রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
৭৭শুবা নিংতম্বা নুমিৎ মাঙওইননা ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মুনা মীয়ামদা ৱা ঙাংবগী মপুংফাবা ৱারোল
14 AUG 2023 7:40PM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঐখোয়গী ৭৭শুবা নিংতম্বা নুমিৎতা মীয়াম পুম্নমক ঐনা তরাম্না ওকচরি। নুমিৎ অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী হরাওবা অমসুং শেংলবা থৌরম অমনি। হরাও-কুহ্মৈগী ফিবম অমা উবদা ঐ হরাওই। অঙাংশিং, নহারোল অমসুং অহল, সহরশিং অমসুং খুঙ্গংশিংদা, ভারতকী মফম খুদিংদা ঐখোয়গী নিংতম্বগী কুহ্মৈ অসি পাংথোক্নবা থৌরাং তৌবা অমসুং হরাওবা উবদা অপেনবা পোকই। মীয়াম্না হরাও-তয়াম্না ‘অজাদি কা অমৃত মহোৎসব’ পাংথোক্লি।
নিংতম্বা নুমিৎকী থৌরমশিং অসিনা ঐগী অঙাং ওইরিঙৈগী মতমশিং ঐঙোন্দা নিংশিংহল্লে। ঐখোয়গী খুঙ্গংগী স্কুলদা নিংতম্বা নুমিৎকী থৌরমশিং শরুক য়াবগী হরাওবা অদু ঐখোয়না ফাজিনবা ঙমখিদে। মচু অহুমগী ফিরাল পাইহনবা মতমদা, ঐখোয়গী ইশাদা ইলেক্ত্রিক ইনর্জি ফাওদুনা চৎখিবগুম ফাওখি। ঐখোয়গী থম্মোয়শিংদা মরৈবাক নুংশিবগী চাউথোকচবা ফাউদুনা, ঐখোয়না জাতিগী ফিরাল ইকায়খুম্নবা উৎখি অমসুং জাতিগী ঈশৈ শকখি। অথুম-অহাওশিং য়েন্থোকখি অমসুং লৈবাক নিংবা ঈশৈশিং শকখি, মদু নুমিৎ কয়ানি ঐখোয়গী ৱাখলদা চুদুনা লৈখি। ঐনা স্কুলগী ওজা অমা ওইরকপা মতমদা হায়রিবা থবকশিং অদু অমুক হন্না পাংথোকপগী খুদোংচাবা অমা ঐনা ফংখি।
ঐখোয়না চাউরকপা মতমদা, ঐখোয় অঙাং ওইবগী ঐখোয়গী নুংঙাইবদা অদুদা ঐখোয় লৈথোক্তে, জাতিগী কুহ্মৈশিং পাংথোকপগা মরী লৈনবা মরৈবাক নুংশিবগী ৱাখল্লোন অদু মাঙখিদে। ঐখোয় ইচম চম্বা মীওই অমা নত্তে, ঐখোয় মীয়ামগী শরুক অমনি হায়না নিংতম্বা নুমিৎনা ঐখোয়দা নিংশিংহল্লে। মসিনা খ্বাইগী চাউবা কাংলুপ অমা ওইহল্লে। মসি মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অমগী মীয়াম্নি।
ঐখোয় গনতন্ত্র চৎপা অচৌবা লৈবাক্কী শরুক অমা ওইনা ঐখোয়না নিংতম্বা নুমিৎ থৌরম পাংথোক্লি। কাংলুপ, ফুরুপ, লোল অমসুং লাইনিংগী মথক্তা ঐখোয় অমমমগী শক্তম কয়া লৈরি, ঐখোয়গী ইমুং-মনুংশিং অমসুং শীনফমশিংনা ঐখোয়গী মশক তাক্লি, অদুবু পুম্নমক অসিগী মথক্তা শক্তম অমা লৈরি। মদুদি ভারতকী নাগরিকশিং ওইবা অসি ঐখোয়গী শক্তম্নি। ঐখোয় খুদিংমক মান্নবা নাগরিক অমনি; লমদম অসিদা ঐখোয় খুদিংমক চপ মান্নবা খুদোংচাবা ফংলি, মান্না হকশিং ফংলি অমসুং থৌদাংশিং পাংথোক্লি।
অদুবু মসি মতম পুম্নমক্তা থোক্তে। ভারত গনতন্ত্রগী হৌরকফম্নি অমসুং থায়না মমাঙঙৈদগী হৌনা মখোঙদগী হৌনা ঐখোয়গী গনতন্ত্রগী লোয়শঙশিং থবক তৌদুনা লাকখি। অদুবু চহি কয়া লোয়লম লৈঙাক্না মখোয় মরু ফংনা মুৎথৎখি। ওগস্ত ১৫,১৯৪৭দা লৈবাক অসি অমুক হন্না অনৌবা যুগ অমা হৌরকখি। মপান লৈবাক্কী লৈঙাক্তগী ঐখোয়না নিংতম্বা ফংবা খক নত্তনা, ঐখোয়গী লাইবক অমুক হন্না লেপচনবা ঐখোয়না নিংতম্বশু ফংখি।
ঐখোয়না নিংতম্বা ফংখিবা অসিনা মপানগী লৈঙাকপশিংনা কোলোনি কয়াদগী লৌথোকপগী মতম অমা লাকখি অমসুং মসিনা লোয়লম লৈঙাক লোইশিল্লকখি। ঐখোয়গী নিংতম ইহৌ অসিগী অখন্নবা অসি মসিগী পান্দম অদু খক নত্তে, মসি কমদৌনা থেংনখিবগে হায়বা অদুনি। মহাত্মা গান্ধী অমসুং শক্নাইরবা লুচিংবা কয়াগী মখাদা, ঐখোয়গী লৈবাক্কী ইহৌ অসি অখন্নবা ফিদমশিংনা লমজিংখি। গান্ধীজি অমসুং অতোপ্পশিংনা অমুক হন্না ভারতকী থৱায় হাপখি অমসুং লৈবাক অসি সভেত্যগী গুনশিং অমুক হন্না পুথোকপদা মতেং পাংখি। ভারতকী ময়েক লারবা খুদম, অচুম্বা অমসুং অহিংসাগী মতুংদা, ঐখোয়গী লান্থেং অসি, মালেম শীনবা থুংনা রাজনিতিগী ইহৌশিংদা মাইপাক্না শীজিন্নখি।
নিংতম্বা নুমিৎ লাকপদা, লৈবাকশিংগী মক্তা ভারতকী ফংফম থোকপা মফম অমা ফংনবা মখোয়গী থৱায়শিং কৎথোকখিবা শকখঙলবা অমসুং শকখঙদ্রবা নিংতম্বা লান্মীশিংগী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎনবা ঐনা লৈবাক মীয়ামগা লোয়ননা শরুক য়াজরি। ভারত ইমাগীদমক মাতাগিনি হাজারা অমসুং কানাকলাতাগুম্বা থৌনা ফরবী নিংতম লান্মীশিংনা মখোয়গী থৱায় থাখি। সত্যগ্রহগী খুদোংথিবা লম্বীগী খোঙথাং খুদিংদা ইমা কাসতুরবানা জাতিগী মপা মহাত্মা গান্ধীগা চৎমিন্নখি।
লৈবাক্কী সেবা তৌনবা অমসুং খুন্নাইদা মশানা মশাবু থাজবা থম্নবা সোরোজিনি নাইদু, অম্মু শ্বামিনাথান, রামা দেবী, অরুনা অসাফ-অলি অমসুং সুচেতা কৃপালানিগুম্বা অনৌবা নুপী লুচিংবী কয়ানা তুংগী মীরোলশিংদা ইথিল পীখি। ঙসিদি, চাউখৎপগী হিরম খুদিংমক্তা অমসুং লৈবাক্কী সেবা তৌনবা নুপীশিংনা অচৌবা থৌদাং লৌরে অমসুং লৈবাক্কী চাউথোকচবা হেনগৎহল্লে। ঙসিগী ঐখোয়গী নুপীশিং অসিগুম্বা হিরম কয়াদা মখোয়না অখন্নবা মফম অমা কল্লে অমসুং চহি খরগী মমাঙদা মখোয়না শরুক য়াখিবা অদুগা চাংদম্নবদা হৌজিক্না য়াম্না হেল্লে।
লৈবাক অসিদা নুপীশিংদা শেন-থুমগী শক্তি পীনবা অখন্নবা মীৎয়েং থম্বা অসিদা ঐ হরাওই। শেন-থুমগী শক্তি পীবা অসিনা ইমুং অমসুং খুন্নাইদা নুপীশিংগী ফিবম ফগৎহল্লি। নুপীশিংদা শক্তি পীনবা ঐনা মীয়ামদা হায়জরি। থৌনা অমসুং মাঙলোমদা চঙশিন্দুনা ঐখোয়গী ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংনা শিংনবশিং মায়োক্নবা ঐনা পাম্মী। ঐখোয়গী নিংতম ইহৌগী ফিদমশিংগী মনুংদা নুপী চাউখৎহনবা য়াওখি।
নুংশিরবা নাগরিকশিং,
নিংতম্বা নুমিৎ অসি ঐখোয়গী পুৱারিগা অমুক হন্না শম্ননবা থৌরম অমনি। মসি ঐখোয়গী হৌজিক ওইরিবা ফিবম অমসুং ঐখোয়গী তুংলমচৎ নৈন্নবা থৌরম অমসুনি। হৌজিক্কি ফিবম অসি য়েংবদা, মালেমগী ফম্পাক্তা ভারতনা অমুক হন্না মসিগী মফম অমা ফংবা খক নত্তনা মালেমগী ওইনা লৈবাক অসিগী মিংচৎ হেনগৎলে। ঐখোয়গী খোঙচৎশিংদা মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংগা ৱারি শানবদা, ভারতকী ৱারিদা অনৌবা থাজবা অমা ঐনা উরে। মালেম শীনবা থুংনা চাউখৎ-থৌরাং হেনগৎহনবা অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী পান্দমশিং ফংনবা হোৎনবদা ভারতনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরে। জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবা য়াওনা লৈবাক অসিনা মালেমগী ফোরমশিংদা লুচিংবগী থৌদাংসু লৌরে।
জি-২০না মালেমগী অপুনবা মীশিংগী শরুক অহুমগী শরুক অনি লৈবা মরম্না, মালেমগী ওইবা ৱাফমশিং অচুম্বা লম্বীদা পুরক্নবা মসি অখন্নবা খুদোংচাবা অমনি। জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইদুনা,ভারতনা ললোন-ইতিক অমসুং ফাইনান্সতা মরুওইবা ৱারেপ লৌবা ঙম্লে। ললোন-ইতিক অমসুং ফাইনান্সকী মথক্তা, মীওইবা চাউখৎনবা ৱাফমশু য়াওরি। মীওইবা খুন্নাইগা মরী লৈনবা মালেমগী ওইবা ৱাফম কয়া লৈরি অমসুং মসি লমগী ঙমখৈশিং খক্তদা লৈশিনগদবা নত্তে। মালেমগী ওইবা ৱাফমশিং লোইশিন্নবা ভারতনা লুচিংবা অসিনা ঐনা থাজবা থম্লি অমসুং হায়রিবা হিরমশিং অসিদা মেম্বর লৈবাকশিংনা অফবা থবকশিং পায়খৎপা ঙমগনি।
ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবা অসিনা দিপ্লোমেতকী থবকশিং মখোঙ ফাওবা য়ৌনা পাংথোকপা ঙমহল্লে। মীয়াম শরুক য়ানবা অহানবা ওইনা কেম্পেন অমা পাংথোক্লে। জি-২০গী থিমশিংগী চাংদম্নবা কয়া স্কুলশিং অমসুং কলেজশিংদা পাংথোকপদা মহৈরোয়শিং থৱায় য়াওনা শরুক য়াবা উবদা অপেনবা পোকই। জি-২০গা মরী লৈনবা থবকশিংদা মীয়াম থৱায় য়াওরি।
নুংশিরবা নাগরিকশিং,
লৈবাক অসি হিরম খুদিংমক্না য়াংনা চঙশিল্লি। অৱাবা মতমদা ভারতকী ইকোনোমি অসি খাংবা ঙম্বতা নত্তনা মসিনা অতোপ্পশিংগী লমজিং মৈরা অমা ওইরি। লাইচৎকী মতুংদা মালেমগী ইকোনোমি অসি অরুবা ফিবম অমদা লৈরি, মসি তম্বা ঙমদবা ফিবম অমদা লৈরি। অদুবু সরকারনা অসিগুম্বা অৱাবা ফিবম অসি নিংথিনা মায়োক্নি। ভারতনা অৱাবশিং খুদোংচাবদা ওন্থোক্লে অমসুং জি.দি.পি রেকোর্দ ওইনা ৱাংলে। ঐখোয়গী শেন-থুম চাউখৎহনবদা ঐখোয়গী পুকচেল শেংবা লৌমীশিংনা চাউনা মতেং পাংলে। লৈবাক অসিনা মখোয়গী লমন তোল্লে।
মালেমগী থাক্তা পোৎকী মমল হেনগৎপা অসি মালেমগী অৱাবা অমা ওইরে। অদুবু ভারত সরকার অমসুং আর.বি.আইনা মসি লাকশিন্নবা হোৎনরে। লায়রবশিংদা খুদোংচাবা হেন্না পীদুনা মমল কা হেন্না ৱাংখৎপদগী মীচম মীয়াম সরকারনা মাইপাক্না ঙাকথোক্লে। মালেমগী ওইনা শেন-থুম চাউখৎনবা মালেম্না ভারত্তা মীৎয়েং থম্লি।
মাইকৈ অনি লোংবা লাল্লোংনা মখা তানা শেন-থুম চাউখৎপদা মতেং পাংলি। অতোপ্পা অমদা, ললোন-ইতিক লাইহন্দুনা অমসুং থবক ফংবগী খুদোংচাবশিং পীদুনা ইন্তরপ্রাইজগী থবকশিং ফগৎনবা হোৎনরি। অতোপ্পা অমদা, হিরম কয়াদা লায়রবশিংগী য়াইফনবা থবক কয়া পায়খৎলি। তোল্লবশিংদা মীৎয়েং থম্বা হায়বসি ঐখোয়গী থৌশিলশিংগী মরুওইবনি অমসুং পায়খৎলিবা থবকশিং অসিদগী হৌখিবা চহি ১০অসিদা মশিং য়াম্লবা মীওই কয়া লায়রবা কোকহল্লে। ত্রাইবেলশিংগী য়াইফনবা থবক কয়া পায়খৎলে অমসুং চাউখৎপগী খোঙচৎতা মখোয় শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎলে। অনৌবা থবকশিং পাংথোকপগা লোয়ননা মখোয়গী চৎনবীশিং ঙাক্নবা ঐনা ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিন-ইনাওশিং অমসুং ইচল-ইচেশিংদা হায়জরি।
শেন-থুম চাউখৎহনবগা লোয়ননা, মীওইবা চাউখৎনবা মরুওইবা মীৎয়েং চঙবা অসিদা ঐ হরাওই। ওজা অমা ওইনা, খুন্নাই চাউখৎনবা খ্বাইদগী অচৌবা খুৎলায় অসি ইজুকেসন্নি হায়বা ঐ খঙই। নেসনেল ইজুকেসন পোলিসি ২০২০ না অহোংবা পুরক্লে। ঐনা মহৈরোয়শিংগা ৱারি শানবদা, লাইরিক তাকপী-তম্বীগী থবকশিং হেন্না কোমথোক্লে হায়বা ঐ খঙলে। অরিবা গুনশিংগা অনৌবা স্কিলশিংগা পুনশিন্নবা পান্দম অসিনা ইজুকেসন সেক্তরদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা অহোংবশিং পুরকপা ঙমগনি, মসিনা লৈবাক অসিদা অচৌবা অওনবা অমা পুরক্কনি। লৈবাক অসিগী মীয়ামগী মঙলান্না ভারতকী শেন-থুম চাউখৎপগী শক্তি পীরি অমসুং মরুওইনা নহারোলশিংগী মশিং থিঙমদ্রবা খুদোংচাবা কয়া লৈরে। স্তার্দ-অপশিংদগী হৌরগা শান্নবা ফাওবদা, ঐখোয়গী নহারোলশিংগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া লৈরে।
অনৌবা ভারতকী অপাম্বশিংগী মপান নাইদ্রবা মশক কয়া লৈরি। ইন্দিয়ান স্পেস রিছার্স ওর্গনাইজেসননা শিংথানিঙাই ওইবা থবক কয়া পাংথোক্লে। চহি অসিদা ইসরোনা চন্দ্রয়ান-৩ থাগৎলে অমসুং মসিগী লেন্দরগী মমিং বিক্রম কৌরে অমসুং রোভরগী মমিং প্রাগ্যান থোল্লে অমসুং নুমিৎ খরনিগী মনুংদা থাগী লৈমায়দা তারগনি। মসি ঐখোয় খুদিংমক্কী চাউথোকচবা অমা ওইরগনি। থাদা চৎপা অসিনা ঐখোয়গী তুংগী স্পেসকী থবক থৌরমশিংগী অমতা ঙাইরবা খোঙথাং অমনি। ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি।
ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংনা স্পেস অমসুং মালেমদা থবক তৌদুনা, ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিং অমসুং তেক্নোলোজিস্তশিংনা লৈবাক্কী মিংচৎ পুরক্লে। রিছার্স, ইন্নোবেসন অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ চাউখৎনবা সরকারনা লুপা করোর ৫০,০০০গী শেনফম অমগা লোয়ননা অনুসান্ধান নেসনেল রিছার্স ফাউন্দেসন লিংখৎলে। ফাউন্দেসন অসিনা ঐখোয়গী কলেজশিং, য়ুনিভর্সিতিশিং অমসুং রিছার্স ইন্সিতুতুৎশিংদা রিছার্স অমসুং দিবলপমেন্তগী থবকশিং য়োকখৎকনি।
নুংশিরবা নাগরিকশিং,
ঐখোয়গী ওইনা, সাইন্স নত্ত্রগা লৌশিং অসি অরোইবা নত্তে, মসি মীয়াম য়াইফনবা পাম্বৈ অমনি। ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিং অমসুং লৈঙাকপশিংনা মালেমগী অইং-অশাগী খল হোংলকপগী মতাংদা পুক্নিং চঙলি। হৌখিবা চহি খর অসিদা শাথিরবা নোংচু-নুংশাগী ফিবমশিং ঐখোয়না মায়োক্নরে। ভারতকী মফম কয়া শাথিবা ইচাউশিং মায়োক্নরে। মসিগা লোয়ননা, মফম খরদা ইকং থোক্লে। হায়রিবা থৌদোকশিং অসি মালেমগী ওইনা শাবা হেনগৎলকপদগী থোকহনবনি। মরম অদুনা, মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমগীদমক লোকেল, জাতি অমসুং মালেমগী থাকশিংদা থবক পায়খৎপদা দরকার ওইরে। হিরম অসিদা,রিনিউএবল ইনর্জিগী লমদা ঐখোয়না মাইপাকপা থবক কয়া পায়খৎলে। ভারতনা ইন্তরনেসনেল সোলার এল্লাইন্স লুচিংলি। মালেমগী থাজবশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা ঐখোয়গী লৈবাক্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মালেমগী মীয়ামদা ঐখোয়না লাইফকী লাইৱা পীরে।
নুংশিরবা নাগরিকশিং,
শাথিরবা নোংজু-নুংশানা অকায়বা কয়া থোকহল্লে। মখোয়গী চৈথেং অসি লায়রবা অমসুং তোল্লবশিংদনা হেন্না ফংহল্লে। সহরশিং অমসুং চীংগী লমশিং অমাং-অতা থেংনবা ঙম্নবা অখন্নবা থবক লৌখৎপা দরকার ওইরে। মীহৌ চাউবগী চৎনবী অসিনা মালেমগা মহৌশাগা লাপথোক্নহল্লে। ঐখোয়গী হৌরকফমদা হঞ্জিনবা দরকার ওইরে হায়বা ঐখোয় হৌজিক খঙলে। মহৌশাগা য়াম্না নক্ননা হিংবা ত্রাইবেল ফুরুপ কয়া লৈরি হায়বা ঐ খঙলে। মখোয়গী থবকশিং অমসুং পুন্সি মহিং অসি ক্লাইমেত এক্সনগীদমক তমগদবা মমল নাইদ্রবা পারাশিংনি। ত্রাইবেল ফুরুপশিংনা হিংবগী অরোনবা অসি ৱাহৈ অমদা শুপজিনবা য়াগনি। ৱাহৈ অদুদি ‘ মীগী অৱাবা উবা’ হায়বনি। মখোয়না মহৌশা লাইরেম্বী ইমাগী মচাশিং পাম্বীশিং, শা-উচেকশিং নুংশি। অদুবু মালেম অসি মীনুংশি ৱাৎপগী ফিবম অমা উরে। ঐনা খঙবদা নুপীশিংনা হেন্না মীনুংশি লৈ অমসুং মীওইবা খুন্নাইনা পাংথোক্কদবা থবকশিং মখোয়না উৎলি।
অনৌবা ৱারেপশিংগা লোয়ননা ঐখোয়গী লৈবাক অমৃত কালদা চঙলে অমসুং ২০৪৭দা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনবা ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিল্লি। লৈবাক অসি লেপ্পা লৈতনা অৱাংবা থাকশিংদা য়ৌনবা অমসুং মাইপাক্নবা লনাই ওইনা অমসুং অপুনবা ওইনা ঐখোয়গী পাংথোকফম থোকপা থৌদাংশিং পাংথোক্নবা ঐখোয় ৱাশক অমা লৌরসি।
নুংশিরবা নাগরিকশিং,
ঐখোয়গী সংবিধান অসি ঐখোয় লমজিংনবা লাইরিকনি। মসিগী প্রিয়েম্বলদা ঐখোয়গী নিংতম ইহৌগী ফিদমশিং য়াওরি। ঐখোয়গী লৈবাক শেমগৎলম্বশিংগী মঙলানশিং মঙফাওন্নবা নুংশিনবা অমসুং মচিন-মনাও ওইবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিল্লসি।
নিংতম্বা নুমিৎ মাংওইন্না, ঐনা অমুক হন্না অদোমগী মফমদা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি, মরুওইনা ঙমখৈশিং ঙাক্লিবা ঐখোয়গী লান্মীশিং, ফোর্সশিংগী জৱানশিং, লৈবাক মনুং ঙাক-শেল্লিবা পুলিস অমসুং মালেমগী মফম শীনবা থুংনা লৈরিবা ভারতমচাশিংদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। মীয়ামগী মফমদা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
অদোম থাগৎচরি।
জয় হিন্দ!
জয় হিন্দ!

President's Secretariat
ADDRESS TO THE NATION BY THE HON’BLE PRESIDENT OF INDIA SMT. DROUPADI MURMU ON THE EVE OF THE 77TH INDEPENDENCE DAY
14 AUG 2023 7:40PM by PIB Delhi
My Dear Fellow Citizens,
My heartiest greetings to all of you on our 77th Independence Day! It is a glorious and auspicious occasion for all of us. I am overjoyed to see that festivity is in the air. It is a matter of delight as well as pride for us to see how everyone – children, youth and the elderly, in cities and villages, everywhere in India – are excited and preparing to celebrate this festival of our freedom. The people have been celebrating ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ with great enthusiasm.
Independence Day celebrations also remind me of my childhood days. We could not contain our excitement of participating in the Independence Day celebrations in our village school. When the tricolour was hoisted, we felt an electrifying energy pass through us. With our hearts full of patriotic pride, we saluted the national flag and sang the national anthem. Sweets were distributed and patriotic songs were sung, which kept playing in our minds for many days. I was fortunate in having an opportunity to re-live these experiences when I became a school teacher.
When we grow up, we may not remain as expressive of our joy as children are, but I am sure that the intensity of the patriotic feeling associated with the celebration of national festivals is not diminished at all. Independence Day reminds us that we are not merely individuals, but we are part of a great community of people. It happens to be the biggest and the greatest community of its kind. It is the community of the citizens of the world’s largest democracy.
What we celebrate on Independence Day is the fact that we are part of a great democracy. Each of us has many identities – apart from caste, creed, language and region, we are also identified with our families and professions – but there is one identity that is above all. That is our identity as citizens of India. Each one of us is an equal citizen; each one of us has an equal opportunity, equal rights and equal duties, in this land.
But it was not always so. India is the Mother of Democracy and since ancient times we had democratic institutions functioning at the grassroots. But long years of colonial rule wiped them out. On 15th August 1947, the nation woke up to a new dawn. We not only won freedom from foreign rule, but also the freedom to rewrite our destiny.
With our Independence began the era of foreign rulers withdrawing from many colonies and colonialism drew close to its end. What is special about our freedom struggle is not only the fact that its objective was achieved, but also how it was fought. Under the leadership of Mahatma Gandhi and a galaxy of extraordinary visionary leaders, our national movement was animated by a unique set of ideals. Gandhiji and others re-kindled the soul of India and helped the nation rediscover its civilisational values. Following India’s shining example, ‘truth and non-violence’, the cornerstone of our resistance, has been successfully employed in many political struggles around the world.
On the eve of Independence Day, I join my fellow citizens in paying grateful tribute to the known and unknown freedom fighters whose sacrifices have made it possible for India to regain its rightful place in the comity of nations. Great women freedom fighters like Matangini Hazra and Kanaklata Baruah laid down their lives for Bharat-Mata. Maa Kasturba matched the Father of the Nation, Mahatma Gandhi every step of the way on the difficult path of Satyagraha. Many great women leaders like Sarojini Naidu, Ammu Swaminathan, Rama Devi, Aruna Asaf-Ali and Sucheta Kriplani had set inspiring ideals for all future generations of women, to serve the nation and the society with self-confidence. Today, women are contributing extensively in every field of development and service to the country and are enhancing the nation’s pride. Today our women have made their special place in many such fields in which their participation was unimaginable a few decades ago.
I am happy to note that the economic empowerment of women is being given special focus in our country. Economic empowerment strengthens the position of women in the family and society. I urge all fellow citizens to give priority to women empowerment. I would like our sisters and daughters to overcome challenges with courage and move ahead in life. Development of women was among the ideals of our freedom struggle.
Dear Citizens,
Independence Day is an occasion to reconnect with our history. It is also an occasion to assess our present and reflect about our way forward. Looking at the present, we see that India has not only regained its rightful place on the world stage, but it has also enhanced its standing in the international order. During my visits and interactions with the members of the Indian diaspora, I have observed a new confidence in the India story. India is playing a crucial role in promoting developmental and humanitarian goals around the world. It has also assumed leadership of international forums, especially the presidency of G-20.
As the G-20 represents two-thirds of the world population, this is a unique opportunity to help shape global discourse in the right direction. With the G-20 presidency, India can nudge decision-making in trade and finance towards equitable progress. Beyond trade and finance, matters of human development too are on the agenda. There are many global issues that concern all humanity and are not limited by geographical boundaries. I am confident that with India’s proven leadership in dealing with global issues, member-nations will be able to advance effective action on these fronts.
What is notable in India’s presidency of G-20 is the way this diplomatic activity has been taken to the grassroots. There has been a first-of-its-kind campaign to encourage people’s participation. It is delightful to see, for example, students enthusiastically participating in diverse contests organised in schools and colleges touching upon the themes of G-20. All the citizens are enthusiastic about events related to G-20.
Dear fellow citizens,
This enthusiasm, along with a sense of empowerment, is possible, because the nation has been taking great strides on all fronts. India’s economy has proven to be not only resilient during turbulent times but is also a beacon of hope for others. The world economy is passing through a delicate stage, as the pandemic has been followed by international events that have added to the air of uncertainty. Yet, the Government has been able to navigate the stormy waters very well. India has converted challenges into opportunities and has recorded high GDP growth. Our Annadata farmers have contributed significantly to our economic growth. The nation feels indebted to them.
Inflation at the global level remains a cause for worry. But in India the Government and the Reserve Bank have managed to contain it. The Government has succeeded in protecting the common people from high inflation while also providing a more extensive security cover to the poor. The world looks up to India for global economic growth.
The continued economic progress is driven by a two-pronged strategy. On the one hand, there is a sustained push to unleash the forces of enterprise by making it easier to do business and generate job opportunities. On the other, proactive and expanded welfare initiatives for the needy have been taken in various domains. Giving priority to the deprived remains the focus of our policies and actions that have lifted a large number of people out of poverty in the last decade. Similarly, there are specific programmes to improve the conditions of tribals and encourage them to join the journey of progress. I appeal to our tribal brothers and sisters to enrich their traditions while embracing modernity.
I am happy to note that along with economic growth, human-development-concerns have also been accorded high priority. Having been a teacher also, I have realised that education is the greatest tool of social empowerment. The National Education Policy of 2020 has started making a difference. From my interactions with students as well as educationists at various levels, I gather that the learning process has become more flexible. The visionary policy, which aims to merge ancient values with modern skills, will bring in unprecedented changes in the education sector over the years, leading to a great transformation of the nation. India’s economic progress is powered by the dreams of its people, particularly the young generation for whom limitless opportunities have opened up. From start-ups to sports, our youth have explored new horizons of excellence.
The aspirations of the new India have infinite dimensions. The Indian Space Research Organisation keeps scaling new heights and setting higher benchmarks of excellence. This year, ISRO launched Chandrayaan-3, and its lander named ‘Vikram’ and its rover named ‘Pragyan’ are slated to land on the moon in the next few days. It will be a proud moment for all of us and I look forward to it. But the mission to the moon is only a stepping stone for our future space programmes. We have to go far ahead.
For their work in space and also on earth, our scientists and technologists are bringing laurels to the country. To foster the spirit of research, innovation and entrepreneurship, the Government is setting up the Anusandhan National Research Foundation, with an amount of Rs. 50,000 crore for next five years. The foundation will seed, grow and promote research and development in our colleges, universities and research institutions.
Dear Citizens,
For us, science or knowledge are not ends-in-themselves but are a means for the betterment of all the people. One area that merits urgent attention of scientists and policymakers all over the world is climate change. We have faced numerous extreme-weather events in recent years. Parts of India have faced extraordinary floods. At the same time, there are places facing drought. These events are also attributed to the phenomenon of global warming. Therefore, it is necessary to make efforts at the local, national and global levels for the environment. In this context, it is noteworthy that we have achieved unprecedented goals in the field of renewable energy. India is providing leadership to the International Solar Alliance. Our country is playing a leading role in fulfilling international commitments. We have given the mantra of LiFE i.e. Lifestyle for Environment to the global community.
Dear fellow citizens,
Extreme weather events affect all. But their impact is far more severe on the poor and the marginalised. Cities and hilly terrains especially need to be made more resilient.
The larger point here is that the culture of greed takes the world away from nature. We now realise the dire need to return to our roots. I know that there are still many tribal communities who live very close to nature and in harmony with it. Their values and lifestyle offer invaluable lessons for climate action.
The secret of the survival of the tribal communities through ages can be summarised in one word. That single word is ‘Empathy’. They have empathy for all Mother Nature’s fellow children, flora and fauna alike. Sometimes, however, the world seems to be suffering from a deficit of empathy. But history shows that such periods are only aberrations, and kindness is our fundamental nature. It is my experience that women have empathy in greater measure and they show the way when humanity goes astray.
Our country has entered the 'Amrit Kaal' with new resolutions and we are moving forward towards making India an inclusive and developed nation by the year 2047. Let us all take a pledge to perform our fundamental duty to strive towards excellence in all spheres of individual and collective activity so that the nation constantly rises to higher levels of endeavour and achievement.
Dear fellow citizens,
Our Constitution is our guiding document. Its Preamble contains the ideals of our freedom struggle. Let us move forward with the spirit of harmony and brotherhood to realise the dreams of our nation-builders.
On the eve of Independence Day, I once again extend my greetings to you, specially to our soldiers guarding the borders, jawans of the forces and the police providing internal security and to the members of our diaspora living in every part of the world. I convey my best wishes to you all.
Thank you.
Jai Hind!
Jai Bharat!