প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰত ছেমিকন ইণ্ডিয়া ২০২৩ উদ্বোধন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
“এবছৰৰ ভিতৰত ‘ভাৰতত বিনিয়োগ কিয়’ৰ পৰা ‘ভাৰতত বিনিয়োগ কিয় নহয়’লৈ প্ৰশ্নটো সলনি হৈছে”
“ভাৰতৰ সামৰ্থ্যৰ সৈতে নিজৰ সপোন মিলাই দিয়াসকলক ভাৰতে নিৰাশ নকৰে”
“গণতন্ত্ৰ, জনগাঁথনি আৰু লভ্যাংশই ভাৰতৰ ব্যৱসায় দুগুণ আৰু তিনিগুণ বৃদ্ধি কৰিব”
“স্বাস্থ্য হওক, কৃষি হওক বা লজিষ্টিক হওক, ভাৰতে স্মাৰ্ট প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰৰ দৃষ্টিভংগীৰ দিশত কাম কৰি আছে”
“বিশ্বক এক নিৰ্ভৰযোগ্য যোগান শৃংখলৰ প্ৰয়োজন। বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গণতন্ত্ৰতকৈ অধিক বিশ্বাসযোগ্য অংশীদাৰ কোন হ’ব পাৰে”
28 JUL 2023 1:18PM by PIB Guwahati
আজি গুজৰাটৰ গান্ধীনগৰৰ মহাত্মা মন্দিৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ছেমিকন ইণ্ডিয়া ২০২৩ উদ্বোধন কৰে। সন্মিলনৰ বিষয়বস্তু হৈছে ‘ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰক অনুঘটক কৰা’। ইয়াত ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী কৌশল আৰু নীতি প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে যিয়ে ভাৰতক অৰ্ধপৰিবাহী ডিজাইন, উৎপাদন আৰু প্ৰযুক্তি বিকাশৰ বাবে এক বিশ্বব্যাপী কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ কল্পনা কৰিছে।
এই উপলক্ষে উদ্যোগৰ নেতাসকলে নিজৰ মতামত ব্যক্ত কৰে। সভাপতি তথা মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া ছেমি শ্ৰী অজিত মিনোচাই কয় যে ভাৰতৰ ইতিহাসত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভূ-ৰাজনীতি, ঘৰুৱা ৰাজনীতি আৰু ব্যক্তিগত গোপন ক্ষমতা ভাৰতৰ পক্ষত একাকাৰ কৰি অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদনৰ খেলুৱৈ হ’বলৈ সক্ষম হৈছে। তেওঁ কয় যে মাইক্ৰনৰ বিনিয়োগে ভাৰতত ইতিহাস ৰচনা কৰি আছে আৰু ই আনসকলেও অনুসৰণ কৰাৰ মঞ্চ তৈয়াৰ কৰিব। তেওঁ কয় যে অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰক বুজি পোৱা নেতৃত্ব থকাটোৱেই বৰ্তমানৰ ব্যৱস্থাটোক পৃথক কৰি তোলে। তেওঁ কয় যে এছিয়াত অৰ্ধপৰিবাহীৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত পৰৱৰ্তী শক্তিশালী দেশ হ’ব।
ইভিপি আৰু চিটিঅ’ এএমডি মিষ্টাৰ মাৰ্ক পেপাৰমাষ্টাৰে শেহতীয়াকৈ হোৱাইট হাউছত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে চিইঅ’ এএমডিৰ বৈঠকৰ কথা স্মৰণ কৰে। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে অহা ৫ বছৰত এ এম ডিয়ে প্ৰায় ৪০ কোটি ডলাৰ বিনিয়োগ কৰিব। তেওঁ কয় যে এএমডিয়ে নিজৰ আৰ এণ্ড ডি ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব। “আমি বেংগালুৰুত আমাৰ সৰ্ববৃহৎ ডিজাইন চেণ্টাৰ নিৰ্মাণ কৰিম”, তেওঁ কয়।
অৰ্ধপৰিবাহী প্ৰডাক্ট গ্ৰুপ এপ্লাইড মেটেৰিয়েলছৰ সভাপতি ড০ প্ৰভু ৰাজাই কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ শক্তিশালী দৃষ্টিভংগীৰে ভাৰত বিশ্বৰ অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগত কেন্দ্ৰীয় ভূমিকা পালন কৰিবলৈ সাজু হৈছে। "আমি দৃঢ়ভাৱে বিশ্বাস কৰোঁ যে এয়া ভাৰতৰ জিলিকি থকাৰ সময়", তেওঁ কয়। কোনো কোম্পানী বা দেশেই এই খণ্ডৰ প্ৰত্যাহ্বান অতিক্ৰম কৰিব নোৱাৰে। এই খণ্ডত সহযোগিতামূলক অংশীদাৰিত্বৰ সময় আহি পৰিছে৷ এই নতুন সহযোগিতামূলক আৰ্হিটোৱে আমাক এই খণ্ডত অনুঘটক হ’বলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিব পাৰে বুলি তেওঁ জোৰ দিয়ে। তেওঁ লগতে কয়, "ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী দৃষ্টিভংগীত আমাক এক মূল্যৱান অংশীদাৰ বুলি গণ্য কৰাৰ বাবে মই আপোনালোকক ধন্যবাদ জনাইছোঁ।"
শ্ৰী অনিৰুদ্ধ দেৱগন, সভাপতি তথা মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া কেডেন্সে কয় যে ভাৰতে অৱশেষত অৰ্ধপৰিবাহীত বিনিয়োগ কৰাটো সঁচাকৈয়ে ভাল হৈছে। চৰকাৰে সমগ্ৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰত বিনিয়োগ কৰি থকাত তেওঁ সুখ প্ৰকাশ কৰে।
বেদান্ত গ্ৰুপৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী অনিল আগৰৱালাই কয় যে বিশেষজ্ঞসকলে অনুভৱ কৰে যে ভাৰতৰ চিলিকন উপত্যকাৰ বাবে গুজৰাট উপযুক্ত স্থান। তেওঁ ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টিৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয়, "যোৱা দশকত ভাৰত কেনেদৰে ৰূপান্তৰিত হৈছে আমি দেখিছোঁ আৰু ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ আকাংক্ষা সঁচাকৈয়ে উচ্চ।"
মাইক্ৰন টেকন’লজিৰ সভাপতি তথা মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া শ্ৰী সঞ্জয় মেহৰোত্ৰাই ভাৰতক বিশ্বব্যাপী অৰ্ধপৰিবাহী হাবলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ বিশ্বব্যাপী দৃষ্টিভংগীৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। গুজৰাট ৰাজ্যত স্মৃতিশক্তিৰ বাবে অৰ্ধপৰিবাহী সমাবেশ আৰু পৰীক্ষাৰ সুবিধা স্থাপন কৰাত গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰি মিষ্টাৰ মেহৰোত্ৰাই কয় যে এই প্ৰকল্পই অনাগত বছৰবোৰত সমুদায়টোৰ ভিতৰত ১৫ হাজাৰ অতিৰিক্ত চাকৰিৰ লগতে প্ৰায় ৫ হাজাৰ চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিব। ৰাজ্যত অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগ স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰ উভয়কে সহায় আগবঢ়োৱাৰ বাবে তেওঁ ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। লগতে সুদৃঢ় ফলাফল সৃষ্টি কৰা উদ্ভাৱন, ব্যৱসায়িক বিকাশ আৰু সামাজিক প্ৰগতিৰ পৰিৱেশ গঢ়ি তোলাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জনায়। তেওঁ আৰু কয়, “ডিজিটেল ইণ্ডিয়া আৰু মেক ইন ইণ্ডিয়াই প্ৰকৃততে এক পৰিৱৰ্তনশীল শক্তিৰ সৃষ্টি কৰিছে যিয়ে ইতিবাচক অগ্ৰগতি অব্যাহত ৰাখিব।”
ফক্সকনৰ অধ্যক্ষ মিষ্টাৰ ইয়ং লিউৱে টাইৱান অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগৰ মনোভাৱৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যিটো হৈছে অভিযোগ নকৰাকৈ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰাৰ ক্ষমতা আৰু ভাৰততো একে মনোভাৱ প্ৰয়োগ কৰিব পাৰি। ভাৰত চৰকাৰৰ উচ্চ ‘কোৱা-ক’ অনুপাতৰ কথা উল্লেখ কৰি মিষ্টাৰ লিউৱে বহু বছৰৰ আগতে টাইৱানে কৰাৰ দৰে প্ৰত্যাহ্বানসমূহ অতিক্ৰম কৰিবলৈ বিশ্বাস আৰু একেলগে কাম কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। মিষ্টাৰ লিউৱে অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগৰ নেতৃত্ব দিয়াৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ ইচ্ছা আৰু দৃঢ়তাৰ ওপৰত আস্থা আৰু আশাবাদ প্ৰকাশ কৰে। “আই টিৰ অৰ্থ হ’ল ভাৰত আৰু টাইৱান”, প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উদ্ধৃতি দি মিষ্টাৰ লিউৱে কয় যে টাইৱান অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগত ভাৰতৰ আটাইতকৈ বিশ্বাসযোগ্য আৰু নিৰ্ভৰযোগ্য অংশীদাৰ হ’ব।
সভাত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে ছেমিকনৰ দৰে অনুষ্ঠানবোৰ ছফটৱেৰ আপডেটৰ দৰে য’ত বিশেষজ্ঞ আৰু উদ্যোগৰ নেতাসকল লগ হয় আৰু ইজনে সিজনৰ সৈতে ভাগ-বতৰা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ সম্পৰ্কৰ সমন্বয়ৰ বাবে ই গুৰুত্বপূৰ্ণ। সভাস্থলীত স্থাপন কৰা প্ৰদৰ্শনীখন প্ৰত্যক্ষ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে খণ্ডটোৰ উদ্ভাৱন আৰু শক্তিক লৈ আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলোকে, বিশেষকৈ নৱপ্ৰজন্মক চলি থকা প্ৰদৰ্শনীখন পৰিদৰ্শন কৰি নতুন প্ৰযুক্তিৰ শক্তি বুজিবলৈ আহ্বান জনায়।
যোৱা বছৰ ছেমিকনৰ প্ৰথম সংস্কৰণত অংশগ্ৰহণৰ কথা সোঁৱৰাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সেই সময়ত ভাৰতত অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগত বিনিয়োগ সন্দৰ্ভত উত্থাপিত প্ৰশ্নসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ ৰেখাংকিত কৰি কয় যে এবছৰৰ ভিতৰত প্ৰশ্নসমূহ ‘ভাৰতত বিনিয়োগ কিয়’ৰ পৰা ‘ভাৰতত বিনিয়োগ কিয় নহয়’লৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে। “উদ্যোগৰ নেতাসকলৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে দিশগত পৰিৱৰ্তন হৈছে”, ভাৰতৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ বিশ্বাস প্ৰদৰ্শনৰ বাবে তেওঁলোকক সম্বৰ্ধনা জনাই শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ কয় যে উদ্যোগৰ নেতাসকলে ভাৰতৰ আকাংক্ষা আৰু সামৰ্থ্যক নিজৰ ভৱিষ্যত আৰু সপোনৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছে। “ভাৰতে নিৰাশ নকৰে”, তেওঁ উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতত সুযোগৰ প্ৰাচুৰ্য্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে দেশৰ গণতন্ত্ৰ, জনগাঁথনি আৰু লভ্যাংশই ভাৰতৰ ব্যৱসায় দুগুণ আৰু তিনিগুণ বৃদ্ধি কৰিব।
তাৰ মূলতে ঘাতীয় বৃদ্ধিৰ সৈতে মূৰৰ নিয়মৰ কথা উল্লেখ কৰি, তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ ডিজিটেল আৰু ইলেক্ট্ৰনিক উৎপাদন খণ্ডতো আমি একেধৰণৰ ঘাতীয় বৃদ্ধিৰ সাক্ষী হৈ আছোঁ। তেওঁ অৱগত কৰে যে বিশ্বব্যাপী ইলেক্ট্ৰনিক উৎপাদনত ভাৰতৰ অংশীদাৰিত্ব বহুগুণ বৃদ্ধি পাইছে। ২০১৪ চনত ভাৰতৰ ইলেক্ট্ৰনিক উৎপাদন ৩০ বিলিয়ন ডলাৰৰ কম আছিল, যিটোৱে আজি ১০০ বিলিয়ন ডলাৰ অতিক্ৰম কৰিছে। যোৱা ২ বছৰত ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু মোবাইল ডিভাইচৰ ৰপ্তানি দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে। ২০১৪ চনৰ পিছৰ ভাৰতৰ প্ৰযুক্তিগত বিকাশৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনায় যে ২০১৪ চনৰ আগতে ভাৰতত মাত্ৰ দুটা মোবাইল উৎপাদন ইউনিট আছিল যদিও আজি এই সংখ্যা ২০০ৰ ওপৰলৈ গৈছে। তেওঁ লগতে জনাইছে যে দেশত ব্ৰডবেণ্ড ব্যৱহাৰকাৰীৰ সংখ্যা ৬ কোটিৰ পৰা ৮০ কোটিলৈ বৃদ্ধি পোৱাৰ বিপৰীতে ইণ্টাৰনেট সংযোগৰ সংখ্যা ২৫ কোটিৰ পৰা আজি ৮৫ কোটিতকৈও অধিক হৈছে। এই পৰিসংখ্যাৰ উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে ই কেৱল ভাৰতৰ অগ্ৰগতিৰ সূচনা কৰাই নহয়, দেশৰ ব্যৱসায় বৃদ্ধিৰ বাবেও এক সূচক। শ্ৰী মোদীয়ে ছেমিকন উদ্যোগৰ ঘাতীয় বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যত ভাৰতৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক আলোকপাত কৰে।
“আজি বিশ্ব উদ্যোগ ৪.০ বিপ্লৱৰ সাক্ষী হৈ আছে”, বিশ্বৰ যিকোনো ঔদ্যোগিক বিপ্লৱৰ ভিত্তি সেই বিশেষ খণ্ডৰ জনসাধাৰণৰ আকাংক্ষা বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে, “অতীতৰ ঔদ্যোগিক বিপ্লৱ আৰু আমেৰিকান সপোনৰ মাজত একে সম্পৰ্ক আছিল”, উদ্যোগ ৪.০ বিপ্লৱ আৰু ভাৰতীয় আকাংক্ষাৰ মাজত উপমা দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ আকাংক্ষা ভাৰতৰ উন্নয়নৰ চালিকা শক্তি। তেওঁ শেহতীয়াকৈ প্ৰকাশিত প্ৰতিবেদনখনক স্পৰ্শ কৰে য’ত কোৱা হৈছে যে দৰিদ্ৰতা অতি দ্ৰুত হাৰত হ্ৰাস পাইছে যাৰ ফলত দেশত নব্য মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ উত্থান ঘটিছে। প্ৰযুক্তি-বন্ধুত্বপূৰ্ণ প্ৰকৃতি আৰু প্ৰযুক্তি গ্ৰহণৰ প্ৰতি ভাৰতীয় জনসাধাৰণৰ আগ্ৰহক লক্ষ্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গাঁওসমূহত কম মূল্যৰ তথ্যৰ হাৰ, মানসম্পন্ন ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন বিদ্যুৎ যোগানে ডিজিটেল সামগ্ৰীৰ ব্যৱহাৰ বৃদ্ধি কৰিছে। “স্বাস্থ্য হওক, কৃষি হওক বা লজিষ্টিক হওক, ভাৰতে স্মাৰ্ট প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰৰ দৃষ্টিভংগীৰ দিশত কাম কৰি আছে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতত এনে কিছুমান লোক আছে যিয়ে হয়তো কোনো মৌলিক ঘৰুৱা সঁজুলি ব্যৱহাৰ কৰা নাই কিন্তু আন্তঃসংযোগী স্মাৰ্ট ডিভাইচৰ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ ওলাইছে। একেদৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে, এটা বিশেষ ছাত্ৰ জনসংখ্যাই হয়তো আগতে চাইকেল ব্যৱহাৰ কৰা নাছিল, কিন্তু আজি তেওঁলোকক স্মাৰ্ট ইলেক্ট্ৰিক বাইক ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উদ্বুদ্ধ কৰা হৈছে। “ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান নব্য মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী ভাৰতীয় আকাংক্ষাৰ শক্তিকেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ চিপ নিৰ্মাণ উদ্যোগটো সুযোগেৰে ভৰা বজাৰ বুলি আঙুলিয়াই দি আত্মবিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে যে যিসকলে আগতীয়াকৈ আৰম্ভ কৰে তেওঁলোকে আনতকৈ প্ৰথম গতিৰ সুবিধা লাভ কৰাটো নিশ্চিত।
মহামাৰী আৰু ৰাছিয়া-ইউক্ৰেইন যুদ্ধৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়াৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিশ্বক এক নিৰ্ভৰযোগ্য যোগান শৃংখলৰ প্ৰয়োজন। “বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গণতন্ত্ৰতকৈ অধিক বিশ্বাসযোগ্য অংশীদাৰ কোন হ’ব পাৰে”, তেওঁ কয়। ভাৰতৰ ওপৰত ক্ৰমাৎ বৃদ্ধি পোৱা বিশ্বব্যাপী আস্থাক লৈ তেওঁ সুখ প্ৰকাশ কৰে। ‘ভাৰতত সুস্থিৰ, দায়িত্বশীল আৰু সংস্কাৰমুখী চৰকাৰ আছে বাবে বিনিয়োগকাৰীয়ে বিশ্বাস কৰে। প্ৰতিটো খণ্ডতে আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশ ঘটিছে বাবে এই উদ্যোগটোৰ ভাৰতৰ ওপৰত বিশ্বাস আছে। টেক খণ্ডই ভাৰতত বিশ্বাস কৰে কাৰণ ইয়াত প্ৰযুক্তিৰ বৃদ্ধি হৈছে। আমাৰ এক বৃহৎ প্ৰতিভাৰ পুল থকাৰ বাবে অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগে ভাৰতক বিশ্বাস কৰে”, তেওঁ কয়। “দক্ষ অভিযন্তা আৰু ডিজাইনাৰ আমাৰ শক্তি। বিশ্বৰ আটাইতকৈ সজীৱ আৰু ঐক্যবদ্ধ বজাৰৰ অংশ হ’ব বিচৰা যিকোনো ব্যক্তিৰ ভাৰতৰ প্ৰতি বিশ্বাস আছে। আমি যেতিয়া আপোনালোকক ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰিবলৈ কওঁ, তেতিয়া ইয়াত এইটোও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে যে ভাৰতৰ বাবে নিৰ্মাণ কৰক, পৃথিৱীৰ বাবে নিৰ্মাণ কৰক”, তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে নিজৰ বিশ্বব্যাপী দায়িত্ব বুজি পাইছে আৰু বন্ধুত্বপূৰ্ণ দেশৰ সৈতে এক বিস্তৃত ৰোডমেপৰ কাম কৰি আছে। সেইবাবেই ভাৰতে গঢ়ি তুলিছে এক সজীৱ অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰ। শেহতীয়াকৈ ৰাষ্ট্ৰীয় কোৱাণ্টাম অভিযানত অনুমোদন লাভ কৰা হৈছে। তদুপৰি ৰাষ্ট্ৰীয় গৱেষণা ভেটি বিধেয়কখনো সংসদত উত্থাপন কৰিবলৈ ওলাইছে। অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সৃষ্টিৰ বাবে অভিযান্ত্ৰিক পাঠ্যক্ৰমৰ নতুন ৰূপ দিয়া হৈছে। তেওঁ অৱগত কৰে যে ভাৰতত ৩০০ৰো অধিক এনে বিশিষ্ট মহাবিদ্যালয় চিনাক্ত কৰা হৈছে য’ত অৰ্ধপৰিবাহীৰ পাঠ্যক্ৰম উপলব্ধ হ’ব। চিপছ টু ষ্টাৰ্টআপছ প্ৰগ্ৰেমে অভিযন্তাসকলক সহায় কৰিব। "অহা ৫ বছৰত আমাৰ দেশত এক লাখতকৈ অধিক ডিজাইন ইঞ্জিনিয়াৰ উৎপাদন হ’ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান ষ্টাৰ্ট-আপ ইক’ছিষ্টেমে অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডকো শক্তিশালী কৰিবলৈ গৈ আছে”, তেওঁ লগতে কয়।
কণ্ডাক্টৰ আৰু ইনচুলেটৰৰ উপমা দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগৰ বাবে ভাল শক্তি পৰিবাহী হ’বলৈ প্ৰতিটো চেকবক্সত টিক মাৰি আছে। এই খণ্ডৰ বাবে বিদ্যুতৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰয়োজনীয়তাক লক্ষ্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৱগত কৰে যে ভাৰতৰ সৌৰশক্তিৰ সংস্থাপিত ক্ষমতা বিগত দশকত ২০ গুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে আৰু শেষৰ ফালে ৫০০ গিগাৱাট নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষমতাৰ নতুন লক্ষ্যত উপনীত হ’ব পৰাকৈ নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে এই দশকত। তেওঁ সৌৰ পিভি মডিউল, সেউজ হাইড্ৰজেন আৰু ইলেক্ট্ৰ’লাইজাৰ উৎপাদনৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ডাঙৰ পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়েও স্পৰ্শ কৰে। ভাৰতত চলি থকা নীতি সংস্কাৰে অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ নিৰ্মাণত ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাব বুলি তেওঁ আলোকপাত কৰে। তেওঁ নতুন উৎপাদন উদ্যোগৰ বাবে কাৰ্যকৰী হোৱা কেইবাটাও কৰ ৰেহাইৰ বিষয়েও অৱগত কৰে আৰু ভাৰতৰ ভিতৰতে সৰ্বনিম্ন কৰ্পৰেট কৰ হাৰ, মুখহীন আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন কৰ প্ৰক্ৰিয়া, প্ৰাচীন আইন বিলুপ্ত, ব্যৱসায় কৰাত সহজতা বৃদ্ধিৰ বাবে মানি চলা আৰু বিশেষ প্ৰৰোচনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই সিদ্ধান্ত আৰু নীতিসমূহ ভাৰতে অৰ্ধপৰিবাহী উদ্যোগৰ বাবে ৰেড কাৰ্পেট ৰূপায়ণৰ প্ৰতিফলন। "ভাৰত সংস্কাৰৰ পথত আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি হ’ব। ভাৰত অৰ্ধপৰিবাহী বিনিয়োগৰ বাবে এক উৎকৃষ্ট পৰিবাহী হৈ পৰিছে”, তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে বিশ্বৰ যোগান শৃংখল, কেঁচামাল, প্ৰশিক্ষিত জনশক্তি আৰু যন্ত্ৰপাতিৰ প্ৰয়োজনীয়তা বুজি পায়। তেওঁ কয়, "ব্যক্তিগত খেলুৱৈৰ সৈতে আমি যি খণ্ডত ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰিছোঁ, সেই খণ্ডই নতুন উচ্চতা স্পৰ্শ কৰিছে। মহাকাশ খণ্ডই হওক বা ভূ-স্থানীয় খণ্ডই হওক, আমি সকলোতে উৎকৃষ্ট ফলাফল পাইছোঁ”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয়। লাভ কৰা প্ৰতিক্ৰিয়াৰ ভিত্তিত গ্ৰহণ কৰা জটিল সিদ্ধান্তসমূহৰ বিষয়েও তেওঁ অৱগত কৰে। তেওঁ ছেমিকন ইণ্ডিয়া প্ৰগ্ৰেমৰ অধীনত বৰ্ধিত প্ৰৰোচনাৰ কথা কয়। তেওঁ বিশদভাৱে কয় যে এতিয়া ভাৰতত অৰ্ধপৰিবাহী নিৰ্মাণৰ সুবিধা স্থাপনৰ বাবে প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠানসমূহক ৫০ শতাংশ আৰ্থিক সাহায্য দিয়া হ’ব। “দেশৰ অৰ্ধপৰিবাহী খণ্ডৰ বৃদ্ধি ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে আমি নীতি সংস্কাৰ অবিৰতভাৱে চলাই আছোঁ”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
ভাৰতৰ জি-২০ থিম ‘এখন পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যত'ৰ ওপৰত চিন্তা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতক অৰ্ধপৰিবাহী উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ আঁৰত একে মনোভাৱ প্ৰয়োগ কৰা হৈছে। তেওঁ এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতে ইয়াৰ দক্ষতা আৰু সামৰ্থ্যৰ দ্বাৰা সমগ্ৰ বিশ্বই উপকৃত হোৱাটো বিচাৰে। তেওঁ গ্ল’বেল গুড আৰু এখন উন্নত বিশ্বৰ বাবে ভাৰতৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই উদ্যোগত অংশগ্ৰহণ, পৰামৰ্শ আৰু চিন্তাধাৰাক আদৰণি জনাই উদ্যোগৰ নেতাসকলক আশ্বাস দিয়ে যে ভাৰত চৰকাৰে প্ৰতিটো পদক্ষেপতে তেওঁলোকৰ সৈতে থিয় দিছে। ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লালকিল্লাৰ পৰা দিয়া ভাষণ স্মৰণ কৰি কয়, "এই সময়। এয়া সঠিক সময়। কেৱল ভাৰতৰ বাবেই নহয় সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে।”
গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেল, কেন্দ্ৰীয় বৈদ্যুতিক আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অশ্বিনী বৈষ্ণৱ, কেন্দ্ৰীয় বৈদ্যুতিক আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি ৰাজ্য মন্ত্ৰী, শ্ৰী ৰাজীৱ চন্দ্ৰশেখৰ, কেডেন্সৰ চিইঅ’, শ্ৰী অনিৰুদ্ধ দেৱগন, ফক্সকনৰ অধ্যক্ষ, শ্ৰী ইয়ং লিউ, বেদান্তৰ অধ্যক্ষ, মাইক্ৰনৰ চিইঅ’ শ্ৰী অনিল আগৰৱাল, এএমডিৰ চিটিঅ’ শ্ৰী সঞ্জয় মেহৰোত্ৰা, শ্ৰী মাৰ্ক পাপাৰমাষ্টাৰ আৰু ছেমিকণ্ডাক্টৰ প্ৰডাক্টছ গ্ৰুপ আমেটৰ সভাপতি শ্ৰী প্ৰভু ৰাজা এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকে।
পৃষ্ঠভূমি
সন্মিলনৰ বিষয়বস্তু হৈছে ‘ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী পৰিৱেশ তন্ত্ৰক অনুঘটক কৰা’। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে উদ্যোগ, শিক্ষা আৰু গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানৰ বিশ্বব্যাপী নেতাসকলক একত্ৰিত কৰা। ইয়াত ভাৰতৰ অৰ্ধপৰিবাহী কৌশল আৰু নীতি প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে যিয়ে ভাৰতক অৰ্ধপৰিবাহী ডিজাইন, উৎপাদন আৰু প্ৰযুক্তি বিকাশৰ বাবে এক বিশ্বব্যাপী কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ কল্পনা কৰিছে। ছেমিকনইণ্ডিয়া ২০২৩ত মাইক্ৰন টেকন’লজি, এপ্লাইড মেটেৰিয়েলছ, ফক্সকন, ছেমি, কেডেন্স, আৰু এএমডি আদি প্ৰধান কোম্পানীসমূহৰ প্ৰতিনিধিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে।

Prime Minister's Office
PM inaugurates SemiconIndia 2023 in Gandhinagar, Gujarat
“In one year, the question has changed from ‘Why invest in India’ to ‘Why not invest in India’”
“India does not disappoint those who align their dreams with India’s capabilities”
“Democracy, demography and dividend will double and triple the businesses in India”
“Be it health, agriculture or logistics, India is working towards a vision of smart technology usage”
“The world needs a reliable supply chain. Who can be a more trusted partner than the world’s largest democracy”
“India is becoming an excellent conductor for semiconductor investments”
“India understands its global responsibilities and is working on a comprehensive roadmap with friendly countries”
28 JUL 2023 1:18PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated SemiconIndia 2023 at Mahatma Mandir in Gandhinagar, Gujarat today. The theme of the Conference is ‘Catalysing India’s Semiconductor Ecosystem’. It showcases India’s semiconductor strategy and policy which envisions making India a global hub for semiconductor design, manufacturing and technology development.
Industry leaders expressed their views on the occasion. President and CEO SEMI Shri Ajit Minocha said that for the first time in India’s history, geopolitics, domestic politics and private secret capacities are aligned in India’s favor to become a player in semiconductor production. He said investment by Micron is making history in India and will set the stage for others to follow. He said having leadership that understands the semiconductor ecosystem is what makes the present system different. He said India would be the next powerhouse in semiconductor in Asia.
Mr Mark Papermaster, EVP and CTO AMD, recalled CEO AMD meeting with the Prime Minister at the White House recently. He announced that AMD will invest approximately 400 million dollars in the next 5 years. He said AMD will enhance its R&D capabilities. “We will build our largest design center in Bengaluru”, he said.
Dr Prabu Raja, President Semiconductor Product Group Applied Materials said that with the strong vision of Prime Minister Modi India is poised to play a central role in the global semiconductor industry. “We firmly believe that this is India’s time to shine”, he said. No company or country can overcome challenges in the sector alone. It’s time for collaborative partnership in this sector. This new collaborative model can provide us to be a catalyst in the sector, he emphasized. “I would like to thank you for considering us a valuable partner in India’s semiconductor vision”, he added.
Shri Anirudh Devgan, President and CEO Cadence said it is really good to see India finally investing into semiconductors. He expressed happiness that the government is investing in the entire ecosystem.
Shri Anil Aggrawal, Chairman, Vedanta Group said that experts feel that Gujarat is the right place for the silicon valley of India. He highlighted the Prime Minister’s vision of creating new opportunities for the youth of India. “We have seen how India has transformed in the last decade and aspirations of young Indians are really high.
Shri Sanjay Mehrotra, President and CEO of Micron Technology thanked the Prime Minister for the global vision to turn India into a global semiconductor hub. Mr Mehrotra expressed pride in the setting up of a semiconductor assembly and test facility for memory in the state of Gujarat and said that this project is going to create nearly 5,000 jobs along with 15,000 additional jobs within the community in the coming years. He thanked both the Central and State Governments for their support in setting up the semiconductor industry in the state. He also thanked the Prime Minister for his support in fostering an environment of innovation, business growth and social progress that is creating solid results. “Digital India and Make in India are creating a truly transformative energy that will continue to drive positive progress”, he further said.
Mr Young Liu, Chairman of Foxconn highlighted the buffalo spirit of the Taiwan Semiconductor Industry, which is the ability to work hard without complaining and said that the same spirit can be applied in India. Referring to the high ‘say-do’ ratio of the Indian Government, Mr Liu underlined the importance of trust and working together to overcome the challenges just like Taiwan did many years ago. Mr Liu expressed confidence and optimism in the will and determination of the Indian Government to lead the semiconductor industry. “IT stands for India and Taiwan”, Mr Liu said quoting the Prime Minister and assured that Taiwan will be India’s most trusted and reliable partner in the semiconductor industry.
Addressing the gathering, the Prime Minister emphasized that events like Semicon are like software update where experts and industry leaders meet and share with each other. “It is important for the synchronization of our relationship,” the Prime Minister said. Shri Modi who witnessed the exhibition set on the venue, expressed delight in the innovations and energy of the sector. The Prime Minister urged everyone, especially the younger generations to visit the ongoing exhibition and understand the power of the new technology.
Recalling the participation in the first edition of Semicon last year, the Prime Minister highlighted the questions raised at the time about investing in India in the semiconductor industry. He underlined that the questions have transformed over a period of one year from ‘Why invest in India’ to ‘Why not invest in India’. “There has been a directional change due to the efforts of the industry leaders”, Shri Modi said as he felicitated them for showing their belief in India. He said that the industry leaders have conjoined the aspirations and the capability of India with their own future and dreams. “India does not disappoint”, he exclaimed. Shri Modi underlined the abundance of opportunities in India of the 21st century and said that the country’s democracy, demography and dividend will double and triple the businesses in India.
Referring to Moore's Law with exponential growth at its heart. He said that we are witnessing the same exponential growth in India’s digital and electronic manufacturing sector. He informed that India's share in global electronic manufacturing has increased manifold. In 2014 India’s electronic manufacturing was less than 30 billion dollars, which has crossed 100 billion dollars today. The export of electronics and mobile devices has doubled in the last 2 years. Throwing light on the technological developments in India post 2014, the Prime Minister informed that there were only two mobile manufacturing units in India before 2014 whereas today, this number has gone beyond 200. He also informed that the number of broadband users in the country increased from 6 crores to 80 crores while the number of internet connections rose from 25 crores to more than 85 crores today. Referring to these statistics, the Prime Minister emphasized that it not only signifies India’s progress but is also an indicator for growing businesses in the country. Shri Modi highlighted the crucial role of India in the semicon industry’s target of exponential growth.
“The world is witnessing the Industry 4.0 revolution today”, Shri Modi remarked as he noted that the basis for any industrial revolution in the world is the aspirations of the people in that particular sector. “Industrial Revolutions in the past and the American Dream had the same relationship”, the Prime Minister said as he drew an analogy between the Industry 4.0 revolution and Indian aspirations. He said that Indian aspirations are the driving force behind the development of India. He touched upon the recent report which states that poverty is declining at a very fast rate leading to the emergence of a neo-middle class in the country. Noting the tech-friendly nature and the eagerness of the Indian people towards technology adoption, the Prime Minister said that cheap data rates, quality digital infrastructure and seamless power supply in the villages are burgeoning the consumption of digital products. “Be it health, agriculture or logistics, India is working towards a vision of smart technology usage”, Shri Modi said. He noted that there are people in India who may not have used a basic home appliance but are going to make use of interconnected smart devices. Similarly, the Prime Minister said, a particular student population might not have used a bicycle before, but they are primed to use smart electric bikes today. “The growing neo-middle class of India has become the powerhouse of Indian aspirations”, the Prime Minister said. He underlined that the chip-making industry is a market filled with opportunities and expressed confidence that those who begin early are bound to get a first-mover advantage over others.
Referring to the side effects of the pandemic and the Russia-Ukraine war, the Prime Minister said that the world needs a reliable supply chain. “Who can be a more trusted partner than the world’s largest democracy”, he said. He expressed happiness about the growing global trust in India. “Investors trust India as it has a stable, responsible and reform-oriented government. The industry has faith in India as infrastructure is developing in every sector. The tech sector believes in India as technology is growing here. The Semiconductor Industry trusts India as we have a massive talent pool”, he said. “Skilled engineers and designers are our strength. Anyone who wants to be a part of the world's most vibrant and unified market has faith in India. When we tell you to make in India, it also includes that let's make for India, Make for the world”, he added.
The Prime Minister said that India understands its global responsibilities and is working on a comprehensive roadmap with friendly countries. That's why India is building a vibrant semiconductor ecosystem. Recently, the National Quantum Mission was approved. Furthermore, the National Research Foundation Bill is also going to be introduced in the Parliament. The engineering curriculum to create a semiconductor ecosystem is being revamped. He informed that more than 300 such prominent colleges have been identified in India where courses on semiconductors will be available. The Chips to Startups Program will help engineers. “It is estimated that in the next 5 years, more than one lakh design engineers are going to be produced in our country. India's growing start-up ecosystem is also going to strengthen the semiconductor sector”, he added.
Giving the analogy of a conductor and insulator where energy can pass through conductors and not through insulators, the Prime Minister said that India is ticking every checkbox to become a good energy conductor for the semiconductor industry. Noting the crucial requirement of electricity for this sector, the Prime Minister informed that India’s solar power installed capacity has increased more than 20 times in the last decade and a new target of 500 GW of renewable energy capacity has been set to be achieved by the end of this decade. He also touched upon major steps taken for the production of solar PV modules, green hydrogen and electrolyzers. He underlined that the policy reforms taking place in India will have a positive impact on the construction of the semiconductor ecosystem. He also informed about the several tax exemptions that have come into effect for the new manufacturing industry and highlighted the lowest corporate tax rate in India, faceless and seamless taxation process, abolition of archaic laws, compliances to increase ease of doing business and special incentives for the semiconductor industry. Shri Modi stated that these decisions and policies are a reflection of the fact that India is rolling out red carpets for the semiconductor industry. “As India moves forward on the path of reform, new opportunities will be created. India is becoming an excellent conductor for semiconductor investments”, he added.
The Prime Minister said that India understands the needs of the global supply chain, raw materials, trained manpower and machinery. “The sector in which we have worked closely with private players has touched new heights. Be it the space sector or geospatial sector, we have got excellent results everywhere”, the Prime Minister emphasized. He also informed about the critical decisions taken on the basis of feedback received. He talked about the increased incentive under the Semicon India Programme. He elaborated that now technology firms will be given 50 percent financial assistance to set up semiconductor manufacturing facilities in India. “We are continuously carrying out policy reforms to accelerate the growth of the country's semiconductor sector”, Shri Modi said.
Reflecting on India’s G20 theme of ‘One Earth, One Family, One Future, the Prime Minister emphasized that the same spirit is applied behind making India a semiconductor manufacturing hub. He emphasized that India wants the whole world to benefit from its skill, capacity and capability. He stressed boosting India's potential for Global Good and a better world. The Prime Minister welcomed the participation, suggestions and thoughts in this venture and assured the industry leaders that the Government of India stands with them at every step. Concluding the address, the Prime Minister recalled his address from the Red Fort and said, “This is the time. This is the right time. Not just for India but the whole world.”
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Union Minister for Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnav, Union Minister of State for Electronics & Information Technology, Shree Rajeev Chandrasekhar, CEO of Cadence, Shri Anirudh Devgan, Chairman of Foxconn, Mr Young Liu, Chairman of Vedanta, Shri Anil Aggarwal, CEO of Micron, Shri Sanjay Mehrotra, CTO of AMD, Mr Mark Papaermaster and President of Semiconductor Products Group AMAT, Shri Prabhu Raja were present on the occasion.
Background
The theme of the Conference is ‘Catalysing India’s Semiconductor Ecosystem’. It aims to bring together global leaders from industry, academia and research institutions. It showcases India’s semiconductor strategy and policy which envisions making India a global hub for semiconductor design, manufacturing and technology development. SemiconIndia 2023 will witness the participation of representatives of major companies such as Micron Technology, Applied Materials, Foxconn, SEMI, Cadence, and AMD among others.