Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at Lokmanya Tilak Award Ceremony 2023 in Pune, Maharashtra
01 AUG 2023 3:22PM by PIB Delhi
Today, we are observing 103rd death Anniversary of Lokamanya Tilak Ji. I bow down to the land of Maharashtra, that has given several great personalities to the nation.
Heartiest greetings to you all!
Respected Shri Sharad Pawar ji, Governor Shri Ramesh Bais ji, Chief Minister of Maharashtra Shri Eknath Shinde ji, Deputy Chief Minister Shri Devendra Fadnavis ji, Deputy Chief Minister Shri Ajit Pawar ji, President of the Trust Shri Deepak Tilak, former Chief Minister and my friend Mr. Sushilkumar Shinde ji, all respected members of the Tilak family and brothers and sisters present here!
This day is very crucial for me. I am both excited as well as emotional to be here. Today is the death anniversary of Bal Gangadhar Tilak ji, our role model and the pride of India. Besides, today is also the birth anniversary of Anna Bhau Sathe ji. Lokmanya Tilak ji is like the Tilak on the forehead of our history of freedom struggle. While, the contribution that Anna Bhau made towards social reforms is unparalleled and extraordinary. I respectfully bow down at the feet of both these great personalities.
I am extremely fortunate that on this significant day, I got the opportunity to visit this sacred land, the land of Maharashtra. This sacred land is the land of Chhatrapati Shivaji Maharaj. This is the sacred land of the Chapekar brothers. The inspirations and ideals of Jyotiba Phule and Savitri Bai Phule are associated with this land. Just a short while back, I also sought the blessings of Ganpati ji at Dagdusheth temple. This is also a very interesting aspect of the history of Pune district. Dagdu Seth was the first person who participated in the public installation of Ganesha statue on the call of Tilak ji. While saluting this land, I respectfully bow down to all these great personalities.
Friends,
The honour that I have received amidst all of you in Pune today is an unforgettable experience of my life. I consider myself to be really fortunate to receive the Lokmanya Tilak National Award from a place and an organization directly associated with Tilak ji. I express my heartfelt gratitude to the Hind Swaraj Sangh, and to all of you with all humility, for this honour. And I would also like to say that, both Kashi and Pune have a special identity in our country. Both the places are identified with eternal knowledge. And to be honoured on this land of scholars i.e. Pune, gives a feeling of immense pride and satisfaction. But friends, when we get an award, our responsibility also increases. Today, since Tilak ji's name is associated with that award, the sense of responsibility increases manifold. I dedicate the Lokmanya Tilak National Award to the 140 crore countrymen. I also assure the countrymen that I will leave no stone unturned to serve them and fulfil their hopes and aspirations. Since this award is associated with the great personality whose name is 'Gangadhar', I am dedicating the award money given to me to the cause of Ganga ji . I have decided to donate the prize money to the Namami Gange project.
Friends,
The role of Lokmanya Tilak in India's independence, his contribution cannot be summed up in a few incidents and words. During Tilak ji's era and even after that, every event and movement related to the freedom struggle, and every revolutionary and leader during that period was influenced by Tilak ji. That is why, even the British had to name Tilak ji 'The father of the Indian unrest'. Tilak ji had changed the whole direction of India's freedom movement. When the British claimed that Indians were not capable of running the country, then Lokmanya Tilak had said- 'Swaraj is our birthright'. The Britishers had made an assumption that India's faith, culture, beliefs were symbols of backwardness. But Tilak ji proved everything wrong. That's why, the people of India not only came forward and supported Tilak ji, but also gave him the title of 'Lokmanya'. And as Deepak ji just said, Mahatma Gandhi himself used to call him the 'the maker of modern India'. We can imagine how broad Tilak ji's thinking must have been, how visionary he must have been.
Friends,
A great leader is one who not only dedicates himself to a great goal, but also creates institutions and systems to achieve that goal. For this, we have to move forward taking everyone along and we must carry everyone's trust forward. We find all these qualities in the life of Lokmanya Tilak. When the British put him in jail, he was tortured. He sacrificed for freedom. But at the same time, he also set forth examples of team spirit, participation and cooperation. His trust, his affinity with Lala Lajpat Rai and Bipin Chandra Pal is the golden chapter of the Indian freedom struggle. Even today these three names are recalled as a trinity, Lal-Bal-Pal. Tilak ji also understood the importance of journalism and newspapers to raise his voice for freedom at that time. In English Tilak ji had started 'The Maratha' weekly, as Sharad Rao said. Together with Gopal Ganesh Agarkar and Vishnushastri Chiplunkar ji, he had started the newspaper 'Kesari' in Marathi. For more than 140 years, Kesari has been published in Maharashtra, and is still being read by the people. This is a proof of the fact that Tilak ji had built institutions on such a strong foundation.
Friends,
Lokmanya Tilak used to nurture traditions as well as institutions. He laid the foundation of Sarvajanik Ganapati Mahotsav to unite the society. He started organizing Shiv Jayanti to fill the society with the energy of Chhatrapati Shivaji Maharaj's courage and ideals. These events were a campaign to integrate India into a cultural thread, and also included the concept of Purna Swaraj. This has been the specialty of India's social system. India has always given birth to such leadership, who not only fought for bigger goals like independence, but also showed new direction against social evils. This is a great lesson for today's young generation.
Brothers and sisters,
Lokmanya Tilak was also aware of the fact that whether it is the freedom movement or the mission of nation building, the responsibility of the future always rested on the shoulders of the youth. He wanted to create educated and capable youth for the future of India. We find an example of the divine vision that Lokmanya had to identify the talent of the youth, in the incident related to Veer Savarkar. Savarkar ji was young at that time. Tilak ji had recognized his potential. He wanted Savarkar to go abroad, study well, and come back and work for freedom. In Britain, Shyamji Krishna Varma used to run two scholarships to give opportunities to such youth - one scholarship was named Chhatrapati Shivaji Scholarship and the other scholarship was named - Maharana Pratap Scholarship! Tilak ji had recommended Veer Savarkar’s name to Shyamji Krishna Varma. Taking advantage of this, he could become a barrister in London. Tilak ji had prepared many such youngsters. His establishment of institutions like New English School, Deccan Education Society and Fergusson College in Pune is part of his vision. Many such youngsters had emerged from these institutions, who carried forward the mission of Tilak ji and played their role in nation building. From system building to institution building, from institution building to personality building, and from personality building to nation building, this vision is like a roadmap for the future of the nation. The country is effectively following this roadmap today.
Friends,
Although Tilak ji is a popular leader of the whole of India, he holds a different place for the people of Pune and Maharashtra as well as for the people of Gujarat. Today, on this special occasion, I am recalling those events. During the freedom struggle, he had to stay in Ahmedabad Sabarmati Jail for about one and a half months. After this, Tilak ji came to Ahmedabad in 1916, and you will be glad to know that at that time defying British repression, more than 40 thousand people came to Ahmedabad to welcome Tilak ji and to listen to him. And it is a matter of great joy that Sardar Vallabhbhai Patel was also present amongst the audience at that time to listen to him. His speech had left a different impression on Sardar Saheb's mind.
Later, Sardar Patel became the President of Ahmedabad Municipality. And just look at the kind of mindset of the personalities at that time; he decided to install the statue of Tilak ji in Ahmedabad. And he did not just decide to install the statue! The identity of the Iron Man is also reflected in Sardar Saheb's decision to place the statue in Victoria Gardens! The British built the Victoria Gardens in Ahmedabad in 1897 to celebrate the Diamond Jubilee of Queen Victoria. Sardar Patel decided to install a statue of such a great revolutionary Lokmanya Tilak in the park named after the British Queen. And at that time no matter how much pressure was put on Sardar Saheb against it and efforts were made to stop him but Sardar was Sardar! Sardar said that he would be ready to give up his post, but the statue would be installed there. And that statue was made and it was inaugurated by Mahatma Gandhi in 1929. While living in Ahmedabad, I have had the opportunity to visit that sacred place many times and to bow my head before Tilak Ji's statue. It is a magnificent statue where Tilak ji is sitting in a resting posture. It seems as if he is looking forward to the bright future of independent India. Just imagine, even during the period of slavery, Sardar Saheb had challenged the entire British rule in the honour of the son of his country. But look at today's scenario. Today, if we change the name of even a single road and name it after an Indian personality instead of a foreign invader, some people raise hue and cry over it!
Friends,
There is so much that we can learn from the life of Lokmanya Tilak. Lokmanya Tilak was a person who had faith in Gita. He was the person who lived the Karma Yoga of Gita. To stop him, the British had put him in jail in Mandalay in the far east of India. But, even there Tilak had continued his study of the Gita. Through 'Gita Rahasya', he provided an easy understanding of Karmayog to the country to overcome every challenge, and acquainted them with the power of Karma.
Friends,
Today I want to draw the attention of the young generation of the country towards another aspect of the personality of Bal Gangadhar Tilak ji. Tilak ji had a great specialty that he was very insistent on making people believe in themselves, and used to teach them to do so. He used to instil confidence in them. In the previous century, when the people were convinced that India would not be able to break the shackles of colonial rule, Tilak ji had given the people the confidence to attain freedom. He believed in our history. He believed in our culture. He believed in his people. He had confidence in our workers, entrepreneurs, and in India's potential. About India, it was said that nothing could change the people here. But Tilak ji tried to break that myth of inferiority complex and made the country believe in its capabilities.
Friends,
The development of the country is not possible in an environment of mistrust. Yesterday a gentleman from Pune, Mr. Manoj Pochat, tweeted and reminded me of my visit to Pune 10 years ago. At that time, in Fergusson College which was founded by Tilak ji, I talked about the trust deficit in India at that time. Now Manoj ji has urged me to talk about the journey of the country from Trust Deficit to Trust Surplus! I would like to express my gratitude to Manoj ji that he has raised this important issue.
Brothers and sisters,
Today, the trust surplus in India is visible in the policy as well, and it is also reflected in the hard work of the countrymen! In the last 9 years, the people of India have laid the foundation for major changes and they have brought these major changes. After all, how did India become the 5th largest economy in the world? It is the people of India who did it. Today the country is becoming self-reliant and also relying on its citizens in every field. During the Corona crisis, India trusted its scientists and they developed a 'Made in India' vaccine. And Pune also played a major role in that. We are talking about a self-reliant India, because we believe that India can do this.
We are providing Mudra loans without any bank guarantee to the common man of the country, because we have trust in his honesty and his dutifulness. Earlier, common people had to worry about every little task. Today most of the work is being done with a single click on mobile. Today the government is trusting your own signature to attest the papers. As a result, a different atmosphere is being created in the country, and a positive environment is being created. And we can see how the people of the country, who are full of confidence, are working towards the development of the country. It was this public belief that transformed the Swachh Bharat movement into a mass movement. It was this public belief that transformed the Beti Bachao-Beti Padhao campaign into a mass movement. On my single appeal from the ramparts of the Red Fort towards those who are capable should give up the gas subsidy, lakhs of people had given up the gas subsidy. Some time back, a survey was conducted in many countries. It was revealed in this survey that the country whose citizens trust their government the most is India. This changing public mindset, this increasing public trust is becoming the medium of progress for the people of India.
Friends,
Today, after 75 years of independence, the country is looking at its 'Amritkaal' as a period of following one's duties. We the countrymen are working at our individual level keeping in mind the dreams and resolutions of the country. That's why, today the world is also seeing its future in India. Our efforts today are becoming an assurance for the entire humanity. I believe that Lokmanya's soul today is watching over us and showering his blessings upon us. With his blessings, with the power of his thoughts, we will definitely make our dream of a strong and prosperous India come true. I am confident that the Hind Swaraj Sangh will continue to come forward and play an important role in connecting people with the ideals of Tilak. I once again express my gratitude to all of you for this honour. Saluting this land, saluting everyone involved in taking this idea forward, I end my speech. Thank you all so very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মহাৰাষ্ট্ৰৰ পুনেত ২০২৩ চনৰ লোকমান্য তিলক বঁটা অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ লিখিত ৰূপ
01 AUG 2023 3:22PM by PIB Guwahati
আজি আমি লোকমান্য তিলক জীৰ ১০৩ সংখ্যক মৃত্যু বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰিছো। মহাৰাষ্ট্ৰৰ ভূমিক প্ৰণাম জনাইছো, যিয়ে আমাৰ দেশক কেইবাজনো মহান ব্যক্তিত্ব প্ৰদান কৰিছে।
আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো!
সন্মানীয় শ্ৰী শৰদ পাৱাৰজী, ৰাজ্যপাল শ্ৰী ৰমেশ বাইছজী, মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ চিন্দেজী, উপ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাডনাভিছজী, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী অজিত পাৱাৰজী, ন্যাসৰ সভাপতি শ্ৰী দীপক তিলক, প্ৰাক্তন মুখ্যমন্ত্ৰী তথা মোৰ বন্ধু শ্ৰীসুশীল কুমাৰ চিন্দেজী, তিলক পৰিয়ালৰ সকলো সন্মানীয় সদস্য আৰু ইয়াত উপস্থিত থকা ভাই-ভনীসকল!
এই দিনটো মোৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। ইয়াত উপস্থিত হৈ মই উত্‍সাহিত হোৱাৰ লগতে আৱেগিকো হৈছো। আজি আমাৰ আদৰ্শ তথা ভাৰতৰ গৌৰৱ বাল গংগাধৰ তিলক জীৰ মৃত্যু বাৰ্ষিকী। তদুপৰি আজি আন্না ভাউ সাথে জীৰ জন্ম বাৰ্ষিকীও। লোকমান্য তিলক জী আমাৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ ইতিহাসৰ কপালত থকা তিলকৰ দৰে। আনহাতে, সমাজ সংস্কাৰৰ দিশত আন্না ভাউৱে যি অৱদান আগবঢ়াইছিল সেয়া অতুলনীয় আৰু অসাধাৰণ। এই দুয়োজন মহান ব্যক্তিৰ চৰণত শ্ৰদ্ধাৰে প্ৰণাম জনাইছো।
মই অত্যন্ত সৌভাগ্যৱান যে এই উল্লেখযোগ্য দিনটোত মই মহাৰাষ্ট্ৰৰ এই পবিত্ৰ ভূমি ভ্ৰমণ কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। এই পবিত্ৰ ভূমি ছাত্রপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ ভূমি। এইখন চাপেকাৰ ভাতৃৰ পবিত্ৰ ভূমি। জ্যোতিবা ফুলে আৰু সাবিত্ৰী বাই ফুলেৰ প্ৰেৰণা আৰু আদৰ্শ এই ভূমিৰ লগত জড়িত। মাত্ৰ অলপ আগতে মইও দগদুষেঠ মন্দিৰত গণপতি জীৰ আশীৰ্বাদ বিচাৰিছিলো। পুনে জিলাৰ ইতিহাসৰ এক অতি আমোদজনক দিশো। তিলক জীৰ আহ্বানত গণেশ প্ৰতিমূৰ্তি ৰাজহুৱা প্ৰতিষ্ঠাত অংশগ্ৰহণ কৰা প্ৰথমজন ব্যক্তি আছিল ডগডু ছেঠ। এই ভূমিক চেলুট দি থাকোঁতে এই সকলো মহান ব্যক্তিত্বক শ্ৰদ্ধাৰে প্ৰণাম জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি পুনেত আপোনালোক সকলোৰে মাজত যি সন্মান পাইছো সেয়া মোৰ জীৱনৰ এক অবিস্মৰণীয় অভিজ্ঞতা। মই নিজকে সঁচাকৈয়ে সৌভাগ্যৱান বুলি গণ্য কৰোঁ যে তিলক জীৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষভাৱে জড়িত এখন ঠাই আৰু সংস্থাৰ পৰা লোকমান্য তিলক ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটা লাভ কৰিছো। এই সন্মানৰ বাবে হিন্দ স্বৰাজ সংঘৰ প্ৰতি, আৰু আপোনালোক সকলোকে সম্পূৰ্ণ বিনম্ৰতাৰে আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। আৰু মই এইটোও কব বিচাৰিছো যে, কাশী আৰু পুনে দুয়োৰে আমাৰ দেশত এক বিশেষ পৰিচয় আছে। দুয়োটা স্থানকে চিৰন্তন জ্ঞানেৰে চিনাক্ত কৰা হৈছে। আৰু এই পণ্ডিতৰ ভূমি অৰ্থাৎ পুনেত সন্মানিত হ’লে অপৰিসীম গৌৰৱ আৰু সন্তুষ্টিৰ অনুভৱ হয়।
কিন্তু বন্ধুসকল, বঁটা পালে আমাৰ দায়িত্বও বাঢ়ি যায়। আজি যিহেতু তিলক জীৰ নাম সেই বঁটাৰ লগত জড়িত হৈ আছে, সেয়েহে দায়িত্ববোধ বহুগুণে বাঢ়িছে। ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ বাবে লোকমান্য তিলক ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটা উচৰ্গা কৰিছো। লগতে দেশবাসীক আশ্বাস দিছো যে মই তেওঁলোকৰ সেৱা আৰু আশা-আকাংক্ষা পূৰণৰ বাবে কোনো শিল নপৰাকৈ নাৰাখিম। যিহেতু এই বঁটা ‘গংগাধৰ’ নামৰ মহান ব্যক্তিজনৰ সৈতে জড়িত, গতিকে মোক দিয়া বঁটাৰ ধন গংগাজীৰ কামত উৎসৰ্গা কৰিছো ৷ মই সিদ্ধান্ত লৈছো যে পুৰস্কাৰৰ ধন নমামি গংগা প্ৰকল্পলৈ আগবঢ়াম।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ স্বাধীনতাত লোকমান্য তিলকৰ ভূমিকা, তেওঁৰ অৱদানক কেইটামান ঘটনা আৰু শব্দত সামৰি ল’ব নোৱাৰি। তিলক জীৰ যুগত আৰু তাৰ পিছতো স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ লগত জড়িত প্ৰতিটো পৰিঘটনা আৰু আন্দোলন, আৰু সেই সময়ৰ প্ৰতিজন বিপ্লৱী আৰু নেতা তিলক জীৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত হৈছিল। সেইবাবেই, আনকি ইংৰাজেও তিলক জীক ‘ভাৰতীয় অশান্তিৰ পিতৃ’ নাম দিবলগীয়া হৈছিল। তিলক জীয়ে ভাৰতৰ স্বাধীনতা আন্দোলনৰ সমগ্ৰ দিশ সলনি কৰি দিছিল। যেতিয়া ইংৰাজে ভাৰতীয়সকল দেশ চলাবলৈ সক্ষম নহয় বুলি দাবী কৰিছিল, তেতিয়া লোকমান্য তিলক কৈছিল- 'স্বৰাজ আমাৰ জন্মগত অধিকাৰ'।
ইংৰাজসকলে এটা ধাৰণা কৰিছিল যে ভাৰতৰ বিশ্বাস, সংস্কৃতি, বিশ্বাস পিছপৰাৰ প্ৰতীক। কিন্তু তিলক জীয়ে সকলো ভুল প্ৰমাণ কৰিলে। সেইবাবেই ভাৰতৰ জনসাধাৰণে আগবাঢ়ি আহি তিলক জীক সমৰ্থন কৰাই নহয়, তেওঁক ‘লোকমান্য’ উপাধিও দিলে। আৰু দীপক জীয়ে মাত্ৰ কোৱাৰ দৰে মহাত্মা গান্ধীয়ে নিজেই তেওঁক ‘আধুনিক ভাৰতৰ নিৰ্মাতা’ বুলি কৈছিল। আমি কল্পনা কৰিব পাৰোঁ যে তিলক জীৰ চিন্তাধাৰা নিশ্চয় কিমান বহল আছিল, কিমান দূৰদৰ্শী আছিল।
বন্ধুসকল,
মহান নেতা হ’ল সেইজন যিয়ে কেৱল এটা মহান লক্ষ্যত নিজকে উৎসৰ্গা কৰাই নহয়, সেই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ প্ৰতিষ্ঠান আৰু ব্যৱস্থাও সৃষ্টি কৰে। ইয়াৰ বাবে আমি সকলোকে লগত লৈ আগবাঢ়িব লাগিব আৰু সকলোৰে আস্থা আগুৱাই নিব লাগিব। এই সকলোবোৰ গুণ আমি লোকমান্য তিলকৰ জীৱনত বিচাৰি পাওঁ। যেতিয়া ইংৰাজে তেওঁক জেলত ভৰাইছিল, তেতিয়া তেওঁক অত্যাচাৰ কৰা হৈছিল। স্বাধীনতাৰ বাবে তেওঁ ত্যাগ কৰিছিল। কিন্তু একে সময়তে তেওঁ দলীয় মনোভাৱ, অংশগ্ৰহণ আৰু সহযোগিতাৰ উদাহৰণো দাঙি ধৰিলে। তেওঁৰ আস্থা, লালা লাজপত ৰায় আৰু বিপিন চন্দ্ৰ পালৰ সৈতে তেওঁৰ আত্মীয়তা ভাৰতীয় স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সোণালী অধ্যায়।
আজিও এই তিনিটা নাম ত্ৰিত্ব হিচাপে স্মৰণ কৰা হয়, লাল-বল-পাল। তিলক জীয়েও সেই সময়ত স্বাধীনতাৰ বাবে কণ্ঠ উত্তোলন কৰিবলৈ সাংবাদিকতা আৰু বাতৰি কাকতৰ গুৰুত্ব বুজি পাইছিল। ইংৰাজীত তিলক জীয়ে শাৰদ ৰাৱে কোৱাৰ দৰে ‘দ্য মাৰাঠা’ সাপ্তাহিক আৰম্ভ কৰিছিল। গোপাল গণেশ আগৰকাৰ আৰু বিষ্ণুশাস্ত্ৰী চিপলুংকৰ জীৰ সৈতে মিলি তেওঁ মাৰাঠী ভাষাত ‘কেছাৰী’ কাকত আৰম্ভ কৰিছিল। ১৪০ বছৰতকৈও অধিক সময় ধৰি মহাৰাষ্ট্ৰত কেছাৰী প্ৰকাশ পাইছে, আৰু এতিয়াও ৰাইজে পঢ়ি আছে। তিলক জীয়ে যে ইমান মজবুত ভেটিত প্ৰতিষ্ঠান গঢ়ি তুলিছিল তাৰ প্ৰমাণ এয়া।
বন্ধুসকল,
লোকমান্য তিলকে পৰম্পৰাৰ লগতে প্ৰতিষ্ঠানসমূহক প্ৰতিপালন কৰিছিল। তেওঁ সমাজক একত্ৰিত কৰিবলৈ সৰ্বজনীন গণপতি মহোৎসৱৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল। তেওঁ ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ সাহস আৰু আদৰ্শৰ শক্তিৰে সমাজখন ভৰাবলৈ শিৱ জয়ন্তীৰ আয়োজন আৰম্ভ কৰিছিল। এই অনুষ্ঠানবোৰ ভাৰতক এক সাংস্কৃতিক সূতাৰ সৈতে একত্ৰিত কৰাৰ এক অভিযান আছিল, আৰু লগতে পূৰ্ণ স্বৰাজৰ ধাৰণাও অন্তৰ্ভুক্ত আছিল। এইটো ভাৰতৰ সামাজিক ব্যৱস্থাৰ বিশেষত্ব। ভাৰতে সদায় এনে নেতৃত্বৰ জন্ম দি আহিছে, যিয়ে কেৱল স্বাধীনতাৰ দৰে ডাঙৰ লক্ষ্যৰ বাবেযুঁজ দিয়াই নহয়, লগতে সামাজিক কুফলৰ বিৰুদ্ধে নতুন দিশ দেখুৱাইছে। আজিৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ বাবে এইটো এটা ডাঙৰ শিক্ষা।
ভাই-ভনীসকল,
লোকমান্য তিলকে এই বিষয়েও অৱগত আছিল যে স্বাধীনতা আন্দোলন হওঁক বা ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ অভিযান হওঁক, ভৱিষ্যতৰ দায়িত্ব সদায় যুৱসকলৰ কান্ধত আছিল। তেওঁ ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে শিক্ষিত আৰু সক্ষম যুৱ সৃষ্টি কৰিব বিচাৰিছিল। বীৰ সাভাৰকাৰৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ঘটনাটোত লোকমান্যই যুৱসকলৰ প্ৰতিভা চিনাক্ত কৰিব লগা ঐশ্বৰিক দৃষ্টিভংগীৰ এক উদাহৰণ আমি বিচাৰি পাওঁ। সাভাৰকাৰ জী সেই সময়ত সৰু আছিল। তিলকজীয়ে তেওঁৰ সম্ভাৱনা চিনাক্ত কৰিছিল। তেওঁ বিচাৰিছিল যে সাভাৰকাৰ বিদেশলৈ যাওক, ভালদৰে পঢ়িব, আৰু ঘূৰি আহি স্বাধীনতাৰ বাবে কাম কৰক। ব্ৰিটেইনত, শ্যামজী কৃষ্ণ বৰ্মাই এনে যুৱক-যুৱতীসকলক সুযোগ দিবলৈ দুটা বৃত্তি চলাইছিল - এটা বৃত্তিৰ নাম ছত্ৰপতি শিৱাজী বৃত্তি ৰখা হৈছিল আৰু আনটো বৃত্তিৰ নাম দিয়া হৈছিল - মহাৰাণা প্ৰতাপ বৃত্তি! তিলকজীয়ে শ্যামজী কৃষ্ণ বৰ্মাক বীৰ সাভাৰকাৰৰ নামৰ পৰামৰ্শ দিছিল। ইয়াৰ সুযোগ লৈ, তেওঁ লণ্ডনত বেৰিষ্টাৰ হ'ব পাৰে। তিলকজীয়ে এনেকুৱা বহুত যুৱকক প্ৰস্তুত কৰিছিল। পুনেৰ নিউ ইংলিছ স্কুল, ডেক্কান এডুকেশ্বন চছাইটি আৰু ফাৰ্গুছন কলেজৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠান স্থাপন তেওঁৰ দৃষ্টিভংগীৰ অংশ। এনে বহুতো যুৱক-যুৱতী এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ পৰা ওলাই আহিছিল, যিসকলে তিলকজীৰ অভিযানআগবঢ়াই নিছিল আৰু ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত তেওঁলোকৰ ভূমিকা পালন কৰিছিল। প্ৰণালী নিৰ্মাণৰ পৰা প্ৰতিষ্ঠান নিৰ্মাণলৈকে, প্ৰতিষ্ঠান নিৰ্মাণৰ পৰা ব্যক্তিত্ব নিৰ্মাণলৈকে, আৰু ব্যক্তিত্ব নিৰ্মাণৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণলৈকে, এই দৃষ্টিভংগী ৰাষ্ট্ৰৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে এক ৰোডমেপৰ দৰে। দেশখনে আজি কাৰ্যকৰীভাৱে এই ৰোডমেপ অনুসৰণ কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
যদিও তিলকজী সমগ্ৰ ভাৰতৰ এজন জনপ্ৰিয় নেতা, তেওঁ পুনে আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ জনসাধাৰণৰ লগতে গুজৰাটৰ জনসাধাৰণৰ বাবে এক পৃথক স্থান দখল কৰিছে। আজি এই বিশেষ অনুষ্ঠানত মই সেই ঘটনাবোৰৰ কথা মনত পেলাইছো। স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সময়ত তেওঁ আহমেদাবাদ সাবৰমতী কাৰাগাৰত প্ৰায় ডেৰ মাহ থাকিব লগা হৈছিল। ইয়াৰ পিছত, তিলকজী ১৯১৬ চনত আহমেদাবাদলৈ আহিছিল, আৰু আপুনি জানি আনন্দিত হ'ব যে সেই সময়ত ব্ৰিটিছ দমনক অস্বীকাৰ কৰি, ৪০ হাজাৰৰো অধিক লোক তিলকজীক আদৰণি জনাবলৈ আৰু তেওঁৰ কথা শুনিবলৈ আহমেদাবাদলৈ আহিছিল। আৰু এইটো অতি আনন্দৰ বিষয় যে চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলও সেই সময়ত দৰ্শকৰ মাজত তেওঁৰ কথা শুনিবলৈ উপস্থিত আছিল। তেওঁৰ ভাষণে চৰ্দাৰ চাহেবৰ মনত এক বেলেগ প্ৰভাৱ পেলাইছিল।
পিছত, চৰ্দাৰ পেটেল আহমেদাবাদ পৌৰসভাৰ সভাপতি হয়। আৰু কেৱল সেই সময়ত ব্যক্তিত্বৰ মানসিকতা চাওক; তেওঁ আহমেদাবাদত তিলকজীৰ মূৰ্তি স্থাপন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল। আৰু তেওঁ কেৱল মূৰ্তিটো স্থাপন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা নাছিল! আইৰণ মেনৰ পৰিচয় চৰ্দাৰ চাহেবৰ ভিক্টোৰিয়া গাৰ্ডেনত প্ৰতিমূৰ্তিটো স্থাপনকৰাৰ সিদ্ধান্তত প্ৰতিফলিত হৈছে! ব্ৰিটিছে ১৮৯৭ চনত ৰাণী ভিক্টোৰিয়াৰ হীৰক জয়ন্তী উদযাপন কৰিবলৈ আহমেদাবাদত ভিক্টোৰিয়া গাৰ্ডেন নিৰ্মাণ কৰিছিল। চৰ্দাৰ পেটেলে ব্ৰিটিছ ৰাণীৰ নামেৰে নামাকৰণ কৰা উদ্যানখনত ইমান ডাঙৰ বিপ্লৱী লোকমান্য তিলকৰ এটা মূৰ্তি স্থাপন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল। আৰু সেই সময়ত চৰ্দাৰ চাহেবৰ ওপৰত ইয়াৰ বিৰুদ্ধে যিমানেই হেঁচা দিয়া নহওঁক কিয় আৰু তেওঁক বাধা দিয়াৰ চেষ্টা কৰা হৈছিল কিন্তু চৰ্দাৰ আছিল চৰ্দাৰ! চৰ্দাৰে কৈছিল যে তেওঁ তেওঁৰ পদ ত্যাগ কৰিবলৈ সাজু হ'ব, কিন্তু প্ৰতিমূৰ্তিটো তাত স্থাপন কৰা হ'ব। আৰু সেই মূৰ্তিটো নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল আৰু ইয়াক ১৯২৯ চনত মহাত্মা গান্ধীয়ে উদ্বোধন কৰিছিল। আহমেদাবাদত বাস কৰোঁতে, মই বহুবাৰ সেই পৱিত্ৰ স্থানলৈ যোৱাৰ আৰু তিলক জীৰ প্ৰতিমূৰ্তিৰ আগত মূৰ নমস্কাৰ কৰাৰ সুযোগ পাইছো। এইটো এটা সুন্দৰ মূৰ্তি য'ত তিলকজী বিশ্ৰামৰ ভঙ্গীত বহি আছে। এনেকুৱা লাগিছে যেন তেওঁ স্বাধীন ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছে। কল্পনা কৰক, দাসত্বৰ সময়ছোৱাতো চৰ্দাৰ চাহেবে তেওঁৰ দেশৰ পুত্ৰৰ সন্মানত সমগ্ৰ ব্ৰিটিছ শাসনক প্ৰত্যাহ্বান জনাইছিল। কিন্তু আজিৰ পৰিস্থিতিটো চাওক। আজি, যদি আমি আনকি এটা পথৰ নাম সলনি কৰোঁ আৰু বিদেশী আক্ৰমণকাৰীৰ পৰিৱৰ্তে এজন ভাৰতীয় ব্যক্তিত্বৰ নামেৰে নামাকৰণ কৰোঁ, কিছুমান লোকে ইয়াৰ ওপৰত হাহাকাৰ কৰে!
বন্ধুসকল,
লোকমান্য তিলকৰ জীৱনৰ পৰা আমি বহুতো শিকিব পাৰোঁ। লোকমান্য তিলক এজন ব্যক্তি আছিল যিগীতাৰ ওপৰত বিশ্বাস ৰাখিছিল। তেওঁ গীতাৰ কৰ্ম যোগত বাস কৰা ব্যক্তি আছিল। তেওঁক বাধা দিবলৈ ব্ৰিটিছে তেওঁক ভাৰতৰ সুদূৰ পূবৰ মান্দালয়ৰ কাৰাগাৰত ৰাখিছিল। কিন্তু, তাতো তিলকে গীতাৰ অধ্যয়ন অব্যাহত ৰাখিছিল। 'গীতা ৰাহস্য'ৰ জৰিয়তে তেওঁ প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বান অতিক্ৰম কৰিবলৈ দেশক কৰ্মযোগৰ সহজ বুজাবুজি প্ৰদান কৰে আৰু তেওঁলোকক কৰ্মশক্তিৰ সৈতে পৰিচিত কৰে।
বন্ধুসকল,
আজি মই দেশৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিব বিচাৰো বাল গংগাধৰ তিলকজীৰ ব্যক্তিত্বৰ আন এটা দিশৰ প্ৰতি। তিলকজীৰ এটা ডাঙৰ বিশেষত্ব আছিল যে তেওঁ মানুহক নিজৰ ওপৰত বিশ্বাস কৰাবলৈ অতি আগ্ৰহী আছিল, আৰু তেওঁলোকক এনে কৰিবলৈ শিকাইছিল। তেওঁ তেওঁলোকৰ ওপৰত আত্মবিশ্বাস গঢ়ি তুলিছিল। আগৰ শতিকাত, যেতিয়া জনসাধাৰণনিশ্চিত হৈছিল যে ভাৰতে ঔপনিৱেশিক শাসনৰ শৃংখলা ভাঙিব নোৱাৰিব, তিলকজীয়ে জনসাধাৰণক স্বাধীনতা প্ৰাপ্ত কৰাৰ আত্মবিশ্বাস দিছিল। তেওঁ আমাৰ ইতিহাসত বিশ্বাস কৰিছিল। তেওঁ আমাৰ সংস্কৃতিত বিশ্বাস কৰিছিল। তেওঁ তেওঁৰ লোকসকলৰ ওপৰত বিশ্বাস কৰিছিল। আমাৰ শ্ৰমিক, উদ্যোগী আৰু ভাৰতৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত তেওঁৰ আস্থা আছিল। ভাৰতৰ বিষয়ে, কোৱা হৈছিল যে একোৱেই ইয়াত মানুহক সলনি কৰিব নোৱাৰে। কিন্তু তিলকজীয়ে হীনমন্যতাৰ সেই পৌৰাণিক কাহিনীটো ভাঙিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল আৰু দেশখনক ইয়াৰ সামৰ্থ্যত বিশ্বাস কৰাইছিল।
বন্ধুসকল,
অবিশ্বাসৰ পৰিৱেশত দেশৰ বিকাশ সম্ভৱ নহয়। কালি পুনেৰ এজন ভদ্ৰলোক শ্ৰীযুত মনোজ পোচাটে টুইট কৰিছিল আৰু মোক ১০ বছৰ আগতে পুনে ভ্ৰমণৰ কথা মনত পেলাই দিছিল। সেই সময়ত, তিলকজীয়ে প্ৰতিষ্ঠা কৰা ফাৰ্গুছন মহাবিদ্যালয়ত, মই সেই সময়ত ভাৰতত বিশ্বাসৰ ঘাটিৰ বিষয়ে কথা পাতিছিলো। এতিয়া মনোজজীয়ে মোক ট্ৰাষ্ট ডেফিচিটৰ পৰা ট্ৰাষ্ট এক্সপ্লোৰেন্সলৈ দেশৰ যাত্ৰাৰ বিষয়ে কথা পাতিবলৈ আহ্বান জনাইছে। মই মনোজজীৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিব বিচাৰো যে তেওঁ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়টো উত্থাপন কৰিছে।
ভাই-ভনীসকল,
আজি, ভাৰতত বিশ্বাসৰ অতিৰিক্ত পৰিমাণ নীতিটোত দৃশ্যমান হৈছে, আৰু ই দেশবাসীৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমতো প্ৰতিফলিত হৈছে! যোৱা ৯ বছৰত ভাৰতৰ জনসাধাৰণে গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তনৰ ভেটি স্থাপন কৰিছে আৰু তেওঁলোকে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তনবোৰ আনিছে। যি কি নহওক, ভাৰত কেনেকৈ বিশ্বৰ পঞ্চম সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হ'ল? ভাৰতৰ মানুহেহে এইটো কৰিছিল। আজি দেশখন স্বাৱলম্বী হৈ উঠিছে আৰু লগতে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে ইয়াৰ নাগৰিকৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি আছে। কৰোনা সংকটৰ সময়ত, ভাৰতে ইয়াৰ বিজ্ঞানীসকলক বিশ্বাস কৰিছিল আৰু তেওঁলোকে 'মেড ইন ইণ্ডিয়া' ভেকছিন এটা বিকশিত কৰিছিল। আৰু পুনেয়েও ইয়াত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল। আমি এখন আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ কথা কৈছো, কিয়নো আমি বিশ্বাস কৰোঁ যে ভাৰতে এইটো কৰিব পাৰে।
আমি দেশৰ সাধাৰণ মানুহক কোনো বেংক গেৰাণ্টি অবিহনে মুদ্ৰা ঋণ প্ৰদান কৰি আছো, কিয়নো তেওঁৰ সততা আৰু তেওঁৰ কৰ্তব্যনিষ্ঠাৰ ওপৰত আমাৰ বিশ্বাস আছে। আগতে, সাধাৰণ মানুহে প্ৰতিটো সৰু কামৰ বিষয়ে চিন্তা কৰিব লগা হৈছিল। আজি বেছিভাগ কাম মোবাইলত এটা ক্লিকেৰে কৰা হৈছে। আজি চৰকাৰে কাকতবোৰ প্ৰমাণিত কৰিবলৈ আপোনাৰ নিজৰ স্বাক্ষৰৰ ওপৰত বিশ্বাস কৰি আছে। ইয়াৰ ফলস্বৰূপে, দেশত এক পৃথক পৰিৱেশ সৃষ্টি হৈছে, আৰু এক ইতিবাচক পৰিৱেশ সৃষ্টি হৈছে। আৰু আমি চাব পাৰোঁ যে দেশৰ জনসাধাৰণে, যিসকলে আত্মবিশ্বাসেৰে পৰিপূৰ্ণ, দেশৰ উন্নয়নৰ দিশত কেনেদৰে কাম কৰি আছে। এই জনবিশ্বাসেই স্বচ্ছ ভাৰত আন্দোলনক এক গণ আন্দোলনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছিল। এই জনবিশ্বাসেই বেটি বচাও-বেটি পঢ়াও অভিযানক এক গণ আন্দোলনলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছিল। যিসকল সক্ষম তেওঁলোকৰ প্ৰতি লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা মোৰ একক আবেদনত, লাখ লাখ লোকে গেছৰ ৰাজসাহায্য ত্যাগ কৰিছিল। কিছু সময় আগতে, বহুতো দেশত এটা জৰীপ কৰা হৈছিল। এই জৰীপটোত প্ৰকাশ পাইছিল যে যিখন দেশৰ নাগৰিকে তেওঁলোকৰ চৰকাৰক আটাইতকৈ বেছি বিশ্বাস কৰে সেই খন দেশ হৈছে ভাৰত। এই পৰিৱৰ্তনশীল জনসাধাৰণৰ মানসিকতা, এই বৰ্ধিত জনবিশ্বাস ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ বাবে প্ৰগতিৰ মাধ্যম হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ পিছত, দেশখনে ইয়াৰ 'অমৃতকাল'ক নিজৰ কৰ্তব্য পালনৰ সময় হিচাপে চাই আছে। আমি দেশবাসীয়ে দেশৰ সপোন আৰু সংকল্পৰ কথা মনত ৰাখি আমাৰ ব্যক্তিগত পৰ্যায়ত কাম কৰি আছো। সেয়েহে, আজি বিশ্বই ভাৰতত ইয়াৰ ভৱিষ্যতও দেখিছে। আমাৰ আজিৰ প্ৰচেষ্টা সমগ্ৰ মানৱজাতিৰ বাবে এক আশ্বাস হৈ পৰিছে। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে লোকমান্যৰ আত্মাই আজি আমাৰ ওপৰত লক্ষ্য ৰাখিছে আৰু আমাক তেওঁৰ আশীৰ্বাদ প্ৰদান কৰিছে। তেওঁৰ আশীৰ্বাদৰ দ্বাৰা, তেওঁৰ চিন্তাৰ শক্তিৰে, আমি নিশ্চিতভাৱে এক শক্তিশালী আৰু সমৃদ্ধ ভাৰতৰ সপোন বাজে। মই নিশ্চিত যে হিন্দ স্বৰাজ সংঘই আগবাঢ়ি আহিব আৰু তিলকৰ আদৰ্শৰ সৈতে মানুহক সংযোগ কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। এই সন্মানৰ বাবে মই আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। এই ভূমিক অভিবাদন জনাই, এই ধাৰণাটো আগুৱাই নিয়াৰ সৈতে জড়িত সকলোকে অভিবাদন জনাই, মই মোৰ ভাষণ শেষ কৰিছো। আপোনালোক সকলোকে বহুত ধন্যবাদ!