Prime Minister's Office
Prime Minister attributes India’s rise to 5th largest economy in the world to efforts of 140 crore people of India
Government supported 8 crore youth with Rs. 20 lakh crore for self-employment: Shri Narendra Modi
Government buffered MSMEs from bankruptcy with Rs. 3.5 lakh crore loan support during COVID-19 Pandemic, says PM
8 crore citizens gave employment to one or two more people with help from Pradhan Mantri Mudra Yojana: Shri Modi
Prime Minister vows to continue fighting inflation
15 AUG 2023 2:52PM by PIB Delhi
Addressing from the ramparts of Red Fort on the 77th Independence Day, Prime Minister Shri Narendra Modi attributed the rise of India from 10th to 5th largest economy in the world to the efforts of 140 crore people of India. He said this has happened because this Government stopped leakages, created a strong economy, and spent maximum money for the welfare of the poor.
Prime Minister Shri Modi stated, “Today I want to tell the people that when the country becomes economically prosperous, it does not fill the treasury; it increases capacity of the nation and its peoples. Results will automatically come if the Government pledges to spend every penny towards the welfare of its citizens. 10 years ago, the Government of India used to send Rs. 30 lakh crore to the States. In the last 9 years, this figure has reached Rs. 100 lakh crore. Seeing these numbers, you will feel that such big transformation has happened with big increase in capacity!”
On the front of self-employment, Shri Modi said, “More Rs. 20 lakh crore have been given to the youth for self-employment for their occupation. 8 crore people have started new business and not only that, every businessman has given employment to one or two people. Therefore, 8 crore citizens benefitting from the (Pradhan Mantri) Mudra Yojana have the ability to provide employment to 8-10 crore new people.”
Referring to COVID-19 Pandemic, Shri Modi said, “MSMEs were not allowed to go bankrupt with the help of loans worth Rs. 3.5 lakh crore in the crisis of Corona virus. They were not allowed to die, they were given strength.”
On the new and aspiring middle class, Shri Modi said, “When poverty reduces in the country, the power of the middle class increases a lot. And I assure you with guarantee that in the coming five years the country will take its place in the first three world economies. Today the 13.5 crore people have come out of poverty to become the strength of the middle class. When the purchasing power of the poor increases, the business power of the middle class increases. When the purchasing power of the village increases, the economic system of the town and city runs at a faster pace. This interconnected is our economic cycle. We want to move ahead by giving it strength.”
Additionally, the Prime Minister said, “When the (exemption) limit of income tax is increased from Rs. 2 lakh to Rs. 7 lakh, then the biggest benefit is to the salaried class, especially to the middle class.”
Referring to the recent problems faced by the world collectively, the Prime Minister said, “The world has not yet emerged from COVID-19 Pandemic, and the war created a new problem. Today, the world is facing the crisis of inflation.”
Talking about fighting inflation, the Prime Minister said, “India has tried its best to control inflation. We cannot think that our things are better than the world, I have to take more steps in this direction to minimise the burden of inflation on my countrymen. My efforts will continue to tame inflation.”

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ଥାନ ପାଇବାର ଶ୍ରେୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୪୦କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଦେଇଛନ୍ତି
ସରକାର ୨୦ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ୮କୋଟି ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କୁ ଆତ୍ମ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ସରକାର ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇକୁ ୩.୫ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ସହାୟତା ଦେଇ କୋଭିଡ-୧୯ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କାଳରେ ଉଦ୍ଧାର କରିଥିଲେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାରେ ଆଠକୋଟି ନାଗରିକ ଜଣେ ବା ଦୁଇ ଜଣଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି : ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରାସ୍ପୀତି ବିରୁଦ୍ଧରେ ସଂଗ୍ରାମ ଜାରୀ ରଖିବାକୁ ବଦ୍ଧପରିକର
15 AUG 2023 2:52PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦଶମରୁ ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବାର ଶ୍ରେୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୧୪୦କୋଟି ଭାରତବାସୀଙ୍କୁ ଦେଇଛନ୍ତି । ୭୭ତମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସ ଅବସରରେ ଆଜି (୧୫.୮.୨୦୨୩) ଲାଲକିଲ୍ଳାର ପ୍ରାଚୀର ଉପରୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧନ କରିବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ସରକାର ବାଟମାରଣା ରୋକିବା, ଏକ ମଜବୁତ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ତଥା ଗରିବ କଲ୍ୟାଣରେ ସର୍ବାଧିକ ଅର୍ଥ ବ୍ୟୟ କରିବାରୁ ଏପରି ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, “ ଆଜି ମୁଁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସମୃଦ୍ଧିଶାଳୀ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଏହା କେବଳ ରାଜକୋଷ ପୂରଣ କରେ ନାହିଁ, ଏହା ଦେଶ ଓ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ମଧ୍ୟ କରିଥାଏ । ଦଶବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ ସରକାର ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ୩୦ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଥିଲେ । ଗତ ନଅବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ପରିମାଣ ୧୦୦ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଏହି ସବୁ ସଂଖ୍ୟା ଗଣିତରୁ ଏଭଳି ଅବସ୍ଥାନ୍ତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁଁ ହୋଇଥିବା ଆପଣମାନେ ଅନୁମାନ କରିପାରୁଥିବେ ।
ଆତ୍ମ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ନେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ “୨୦ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଦେଶର ଯୁବାଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏଥିରେ ଆଠକୋଟି ଜନସାଧାରଣ କେବଳ ବ୍ୟବସାୟ କଲେ ନାହିଁ, ବରଂ ସେମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜଣେ ବା ଦୁଇଜଣଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଲେ । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନାରେ ସୁବିଧା ପାଇଥିବା ଆଠ କୋଟି ନାଗରିକ ୮ରୁ୧୦କୋଟି ନୂଆ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇଲେ ।”
କୋଭିଡ-୧୯ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ବେଳର ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉତ୍‌ଥାପନ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ “କରୋନା ଭୂତାଣୁ ସମସ୍ୟା କାଳରେ ମଧ୍ୟ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଏଇକୁ ଦେବାଳିଆ ଅବସ୍ଥାରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ୩.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା । ସେମାନଙ୍କୁ ମରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା ।”
ନୂତନ ଓ ଆକାଂକ୍ଷିତ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀକୁ ନେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଏ, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଅନେକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ସହ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଉଛି ଯେ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବ । ଆଜି ଦେଶର ସାଢେ ୧୩କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟ ସୀମାରେଖାରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱକୁ ଆସି ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ଗରିବର କ୍ର୍ରୟ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଏ । ମଧ୍ୟବତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ବ୍ୟାବସାୟିକ କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ଗ୍ରାମଗୁଡିକର କ୍ରୟ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଏ, ସେତେବେଳେ ସହର ଓ ନଗରୀଗୁଡିକର ଆର୍ଥିକ ପଦ୍ଧତିରେ ମଧ୍ୟ ଦୃତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଥାଏ । ଏହା ଆମ ଆର୍ଥିକ ଚକ୍ର ସହ ଅଙ୍ଗାଙ୍ଗୀଭାବେ ଜଡିତ । ଏହି ଶକ୍ତି ନେଇ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢିବୁ ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ “ଯେତେବେଳେ ଆୟକରରେ ରିହାତି ସୀମା ୨ଲକ୍ଷରୁ ବଢି ୭ଲକ୍ଷ ହେଲା ଏହାର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ସୁବିଧା ଚାକିରିଆ ବା ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀଙ୍କୁ ହିଁ ମିଳିଥିଲା ।”
ନିକଟରେ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମିଳିତ ଭାବେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିାଲେ ଯେ “ବିଶ୍ୱ ଏବେ ମଧ୍ୟ କୋଭିଡ-୧୯ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କବଳରୁ ମୁକୁଳି ପାରିନାହିଁ ଓ ଯୁଦ୍ଧ ସମସ୍ୟାକୁ ଆହୁରି ଘନୀଭୂତ କରିଛି । ଆଜି ବିଶ୍ୱ ମୁଦ୍ରାସ୍ପିତିର ଜଟିଳ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି ।”
ମୁଦ୍ରାସ୍ପୀତି ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ ଭାରତ ମୁଦ୍ରାସ୍ପୀତିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ନେଇ ସବୁଠାରୁ ଭଲ ଉଦ୍ୟମ କରିଛି । ଆମେ ନିଜକୁ ବିଶ୍ୱଠାରୁ ଅଲଗା ଭାବିବା ମଧ୍ୟ ଅନୁଚିତ । ମୋତେ ମୋ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ମୁଦ୍ରାସ୍ପୀତି ବୋଝ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଆହୁରି ଅଧିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପଡିବ । ମୁଦ୍ରାସ୍ପୀତିକୁ ମନେଇବା ପାଇଁ ମୋର ଉଦ୍ୟମ ଅବ୍ୟାହତ ରହିବ ।”