Prime Minister's Office
PM conferred Lokmanya Tilak National Award in Pune, Maharashtra
Dedicates the Award to 140 crore citizens
Donates cash prize to Namami Gange Project
“Lokmanya Tilak is the ‘tilak’ of India’s freedom struggle”
“Lokmanya Tilak was a great institution builder and a nurturer of traditions”
“Tilak broke the myth of inferiority complex among Indians and instilled confidence in them for their capabilities”
“India has moved from Trust Deficit to Trust Surplus”
“Increasing public trust is becoming the medium of progress for the people of India”
01 AUG 2023 2:01PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi was conferred the Lokmanya Tilak National Award in Pune, Maharashtra today. The Award was constituted by Tilak Smarak Mandir Trust in 1983 to honor the legacy of Lokmanya Tilak. The Prime Minister donated the cash prize to the Namami Gange Project.
The Prime Minister paid floral tributes at the statue of Lokmanya Tilak after arriving at the venue. Addressing the gathering, the Prime Minister paid tributes to Lokmanya Tilak on his punya tithi and said that it is a special day for him. Highlighting his feelings for the occasion, the Prime Minister said that today marks the punya tithi of Lokmanya Tilak and the birth anniversary of Anna Bhau Sathe. “Lokmanya Tilak ji is the ‘tilak’ of India’s freedom struggle”, the Prime Minister said. He also underlined the extraordinary and unparalleled contributions of Anna Bhau Sathe towards the betterment of society. The Prime Minister paid tribute to the land of Chhatrapati Shivaji, Chapekar Brother, Jyotiba Phule and Savitribai Phule. Earlier the Prime Minister sought blessings at the Dagdusheth Temple.
The Prime Minister described the honor bestowed on him today by the place and institution directly linked with the Lokmanya as ‘unforgettable’. The Prime Minister mentioned the commonalities between Kashi and Pune as both are centers of scholarship. The Prime Minister said that when one receives an award, then the responsibilities come especially when the name of Lokmanya Tilak is attached to the award. The Prime Minister dedicated the Lokmanya Tilak Award to the 140 crore citizens of India. He assured them that the government will leave no stone unturned to help them achieve their dreams and aspirations. The Prime Minister also informed about his decision to donate the cash prize to Namami Gange Project.
The Prime Minister said that the contribution of Lokmanya Tilak to the Independence of India can not be confined to a few words or events as his influence was evident on all the leaders and events of the freedom struggle. “Even Britishers had to call him ‘Father of the Indian unrest” the Prime Minister pointed out. Shri Modi pointed out that Lokmanya Tilak changed the direction of the freedom struggle with his ‘Swarajya is my birthright’ claim. Tilak also proved British labeling of Indian traditions as backwards wrong. Mahatma Gandhi himself called him the architect of modern India, the Prime Minister recalled.
The Prime Minister paid tribute to the institution-building capabilities of Lokmanya Tilak. His collaboration with Lala Lajpat Rai and Bipin Chandra Pal is a golden chapter of India's freedom struggle. The Prime Minister also remembered Tilak’s use of newspapers and Journalism. Kesari is still published and read in Maharashtra. “All this bears testimony to strong institution building by Lokmanya Tilak”, the prime Minister added.
Shifting from Institution building, the Prime Minister also highlighted Tilak’s nurturing of traditions and mentioned the start of Ganpati Mahotsava and Shiv Jayanti to celebrate the ideals of Chhatrapati Shivaji. “These events were both a campaign of stitching India into a cultural thread as well as a complete conception of Poorna Swaraj. This has been the speciality of India where leaders fought for big goals like Independence and carried the campaign of social reforms also”, he said.
Referring to Lokmany Tilak’s faith in the youth of the country, the Prime Minister recalled his mentoring of Veer Savarkar and his recommendation to Shyamji Krishna Varma who was running two scholarships in London - Chatrapati Shivaji Scholarship and Maharana Pratap Scholarship. The establishment of New English School, Fergusson College and Deccan Education Society in Pune is part of that vision. “Vision of system building to institution building, institution building to individual building, and individual building to nation building is like a roadmap for a nation's future and the country is following this roadmap in an effective manner”, the Prime Minister said.
Highlighting the special bond between the people of Maharashtra with Lokmanya Tilak, the Prime Minister said that the people of Gujarat also share a similar bond with him. He recalled the time when Lokmanya Tilak spent roughly one and a half months in Sabarmati Jail in Ahmedabad and informed that more than 40,000 people had turned up to welcome him and listen to his views in 1916 including Sardar Vallabhbhai Patel. He further added that the impact of the speech led to Sardar Patel installing a statue of Lokmanya Tilak in Ahmedabad when he was heading the Ahmedabad Municipality. “One can find the iron fist identity of Lokmanya Tilak in Sardar Patel”, the Prime Minister remarked. Speaking about the location of the statue in Victoria Garden, the Prime Minister informed that the ground was developed by the British to commemorate the diamond jubilee celebrations of Queen Victoria in 1897 and emphasized the revolutionary act of Sardar Patel to install a statue of Lokmanya Tilak. Even after facing resistance from the British, the Prime Minister said that the statue was inaugurated by Mahatma Gandhi in 1929. Speaking about the statue, the Prime Minister said that it is a magnificent statue where Tilak Ji can be seen sitting in a resting posture as if contemplating the bright future of independent India. “Even during the period of slavery, Sardar Saheb challenged the entire British rule to honor the son of India”, the Prime Minister remarked as he lamented the situation of today when some people make hue and cry when the government tries to change the name of even a single road to an Indian personality instead of a foreign invader.
The Prime Minister touched upon Lokmanya’s faith in Gita. Even in the face of incarceration in distant Mandalay, Lokmanya continued his study of Gita and gave an invaluable gift in the form of Gita Rahasya.
The Prime Minister talked about Lokmany’s capacity to instill self-confidence in everybody. Tilak restored people’s confidence in their fight for Independence, history, and culture. He had faith in people, workers and entrepreneurs. “Tilak broke the myth of inferiority complex among Indians and showed them their capabilities”, he said.
The Prime Minister emphasized that the development of the country is not possible in an environment of mistrust. He recalled reading a tweet by a gentleman from Pune, Shri Manoj Pochat ji who mentioned the PM and reminded him of the visit to Pune 10 years ago. The Prime Minister recalled speaking about the trust deficit in India at that time at Fergusson College which was founded by Tilak ji. The Prime Minister expressed gratitude for raising the issue of trust deficit and said that the country has moved from Trust Deficit to Trust Surplus.
The Prime Minister gave examples of this trust surplus in the major changes effected in the last 9 years. He mentioned India becoming the 5th largest economy as a result of this trust. He also talked about countries' trust in itself and mentioned successes like Made in India Corona Vaccine, a feat in which Pune played a big role. He also talked of collateral-free loans under Mudra Yojana as a token of trust in the hard work and integrity of Indians. Similarly, most of the services are available on mobile now and people can self-attest their documents. He also emphasized that due to this trade surplus, the Swachta campaign and Beti Bachao-Beti Padhao became a people's movement. All this is creating a positive atmosphere in the country, he added.
Recalling that lakhs of people had given up the gas subsidy when the Prime Minister had made a call to those who can give it up during his address from the Red Fort, he informed that a survey was conducted of many countries which revealed India has the most faith in their government. Shri Modi emphasized that increasing public trust is becoming the medium of progress for the people of India.
Concluding the address, the Prime Minister underlined that after 75 years of independence, the country is looking at Amrit Kaal as the Kartvaya Kaal where every citizen is working from their own level keeping in mind the dreams and resolutions of the country. That's why, the Prime Minister said, today the world is also witnessing the future in India as our efforts of today are becoming an assurance for the entire humanity. The Prime Minister said that the citizens will definitely turn the dream of a strong and prosperous India into a reality with the power of Lokmanya Tilak’s thoughts and blessings. The Prime Minister expressed confidence that Hind Swarajya Sangh will continue to play an important role in connecting people with the ideals of Lokmanya Tilak.
Governor of Maharashtra, Shri Ramesh Bais, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Shri Ajit Pawar, Member of Parliament, Shri Sharadchandra Pawar, President of Tilak Smarak Trust, Dr Deepak Tilak, Vice President of Tilak Smarak Trust, Dr Rohit Tilak, and Trustee of Tilak Smarak Trust, Shri Sushilkumar Shinde among others were present on the occasion among others
Background
The Award was constituted by Tilak Smarak Mandir Trust in 1983 to honor the legacy of Lokmanya Tilak. It is awarded to people who have worked for the progress and development of the nation and whose contribution can only be seen as remarkable and extraordinary. It is presented every year on the 1st of August - Lokmanya Tilak’s death anniversary.
The Prime Minister became the 41st recipient of the award. It has previously been presented to luminaries such as Dr Shankar Dayal Sharma, Shri Pranab Mukherjee, Shri Atal Bihari Vajpayee, Mrs Indira Gandhi, Dr Manmohan Singh, Shri N. R. Narayana Murthy, Dr E. Sreedharan among others.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মহাৰাষ্ট্ৰৰ পুনেত প্ৰধানমন্ত্ৰীক প্ৰদান কৰিলে লোকমান্য তিলক ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটা
১৪০ কোটি নাগৰিকৰ নামত বঁটা উচৰ্গা
01 AUG 2023 2:01PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদীক আজি মহাৰাষ্ট্ৰৰ পুনেত লোকমান্য তিলক ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটা প্ৰদান কৰা হয়। লোকমান্য তিলকৰ উত্তৰাধিকাৰক সন্মান জনাই ১৯৮৩ চনত তিলক স্মাৰক মন্দিৰ ট্ৰাষ্টে এই বঁটা প্ৰদান আৰম্ভ কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নগদ ধনৰ পুৰস্কাৰ নমামি গংগা প্ৰকল্পৰ নামত উচৰ্গা কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সভাস্থলীত উপস্থিত হোৱাৰ পিছতে লোকমান্য তিলকৰ প্ৰতিমূৰ্তিত পুষ্পাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। সভাত আগবঢ়োৱা ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লোকমান্য তিলকৰ পুণ্য তিথি উপলক্ষে শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰি কয় যে এয়া তেওঁৰ বাবে এক বিশেষ দিন। এই উপলক্ষে তেওঁৰ অনুভৱৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি লোকমান্য তিলকৰ পুণ্য তিথি আৰু আন্না ভাউ সাথেৰো জয়ন্তী। “লোকমান্য তিলক জী ভাৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ ‘তিলক’ আছিল”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ আন্না ভাউ সাথে সমাজৰ উন্নতিৰ দিশত অসাধাৰণ আৰু অতুলনীয় অৱদানৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছত্ৰপতি শিৱাজী, চাপেকাৰ ভাতৃদ্বয়, জ্যোতিবা ফুলে আৰু সাবিত্ৰীবাই ফুলেৰ ভূমিলৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। ইয়াৰ পূৰ্বে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দগদুষেঠ মন্দিৰত আশীৰ্বাদ বিচাৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লোকমান্যৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষভাৱে জড়িত স্থান আৰু প্ৰতিষ্ঠানে আজি তেওঁক প্ৰদান কৰা সন্মানক ‘অবিস্মৰণীয়’ বুলি অভিহিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কাশী আৰু পুনেৰ মাজত থকা সামঞ্জস্যৰ কথা উল্লেখ কৰে কাৰণ দুয়োখনেই পাণ্ডিত্যৰ কেন্দ্ৰ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যেতিয়া কোনোবাই বঁটা লাভ কৰে তেতিয়াহে দায়িত্ববোৰ আহে, বিশেষকৈ যেতিয়া বঁটাৰ লগত লোকমান্য তিলকৰ নাম সংলগ্ন হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ ১৪০ কোটি নাগৰিকলৈ লোকমান্য তিলক বঁটা উচৰ্গা কৰে। তেওঁলোকৰ সপোন আৰু আকাংক্ষা পূৰণৰ বাবে চৰকাৰে কোনো ত্ৰুটি নকৰে বুলি আশ্বাস দিয়ে। নগদ ধনৰ পুৰস্কাৰ নমামি গংগা প্ৰকল্পৰ নামত উচৰ্গা কৰাৰ সিদ্ধান্তৰ বিষয়েও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৱগত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতৰ স্বাধীনতাত লোকমান্য তিলকৰ অৱদান কেৱল কেইটামান শব্দ বা ঘটনাৰ মাজতে সীমাবদ্ধ থাকিব নোৱাৰে কাৰণ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সকলো নেতা আৰু পৰিঘটনাৰ ওপৰত তেওঁৰ প্ৰভাৱ স্পষ্ট হৈ পৰিছিল। “ব্ৰিটিছসকলেও তেওঁক ‘ভাৰতীয় অস্থিৰতাৰ জনক” আখ্যা দিব লগা হৈছিল বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে লোকমান্য তিলক তেওঁৰ ‘স্বৰাজ মোৰ জন্মগত অধিকাৰ’ দাবীৰে স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ দিশ সলনি কৰিছিল। ভাৰতীয় পৰম্পৰাক পিছপৰা বুলি ব্ৰিটিছে লেবেল লগোৱাটোও ভুল বুলি প্ৰমাণ কৰিলে তিলকে। মহাত্মা গান্ধীয়ে নিজেই তেওঁক আধুনিক ভাৰতৰ স্থপতি বুলি অভিহিত কৰিছিল বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লোকমান্য তিলকৰ প্ৰতিষ্ঠান নিৰ্মাণৰ সামৰ্থ্যক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। লালা লাজপত ৰায় আৰু বিপিন চন্দ্ৰ পালৰ সৈতে তেওঁৰ সহযোগিতা ভাৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ এক সোণালী অধ্যায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তিলকৰ বাতৰি কাকত আৰু সাংবাদিকতাৰ ব্যৱহাৰৰ কথাও মনত পেলালে। কেশৰী আজিও মহাৰাষ্ট্ৰত প্ৰকাশ পায় আৰু পঢ়া হয়। “এই সকলোবোৰে লোকমান্য তিলকৰ শক্তিশালী প্ৰতিষ্ঠান নিৰ্মাণৰ সাক্ষ্য দিয়ে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়।
প্ৰতিষ্ঠান নিৰ্মাণৰ পৰা স্থানান্তৰিত হৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তিলকৰ পৰম্পৰাৰ লালন-পালনৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰি ছত্ৰপতি শিৱাজীৰ আদৰ্শ উদযাপনৰ বাবে গণপতি মহোৎসৱ আৰু শিৱ জয়ন্তীৰ আৰম্ভণিৰ কথা উল্লেখ কৰে। “এই অনুষ্ঠানসমূহ ভাৰতক সাংস্কৃতিক এডাল সূতাৰে বান্ধি ৰখাৰ অভিযানৰ লগতে পূৰ্ণ স্বৰাজৰ সম্পূৰ্ণ ধাৰণা দুয়োটা আছিল। এইটো ভাৰতৰ বিশেষত্ব হৈ আহিছে, য’ত নেতাসকলে স্বাধীনতাৰ দৰে ডাঙৰ লক্ষ্যৰ বাবে যুঁজিছিল আৰু সমাজ সংস্কাৰৰ অভিযানো কঢ়িয়াই লৈ ফুৰিছিল”, তেওঁ কয়।
দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতি লোকমান্য তিলকৰ বিশ্বাসৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বীৰ ছাভাৰকাৰক দিয়া মেণ্টৰিং আৰু লণ্ডনত দুটা বৃত্তি চলাই থকা শ্যামজী কৃষ্ণ বৰ্মাক দিয়া পৰামৰ্শ-ছত্ৰপতি শিৱাজী বৃত্তি আৰু মহাৰাণা প্ৰতাপ বৃত্তিৰ কথা স্মৰণ কৰে। পুনেত নিউ ইংৰাজী স্কুল, ফাৰ্গুচন কলেজ আৰু ডেকান এডুকেচন ছ’চাইটি প্ৰতিষ্ঠা কৰাটো সেই দৃষ্টিভংগীৰে অংশ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ‘ব্যৱস্থা নিৰ্মাণৰ পৰা প্ৰতিষ্ঠান নিৰ্মাণলৈ, প্ৰতিষ্ঠান নিৰ্মাণৰ পৰা ব্যক্তিগত নিৰ্মাণলৈ আৰু ব্যক্তিগত নিৰ্মাণৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ দৃষ্টিভংগী এখন দেশৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে এক ৰোডমেপৰ দৰে আৰু দেশখনে ফলপ্ৰসূভাৱে এই ৰোডমেপ অনুসৰণ কৰিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
লোকমান্য তিলকৰ সৈতে মহাৰাষ্ট্ৰৰ জনসাধাৰণৰ মাজত থকা বিশেষ বান্ধোনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গুজৰাটৰ জনসাধাৰণৰ মাজতো তেওঁৰ সৈতে একেধৰণৰ সম্পৰ্ক আছে। তেওঁ লোকমান্য তিলক আহমেদাবাদৰ সবৰমতী কাৰাগাৰত প্ৰায় ডেৰ মাহ কটাবলগীয়া সময়ৰ কথা মনত পেলাই ১৯১৬ চনত চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলকে ধৰি তেওঁক আদৰিবলৈ আৰু তেওঁৰ মতামত শুনিবলৈ ৪০,০০০ৰো অধিক লোক উপস্থিত হোৱাৰ কথা জনাইছিল। তেওঁ লগতে কয় যে ভাষণৰ প্ৰভাৱৰ বাবে চৰ্দাৰ পেটেলে আহমেদাবাদ পৌৰসভাৰ মুৰব্বী হৈ থকাৰ সময়ত আহমেদাবাদত লোকমান্য তিলকৰ প্ৰতিমূৰ্তি স্থাপন কৰিছিল। “চৰ্দাৰ পেটেলত লোকমান্য তিলকৰ লোহাৰ মুঠিৰ পৰিচয় বিচাৰি পাব পাৰি”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে। ভিক্টোৰিয়া গাৰ্ডেনত প্ৰতিমূৰ্তিৰ স্থান সন্দৰ্ভত কোৱাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৮৯৭ চনত ৰাণী ভিক্টোৰিয়াৰ হীৰা জয়ন্তী উদযাপনৰ স্মৃতিত ব্ৰিটিছে এই খেলপথাৰখন গঢ়ি তোলা বুলি অৱগত কৰে আৰু চৰ্দাৰ পেটেলে লোকমান্য তিলকৰ প্ৰতিমূৰ্তি স্থাপনৰ বিপ্লৱী কাৰ্য্যত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ব্ৰিটিছৰ প্ৰতিৰোধৰ সন্মুখীন হোৱাৰ পিছতো প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই প্ৰতিমূৰ্তিটো ১৯২৯ চনত মহাত্মা গান্ধীয়ে উদ্বোধন কৰিছিল। প্ৰতিমূৰ্তিটোৰ বিষয়ে কোৱাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এইটো এটা ভয়ংকৰ প্ৰতিমূৰ্তি য’ত তিলক জীক জিৰণিৰ ভংগীমাত বহি থকা দেখা যায় যদিহে স্বাধীন ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ কথা চিন্তা কৰে। “দাসত্বৰ সময়ছোৱাতো চৰ্দাৰ চাহেবে ভাৰতৰ পুত্ৰক সন্মান জনোৱাৰ বাবে সমগ্ৰ ব্ৰিটিছ শাসনক প্ৰত্যাহ্বান জনাইছিল”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজিৰ পৰিস্থিতিৰ বাবে শোক প্ৰকাশ কৰি মন্তব্য কৰে যেতিয়া চৰকাৰে আনকি বিদেশী আক্ৰমণকাৰীৰ পৰিৱৰ্তে ভাৰতীয় ব্যক্তিত্বৰ একক পথৰ নাম সলনি কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে কিছুমান মানুহৰ কান্দোনৰ ৰোল উঠে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লোকমান্যৰ গীতাৰ প্ৰতি থকা বিশ্বাসৰ কথা উল্লেখ কৰে। সুদূৰ মণ্ডলয়ত বন্দী হৈ থকাৰ সময়তো লোকমান্যই গীতাৰ অধ্যয়ন অব্যাহত ৰাখি গীতা ৰহস্য ৰূপত অমূল্য উপহাৰ দিলে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লোকমান্যৰ সকলোৰে মনত আত্মবিশ্বাস জগাই তোলাৰ ক্ষমতাৰ কথা কয়। তিলকে স্বাধীনতা, ইতিহাস, সংস্কৃতিৰ যুঁজত মানুহৰ আস্থা ঘূৰাই আনিলে। মানুহ, শ্ৰমিক আৰু উদ্যোগীৰ ওপৰত তেওঁৰ বিশ্বাস আছিল। “তিলকে ভাৰতীয়সকলৰ মাজত হীনমন্যতাৰ কাল্পনিক কাহিনী আঁতৰাই তেওঁলোকক তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য দেখুৱাইছিল”, তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে অনাস্থাৰ পৰিবেশত দেশৰ উন্নয়ন সম্ভৱপৰ নহয়। তেওঁ পুনেৰ এজন ভদ্ৰলোক শ্ৰী মনোজ পোচাট জীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীৰ কথা উল্লেখ কৰি ১০ বছৰ পূৰ্বে পুনে ভ্ৰমণৰ কথা সোঁৱৰাই দিয়া এটা টুইট পঢ়ি স্মৰণ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তিলক জীয়ে প্ৰতিষ্ঠা কৰা ফাৰ্গুচন কলেজত সেই সময়ত ভাৰতত আস্থা ঘাটিৰ বিষয়ে কোৱাৰ কথা স্মৰণ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আস্থা ঘাটিৰ বিষয়টো উত্থাপন কৰাৰ বাবে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰি কয় যে দেশখনে আস্থা ঘাটিৰ পৰা আস্থা ৰাহিলৈ গতি কৰিছে।
বিগত ৯ বছৰত প্ৰভাৱিত হোৱা বৃহৎ পৰিৱৰ্তনসমূহত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই আস্থাৰ ৰাহিৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে৷ এই আস্থাৰ ফলস্বৰূপে ভাৰতক পঞ্চম বৃহত্তম অৰ্থনীতি হিচাপে পৰিগণিত হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে। দেশৰ নিজৰ ওপৰত থকা আস্থাৰ কথাও তেওঁ কয় আৰু মেড ইন ইণ্ডিয়া ক’ৰোনা ভেকচিনৰ দৰে সফলতাৰ কথা উল্লেখ কৰে, যি কৃতিত্বত পুনেই ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছিল। ভাৰতীয়সকলৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু সততাৰ ওপৰত আস্থাৰ চিন স্বৰূপে তেওঁ মুদ্ৰা যোজনাৰ অধীনত বন্ধকীমুক্ত ঋণৰ কথাও কয়। একেদৰে অধিকাংশ সেৱা এতিয়া মোবাইলত উপলব্ধ আৰু মানুহে নিজৰ নথি-পত্ৰ স্ব-প্ৰমাণিত কৰিব পাৰে। এই বাণিজ্যিক ৰাহিৰ বাবেই স্বচ্ছতা অভিযান আৰু বেটি বচাও-বেটি পঢ়াও জন আন্দোলনলৈ পৰিণত হোৱা বুলিও তেওঁ জোৰ দিয়ে। এই সকলোবোৰে দেশত এক ইতিবাচক পৰিৱেশৰ সৃষ্টি কৰিছে বুলিও তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লালকিল্লাৰ পৰা দিয়া ভাষণৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গেছৰ ৰাজসাহায্য ত্যাগ কৰিবলৈ আহ্বান জনোৱা পাছতে লাখ লাখ লোকে গেছৰ ৰাজসাহায্য এৰি দিয়াৰ কথা স্মৰণ কৰি তেওঁ জনায় যে বহু দেশৰ ওপৰত তেওঁলোকৰ চৰকাৰৰ ওপৰত বিশ্বাস সন্দৰ্ভত এক সমীক্ষা কৰা হৈছিল য’ত ভাৰতে সৰ্বাধিক লাভ কৰিছে বুলি জানিব পৰা গৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে সজোৰে কয় যে জনবিশ্বাস বৃদ্ধি ভাৰতবাসীৰ বাবে প্ৰগতিৰ মাধ্যম হৈ পৰিছে।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰৰ পাছত দেশে অমৃত কালক কৰ্তব্য কাল হিচাপে প্ৰত্যক্ষ কৰিছে, য’ত প্ৰতিজন নাগৰিকে দেশৰ সপোন আৰু সংকল্পক মনত ৰাখি নিজৰ পৰ্য্যায়ৰ পৰা কাম কৰি আছে। সেইবাবেই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি বিশ্বই ভাৰততো ভৱিষ্যতৰ সাক্ষী হৈ আছে, কিয়নো আজিৰ আমাৰ প্ৰচেষ্টা সমগ্ৰ মানৱতাৰ বাবে আশ্বাস হৈ পৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে লোকমান্য তিলকৰ চিন্তা আৰু আশীৰ্বাদৰ শক্তিৰে নাগৰিকে নিশ্চিতভাৱে এখন শক্তিশালী আৰু সমৃদ্ধিশালী ভাৰতৰ সপোন বাস্তৱত পৰিণত কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে হিন্দ স্বৰাজ্য সংঘই লোকমান্য তিলকৰ আদৰ্শৰ সৈতে মানুহক সংযোগ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি যাব।
এই উপলক্ষে অনু্ষ্ঠানত মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীযুত ৰমেশ বাইছ, মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ শিণ্ডে, , মহাৰাষ্ট্ৰৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাডনৱীছ আৰু সাংসদ শ্ৰী অজিত পাৱাৰ, তিলক স্মাৰক ট্ৰাষ্টৰ সভাপতি শ্ৰী শাৰদচন্দ্ৰ পাৱাৰ, উপাধ্যক্ষ ড০ দীপক তিলক তিলক স্মাৰক ট্ৰাষ্টৰ উপ-সভাপতি ড° ৰোহিত তিলক আৰু তিলক স্মাৰক ট্ৰাষ্টৰ ন্যাসৰক্ষী শ্ৰী সুশীলকুমাৰ সিণ্ডেকে ধৰি অন্যান্য ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে৷
পটভূমি
১৯৮৩ চনত তিলক স্মাৰক মন্দিৰ ট্ৰাষ্টে, লোকমান্য তিলকৰ উত্তৰাধিকাৰক সন্মান জনাই এই বঁটাটো প্ৰদান কাম আৰম্ভ কৰিছিল। দেশৰ প্ৰগতি আৰু বিকাশৰ বাবে কাম কৰা আৰু যিসকলৰ অৱদানক উল্লেখযোগ্য আৰু অসাধাৰণ বুলিহে চাব পাৰি তেওঁলোকক এই বঁটা প্ৰদান কৰা হয়। প্ৰতি বছৰে ১ আগষ্টত লোকমান্য তিলকৰ মৃত্যু বাৰ্ষিকীত এই বঁটা প্ৰদান কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী হ’ব ৪১সংখ্যক বঁটা প্ৰাপক। ইয়াৰ পূৰ্বে ড° শংকৰ দয়াল শৰ্মা, শ্ৰী প্ৰণৱ মুখাৰ্জী, শ্ৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ী, শ্ৰীমতী ইন্দিৰা গান্ধী, ড° মনমোহন সিং, শ্ৰী এন আৰ নাৰায়ণ মূৰ্তি, ড° ই শ্ৰীধৰণ আদিৰ দৰে বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলক এই বঁটা প্ৰদান কৰা হৈছে।
Speaking at the Lokmanya Tilak National Award Ceremony in Pune. https://t.co/DOk5yilFkg
— Narendra Modi (@narendramodi) August 1, 2023