য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
ঙসি নিউ দিল্লিদা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমসুং কোওপরেসন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা লুচিংদুনা কম্মিতি ওফ পর্লিয়ামেন্ত ওন ওফিসিএল লেঙ্গোইজগী ৩৮শুবা মীফম পাংথোকখ্রে
মীফম মনুংদা, কম্মিতি ওফ পর্লিয়ামেন্ত ওন ওফিসিএল লেঙ্গোইজগী রিপোর্তকী ১২শুবা ভোলুম অয়াবা পীখ্রে অমসুং মসি রাস্ত্রপতিদা খুদোল তমগনি
ইঞ্জিনিয়ারিং অমসুং মেদিকেল কোর্সশিং লোল ১০দা তম্বা হৌনবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থবক পায়খৎলে অমসুং অথুবা মতমদা হায়রিবা কোর্সশিং অসি ভারতকী লোলশিংদা ফংলগনি অমসুং তাঞ্জা অসি লমদম অমগী লোলশিং অমসুং ওফিসিএল লোল চাউখৎপা হৌরগনি
লমদম অমগী লোলশিংগা হিন্দীগা চাংদম্নবা নত্তে, ভারতকী লোলশিং য়োকখৎলবা মতমদা লৈবাক অসি চাউখৎকনি
ওফিসিএল লোল মীয়াম্না য়াবা অসি আইন নত্ত্রগা সর্কুলারনা ওইহনগদবা নত্তে, মসি নুংশিনবা, ইথিল অমসুং হোৎনবদগী ওইগদবনি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মালেমগী থৌরমশিংদা হিন্দী অমসুং অতোপ্পা ভারতকী লোলশিং চাউথোকচনা ঙাংখিবা অদুদগী হেনবা ভারতকী লোলশিং য়োকখৎনবা অতোপ্পা খুদোংচাবা লৈতে
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা কৈদৌঙৈদা ইংলিসতা পর্লিয়ামেন্তদা ৱা অমতা ঙাংদ্রি অমসুং সরকারগী মিনিস্তরশিংসু ভারতকী ললোলশিং ৱা ঙাংনবা হোৎনরিব, মসিনা তোঙান-তোঙানবা লোলশিং খঙনবা ইহৌদা থৌনা অমা পীরে
ঐখোয়গী লৈবাক অসি ফাউন্নবা লোল খুদিংমক্না থবক তৌরে, ভারতকী লল
04 AUG 2023 5:02PM by PIB Imphal
ঙসি নিউ দিল্লিদা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমসুং কোওপরেসন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা লুচিংদুনা কম্মিতি ওফ পর্লিয়ামেন্ত ওন ওফিসিএল লেঙ্গোইজগী ৩৮শুবা মীফম পাংথোকখ্রে। মীফম মনুংদা, কম্মিতি ওফ পর্লিয়ামেন্ত ওন ওফিসিএল লেঙ্গোইজগী রিপোর্তকী ১২শুবা ভোলুম অয়াবা পীখ্রে অমসুং মসি রাস্ত্রপতিদা খুদোল তমগনি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি অজাদি কা অমৃত মহোৎসব চহিদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক মমাঙদা “পঞ্চ প্রান” থমখ্রে, মখোয়গী মনুংদা প্রান অনিদি- হেরিতেচ ইকায়খুম্নবা অমসুং মীনাই ওইরিঙৈদগী খুদমশিং মুৎথৎপা অসিনি। হায়রিবা প্রান অনি অসি চাদা ১০০ থবক ওইনা পাংথোকপা মতমদা, ভারতকী লোলশিং অমসুং ওফিসিএল লোল মখোয়গী থৌনা উৎলক্কনি। লোল ইকায়খুম্নদনা হেরিতেচ ইকায়খুম্নবা অসি মপুংফাদে অমসুং ঐখোয়না লমদম অমগী লোলশিং ইকায়খুম্নবা উৎপা হৌরকপা মতমদা ওফিসিএল লোল অয়াবা পীরক্কনি। লমদম অমগী লোলশিংগা হিন্দীগা চাংদম্নবা নত্তে, ভারতকী লোলশিং য়োকখৎলবা মতমদা লৈবাক অসি চাউখৎকনি। মখল অমতগী অথিংবা পীদনা ওফিসিএল লোল অয়াবা পীবা দরকার ওই।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি ইঞ্জিনিয়ারিং অমসুং মেদিকেল কোর্সশিং লোল ১০দা তম্বা হৌনবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থবক পায়খৎলে অমসুং অথুবা মতমদা হায়রিবা কোর্সশিং অসি ভারতকী লোলশিংদা ফংলগনি অমসুং তাঞ্জা অসি লমদম অমগী লোলশিং অমসুং ওফিসিএল লোল চাউখৎপা হৌরগনি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মালেমগী থৌরমশিংদা হিন্দী অমসুং অতোপ্পা ভারতকী লোলশিং চাউথোকচনা ঙাংখিবা অদুদগী হেনবা ভারতকী লোলশিং য়োকখৎনবা অতোপ্পা খুদোংচাবা লৈতে। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা কৈদৌঙৈদা ইংলিসতা পর্লিয়ামেন্তদা ৱা অমতা ঙাংদ্রি অমসুং সরকারগী মিনিস্তরশিংসু ভারতকী ললোলশিং ৱা ঙাংনবা হোৎনরিব, মসিনা তোঙান-তোঙানবা লোলশিং খঙনবা ইহৌদা থৌনা অমা পীরে।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি ওফিসিএল লোল মীয়াম্না য়াবা অসি আইন নত্ত্রগা সর্কুলারনা ওইহনগদবা নত্তে, মসি নুংশিনবা, ইথিল অমসুং হোৎনবদগী ওইগদবনি। ঐখোয়গী লৈবাক অসি ফাউন্নবা লোল খুদিংমক্না থবক তৌরে, ভারতকী ললোশিং অমসুং মখোয়গী দিক্সনারিশিং মীখা পোনবগী মতম মতুংদা ফাওবা লেংদনা লৈখি, মসি অচৌবা মাইপাকপা অমনি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি নিংতম্বদগী ২০১৪ ফাওবদা, কম্মিতি ওফ পর্লিয়ামেন্ত ওন ওফিসিএল লেঙ্গোইজগী রিপোর্তকী ভোলুম ৯ পীশিনখ্রে অমসুং ২০১৯দগী ভোলুম অহুম অয়াবা পীখ্রে। হায়রিবা ভোলুমশিং অসি হিরম অমমমগী ওইনা শেম্বনি অমসুং ১২শুবা ভোলুম অসি ‘সিমপ্লিফিকেসন’ থিমদা শেম্বনি। কম্মিতি ওফ পর্লিয়ামেন্ত ওন ওফিসিএল লেঙ্গোইজগী মেম্বর খুদিংমক থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা শ্রী অমিত সাহনা হায়খি তুংদা ওফিসিএল লোল চাউখৎনবা অমসুং মীয়ামদা খঙহন্নবা কম্মিতিনা মখা তানা থবক তৌগনি হায়বগী থাজবা থম্লি। মীফম অদুদা কম্মিতি ওফ পর্লিয়ামেন্ত ওন ওফিসিএল লেঙ্গোইজগী দিপুতি চিয়ারমেন শ্রী ভারত্রুহারি মহাতাব, হোম এফেয়ার্সগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অজয় কুমার মিশ্রা অমসুং শ্রী নিসিথ প্রামানিক অমসুং কম্মিতিগী মেম্বরশিং শরুক য়াখি।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah chairs the 38th meeting of the Committee of Parliament on Official Language in New Delhi today
During the meeting, the twelfth volume of the report of the Committee of Parliament on Official Language was also approved which will be presented to the President
Prime Minister Shri Narendra Modi has taken the initiative to start engineering and medical courses in 10 languages and soon these courses will be available in all Indian languages and that moment will mark the beginning of the rise of local languages and official language
Hindi is not in competition with local languages, the nation will be empowered only by promoting all Indian languages
Acceptance of official language does not come from law or circular but from harmony, inspiration and effort
There can be no other favourable moment for the promotion of Indian languages as Prime Minister Shri Narendra Modi proudly presents Hindi and all other Indian languages on global platform
Prime Minister Modi has never given a single speech in the Parliament in English and the Ministers of the government also try to give speeches in Indian languages, this gives a lot of momentum to the movement of connecting different languages
All languages have worked to connect our country, Indian languages and their dictionaries remained intact even after the period of slavery, which is a great achievement
Respect of heritage is incomplete without respect of language and acceptance for official language will come only when we will start giving respect to local languages
04 AUG 2023 5:02PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah chaired the 38th meeting of the Committee of Parliament on Official Language in New Delhi today. During the meeting, 12th volume of the report of the Committee of Parliament on Official Language was also approved which will be presented to the President.
In his address, Union Home Minister said that in the year of Azadi ka Amrit Mahotsav, Prime Minister Shri Narendra Modi has kept “Panch Pran” in front of the country, out of which two Pran are- respect of heritage and erasing the signs of slavery. Shri Shah said that for 100% implementation of these two Pran, all the Indian languages and the official language will have to show their strength. He said that respect of heritage is incomplete without respect of language and acceptance of official language will come only when we give respect to local languages. Shri Shah said that Hindi is not in competition with local languages, the nation will be empowered only by promoting all Indian languages. He said that there is a need to develop acceptance for the official language without any kind of opposition, even if its pace is slow.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Prime Minister Shri Narendra Modi has taken the initiative to start engineering and medical courses in 10 languages and soon these courses will be available in all Indian languages and that moment will mark the beginning of the rise of local languages and official languages. He said that there can be no other favourable moment for the promotion of Indian languages as Prime Minister Shri Narendra Modi proudly presents Hindi and all other Indian languages on global platform. Prime Minister Modi has never given a single speech in the Parliament in English and the Ministers of the government also try to give speeches in Indian languages, this gives a lot of momentum to the movement of connecting different languages.
Shri Amit Shah said that acceptance of official language does not come from law or circular but from goodwill, inspiration and encouragement. He said that Indian languages and their dictionaries remained intact even after the period of slavery, which is a great achievement. Shri Shah said that languages have worked to unite our country.
Union Home Minister said that since independence till 2014, nine volumes of report of the Committee of Parliament on Official Language were submitted, and since 2019 three volumes have been approved. He said that these volumes have been prepared subject wise and the theme of 12th volume is ‘Simplification’. Shri Amit Shah thanked all the members of the Committee of Parliament on Official Language and expressed confidence that the committee will continue to work for the promotion and dissemination of the official language in the future as well. Deputy Chairman of the Parliamentary Committee on Official Language Shri Bhartruhari Mahtab, Union Ministers of State for Home Affairs Shri Ajay Kumar Mishra and Shri Nishith Pramanik and members of the Committee were present in the meeting.