প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
লৈবাক শীনবা থুংনা রেলৱে স্তেসন ৫০৮ অমুক হন্না শেমগৎনবা প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
“অনৌবা থৌনা, অপাম্বশিং অমসুং ৱারেপশিংগী মঙালদা অনৌবা তাঙ্কক অমা হৌরে”
“ঙসিদি মালেম শীনবা থুংনা ভারত্ত মাই ওশিল্লে । মালেম্না ভারত্ত য়েংলিবা মীৎয়েং হোঙলে”
“স্তেসন কয়া মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎপা অসিনা লৈবাক অসিদা চাউখৎপগী অনৌবা ফিবম অমা শেমগৎকনি”
“অমৃত রেলৱে স্তেসনশিং অসি কনাগুম্বা অমগী হেরিতেচগী চাউথোকচবগী খুদম অমা ওইগনি অমসুং মীওই খুদিংমক্তা চাউথোকচবা পোকহনগনি”
“ভারতকী রেলৱে স্তেসনশিং মতমগা চুননা অমসুং অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দনবা শেমগৎপা অসি ঐখোয়না মরুওইনা লৌরি”
“রেলৱেগী হেন্না ফবা শক্তম অমসুং তুংগী চাউখৎপগা শম্নহনবা হায়বা হৌজিক ঐখোয়গী থৌদাংনি”
“অনৌবা ভারত্ত, চাউখৎপনা নহারোলশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরি অমসুং লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংদা নহারোলশিংদা অনৌবা থাজবশিং পীরি”
“ওগস্ত অসি লৈবাক নিংবা, তৌবীমল খঙবা উৎপা অমসুং ইথৌ পাংথোকপগী থানি। ওগস্ত থাদা ভারতকী পুৱারিদা অনৌবা মাইওন তাকখিবা পুৱারিগী থৌদোক কয়া থোকখি”
“ ঐখোয়গী নিংতম্বা নুমিৎ অসি ঐখোয়গী মচু অহুমগী ফিরাল অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক্কী চাউখৎপদা ঐখোয়না অমুক হন্না থাজবা থমগদবা মতম্নি। হৌখিবা চহিগুম, চহি অসিদসু, ঐখোয়না য়ুমথোং খু
06 AUG 2023 12:57PM by PIB Imphal
পুৱারি ওইরবা খোঙথাং অমদা, ঙসি ভিদিও কনফরেন্সগী খুৎথাংদা, লৈবাক শীনবা থুংনা রেলৱে স্তেসন ৫০৮ অমুক হন্না শেমগৎনবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। হায়রিবা স্তেসনশিং অসি লুপা করোর ২৪,৪৭০ চঙনা শেমগৎকনি। রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরি ২৭ শীনবা থুংনা লৈরিবা স্তেসন ৫০৮ অসিগী মনুংদা উত্তর প্রদেসতা স্তেসন ৫৫, রাজস্থান্দা স্তেসন ৫৫, বিহারদা ৪৯, মহারাস্ত্রাদা ৪৪, নোংচুপ বেঙ্গলদা ৩৭, মধ্য প্রদেসতা ৩৪, অসামদা ৩৭, ওরিসাদা ২৫, পঞ্জাবতা ২২, গুজরাত্তা ২১, তেলাঙ্গানাদা ২১, ঝারখন্দদা ২০, অন্ধ্র প্রদেসতা ১৮, তামিল নাদুদা ১৮, হরিয়ানাদা ১৫, কর্নাতকাদা ১৩ নি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমৃত কাল হৌরকপদা চাউখৎলবা ভারতকী পান্দম ফংনবা অনৌবা ভারতনা য়াংনা চঙশিল্লি। অনৌবা থৌনা, অপাম্বশিং অমসুং ৱারেপশিংগী মঙালদা অনৌবা তাঙ্কক অমা হৌরে। মসি ভারত রেলৱেগী পুৱারিদা অনৌবা তাঙ্কক অমা হৌরে। লৈবাক অসিদা মরুওইবা স্তেসন ১৩০০ অমৃত ভারত স্তেসনশিং ওইনা হন্না শেমগৎলগনি। স্তেসন ১৩০০গী মনুংদা লুপা করোর ২৫,০০০ চঙনা অমৃত ভারত স্তেসন ৫০৮ শেমগৎনবা উরেপ-উয়ুং তম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হন্না শেমগৎনবা প্রোজেকশিং অসিনা লৈবাক অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা অচৌবা খোঙজং অমা ওইগনি অমসুং মসিনা রেলৱে অমসুং মীয়াম কান্নবা পীগনি। উত্তর প্রদেস অমসুং রাজস্থান্দা লুপা করোর ৪,০০০ রোম চঙনা অমৃত স্তেসন ৫৫, মধ্য প্রদেসতা লুপা করোর ১,০০০গী স্তেসন ৩৪, মহারাস্ত্রাদা লুপা করোর ১,৫০০গী স্তেসন ৪৪ অমসুং তামিল নাদু, কর্নাতকা অমসুং কেরলাদা মরুওইবা স্তেসনশিং শেমগৎকনি। পুৱারি ওইরবা প্রোজেক অসিগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা রেলৱে মিনিস্ত্রি অমসুং মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিদি মালেম শীনবা থুংনা ভারত্ত মাই ওশিল্লে । মালেম্না ভারত্ত য়েংলিবা মীৎয়েং হোঙলে। ভারতকী মীয়াম্না তুংদু-লৈতাবা মপুংফানা মেজোরিতি ফংবা সরকার অমা খনখিবা অমসুং মখোয়গী অনিংবশিং থুংনবা সরকারনা মীয়ামগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং চোকথবা নাইদনা পায়খৎপদগী মালেমনা ভারত্ত থাজবা থম্লকপনি। হৌখিবা চহি ৯ অসিদা লৈবাক অসিদা শেমগৎখিবা রেলৱে ত্রেকশিং অসি খা অফ্রিক, য়ুক্রেন, পোলেন্দ, য়ু.কে অমসুং সুইদেনগী অপুনবা রেলৱে নেতৱার্ক্তগী হেল্লে। হৌখিবা চহি খক্তদা, ভারত রেলৱেনা খা কোরিয়া, নিউ জিলেন্দ অমসুং অস্ত্রেলিয়াগী অপুনবা রেলৱে নেতৱার্ক্তগী হেন্না ত্রেকশিং শেমগৎখি। রেলগী খোঙচৎ অসি ইরাই লাইনা ফংনবা অমসুং নুংঙাইহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলি। ত্রেন্দগী হৌরগা স্তেসন ফাওবদা খ্বাইদগী নুংঙাইবা খুদোংচাবা পীনবা থবক পায়খৎলি। প্লেতফোর্মশিং হেন্না নুংঙাইবা ফম্ফমশিং, ত্রেন ঙাইফমশিং ফগৎহনবা অমসুং স্তেসন লিশিং কয়াদা লেম্না ৱাই.ফাই ফংনবা থবক পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিদা রেলৱে অসি হিংনবগী লম্বী অমনি। সহরগী ময়াইদা লৈরিবা রেলৱে স্তেসনশিংগা লোয়ননা সহরশিংগী মশক তাক্লি। স্তেসনশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎপা হায়বসি তঙাইফদবনি। স্তেসন কয়া মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎপা অসিনা লৈবাক অসিদা চাউখৎপগী অনৌবা ফিবম অমা শেমগৎকনি অমসুং য়েংবা লাকপা মীওইশিংগী পুক্নিং চঙশিনগনি। স্তেসনশিং হন্না শেমগৎপা অসিনা তুরিজম চাউখৎহনবা খক নত্তনা অনকপা মফমশিংদা শেন-থুম তান্নবগী থবকশিং হেনগৎহনগনি। ‘স্তেসন অমা, পোৎথোক অমা’ স্কিম অসিনা খুৎহৈবশিং মতেং পাংগনি অমসুং জিলা অমগী ব্রান্দ শেমগৎপদা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অজাদি কা অমৃত কালদা কনাগুম্বা অমগী হেরিতেচগী চাউথোকপা ফাউনবা লৈবাক অসিনা ৱারেপ লৌরে। অমৃত রেলৱে স্তেসনশিং অসি কনাগুম্বা অমগী হেরিতেচগী চাউথোকচবগী খুদম অমা ওইগনি অমসুং মীওই খুদিংমক্তা চাউথোকচবা পোকহনগনি। জয়পুর রেলৱে স্তেসন্দা হৱা মহল অমসুং রাজস্থান্দা লৈবা অমর ফোর্তকী শক্তম য়াওগনি, জে অমসুং কেদা জম্মু তাৱি রেলৱে স্তেসন্দা মমিং লৈরবা রঘুনাথ মন্দিরগী মমি তাগনি অমসুং নাগালেন্দগী দিমাপুর রেলৱে স্তেসন্দা রাজ্য অদুগী তোঙান-তোঙানবা ত্রাইব ১৬গী য়ুমশারোল মমি তাহনগনি। রেলৱে স্তেসন খুদিংমক লৈবাক অসিগী অরিবা হেরিতেচগা লোয়ননা অনৌবা মতমগী অপাম্বশিংগী খুদম অমা ওইগনি। ভারত গৌরব যাত্রা ত্রেনশিংনা পুৱারিগা মরী লৈনবা মফমশিং অমসুং লাই খুরুমফমশিং শম্নবা মপাঙ্গল কনখৎহল্লে।
লৈবাক্কী শেন-থুম চাউখৎহনবদা রেলৱেগী থৌদাংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রেকোর্দ ওইনা রেলৱেদা শেন থাদরে। চহি অসিদা রেলৱেদা লুপা করোর লাখ ২.৫ গী বজেত অমা পীখ্রে, মসি ২০১৪দগী শরুক ৫ হেল্লবনি। অচুম্বা থৌরাং অমগা লোয়ননা রেলৱে মপুংফানা চাউখৎহন্নবা থবক পায়খৎলি। হৌখিবা চহি ৯দা লোকোমোতিপশিং পুথোকপা শরুক ৯ হেনগৎলে। ঙসি ঐচ.এল.বি কোচশিং শরুক ১৩ হেন্না পুথোক্লে।
অৱাং-নোংপোক্তা রেলৱে য়ৌহনবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লাইনশিং অনি শুহন্নবা থবকশিং, গেজ ওনখৎপা, মৈ ফংহনবা অমসুং অনৌবা লম্বীশিং শেম্বগী থবকশিং য়াংনা পায়খৎলি। অথুবা মতমদা অৱাং-নোংপোক রাজ্যশিংগী কোনুংশিং রেলৱে নেতৱার্কনা শম্নরগনি। চহি ১০০গী মতুংদা নাগালেন্দগী অনিশুবা স্তেসন লৈরে। লমদম অসিদা অনৌবা রেলৱে লাইনশিং থবক হৌবা শরুক অহুম হেনগৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ৯দা কিমি ২২০০০গী দেদিকেতেদ ফ্রেদ কোরিদোরশিং শেমগৎতুনা পোৎ পুবা ত্রেনশিং চেনবগী মতম হন্থহল্লে। হৌজিক নোংচুপ থংবা হিথাংফমশিংদগী দিল্লিদা পুং ২৪গী মনুংদা পোৎ-চৈশিং য়ৌরক্লে, মসি মমাঙদা পুং ৭২ হেন্না চঙলম্বা থবক অমনি। অতোপ্পা লম্বীশিংদসু চাদা ৪০ হেন্না মতম হন্থবদগী ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং, উদোগকী মীওইশিং অমসুং লৌমীশিং কান্নবা য়াম্না ফংলে।
রেলৱেগী থোঙশিং ৱাৎপগী খুদোংচাদবশিং মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০১৪গী মমাঙদা রেলৱেগী লৈকং থোং অমসুং অন্দরব্রিজ ৬০০০ লৈরমখি, ঙসিদি মশিং অসি ১০,০০০ হেল্লে। হৌজিক মী শেন্নদবা লেভেল ক্রোসিং অমতা লৈত্রে। অহলশিং অমসুং দিবয়াংশিংগী দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা অখন্নবা মীৎয়েং চঙলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতকী রেলৱে স্তেসনশিং মতমগা চুননা অমসুং অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দনবা শেমগৎপা অসি ঐখোয়না মরুওইনা লৌরি। অথুবা মতমদা রেল লাইনশিং চাদা ১০০ মৈ ফংহল্লগনি,মসিনা ভারত্তা ত্রেনশিং মৈ খক্তনা চেল্লগনি। হৌখিবা চহি ৯, সোলার পেনেলশিংনা রেলৱে স্তেসনশিংদা মৈ ফংহনবা চাদা ১২০০ হেল্লে। তুংদা রেলৱে স্তেসন খুদিংমক্তগী মৈ পুথোক্নবা সরকারনা পান্দম থম্লি। কোচ ৭০,০০০ রোমদা এল.ই.দি লাইতশিং থাল্লে অমসুং ত্রেনশিংদা বাইওতোইলেতশিং শীজিন্নবা শরুক ২৮ হেনগৎলে। অমৃত স্তেসন খুদিংমক গ্রিন বিল্দিংশিংগী কাংলোনশিং ঙাক্না শাগনি। ২০৩০ ফাওবদা, রেলৱে নেতৱার্ক শীনবা থুংনা মৈখু থাদোক্তবা লৈবাক অমা ভারত ওইরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী নুংশিরবা মীওইশিং অমগা অমগা উন্নবা, লৈবাক অসি শম্ননবা চহি কয়া রেলৱেনা থবক তৌদুনা লাক্লি। রেলৱেগী হেন্না ফবা শক্তম অমসুং তুংগী চাউখৎপগা শম্নহনবা হায়বা হৌজিক ঐখোয়গী থৌদাংনি। নেগেতিপ পোলিতিক্সতগী লাপথোক্তুনা,পান্দম অমগা লোয়ননা লৈবাক চাউখৎনবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলি অমসুং ভোৎ ফংনবা হোৎনদনা অমসুং দলগী রাজনিতি তৌদনা মসিনা হেন্না মরুওইনা লৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রেলৱেনা নহারোল লাখ ১.৫ হেনবদা থবক পীরি। ইনফ্রাস্ত্রকচরদা লুপা করোর লাখ কয়া থাদুনা থবক পীরে। রোজগার মেলাগী খুৎথাংদা কেন্দ্র সরকারনা কেম্পেন অমা পায়খৎতুনা নহারোল লাখ ১০দা থবক পীরে। মসি চাউখৎ-থৌরাংনা নহারোলশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরিবা অহোংবা পুরক্লবা ভারতক অমগী শক্তমনি অমসুং লৈবাক অসি চাউখৎপদা নহারোলশিংনা অনৌবা মতেং পাংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী থৌরম অসিদা নিংতম লান্মীশিং অমসুং পদ্ম ফংলবশিং শরুক য়াবা অসিনা থৌরম অসি হেন্না মশক থোকহল্লে। ওগস্ত অসি লৈবাক নিংবা, তৌবীমল খঙবা উৎপা অমসুং ইথৌ পাংথোকপগী থানি। ওগস্ত থাদা ভারতকী পুৱারিদা অনৌবা মাইওন তাকখিবা পুৱারিগী থৌদোক কয়া থোকখি। ওগস্ত ৭দা পাংথোক্লিবা জাতিগী হেন্দলুমগী নুমিৎ অসি শ্বাদেসি মুভমেন্তদা কৎথোক্লে। ওগস্ত ৭ অসি ভারমচা খুদিংমক্না ভোকেল ফোর লোকেলগী অমুক হন্না ৱাশক লৌগদবা নুমিৎ অমনি। গনেস চতুর্থি কুহ্মৈ অসি অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দবা মওং অমদা পাংথোক্কদবনি। অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দবা মচাকশিংনা মীতমশিং শানবা হোৎনগদবনি। লমদম অমগী খুৎহৈবশিং অমসুং অপীকপা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়শিংগী পোৎথোকশিং ঐখোয়না লৈগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ওগস্ত ৯দা হৌখিবা ভারত থাদোকউ খোঙজংনা ভারতকী নিংতম ইহৌদা অনৌবা থৌনা অমা হাপখি। মসিনা ইথিল পীদুনা, ফত্তবা, শেঞ্জা-থুমজা, শাগৈ অমসুং পেনহনবগী থবক খুদিংমক্তগী ভারত মনিং তমহন্নবা ঙসি লৈবাক শীনবা থুংনা লাউরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসি খাইদোক্নবা মতমদা মীশিং থিঙমদ্রবা মীওই কয়া শিখি অমসুং ঐখোয়না পার্তিসন হোরোর রিমেমব্রেন্স দে পাংথোক্নবা থৌরাং তৌরি। ঐখোয়গী নিংতম্বা নুমিৎ অসি ঐখোয়গী মচু অহুমগী ফিরাল অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক্কী চাউখৎপদা ঐখোয়না অমুক হন্না থাজবা থমগদবা মতম্নি। হৌখিবা চহিগুম, চহি অসিদসু, ঐখোয়না য়ুমথোং খুদিংদা মচু অহুমগী ফিরাল পাইহনগদবনি। মীয়াম্না থৌরম অসি থৱায় য়াওবা সোসিএল মেদিয়াদা উরে অমসুং মীওই খুদিংমক কেম্পেন অসিদা শরুক য়াগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মীয়াম্না তেক্স পীখিবা অদু লৈবাক শেমগৎনবা থবকশিংদা শীজিন্নরে হায়বা ঙসিদি মীয়ামগী পুক্নিংদা ফাওরে। খুদোংচাবা কয়া পীবা অমসুং হিংবদা লাইবদগী তেক্স থিবা মীওই মশিং হেনগৎলক্লে। মতম অমদা লৈবাক অসিদা লুপা লাখ ২গী ইনকম তেক্স থিরমখি অমসুং হৌজিক লুপা লাখ ৭ ফাওবা ইনকম তেক্স থিদ্রে। লৈবাক অসিদা ইনকম তেক্স খোমগৎপা হেনগৎলে অমসুং লৈবাক অসিদা মিদল ক্লাস মশিং হেনগৎলে হায়বগী ময়েক শেংলবা পাউজেল অমা পীরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি অসিদা ইনকম তেক্স রিতর্ন ফাইল তৌবা চাদা ১৬ হেনগৎলে অমসুং সরকারদা থাজবা থম্বা হেনগৎলে হায়বা মসিনা তাক্লে। কমদৌনা রেলৱেশিং হন্না শেমগৎপগে অমসুং মেত্রো পাকথোক-চাউথোকহনবগে হায়বা ঙসি মীয়াম্না উরে। অনৌবা এক্সপ্রেসৱেশিং অমসুং এয়রপোর্তশিং শেমগৎলে অমসুং তেক্স থিবশিংগী শেন্না অনৌবা ভারত অমা শেমগৎনবা থবক পায়খৎলে হায়বগী ৱাখল ফাওরে। রেলৱে স্তেসন ৫০৮ হন্না শেমগৎপা অসি মাইকৈ অসিদা থাংজিনবা খোঙথাং অমনি। অমৃত ভারত স্তেসনশিং অসিনা ভারত রেলৱে অনৌবা থাক অমদা অওনবা পুরক্কনি হায়না ঐনা থাজবা পীরি।
নুঙগীৱারোল
অৱাংবা থাক্কী মীয়ামগী চৎথোক-চৎশিনগী থবকশিং শেমগৎনবা প্রধান মন্ত্রীনা য়াম্না তোইনা থাজবা পীরি। রেলৱে অসি লৈবাক শীনবা থুংনা মীয়াম চৎথোক-চৎশিন তৌনবা খ্বাইনা পাম্নবা পাম্বৈ অমা ওইরি, রেজৱে স্তেসনশিংদা মালেম থাক্কী খুদোংচাবশিং ফংহনবগী মরুওইবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। মহাক্কী পান্দম অদুনা লমজিংদুনা, লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা রেলৱে স্তেসন ১৩০৯ অমুক হন্না শেমগৎনবা অমৃত ভারত স্তেসন স্কিম হৌদোকখ্রে।
স্কিম অসিগী শরুক অমা ওইনা, স্তেসন ৫০৮ অমুক হন্না শেমগৎনবা প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখিবনি। হায়রিবা স্তেসনশিং অসি লুপা করোর ২৪,৪৭০ চঙনা শেমগৎকনি। সহরগী নাকল অনিমক অমতা ওইনা পুনশিন্দুনা স্তেসনশিং ‘সিতি সেন্তরশিং’ ওইনা শেমগৎনবা মাস্তর প্লানশিং থৌরাং তৌরে। রেলৱে স্তেসনগী অকোইবা মফমশিং, সহরগী মফমশিং শেমগৎনবা অচুম্বা অপুনবা থৌরাং পায়খৎলে।
রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরি ২৭ শীনবা থুংনা লৈরিবা স্তেসন ৫০৮ অসিগী মনুংদা উত্তর প্রদেসতা স্তেসন ৫৫, রাজস্থান্দা স্তেসন ৫৫, বিহারদা ৪৯, মহারাস্ত্রাদা ৪৪, নোংচুপ বেঙ্গলদা ৩৭, মধ্য প্রদেসতা ৩৪, অসামদা ৩৭, ওরিসাদা ২৫, পঞ্জাবতা ২২, গুজরাত্তা ২১, তেলাঙ্গানাদা ২১, ঝারখন্দদা ২০, অন্ধ্র প্রদেসতা ১৮, তামিল নাদুদা ১৮, হরিয়ানাদা ১৫, কর্নাতকাদা ১৩ নি।
অমুক হন্না শেমগৎপা অসিনা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহনবগা লোয়ননা মপুংফানা নিংথিনা দিজাইন তৌরবা ত্রাফিক, ইন্তর-মোদাল ইন্তেগ্রেসন অমসুং পেসেঞ্জরশিং লমজিংনবা দিজাইন তৌরবা সাইন্নেজশিং য়াওগনি। মফম অদুগী নাৎ, হেরিতেচ অমসুং য়ুমশারোলদা য়ুম্ফম ওইদুনা স্তেসনগী বিল্দিং দিজাইন তৌগনি।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone for redevelopment of 508 Railway Stations across the country
“A new chapter is beginning in the light of new energy, inspirations and resolutions”
“Today the eyes of the whole world are on India. World's attitude towards India has changed”
“Modernization of so many stations will create a new atmosphere for development in the country”
“These Amrit Railway stations will be a symbol of taking pride in one’s heritage and instill pride in every citizen”
“Our emphasis is on making Indian Railways modern as well as environment friendly”
“Now it is our responsibility to connect the rail with a better identity and modern future”
“In New India, development is giving way to new opportunities for the youth, and the youth are giving new wings to the development of the country”
“August is the month of Kranti, gratitude and duty. Many historical occasions which gave new direction to the history of India took place in August”
“Our Independence Day is the time to reiterate our commitment towards our Tricolor and the progress of our nation. Like last year, this time also, we have to hoist the tricolor at every house.”
06 AUG 2023 12:57PM by PIB Delhi
In a historic move, the Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone for the redevelopment of 508 Railway Stations across the country via video conferencing today. Redeveloped at a cost of more than Rs 24,470 crores, these 508 stations are spread across 27 states and union territories, including 55 each in Uttar Pradesh and Rajasthan, 49 in Bihar, 44 in Maharashtra, 37 in West Bengal, 34 in Madhya Pradesh, 32 in Assam, 25 in Odisha, 22 in Punjab, 21 each in Gujarat and Telangana, 20 in Jharkhand, 18 each in Andhra Pradesh and Tamil Nadu, 15 in Haryana, 13 in Karnataka among others.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that the new India which is fast moving towards the goal of Viksit Bharat is on the onset of Amrit Kaal. “There is new energy, new inspirations and new resolutions”, the Prime Minister said underlining that it is the beginning of a new chapter in the history of Indian Railway. He informed that almost 1300 prime railway stations in the country will now be redeveloped with modernity as ‘Amrit Bharat Stations’ and will get a new lease of life. Out of the 1300 railway stations, the Prime Minister informed, the foundation stone for 508 Amrit Bharat Stations is being laid today at the cost of approx Rs 25,000 crores. He emphasized that the redevelopment project will be a huge campaign for infrastructure development in the country along with the railways as well as the common citizens. Noting that its benefits will be spread to all states in the country, the Prime Minister mentioned that 55 Amrit Stations will be developed at the cost of approx Rs 4,000 crores in Uttar Pradesh, and in Rajasthan also 55 stations will become Amrit Stations, 34 stations in Madhya Pradesh at the cost of approx Rs 1,000 crores, 44 stations in Maharashtra at the cost of 1,500 crores, and prime railway stations in Tamil Nadu, Karnataka and Kerala among others will be redeveloped. The Prime Minister praised the Ministry of Railways and congratulated the citizens for this historic project.
The Prime Minister underlined the growing stature of India in the world and highlighted the growing global interest in India. He credited two major factors for this. First, the election of a stable full majority government by the people of India and, second, the government took ambitious decisions and worked relentlessly for the development of the people in accordance with their aspirations. He emphasized that Indian railways too symbolizes this. He presented the facts of the expansion of the rail sector to illustrate his points. He said that in the last 9 years, the length of track laid in the country is more than the combined railway network in South Africa, Ukraine, Poland, the UK and Sweden. Putting the scale of expansion in Indian railways in perspective, the Prime Minister further said that in the last year alone, India laid more railway tracks than the combined railway network of South Korea, New Zealand and Australia. Today, he said, the government is working to make the rail journey accessible as well as pleasant. “The effort is to provide the best possible experience from train to station”, he added. He mentioned better seating on platforms, upgraded waiting rooms and free wifi on thousands of stations.
Underlining the vast developments that have taken place in Indian Railways, the Prime Minister said that any PM would want to speak about these achievements from the Red Fort. However, the Prime Minister also emphasized that it is due to the grand organization of today’s event that he is reflecting on the achievements of Railways in great detail today itself.
The Prime Minister referred to the railway’s status as the lifeline of the country and said along with this, the identity of the cities is also linked with the railway stations which have become the heart of the city with the passing of time. This has made it imperative to provide a modern form to the stations.
The Prime Minister said that the modernization of so many stations will create a new atmosphere for development in the country as they will create a good first impression among the visitors. Upgraded stations will not only increase tourism but will also give a push to economic activities in the nearby areas. He said the ‘One Station One Product’ scheme will help the artisans and will help in the branding of the district.
The Prime Minister emphasized that the country has also taken the resolution to take pride in one’s heritage in the Azadi Ka Amrit Kaal. “These Amrit Railway stations will be a symbol of taking pride in one’s heritage and instill pride in every citizen”, Shri Modi said. The Prime Minister said that the Amrit Stations will present a glimpse of India’s cultural and local heritage. Giving examples, the Prime Minister mentioned that Jaipur Railway Stations will have glimpses of Hawa Mahal and Amer Fort from Rajasthan, Jammu Tawi Railway Station in Jammu and Kashmir will be inspired by the famous Raghunath Mandir and Dimapur Station of Nagaland will showcase the local architecture of 16 different tribes from the region. He stated that every railway station will be a symbol of the modern aspirations of the country along with its ancient heritage. The Prime Minister mentioned strengthening the ‘Bharat Gaurav Yatra Trains’ which connects places of historical relevance and pilgrimages.
Underlining the Railways' role in giving momentum to the economic growth of the country, the Prime Minister said that record investment has been done in railways. This year, Railways received a budget of more than Rs 2.5 lakh crores, a five-fold increase as compared to 2014. Today, he said, work is being done for the complete development of Railways with a holistic approach. Locomotive production increased by 9 times in the last 9 years. Today 13 times more HLB coaches are being manufactured.
Talking about the railway extension in the Northeast, the Prime Minister said, work is going on rapidly on doubling of the lines, gauge conversion, electrification and new routes. “Soon, all state capitals of the Northeast will be connected by railway network”, Shri Modi said. He informed that Nagaland got its second station after 100 years. “Commissioning of new railway lines in the region has increased three times”, he said.
The Prime Minister informed that in the last 9 years more than 2200 km dedicated freight corridors have been constructed leading to a reduction in the travel time of the goods train. Now goods reach western ports from Delhi NCR in 24 hours, a task that used to take 72 hours. 40 percent reduction in time has been witnessed on the other routes also which is hugely benefitting the entrepreneurs, industrialists and farmers.
Pointing out the difficulties faced due to the lack of Railway bridges, the Prime Minister informed that there were less than 6000 railway overbridges and underbridges before 2014, but today, that number has gone beyond 10,000. He also mentioned that the number of unmanned level crossings on large lines is now down to zero. Speaking about the convenience for passengers, the Prime Minister underlined that special emphasis is being laid upon the needs of the elderly and divyang.
“Our emphasis is on making Indian Railways modern as well as environment friendly”, the Prime Minister said as he informed that 100 percent rail line electrification will be achieved very soon which will result in all the trains in India running only on electricity. The Prime Minister also mentioned that the number of stations that generate electricity from solar panels has increased to more than 1200 in the last 9 years. The Prime Minister emphasized that the government aims to produce green energy from every railway station in the near future. He also mentioned that LED lights have been installed in about 70,000 coaches and the number of bio-toilets in trains has increased 28 times as compared to 2014. Shri Modi underlined that all the Amrit stations will be built to meet the standards of green buildings. “By 2030, India will be a country whose railway network will run on net zero emissions”, he added.
The Prime Minister said, “Rail has worked for decades to connect us with our loved ones, it has worked to connect the country. Now it is our responsibility to connect the rail with a better identity and modern future.” He lamented the opposition to projects like the new Parliament Building, Kartavya Path, war memorial and Statue of Unity. “Away from negative politics, we have taken the task of nation’s development as a mission and given it the top priority irrespective of vote bank and party politics”, he said.
Highlighting that railways has provided jobs to more than 1.5 lakh youth alone, the Prime Minister said that employment is also being created by investing lakhs of crores on infrastructure. At present, the Prime Minister said, the central government is also running a campaign to provide jobs to 10 lakh youth through Rozgar Mela. “This is the picture of a changing India where development is giving way to new opportunities for the youth, and the youth are giving new wings to the development of the country”, he added.
The Prime Minister acknowledged the presence of many freedom fighters and several Padma awardees in this program to bless the occasion. Highlighting the significance of the month of August for every Indian, the Prime Minister said that it is the month of revolution, gratitude and duty and filled with many historical occasions which gave a new direction to the history of India. The Prime Minister mentioned National Handloom Day which is celebrated on August 7 and dedicated to the Swadeshi movement. “This date of 7th August is the day for every Indian to reiterate the resolution of being Vocal for Local”, Shri Modi said. He also mentioned the holy festival of Ganesh Chaturthi and stressed the need to celebrate Ganesh Chaturthi in an eco-friendly way. The Prime Minister suggested trying out idols made of eco-friendly material. He also suggested buying products made by local artisans, handicrafts men and small entrepreneurs.
Speaking about the 9th of August, the Prime Minister said that it was the historic date when the Quit India movement began and it created new energy in India's struggle for independence. Inspired by this, the Prime Minister said that today the whole country is roaring Quit India for every evil, corruption, dynasty and appeasement.
The Prime Minister mentioned the upcoming Partition Horror Remembrance Day and said that we remember countless people who paid a huge cost of the partition and acknowledged the contribution of the people who gathered themselves after the shock and are contributing to the development of the country. He said that this day gives us the responsibility of keeping our unity intact. Shri Modi said “Our Independence Day is the time to reiterate our commitment towards our Tricolor and the progress of our nation. Like last year, this time also, we have to hoist the tricolor at every house.” He noted the people’s enthusiasm on social media and in flag marches and appealed to everyone to get associated with the campaign.
The Prime Minister underlined that the government has changed the perception that the tax paid by citizens is squandered in corruption and today people feel that their money is being used for nation-building. He noted that the number of people paying taxes is increasing due to the increasing facilities and Ease of Living. The Prime Minister mentioned the time when income of Rs 2 lakh was taxed in the country while income up to Rs 7 lakh is not taxed today. Despite this, the Prime Minister said, the amount of income tax collected in the country is increasing, and sending a clear message that the scope of the middle class in the country is continuously increasing. He informed that the number of people filing income tax returns has increased by 16% this year which shows the growth of trust in the government and the innovation taking place in the country. Today people are seeing how railways are being rejuvenated in the country, Metro is expanding. He mentioned the development of new expressways and airports and said that such changes embolden the feeling of a new India being developed with the taxpayers’ money. Concluding the address, the Prime Minister said, “The modernization of these 508 railway stations is also a step taken in this direction. I assure you, Amrit Bharat Stations will take this transformation of Indian Railways to a new height.”
Background
The Prime Minister has often laid stress on the provision of state-of-the-art public transport. Noting that railways is the preferred mode of transport for people across the country, he has emphasized the importance of providing world-class amenities at railway stations. Guided by this vision, the Amrit Bharat Station Scheme was launched to redevelop 1309 stations nationwide.
As part of this scheme, the Prime Minister has laid the foundation stone for the redevelopment of 508 railway stations. These stations will be redeveloped at a cost of more than Rs 24,470 crores. Master Plans are being prepared for the development of these stations as ‘City Centres’, with proper integration of both sides of the city. This integrated approach is driven by the holistic vision of the overall urban development of the city, centered around the railway station.
These 508 stations are spread across 27 states and union territories, including 55 each in Uttar Pradesh and Rajasthan, 49 in Bihar, 44 in Maharashtra, 37 in West Bengal, 34 in Madhya Pradesh, 32 in Assam, 25 in Odisha, 22 in Punjab, 21 each in Gujarat and Telangana, 20 in Jharkhand, 18 each in Andhra Pradesh and Tamil Nadu, 15 in Haryana, 13 in Karnataka among others.
The redevelopment will provide modern passenger amenities along with ensuring well-designed traffic circulation, inter-modal integration and signage for the guidance of passengers. The design of the station buildings will be inspired by local culture, heritage and architecture.