ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ସଚିବଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମଠାରେ ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମ୍ପର୍କିତ ସମନ୍ୱୟ ସମିତିର ସପ୍ତମ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ
ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୯ ଓ ୧୦ତାରିଖରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ବାସ୍ତବ ଓ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଗ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା
ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ୩୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଓ ଘରୋଇ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ପଞ୍ଜୀକରଣ
08 AUG 2023 6:15PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ ଡ. ପି.କେ ମିଶ୍ରଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ପ୍ରଗତି ମଇଦାନସ୍ଥିତ ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ୍ ଠାରେ ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମ୍ପର୍କିତ ସମନ୍ୱୟ ସମିତିର ସପ୍ତମ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି। ଏହି ବୈଠକରେ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ବାସ୍ତବ ଓ ଲଜିଷ୍ଟିକ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଦିଗରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ଉଭୟ ଶେର୍ପା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଟ୍ରାକରେ ଅଗ୍ରଗତି ଏବଂ ଫଳାଫଳ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା।
ଜି -୨୦ ଶେରପା, ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ସଚିବ ତଥା ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ସଚିବ ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଉପସ୍ଥାପନା କରିଥିଲେ। ସବୁଜ ବିକାଶ, ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ (ଏସଡିଜି)କୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା, ଦୃଢ଼ ସ୍ଥାୟୀ ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ସଂସ୍କାର ସମେତ ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା।
ଜି-୨୦ ଶେରପା କହିଛନ୍ତି, ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶର ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ନେଇ ୧୮୫ଟି ଜି-୨୦ ବୈଠକ ଶେଷ ହୋଇଛି । ଏଥିମଧ୍ୟରେ ୧୩ଟି ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ ସାମିଲ ରହିଛି । ସମୁଦାୟ ୧୨ଟି ଫଳାଫଳ ଦସ୍ତାବିଜ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ୧୨ଟି ଦସ୍ତାବିଜକୁ ସର୍ବସମ୍ମତି କ୍ରମେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି।
ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଚିବ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ କ୍ରିପ୍ଟୋ ଆସେଟ୍ ଏଜେଣ୍ଡା, ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ, ଜଳବାୟୁ ପାଣ୍ଠି ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ଏସଡିଜି ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ସମେତ ଆର୍ଥିକ ଟ୍ରାକରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଛି।
ଗଣମାଧ୍ୟମ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଓ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କୁ ମାନ୍ୟତା ଦେବା ଭଳି ଗଣମାଧ୍ୟମର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ସଚିବ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୩୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ରତିନିଧି ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ୧୮୦୦ ବିଦେଶୀ ଏବଂ ୧୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ଘରୋଇ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ରତିନିଧି ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି। ଉଭୟ ବିଦେଶୀ ଓ ଘରୋଇ ଗଣମାଧ୍ୟମର ସୁବିଧା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ଦିଗ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅତୀତର ନିଷ୍ପତ୍ତିଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ଜି-୨୦ ନେତାଙ୍କ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପୂର୍ବରୁ ବିଦେଶାଗତ ଅତିଥିମାନଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ, ଟ୍ରାଫିକ ପରିଚାଳନା, ବିମାନବନ୍ଦର, ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଯୋଜନା ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ଏନସିଆରରେ ଚାଲିଥିବା ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ଦିଲ୍ଲୀ ସରକାର ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ପୁଲିସ କମିଶନରଙ୍କ ସମେତ ସୁରକ୍ଷା ଅଧିକାରୀମାନେ ବୈଠକରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଆସନ୍ତା ମାସ ଜି-୨୦ ନେତାଙ୍କ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ହୋଇଥିବା ସକାରାତ୍ମକ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହିତ ଆସନ୍ତା କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ବାକି ରହିଥିବା ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଶେଷ କରିବାକୁ ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଠିକ୍ ସମୟରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ସାମଗ୍ରିକ ସରକାର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଓ ପଦକ୍ଷେପ ଆପଣାଇବା ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମିଶ୍ର ଗୁରୁତ୍ବାରୋପ କରିଥିଲେ। ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଆଉ ଏକ ମାସ ବାକି ଥିବା ବେଳେ ସଠିକ ଭାବେ ଅନ୍ତିମ କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପନ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବିସ୍ତୃତ ଏସଓପି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହାକୁ ସୁରୁଖୁରୁରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନରେ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଯୁବ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ଶିଖିବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଉଛି ।
ଏହି ବୈଠକରେ ଦିଲ୍ଲୀର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ, କ୍ୟାବିନେଟ୍ ସଚିବ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Principal Secretary to the Prime Minister of India chairs 7th meeting of Coordination Committee on India’s G20 Presidency, at Bharat Mandapam
Reviews progress of substantive and logistical arrangements for the G-20 Summit, to be held in New Delhi on 9th and 10th September
More than 3200 International and Domestic media personnel register for the Summit
08 AUG 2023 6:15PM by PIB Delhi
Principal Secretary to the Prime Minister of India, Dr. P.K. Mishra chaired the seventh meeting of the Coordination Committee on India’s G20 Presidency at Bharat Mandapam, Pragati Maidan, New Delhi today. The meeting covered Summit preparedness in substantive as well as logistical aspects. Progress and outcomes on both Sherpa and Finance track were reviewed.
Presentations were made in this regard by the Sherpa (G20), Secretary (Department of Economic Affairs) and Secretary (Information and Broadcasting). Discussion was held on Indian Presidency’s priorities including Green Development, accelerating Sustainable Development Goals (SDGs), strong sustainable balanced and inclusive growth, digital public infrastructure, gender equality and reform of multilateral institutions.
The Sherpa (G20) informed that so far, a total of 185 meetings, including 13 at the Ministerial level, have been concluded covering almost all States and Union Territories in the country. Besides the 12 outcome documents, 12 other deliverables with consensus have been adopted, it was added.
Secretary (DEA) informed that considerable progress has been made in the finance track including on crypto assets agenda, financial inclusion, mobilizing climate finance and enabling finance for SDGs.
Secretary (I&B) briefed about the arrangements for media, like setting up of media center and media accreditation. So far, more than 3200 media personnel have registered for the Summit, including 1800 foreign and more than from 1200 domestic media. Adequate arrangements are being made to facilitate both foreign as well as domestic media, it was informed.
The Principal Secretary also reviewed the implementation of past decisions pertaining to logistical and security aspects. Delhi Government and security officials, including Commissioner (Delhi Police) briefed on steps being taken for hosting the visiting dignitaries, plans for traffic management, airport and security arrangements, and beautification drive being undertaken in Delhi NCR in the run up to the Leader’ Summit. Noting the positive progress achieved in hosting the G-20 Leader’s Summit next month, Principal Secretary instructed all concerned to complete all arrangements in the next few days so that rehearsals could begin.
Shri Mishra emphasized on the continued importance of the whole of government’s approach and action in ensuring timely and adequate preparations. He pointed out that with one month remaining for the Summit, it was time for last mile delivery with precision. He said that detailed SOPs should be developed and specific duties be assigned to officers for smooth execution. Under Prime Minister’s guidance, young officers from all over the country are being given an opportunity to participate and learn from organization of the Summit.
Lt. Governor, Delhi, Cabinet Secretary and senior officers from concerned Ministries/Departments were also present during the meeting.