Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and inaugurates various development projects in Pune, Maharashtra
Flags off metro trains marking inauguration of completed sections of Pune Metro
Hands over and lays foundation stone for houses constructed under PMAY
Inaugurates Waste to Energy Plant
“Pune is a vibrant city that gives momentum to the economy of the country and fulfills the dreams of the youth of the entire country”
“Our government is committed to enhancing quality of life of citizens”
“The metro is becoming a new lifeline for the cities in modern India”
“The industrial development of Maharashtra has paved the way for the industrial development of India since independence”
“Be it poor or middle-class, to fulfill every dream is Modi’s guarantee”
01 AUG 2023 3:11PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi flagged off metro trains marking the inauguration of completed sections of Pune Metro today. He also handed over more than 1280 houses constructed under Pradhan Mantri Awas Yojana by Pimpri Chinchwad Municipal Corporation (PCMC) and more than 2650 PMAY houses constructed by Pune Municipal Corporation to the beneficiaries. He laid the foundation stone for around 1190 PMAY houses to be constructed by PCMC and over 6400 houses constructed by Pune Metropolitan Region Development Authority. The Prime Minister also inaugurated a Waste to Energy Plant under PCMC developed at a cost of about Rs 300 crores.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that August is the month of celebrations and revolutions. Highlighting the contributions of Pune city in the freedom struggle, the Prime Minister said that the city has given numerous freedom fighters to the country including Bal Gangadhar Tilak. He also informed that today is the birth anniversary of the great Anna Bhau Sathe who was a social reformer and was inspired by the ideals of Dr Babasaheb Ambedkar. Even today, the Prime Minister informed that many students and academicians conduct research on his literary works, and his work and ideals are a source of inspiration for everyone.
“Pune is a vibrant city that gives momentum to the economy of the country and fulfills the dreams of the youth of the entire country. Today’s projects with about 15 thousand crore will further strengthen this identity”, the Prime Minister said.
The Prime Minister underlined the seriousness of the government about the quality of life of the urban middle class. Recalling the start of the Metro work five years ago, the Prime Minister said that the 24 km Metro network has already started functioning in this period.
Shri Modi emphasized the need to improve public transport infrastructure to improve the quality of life of people living in every city. Therefore, the Prime Minister said, the metro network is being expanded, new flyovers are being constructed, and emphasis is being laid on reducing the number of traffic lights. The Prime Minister informed that before 2014, the country had only 250 km of metro network and most of the metro lines were limited to Delhi whereas today, the metro network has gone beyond 800 km and work is already underway for 1000 km of new metro lines in the country. Before 2014, the Prime Minister informed, the metro network was limited to only 5 cities in India whereas today, the metro is functional in 20 cities including Pune, Nagpur and Mumbai where the network is being expanded. “The metro is becoming a new lifeline for the cities in modern India”, the Prime Minister remarked as he stressed the need for metro expansion to tackle climate change in a city like Pune.
Shri Modi emphasized the role of cleanliness in improving the quality of urban life. Swachh Bharat Abhiyan, he said, is not limited to toilet access but waste management is also a big focus area. Mountains of garbage are being removed in mission mode. He explained the benefits of the Waste to Energy Plant under Pimpri Chinchwad Municipal Corporation (PCMC).
“The industrial development of Maharashtra has paved the way for the industrial development of India since independence”, the Prime Minister remarked. Highlighting the need to further industrial development in the state, the Prime Minister highlighted the unprecedented investments being made by the government in Maharashtra. He gave examples of the development of new expressways, railway routes and airports in the state. For the expansion of Railways, the Prime Minister informed that there has been a twelve-fold rise in expenditure when compared to before 2014. Various cities of Maharashtra are also connected to the economic hubs of neighboring states. The Prime Minister gave examples of the Mumbai-Ahmedabad High-Speed Rail which will benefit both Maharashtra and Gujarat, the Delhi-Mumbai Economic Corridor which will connect Maharashtra with Madhya Pradesh and other states in North India, National Dedicated Freight Corridor which will transform the rail connectivity between Maharashtra and North India, and transmission line network to connect the state with Chhattisgarh, Telangana, other neighboring states which will benefit the industries, oil and gas pipelines, Aurangabad Industrial City, Navi Mumbai Airport, and Shendra Bidkin Industrial Park. He said that such projects have the capacity to enthuse new energy into the economy of Maharashtra.
The Prime Minister said that the government is moving ahead with the mantra of the nation’s development through the state’s development. “When Maharashtra will develop, India will develop. When India will grow, Maharashtra will also reap benefits”, he said. Referring to India's growing identity as the hub of innovation and startups, the Prime Minister informed that India has crossed 1 lakh startups compared to a few hundred 9 years ago. He credited the expansion of digital infrastructure for this success and praised Pune for its role in the foundation of India’s digital infrastructure. “Cheap data, affordable phones and Internet facilities reaching every village has strengthened the sector. India is among the countries with the fastest rollout of 5G services ”, he said. He continued that strides made by the youth in fintech, biotech and agritech are benefitting Pune.
The Prime Minister expressed concern for the consequences of political selfishness for Karnataka and Bengaluru. He also lamented the stalling of development in Karnataka and Rajasthan.
Shri Modi said that “to take the country forward, policies, intentions and rules (Niti Nishta and Niyam) are equally important.” This is a determining condition for development, he said. He informed that in the 10 years before 2014, only 8 lakh houses were constructed in two schemes of that time. More than 2 lakh such houses, including 50 thousand in Maharashtra, were rejected by the beneficiaries due to poor quality, he informed.
The Prime Minister underlined that the government started working with the right intention and changed the policy after coming to power in 2014. In the last 9 years, the Prime Minister informed that the government has constructed more than 4 crore pucca houses for the poor in villages and cities where more than 75 lakh houses have been built for the urban poor. He also highlighted the transparency introduced in the construction and the improvement in their quality. He also highlighted that for the first time in the country, most of the houses registered today are in the name of women. Noting that the cost of these houses is several lakh rupees, the Prime Minister emphasized that crores of women in the country have now become ‘lakhpatis’ in the last 9 years. The Prime Minister congratulated and conveyed his best wishes to all those who have found their new homes.
“Be it poor or middle-class family, to fulfill every dream is Modi’s guarantee”, he said. He underlined that the realization of one dream initiates the beginning of multiple resolutions and it becomes a driving force in that person's life. “We care about your children, your present and your future generations”, he added.
Concluding the address, the Prime Minister quoted a Marathi saying and explained that it is the government’s endeavor to make not just a better today but an even better tomorrow as well. He said that the resolve to build a developed India is a manifestation of this feeling. Shri Modi emphasized the need to work together just like so many different parties that have come together with the same cause here in Maharashtra. “The aim is that better work can be done for Maharashtra with everyone's participation, Maharashtra should develop at a faster pace” the Prime Minister concluded.
Governor of Maharashtra, Shri Ramesh Bais, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Shri Ajit Pawar, and Ministers from Maharashtra Government were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister flagged off Metro trains marking inauguration of services on completed sections of the two corridors of Pune Metro Phase I. These sections are from Phugewadi station to Civil Court station and Garware College station to Ruby Hall Clinic station. The foundation stone of the project was also laid by the Prime Minister in 2016. The new sections will connect important places of Pune city like Shivaji Nagar, Civil Court, Pune Municipal Corporation office, Pune RTO and Pune Railway Station. The inauguration is an important step towards realizing the vision of the Prime Minister to provide the citizens with modern and environment-friendly mass rapid urban transport systems across the country.
The design of some of the metro stations on the route draws inspiration from Chhatrapati Shivaji Maharaj. The Chhatrapati Sambhaji Udyan Metro Station and Deccan Gymkhana metro stations have a unique design resembling the headgear worn by soldiers of Chhatrapati Shivaji Maharaj - also known as ‘Mavala Pagadi’. The Shivaji Nagar underground Metro station has a distinctive design which reminds of the forts built by Chhatrapati Shivaji Maharaj.
A unique feature is that the Civil Court metro station is one of the deepest metro stations in the country, having the deepest point at 33.1 m. The station roof is made in such a manner that direct sunlight falls on the platform.
Moving ahead towards the mission of achieving Housing for All, the Prime Minister handed over more than 1280 houses constructed under Pradhan Mantri Awas Yojana by PCMC along with more than 2650 PMAY houses constructed by Pune Municipal Corporation. Further, the Prime Minister also laid the foundation stone of around 1190 PMAY houses to be constructed by PCMC, and of over 6400 houses constructed by Pune Metropolitan Region Development Authority.
The Prime Minister inaugurated the Waste to Energy Plant under Pimpri Chinchwad Municipal Corporation (PCMC). Developed at a cost of about Rs 300 crores, it will use up about 2.5 lakh MT of waste annually to produce electricity.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦ୍‌ଘାଟନ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ପୁଣେଠାରେ କେତେକ ବିକାଶ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ସହ ଉଦ୍‌ଘାଟନ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି
ପୁଣେ ମେଟ୍ରୋରେ ଶେଷ ହୋଇଥିବା ସେକ୍ସନରେ ମେଟ୍ରୋ ଟ୍ରେନ ଯାତ୍ରାର ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି
ପିଏମଏୱାଇ ଅଧୀନରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଓ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବା ଆବାସସ୍ଥଳୀ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ହସ୍ତାନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପନ୍ନ କରିଛନ୍ତି ।
ବର୍ଜ୍ୟରୁ ଶକ୍ତି କାରଖାନା କରିଛନ୍ତି ଉଦ୍‌ଘାଟନ
“ପୁଣେ ଏକ ଚଳଚଞ୍ଚଳ ନଗରୀ ଯାହାଦେଶର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି ଓ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଯୁବା ଶକ୍ତିଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରୁଛି”
“ଆଧୁନିକ ଭାରତର ମେଟ୍ରୋ ନୂତନ ଜୀବନ ରେଖା ପାଲଟିଛି”
“ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ଭାରତର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ରାସ୍ତା ଉନ୍ମକ୍ତ କରିଛି”
“ସେ ଗରିବ ହେଉ ବା ମଧ୍ୟବିତ୍ ଶ୍ରେଣୀ ସମସ୍ତଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ୍ନ ସାକାର କରିବା ହେଉଛି ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି”
01 AUG 2023 3:11PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି (୧.୦୮.୨୦୨୩) ପୁଣେ ମେଟ୍ରୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବା ସେକ୍ସନରେ ପତାକା ଦେଖାଇ ମେଟ୍ରୋ ଟ୍ରେନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଇଛନ୍ତି । ସେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପିମ୍ପ୍ରିଂ ଛିନ୍ଦୱାର ପୌର ମହାନିଗମ ପିସିଏମ୍‌ସି ଅଧୀନରେ ନିର୍ମିତ ୧୨୮୦ ଗୃହ ଓ ପୁଣେ ପୌରନିଗମ ଅଧୀନରେ ନିର୍ମିତ ୨୬୫୦ ପିଏମ୍‌ଏୱାଇ ଆବାସ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଛନ୍ତି । ଏହାଛଡା ପିସିଏମ୍‌ସି ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଥିବା ୧୧୯୦ ଓ ପୁଣେ ମହାନଗର ଆଞ୍ଚଳିକ ବିକାଶ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଥିବା ୬୪୦୦ ଆବାସସ୍ଥଳୀର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଏହାଛଡା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ପିସିଏମ୍‌ସି ଦ୍ୱାରା ୩୦୦କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ବର୍ଜ୍ୟରୁ ଶକ୍ତି କାରାଖାନାର ମଧ୍ୟ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ।
ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅଗଷ୍ଟ ହେଉଛି ଉତ୍ସବ ଓ ବିପ୍ଳବର ମାସ। ପୁଣେ ନଗରୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବାଲ ଗଙ୍ଗାଧର ତିଳକଙ୍କ ସମେତ ଦେଶର ଅନେକ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଏଠାରୁ ବାହାରିଛନ୍ତି । ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆନ୍ନା ବାହୁ ସାଠେ ଜନ୍ମାବାର୍ଷିକୀ ଓ ସେ ବାବାସାହେବ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣୀତ ହୋଇଥିବା ଜଣେ ବିଶିଷ୍ଟ ସମାଜ ସଂସ୍କାରକ ଥିଲେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦି କହିଥିଲେ । ଏପରିକି ଆଜି ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଓ ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀ ତାଙ୍କର ସାହିତ୍ୟକୃତି ଓ ଆଦର୍ଶ ଉପରେ ଗବେଷଣା କରୁଛନ୍ତି ଓ ତାହା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହର ଉତ୍ସ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପୁଣେ ଏକ ଚଳଚଞ୍ଚଳ ନଗରୀ ଓ ତାହା ସମଗ୍ର ଭାରତର ଯୁବାଗୋଷ୍ଠୀର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ସହ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ମଧ୍ୟ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଆଜିର ୧୫ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଏହି ପରିଚୟକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସହରାଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀଙ୍କ ଗୁଣାତ୍ମକ ଜୀବନକୁ ନେଇ ସରକାର ବ୍ୟସ୍ତ ଅଛନ୍ତି। ପାଞ୍ଚବର୍ଷ ଆଗରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ମେଟ୍ରୋର ୨୪ କିଲୋମିଟର ଟ୍ରାକରେ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ସହରରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନମାନର ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ନିମନ୍ତେ ସାଧାରଣ ପରିବହନ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ସେଥିପାଇଁ ମେଟ୍ରୋ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହେବା ସହ ନୂତନ ଫ୍ଲାଇ ଓଭର ନିର୍ମିତ ହେଉଛି ଓ କିପରି ଟ୍ରାଫିକ ଆଲୋକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହ୍ରାସ କରାଯିବା ତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ମସିହା ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱାର୍କ ମାତ୍ର ୨୫୦ କିଲୋମିଟର ଥିବାବେଳେ ସେଥିରୁ ଅଧିକାଂଶ ଦିଲ୍ଲୀ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରହିଥିଲା । ମାତ୍ର ଆଜି ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ ଆଠ ଶହ କିଲୋମିଟର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିଲାବେଳେ ଏକ ହଜାର କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୂତନ ଲାଇନ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି । ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମେଟ୍ରେ ଚଳାଚଳ କେବଳ ପାଂଚଟି ନଗରୀ ମଧ୍ୟରେ ସୀମାବଦ୍ଧ ରହିଥିବାବେଳେ ଆଜି ପୁଣେ, ନାଗପୁର ଓ ମୁମ୍ବାଇ ସମେତ ୨୦ଟି ସହରରେ ଚଳାଚଳ କରୁଛି । ମେଟ୍ରୋ ଆଧୁନିକ ଭାରତର ନୂତନ ଜୀବନରେଖା ନଗରଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ପାଲଟିଛି ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଣେ ଭଳି ସହରରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ମେଟ୍ରୋ ସମ୍ପ୍ରସାରଣର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସହରୀ ଜୀବନର ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନ ବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଉନ୍ନତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ କେବଳ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ, ବର୍ଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା ମଧ୍ୟ ଏହାର ଅନ୍ୟ ଏକ ଦିଗ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଆବର୍ଜନାର ପାହାଡ ଏବେ ଅଭିଯାନ ଜରିଆରେ ସଫା କରାଯାଉଛି । ପିମ୍ପ୍ରିଂ-ଛିନ୍ଦୱାର ପୌର ମହାନଗମ(ପିସିଏମ୍‌ସି) ଅଧୀନରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବର୍ଜ୍ୟରୁ ଶକ୍ତି କାରଖାନା ଖୁବ୍ ଉପକାରୀ ହେବ ବୋଲି ସେ ବୁଝାଇଥିଲେ ।
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ଭାରତର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ପାଇଁ ରାସ୍ତା ଦେଖାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ । ଶିଳ୍ପ ବିକାଶକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ମହାରାଷ୍ଟରେ ବ୍ୟାପକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ହେଉଛି । ସେ ଏହି ଅବସରରେ ନୂତନ ରାଜପଥ ଓ ରେଳରାସ୍ତାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣର ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ ଦେବା ସହ ୨୦୧୪ ମସିହା ପୂର୍ବ ସମୟ ତୁଳନାରେ ବାରଗୁଣ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଅଧିକ ହୋଇଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ର୍ରର ଅନେକ ନଗରୀ ପଡେଶୀ ରାଜ୍ୟର ଆର୍ଥିକ ପେଣ୍ଠସ୍ଥଳୀ ସହ ସଂଯୋଗ କରାଯାଉଛି । ମୁମ୍ବାଇ-ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଉଚ୍ଚଗତି ସମ୍ପନ୍ନ ରେଳ ଉଭୟ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ଗୁଜରାଟ ପାଇଁ ସୁବିଧାଜନକ ହେବ ।
ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଆର୍ଥିକ କରିଡର ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ସହ ଉତ୍ତର ଭାରତରେ ସଂଯୋଗ କରିବ । ଜାତୀୟ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ଉତ୍ତର ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ରେଳ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଅବସ୍ଥାନ୍ତର ଆଣିବ । ଶକ୍ତି ସରବାରାହ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଛତିଶଗଡ, ତେଲେଙ୍ଗାନା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଡୋଶୀ ରାଜ୍ୟ ସହ ସଂଯୋଗ କରିବା ସହ ଏହା ଶିଳ୍ପ, ତେଲ ଓ ବାଷ୍ପ ପାଇପଲାଇନ ଔରଙ୍ଗାବାଦ, ଶିଳ୍ପ ନଗରୀ, ନଭି ମୁମ୍ବାଇ ବିମାନବନ୍ଦର ଓ ସେଣ୍ଡ୍ରା ବିଡକିନ ଶିଳ୍ପ ଉଦ୍ୟାନ ଇତ୍ୟାଦିର ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଊଉଦାରହଣ ଦେଇଥିଲେ । ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଅର୍ଥନୀତିରେ ନୂତନ ଜୀବନ ଶକ୍ତି ସଂଚାର କରାଇବାରେ ଏହି ସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ବିକାଶ ସହ ସରକାର ଜାତୀୟ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛନ୍ତି । “ଯେତେବେଳେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶ ହେବ ଭାରତର ବିକାଶ ହେବ । ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିବ, ସେତେବେଳେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟ ସୁବିଧା ପାଇବ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ନବୋନ୍ମେଷ ଓ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ ଭାରତର ପରିଚୟ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଭାରତରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସଂଖ୍ୟା ଏକ ଲକ୍ଷ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି ଯାହା ମାତ୍ର କେଇ ଶହ ନଅବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଥିଲା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ଏସବୁର ସଫଳତାର ଶ୍ରେୟ ସେ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆଧାରଶୀଳା ରଖିଥିବା ପୁଣେ ସହରର ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । “ଶସ୍ତା ଡାଟା, କମ୍ ବ୍ୟୟ ସାପେକ୍ଷ ଫୋନ ଓ ଇଣ୍ଟରନେଟ ସୁବିଧା ପ୍ରତି ଗ୍ରାମକୁ ପହଂଚୁଥିବାରୁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ମଜବୁତ ହୋଇଛି । ଭାରତ ଫାଇଭ-ଜି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତଗତିରେ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶ ସହ ଆଗେଇଛି ବୋଲି କହି ଫିନଟେକ, ଏଗ୍ରିଟେକ ଓ ବାୟୋଟେକ ପୁଣେକୁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଓ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ରାଜନୀତିକ ସ୍ୱାର୍ଥପରତାର ଫଳାଫଳ ନେଇ ଉଦ୍‌ବେଗ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ସେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଓ ରାଜସ୍ଥାନରେ ବିକାଶ ବାଧିତ ହେବା ନେଇ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, “ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ହେଲେ ନୀତି, ନିଷ୍ଠା ଓ ନିୟମ ସମାନଭାବେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହା ବିକାଶର ଅବସ୍ଥା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ଣ୍ଣୟାକ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୪ ମସିହାରେ ଦଶବର୍ଷ ପୂର୍ବ ସମୟରେ ଦୁଇଟି ଯୋଜନା ଜରିଆରେ କେବଳ ଆଠଲକ୍ଷ ଘର ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା । ସେଥିରୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ୫୦ହଜାର ଘର ସମେତ ଦୁଇଲକ୍ଷ ଘରକୁ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ନିମ୍ନମାନ ଯୋଗୁଁ ଅଗ୍ରାହ୍ୟ କରିଥିଲେ ।
ମାତ୍ର ୨୦୧୪ରେ ତାଙ୍କ ସରକାର କ୍ଷମତାସୀନ ହେବା ପରେ ସରକାର ସଠିକ ଅଭିପ୍ରାୟ ନେଇ ନୀତିର ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଥିଲେ । ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ଚାରି କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପକ୍‌କା ଘର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଓ ସହରରେ ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି । ସେଥିରୁ କେବଳ ୭୫ଲକ୍ଷ ସହରାଞ୍ଚଳ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ତିଆରି ହୋଇଛି । ସେଗୁଡିକ ନିର୍ମାଣର ଗୁଣାତ୍ମକମାନ ରକ୍ଷା ସହ କିପରି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ରକ୍ଷା କରାଯାଇଛି ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଘରଗୁଡିକର ମୂଲ୍ୟ କେବଳ କେତେ ଲକ୍ଷରେ ସୀମିତ ନୁହଁ, ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ମହିଳା ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଲକ୍ଷପତି ହୋଇ ପାରିଥିବା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଯେଉଁମାନେ ନୂତନ ଆବାସ ଖଣ୍ଡିଏ ଲେଖାଏଁ ପାଇଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
“ସେ ଗରିବ ହେଉ କିମ୍ବା ମଧ୍ୟବିତ୍ତଶ୍ରେଣୀ ପରିବାରର ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର କରିବା ହେଉଛି ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଗୋଟିଏ ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର କରିବା ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ସଂକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ ଓ ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିର ଜୀବନରେ ଏକ ଗତିକୁ ଜନ୍ମ ଦିଏ । ଆମେ ଆପଣମାନଙ୍କ ପିଲାଙ୍କ ଯତ୍ନ ନେଉ, ଆପଣଙ୍କ ମାତାପିତା ଓ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢିର ଯତ୍ନ ନେଉ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦି କହିଥିଲେ । ଯେଉଁମାନେ ନୂତନ ଆବାସ ଖଣ୍ଡିଏ ଲେଖାଏଁ ପାଇଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଉଦ୍‌ବୋଧନ ସମାପନ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ମରାଠୀ ଉକ୍ତିକୁ ଉଦ୍ଧାର କରି କହିଥିଲେ ଯେ, ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ କେବଳ ଏକ ଉନ୍ନତ ଆଜି ନୁହେଁ ଏକ ଉନ୍ନତ ଆସନ୍ତାକାଲି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଦରକାର । ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ସଂକଳ୍ପର ଏହି ଭାବନା ମଧ୍ୟ ଆଇନତଃ ପ୍ରଜୁର୍ଯ୍ୟ । ଯେପରି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଅନେକ ଦଳ ଗୋଟିଏ କାରଣ ପାଇଁ ଏକାଠି ହୋଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ସେହିପରି କାର୍ଯ୍ୟ ସଂଘବଦ୍ଧଭାବେ କରିବା ଦରକାର । “ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଦ୍ୱାରା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଉନ୍ନତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଦ୍ରୁତଗତିରେ ଆଗେଇବା ଉଚିତ ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିଥିଲେ ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ରମୋ ବୈଶ୍ୟ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଧେ, ଉପ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ ଓ ଶ୍ରୀ ଅଜିତ ପାୱାର ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଣେ ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରଥମ ପଯ୍ୟାୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସେକ୍ସନର ଦୁଇଟି କରିଡରରେ ମେଟ୍ରୋ ସେବାକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଏହି ଦୁଇଟି ସେକ୍ସନ ହେଲା ଫୁଗେୱାଡି ଷ୍ଟେସନରୁ ସିଭିଲ କୋର୍ଟ ଷ୍ଟେସନ ଏବଂ ଗରୱାର କଲେଜ ଷ୍ଟେସନରୁ ରୁବି ହଲ କ୍ଲିନିକ ଷ୍ଟେସନ । ଏହାର ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ ୨୦୧୬ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ନୂତନ ସେକ୍ସନ ପୁଣେର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନ ଯଥା ଶିବାଜୀ ନଗର, ସିଭିଲ କୋର୍ଟ, ପୁଣେ ପୌର ମହା ନିଗମ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ, ପୁଣେ ଆରଟିଓ ଓ ପୁଣେ ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ । ଏହା ଦେଶରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ ଓ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଦ୍ରୁତ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବହନ ପଦ୍ଧତି ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିର ପରିପ୍ରକାଶ ଅଟେ ।
କେତେକ ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନର ପରିପାଟୀ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଜୀବନଦର୍ଶନ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇଛି । ଛତ୍ରପତି ଶମ୍ଭାଜୀ ଉଦ୍ୟାନ ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନ ଏବଂ ଡେକାନ ଜିମ୍ ଖାନା ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନର ଏକ ଅନନ୍ୟ ପରିପାଟୀ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜାଙ୍କ ସୈନିକଙ୍କ ପଗଡି ଢାଞ୍ଚାରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ଯାହାକୁ “ମାଭଲା ପ୍ରଗଡି” ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ । ଶିବାଜୀ ନଗର ଭୂମିତଳ ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନର ଅଭିନବ ପରିପାଟୀ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ଦୁର୍ଗର ଚିତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ।
ଆଉ ଏକ ଅନନ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଠ୍ୟ ହେଉଛି ସିଭିଲ କୋର୍ଟ ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନ । ଏହା ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଗଭୀର ୩୩. ୧ ମିଟର । ଏହି ଷ୍ଟେସନ ଛାତ ଏପରି ତିଆରି ହୋଇଛି ଯେ ସୂର୍ଯ୍ୟାଲୋକ ସିଧା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉପରେ ପଡିବ ।
ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଆବାସ ଅଭିଯାନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପିିସିଏମସି ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ୧୨୮୦ ଆବାସ ଓ ପୁଣେ ପୌର ମହାନିଗର ନିଗମ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ୨୬୫୦ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବା ସହ ପିଏମ୍‌ଏୱାଇ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୧୧୯୦ଘର ଓ ପୁଣେ ମେଟ୍ରୋ ପଲିଟାନ ଅଞ୍ଚଳ ବିକାଶ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ୬୪୦୦ଘରର ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ଜ୍ୟରୁ ଶକ୍ତି କାରଖାନା ମଧ୍ୟ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ପିମ୍ପ୍ରିଂ-ଛିନ୍ଦୱାର ପୌର ମହାନିଗମ (ପିସିଏମ୍‌ସି) ଏହାକୁ ୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମାଣ କରିଛି । ଏହା ବାର୍ଷିକ ୨.୫ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ବର୍ଜ୍ୟରୁ ବିଦ୍ୟୁତ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରିବ ।