প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না নেস্নেল হেন্দলুম দেগী নুংঙাইবা ফোংদোকপগী থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
07 AUG 2023 4:11PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপ, শ্রীমান পিয়ুশ গোয়লজী, নরায়ন রানেজী, ইচল দর্শনা জর্দোশজী, ইন্দস্ত্রী অমসুং ফেশনগী মালেমগী মরুপ্লোই, হেন্দলুম অমসুং খাদীগী লিরবা চৎনবীগা মরী লৈনবা ওন্তোপ্রিনর অমসুং ঐহাক্কী ফিশা-লোন্সা তৌবা ইচিল ইনাওশিং, মফমসিদা তিল্লিবা শক্নাইরবা মীওই, ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং!
নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ভারত মন্দপম্বু অচৌবা থৌরম অমগা লোয়ননা শঙ্গাখি। অদোমগী মরক্তগী মীওই কয়া অমনা মফমসিদা হান্নসু লাক্লম্মে, তেন্ত খন্দুনা ইশাগী শক্তাক থম্লম্লবনি। অদুগা ঙসিদি, অহোংবা নাইরবা লৈবাক অমা উবা ফংলমগনি। ঐখোয়না ভারত মন্দপম অসিদা লৈবাক্কী হেন্দলুম নুমিৎ পাংথোক্লি। ভারত মন্দপমগী মসিগুম্বা নীংথিরবা মতৌসিদা ভারতকী হেন্দলুমগী অচৌবা থৌদাং য়াওরিবনি। অরিবগা অনৌবগগী অপুনবা অসিনা ঙসিগী ভারতকী শক্তাক অমা ওইরি। ঙসিগী ভারতনা ভোকেল ফোর লোকেলখক্তা নত্তনা গ্লোবেল ওইহন্নবা তঙাই ফদবা ফম্বাক শেম্লি। ঐহাক্না মতম খরগী মমাংদা ফিশা লোনশা তৌবা মরুপ খরগা ৱারী শাবগী তাঞ্জা ফংজখি। লৈবাক শিনবা থুংবগী হেন্দলুম ক্লস্তরশিংগী ঐখোয়গী ফিশা লোনশাগী মরুপ কয়ানা অথাপ অথাপ্পা মফমশিংদগী লাক্তুনা ঙসি ঐখোয়গা থৌরমসিদা পুল্লি। ঐহাক্না ঙসিগী চাউরবা থৌরম অসিদা পুম্নমকপু থম্মোই শেংনা তরাম্না ওক্লি অমসুং ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
হৌজিক্কী ওগস্ত থা অসিদি ইহৌ হৌবগী থানি। মতম অসিদি নিংতম্বগীদমক্তা কত্থোকখিবা কয়াবু নীংশিংবগী মতম্নি। ঙসিগী নুমিৎ অসিদা স্বদেশী আন্দোলন হৌদোকখিবনি। স্বদেশী হায়বগী ৱাখল্লোন অসিদি মীরম লৈবাক্কী ফিরোল খক্তমক্কী মাইয়োক্তা লেপ্পা নত্তে। মসিনা ঐখোয়গী ইশাগী শেন্মিৎলোনবু চাউখৎহন্নবা অচৌবা ইথিল অমসু পীখিবনি। মসিদি ভারতকী মীয়াম্বু ইশাগী ফিশা লোন্সা তৌবা মীওইশিংগা অমুক্কা হন্না পুনবগী খোঙজং অমনি। ঙসিগী নুমিৎপু সরকারনা লৈবাক্কী হেন্দলুম নুমিৎ হায়না লাউথোক্লিবা অসি মসিগী অচৌবা মরম অসিগীনি। মমাংগী চহিশিং অসিদা ভারতকী ফিশা লোন্সা তৌবা, ভারতকী হেন্দলুম সেক্তরবু হেন্না চাউখৎহন্নবা খোঙথাং কয়া পায়খৎখ্রে। স্বদেশীগীদমক্তা খন্দুনা লৈবাক অসিদা অচৌবা ইহৌ অমা লাক্লে। মসিগুম্বা ইহৌ অসিগী মতাংদা লাল কিলাগী ফম্বাক্তগী ৱাফম থম্নিংবা পাম্লিবা অসিসু মহৌশানা অদুম লাকপা ইথিলনি। অদুগা, ওগস্ত 15শু নকশিল্লকপা অসিনা মরী লৈনবা ৱাফম থম্নিংবগী ইথিলসু লাকই। অদুবু ঙসি, লৈবাক পুম্বগী মশিং য়াম্লবা ফিশা লোন্সাগী মরুপশিংগা পুনবা অসিদা, মখোয়না মরম ওইরগা লৈবাক অসিনা ফংখিবা মায় পাকপা কয়াগী মতাংদা ৱাফম থম্বা পাম্মি, অমসুং মসিগীদমক্তা চাউথোকচবদু ফাওই।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ফিজেৎকা ঐখোয়গী শক্তাক্কা অচেৎপা মরী লৈনদুনা লাক্লি। কনা অমগী ফিজোল উবদা মহাক অসি কদাইদগী লাকপনো হায়বা খঙবা ঙম্মি। হায়বদি, ঐখোয়গী দাইবর্সিতীনা ঐখোয়গী শক্তাক্নি হায়বনি, অদুগা মসিগুম্বা দাইবর্সিতী অসি খ্বাইদগী অহানবদা ঐখোয়গী ফিজোলদা উবা ঙম্মি। অদুগা ঙসি অসিদি ঐখোয়গী দাইবর্সিতীগী নুংঙাইবা ফোংদোকপগী খুদোংচাবা অমসু ওইরি। লৈবাক্কী মনুং হঞ্জিনবা মফমদা লৈবা ত্রাইবেল ইচিল ইনাওদগী হৌরগা, উন্না কুপ্তুনা লৈবা চিংজাওশিংদা লৈবা ইচিল ইনাওশিং লৈরি, সমুদ্র মপান্দা মপুন্সি হিংবা মীওই কাঙলুপ অমসু নাকল অমদা লৈরি, মফমদুদগী হৌরগা ইকংলা অমসুং পাক্লবা লম্পাক্তা লৈরিবা মীওই কয়াগী ফিজোলনা চুম্থাং মচুগুম্না লৈবাক অসিবু লৈতেংলি। ঐখোয়গী ফিজোলগী মসিগুম্বা দাইবর্সিতী অসিবু ঐখোয়না ইখত্তুনা লিস্ত শেম্ফম থোকই হায়না ঐহাক্না হায়খিবা লৈরবনি। অদুগা ঙসিদি, ইন্দিয়ন তেক্সতাইল ক্রাফ ফন্দগী মওংদা, ঐহাক্কী ৱাফম অসিনা ওইথোক্লকপা অসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই।
মরুপশিং,
মমাংগী চহিশিংদা মপাঙ্গল য়াম্না লৈরম্বা ঐখোয়গী তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীবু নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা মপাঙ্গল হাপ্নবা করিগুম্বা অমত্তা পাংথোকপীদবা হায়বসি য়াম্না লাইবক থীবনি। খাদীবুসু মশানা অদুমক লৈজরসনু হায়বা ফিভমদা লংথোকপীরম্লিবনি। খাদী শেৎপশিংবু হন্থবা মিৎয়েংদা ফাওবা য়েংনরম্লবনি। অদুবু, ঐখোয়না ইং 2014দগী সরকারদা লাক্লবা মতুংদা মসিগুম্বা ৱাখল্লোন্দা অহোংবা পুরক্নবা খোঙফম চেৎনা লেপখি। খাদীগী পোৎলম অমা হেক্তা ওইরবসু, মীয়াম্না লৈবীনবা ঐহাক্না মন কী বাতকী অহৌবা মতমদা হায়খিবা ঐহাক্না নীংশিংলি। মদুগী মহৈ করি ওইনা ফংলে হায়বদি ঐখোয়া ঙসি মিৎনা উরে। মমাংগী চহি 9দা খাদী পুথোকপগী ফিভমদা শরুক 3 হেন্না হেনগৎখি। খাদী ফিরোল লৈনবগী চাংসু শরুক 5 হেন্না হেনগৎলে। লৈবাক মনুং অমসুং মীরমদা খাদী পাম্নবগী চাং য়াম্না হেনগৎলে। ঐহাক নুমিৎ খরনিগী মমাংদা পেরিস্তা লৈরম্মি, মফমদুদা ঐহাক্না অচৌবা ফেশন ব্রান্দ অমগী সি.ই.ও. অমগা উন্নরকই। খাদী অমসুং ভারতকী হেন্দলুমগী দিমান্দ অসি মশক থোক্না লৈরে হায়না মহাক্না ঐঙোন্দা তম্লকখি।
মরুপশিং,
খাদী অমসুং খুঙ্গংগী পোত্থোকশিংগী ইন্দস্ত্রীগী কারবার অসি চহি মাপনগী মমাংদা লুপা করোর লিশিং 25, 30গী অদাইদা লৈরম্মি। ঙসিদি, মসিনা লাক্ষ অমগা লিশিং কুন্থ্রাগী ময়াদা য়ৌরে। মমাংগী চহি 9দা চাউরাকপা লুপা করোর লাক্ষ অমগী ইনভেস্তমেন্ত সেক্তর অসিদা লাকখি, শেনফম অসি কদাইদা অমসুং কনাদা য়ৌখি? শেনফম অসি ঐখোয়গী হেন্দলুম সেক্তরগা মরী লৈনবা ইচিল ইনাও, ঐখোয়গী খুঙ্গং অমসুং ঐখোয়গী ত্রাইবেলশিংগী মনাক্তা য়ৌখিবনি। অদুগা, মমাংগী চহি মঙাদা ভারতকী লাইরবা মিলিয়ন 135না লাইরবগী খয়াত্তগী থোক্লকখি হায়না নিতি আয়োগকী পাউদম অমনা হায়খ্রে। মসিগুম্বা মায় পাকপা অসিদা অদোমগী অচৌবা থৌদাং য়াওরি। ঙসিদি, ভোকেল ফোর লোকেলগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা লৈবাক মীয়াম্না স্বদেশী পোত্থোকশিংবু মখুৎমক্না লৈনবা হৌখ্রে, মসিবু জন-অন্দোলন অমা ওইহনখ্রে। রক্সা বন্ধনগী কুহ্মৈসু নকশিল্লক্লে, গনেশ উৎসব, দশেরা, দিপাবলী, দুর্গা পুজা লাক্কদৌরে। কুহ্মৈশিং অসিদসু ঐখোয়না স্বদেশীগী থৌওং অমুক্কা হন্না পাংথোকপা তাবনি। মসিগুম্বা থৌওংনা ঐখোয়গী হেন্দিক্রাফ, ফিশা লোন্সা, হেন্দলুমগী মালেমগা মরী লৈনবা মীওইশিংদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংবা ঙমগনি। রক্সা বন্ধনগী মতমদা ইচে-ইচলশিংনা রাখী কীবিবা মতমদা ঐখোয়না ঙাক শেনবগী ৱাফম ফোংদোক্নৈ। মসিগুম্বা কুহ্মৈ অসিদা ঐখোয়না করিগুম্বা লাইরবা ইমা অমগী মখুৎমক্না শাবা রাখী অমা লৈবা মতমদা, ঐহাক্না ইমা অদুবুসু ঙাক শেনগদৌরবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না তেক্সতাইল সেক্তরগীদমক্তা শেমখিবা স্কিম কয়া অসিনা সোসিএল জস্তিস পুরকপগী অচৌবা পাম্বৈ অমা ওইবসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। ঙসিদি, লৈবাক শিনবা থুংবগী খুঙ্গং অমসুং শহর মচাশিংদা মীওই লাক্ষ কয়া অমনা হেন্দলুমগী থবক পায়নরি। মসিদা অয়াম্বা মীওইশিংদি মাইনোরিতী, শোত্থবা খুন্নাই অমসুং ত্রেইবেলশিংগী মীওইনি। মমাংগী চহি 9দা সরকারনা হোৎনখিবা কয়ানা মখোয়শিং মশিং য়াম্লবা থবক পীবতা নত্তনা মখোয়গী শেন্থোকসু হেনগৎহনখি। মৈ, ঈশিং, গ্যাস কন্নেক্সন, স্বচ্ছ ভারতকুম্বা খোঙথাংশিংগী কান্নবশিংসু মখোয়শিংদা হেন্না ফংলি। অদুগা মখোয়গী মফমদা মোদীনা গেরেন্তী অমা পীখি – লেম্না রেসন ফংবগী। অদুগা মোদীনা গেরেন্তী পীখ্রবদি, মদুনা ইমুং অমগী চাকখুম্বু নুমিৎ 365 মৈ চাকহনখি। মোদীনা পক্কা য়ূমগী গেরেন্তীসু পীখি। লুপা লাক্ষ 5 ফাওবগী লেম্না লাইয়েংবগী গেরেন্তী অমসু মোদীনা পীখি। ঐখোয়গী ফিশা লোন্সা তৌজবা মীওইশিংনা দিকেদ কয়াদগী ঙাইরক্লবা খুদোংচাবশিং পুম্নমক ঐখোয়না ফংহনখি।
মরুপশিং,
তেক্সতাইল সেক্তরগা মরী লৈনবা চৎনবী খুদিংবু হিংহনবতা নত্তনা, অনৌবা শক্লোনগা লোয়ননা মালেমগী মাঙদা থোক্নবগীদমক্তা ঐখোয়না হোৎনখি। অদুনা, মসিগুম্বা থৌওংগা মরী লৈনবা মরুপশিংদা মখোয়গী মহৈ-মশিং, ত্রেনিং অমসুং শেন্দান লম্বী শেম্বদা অহেনবা মিৎয়েং চঙখি। ঐখোয়না ফিশা লোন্সা অমসুং হেন্দিক্রাফকী মীওইশিংগী মচা-মশুশিংগী অপাম্বশিংদা মশা পালহনবা পাম্মি। অঙাংশিং অসিনা তেক্সতাইল ইন্দস্তিত্যুতশিংদা লুপা লাক্ষ 2 ফাওবগী স্কোলার্শিপ ফংলি। মমাংগী চহি মাপন্দা হেন্দলুম ক্লস্তর 600 হেন্না শেমখ্রে। মসিদা ফিশা লোন্সা তৌবা মীওই লিশিং কয়াদা ত্রেনিং পীখি। ফিশা লোন্সাগী থবকশিং হেন্না লাইহনবা, পোত্থোক হেন্না পুথোকপা ঙমহনবা, ক্বালিতী লৈহনবা, দিজাইনশিংশু হেন্না ফজহনবা হায়বসিদা ঐখোয়না লেপ্তনা হোৎনদুনা লাক্লি। মরম অদুনা, মখোয়শিংদা কম্প্যুতর শিজিন্নদুনা চলায়বা মেছিন কয়া ফংহনখ্রে। মসিদদি, অনৌ-অনৌবা দিজাইন কয়াসু খোঙজেল য়াঙনা পুথোকপা ঙম্লে। মোতোর শিজিন্নবা মেছিনশিংগা তান চান্ননা চৎপসু ঙম্লে। মসিগুম্বা থৌওং কয়া, মছিন কয়া অমবু ফিশা লোন্সা তৌবা মীওইশিংদা ফংহল্লে। সরকারনা হেন্দলুমগী ফিশা লোন্সা তৌবশিংদা রো মেতরিএলসু পীরি। রো মেতরিএল পুথোক পুশিনগী চাদিংসু সরকারনা পুথোক্লি। ফিশা লোন্সা তৌবা মীওইশিংদা কোলেতরেল য়াওদবা লোন কয়াসু মুদ্রা য়োজনাগী খুত্থাংদা ফংহল্লি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না গুজরাত্তা লৈদুনা ঐহাক্কী ফিশা লোন্সাগী মরুপশিংগা মতম য়াম্না লেনমিন্নরকখি। ঐহাক্না এম.পি. ওইনা কারক্লিবা মফম, কাশীগী শেন্মিৎলোনগী চাউখৎ থৌরাংদা হেন্দলুমগী অচৌবা থৌদাং য়াওরি। ঐহাক্না মখোয়গা তোয়না উন্নৈ, ৱারী শাই। অদুনা ঐহাক্না তসেংবা ফিভমগী মতাংদসু খঙজৈ। ঐখোয়গী ফিশা লোন্সা তৌবশিংগী খুন্নাইগী শিংনবা অমা লৈ। মখোয়না পোত্থোক্তি পুথোক্লে, অদুবু মদুবু য়োন্নবা সপ্লাই চেনগী খুদোংচাদবা অমদি অদুমক থেংনৈ, মার্কেতিংগী খুদোংচাদবা মাইয়োক্নৈ। ঐখোয়গী সরকারনা মসিগুম্বা শিংনবশিং অসিদগী থোক্লকপা হৌরে। খুৎনা শাবা পোত্থোকশিংগী মার্কেতিংদসু সরকারনা হৌজিক মিৎয়েং চঙলে। লৈবাক্কী মফম অমা হেক্তদা নুমিৎ খুদিংগী একজিবিসন পাংথোক্লি। ভারত মন্দপমগুম্বা মফম কয়াসু লৈবাক্কী শহর কয়াদা ঙসি শারে। মফমসিদা, দেলি এলাৱেন্সকী মথক্তা স্তোল কয়াসু লেম্না পীরি। হেন্দলুমগী পোত্থোক, হেন্দিক্রাফকী পোত্থোক, কোতেজ ইন্দস্ত্রীনা শাবা পোত্থোকশিংগী অনৌ-অনৌবা তেক্নিক, পেত্তর্ন, মখোয়গী মার্কেতিংগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া, স্তার্তঅপ কয়া ঐখোয়গী থম্মোই শেংবা অমসুং হোৎনবা কনবা নহাশিংনা হৌদোরকপা অসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। তুংগী মতমনা অনৌবা মতৌ অমা ফংজবগী ফিভম অমা ঐহাক্না ঙসিদি উবা ফংজরে।
ঙসিদি, ৱান দিস্ত্রিক্ত, ৱান প্রদক্ত স্কিমগী খুত্থাংদা জিলা খুদিংগী অখন্নবা পোত্থোকশিংবু পুক্নিং থৌগৎপগী থবক পাংথোক্লি। লৈবাক্কী রেলৱে স্তেসনশিংদা মসিগুম্বা পোৎলম য়োন্নবা অখন্নবা স্তোল কয়া অমসু লৈহল্লে। জিলা, রাজ্য খুদিংগী হেন্দিক্রাফ পোৎলম, হেন্দলুমগী পোত্থোকশিংবু হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবা লৈবাক অসিনা য়ুনিতী মোল শারি। য়ুনিতী মোল অমদা রাজ্য অদুগী হেন্দিক্রাফ পোৎলম খুদিংমক ফংহনগনি। মসিগী অচৌবা কান্নবা অমদি ঐখোয়গী হেন্দলুমগা মরী লৈনবা ইচিল ইনাওশিংনা ফংগনি। অদোমগী মরক্তগী গুজরাতকী স্তেচ্যু ওফ য়ুনিতী য়েংলুরবা মীওইশিংনা মফমদুদা লৈবা য়ুনিতী মোল উরম্লগনি। হিন্দুস্তানগী হেন্দিক্রাফশিংনা শাবা পোৎলম খুদিং মফমদুদা ফংবনি। মফমদুদা লাকপা লমকোয়বশিংনা ভারতকী য়ুনিতীগী শক্তম উবা ফংবতা নত্তনা হিন্দুস্তানগী মফম অমা হেক্তদা শাবা পোৎলম খুদিংমকসু মফমদুদা ফংগনি। মসিগুম্বা য়ুনিতী মোল অসি লৈবাক্কী রাজ্য খুদিংগী কোনুংদা শাবগী থবক অমসু ঐখোয়না পায়খৎলি। মসিগুম্বা পোত্থোক্কী মগুন য়াম্না লৈ। লৈবাক্কী প্রধান মন্ত্রীনা মীরম লৈবাক্কী খোঙচৎ চৎপদা মালেমগী শক্নাইবা মীওই কয়াগা উন্নৈ, মখোয়গী মফমদা মসিগুম্বা পোৎলমশিংবু খুদোল ওইনা পী। মখোয়নসু পোত্থোকশিং অসিবু য়াম্না থাগৎলি। মসিদি মদুগী মফমদা মদুগী মীয়াম্না শাবনি হায়বা মতমদা, মখোয়নসু মফমশিং অমসুং মীওইশিং অসিগী মরমদসু খঙবগী খুদোংচাবা ফংলিবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী হেন্দলুম সেক্তরগী ইচিল ইনাওশিংনা দিজিতেল ইন্দিয়াগী কান্নবসু ফংহন্নবা ঐখোয়না লেপ্তনা হোৎনরি। পোৎলম কয়া লৈবা য়োনবগী পোর্তেল অমা সরকারনা শারে হায়বা অদোম খঙলম্লগনি – মদুগী মার্কেতপ্লেস অদুদি GeMনি। GeMদা খ্বাইদগী পীকপা ইন্দস্ত্রী, ফিশা-লোন্সা তৌবশিংনা মখোয়গী পোৎলম য়োনবা য়াহল্লি। ফিশা লোন্সাগী মীওই মশিং য়াম্বনা মসিগী কান্নবা লৌনখ্রবনি। ঙসিদি, হেন্দলুম অমসুং হেন্দিক্রাফকা মরী লৈনবা লুপ লাক্ষ 1.2না GeM পোর্তেলগা মরী লৈনরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা ঐখোয়গী ফিশা লোন্সাগী মালেমগীদমক্তা অচৌবা কৈথেল অমা শেম্নবা নীংথিনা থৌরাং য়াৎলি। ঙসিদি, মালেমগী চাউর-চাউরবা কম্পেনীশিংনা ভারতকী MSME, ঐখোয়গী ফিশা লোন্সাগী মীওই, ইন্দস্ত্রী তৌজবা, লৌমীশিংগী পোত্থোকশিংবু মালেমগী মাঙদা পুথোক্নবা মাঙজিল থানা থোক্লক্লি। ঐহাক্না মসিগুম্বা কম্পেনীশিংগী মকোকশিংসু হকথেংননা ৱারী শানরে। মখোয়গী দুকান কয়া মালেম শিনবা থুংনা লৈরি, রিতেল সপ্লাই চেন লৈ, অচৌ-অচৌবা মোল অমসুং দুকান লৈনৈ। ওনলাইনগী মালেমদসু কান্নবা লৌবগী পাম্বৈ য়াম্না লৈ। মখোয়গুম্বা কম্পেনীশিং অসিনা ভারতকী মসিগুম্বা লোকেলগী পোত্থোকশিংবু মালেমগী মফম শিনবা থুংবদা য়ৌহন্নবা পান্দম থম্লি। ঐখোয়না শ্রী অন্না হায়না কৌরিবা মিল্লেত ওইরো, হেন্দলুমগী পোত্থোক ওইরো, মসিগুম্বা মালেমগী কম্পেনী অচৌবশিংনা পোত্থোকশিং অসিবু মালেমগী কৈথেলদা শোইদনা য়ৌহল্লগনি। মসিনা হায়বদি, পোত্থোক্তি ভারতকী ওইগনি, ভারত্তা শাবা ওইগনি, ভারতকী মীয়ামগী হুমাংগী মনম চেনগনি, অদুগা সপ্লাই চেন্না মখোয়গুম্বা মলতি নেস্নেল কম্পনীশিংগী শিজিন্নগনি হায়বনি। মসিগী অচৌবা কান্নবা অমদি সেক্তর অসিগা মরী লৈনবা ঐখোয়গী মীওই খুদিংমক্না ফংগনি।
মরুপশিং,
সরকারগী মসিগুম্বা হোৎনজমন অসিগী মরক্তা, ঐহাক্না তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রী অমসুং ফেশন মালেমগী মরুশিংগী মফমদা ৱাফম খরসু থমজবা পাম্মি। ঐখোয়না ঙসিদি মালেমগী মকোক থোংবা শেন্মিৎলোন অহুমগী মনুং চন্নবা খোঙদাবা হৌরবনি, অদুনা ঐখোয়গা ৱাখল্লোন অমসুং থবক তৌবগী মতৌসু চাউথোকপা তাবনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী হেন্দলুম, হায়বদি, খাদী, ইশাগী তেক্সতাইল সেক্তরবু ৱর্ল্দ চেম্পিয়ন ওইহনবা পাম্মি। অদুবু, মসিদা পুম্নমক্কী মতেংগী মথৌ তাই। শিন্মী ওইরো, ফিশা লোন্সা তৌবা ওইরো, দিজাইনর ওইরো, ইন্দস্ত্রী ওইরো, পুম্নমক্না অমত্তা ওইনা থবক তৌবা তাবনি। অদোম্না ভারতকী ফিশা লোন্সা তৌবগী স্কিলবু স্কেলগা মরী লৈনহনবীয়ু, তেক্নোলোজীগা মরী লৈনহনবীয়ু। ঐখোয়না ঙসিদি ভারত্তা নিও মিদ্দল ক্লাস অমা শাফোংলকপা উরে। পোত্থোক খুদিংগী নহা কঞ্জ্যুমর কয়া ভারত্তা লৈবা হৌরক্লে। মসিদি, ভারতকী তেক্সতাইল কম্পেনীশিংগী ওইনা অচৌবা খুদোংচাবা অমনি। অদুনা, লোকেল সপ্লাই চেনবু মপাঙ্গল হাপ্পা হায়বসি মসিগুম্বা কম্পেনীশিং অসিগী থৌদাং অমসু ওইরি, মসিদা ইনভেস্ত তৌফম থোক্লি। হান্নদগী শাদুনা লৈরবা পোত্থোক মীরমদা ফংলবদি, মদু ইম্পোর্ত তৌসি হায়বসি ঙসিগী ৱাখল্লোন্নি। অদুবু মহাত্মা গান্ধীনা তাকপীরম্বা ৱাফমগী মখা পোন্না চৎকে হায়রবদি, মসি চুনবা থৌওং নত্তে। ঐখোয়গী থৌওংদা অহোংবা পুরকপা তাবনি। থবকশিং অসি অসুক থুনা করম্না পাংথোক্কনি, লোকেল সপ্লাই চেন করম্না শেমগনি হায়বগী ৱা থৈদোকপগী থৌওং অসি ঐখোয়গী সেক্তরগী মশক নাইবা মীওইশিংনা তৌদবা তাই। ঐখোয়না তুংদা কান্নবা লৌগে হায়রবদি, লোকেল সপ্লাই চেন্দা ঙসি ইনভেস্ত তৌবা তাবনি। মসিদি চাউখৎপা ভারত অমা পুরকপগী পাম্বৈনি, মসিনা ঐখোয়গী চাউখৎপা ভারতকী মঙলান মঙফাওনহনগনি। ত্রিলিয়ন 5গী শেন্মিৎলোনগী মঙলান মঙফাওনহনগনি, মালেমগী মকোক থোংবা অহুমগী মফমদা লাকপা ঙমহনগনি। অদুগা ঐখোয়না থম্মোইনুংগী খোল্লাও তাদুনা য়েংলবদি, মসিগী লম্বীসিদা চত্তুনা ঐখোয়গী নিংতম লান্মীশিংগী মঙলান মঙফাওনহনবা ঙমগদৌরিবনি, স্বদেশীগী মঙলান মঙফাওনগদৌরিবনি।
মরুপশিং,
অদুগা মশাবু ইকায় খুম্নজবা, মশাগী শক্তাক্তা চাউথোকচবা, অদুগা মরোমদোম লেপচবা ভারত অমগী মঙলান থমজবা মীওই অমগী ওইনদি, খাদী হায়বসিনা চুনবা ফিজোলনি।
মরুপশিং,
ঙসিদগী নোংমগী মতুংদা ওগস্ত 9 ওইগনি। ঙসিগী নুমিৎ অসিনা স্বদেশী আন্দোলনগা মরী লৈনরবদি, ওগস্ত 9না ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা আন্দোলন অমা উখিবনি। নুংশিরবা বাপুনা ওগস্ত 9দা ক্বিত ইন্দিয়া মুবমেন্ত, হায়বদি ভারত থাদোকউ ইহৌ হৌদোকখিবনি। ভারত থাদোকউ হায়না নুংশিরবা বাপুনা তসেং-তসেংনা হায়খিবনি। মসিগী নুমিৎ খরনিগী মতুংদা লৈবাক অসিদা মিকপ থোকপগী ফিভম অমা লাকখিবনি, ব্রিতিশশিংনা ভারত তসেংনা থাদোকপগী মতম অসি অরোইবদা লাক্লে হায়বা খঙদুনা থাদোকপসু তাখিবনি। বাপুগী থৌজালদগী লাকখিবা মসিগুম্বা ৱাখল চেৎপগী পাঙ্গল অসি হৌজিক মতমগী খ্বাইদগী তঙাই ফদবনি, মসিবু ঐখোয়না হেন্না খুমাং চাউশিলহনবা তাবনি। ব্রিতিশশিংবু তান্থোকপা ঙমখিবা মন্ত্রা অদুমক্না ফত্তবা ইথিল কয়াবু তান্থোকপগী মথৌ পাংথোকপা ঙমগনি। ঙসিদি, ঐখোয়গী মাঙদা চাউখৎপা ভারত অমগী পান্দম লৈরি। পান্দম অসিগী মমাংদা ফত্তবা খরনা অয়েৎপা পীদুনা লৈরে। অদুনা, ভারতনা অমত্তা খোঞ্জেলগা লোয়ননা হায়রি – ভারত থাদোকউ। ঙসিদি ভারতনা হায়রি, শাগৈ নাতৈ – ভারত থাদোকউ; মীওই পেলহনবগী থৌওং – ভারত থাদোকউ। ভারত্তা লৈরিবা মসিগুম্বা ফত্তবশিংনা লৈবাক্কী মফমদা খুদোংথীবা নংহনবা য়াই। মসিনা লৈবাক্কী অচৌবা শিংনবা অমসু ওইরি। মসিগুম্বা ফত্তবশিংবু ঐখোয় পুন্না হোৎনমিন্নদুনা তান্থোকপা ঙমগনি, মায়থীবা পীবা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্মি। অদুগা, ভারতনা অমুক্কা হন্না মায় পাক্কনি, লৈবাক মীয়াম খুদিংনা মায় পাক্কনি।
মরুপশিং,
ওগস্ত 15, য়ুথোং খুদিংগী তিরঙ্গা অদুগা চহি কয়াদগী তিরঙ্গা শাবগী থবক তৌদুনা লাক্লবা ইচে-ইচলশিংগা ঙসিদি ঐহাক্না উন্নবা ফংলে। মখোয়বু নমস্তে তৌবগী, মখোয়গা ৱারী শাবগী ঙসি খুদোংচাবা ফংলে। হন্দক্কী ওগস্ত 15 অসিসু, মমাংগী চহিগুম্না হর ঘর তিঙ্গাবু মায় পাকহন্নবা হোৎনবা তাবনি। মচু অহুমগী ফিরাল অসিবু য়ুম্থোং খুদিংদা পাইহনবতা নত্তনা থম্মোইনুংদসু পাইহনগদবনি। ঐহাক্না লৈবাক্কী হেন্দলুম নুমিৎকী য়াইফ পাউজেল অমুক্কা হন্না পীজরি অমসুং পুম্নমক্কী মফমদা থাগৎপসু ফোংদোকচরি। থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the Celebration of National Handloom Day
07 AUG 2023 4:11PM by PIB Delhi
My Cabinet colleagues Shri Piyush Goyal ji, Narayan Rane ji, sister Darshana Jardosh ji, all friends from the industry and the world of fashion, all entrepreneurs and weavers associated with the vast tradition of handloom and khadi, all the dignitaries present here, ladies and gentlemen!
A few days back, Bharat Mandapam was inaugurated in a grand way. Some of you used to come here before and set up your stalls or tents. Today you must have seen the transformed nation here. And today we are celebrating National Handloom Day in this Bharat Mandapam. In this magnificence of Bharat Mandapam too, India's handloom industry plays an important role. This confluence of the ancient with the modern defines today's India. Today's India is not only vocal towards local, but is also providing a global platform to make it global. A short while ago, I got the opportunity to interact with some of our fellow weavers. From many Handloom Clusters across the country, our weaver brothers and sisters have come here from far and wide to be with us. I heartily welcome and greet all of you at this grand function!
Friends,
This month of August is the month of revolution. This is the time to remember every sacrifice made for freedom. The Swadeshi movement started on this day. This spirit of Swadeshi was not limited to the boycott of foreign clothes only. Rather, it was also a great motivator for our financial independence. It was also a campaign to connect the people of India with its weavers. This was a major reason why our government had decided to celebrate this day as National Handloom Day. Over the years, unprecedented work has been done for the weavers of India and the expansion of India's handloom sector. A new revolution has swept the country in terms of Swadeshi. Naturally one feels like talking about this revolution from the ramparts of the Red Fort especially when 15th August is just around the corner. But today countless weaver friends from all over the country have joined me. So my heart fills with immense pride as I talk about this success achieved by India due to their hard work right in front of them.
Friends,
Our clothes, our dressing style has been linked to our identity. There are different types of clothing styles and one can identify the region they belong to from their dressing style. That is, our diversity is our identity, and in a way this is also an opportunity to celebrate our diversity, and this diversity is first seen in our clothes. People come to know that there is something new or different by looking at the cloth. From our tribal brothers and sisters living in far flung areas of the country to those living around the snow-capped mountains, from the people living near the sea coast, to those in the deserts and the plains of India, we have a beautiful rainbow of clothing styles. And I had once made an appeal to list and compile this variety of clothing styles. Today, I am extremely happy to see that my request has come to fruition here in the form of the ‘Bhartiya Vastra Evam Shilp Kosh’ (Indian Textile Compendium).
Friends,
It is unfortunate that the textile industry, which was so robust in the past centuries, was not given enough attention or enough attempts were not made to revitalize it after independence. The situation was such that even Khadi was left in a dwindling condition. Earlier those wearing Khadi used to attract a disparaging look from the people. Since 2014, our government has been engaged in changing this situation and this mindset. I still remember, in the initial days of the Mann Ki Baat programme, I had requested the country to buy one or the other Khadi item. We are all witnesses to its results today. Khadi production has increased more than 3 times in the last 9 years. The sale of Khadi clothes has also increased more than 5 times. The demand for Khadi clothes is increasing in the country and abroad. I met the CEO of a very big fashion brand in Paris a few days ago. He also told me how the attraction towards Khadi and Indian handlooms is increasing abroad.
Friends,
Nine years ago, the business of Khadi and village industries was worth only around Rs 25 thousand crore, or Rs 30 thousand crore. Today it has reached more than one lakh thirty thousand crore rupees. In the last 9 years, the additional Rs 1 lakh crore that has flowed into this sector, where did this money go? This money has gone to my poor brothers and sisters associated with the handloom sector; this money has gone to the villages; this money has gone to the tribals. And as per NITI Aayog, 13.5 crore people have come out of poverty in India in the last 5 years and this sector has played its part in the task of bringing them out of poverty. Today, with the spirit of Vocal for Local, the countrymen are buying indigenous products wholeheartedly. It has become a mass movement. And I will make an appeal to all the countrymen once again. In the coming days, we will be celebrating festivals of Raksha Bandhan, Ganesh Utsav, Dussehra, Deepawali, Durga Puja. During these festivals, we have to reiterate our swadeshi resolution. And by doing this, we can help our artisans, our weaver brothers and sisters, and the people associated with the world of handlooms. When a sister ties a Rakhi on her brother's wrist during the festival of Rakhi, the brother makes the promise of protecting his sister, but if he presents her something made by a poor mother, then he is also protecting that mother.
Friends,
I am glad that the schemes launched by us for the textile sector are also becoming a major means of social justice. Today lakhs of people are engaged in handloom work in villages and towns across the country. Most of these people come from Dalit, backward sections and tribal society. In the last 9 years, the efforts of the government have not only given them jobs in large numbers, but their income has also increased. The benefits of the schemes related to electricity, water, gas connection, Swachh Bharat have also reached these sections of the society the most. And Modi has given them a guarantee of free ration. And when Modi gives a guarantee, his cooking stove will burn for 365 days. Modi has given them a guarantee of a pucca house. Modi has guaranteed them free treatment of up to Rs 5 lakh. We have ended the decades-long wait of our weaver brothers and sisters for basic amenities.
Friends,
Our government is trying to ensure that the traditions associated with the textile sector should not only stay alive but also attract the world in a new avatar. That's why we are laying emphasis on the education, training and earnings of the friends associated with this sector. We want to give wings to the aspirations of the children of weavers and artisans. For the skill training of the children of weavers, we are giving scholarships of up to Rs 2 lakh in textile institutes. More than 600 handloom clusters have been developed in the last 9 years. Thousands of weavers have been trained in these too. It is our constant endeavour to make the work of weavers easy, to ensure high productivity with better quality and ever-innovative designs. Therefore, computer operated punching machines are also being provided to them. This allows new designs to be created quickly. Weaving is also becoming easier with motorized machines. Many such equipment, many such machines are being made available to the weavers. The government is also providing raw material i.e. yarn to handloom weavers at concessional rates. The government also bears the cost of transporting the raw material. It has become possible for weavers to get loans without bank guarantee through Mudra Yojana.
Friends,
I have spent time with my fellow weavers over the years while living in Gujarat. Handloom has made a huge contribution to the economy of the entire Kashi region and I am the Member of Parliament from this region. I often meet them and talk to them. That's why I am aware of the ground realities. Our weavers had been facing a major challenge - they would make the product, but faced the problem of supply chain and marketing. Our government is trying to get them out of this problem as well. The government is also laying emphasis on marketing of handmade products. Every day a marketing exhibition is being organized in some or the other corner of the country. Similar to the Bharat Mandapam, exhibition venues are being constructed today in different cities of the country. Under this, besides the daily allowances, free stalls are also being provided. And today it is a matter of great joy that our youth, our new generation and the new startups are coming up with many new techniques, new patterns, new systems for its marketing for the products made from handlooms, handicrafts, and our cottage industry. And so I see a renewed interest in its future.
Today, under the One District One Product scheme, special products are being promoted in every district. Special stalls are also being set up at railway stations of the country for the sale of such products. In order to promote handicrafts and handloom products from every state and district, the government is also building an Ekta Mall. Ekta Mall will have handicraft products from that state under one roof. This will also be of great benefit to our brothers and sisters associated with the handloom sector. I don't know if any of you have had the opportunity to see the Statue of Unity in Gujarat, but there is an Ekta Mall built there. Products from every corner of the country made by the weavers and artisans of India are available there. So the tourist who visits the place also experiences unity and he can get access to any corner of India he wants. Efforts are underway to set up such Ekta Malls in all the State capitals of the country. How important are these things to us? When I go abroad as the Prime Minister, I have to take a gift for the dignitaries around the world. I make sure that every gift I am presenting to the people around the world is something that all of you friends make. They are not only pleased but when I tell them that it was made by the people of such-and-such village, they get very impressed too.
Friends,
Efforts are on to ensure that our brothers and sisters in the handloom sector get the benefits of Digital India. You are already aware that the government has created a portal for buying and selling products – Government e-Marketplace i.e. GeM. On GeM, even the smallest artisan, craftsman, weaver can sell his goods directly to the government. A large number of weavers have taken advantage of this. Today, about 2 lakh organizations related to handloom and handicrafts are linked to the GeM portal.
Friends,
Our government is also working with a clear strategy to provide the world's biggest market to its weavers. Today, major companies around the world are coming forward to take the products of MSMEs, weavers, artisans and farmers of India to the markets across the world. I have had direct discussions with the leadership of many such companies. They have big stores, retail supply chains, big malls, and shops all over the world. Their potential is massive even in the online world. Such companies have now resolved to take the local products of India to every nook and corner of the world. Our Millets which are now known as Shri Anna, be it the food grains, or our handloom products will be taken to the markets across the world by these big international companies. That means the product will be from India; it will be made in India; it will hold the aroma of the sweat of the people of India but the supply chains will be of these multinational companies. And every person associated with this sector of our country is going to be highly benefited.
Friends,
In the midst of these efforts of the government, today I would like to say one thing to the friends from the textile industry and fashion world. Today, as we have taken steps to be among the top-3 economies of the world, we have to expand the scope of our thinking and work. We want to make our handloom, our khadi and our textile sector world champions. But everyone's effort is necessary for the same. Be it a worker, a weaver, a designer or an industry, everyone will have to make dedicated efforts. You link the skill of the weavers of India with the scale. You connect the skill of the weavers of India with technology. Today we are seeing the rise of a neo middle class in India. A huge young consumer class is being created in India for every product. This is certainly a huge opportunity for textile companies in India. Therefore, it is also the responsibility of these companies to strengthen the local supply chain and invest in it. We should not support the mindset of importing ready-made goods from outside. Today, as we are commemorating the works of Mahatma Gandhi, once again we will have to take the resolve that we cannot resort to the approach of importing from other countries for our needs. This approach is not right. The stalwarts of this sector cannot make excuses as to how it will happen so soon, or how the local supply chain will be developed so quickly. If we want to reap the benefits in the future, then we have to invest in the local supply chain today. This is the way to build a developed India, and this is the way to fulfil our dream of a developed India, to fulfil the dream of a 5 trillion economy, and the dream of getting India among the top three economies of the world. And if we look at the emotional aspect, then by following this path, we will be able to fulfil the dreams of our freedom fighters; we will be able to make the dream of Swadeshi come true.
Friends,
And I firmly believe that Khadi is the cloth for the one with high dignity and pride, who is proud of himself and his country. But at the same time, the one who weaves the dream of a self-reliant India, who lays an emphasis on 'Make in India', for him this khadi is not just a garment, it is a weapon as well.
Friends,
Day after tomorrow is August 9th. Today's date is associated with the Swadeshi movement, while August 9 had been a witness to one of the greatest movements of India. It was on August 9 that the Quit India Movement was launched under the leadership of Pujya Bapu. Respected Bapu had clearly told the British – Quit India. Shortly after this, such an atmosphere of awakening was created in the country that finally the British had to leave India. Today, with the blessings of respected Bapu, we have to move forward with the same willpower and it is the need of the hour. The mantra that could drive away the British can become a reason to drive away similar elements from here too. Today we have a dream, a resolve to build a developed India. However, some bad elements are creating obstacles in front of this resolution. That's why today India is telling these bad elements in one voice - Quit India. Today India is saying- corruption, quit India!. Today India is saying- Dynastic politics, quit India! Today India is saying- Appeasement politics, Quit India! These evils in India are posing a great danger for the country. There is also a major challenge for the country. I believe, we all will end and defeat these evils with our efforts. And then there will be victory for India; there will be victory for the country, and for every countryman.
Friends,
'15th August - Har Ghar Tiranga'. Today I also got a chance to meet those sisters who have been engaged in the work of making the tricolour flag in the country for years. I also got a chance to greet them and talk to them. Just like the last time and every year to come, we have to take forward 'Har Ghar Tiranga' and when the tricolour is hoisted on the roof and it flutters, it flutters in the mind as well. Once again I wish you all a very Happy National Handloom Day. Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.