প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুজরাতকী গান্ধীনগরদা ৱিমেন ইম্পাৱর্মেন্তকী মতাংদা পাংথোকপা G20 মন্ত্রীশিংগী কনফরেন্সতা ভিদিও মেসেসকী থোংদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
02 AUG 2023 12:19PM by PIB Imphal
এক্সিলেন্সীশিং, নুপী অমদি নুপাশিং!
ঐহাক্না পুম্নমকপু মহাত্মা গান্ধীগী মমিং লৌদুনা থোনখিবা সহর গান্ধীনগরদা তরাম্না ওকচরি। অহমদাবাদকী গান্ধী আশ্রমদা নখোয়না চৎপগী খুদোংচাবা ফংবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। ঙসি মালেম পুম্বনা ক্লাইমেৎ চেঞ্জ, গ্লোবেল ৱার্মিংগী অমসুং মসিগী তুং কোইনা চৎকদবা সোল্যুসনশিং পুথোক্নবগী মতাংদা ঙাংনরি। গান্ধী আশ্রমদা নখোয়না গান্ধীজীগী অচম্বা পুন্সি মহিং অমসুং মহাক্কী সস্তেনেবল ওইবা, মরোমদোম লেপচবা অমসুং মান্নবা মিৎয়েং য়েংবগী মীৎয়েং শানবা ৱাখল্লোন হকথেংননা উবা ফংগনি। মসিনা নখোয়দা শোইদনা ইথিল পীগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। নখোয়না মসি দান্দী কুতীর ম্যুজিয়মদসু চৎপদা মসি এক্সপরিয়েন্স তৌগনি, মসিগী খুদোংচাবা অসি নখোয়না মাংহল্লোইদবনি। গান্ধীজীগী মমিং লৈরবা চার্খা, তরেং অদু গঙ্গাবেন কৌবী নুপী অমনা মনাক নকপা খুঙ্গংদগী ফংখিবনি হায়না ফোঙদোকচবদা মতাং চাদবা ওইনা থোক্লোই। নখোয়না খঙলে মদুদু মসিদগী হৌদুনা গান্ধীজীনা মরোমদোম লেপচবা অমসুং তুং কোইনা চৎপগী খুদম অমা ওইনা খাদীগী ফিজোল শেৎপা হৌখিবনি।
মরুপশিং,
নুপীশিংনা নুংঙাই য়াইফরবা মতমদা মালেমসু নুংঙাই য়াইফবা ওইরকই। মখোয়গী শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবনা শাহৌ লৈহল্লি অমসুং মখোয়গী মফমদা এজুকেসনগী মঙাল ফংহনবনা মালেমগী চাউখৎ থৌরাং পুরকই। মখোয়না লুচিংবা ওইবনা ইনক্লুসিবিতী হেনগৎহল্লি। অমসুং মখোয়গী খোল্লাওনা অফবা অহোংবা পুরকহল্লি। নুপীশিংবু মপাঙ্গল হাপ্পগী খ্বাইদগী অফবা পাম্বৈদি নুপীনা লুচিংদুনা চাউখৎপা পুরকপগী থৌওংগী খুত্থাংদগীনি অমসুং ভারতনা মাইকৈ অসিদা খুমাং য়াম্না চাউশিল্লি।
মরুপশিং,
ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপদি মুর্মু মশামক্না অফবা খুদম অমা ওইরি। মহাক্না অচম্বা ত্রাইবেলগী ইমুং অমদগী হৌরক্লবসু, মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা গনতন্ত্রা অমবু লুচিংলি অমসুং মালেমগী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা দিফেন্স ফোর্সকী কম্মান্দর-ইন-চীফ ওইনা থৌ পুরি। গনতন্ত্রগী মমা অসিদা, ভারতকী সংবিধান্না হেক অহৌবদগী হৌনা নুপীশিং য়াওনা লৈবাক মীয়াম খুদিংদা ‘ভোত থাদবগী হক’ অমসুং মীরেপ ওইবগী হক অসিবুসু চপ মান্নবা মিৎয়েং য়েংবগী থৌওংদা য়ুম্ফম ওইদুনা পীদুনা লাক্লি। মীয়াম্না খল্লবা নুপী মীহুৎশিংনা শেন্মিৎলোন, অকোয়বগী ফিভম অমসুং খুন্নাইদা অহোংবা পুরকপগী থৌবুরেল ওইদুনা লাক্লি। মিলিয়ন 1.4 ওইদুনা, ভারতকী রুরেল লোকেল বোদীশিংগী মীয়াম্না খল্লবা মীহুতকী 46%দি নুপী ওইরি। নুপীশিংবু মোবিলাইজেসন তৌদুনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংবু মপাঙ্গল হাপখিবনা অহোংবা পুরকপগী মতিক লৈরবা শাফু ওইখি। লাইচৎ মনুংদা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ অমসুং নুপী মীহুৎশিংনা খুন্নাইদা তেংবাংবগী য়ুম্বী ওইখি। মখোয়না মাস্ক অমসুং সেনিতাইজর শাখি লোয়ননা লাইনা শন্দোকপগা মরী লৈনবা ৱারোল কয়া মীয়ামদা খঙহনখিবগী থবক থৌরমশিং তৌখি। ভারতকী নর্স অমসুং মিদৱাইফকী 80% হেনবদি নুপীশিংনি। মখোয়না লাইচৎ মনুংদা ঐখোয়গী ঙাক-শেলগী খ্বাইদগী মমাংদা লৈখি। অমসুং, ঐখোয়না মখোয়গী মসিগুম্বা মায় পাকপা অসিগীদমক্তা চাউথোকচরি।
মরুপশিং,
নুপীনা লুচিংদুনা চাউখৎপা পুরকপা অসিনা সরকার অসিগী মরু ওইবা মিৎয়েং অমনি। প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা পীথখিবা লোনশিংগী 70% নুপীশিংনা ওইরি। মাইক্রো-লেভেল য়ুনিৎশিংবু তেংবাংনবগীদমক্তা লোনশিং অসিনা লুপা মিলিয়ন অমগী ফাওবা পীথখি। মান্নবা মতৌ ওইনা, স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়াগী চাউরাকপা বেনিফিশরী 80%দি নুপীশিংনা ওইরি, গ্রীন ফিল্দ প্রোজেক্তকী বেঙ্ক লোন কয়া অমসু মখোয়না ফংলি। প্রধান মন্ত্রী উজ্বালা য়োজনাগী মখাদা খুঙ্গংগী নুপীশিংদা চাকথোং গ্যাসকী কন্নেক্সন মিলিয়ন 100গী ময়া পীখ্রে। ক্লিন কুকিং ফুএলনা অকোয়বগী ফিভমদা হকথেংননা তেংবাংই অমসুং নুপীশিংগী হকশেল ফগৎহল্লি। ইং 2014দগী হৌদুনা, ইন্দস্ত্রীএল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুতশিংদা তেক্নিকেল এজুকেসন লৌরিবা নুপী মশিংনা শরুক অমা হেনগৎলে।
অমসুং, ভারতকী STEM হায়বদি সাইন্স, তেক্নোলোজী, ইঞ্জিনিয়রিং অমসুং মেথমেতিক্সগী গ্রেজুএতকী চাউরাকপা চাদা 34দি নুপীশিংনি অমসুং স্পেস সাইন্তিস্তকী শরুক মরি থোকপগী অমদি নুপীশিংনি। চন্দ্রয়ান, গগনয়ান অমসুং মিসন মার্সকুম্বা ফ্লেগশিপ প্রোগ্রামশিংগী মায় পাকপগী মরুমদা হায়রিবা নুপী সাইন্তিস্তশিং অসিগী মহৈ অমসুং হোৎনবা কনবগী থৌওং য়াওরি। ঙসিদি, হায়র এজুকেসন্দা মিং চনবা নুপী মশিং হেনগৎলক্লি, অমসুং নুপাশিংগী মশিংদগীসু হেল্লি। সিভিল এভিএসন্দা নুপী পাইলোতকী মশিং চাদা খ্বাইদগী য়াম্বশিংগী মনুংদা ভারতসু অমা ওইরি অমসুং ইন্দিয়ন এয়র ফোর্সকী নুপী পাইলোতশিংনা ফাইতর জেতসু পাইরি। ঐখোয়গী আর্ম্দ ফোর্সশিংদা নুপীশিংবু ওপরেসনগী রোল অমসুং ফাইতিং প্লেতফোর্মশিংদা শিজিন্নরি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং গ্লোবেল সাউথতা নুপীশিংনা খুঙ্গংগী লৌউ-শিংউগী থবক তৌবা ইমুংশিংদা অমসুং অপীকপা ত্রেদর অমসুং দুকান ফম্বদা য়াংলেন শরূ ওইনা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি। মখোয়গা মহৌশা ইমাগা অনকপা মরী লৈবনা নুপীশিংনা ক্লাইমেত চেঞ্জকী ইন্নোভেতিব ওইবা ৱারোইশিন পুরকপগী চুক্লি পায়রি। রাজস্থানগী বিশ্নোই খুন্নাইগী অমৃতা দেবীনা লুচিংদুনা 18শুবা চহি-চাদা মওং-মরিল তাদনা ঈশিং তুংশিনবা থিংনবগীদমক্তা ‘চিপকো ইহৌ’ হৌদোক্তুনা ক্লাইমেত এক্সনগী খ্বাইদগী অহানবা থৌওং পাংথোকখিববু ঐহাক্না নীংশিল্লি। মহাক অমসুং খুঙ্গংগী অতোপ্পা মীওইশিংগা লোয়ননা মহৌশা ইমা ঙাকশেন্নবা মশাগী পুন্সি কত্থোকখি। ভারতকী নুপীশিংনা ‘মিসন LiFE- লাইফস্তাইল ফোর ইনভাইরনমেন্ত’কী ব্রান্দ এম্বেসেদর ওইরি। নাৎকী ওইবা লৌশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা নুপীশিংগী হন্থহনবা, হন্না শিজিন্নবা, রিসাইকল অমসুং রি-পর্পজ তৌখি। তোঙান-তোঙানবা খোঙথাংশিংগী মখাদা, নুপীশিংনা সোলর পেনেল অমসুং লাইত শাবগী ত্রেনিং কয়াসু লৌরি। গ্লোবেল সুয়াথকী পার্ত্নর লৈবাকশিংগা লোয়ননা ‘সোলর মামাস’ অসি মাইপাক্না তেংবাংনবা ঙমখি।
মরুপশিং,
নুপী ওন্তোপ্রিনরশিংনা মালেমগী শেন্মিৎলোন্দা মশক থোকপা শরুক তম্লি। ভারত্তা নুপী ওন্তপ্রিনোরশিংনা লৌরিবা থৌদাং অসি অনৌবা নত্তে। দিকেদ কয়াগী মমাংদা, ইং 1959দা গুজরাতী নুপী তরেৎনা পুৱারী ওইরবা কোওপরেতিব ইহৌ – শ্রী মহিলা গৃহুদ্যোগ শেম্নবগীদমক্তা মুবাইদা লাকখি, মসিনা নুপী মিলিয়ন কয়া অমসুং মখোয়গী ইমুংশিংগী পুন্সিদা অচৌবা অহোংবা পুরকখিবনি। মখোয়গী খ্বাইদগী মমিং চৎপা পোত্থোক- লিজত পাপর অসি গুজরাতকী চাক-এন্সাংগী শরুক অমা শোইদনা ওইগনি। দাইরী সেক্তর অসি কোওপরেতিব মুফমেন্তগী অতোপ্পা মাইপাকপগী খুদমনি। মসি নুপীগী শক্তি পীরি। গুজরাত খক্তদা নুপী মিলিয়ন 3.6না সেক্তর অসিগী শরুক ওইরি। অমসুং ভারত পুম্বদা অসিগুম্বা ইথিল পীনীংঙাই ওইবা ৱারী কয়া কয়া লৈ। ভারতকী য়ুনিকোর্ন স্তার্তঅপকী 15%দা য়ামদ্রবদা নুপী ফাউন্দর অমা য়াওই অমসুং মসিগুম্বা নুপীশিংনা লুচিংবা য়ুনিকোর্ন অসিগী অপুনবা ভেল্যুনা বিলিয়ন দোল্লর 40 হেল্লি। অদুম ওইনমক ঐখোয়গী পান্দম অসি নুপীনা এচিবর ওইবা লেবেল প্লেৎফোর্ম অমা শেম্বনা ওইগদবনি। নুপীশিংনা মার্কেত, গ্লোবেল ভেল্যু চেন অমসুং এফোর্দেবল ফাইনান্সকী খুদোংচাবা লৌবদা অথিংবা থম্লিবা অসিবু লৌথোক্নবা অমসুং চপ মান্নবা মতমদা, য়ুম চলায়বগী পোৎলুমদগী মখোয়বু মনিং তমহন্নবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি।
এক্সিলেন্সীশিং,
নখোয়না নুপীশিংগী ওন্তোপ্রিনর্শিপ, লীদর্শিপ অমসুং এজুকেসনগী মীৎয়েং চংববু থাগৎলি।, নুপীশিংগী দিজিতেল অমসুং ফাইনেন্সিএল লিতরেসী খুমাং চাউশিলহন্নবা ‘তেক ইকুইতী প্লেতফোর্ম’ লোঞ্চ তৌবসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। অমসুং ভারতকী G20 প্রসিদেন্সীগী মখাদা, ‘ৱিমেন ইম্পাৱর্মেন্ত’কী মতাংদা ৱর্কিং গ্রুপ অমা শেম্নবা ৱারেপ লৌখি অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। গান্ধীনগরদা পাংথোক্লিবা অৱাবা নাইদবা থবক-থৌরমশিং অসিনা মালেম পুম্বগী নুপীশিংদা থাজবা অমা পীগনি হায়বগী থাজবা লৈ। কান্নবা অমসুং মাইপাকপা মীফম অমগীদমক ঐহাক্না পুম্নমক্তা য়াইফ মঙ্গোল পীজরি।
থাগৎচরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
Text of PM’s addresses at G20 Ministerial Conference on Women Empowerment in Gandhinagar, Gujarat via video message
02 AUG 2023 12:19PM by PIB Delhi
Excellencies, Ladies, and Gentlemen, Namaskar!
I welcome you all to Gandhinagar, the city named after Mahatma Gandhi, on its day of formation. I am delighted that you have the opportunity to visit Gandhi Ashram in Ahmedabad. Today, the whole world is talking about climate change, global warming, and the urgency to find sustainable solutions. At Gandhi Ashram, you will witness first-hand the simplicity of Gandhiji's life-style and his visionary ideas of sustainability, self-reliance, and equality. I am sure you will find it inspirational. You will also get to experience it at the Dandi Kuteer museum, an opportunity you should not miss. It will not be out of place for me to mention here that Gandhiji's famous Charkha, the spinning wheel, was found by a woman named Gangaben at a village nearby. As you know, from then onwards, Gandhiji always wore Khadi, which became a symbol of self-reliance and sustainability.
Friends,
When women prosper, the world prospers. Their economic empowerment fuels growth. Their access to education drives global progress. Their leadership fosters inclusivity. And, their voices inspire positive change. The most effective way to empower women is through a women-led development approach. India is making strides in this direction.
Friends,
India's President Shrimati Droupadi Murmu sets an inspiring example herself. She comes from a humble tribal background. But now leads the world's largest democracy and serves as the Commander-in-Chief of the world's second largest defence force. In this Mother of Democracy, the 'Right to Vote' was granted equally to all citizens, including women, by the Indian Constitution right from the beginning. The right to contest elections was also granted on an equal basis. Elected Women representatives have been key agents of economic, environmental and social change. At 1.4 million, 46% of elected representatives in rural local bodies in India are women. The mobilisation of women into Self-Help Groups has also been a powerful force for change. During the pandemic, these Self-Help Groups and Elected Women representatives emerged as pillars of support for our communities. They manufactured masks and sanitizers as well as created awareness about infection prevention. More than 80% of nurses and mid-wives in India are women. They were our first line of defence during the pandemic. And, we are proud of their achievements.
Friends,
Women-led development has been a key priority for us in India. Around 70% of the loans under the Pradhan Mantri Mudra Yojana have been sanctioned to women. These are loans up to one million rupees to support micro-level units. Similarly, 80% of beneficiaries under Stand-Up India are women, availing bank loans for green field projects. Under the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana, nearly 100 million cooking gas connections have been provided to rural women. Provision of clean cooking fuel directly impacts the environment and improves women's health. The number of women in technical education in the Industrial Training Institutes has doubled since 2014.
And, nearly 43% of STEM graduates in India, that is Science, Technology, Engineering, and Mathematics, are women. About one-fourth of space scientists in India are women. Behind the success of our flagship programmes like Chandrayaan, Gaganyaan and Mission Mars lies the talent and hardwork of women scientists. Today, more women are enrolling in higher education than men in India. We also have one of the highest percentages of female pilots in civil aviation. And, female pilots in the Indian Air Force are now flying fighter aircrafts. Women officers are being deployed in operational roles and fighting platforms in all our armed forces.
Friends,
In India, and in the Global South, women play pivotal roles as the backbone of rural agricultural families, and as small traders and shopkeepers. Given their close association with nature, women hold the key to innovative solutions to climate change. I recall how women led the first prominent climate action in India in the 18th century. The Bishnoi community of Rajasthan, led by Amrita Devi, started the 'Chipko movement.' It was a movement to hug trees to prevent unregulated logging. Along with several other villagers, she laid down her life for the cause of nature. Women in India have also been brand Ambassadors for 'Mission LiFE'- Lifestyle for Environment. They reduce, reuse, recycle, and re-purpose, based on traditional wisdom. Under various initiatives, women are actively getting trained in making solar panels and lights. The 'Solar Mamas' have been successful collaborators with our partner countries in the Global South.
Friends,
Women entrepreneurs are significant contributors to the global economy. The role of women entrepreneurs in India is not new. Decades ago, in 1959, seven Gujarati women in Mumbai came together to create a historic cooperative movement - Shri Mahila Grih Udyog. Since then, it has transformed the lives of millions of women and their families. Their most famous product, Lijjat Papad, will probably be on your menus in Gujarat! Another success story of our cooperative movement is the dairy sector. This is also powered by women. In the State of Gujarat alone, there are 3.6 million women involved in the dairy sector. And, there are many, many more such inspiring stories all over India. In India, about 15% of unicorn start-ups have at least one-woman founder. The combined value of these women-led unicorns is over 40 billion dollars. However, our goal should be to create a level platform where women achievers become the norm. We must work to remove the barriers that restrict their access to markets, global value-chains, and affordable finance. At the same time, we need to ensure that the burden of care and domestic work is appropriately addressed.
Excellencies,
Your focus on women entrepreneurship, leadership and education is commendable. I am also glad that you are launching the 'Tech-Equity Platform' to enhance digital and financial literacy for women. And, I am delighted that under the Indian Presidency, it has been decided to establish a new Working Group on 'Women Empowerment' Your untiring efforts in Gandhinagar will give immense hope and confidence to women around the world. I wish you all the best for a productive and successful meeting.
Thank you.
Thank you very much.