প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারতকী প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীনা লুচিংদুনা ভারত মন্দপমদা ভারতকী G20 প্রসিদেন্সীগী কোওর্দিনেসন কম্মিত্তীগী 7শুবা মীফম ফমখ্রে
নই দিল্লীদা সেপ্তেম্বর 9 অমসুং 10দা পাংথোক্কদৌরিবা G-20 সম্মিৎকী মপুং ওইবা অমসুং লোজিস্তিক্সকী মতাংদা শীন লাঙলিবশিং য়েংশিনখি
মালেম অমসুং লৈবাক্কী মীদিয়া পর্সোন্নেল 3200 হেনবনা সম্মিত অসিগীদমক্তা রেজিস্তর তৌরকখি
08 AUG 2023 6:15PM by PIB Imphal
ভারতকী প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী, দাঃ পি.কে. মিশ্রানা লুচিংদুনা নই দিল্লীগী প্রগতী মৈদান্দা লৈবা ভারত মন্দপমদা ভারতকী G20 প্রসিদেন্সীগী কোওর্দিনেসন কম্মিত্তীগী 7শুবা মীফম ফমখ্রে। মীফম অসিদা সম্মিৎকী মপুং ওইবা অমসুং লোজিস্তিক্সকী মতাংদা শীন লাঙলিবশিংগী মতাংদা খন্নখি। শের্পা অমসুং ফাইনান্স ত্রেক্কী হৌজিক ওইরিবা ফিভম অমসুং মহৈশিংসু মীফম অসিদা হঙ্গৎনা য়েংশিনখি।
শের্পা (G20), সেক্রেতরী (ইকোনোমিক এফিয়র্স বিভাগ) অমসুং সেক্রেতরী (ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং)না হীরম অসিগা মরী লৈনবা প্রজেন্তেসন কয়াসু লান্থোকখি। গ্রীন দিভেলপমেন্ত, সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত গোল (SDG) খোঙজেল য়াংশিনহনবা, সস্তেনেবেল ওইবা খল মান্নবা অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা মপাঙ্গল লৈবা শাহৌ লৌবা, দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর, জেন্দর ইক্বেলিতী অমসুং মলতিলেতরেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী রিফোর্ম য়াওনা ভারতকী প্রসিদেন্সীগী প্রাইওরিতীশিংগী মতাংদা ৱাফম কয়া মীফমসিদা খন্নখি।
মন্ত্রীগী থাক্তা লৈবা মীফম 13 য়াওনা, পুন্না মীফম 185পু লৈবাক্কী রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী অয়াম্বদা হৌজিক ফাওবদা পাংথোকখ্রে হায়না শের্পানা পাউদমখি। আউতকম দোক্যুমেন্ত 12গী মথক্তা, কন্সেন্সস্কা লোয়নবা অতোপ্পা দেলিভরেবল 12 অমসু য়ানবা পুরকখি হায়না মসিনা মখা তাখি।
সেক্রেতরী (DEA)না কৃপ্তো এসেত, ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন, ক্লাইমেত ফাইনান্স মোবিলাইজ তৌবা অমসুং SDGশিংগী ফাইনান্স য়াহনবা য়াওনা ফাইনান্স ত্রেকশিংদা মশক থোকপা থবক কয়া পাংথোকখ্রে হায়না পাউদমখি।
সেক্রেতরী (I&B)না মীদিয়া সেন্তর অমসুং মীদিয়া এক্রেদিতেসন শেম্বগুম্বা মীদিয়াগীদমক্তা শীন-লাঙলিবশিংগী মতাংদা পাউদমখি। মীরমগী মীদিয়া 1800 অমসুং লৈবাক্কী মীদিয়া 1200 হেনবনা সম্মিত অসিগীদমক্তা হৌজিক ফাওবদা রেজিস্তর তৌরকখ্রে। মীরমগা লোয়ননা লৈবাক্কী মীদিয়াশিংগী খুদোংচাবা পীনবা মতিক চাবা থৌওং কয়াসু শীন লাঙলি হায়না মহাক্না মখা তানা পাউদমখি।
লোজিস্তিক অমসুং সেক্যুরিতীগী হীরমগা মরী লৈননা মমাংদা লৌখিবা ৱারেপশিং থবক্তা ওন্থোকপগী থৌওংশিংসু প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীনা য়েংশিনখি। দিল্লী সরকার অমসুং দিল্লী পুলিস্কী কম্মিস্নর য়াওনা সেক্যুরিতী ওফিসিএলশিংদা মীথুংলেনশিংবু হোস্ত তৌবগী কাঙলোন, ত্রাফিক শেন্নবগী থৌরাং, এয়রপোর্ত অমসুং সেক্যুরিতীগীদমক্তা শীন লাঙলিবা, অমসুং লীদর্স সম্মিত অসিগীদমক্তা দিল্লী NCRদা পায়খৎলিবা শহর অসিবু মশক ফজহনবগী খোঙথাং কয়াগী মতাংদা তাকখি। মথংগী থাদা পাংথোক্কদৌরিবা G-20 লীদর্স সম্মিত অসিবু শীন লাঙলিবা অসিদা হৌজিক ফাওবদা ফংলিবা মায় পাকপশিংবু খঙলদুনা, প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীনা মরী লৈনবা মীওই খুদিংদা মথংগী নুমিৎ খরনিসিদা শীন লাঙবগী থবক পুম্নমক লোইশিন্দুনা রিহর্সেল তৌবা য়ানবা ফিভম পুরক্নবা হায়খি।
হোল ওফ দি গবর্নমেন্ত এপ্রোচ অমসুং মতম চানা অমসুং মতিক চানা শীন লাঙবগী মরু ওইবা হেনগৎলক্লিবা অসিদা শ্রী মিশ্রানা অহেনবা মিৎয়েং চঙখি। সম্মিত অসি থা অমখক্তা ঙাইশিল্লক্লবনিনা হৌজিক্কী মতমসিদি লাস্ত মাইল দেলিবরী নীংথিনা পাংথোকপগী মতম ওইরে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। থৌরম অসি নীংথিনা অমসুং মায় পাক্না পাংথোক্নবগীদমক্তা অকুপ্পা SOP শেমগদবনি অমসুং ওফিসরশিংগী মফমদা অখন্নবা থৌদাং শিন্নগদবনি হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীগী পাউতাক্কী মখাদা, লৈবাক শিনবা থুংবগী নহা ওইরিবা ওফিসরশিংদা সম্মিত অসিদা শরুক য়াদুনা মসিদগী তমজবগী খুদোংচাবসু পীরিবনি।
দিল্লীগী লেফতেনেন্ত গবর্নর, কেবিনেত সেক্রেতরী অমসুং মরী লৈনবা মন্ত্রালয়/বিভাগশিংগী সেনিয়র ওফিসরশিংসু মীফমসিদা শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
Principal Secretary to the Prime Minister of India chairs 7th meeting of Coordination Committee on India’s G20 Presidency, at Bharat Mandapam
Reviews progress of substantive and logistical arrangements for the G-20 Summit, to be held in New Delhi on 9th and 10th September
More than 3200 International and Domestic media personnel register for the Summit
08 AUG 2023 6:15PM by PIB Delhi
Principal Secretary to the Prime Minister of India, Dr. P.K. Mishra chaired the seventh meeting of the Coordination Committee on India’s G20 Presidency at Bharat Mandapam, Pragati Maidan, New Delhi today. The meeting covered Summit preparedness in substantive as well as logistical aspects. Progress and outcomes on both Sherpa and Finance track were reviewed.
Presentations were made in this regard by the Sherpa (G20), Secretary (Department of Economic Affairs) and Secretary (Information and Broadcasting). Discussion was held on Indian Presidency’s priorities including Green Development, accelerating Sustainable Development Goals (SDGs), strong sustainable balanced and inclusive growth, digital public infrastructure, gender equality and reform of multilateral institutions.
The Sherpa (G20) informed that so far, a total of 185 meetings, including 13 at the Ministerial level, have been concluded covering almost all States and Union Territories in the country. Besides the 12 outcome documents, 12 other deliverables with consensus have been adopted, it was added.
Secretary (DEA) informed that considerable progress has been made in the finance track including on crypto assets agenda, financial inclusion, mobilizing climate finance and enabling finance for SDGs.
Secretary (I&B) briefed about the arrangements for media, like setting up of media center and media accreditation. So far, more than 3200 media personnel have registered for the Summit, including 1800 foreign and more than from 1200 domestic media. Adequate arrangements are being made to facilitate both foreign as well as domestic media, it was informed.
The Principal Secretary also reviewed the implementation of past decisions pertaining to logistical and security aspects. Delhi Government and security officials, including Commissioner (Delhi Police) briefed on steps being taken for hosting the visiting dignitaries, plans for traffic management, airport and security arrangements, and beautification drive being undertaken in Delhi NCR in the run up to the Leader’ Summit. Noting the positive progress achieved in hosting the G-20 Leader’s Summit next month, Principal Secretary instructed all concerned to complete all arrangements in the next few days so that rehearsals could begin.
Shri Mishra emphasized on the continued importance of the whole of government’s approach and action in ensuring timely and adequate preparations. He pointed out that with one month remaining for the Summit, it was time for last mile delivery with precision. He said that detailed SOPs should be developed and specific duties be assigned to officers for smooth execution. Under Prime Minister’s guidance, young officers from all over the country are being given an opportunity to participate and learn from organization of the Summit.
Lt. Governor, Delhi, Cabinet Secretary and senior officers from concerned Ministries/Departments were also present during the meeting.