ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗାନ୍ଧୀନଗର ଠାରେ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ଉପରେ ଜି-୨୦ ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତାର ମୂଳ ପାଠ
02 AUG 2023 12:19PM by PIB Bhubaneswar
ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ର ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ, ନମସ୍କାର!
ମୁଁ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ସ୍ଥାପନ ଦିବସ ଅବସରରେ, ଗାନ୍ଧୀନଗର ଠାରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି, ଯାହାଙ୍କ ନାମ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ନାମରେ ରଖାଯାଇଛି । ମୁଁ ଖୁସି ଅଛି ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଠାରେ ଗାନ୍ଧୀ ଆଶ୍ରମ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ବୈଶ୍ୱିକ ତାପମାନ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ଖୋଜିବାରେ ତତ୍ପରତା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରୁଛନ୍ତି । ଗାନ୍ଧୀ ଆଶ୍ରମରେ, ଆପଣ ଗାନ୍ଧୀଙ୍କର ଜୀବନ-ଶୈଳୀର ସରଳତା ଏବଂ ସ୍ଥିରତା, ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ଏବଂ ସମାନତାର ତାଙ୍କର ଦୂରଦର୍ଶୀ ବିଚାରଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ଦେଖିବେ, ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହା ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଲାଗିବ । ଆପଣଙ୍କୁ ଦାଣ୍ଡି କୁଟୀର ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଅନୁଭବ ମିଳିବ, ଏକ ଏମିତି ସୁଯୋଗ ତାହା ଯେମିତି ବାକି ରହିଯିବା କଥା ନୁହେଁ । ମୋ ପାଇଁ ଏଠାରେ ଏହା କରିବା ଅପ୍ରସାଙ୍ଗିକ ହେବ ନାହିଁ ଯେ ଗାନ୍ଧିଜୀଙ୍କ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଚରଖା, ଗଙ୍ଗବୈଦ ନାମ ଜଣେ ମହିଳାଙ୍କ ନିକଟରେ ଗୋଟିଏ ଗାଁରୁ ମିଳିଥିଲା । ଯେମିତିକି ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି, ତାଙ୍କ ପରେ ଗାନ୍ଧିଜୀ ସବୁବେଳେ ଖଦି ପିନ୍ଧୁଥିଲେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ମହିଳାମାନେ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଥାନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଦୁନିଆ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଥାଏ । ସେମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତୀକରଣ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ । ଶିକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାହାର ବିସ୍ତାର ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରେରିତ କରିଥାଏ । ତାହାର ନେତୃତ୍ୱ ସମାବେଶିତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ ଏବଂ ତାଙ୍କର ସ୍ୱର ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରେରିତ କରିଥାଏ । ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଉପାୟ ମହିଳା-ନେତୃତ୍ୱ ଥିବା ବିକାଶ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅଟେ । ଭାରତ ଏହି ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ସ୍ୱୟଂ ଏକ ପ୍ରେରକ ଉଦାହରଣ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି । ସେ ଏକ ସାଧାରଣ ଆଦିବାସୀ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରୁ ଆସିଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲୋକତନ୍ତ୍ରର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଦୁନିଆର ଦ୍ୱିତୀୟ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସୁରକ୍ଷା ସେନାର କମାଣ୍ଡର-ଇନ-ଚିଫ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଲୋକତନ୍ତ୍ରର ଏହି ଜନନୀରେ ‘ମତଦାନର ଅଧିକାର’ ଭାରତୀୟ ସମ୍ବିଧାନ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭରୁ ହିଁ ମହିଳାମାନଙ୍କ ସହିତ ସମସ୍ତ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସମାନ ଭାବରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା । ନିର୍ବାଚନ ଲଢ଼ିବାର ଅଧିକାର ମଧ୍ୟ ସମାନ ଆଧାରରେ ଦିଆଗଲା । ନିର୍ବାଚିତ ମହିଳା ପ୍ରତିନିଧି ଆର୍ଥିକ, ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ ଏବଂ ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିନିଧି ରହି ଆସିଛନ୍ତି । ୧୪ ଲକ୍ଷରୁ ଜନସଂଖ୍ୟା ସହିତ, ଭାରତରେ ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ଥାନୀୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୪୬ ପ୍ରତିଶତ ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରତିନିଧି ମହିଳାମାନେ ଅଛନ୍ତି । ସ୍ୱ-ସହାୟତା ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ସକ୍ରିୟତା ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଶକ୍ତି ରହି ଆସିଛି । ମହାମାରୀ ସମୟରେ, ଏହି ସ୍ୱୟଂ ସହାୟତା ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ନିର୍ବାଚିତ ମହିଳା ପ୍ରତିନିଧି ଆମର ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମର୍ଥନର ସ୍ତମ୍ଭ ହୋଇ ବାହାରିଲେ । ସେମାନେ ମାସ୍କ ଏବଂ ସାନିଟାଇଜର ତିଆରି କଲେ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ସଂକ୍ରମଣରୁ ବଂଚିବା ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କଲେ । ଭାରତରେ ୮୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ନର୍ସ ଏବଂ ଧାଈ ମହିଳାମାନେ ଅଛନ୍ତି, ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଆମର ସୁରକ୍ଷାର ପ୍ରଥ ପଂକ୍ତି ଥିଲା ଏବଂ ଆମକୁ ସେମାନଙ୍କର ଉପଲବ୍ଧି ଉପରେ ଗର୍ବ ହେଉଛି ।
ଏତିକି ନୁହେଁ, ଭାରତରେ ପ୍ରାୟତଃ ୪୩ ପ୍ରତିଶତ ଏସଟିଇଏମ ଅର୍ଥାତ ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଏବଂ ଗଣିତ ସ୍ନାତକ ମହିଳାମାନେ ଅଛନ୍ତି । ଭାରତରେ ପ୍ରାୟତଃ ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶ ଅନ୍ତରୀକ୍ଷ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମହିଳାମାନେ ଅଛନ୍ତି। ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ, ଗଗନଯାନ ଏବଂ ମିଶନ ମଙ୍ଗଳ ଭଳି ଆଧାର ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗୁଡ଼ିକର ସଫଳତା ପଛରେ ମହିଳା ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଭା ଏବଂ କଠିନ ପରିଶ୍ରମରେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ମହିଳାମାନେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛନ୍ତି । ନାଗରିକ ଭଳି ଉଡ୍ଡୟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମ ମହିଳା ପାଇଲଟମାନଙ୍କର ଉଚ୍ଚତମ ପ୍ରତିଶତ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି । ଏହା ସହିତ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାରେ ମହିଳା ପାଇଲଟ ବର୍ତ୍ତମାନ ଲଡାକୁ ବିମାନ ଉଡ଼ାଣ କଲେଣି । ଆମର ସମସ୍ତ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀରେ ମହିଳା ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପରିଚାଳନା ଭୂମିକାରେ ଏବଂ ଲଡ଼ାକୁ ମୋଚୋଁ ଉପରେ ନିଯୁକ୍ତି କରାଯାଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭାରତ ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥରେ ମହିଳାମାନେ ଗ୍ରାମୀଣ କୃଷି ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ରାସ୍ତାକଡ଼ରେ ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ଦୋକାନୀ ଭାବରେ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରକୃତି ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ନବୀନ ସମାଧାନ ସରଳ ସାଧନ ରଖୁଛନ୍ତି । ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେ କେମିତି ଭାବରେ ମହିଳାମାନେ ୧୮ତମ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତରେ ପ୍ରଥମ ପ୍ରମୁଖ ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ । ଅମୃତା ଦେବୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ରାଜସ୍ଥାନର ବିଶ୍ରୋଇ ସମୁଦାୟ ‘ଚିପକୋ ଆନ୍ଦୋଳନ’ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଏହି ଅନ୍ତିୟନ୍ତ୍ରିତ ଲଙ୍ଗିଙ୍ଗକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ବୃକ୍ଷକୁ କୋଳାଗ୍ରତ କରିବା ଏକ ଆନ୍ଦୋଳନ ଥିଲା । ସେ ଅନେକ ଅନ୍ୟ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ସହିତ ପ୍ରକୃତି ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରି ନେଇଥିଲେ । ଭାରତରେ ମହିଳାମାନେ ‘ମିଶନ ଲାଇଫ’- ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ ପାଇଁ ଜୀବନଶୈଳୀର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର ମଧ୍ୟ ରହିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନର ଆଧାର ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ ପୁନଃ ଉପଯୋଗ, ପୁନଃ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ପୁନଃ ପ୍ରୟୋଜନ କରିଥାନ୍ତି । ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ ଅନ୍ତର୍ଗତ ମହିଳାମାନେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସୋଲାର ପ୍ୟାନେଲ ଏବଂ ଲାଇଟ ତିଆରି କରିବାର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ନେଉଛନ୍ତି । ‘ସୋଲାର ମାମା’ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥରେ ଆମର ସହଯୋଗୀ ଦେଶମାନଙ୍କ ସହିତ ସଫଳ ସହଯୋଗୀ ରହି ଆସିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କର ବୈଶ୍ୱିକ ଅର୍ଥନୀତିରେ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି । ଭାରତରେ ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ନୂଆ ନୁହେଁ । ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ୧୯୫୯ରେ ମୁମ୍ବାଇରେ ସାତ ଜଣ ଗୁଜରାଟୀ ମହିଳାମାନେ ଏକ ଐତିହାସିକ ସରକାରୀ ଆନ୍ଦୋଳନ- ଶ୍ରୀ ମହିଳା ଗୃହ ଉଦ୍ୟୋଗ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଏକା ସହିତ ଆସିଥିଲେ । ସେତେବେଳ ଠାରୁ ସେମାନେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରର ଜୀବନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିନେଲେ । ସେମାନଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଉତ୍ପାଦ ଲିଜ୍ଜତ ପାପଡ଼, ବୋଧହୁଏ ଗୁଜରାଟରେ ଆପଣଙ୍କ ମେନ୍ୟୁରେ ଥିବ । ଆମର ସହକାରୀ ଆନ୍ଦୋଳନର ଆଉ ଏକ ସଫଳତା ଯେ କାହାଣୀ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଟେ । ଏହା ମଧ୍ୟ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସଂଚାଳିତ ହେଉଛି । କେବଳ ଗୁଜରାଟରେ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୩.୬ ମିଲିୟନ ମହିଳାମାନେ କାମ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଏପରି ଅନେକ ପ୍ରେରଣାମୂଳକ କାହାଣୀମାନ ରହିଛି । ଭାରତରେ ପ୍ରାୟତଃ ୧୫ ପ୍ରତିଶତ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଷ୍ଟାଟଅପର ସଂସ୍ଥାପନ ଅତି କମରେ ଜଣେ ମହିଳା । ମହିଳାମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ଥିବା ଏହି ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣର ସଂଯୁକ୍ତ ମୂଲ୍ୟ ୪୦ ବିଲୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ଅଟେ । ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏକ ଏମିତି ସ୍ତରର ମଞ୍ଚ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଯେଉଁଠି ଉପଲବ୍ଧି ହାସଲ କରୁଥିବା ମହିଳାମାନଙ୍କ ମାନକ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯାଉ । ଆମକୁ ସେହି ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଦୂର କରିବାର ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଏବଂ ଲାଭଦାୟକ ଅର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଅଟକାଉଛି । ଏହା ସହିତ ଆମକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଯେ ଦେଖାରେଖା ଏବଂ ଘରୋଇ କାର୍ଯ୍ୟର ବୋଝକୁ ଉଚିତ ମୂଲ୍ୟର ସମାଧାନ କରାଯାଇପାରିବ ।
ମହାମହିମ,
ମହିଳା ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ଉପରେ ଆପଣଙ୍କ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିବା ସ୍ୱାଭାବିକ ଅଟେ, ମୋତେ ଏହି କଥାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରସନ୍ନତା ଅଛି ଯେ ଆପଣ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସାକ୍ଷରତା ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ‘ଟେକ-ଇକ୍ୱିଇଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ’ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ଭାରତୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଅନ୍ତର୍ଗତ ‘ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ’ ଉପରେ ଏକ ନୂଆ କାର୍ଯ୍ୟ ସମୂହ ତିଆରି କରିବାର ନିର୍ଣ୍ଣୟ ନିଆଯାଇଛି । ଗାନ୍ଧୀନଗର ଠାରେ ଆପଣଙ୍କ ଅନେକ ପ୍ରୟାସ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଅପାର ଆଶା ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ଉପଯୋଗୀ ଏବଂ ସଫଳ ବୈଠକ ପାଇଁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ଧନ୍ୟବାଦ ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
Text of PM’s addresses at G20 Ministerial Conference on Women Empowerment in Gandhinagar, Gujarat via video message
02 AUG 2023 12:19PM by PIB Delhi
Excellencies, Ladies, and Gentlemen, Namaskar!
I welcome you all to Gandhinagar, the city named after Mahatma Gandhi, on its day of formation. I am delighted that you have the opportunity to visit Gandhi Ashram in Ahmedabad. Today, the whole world is talking about climate change, global warming, and the urgency to find sustainable solutions. At Gandhi Ashram, you will witness first-hand the simplicity of Gandhiji's life-style and his visionary ideas of sustainability, self-reliance, and equality. I am sure you will find it inspirational. You will also get to experience it at the Dandi Kuteer museum, an opportunity you should not miss. It will not be out of place for me to mention here that Gandhiji's famous Charkha, the spinning wheel, was found by a woman named Gangaben at a village nearby. As you know, from then onwards, Gandhiji always wore Khadi, which became a symbol of self-reliance and sustainability.
Friends,
When women prosper, the world prospers. Their economic empowerment fuels growth. Their access to education drives global progress. Their leadership fosters inclusivity. And, their voices inspire positive change. The most effective way to empower women is through a women-led development approach. India is making strides in this direction.
Friends,
India's President Shrimati Droupadi Murmu sets an inspiring example herself. She comes from a humble tribal background. But now leads the world's largest democracy and serves as the Commander-in-Chief of the world's second largest defence force. In this Mother of Democracy, the 'Right to Vote' was granted equally to all citizens, including women, by the Indian Constitution right from the beginning. The right to contest elections was also granted on an equal basis. Elected Women representatives have been key agents of economic, environmental and social change. At 1.4 million, 46% of elected representatives in rural local bodies in India are women. The mobilisation of women into Self-Help Groups has also been a powerful force for change. During the pandemic, these Self-Help Groups and Elected Women representatives emerged as pillars of support for our communities. They manufactured masks and sanitizers as well as created awareness about infection prevention. More than 80% of nurses and mid-wives in India are women. They were our first line of defence during the pandemic. And, we are proud of their achievements.
Friends,
Women-led development has been a key priority for us in India. Around 70% of the loans under the Pradhan Mantri Mudra Yojana have been sanctioned to women. These are loans up to one million rupees to support micro-level units. Similarly, 80% of beneficiaries under Stand-Up India are women, availing bank loans for green field projects. Under the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana, nearly 100 million cooking gas connections have been provided to rural women. Provision of clean cooking fuel directly impacts the environment and improves women's health. The number of women in technical education in the Industrial Training Institutes has doubled since 2014.
And, nearly 43% of STEM graduates in India, that is Science, Technology, Engineering, and Mathematics, are women. About one-fourth of space scientists in India are women. Behind the success of our flagship programmes like Chandrayaan, Gaganyaan and Mission Mars lies the talent and hardwork of women scientists. Today, more women are enrolling in higher education than men in India. We also have one of the highest percentages of female pilots in civil aviation. And, female pilots in the Indian Air Force are now flying fighter aircrafts. Women officers are being deployed in operational roles and fighting platforms in all our armed forces.
Friends,
In India, and in the Global South, women play pivotal roles as the backbone of rural agricultural families, and as small traders and shopkeepers. Given their close association with nature, women hold the key to innovative solutions to climate change. I recall how women led the first prominent climate action in India in the 18th century. The Bishnoi community of Rajasthan, led by Amrita Devi, started the 'Chipko movement.' It was a movement to hug trees to prevent unregulated logging. Along with several other villagers, she laid down her life for the cause of nature. Women in India have also been brand Ambassadors for 'Mission LiFE'- Lifestyle for Environment. They reduce, reuse, recycle, and re-purpose, based on traditional wisdom. Under various initiatives, women are actively getting trained in making solar panels and lights. The 'Solar Mamas' have been successful collaborators with our partner countries in the Global South.
Friends,
Women entrepreneurs are significant contributors to the global economy. The role of women entrepreneurs in India is not new. Decades ago, in 1959, seven Gujarati women in Mumbai came together to create a historic cooperative movement - Shri Mahila Grih Udyog. Since then, it has transformed the lives of millions of women and their families. Their most famous product, Lijjat Papad, will probably be on your menus in Gujarat! Another success story of our cooperative movement is the dairy sector. This is also powered by women. In the State of Gujarat alone, there are 3.6 million women involved in the dairy sector. And, there are many, many more such inspiring stories all over India. In India, about 15% of unicorn start-ups have at least one-woman founder. The combined value of these women-led unicorns is over 40 billion dollars. However, our goal should be to create a level platform where women achievers become the norm. We must work to remove the barriers that restrict their access to markets, global value-chains, and affordable finance. At the same time, we need to ensure that the burden of care and domestic work is appropriately addressed.
Excellencies,
Your focus on women entrepreneurship, leadership and education is commendable. I am also glad that you are launching the 'Tech-Equity Platform' to enhance digital and financial literacy for women. And, I am delighted that under the Indian Presidency, it has been decided to establish a new Working Group on 'Women Empowerment' Your untiring efforts in Gandhinagar will give immense hope and confidence to women around the world. I wish you all the best for a productive and successful meeting.
Thank you.
Thank you very much.