speaker,
Their perspective on their own name is not for today, the fascination they have with their own name is not for today. This perspective is decades old. They believe that by changing their name, they can rule over the country. The poor see their name everywhere, but their actions are nowhere to be seen. Their name is on hospitals, but there is no treatment. Their name hangs over educational institutions, roads, parks; their name is on schemes for the welfare of the poor, sports awards, airports, museums. They initiated plans under their name, and then they resorted to corruption worth billions of rupees under those very plans. The person on the last mile of society wanted to see work happening at the grassroots level, but what they got was just the family's name.
Mr Speaker,
Nothing related to the identity of the Congress truly belongs to them. They have nothing which belongs to them. From election symbols to ideologies, everything that the Congress claims as their own has been borrowed from someone else.
Respected Mr Speaker,
To cover up their shortcomings, they have not only borrowed election symbols and ideologies, but it shows the arrogance of the party for the changes that have taken place. It also shows how they have been in a state of denial since 2014. Who was the founder of the party? A.O. Hume was a foreigner who established the party. You are aware that in 1920, a new energy was infused into India's struggle for freedom. A new flag was raised, and the nation embraced it. However, the Congress, seeing the power of that flag, decided to take it away as well. They looked at the symbol and thought it would be suitable for driving the political vehicle. This game has been going on since 1920. They thought that if people see the Tricolour flag, they will believe that they are being talked about. They played this game, using even the name of Gandhi to sway voters. Each time, they have stolen that as well. Look at the election symbols of Congress - two bulls, a calf, and a clenched fist. These symbols represent their actions, their mindset, and clearly show that everything is centred round one family's control.
Respected Mr Speaker,
This is not an I.N.D.I.A. alliance, this is not an I.N.D.I.A. alliance. This is a ‘Ghamandiya’ (arrogant) alliance. And everyone wants to become the groom in this procession. Everyone wants to become the Prime Minister.
Respected Mr Speaker,
This alliance hasn't even considered where you are with whom in which state. In West Bengal, you are against the TMC and Communist Party, but in Delhi, you are together. And Adhir Babu, what was the behaviour of the Communist Party towards you during the 1991 West Bengal Assembly elections. It is still recorded in history. Well, 1991 is now in the past, but last year in Wayanad, Kerala, those who vandalized the Congress office, they are now friendly with them. They can change their label from the outside, but what about their old sins? Those very sins will drown you. How will you hide these sins from the public? You cannot hide, and the state they are in today, that's why I want to say:
अभी हालात ऐसे हैं, अभी हालात ऐसे हैं
इसलिए हाथों में हाथ,
जहां हालात तो बदले,
फिर छुरियां भी निकलेंगी।
(The current situation is like this, the current situation is like this
that's why hands in hands,
where conditions will change,
even knives will be drawn)
Respected Mr Speaker,
This arrogant alliance is the biggest representation of dynastic politics in the country. The freedom fighters of our nation, the framers of our Constitution, always opposed dynastic politics. Mahatma Gandhi, Sardar Vallabhbhai Patel, Dr. B.R. Ambedkar, Dr. Rajendra Prasad, Maulana Azad, Gopinath Bordoloi, Loknath Jayaprakash, Dr. Lohia, and all the names you see, they openly criticized dynastic politics because it harms the common citizens of the country. Dynastic politics deprives the ordinary citizen of their rights and privileges, and these eminent figures always emphasized that the country must move away from a system based on family, name, and money. However, the Congress has never liked this idea.
Respected Mr Speaker,
We have always seen how those who oppose dynastic politics are treated with hatred. The Congress party favours dynastic politics. The Congress party favours feudalism, where the big leaders and their sons and daughters occupy top positions. Even those who are outside the family circle, for them, the message is clear: unless you become part of this royal court, you have no future. This has been their approach. This feudal system has led to the fall of several wickets, damaging the rights of many. The Congress used all its might to defeat Baba Saheb Ambedkar twice. Congress leaders mocked Dr. Ambedkar's clothes; those are the same people. Babu Jagjivan Ram questioned the Emergency, and even he was not spared by the Congress. He was tortured. There are several personalities like Morarji Desai, Chaudhary Charan Singh, Chandrashekhar ji, whose rights were consistently undermined due to the feudal mindset. Those who were not part of this feudal system, those who were not part of the dynastic politics, even placing their portraits in Parliament was met with resistance. Their portraits were allowed in the Central Hall when the BJP-led non-Congress governments came to power after 1990. Lohia ji's portrait was placed in Parliament in 1991 when a non-Congress government was formed. Netaji's portrait was placed in 1978 when the Janata Party was in power. Lal Bahadur Shastri and Chaudhary Charan Singh's portraits were placed in 1993 by the non-Congress government. Congress has always downplayed Sardar Patel's contributions. Our government had the good fortune to build the Statue of Unity, the tallest statue in the world, as a tribute to his legacy. We established the Prime Minister's Museum in Delhi, paying homage to all former Prime Ministers. The PM Museum stands above party lines, beyond party affiliation. They don't even realize that if someone outside their family becomes Prime Minister, they don't accept or recognize it.
Respected Mr Speaker,
Many times, even with the intention of saying something negative, when an effort is made, some truth also emerges. And it's true that we all have experienced this sometimes that the truth does come out. Hanuman didn't burn Lanka; it was the arrogance that caused the fire. And this is absolutely true. Look, the public is also a form of Lord Rama. And that's why 400 became 40. Hanuman didn't burn Lanka; it was the arrogance that burned it, and that's why it became 400 to 40.
Respected Mr Speaker,
The truth is that the country's people have elected a full majority government twice after thirty years. But how come the son of a poor man could end up here? The rights you had, the values you held for your family generations, how did he end up here? This thorn still troubles you, it doesn't let you sleep. And the people of the country won't let you sleep either and they won't let you sleep in 2024 either.
Respected Mr Speaker,
There was a time when cakes were cut on their birthdays inside airplanes. Today, that same airplane carries vaccines for the poor. That's the difference.
Respected Mr Speaker,
There was a time when clothes for dry cleaning used to come by airplane. Today, the poor, wearing ‘Hawai Chappals’, are flying in airplanes!
Hon'ble Mr. Speaker,
There was a time when naval warships were used for vacations and for having fun. Today the same naval ships are used to bring back Indians stranded abroad to their homes, and to bring the poor back to their homes.
Hon'ble Mr. Speaker,
Those who are royal in terms of their conduct, behaviour and character, and whose minds work like that of a modern monarch, they ought to have problems with a poor man's son standing here. After all, they are famous people by name while I believe in work.
Hon'ble Mr. Speaker,
I get an opportunity to say certain things on certain occasions for which I do not have to decide beforehand. There are many such coincidences when these things happen. Just look at the coincidence - yesterday, somebody mentioned speaking from the heart. The country has known the condition of their for a very long time, but now people also know about their heart.
And Mr. Speaker,
Their love for Modi is so strong that they think of Modi 24 hours a day and even in their dreams. If Modi drinks water in the middle of his speech, they would brag, "Modi has been taught a lesson”. If I venture out in the hot summer to see the public, and wipe my sweat in the process, then they would again say, "look, Modi is sweating”. Look at their method of survival! I quote from the lines of a song:-
डूबने वाले को तिनके का सहारा ही बहुत,
दिल बहल जाए फकत, इतना इशारा ही बहुत।
इतने पर भी आसमां वाला गिरा दे बिजलियां,
कोई बतला दे जरा डूबता फिर क्‍या करे।
Hon'ble Speaker,
I understand the problem of Congress. For years, they have been trying to launch the same old failed product again and again. Every time that launch fails. And as a result, their hatred towards the voters has also touched the sky. Their launch fails, and as a result they direct that frustration and hatred towards the public. But what do the PR people propagate? They call it a 'Mohabbat Ki Dukaan' (shop of love) and that's where their ecosystem starts from. But the people of the country are terming it as 'Loot Ki Dukaan' and marketing lies. There is hatred, there are scams, there is appeasement, and twisted minds. The country had been burning in the fire of dynastic politics for decades. And your shop has sold emergency, division, atrocities on Sikhs, and several lies; it has sold the history and the evidence of Uri's truth! Shame on you sellers of hatred, because you have sold the self-respect of the army!
Hon'ble Speaker,
Many of us sitting here are from rural or poor backgrounds. Here in this house a large number of people come from villages and small towns and if a person from the village goes abroad, he keeps talking about it for years. Even if he goes abroad once or twice, he keeps mentioning that visit for years. It is quite natural for a poor person from the village who never even visited Delhi or Mumbai but got a chance to visit America or Europe, to keep mentioning about his trips. Similarly, those who have never grown a radish in a pot, are bound to get surprised on seeing an entire field.
Mr. Speaker,
These people, who have never been on the ground, who have always seen the poverty of others from inside their cars just by rolling the window of the car down, are finding everything surprising. When such people describe the condition of India, they forget that their family ruled India for 50 years. In a way, while describing this form of India, they are mentioning the failures of their forefathers. History is a witness to this. And they won't succeed in it; that's why they keep launching new ways or methods.
Hon'ble Speaker,
These people know that their new shop will shut down in a few days. And today in the midst of this discussion, I would like to caution the people of the country about the economic policy of this arrogant coalition. This arrogant coalition in the country wants such an economy, which makes the country weak, rather than making it strong. We can clearly see that the Congress and its allies want to move forward with economic policies followed by the countries around us. They are playing the game of getting votes by misusing the treasury. Just look at the condition of the countries around us. And I want to tell the country that I don't expect them to change, but the public will definitely force them to mend their ways.
Hon'ble Speaker,
These incidents are causing a bad impact on our country as well as our states.The people of these states are facing the consequences and new burdens because of empty promises made to win the elections. And announcements are being made to stall the development projects.
Hon'ble Speaker,
I can clearly see the result of the economic policies of this arrogant coalition. And that's why I want to warn the countrymen, tell them the truth. These people, this arrogant alliance, is the guarantee of India's bankruptcy. India's bankruptcy is guaranteed. It is a guarantee to sink the economy. This is a guarantee of double digit inflation. This is a guarantee of policy paralysis. It's a guarantee of Instability. This is a guarantee of corruption. This is a guarantee of appeasement. This is the guarantee of dynastic politics. This is a guarantee of massive unemployment. This is a guarantee of terror and violence. This is a guarantee of pulling India back by two centuries.
Hon'ble Mr. speaker,
They can never give a guarantee of making India a top 3 economy. Modi guarantees to the country that in my third term, I will bring India to the top 3 position. This is my guarantee to the country. However, they can never even think of making the country developed. These people cannot do anything in that direction.
Hon'ble Speaker,
Those who do not have trust in democracy are ready to narrate first but do not have the patience to listen. They verbally abuse and run away; throw garbage and run away; spread lies and run away. This is their game. This country cannot expect anything more from them. If they had shown some interest in the Home Minister's discussion on Manipur, only then Manipur could have been discussed in detail. Every aspect could have been discussed. And they too could have got a chance to say a lot of things. But they were not interested in the discussion and yesterday when Amit bhai had placed the matter in detail, the country was also surprised to see that these people could spread lies to that extent. These people have committed such grave sins and today when they have brought the motion of no confidence and spoke on the whole issue of no confidence, then it is the responsibility of the Treasury Bench to reveal the confidence of the country, to give new strength to the confidence of the country and give a befitting reply to those who don't have any trust. We wanted to hold discussions for Manipur alone; the Home Minister had written a letter stating the same. It was a matter related to his department. But there was no courage on their part; there was no intention and there was no willingness but only evil intentions.
Hon'ble Speaker,
On the situation in Manipur, the country's Home Minister Shri Amit Shah explained the entire matter in detail yesterday for two hours and with great patience without an iota of politics. He expressed the concern of the government and the country and also tried to raise awareness in the people of the country. It was intended to convey a message of trust and confidence to Manipur on behalf of the entire House. There was also an attempt to educate the general public. It was a sincere effort to find a way out for the betterment of the country and alleviating the problem of Manipur. But they can't think of anything except politics. That's why they decided to play these games.
Hon'ble Mr. Speaker,
Although Amit Bhai explained everything in detail yesterday, a court delivered its decision in Manipur. Now, we are well aware of the things happening in the courts and the circumstances that were created in its favour and opposition. The period of violence has started and many families have faced several difficulties. Many even lost their near and dear ones. A serious crime has been committed against women and this crime is unforgivable and the central government and the state government are making concerted efforts to get the culprits punished severely. And I want to assure all the citizens of the country that the way the efforts are going on, peace will definitely prevail in the near future. Manipur will once again move forward with a new confidence. I also want to urge the people of Manipur, and tell the mothers, sisters and daughters that the country is with you, this house stands with you. Whether someone is there or not, we all together will find a solution to this challenge. Peace will be established there once again. I assure the people of Manipur that no stone will be left unturned to ensure that Manipur moves forward on the path of development at a fast pace.
Hon'ble Mr. speaker,
Whatever has been said about Mother Bharti here in the House has deeply hurt the sentiments of every Indian. I do not know what's wrong. Does the same happen to anyone without power? Can't they live without power? And what kind of language are they using?
Hon'ble Speaker,
I don't know why some people are wishing death for Mother India. What could be a greater misfortune than this? These are the people who sometimes talk about killing democracy, as well as the constitution. Actually, whatever is in their mind is reflected in their work. I am surprised and who are these people? Has this country forgotten 14th August, the day of partition? This day reminds us of the pain, the suffering and the screams even today. These are the people who had divided Maa Bharti into three pieces. When Maa Bharti had to be freed from the shackles of slavery, and the fetters had to be broken, these people instead had cut off the arms of Maa Bharti. Maa Bharti was cut into three pieces. So how dare these people talk about such a thing.
Hon'ble Speaker,
These are the people who even divided the Vande Mataram song that had inspired the great personalities to die for the country, that had become the voice of awareness in every corner of India. Due to the politics of appeasement, not only did they divide Maa Bharti into pieces, they also divided Vande Mataram song into pieces. These are the people, Hon'ble Speaker, who raise the slogan 'Bharat tere tukde honge'. They encourage this gang who raise such a slogan. They are encouraging slogans like 'Bharat tere tukde honge'. They are supporting those people who say that if the small corridor near Siliguri connecting the North East is cut off, the North East will be separated. They are the ones who support such people.
Hon'ble Speaker,
These people who have walked out, wherever they are, just ask them what is Kachchatheevu? Someone ask them what Kachchatheevu is? They make tall claims, but today I want to tell them what Kachchatheevu is and where did this Kachchatheevu come from? Just ask them, they are trying to mislead the country by writing such things. And these people from DMK, their government, their Chief Minister write letters to me. They still write and say, Modi ji bring Kachchatheevu back. What is Kachchatheevu? Who did it? Beyond Tamil Nadu, and right before Sri Lanka, someone had given away an island to another country. When was it given? Where did it go? Wasn't it a part of Mother India? Was it not a part of Maa Bharti? And you cut that off too. Who was in power at that time? This happened under the leadership of Smt Indira Gandhi. The history of Congress has been all about dividing Mother India.
Hon'ble Speaker,
And what has been the Congress's love for Maa Bharti? What has been the love for the people of Bharat? I want to place one truth in front of this House with great pain. They will not be able to understand this pain. I used to roam around in North-East and used to be there even when I wasn't into politics. I have an emotional attachment towards that area. They have no idea.
Honourable Speaker,
I want to place three contexts before you in front of the House. And I want to say with great pride as the countrymen are listening. First incident March 5, 1966- On this day the Congress got the helpless civilians attacked in Mizoram through its air force. And there was a serious controversy. Congress should answer whether it was the Air Force of any other country. Were the people of Mizoram not the citizens of my country? Was their security the responsibility of the Government of India or not? March 5, 1966- the Air Force attack; the innocent civilians were attacked.
And Mr. Speaker,
Even now, on March 5th, the whole of Mizoram mourns. Mizoram is unable to forget that pain. They have never tried to help them heal the wound. They never felt any sorrow for that. And Congress has hidden this truth from the country, friends. They have hidden this truth from the country. Is it right to get the civilians attacked by the Air Force in our own country? Who was ruling at that time – Indira Gandhi. The Akal Takht was attacked. It is still fresh in our memory. They had developed this habit in Mizoram. And that's why they went on to attack the Akal Takht in my own country, and now they are preaching us.
Hon'ble Mr. Speaker,
They have killed the trust of the people in the North-East. Those wounds emerge in the form of one problem or the other. It is because of their own deeds.
Hon'ble Speaker,
I would like to mention another incident and that incident is the dreadful radio broadcast of 1962 which is still stinging the people of North East like a spike. When China had attacked our country, the people in every corner of the country were expecting India to protect them, to provide them some help; they were expecting that their lives and property would be saved, the country would be saved. The people went out to fight with their hands, but what did Pandit Nehru say on the radio, ruling from Delhi, in such a critical hour? He was the only leader at that time. But he said... "My heart goes out to the people of Assam". That was the condition. That broadcast continues to sting the people of Assam even today. How did Nehru ji leave them to their fate. We want the answers now.
Hon'ble Mr. Speaker,
Lohiaists have left already but I wanted to tell them something, these people who call themselves the heirs of Lohia ji and who were speaking loudly in the House yesterday, lifting their fists in the air. Lohia ji had once made serious allegations against Nehru ji. And these were Lohia ji's words - How negligent and how dangerous is this! An area bigger than 30,000 square mile was closed in a cold storage and was deprived of any development. Lohia ji had accused Nehru ji – ‘What is your attitude towards the North-East? You have never tried to understand the heart and feelings of the people of the North-East’. 400 ministers of my Ministries spent nights not only at the State Headquarters, but also at the District Headquarters.
And I've visited 50 times. This is not just a figure, it is our dedication. This is dedication towards the North-East.
Hon'ble Speaker,
And every work of Congress revolves around politics, elections and government. Those regions where they have won more seats, it's easier for them to play their politics and they are forced to do something there. But in the North-East? The country is listening. In the North-East where they had only a few seats, that region was not acceptable to them. They did not pay any attention towards them. They had no sympathy towards the interests of the citizens of the country.
Hon'ble Speaker,
And that's why they meted out step-motherly treatment towards those regions where they had only a few seats. This has been in the DNA of the Congress. Just look at the history of the last several years. They had this same attitude towards the North-East; but now see, due to my efforts during the last 9 years, I can confidently say that for us, the North-East is our most beloved part. Today, the problems of Manipur are being presented in a way as if this situation had arisen now. Yesterday, Amit Bhai explained in detail what the problem was and how it happened. But today I want to say very seriously that the root cause of these problems in the North East is Congress. The people of North East are not responsible for this, but the politics of the Congress is responsible for this.
Hon'ble Mr. Speaker,
Manipur is deeply rooted in Indian culture; Manipur has a rich heritage of devotion; Manipur has the legacy of freedom struggle and Azad Hind Fauj; Manipur has made innumerable sacrifices. Such a great land of ours was getting sacrificed in the fire of separatism during the Congress rule. After all, why?
Hon'ble Mr. Speaker,
I also want to remind all of you, friends, that my brothers here from the North-East are aware of everything. In Manipur, there was a time when every system used to run according to the wish of extremist organizations. Everything happened according to their whims, and at that time which government was there in Manipur? Congress! Which government was in power when Mahatma Gandhi's photo was not allowed in government offices? It was Congress. Which government was in Manipur when a bomb was hurled at the statue of Netaji Subhas Chandra Bose at the Azad Hind Fauj Museum in Morang? It was Congress. Which government was there in Manipur then? Congress.
Hon'ble Mr. Speaker,
Which government was there in Manipur when it was decided not to allow the national anthem to be played in schools in Manipur? Congress. A campaign was launched to burn all the books, all the invaluable knowledge and heritage in libraries, which government was there during that campaign? Congress. When the bells of the temple in Manipur used to stop at 4 in the evening, everything was put under a lockdown, and it had become very difficult to worship because everything had to be guarded by the army. Which government was there in Manipur? Congress.
Hon'ble Mr. Speaker,
Which government was there in Manipur when devotees were killed by hurling bombs at the ISKCON temple in Imphal? Congress. The IAS, IPS officers had to pay a part of their salary to these extremists if they wanted to work there. Only then they could live peacefully there. Which government was there? Congress.
Hon'ble Mr. Speaker,
Their pain is selective, their sensitivity is selective. Their scope starts from politics and proceeds with politics. They neither can think for humanity, nor can think for the country. They can't even think about the problems of the country. They don't understand anything except politics.
Hon'ble Mr. Speaker,
The government that is in Manipur now and for the last six years is constantly trying with a dedicated spirit to find a solution to these problems. No one can forget the era of bandh and blockeds. In Manipur there used to be bandhs and blockades. Today it has become a thing of the past. Efforts are being made continuously to create trust to take everyone along for the establishment of peace, and will continue in the future as well. And the more we keep politics away, the faster will be the establishment of peace. This is what I want to assure the countrymen.
Hon'ble Mr. Speaker,
The North-East may seem distant to us today, but the way South-East Asia is developing, the way the importance of ASEAN countries is increasing, that day will not be far away when our North-East is going to become the centre point from the global perspective along with the progress of our East. And I can clearly see this. That is why today I am striving hard with all my might for the progress of the North-East, not for votes. I am well aware of how the new structure of the world is going to create an impact for the countries of South-East Asia and ASEAN and how the importance of the North-East is going to increase and how the glory of the North-East will once again be enhanced. I can see it happening and that's why I am engaged with this task.
Hon'ble Mr. Speaker,
And that is why our government has given topmost priority to the development of the North-East. In the last nine years, we have spent lakhs of crores of rupees on the infrastructure of the North-East. Today, modern highways, modern railways, modern new airports are becoming the identity of the North-East. Today for the first time Agartala is connected with railways. Goods train has reached Manipur for the first time. For the first time, modern trains like Vande Bharat are operating in the North-East. For the first time, a green field airport has come up in Arunachal Pradesh. For the first time, states like Sikkim and Arunachal have air connectivity. For the first time, the North-East has become the gateway of international trade through waterways. For the first time, a medical institute like AIIMS has been opened in the North-East. For the first time, the country's first sports university is opening in Manipur. For the first time, institutions like the Indian Institute of Mass Communication are opening in Mizoram. For the first time, the participation of the North-East in the Union Cabinet has increased manifold. For the first time, a female MP from Nagaland has reached the Rajya Sabha. For the first time such a large number of people from the North-East have been honoured with Padma Awards. For the first time, a tableau of a hero like Lachit Borphukan from the North-East has been included in the Republic Day. For the first time in Manipur, the first Tribal Freedom Fighter Museum named after Rani Gaidinliu of the North-East has come up.
Hon'ble Mr. Speaker,
When we say Sabka Saath, Sabka Vikas, it is not a slogan for us, and these are not just words. It is an article of faith for us. There is commitment for us and we are the people who are dedicated towards the country. We had never ever thought that someday we would get the opportunity to be at a place like this. But it is the grace of the people of the country that they have given us the opportunity. So I assure the people of the country –
Every molecule of our being and every moment of our time is only for the countrymen!
Hon'ble Speaker,
Today I want to praise my opposition colleagues for one thing. Although they are not ready to accept the leader of the house as the leader, they haven't let me deliver any of my speeches but I have patience, stamina and I can tolerate to some extent and they get tired. But I appreciate one thing. As the leader of the house, I had given them the task in 2018 to bring a no-confidence motion in 2023 and they obeyed me. But sadly they couldn't do a good job of bringing the motion. They got 5 years between 2018 and 2023 but there was no preparation at all. There was no innovation; there was no creativity. They were not able to find issues. They have disappointed the country tremendously. Mr. Speaker, it's fine. We will give them another chance in 2028. But this time I would urge them to bring that no-confidence motion against our government in 2028 with some preparation beforehand. Find out some issues first. Why do you bring useless and trite agendas? The people of the country should feel slightly confident that you are capable of being in the opposition at least. You have lost that ability too. I hope you will do some homework. You will find plenty of people to carry out your arguments, shouting and sloganeering, but also use some mind.
Hon'ble Mr. Speaker,
Politics has its own place. Parliament is not a platform for that. Parliament is the highest respected institution in the country. And that's why MPs also need to be serious about it. The country is investing so many resources. The resources that rightfully belong to the country's poor are used here. Every moment here should be used for the country. But this seriousness is not visible in the opposition. That's why Mr. Speaker, this politics cannot go on like this. They have some spare time, so they would come to the Parliament. Is that how Parliament works? This is not right.
Hon'ble Mr. Speaker,
Let's go and visit the Parliament in our free time. Politics can be carried out with this spirit, but the country cannot be run. Here we have been given the job to run the country and therefore if they do not fulfil the responsibility, they are betraying their voters and they have betrayed them.
Hon'ble Mr. Speaker,
I have an unwavering faith, immense faith in the people of this country and I say with confidence, Mr. Speaker, that the people of our country have immense confidence and trust in a way. Even during the period of thousand years of slavery, they never let their inner belief shake. It is a society of unbroken trust, a society full of unbroken consciousness. It is a society that follows the tradition of 'dedication for fulfilling the resolutions'. Following the mantra of वयम् राष्ट्रांग भूता, this is the society which works for the country with the same sensitivity.
And so Mr. Speaker,
It is true that during the period of slavery, we were attacked a lot, we had to face a lot of problems, but the heroes of our country, the great men of our country, the thinkers of our country, the common citizens of our country never extinguished that flame of confidence. That flame was never extinguished and as the flame was never extinguished, we are enjoying that joy in the shadow of the beam of light.
Hon'ble Mr. Speaker,
In the last nine years, the confidence of the common man of the country is touching new heights and touching new aspirations. The youth of my country have started dreaming of competing with the world. And what could be more fortunate than this? Every Indian is full of confidence.
Hon'ble Mr. Speaker,
Today's India neither comes under pressure nor accepts pressure. Today's India does not bend before anyone; today's India does not get tired; today's India does not stop. It takes the rich heritage and resolutions with confidence and this is the reason, when the common man of the country starts believing in the country, it also inspires the world to believe in India. Today, since the world has trust in India, one of the reasons is that the people of India have increased their self-confidence. This is the power, please don't try to break this belief. This is the opportunity to take the country forward. If you can't understand this, then please keep quiet. Wait for a while but don't try to break the country's trust by betraying it.
Hon'ble Mr. Speaker,
In the past years, we have been successful in laying a strong foundation of developed India and have dreamed of 2047 when the country will celebrate 100 years of independence. The ‘Amritkaal' began as soon as 75 years of independence were completed. And we are in the early years of ‘Amritkaal'. So I say with this confidence that the foundation which is moving forward with strength today, it is the same strength of that foundation that in 2047 India will be a developed India. And it will be possible with the hard work of the countrymen, with the confidence of the countrymen, with the determination of the countrymen, with the collective power of the countrymen, and with the unbroken efforts of the countrymen. This is what I believe.
Hon'ble Mr. Speaker,
Probably the words spoken here will go on record, but history is going to witness our actions, the actions which have been a strong foundation for realizing the dream of a prosperous India. Hon'ble Speaker, with this belief, today I came in front of the House to clarify a few things and with a lot of self-control, just laughing at each of their abuses, keeping my mind cool, I encouraged 140 crore countrymen to fulfill their dreams, keeping the resolutions in front of my eyes. This is what is in my mind. And I would urge the friends in the House, to recognize the moment and to walk together. Manipur has faced serious problems in this country before, but we have found solutions together. So let's walk together, let's move ahead by giving confidence to the people of Manipur. At least don't undermine the role of Manipur by playing politics. Whatever happened there is unfortunate. But our solution should be to understand that pain and act as a medicine for that pain.
Hon'ble Mr. Speaker,
There has been a lot of rich discussion on this side. We have got the opportunity to give a detailed account of the work of the government one by one, for 1.5 hours. And if this motion was not brought against us, then perhaps we would not have got the opportunity to say so much in such detail. So once again I express my gratitude to those who brought this motion but this motion is a motion of betrayal of the country. This is a motion that should be rejected by the people of the country and with that, I once again express my heartfelt gratitude to you hon'ble Speaker, and end my speech. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.