প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারতমচা করোর ১৪০গী থবকশিংনা ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ৫শুবা ইকোনোমি ওইবা ঙম্বনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে
মশানা মশাবু থবক পীজনবা লুপা করোর লাখ ২০ থাদুনা সরকারনা নহারোল করোর ৮ মতেং পাংলে: শ্রী নরেন্দ্র মোদী
কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা লুপা করোর লাখ ৩.৫গী লোন পীদুনা সরকারনা এম.এস.এম.ইশিং শেন পুৎথবদগী কনখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনাগী মতেংদগী মীওই করোর ৮না মীওই অনি নত্ত্রগা অনিদগী হেনবদা থবক পীরে: শ্রী মোদী
পোৎকী মমল হেনগৎলকপা মখা তানা থেংননবা প্রধান মন্ত্রীনা ৱাশকখ্রে
15 AUG 2023 2:52PM by PIB Imphal
ভারতকী ৭৭শুবা নিংতম্বা নুমিৎ থৌরমদা লাল কিলাদগী ৱা ঙাংবদা, ভারতমচা করোর ১৪০গী থবকশিংনা ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ৫শুবা ইকোনোমি ওইবা ঙম্বনি হায়না প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মসি সরকারনা নারোন্দা শেন হুরানবা থিংবা, অকনবা ইকোনোমি অমা শেমগৎপা অমসুং লায়রবশিংগী য়াইফনবা শেন খ্বাইদগী য়াম্না চাদিং তৌবদগী ওইথোকপনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি ঐনা লৈবাক অসিগী মীয়ামদা হায়নিংবদি লৈবাক অসিগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎলকপা মতমদা, শেনফম অদু লৈবাক্কী পুক্কৈ চোন্দে, মসিনা লৈবাক অসিগী তৌবা অমসুং লৈবাক অসিগী মীয়ামগী তৌবা ঙম্বা হেনগৎলকই। লৈবাক অসিগী মীয়ামগী য়াইফনবা শিকি অমা ফাওবা চাদিং তৌনবা সরকারনা ৱাশক লৌরবা মতমদা মশা মরোমদোম মসিগী ফল ফংগনি। চহি ১০গী মমাঙদা, ভারত সরকারনা রাজ্যশিংগী লুপা করোর লাখ ৩০ চাদিং তৌখি। হৌখিবা চহি ৯দা মসিগী মশিং অসি লুপা করোর লাখ ১০০ য়ৌরে। হায়রিবা মশিং কয়া অসি উবদা, অচৌবা অওনবা অমা লাক্লে হায়বা অদোম ফাওগনি অমসুং মসিনা তৌবা ঙম্বা অঙকপা ফংনা হেনগৎলে।
মশানা মশাবু থবক পীজবগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, মশানা মশাবু থবক পীজনবা নহারোলশিংদা লুপা করোর লাখ ২০ হেন্না পীখ্রে। মীওই করোর ৮ অনৌবা ললোন-ইতিক্কী থবক হৌখ্রে অমসুং ললোন-ইতিক তৌবা মীওই খুদিংমক্না মীওই অমা নত্ত্রগা অনি থবক পীরে। মরম অদুনা, মুদ্রা য়োজনাগী কান্নবা ফংলবা মীওই করোর ৮না অনৌবা মীওই করোর ৮-১০ থবক পীরে।
কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মতাংদা, শ্রী মোদীনা হায়খি, কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা লুপা করোর লাখ ৩.৫গী লোন পীদুনা সরকারনা এম.এস.এম.ইশিং শেন পুৎথবদগী কনখি। মখোয় শিবা য়াদে, মখোয়দা থৌনা পীখি।
অনৌবা মিদল ক্লাসশিং থোরকপগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, লৈবাক অসিদা লায়রবা হন্থরকপা মতমদা, মিদল ক্লাসশিংগী শক্তি য়াম্না হেনগৎলে। লাক্লিবা চহি ৫গী মনুংদা লৈবাক অসি মালেমগী মকোক থোংবা ইকোনোমি অহুমগী মনুংদা চল্লগনি। ঙসি মীওই করোর ১৩.৫ লায়রবা কোকপদগী মিদল ক্লাসকী থৌনা হেনগৎলে। লায়রবশিংনা পোৎ লৈবা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎলে, মিদল ক্লাসকী ললোন-ইতিক তৌবা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎলে। খুঙ্গংদা পোৎ লৈবগী শক্তি হেনগৎলকপা মতমদা, সহরশিংদা শেন-থুমগী ফিবম য়াংনা চৎলে। অমগা অমগা শম্নবা অসি ঐখোয়গী শেন-থুমগী খোঙচৎনি। মসিদা থৌনা পীদুনা ঐখোয় মাঙলোমদা চৎখৎপা পাম্মী।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ইনকম তেক্সকী লিমিত লুপা লাখ ২দগী লুপা লাখ ৭তা হেনগৎলকপা মতমদা, তোলোব চাবা কাংবু অমসুং মরুওইনা মিদল ক্লাসশিং কান্নবা য়াম্না ফংলে।
হৌজিক মালেম্না অপুনবা ওইনা থেংনরিবা অৱাবশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, মালেম অসি হৌজিক ফাওবা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী অৱাবদগী কোকপা ঙমদ্রি অমসুং লালনা অনৌবা অৱাবা অমা পীরে। ঙসি মালেম অসিনা পোৎকী মমল হেনগৎলকপগী অৱাবা মায়োক্নরি।
পোৎকী মমল হেনগৎলকপা থিংনগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, পোৎকী মমল হেনগৎলকপা থিংনবা ভারতনা খ্বাইদগী ফবা থবকশিং পায়খৎলে। ঐখোয়গী থবকশিং অসিনা মালেমগী থবকশিংদগী হেন্না ফবনি হায়না ঐখোয়না খন্দে, পোৎকী মমল হেনগৎলকপগী অৱাবা হন্থহন্নবা মাইকৈ অসিদা ঐনা পায়খৎপা য়াবা থবকশিং পায়খৎকনি। মমল হেনগৎলকপা থিংনবা ঐনা মখা তানা হোৎনখিগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister attributes India’s rise to 5th largest economy in the world to efforts of 140 crore people of India
Government supported 8 crore youth with Rs. 20 lakh crore for self-employment: Shri Narendra Modi
Government buffered MSMEs from bankruptcy with Rs. 3.5 lakh crore loan support during COVID-19 Pandemic, says PM
8 crore citizens gave employment to one or two more people with help from Pradhan Mantri Mudra Yojana: Shri Modi
Prime Minister vows to continue fighting inflation
15 AUG 2023 2:52PM by PIB Delhi
Addressing from the ramparts of Red Fort on the 77th Independence Day, Prime Minister Shri Narendra Modi attributed the rise of India from 10th to 5th largest economy in the world to the efforts of 140 crore people of India. He said this has happened because this Government stopped leakages, created a strong economy, and spent maximum money for the welfare of the poor.
Prime Minister Shri Modi stated, “Today I want to tell the people that when the country becomes economically prosperous, it does not fill the treasury; it increases capacity of the nation and its peoples. Results will automatically come if the Government pledges to spend every penny towards the welfare of its citizens. 10 years ago, the Government of India used to send Rs. 30 lakh crore to the States. In the last 9 years, this figure has reached Rs. 100 lakh crore. Seeing these numbers, you will feel that such big transformation has happened with big increase in capacity!”
On the front of self-employment, Shri Modi said, “More Rs. 20 lakh crore have been given to the youth for self-employment for their occupation. 8 crore people have started new business and not only that, every businessman has given employment to one or two people. Therefore, 8 crore citizens benefitting from the (Pradhan Mantri) Mudra Yojana have the ability to provide employment to 8-10 crore new people.”
Referring to COVID-19 Pandemic, Shri Modi said, “MSMEs were not allowed to go bankrupt with the help of loans worth Rs. 3.5 lakh crore in the crisis of Corona virus. They were not allowed to die, they were given strength.”
On the new and aspiring middle class, Shri Modi said, “When poverty reduces in the country, the power of the middle class increases a lot. And I assure you with guarantee that in the coming five years the country will take its place in the first three world economies. Today the 13.5 crore people have come out of poverty to become the strength of the middle class. When the purchasing power of the poor increases, the business power of the middle class increases. When the purchasing power of the village increases, the economic system of the town and city runs at a faster pace. This interconnected is our economic cycle. We want to move ahead by giving it strength.”
Additionally, the Prime Minister said, “When the (exemption) limit of income tax is increased from Rs. 2 lakh to Rs. 7 lakh, then the biggest benefit is to the salaried class, especially to the middle class.”
Referring to the recent problems faced by the world collectively, the Prime Minister said, “The world has not yet emerged from COVID-19 Pandemic, and the war created a new problem. Today, the world is facing the crisis of inflation.”
Talking about fighting inflation, the Prime Minister said, “India has tried its best to control inflation. We cannot think that our things are better than the world, I have to take more steps in this direction to minimise the burden of inflation on my countrymen. My efforts will continue to tame inflation.”