प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
भारतका प्रधानमन्त्रीका प्रधान सचिवले भारत मण्डपममा भारतको जी20 अध्यक्षतामा समन्वय समितिको 7औँ बैठकको अध्यक्षता गरे
9 र 10 सेप्टेम्बरमा नयाँ दिल्लीमा हुने जी20 शिखर सम्मेलनको लागि ठोस र लजिस्टिक व्यवस्थाको प्रगति समीक्षा
3200 भन्दा बढी अन्तर्राष्ट्रिय र घरेलु सञ्चारकर्मीहरूले शिखर सम्मेलनको लागि दर्ता गरेका छन्
08 AUG 2023 6:15PM by PIB Gangtok
भारतका प्रधानमन्त्रीका प्रधान सचिव डा. पीके मिश्राको अध्यक्षतामा आज भारत मण्डपम, प्रगति मैदान, नयाँ दिल्लीमा भारतको जी20 अध्यक्षता सम्बन्धी समन्वय समितिको सातौँ बैठक सम्पन्न भएको छ। बैठकले शिखर सम्मेलनको पूर्वतयारीका साथै सान्दर्भिक पक्षहरू पनि समेटेको थियो। यस अवसरमा शेर्पा र वित्त ट्रयाक दुवैको प्रगति र नतिजाको समीक्षा गरियो।
यस सम्बन्धमा शेर्पा (जी20), सचिव (आर्थिक मामिला विभाग) र सचिव (सूचना तथा प्रसारण) बाट प्रस्तुतीकरण गरिएको थियो। हरित विकास, तीव्र दिगो विकास लक्ष्य (एसडीजी), बलियो दिगो सन्तुलित तथा समावेशी वृद्धि, डिजिटल सार्वजनिक पूर्वाधार, लैङ्गिक समानता र बहुपक्षीय संस्थाहरूको सुधार सहित भारतीय अध्यक्षताका प्राथमिकताहरूमाथि छलफल भएको थियो।
शेर्पा (जी20) ले हालसम्म देशका लगभग सबै राज्य र केन्द्र शासित प्रदेशलाई समेटेर मन्त्रीस्तरीय 13 वटासहित जम्मा 185 वटा बैठक सम्पन्न भएको जानकारी दिए। 12 वटा नतिजाका कागजातहरू बाहेक अन्य 12 वटा सहमतिका साथ स्वीकार गरिएको बताइएको छ।
सचिव (डीईए) ले क्रिप्टो सम्पत्ति एजेण्डा, वित्तीय समावेशीकरण, जलवायु वित्त परिचालन र एसडीजीको लागि वित्त सक्षम गर्नेलगायत वित्त ट्रयाकमा उल्लेखनीय प्रगति भएको जानकारी दिए।
सचिव (सूचना तथा प्रसार) ले मिडिया सेन्टर स्थापना र मिडिया एक्रिडेसन जस्ता मिडियाको व्यवस्थाको बारेमा जानकारी दिए। सम्मेलनका लागि अहिलेसम्म 1800 विदेशी र 1200 भन्दा बढी स्वदेशी सञ्चारकर्मीसहित 3200 भन्दा बढी सञ्चारकर्मी दर्ता भएका छन् । स्वदेशी तथा विदेशी सञ्चारमाध्यमलाई सहजीकरण गर्न पर्याप्त व्यवस्था मिलाइएको जानकारी दिइएको छ।
प्रधान सचिवले लजिस्टिक र सुरक्षा पक्षसँग सम्बन्धित विगतका निर्णयहरूको कार्यान्वयनको पनि समीक्षा गरे। दिल्ली सरकार र सुरक्षा अधिकारीहरू लगायत आयुक्त (दिल्ली पुलिस) ले नेता शिखर सम्मेलनको दौड़मा दिल्ली एनसीआरमा सञ्चालन भइरहेको ट्राफिक व्यवस्थापन, एयरपोर्ट र सुरक्षा व्यवस्थाको लागि योजना र सुन्दरीकरण अभियानको लागि भ्रमणका महानुभावहरूलाई मेजबानको लागि चालिएका कदमहरूको बारेमा जानकारी दिए। अर्को महिना जी-20 नेताको शिखर सम्मेलनको आयोजनामा भएको सकारात्मक प्रगतिलाई ध्यानमा राख्दै प्रधान सचिवले अबको केही दिनभित्रै पूर्वाभ्यास शुरु गर्न सबै तयारी पूरा गर्न सम्बन्धित सबैलाई निर्देशन दिए।
श्री मिश्रले समयमै र पर्याप्त तयारी सुनिश्चित गर्न सरकारको सम्पूर्ण दृष्टिकोण र कार्यको निरन्तर महत्त्वमा जोड दिए। उनले शिखर सम्मेलनको लागि एक महिना बाँकी रहेकाले अन्तिम क्षण परिशुद्धताका साथ वितरण गर्ने समय आएको औंल्याए। उनले विस्तृत एसओपीहरू विकास गरी सुचारू कार्यान्वयनका लागि अधिकारीहरूलाई विशेष कर्तव्य तोक्नुपर्ने बताए। प्रधानमन्त्रीको निर्देशनमा देशभरिका युवा अधिकारीहरूलाई सम्मेलनको आयोजनामा भाग लिने र सिक्ने अवसर दिइँदैछ।
बैठकमा दिल्लीका उपराज्यपाल, क्याबिनेट सचिव र सम्बन्धित मन्त्रालय/विभागका वरिष्ठ अधिकारीहरू पनि उपस्थित थिए।

Prime Minister's Office
Principal Secretary to the Prime Minister of India chairs 7th meeting of Coordination Committee on India’s G20 Presidency, at Bharat Mandapam
Reviews progress of substantive and logistical arrangements for the G-20 Summit, to be held in New Delhi on 9th and 10th September
More than 3200 International and Domestic media personnel register for the Summit
08 AUG 2023 6:15PM by PIB Delhi
Principal Secretary to the Prime Minister of India, Dr. P.K. Mishra chaired the seventh meeting of the Coordination Committee on India’s G20 Presidency at Bharat Mandapam, Pragati Maidan, New Delhi today. The meeting covered Summit preparedness in substantive as well as logistical aspects. Progress and outcomes on both Sherpa and Finance track were reviewed.
Presentations were made in this regard by the Sherpa (G20), Secretary (Department of Economic Affairs) and Secretary (Information and Broadcasting). Discussion was held on Indian Presidency’s priorities including Green Development, accelerating Sustainable Development Goals (SDGs), strong sustainable balanced and inclusive growth, digital public infrastructure, gender equality and reform of multilateral institutions.
The Sherpa (G20) informed that so far, a total of 185 meetings, including 13 at the Ministerial level, have been concluded covering almost all States and Union Territories in the country. Besides the 12 outcome documents, 12 other deliverables with consensus have been adopted, it was added.
Secretary (DEA) informed that considerable progress has been made in the finance track including on crypto assets agenda, financial inclusion, mobilizing climate finance and enabling finance for SDGs.
Secretary (I&B) briefed about the arrangements for media, like setting up of media center and media accreditation. So far, more than 3200 media personnel have registered for the Summit, including 1800 foreign and more than from 1200 domestic media. Adequate arrangements are being made to facilitate both foreign as well as domestic media, it was informed.
The Principal Secretary also reviewed the implementation of past decisions pertaining to logistical and security aspects. Delhi Government and security officials, including Commissioner (Delhi Police) briefed on steps being taken for hosting the visiting dignitaries, plans for traffic management, airport and security arrangements, and beautification drive being undertaken in Delhi NCR in the run up to the Leader’ Summit. Noting the positive progress achieved in hosting the G-20 Leader’s Summit next month, Principal Secretary instructed all concerned to complete all arrangements in the next few days so that rehearsals could begin.
Shri Mishra emphasized on the continued importance of the whole of government’s approach and action in ensuring timely and adequate preparations. He pointed out that with one month remaining for the Summit, it was time for last mile delivery with precision. He said that detailed SOPs should be developed and specific duties be assigned to officers for smooth execution. Under Prime Minister’s guidance, young officers from all over the country are being given an opportunity to participate and learn from organization of the Summit.
Lt. Governor, Delhi, Cabinet Secretary and senior officers from concerned Ministries/Departments were also present during the meeting.