Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at Lokmanya Tilak Award Ceremony 2023 in Pune, Maharashtra
01 AUG 2023 3:22PM by PIB Delhi
Today, we are observing 103rd death Anniversary of Lokamanya Tilak Ji. I bow down to the land of Maharashtra, that has given several great personalities to the nation.
Heartiest greetings to you all!
Respected Shri Sharad Pawar ji, Governor Shri Ramesh Bais ji, Chief Minister of Maharashtra Shri Eknath Shinde ji, Deputy Chief Minister Shri Devendra Fadnavis ji, Deputy Chief Minister Shri Ajit Pawar ji, President of the Trust Shri Deepak Tilak, former Chief Minister and my friend Mr. Sushilkumar Shinde ji, all respected members of the Tilak family and brothers and sisters present here!
This day is very crucial for me. I am both excited as well as emotional to be here. Today is the death anniversary of Bal Gangadhar Tilak ji, our role model and the pride of India. Besides, today is also the birth anniversary of Anna Bhau Sathe ji. Lokmanya Tilak ji is like the Tilak on the forehead of our history of freedom struggle. While, the contribution that Anna Bhau made towards social reforms is unparalleled and extraordinary. I respectfully bow down at the feet of both these great personalities.
I am extremely fortunate that on this significant day, I got the opportunity to visit this sacred land, the land of Maharashtra. This sacred land is the land of Chhatrapati Shivaji Maharaj. This is the sacred land of the Chapekar brothers. The inspirations and ideals of Jyotiba Phule and Savitri Bai Phule are associated with this land. Just a short while back, I also sought the blessings of Ganpati ji at Dagdusheth temple. This is also a very interesting aspect of the history of Pune district. Dagdu Seth was the first person who participated in the public installation of Ganesha statue on the call of Tilak ji. While saluting this land, I respectfully bow down to all these great personalities.
Friends,
The honour that I have received amidst all of you in Pune today is an unforgettable experience of my life. I consider myself to be really fortunate to receive the Lokmanya Tilak National Award from a place and an organization directly associated with Tilak ji. I express my heartfelt gratitude to the Hind Swaraj Sangh, and to all of you with all humility, for this honour. And I would also like to say that, both Kashi and Pune have a special identity in our country. Both the places are identified with eternal knowledge. And to be honoured on this land of scholars i.e. Pune, gives a feeling of immense pride and satisfaction. But friends, when we get an award, our responsibility also increases. Today, since Tilak ji's name is associated with that award, the sense of responsibility increases manifold. I dedicate the Lokmanya Tilak National Award to the 140 crore countrymen. I also assure the countrymen that I will leave no stone unturned to serve them and fulfil their hopes and aspirations. Since this award is associated with the great personality whose name is 'Gangadhar', I am dedicating the award money given to me to the cause of Ganga ji . I have decided to donate the prize money to the Namami Gange project.
Friends,
The role of Lokmanya Tilak in India's independence, his contribution cannot be summed up in a few incidents and words. During Tilak ji's era and even after that, every event and movement related to the freedom struggle, and every revolutionary and leader during that period was influenced by Tilak ji. That is why, even the British had to name Tilak ji 'The father of the Indian unrest'. Tilak ji had changed the whole direction of India's freedom movement. When the British claimed that Indians were not capable of running the country, then Lokmanya Tilak had said- 'Swaraj is our birthright'. The Britishers had made an assumption that India's faith, culture, beliefs were symbols of backwardness. But Tilak ji proved everything wrong. That's why, the people of India not only came forward and supported Tilak ji, but also gave him the title of 'Lokmanya'. And as Deepak ji just said, Mahatma Gandhi himself used to call him the 'the maker of modern India'. We can imagine how broad Tilak ji's thinking must have been, how visionary he must have been.
Friends,
A great leader is one who not only dedicates himself to a great goal, but also creates institutions and systems to achieve that goal. For this, we have to move forward taking everyone along and we must carry everyone's trust forward. We find all these qualities in the life of Lokmanya Tilak. When the British put him in jail, he was tortured. He sacrificed for freedom. But at the same time, he also set forth examples of team spirit, participation and cooperation. His trust, his affinity with Lala Lajpat Rai and Bipin Chandra Pal is the golden chapter of the Indian freedom struggle. Even today these three names are recalled as a trinity, Lal-Bal-Pal. Tilak ji also understood the importance of journalism and newspapers to raise his voice for freedom at that time. In English Tilak ji had started 'The Maratha' weekly, as Sharad Rao said. Together with Gopal Ganesh Agarkar and Vishnushastri Chiplunkar ji, he had started the newspaper 'Kesari' in Marathi. For more than 140 years, Kesari has been published in Maharashtra, and is still being read by the people. This is a proof of the fact that Tilak ji had built institutions on such a strong foundation.
Friends,
Lokmanya Tilak used to nurture traditions as well as institutions. He laid the foundation of Sarvajanik Ganapati Mahotsav to unite the society. He started organizing Shiv Jayanti to fill the society with the energy of Chhatrapati Shivaji Maharaj's courage and ideals. These events were a campaign to integrate India into a cultural thread, and also included the concept of Purna Swaraj. This has been the specialty of India's social system. India has always given birth to such leadership, who not only fought for bigger goals like independence, but also showed new direction against social evils. This is a great lesson for today's young generation.
Brothers and sisters,
Lokmanya Tilak was also aware of the fact that whether it is the freedom movement or the mission of nation building, the responsibility of the future always rested on the shoulders of the youth. He wanted to create educated and capable youth for the future of India. We find an example of the divine vision that Lokmanya had to identify the talent of the youth, in the incident related to Veer Savarkar. Savarkar ji was young at that time. Tilak ji had recognized his potential. He wanted Savarkar to go abroad, study well, and come back and work for freedom. In Britain, Shyamji Krishna Varma used to run two scholarships to give opportunities to such youth - one scholarship was named Chhatrapati Shivaji Scholarship and the other scholarship was named - Maharana Pratap Scholarship! Tilak ji had recommended Veer Savarkar’s name to Shyamji Krishna Varma. Taking advantage of this, he could become a barrister in London. Tilak ji had prepared many such youngsters. His establishment of institutions like New English School, Deccan Education Society and Fergusson College in Pune is part of his vision. Many such youngsters had emerged from these institutions, who carried forward the mission of Tilak ji and played their role in nation building. From system building to institution building, from institution building to personality building, and from personality building to nation building, this vision is like a roadmap for the future of the nation. The country is effectively following this roadmap today.
Friends,
Although Tilak ji is a popular leader of the whole of India, he holds a different place for the people of Pune and Maharashtra as well as for the people of Gujarat. Today, on this special occasion, I am recalling those events. During the freedom struggle, he had to stay in Ahmedabad Sabarmati Jail for about one and a half months. After this, Tilak ji came to Ahmedabad in 1916, and you will be glad to know that at that time defying British repression, more than 40 thousand people came to Ahmedabad to welcome Tilak ji and to listen to him. And it is a matter of great joy that Sardar Vallabhbhai Patel was also present amongst the audience at that time to listen to him. His speech had left a different impression on Sardar Saheb's mind.
Later, Sardar Patel became the President of Ahmedabad Municipality. And just look at the kind of mindset of the personalities at that time; he decided to install the statue of Tilak ji in Ahmedabad. And he did not just decide to install the statue! The identity of the Iron Man is also reflected in Sardar Saheb's decision to place the statue in Victoria Gardens! The British built the Victoria Gardens in Ahmedabad in 1897 to celebrate the Diamond Jubilee of Queen Victoria. Sardar Patel decided to install a statue of such a great revolutionary Lokmanya Tilak in the park named after the British Queen. And at that time no matter how much pressure was put on Sardar Saheb against it and efforts were made to stop him but Sardar was Sardar! Sardar said that he would be ready to give up his post, but the statue would be installed there. And that statue was made and it was inaugurated by Mahatma Gandhi in 1929. While living in Ahmedabad, I have had the opportunity to visit that sacred place many times and to bow my head before Tilak Ji's statue. It is a magnificent statue where Tilak ji is sitting in a resting posture. It seems as if he is looking forward to the bright future of independent India. Just imagine, even during the period of slavery, Sardar Saheb had challenged the entire British rule in the honour of the son of his country. But look at today's scenario. Today, if we change the name of even a single road and name it after an Indian personality instead of a foreign invader, some people raise hue and cry over it!
Friends,
There is so much that we can learn from the life of Lokmanya Tilak. Lokmanya Tilak was a person who had faith in Gita. He was the person who lived the Karma Yoga of Gita. To stop him, the British had put him in jail in Mandalay in the far east of India. But, even there Tilak had continued his study of the Gita. Through 'Gita Rahasya', he provided an easy understanding of Karmayog to the country to overcome every challenge, and acquainted them with the power of Karma.
Friends,
Today I want to draw the attention of the young generation of the country towards another aspect of the personality of Bal Gangadhar Tilak ji. Tilak ji had a great specialty that he was very insistent on making people believe in themselves, and used to teach them to do so. He used to instil confidence in them. In the previous century, when the people were convinced that India would not be able to break the shackles of colonial rule, Tilak ji had given the people the confidence to attain freedom. He believed in our history. He believed in our culture. He believed in his people. He had confidence in our workers, entrepreneurs, and in India's potential. About India, it was said that nothing could change the people here. But Tilak ji tried to break that myth of inferiority complex and made the country believe in its capabilities.
Friends,
The development of the country is not possible in an environment of mistrust. Yesterday a gentleman from Pune, Mr. Manoj Pochat, tweeted and reminded me of my visit to Pune 10 years ago. At that time, in Fergusson College which was founded by Tilak ji, I talked about the trust deficit in India at that time. Now Manoj ji has urged me to talk about the journey of the country from Trust Deficit to Trust Surplus! I would like to express my gratitude to Manoj ji that he has raised this important issue.
Brothers and sisters,
Today, the trust surplus in India is visible in the policy as well, and it is also reflected in the hard work of the countrymen! In the last 9 years, the people of India have laid the foundation for major changes and they have brought these major changes. After all, how did India become the 5th largest economy in the world? It is the people of India who did it. Today the country is becoming self-reliant and also relying on its citizens in every field. During the Corona crisis, India trusted its scientists and they developed a 'Made in India' vaccine. And Pune also played a major role in that. We are talking about a self-reliant India, because we believe that India can do this.
We are providing Mudra loans without any bank guarantee to the common man of the country, because we have trust in his honesty and his dutifulness. Earlier, common people had to worry about every little task. Today most of the work is being done with a single click on mobile. Today the government is trusting your own signature to attest the papers. As a result, a different atmosphere is being created in the country, and a positive environment is being created. And we can see how the people of the country, who are full of confidence, are working towards the development of the country. It was this public belief that transformed the Swachh Bharat movement into a mass movement. It was this public belief that transformed the Beti Bachao-Beti Padhao campaign into a mass movement. On my single appeal from the ramparts of the Red Fort towards those who are capable should give up the gas subsidy, lakhs of people had given up the gas subsidy. Some time back, a survey was conducted in many countries. It was revealed in this survey that the country whose citizens trust their government the most is India. This changing public mindset, this increasing public trust is becoming the medium of progress for the people of India.
Friends,
Today, after 75 years of independence, the country is looking at its 'Amritkaal' as a period of following one's duties. We the countrymen are working at our individual level keeping in mind the dreams and resolutions of the country. That's why, today the world is also seeing its future in India. Our efforts today are becoming an assurance for the entire humanity. I believe that Lokmanya's soul today is watching over us and showering his blessings upon us. With his blessings, with the power of his thoughts, we will definitely make our dream of a strong and prosperous India come true. I am confident that the Hind Swaraj Sangh will continue to come forward and play an important role in connecting people with the ideals of Tilak. I once again express my gratitude to all of you for this honour. Saluting this land, saluting everyone involved in taking this idea forward, I end my speech. Thank you all so very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মহারাস্ত্রগী পুনেদা পাঙথোকপা লোকমান্য তিলক এৱার্দ সেরেমোনী 2023দা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
01 AUG 2023 3:22PM by PIB Imphal
ঙসি অসি লোকমান্য তিলক্কী চামাগী অহুম শুবা লৈখিদবগী কুমওন্নি।
লৈবাক অসিগী অথৌবা কয়া পোক্লিবা মহারাস্ত্রগী লমদম অসিবু,
ঐহাক্না ইকাই খুম্নবা উৎচরি।
থৌরম অসিদা ইকাই খুম্নরবা শ্রী শরদ পাৱর, রাজ্যপাল শ্রী রামেশ বাইস, মহারাস্ত্রগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী একনাথ সিন্দে, উপ মুখ্য মন্ত্রী শ্রী দেবেন্দ্র ফদনাবিস, উপ মুখ্য মন্ত্রী শ্রী অজিৎ পাৱর, ত্রাস্ত প্রসিদেন্ত শ্রী দীপক তিলক, হান্নগী মুখ্য মন্ত্রী ঐগী মরুপ শ্রী সুশিল কুমার শিন্দেজী, তিলক ইমুং-মনুংগী ইকাই খুম্নরবা মীওই পুম্নমক অমসুং ইচিল-ইনাওশিংনা শরুক য়াবীরি!
ঙসিগী নুমিৎ অসি ঐঙোন্দা য়াম্না মরু ওই। মফম অসিদা লাকপা ফংজবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। ঙসি অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী ফীদম্নফম ওইরিবা অমসুং ভারতনা চাউথোকচরিবা, বাল গঙ্গাধর তিলক্কী লৈখিদবগী কুমওন তারি। মসিগা লোয়ননা ঙসি অসি অন্নাভৌ সথেজীগী মপোক কুমওনসু তারি। লোকমান্য তিলকজী অসি ঐখোয়গী নীংতম্বা ফংখিবগী পুৱারীদা ঙান্থোইরিবা মীশক অমনি। মসিগা লোয়ননা অন্নভৌনা খুন্নাইদা অওনবা পুরক্নবা শরুক তমখিবা অদু লম্বা লৈতে, অখন্নৈ। ঐহাক্না অথোইবা মীশক অনি অসিগী খুয়া খাদা ইকোক নোন্না ইকাই খুম্নবা উৎচরি।
ঙসি নত্ত্রগা মরু ওইবা নুমিৎ অসিদা ঐহাক্না পুন্যচয়া নত্ত্রগা শেংলবা লমদম, মহারাস্ত্রদা লাকপগী খুদোংচাবা ফংজরি, মসি ঐগী লাইবক ফবনি। শেংলবা লমদম অসি ছত্রপতি শিবাজী মহারাজকী লমদমনি। মসি চাপেকর ইচিল-ইনাওশিংগী শেংলবা লমদমনি। জ্যোতিবা ফুলে, সবিত্রি বাই ফুলেগী ইথিলশিং অমসুং ৱাখল্লোনশিংগা লমদম অসিগা মরী লৈনৈ। মীকুপ খরগী মমাংদা ঐহাক্না দাগদু সেথ মন্দিরদা গঙ্গাপতিজীগী থৌজালশিং নীজখি। মসি পুনে জিলাগী পুৱারীগী য়াম্না পুক্নিং চীংশিন্নীংঙাই ওইবা হীরম অমনি। দাগদু সেথ অসি তিলকজীনা হায়রকপদগী গনেশগী মীতম মীয়াম মাংদা খিনবদা শরুক য়াখিবা অহানবা মীশকনি। লমদম অসিবু ইকাই খুম্নবগা লোয়ননা ঐহাক্না মশক নাইবা মীওই পুম্নমক্তা ইকাই খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
পুনেদা ঙসি নখোয়দগী ফংলিবা ইকাই খুম্নবা অসি ঐগী পুন্সিগী কাউঙমদ্রবা থৌদোক অমা ওইরি। তিলকজীগা হকথেংননা মরী লৈনবা মফম অমসুং ওর্গনাইজেসনদগী লোকমান্যআ তিলক নেস্নেল এৱার্দ ফংবা অসি ঐহাক্কী ওইনা য়াম্না লাইবক ফবনি। ঐহাক্না হিন্দ স্বারাজ্য সংঘ অমসুং পুম্নমকপু ইকাই খুম্নবা অসি পীবীবগীদমক ঐহাক্না থমোয় শেংনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। অমসুং ঐহাক্না হায়জনীংই মদুদি করিগুম্বা ঐখোয়না মীৎয়েং অসি খজিক্তং থৈদোক্তুনা য়েংলবদি কাশী অমসুং পুনে অনিমক ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা অখন্নবা মশক অমা লৈজৈ। মফম অসিদা স্কোলরশিপ অসি লোইবা নাইদে, অমর ওইবা ঙমখ্রে। অমসুং পুনে সিতী স্কোলরশিপকী অনিশুবা মশক ওইবা লমদম অসিদা ইকাই খুম্নবা উৎপীবা অসিদগী হেন্না অথোইবা পুন্সিগী থৌদোক অমা লৈত্রে, মসিনা চাউথোকচবা অমসুং অপেনবা পোকহল্লি। অদুবু মরুপশিং ঐখোয়না এৱার্দ অমা ফংবা মতমদা মসিগা লোয়ননা ঐখোয়গী থৌদাংসু হেনগৎলকই। ঙসি এৱার্দ অসিগা লোয়ননা তিলকজী মমিং য়াওরিবা অসিনা থৌদাং লৌবগী ৱাখল্লোন শরুক কয়া হেনগৎহল্লি। ঐহাক্না লোকমান্য তিলক নেস্নেল এৱার্দ অসি ইরৈবাকচা করোর 140দা কত্থোকচরি। ঐহাক্না ইরৈবাকচাশিংদা থাজবা পীজরি মদুদি ঐহাক্না মখোয়গী শেবা তৌনবা অমসুং মখোয়গী অনীংবা অপাম্বশিং থুংহনবা অঙম্বা থাক্তা হোৎনগনি। এৱার্দ অসিগা লোয়ননা ঐঙোন্দা পীরকপা শেল অসি মমিংদা গঙ্গাধর য়াওবা, গঙ্গাজীদা কত্থোকচরি। ঐহাক্না মনা অসিগী শেনফম অসি নমামি গঙ্গে প্রোজেক্ততা কত্থোক্নবা ৱারেপ লৌজরি।
মরুপশিং,
ভারতকী নীংতম্বা ফংনবা হোৎনবদা লোকমান্য তিলকনা লৌখিবা থৌদাং, মহাক্না শরুক তমখিবা অসি থৌদোক অমসুং ৱাহৈ খরনা ফোঙদোকপা ঙমলোই। তিলকজীগী মতমদা অমসুং মসিগী মতুংদা নীংতম ইহৌগা মরী লৈনবা থৌদোক অমসুং খোঙজং অমা হেক্তদা, মতম অদুদা শরুক য়াখিবা লময়ানবা অমসুং লুচিংবশিং অমা হেক্তদা তিলকজীগী মমি মীপুম খুদিং, মফম খুদিংদা তাই। মরম অসিনা ব্রিতিশ মশামক্না তিলকজীবু ‘দি ফাদর ওফ দি ইন্দিয়ন অনরেস্ত’ হায়না কৌখি। তিলকজীনা ভারতকী নীংতম ইহৌগী মাইকৈ হোংহনখি। ব্রিতিশনা লৈবাক অসি চল্লাইবগী মতিক ময়াই ভারত মচাশিংদা লৈতে হায়না ফোঙদোকখিবা মতমদা লোকমান্য তিলকনা হায়খি – ‘স্বারাজ্য অসি ঐখোয়গী হকনি’। ভারতকী ধর্ম, নাৎ, থাজবশিং অসি চাউখৎতবগী খুদমশিংনি হায়না ব্রিতিশনা লৌখি। অদুবু তিলকজীনা মসি অরানবনি উৎখি। মরম অসিনা ভারতকী মীয়াম্না মাংদা থোরকপা খক্তা নত্তনা লোকমান্যতা তিলকজীদা লোকমান্যগী মীথোন পীখি। দীপকজীনা হায়বীখ্রে মহাত্মা গান্ধী মশামক্না লোকমান্যবু ‘ক্রিএতর ওফ মোদর্ন ইন্দিয়া’ হায়না কৌখি। তিলকজীগী ৱাখল্লোন অসি কয়া য়াম্না পাকচাউবগে, মহাক্না কয়া য়াম্না মীৎয়েং শান্না উবা ঙম্বগে য়েংবীয়ু।
মরুপশিং,
অথৌবা লুচিংবা অমা হায়বা অসি মশাবু অচৌবা পান্দম অমগীদমক কত্থোকপা খক্তা নত্তনা পান্দম অদু ফংনবা ইন্সতিত্যুসন অমসুং সিস্তেমশিং শেম্বা অদুবুনি। মসিগীদমক ঐখোয়না মীপুম খুদিংমক্কা লোয়ননা মাংদা চংশিনবা তাই, ঐখোয়না মীপুম খুদিংমক্কী থাজবা অসি মাংদা পুদুনা চৎপা তাই। ঐখোয়না গুন পুম্নমক অসি লোকমান্য তিলক্কী পুন্সিদা উবা ফংখি। ব্রিতিশনা মহাকপু জেলদা থম্বদা মহাকপু ওৎপী-নৈবীখি। মহাক্না নীংতম্বগীদমক কত্থোকখি। মসিগা ইরোইননা মহাক্না অপুনবগী শক্তি, শরুক য়াবা অমসুং তেংবাং পীনবগী অচৌবা খুদমশিং থম্লমখি। মহাক্কী থাজবা, লালা লাজপৎ রাই অমসুং বিপিন চন্দ্র পালগা মান্নবা মহাক্কী মতৌ অসি ভারতকী নীংতম ইহৌগী মরু ওইবা পান্দুপ ওইখি। ঙসিসু মসিগী মরমদা নৈনবদা মখোয় অহুমগী মমিং অসি ত্রিনিতী অমা ওইনা , লাল-বাল-পাল হায়না নীংশিংনরি। তিলকজীনা মতম অদুদ নীংতম্বগী খোলাও খনখৎহনবদা জর্নেলিজম অমসুং পাউচেগী মরু ওইবা অদু খঙখি। ইংলিশ লোলদা তিলকজীনা চয়োলগী ওইবা ‘দি মরাথা’ ফোঙবা হৌখি হায়না শরদ রাওনা ফোঙদোকখ্রে। পুন্না গোপাল গনেশ অগর্কার অমসুং বিষ্ণুশাস্ত্রি চিপলুঙ্করজীনা মরাথিদা ‘কেসরি’ পাউচে হৌদোকখি। চহি 140 হেন্না কেসরি অনৱারত অসি মহারাস্ত্রদা ফোঙখি, মসিবু মীওই কয়ানা পাখি। মসি তিলকজীনা শক্তি লৈনা থোনখিবা য়ুম্ফম অমদা শেমখিবা ইন্সতিত্যুসন অমনি তাক্লি।
মরুপশিং,
লোকমান্য তিলকনা চৎনবী লোয়ননা ইন্সতিত্যুসনশিংবু য়োকখৎখি। মহাক্না খুন্নাইবু পুনশিন্নবা সর্বজনিক গনপতি মহোৎসবকী য়ুম্ফম থোনখি। মহাক্না ছত্রপতি শিবাজী মহারাজকী থৌনা অমসুং ৱাখল্লোনগী শক্তিনা খুন্নাইবু থলহন্নবা শিব জয়েন্তি পাঙথোকপা হৌখি। থৌরমশিং অসিনা ভারতপু নাৎকী ওইবা মরীনা অমত্তা ওইনা পুনশিন্নবা কেম্পেন অমসু চত্থখি, অমসুং পর্ন স্বারাজকী মপুং ফাবা ৱাখল্লোন অমসু য়াওহনখি। মসি ভারতকী সোসিএল সিস্তেমগী অখন্নবা মগুন ওইখি। ভারতনা মতম চুপ্পদা অসিগুম্বা লুচিংবশিং, নীংতম্বা ফংনবা হোৎনবা অসিগুম্বা অচৌবা পান্দমশিংগীদমক মায়োক্নরিবা মীওইশিং পোকপীখি, অমসুং খুন্নাইদা চত্থবা ফত্তবশিংগী মায়োক্তা অনৌবা মায়োল অমা উৎখি। ঙসিগী নহা ওইরিবা মীরোলগীদমক মসি অচৌবা পরা অমনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
লোকমান্য তিলকনা নীংতম ইহৌ নত্ত্রগা জাতি শেমগৎপগী মিসন ওইরবসু তুংলমচৎকী থৌদাং অসি নহারোলশিংদা লৈ হায়বা খঙখি। মহাক্না ভারতকী তুংলমচৎকীদমক মহৈ হৈবা অমসুং তৌবা ঙম্বা নহারোল শেম্বা পামখি। ঐখোয়না বীর সর্বারকরগা মরী লৈনবা থৌদোক অমদা নহারোলগী তেলেন্ত মশক খঙদোক্নবা লোকমান্যদা অথৌবা বিজন অমা লৈখিবগী খুদম থেংনৈ। মতম অদুদা সর্বারকর অসি অঙাং ওইরি। তিলকজীনা মহাক্কী মতিক-ময়াই খঙখি। মহাক্না সর্বারকরবু মীরমদা চৎতুনা মহৈ তম্বা পামখি অমসুং মতুংদা হল্লক্তুনা নীংতম্বগীদমক থবক তৌবা পামখি। ব্রিতেন্দা শ্যামজী কৃষ্ণ ভর্মনা অসিগুম্বা নহাদা খুদোংচাবশিং পীনবা স্কোলরশিপ অনি পীরমখি – স্কোলরশিপ অমনা ছত্রপতি শিবাজী স্কোলরশিপ অমসুং অতোপ্পা অমনা – মহারনা প্রতাপ স্কোলরশিপ! তিলকজীনা শ্যামজী কৃষ্ণ ভর্মদা বীর সর্বারকর রিকম্মেন্দ তৌখি। মসিগী খুদোংচাবা লৌদুনা মহাক্না লন্দনদা বেরিস্তর ওইখি। তিলকজীনা অসিগুম্বা নহা কয়া শেমখি। ন্যু ইংলিশ স্কুল, দেক্কান এজুকেসন সোসাইতী অমসুং ফর্গুসন কোলেজগুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিং পুনেদা লিংখৎখিবা অসি মহাক্কী বিজনগী শরুক্নি। অসিগুম্বা নহা কয়ানা ইন্সতিত্যুসনশিং অসিদগী হৌদুনা তিলকজীগী মিসন মাংদা পুখি, জাতি শেমখৎপদা থৌদাং লৌখি। সিস্তেম শেমগৎপদগী ইন্সতিত্যুসন শেমগৎপা ফাওবা, ইন্সতিত্যুসন শেমগৎপদগী মীওই শেমগৎপা ফাওবা, মীওই শেমগৎপদগী জাতি শেমগৎপা ফাওবা মসিগী বিজন অসি জাতিগী তুংলমচৎকী রোদমেপ অমগুম্বনি। লৈবাকনা ঙসি রোদমেপ অসি মপুং ফানা তুংইল্লি।
মরুপশিং,
তিলকজী অসি ভারত পুম্বগী মমিং লৈরবা লুচিংবা অমা ওইরবসু মহাক্না পুনে অমসুং মহারাস্ত্রগী মীয়ামগীদমক অখন্নবা মফম অমা পীখি। গুজরাতকী মীয়ামসু মহাক্কা মসিগা মান্নবা মরী লৈনখি। ঙসি অখন্নবা থৌরম অসিদা ঐহাক্না ৱাফমশিং অদু নীংশিংলি। নীংতম ইহৌ মনুংদা মহাক্না থা অমা মখাই অহমদাবাদকী সবরমতি জেলদা লৈখি। মসিগী মতুংদা তিলকজীনা 1916তা অহমদাবাদতা লাকখি অমসুং মতম অদুদা ব্রিতিশনা চাউনা নমথদুনা থমখিবা অদুদা মীওই লিশিং 40 হেনবনা তিলকজীবু ওক্নবা অমসুং মহাক্না ঙাংবা তানবা অহমদাবাদতা লাকখি তাবদা নখোয়না নুংঙাইবা পোক্কনি। অমসুং নুংঙাইবা ৱাফম অমনা মদুদা সরদার বল্লভভাই পতেলসু মহাক্না ঙাংবা অদু তানবা ভাবোকশিংগী মরক্তা য়াওখি। সরদার সাহিবকী ৱাখলদা মহাক্কী ৱারোল অদুনা অখন্নবা মমি অমা তাহনখি।
মতুংদা সরদার পতেলনা অহমদাবাদ ম্যুনিসিপালিতীগী প্রসিদেন্ত ওইরকখি। অমসুং মতম অদুদা অহমদাবাদতা তিলকজীগী মীতম অমা খিন্নবা মখোয়না ৱারেপ লৌখি। অমসুং মহাক্না মীতম অদু খিনবা খক্তা নত্তনা সরদার সাহেবকী ইরম মেনগী মশক অদু মহাক্কী ৱারেপ অসিদা মমি তাখি। সরদার সাহেবা বিক্তোরিয়া গার্দেন অসি খনখি! ব্রিতিশনা 1897দা অহমদাবাদতা মহারানি বিক্তোরিয়াগী দাইমন্দ জুবিলী পালন তৌনবা বিক্তোরিয়া গার্দেন শাখি। হায়বদি সরদার পতেলনা অথোইবা লময়ানবা লোকমান্য তিলকগুম্বা মীশক অমগী মীতম ব্রিতিশ মহারানিগী মমিং লৌদুনা থোনবা পার্ক অমদা খিন্নবা ৱারেপ লৌখি। অমসুং মতম অদুদা সরদার সাহেবতা মসিগী মায়োক্তা প্রিসর কয়া লাক্লবসু মহাকপু খাম্বা ঙমখিদে। অদুবু সরদারদি সরদার ওইনা লৈখি, সরদারনা হায়খি মদুদি মহাক্কী ফম থাদোক্লবসু মফম অসিদা মীতম অসি খিনগনি। অমসুং মীতম অসি শাদুনা মহাত্মা গান্ধীনা 1929দা মাইখুম হাংদোকখি। অহমদাবাদতা লৈরিঙৈদা ঐহাক্না শেংলবা মফম অদু কয়ারক চৎপগী খুদোংচাবা ফংখি অমসুং তিলকজীগী মীতমদা ইকাই খুম্নবা উৎখি। মসি ফজরবা মীতম অমনি, মসিদা তিলকজীনা পোথাদুনা ফমদুনা লৈ। মহাক্না নীংতম্বা ভারত অমগী তুংলমচৎ অমদা য়েংবগুম্না তৌই। মীখা পোল্লিঙৈ মতমদা ফাওবা সরদার সাহেবনা লৈবাক্কী মপারীগীদমক ব্রিতিশ লৈঙাকপু শীংনখি। অমসুং ঙসিগী ফীভম অসি য়েংবীয়ু। ঙসি ঐখোয়না লম্বী অমগী মমিং অসি মীরমগী লোইলম শন্দোকপা মীওই অমদগী ভারত মচা বিভুতি অমদা ওন্থোকপা মতমদা মীওই খরনা লাও খোঙলি, মখোয়না তম্বা য়াদ্রি।
মরুপশিং,
লোকমান্য তিলক্কী পুন্সিদগী ঐখোয়না তমশিনবা য়াবা কয়া অমা লৈ। লোকমান্য তিলক অসি গীতাদা থাজবা থমখিবা মীশক অমনি। মহাক্না গীতাগী কর্ম য়োগ ঙাক্না চৎখি। মহাকপু থীংনবা ব্রিতিশনা মহাকপু ভারত্তগী লাপ্না মন্দলেদা জেলদা থমখি। অদুবু মফম অদুদসু তিলকনা গীতাবু মখা তানা নৈনখি। ‘গীতা রহস্যা’গী খুত্থাংদা মহাক্না শীংনবা খুদিংমক মায়োক য়ানবা লৈবাক অসিদা কর্ময়োগ লাইনা খঙহনখি, মখোয়দা কর্মগী শক্তি খঙহনখি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক্না লৈবাক অসিগী হৌরক্লিবা মীরোলবু বাল গঙ্গাধর তিলকজীগী গুনগী অতোপ্পা হীরম অমগী মতাংদা মীৎয়েং চীংশিনবা পাম্মি। তিলকজী অসি মীয়ামদা মশাবু থাজবা পোক্নবগী ৱাখল্লোন চেলহনবা ঙম্বা অথোইবা গুন অমা চেল্লি, অমসুং মখোয়দা মহাক্না থৌনানা থলহনখি। মমাংগী চহিচাদা ভারতকী মীয়ামদা মীখা পোনবগী য়োৎলিং অসি থদৎপা ঙমলোই হায়না খন্নখিবা মতমদা তিলকজীনা মীয়ামদা নীংতম্বা ফংগনি হায়বগী থাজবা পোকহনখি। ঐখোয়গী পুৱারীদা মহাক্না থাজবা থমখি। মহাক্না ঐখোয়গী নাৎতা থাজবা থমখি। মহাক্না মহাক্কী মীয়ামদা থাজবা থমখি। মহাক্না ঐখোয়গী শিন্মীশিং, ওন্তপ্রিনোরশিংদা থাজবা থমখি, মহাক্না ভারতকী মতিক-ময়াইদা থাজবা থমখি। ভারত্তা লাকপা মতমদা মীয়াম্না মফম অসি অসুম্না তৌরি, করিগুম্বা অমত্তা ওইথোক্লরোই হায়খি। অদুবু তিলকজীনা মসিগী হন্থনা য়েংবগী ৱাখল্লোন অসি মাংহনখি, লৈবাক অসিবু মাগী মতিক-ময়াইদা থাজবা পোকহনখি।
মরুপশিং,
থাজদবা লৈবা ফীভম অমদা লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাং ওইথোক্লোই। ঙরাং পুনেদগী নুপা, শ্রী মনোজ পোচৎনা ঐঙোন্দা ত্বিত তৌরকপা উই। চহি 10গী মমাংদা পুনেদা ঐহাক্না চৎখিবা অদু ঐঙোন্দা মহাক্না নীংশিংহনখি। মতম অদুদা তিলকজীনা লিংখৎলমখিবা ফর্গুসন কোলেজতা ঐহাক্না মতম অদুদা ভারত্তা লৈরিবা ত্রস্ত দেফিসিৎকী মতমদা ৱা ঙাংখি। হৌজিক মনোজজীনা ঐংওন্দা ত্রস্ত দেফিসিৎতগী ত্রস্ত সর্প্লস ফাওবা লাকপগী লৈবাক্কী খোঙচৎকী মতাংদা ৱা ঙাংনবা হায়রকখি! মরুওইবা হীরম অসি পুখৎপীরকপগীদমক মনোজজীবু ঐহাক্না তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঙসি ভারত্তা পোলিসীদসু ত্রস্ত সর্প্লস ময়েক শেংনা উবা ফংলে অমসুং মসি ইরৈবাকচাশিংনা কন্না হোৎনবা অসিদসু মমি তারি। হৌখিবা চহি 9দা ভারতকী মীয়াম্না অচৌবা অহোংবশিংগী য়ুম্ফম থোনখি, মখোয়না অচৌবা অহোংবশিং উৎখি। পুম্নমক অসিগী মতুংদা ভারতনা মালেমগী 5শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকনোমী করম্না ওইরকখি? ভারতকী মীয়াম্না মসি ওইথোকপা ঙম্মি হায়না উৎখি। ঙসি লৈবাক অসিনা লম খুদিংমক্তা মশাগী মীপাল তাংলি, মাগী প্রজাগী মীপাল তাংলি। কোরোনাগী মতমদা ভারতনা মাগী বিজ্ঞানিকশিংদা থাজবা থমখি অমসুং মখোয়না মেদ ইন ইন্দিয়া ভেক্সিন পুথোকখি অমসুং মসি ঙম্মি উৎখি। অমসুং পুনেনা মসিদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি। ঐখোয়না মীপাল তাংদবা ভারতকী মরমদা ঙাংনরি মরমদি ঐখোয়না ভারতনা মসি তৌবা ঙম্বগীনি।
লৈবাক্কী মীচম প্রজাশিংদা ঐখোয়না গরেন্তী য়াওদনা মুদ্রা লোন পীরি মরমদি ঐখোয়না মখোয়গী পুকচেল শেংবা অমসুং থৌদাং লৈবা মতৌ অদুদা থাজবা থম্মি। মমাংদা মীচম প্রজানা অপীপা থবকশিংগীদমক্তসু ৱাখল ৱান্নরম্মি। ঙসি অয়াম্বা থবক অসি মোবাইলদা ক্লিক অমদা তৌবা য়াহল্লি। ঙসি সরকারনা চে-চাংশিং এতেস্ত তৌনবা নখোয় নশাগী খুৎয়েক্কী মীপাল তাংলি। মসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিদা অহোংবা ফীভম অমা পুরকপা ঙম্লে, অফবা ফীভম অমা শেম্লি। অমসুং ঐখোয়না লৈবাক অসিগী মীয়াম্না মপুং ফানা থাজবগা লোয়ননা লৈবাক চাউখৎহন্নবগী মখোয়না হোৎনবা উবা ফংলি। মসিগী মীয়ামগী থাজবা অসিনা স্বচ্ছ ভারত অভিয়ানবু মীয়ামগী ইহৌদা ওন্থোকপা ঙমহনখি। মীয়ামগী থাজবা অসিনা বাতি বচাও-বেতি পরাও কেম্পেনবু মীয়ামগী ইহৌদা ওন্থোকখি। লাল কিলাদগী ঐহাক্না গ্যাস সবসিদী থাদোকপা য়াবশিং অদুনা থাদোক্কদবনি হায়খিবা অদুদগী মীওই লাখ কয়ানা গ্যাস সবসিদী থাদোকখি। মতম খরগী মমাংদা লৈবাক কয়াদা সর্ভে অমা চত্থখি। সর্ভে অসিনা উৎখি মদুদি মাগী প্রজাশিংনা মখোয়গী সরকারদা খ্বাইদগী থাজবা থম্বা লৈবাক্কী মমিং অদু ভারতনি। মসিগী হোংলক্লিবা মীয়ামগী ৱাখল্লোন, মীয়াম্না থাজবা হেনগৎলক্লিবা অসিনা ভারতকী মীয়ামগী চাউখৎনবগী মেদিয়ম ওইরক্লি।
মরুপশিং,
ঙসি নীংতম্বা ফংবগী চহি 75গী মতুংদা লৈবাক অসিনা মাগী অমৃত কাল অসি থৌদাং অমা ওইনা উন্নরি। ইরৈবাকচাশিংনা ঐখোয়গী ইশাগী থাক্তা লৈবাক্কী মঙলানশিং অমসুং ফিরেপশিং খঙনবা থবক তৌরি। মরম অসিনা ঙসি মালেমনা ভারতপু তুংলমচৎ ওইনা উরি। ঙসিগী ঐখোয়গী খোঙথাংশিং অসিনা অপুনবা মীওইবা খুন্নাইগী থাজবা ওইরক্লি। লোকমান্যগী থৱায়না ঙসি মফম অমা হেক্তদা লৈরবসু মহাক্না ঐখোয়বু য়েংলি, ঐখোয়দা থৌজালশিং পীনবীরি। মহাক্কী থৌজালশিংগা লোয়ননা, মহাক্কী ৱাখল্লোনশিংগী শক্তিগা লোয়ননা ঐখোয়না শক্তি লৈবা অমসুং চাউখৎপা ভারত অমগী মঙলান অসি শোইদনা মঙফাওনবা ঙম্লগনি। ঐহাক্না থাজৈ হিন্দ স্বারাজ্য সংহ অসিনা মাংদা মখা তানা থোরক্তুনা তিলক্কী ৱাখল্লোনশিংগা লোয়ননা মীয়ামবু কন্নেক্ত তৌবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌগি। ঐহাক্না ইকাই খুম্নবা অসি পীবীবগীদমক ময়ামদা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। লমদম অসিবু ইকাই খুম্নবা উৎচরি, ৱাখল্লোনা অসি মাংদা পুখৎলিবা মীপুম খুদিংমক্তা ইকাই খুম্নবা উৎচরি। মসিদা ঐহাক্কী ৱারোল পীবা লোইশিনজরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি!