ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜସ୍ଥାନର ଶିକରରେ ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ/ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
29 JUL 2023 11:06AM by PIB Bhubaneswar
ରାଜସ୍ଥାନର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମାନ କାଲରାଜ ମିଶ୍ର ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମାର ଜୀ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସଂସଦରେ ମୋର ସାଥିଗଣ, ବିଧାୟଗଗଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସ୍ଥାନରୁ ଆମ ସହ କୋଟି କୋଟି କୃଷକ ଆମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ରାଜସ୍ଥାନର ଭୂମିରୁ ଦେଶର ସେହି କୋଟି କୋଟି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ-ଭଉଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୋଭା ବୃଦ୍ଧି କରୁଛନ୍ତି ।
ଖଟୁ ଶ୍ୟାମ ଜୀଙ୍କର ଏହି ଦେଶ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଥିବା ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଭରସା ଦେଇଥାଏ । ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଅନେକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ଆଜି ଏଠାରୁ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପିଏମ କିଶାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିର ପ୍ରାୟ ୧୮ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପଠାଯାଇଛି । ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ଜମା ହୋଇଛି ।
ଆଜି ଦେଶରେ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ ପିଏମ କିଶାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ରର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଗ୍ରାମ ତଥା ବ୍ଲକ ସ୍ତରରେ ସ୍ଥାପିତ ଏହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଶାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ରରୁ କୋଟି କୋଟି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ହେବ । ଆଜି ୧୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଏଫପିଓ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ଓପନ ନେଟୱର୍କ ଅର୍ଥାତ ଓଏନଡିସି ମଧ୍ୟ ଆମ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି । ଏହା ସହିତ ଦେଶର ଯେକୌଣସି କୋଣରେ ମଧ୍ୟ ବସିଥିବା ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦକୁ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚାଇବା ଆହୁରି ଅଧିକ ସହଜ ହୋଇଯିବ ।
ଆଜି ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ‘ୟୁରିଆ ଗୋଲ୍ଡ’ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ରାଜସ୍ଥାନର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସହରକୁ ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏବଂ ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ ସ୍କୁଲର ଉପହାର ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି । ମୁଁ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ମୋର କୃଷକ ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି, ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ରାଜସ୍ଥାନରେ ଶିକର ଏବଂ ଶେଖାୱାଟିର ଏହି ଅଂଶ ଏକ ପ୍ରକାର କୃଷକମାନଙ୍କର ଗଡ଼ ଅଟେ । ଏଠିକାର କୃଷକମାନେ ସର୍ବଦା ପ୍ରମାଣ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କର ପରିଶ୍ରମ ଆଗରେ କିଛି ମଧ୍ୟ କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ ନାହିଁ । ଜଳର ଅଭାବ ସତ୍ତ୍ୱେ ଏଠିକାର କୃଷକମାନେ ମାଟିରୁ ଭରପୁର ଫସଲ କରି ଦେଖାଇଛନ୍ତି । କୃଷକର ସାମର୍ଥ୍ୟ, କୃଷକର ପରିଶ୍ରମ, ମାଟିରୁ ସୁନା ବାହାର କରିଥାଏ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମର ସରକାର ଦେଶର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ସହିତ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏତେ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଆଜି ଦେଶରେ ଏପରି ଏକ ସରକାର ଆସିଛି, ଯାହା କୃଷକଙ୍କ ଦୁଃଖ ଓ ଯନ୍ତ୍ରଣାକୁ ବୁଝିପାରୁଛି, ଚାଷୀଙ୍କ ଚିନ୍ତା ବୁଝିପାରୁଛି । ତେଣୁ ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ସରକାର କୃଷକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ଆମେ ବିହନ ଠାରୁ ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ । ମୋର ମନେ ଅଛି, ରାଜସ୍ଥାନର ସୁରତଗଡ଼ରେ, ଆମେ ୨୦୧୫ରେ ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ । ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ କୋଟି କୋଟି ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ । ଏହି କାର୍ଡଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆଜି କୃଷକମାନେ ମାଟିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଷୟରେ ଜାଣିବାକୁ ପାଉଛନ୍ତି । ସେମାନେ ସେହି ଅନୁଯାୟୀ ସାର ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି ।
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ରାଜସ୍ଥାନର ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଶାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଇଛି । ଏହି ସମସ୍ତ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ କୃଷକଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧତା ପାଇଁ ବାଟ ଖୋଲିବ । ଗୋଟିଏ ଉପାୟରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ୱାନ୍ ଷ୍ଟପ୍ ସେଣ୍ଟର ।
ଆପଣ ଚାଷୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ସମୟରେ କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ । ଏବେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏପରି ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖିନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଶାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର, ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସେଠାରୁ ବିହନ ଏବଂ ସାର ମଧ୍ୟ ପାଇପାରିବେ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଉପକରଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯନ୍ତ୍ର ମଧ୍ୟ ଏହି କେନ୍ଦ୍ରରୁ ପାଇପାରିବେ । ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଚାଷ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୂଚନା କୃଷକ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିବେ । ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ଏହି ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ସଠିକ୍ ସୂଚନା ଅଭାବରୁ ଅନେକ ଥର ମୋର କୃଷକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ବହୁତ କଷ୍ଟ ପାଆନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଶାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର ବର୍ତ୍ତମାନ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ସଠିକ୍ ସମୟରେ ସୂଚନାର ମଧ୍ୟ ମାଧ୍ୟମ ହେବ ।
ଏବଂ ସାଥୀମାନେ,
ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା କେବଳ ଆରମ୍ଭ, ଏବଂ ମୁଁ ମୋର ଚାଷୀ ଭାଇମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅଭ୍ୟାସକୁ ଅବ୍ୟାହତି ରଖନ୍ତୁ, ଯଦିଓ ଆପଣଙ୍କୁ ଚାଷ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କିଛି ଜିନିଷ କିଣିବାକୁ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣ ବଜାରକୁ ଯାଇଛନ୍ତି, ସେହି ସମୟରେ ଯଦି କୃଷକ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର ଅଛି, କିଛି ମଧ୍ୟ କିଣିବାକୁ ନାହିଁ ତେବେ ସେଠାକୁଯାଇ ବୁଲି ଆସନ୍ତୁ । କ’ଣ ଚାଲିଛି ଟିକିଏ ଦେଖନ୍ତୁ । ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଆମର ମା’-ଭଉଣୀମାନେ ପନିପରିବା କିଣିବାକୁ ଯାଆନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ କୌଣସି ଏକ ଶାଢ଼ିର ଦୋକାନ ଦେଖିଥାନ୍ତି, ନ’ କିଣନ୍ତୁ ପଛେ ସେଠାକୁ ଯାଇ ଟିକେ ବୁଲି ଆସନ୍ତି । ନୂଆ କ’ଣ ଆସିଛି, ଭେରାଇଟି କେଉଁ ଶାଢ଼ି ଆସିଛି, ନିଶ୍ଚିତ ଦେଖିବେ । ମୋର ଚାଷୀ ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ବୁଲିବେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାରର ଦେଖିବେ, କ’ଣ ନୂଆ ଆସିଛି କ’ଣ ନାହିଁ, ଦେଖିବେ । ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ବହୁତ ଲାଭ ମିଳିବ । ସାଥୀମାନେ, ଚଳିତବର୍ଷ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶରେ ୨.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିଖ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଶାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଯେଉଁ ସରକାର ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ, ସେମାନଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆନ୍ତରିକତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ପିଏମ କିଶାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଯୋଜନା ଅଟେ, ଯେଉଁଥିରେ ସିଧାସଳଖ ଚାଷୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଟଙ୍କା ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯାଇଥାଏ । ଆଜିର ୧୪ତମ କିସ୍ତିକୁ ଯୋଡ଼ିବା ତେବେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨ ଲକ୍ଷ ୬୦ ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ଚାଷୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ପଠାଯାଇଛି । ଏହି ଅର୍ଥ ଚାଷୀମାନଙ୍କର ଅନେକ ଛୋଟ ଛୋଟ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ।
ଆମର ସରକାର କିପରି ଚାଷୀ ଭାଇଙ୍କ ପଇସା ସଞ୍ଚୟ କରୁଛନ୍ତି, ତାହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ୟୁରିଆର ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ଏବଂ ଦେଶର କୃଷକମାନେ ମୋ କଥା ଶୁଣୁଛନ୍ତି, ମୋ କଥା ଧ୍ୟାନର ସହିତ ଶୁଣନ୍ତୁ । ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି କରୋନାର କେତେ ବଡ଼ ଭୟଙ୍କର ମହାମାରୀ ଆସିଲା, ଏହାପରେ ରୁଷ-ୟୁକ୍ରେନ ମଧ୍ୟରେ ଯୁଦ୍ଧ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ବଜାରରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଉପର ତଳ ଦେଖା ଯାଇଥିଲା । ବିଶେଷକରି ଫର୍ଟିଲାଇଜର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଲୋଡ଼ନ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଆମ ସରକାର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଉପରେ ପଡ଼ିବାକୁ ଦେଲେ ନ ଥିଲେ ।
ମୁଁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ସାର ମୂଲ୍ୟର ଏହି ସତ୍ୟତାକୁ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି । ଆଜି ଭାରତରେ ୟୁରିଆର ବସ୍ତା ଆମ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ୨୬୦ ଟଙ୍କାରେ ଦେଇଥାଉ, ସମାନ ପରିମାଣର ୟୁରିଆ ପଡ଼ୋଶୀ ପାକିସ୍ତାନର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୮୦୦ ଟଙ୍କାରେ ସେହି ଅଖା ମିଳିଥାଏ । ଆଜି ଭାରତରେ ୟୁରିଆର ଯେଉଁ ଅଖା ଆମ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ୨୬୦ ଟଙ୍କାରେ ଦିଆଯାଉଛି ସେତିକି ୟୁରିଆ ବାଂଲାଦେଶର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ େସେଠିକାର ବଜାରରେ ୭୨୦ ଟଙ୍କାରେ ମିଳିଥାଏ । ଆଜି ଭାରତରେ ୟୁରିଆର ଯେଉଁ ଅଖା ଆମ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ୨୬୦ ଟଙ୍କାରେ ଦିଆଯାଉଛି ସେତିକି ୟୁରିଆର ଅଖା ଚୀନରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ୨୧୦୦ ଟଙ୍କାରେ ମିଳୁଛି । ଏବଂ ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି ଆମେରିକାରେ ୟୁରିଆର ଏହି ଅଖା ଆଜିକାଲି କେତେ ଟଙ୍କାରେ ମିଳୁଛି? ୟୁରିଆର ଯେଉଁ ଅଖା ପାଇଁ ଆପଣ ୩୦୦ ଟଙ୍କାରୁ ମଧ୍ୟ କମ ଦେଇଥାଆନ୍ତି ସେହି ଅଖା ପାଇଁ ଆମେରିକାର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ୩୦୦୦ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କିରବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ । କେଉଁଠି ତିନିଶହ ଟଙ୍କା କେଉଁଠି ତିନି ହଜାର । ଆମ ସରକାର, ୟୁରିଆର ମୂଲ୍ୟ ହେତୁ ଭାରତର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ୟା ହେବ ନାହିଁ ଏବଂ ଏହି ସତ୍ୟତାକୁ ଦେଶର ଚାଷୀ ଦେଖୁଛନ୍ତି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ୟୁରିଆ କିଣିବାକୁ ଯାଆନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ଏହା ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଅଟେ । ଯାହାକୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି କୁହାଯାଏ, ଯଦି ତୁମେ ଚାଷୀଙ୍କୁ ପଚାରିବ ତେବେ ଜଣାପଡ଼ିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ରାଜସ୍ଥାନରେ ଆପଣ ସମସ୍ତ ଚାଷୀ, ଆପଣଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ସହିତ ମିଲେଟ ପରି କଠିନ ଶସ୍ୟ କରିଥାନ୍ତି ଏବଂ ଆମ ଦେଶର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କୋଣରେ ଅଲଗା ଅଲଗା ପ୍ରକାରର ମୋଟା ଶସ୍ୟର ଚାଷ ହୋଇଥାଏ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମ ସରକାର କଠିନ ଶନ୍ୟ ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନର ନାମରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ନାମରେ ସମସ୍ତ ବଗଡ଼ା ଶସ୍ୟକୁ ପରିଚୟ ମିଳୁ, ଆମ ସରକାର ଭାରତର ବଗଡ଼ା ଶସ୍ୟ- ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନକୁ ବିଶ୍ୱ ବଡ଼ ବଡ଼ ବଜାରମାନଙ୍କୁ ନେଇଯାଉଛି । ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ କାରଣରୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନର ଉତ୍ପାଦନ, ତାହାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ତାହାର ରପ୍ତାନୀ ସବୁକିଛି ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଏବଂ ମୋତେ ଅତୀତରେ ଆମେରିକାର ହ୍ୱାଇଟ୍ ହାଉସରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବାଇଡେନଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣରେ ଭୋଜନ ପାଇଁ ଯିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା ଏବଂ ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ସେହି ଥାଳିରେ ମଧ୍ୟ ଆମର କଠିନ ଶସ୍ୟର ଖାଦ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଯୋଜନା ଥିଲା ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ଯେଉଁ ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଛି ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ଆମ ଦେଶର, ଆମର ରାଜସ୍ଥାନର ସେହି ଛୋଟ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଯାହା ବଗଡ଼ା ଶସ୍ୟ- ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନର ଚାଷ କରୁଛନ୍ତି । ଏମିତି ଅନେକ କାମ ଆଜି ଦେଶରେ ହେଉଛି ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ବହୁତ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି ।
ଭାରତର ବିକାଶ ସେତିକିବେଳେ ହୋଇପାରିବ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ଗାଁଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ହେବ । ଭାରତ ବିକଶିତ ମଧ୍ୟ ସେତେବେଳେ ହୋଇପାରିବ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକ ବିକଶିତ ହେବ । ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଆମର ସରକାର ଭାରତର ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ସେହି ସମସ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ସହରରେ ଉପଲବ୍ଧ । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଏପରି ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ବହୁ ଜନସଂଖ୍ୟା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାରୁ ବଞ୍ଚôତ ହୋଇଥିଲେ । ଅର୍ଥାତ, କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ସର୍ବଦା ସେମାନଙ୍କ ଭାଗ୍ୟ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଥିଲେ ଏବଂ ନିଜ ଜୀବନକୁ ବିପଦରେ ପକାଇ ବଂଚିଥିଲେ । ଅନୁମାନ କରାଯାଉଥିଲା ଯେ ଭଲ ଡାକ୍ତରଖାନା କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀ, ଜୟପୁର କିମ୍ବା ବଡ଼ ସହରରେ ଅଛି । ଆମେ ମଧ୍ୟ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛୁ । ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଗରେ ନୂତନ ଏମ୍ସ ଖୋଲୁଛି । ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଖୋଲୁଛି ।
ଆମର ଏହି ପ୍ରୟାସର ପରିଣାମ ହେଉଛି ଆଜି ଦେଶର ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସଂଖ୍ୟା ୭୦୦ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ୮-୯ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ରାଜସ୍ଥାନର କେବଳ ୧୦ଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଥିଲା । ଆଜି ରାଜସ୍ଥାନର ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ୩୫କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହି କାରଣରୁ, କେବଳ ଆମ ନିଜ ଜିଲ୍ଲା ତଥା ଏହାର ଆଖାପାଖରେ ଭଲ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉ ନାହିଁ, ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଡାକ୍ତର ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ପରେ ବାହାରକୁ ଆସୁଛନ୍ତି। ଏହି ଡାକ୍ତରମାନେ ଛୋଟ ସହର ଏବଂ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆଧାର ପାଲଟିଛନ୍ତି ।
ଯେମିତି କି ଆଜି ଯେଉଁ ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ମିଳିଛି, ଏଥିରୁ ବାଂଶୱାରା, ବୁନ୍ଦି, ଟୋଙ୍କୋ, ସୱାଇ ମାଧୋପୁର, କାରୋଲି, ଝୁନଝୁନ, ଜୈସଲମେର, ଧୋଲପୁର, ଚିତ୍ତୋରଗଡ଼, ସିରୋହୀ ଏବଂ ଶିକର ସମେତ ଅନେକ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ଉପକୃତ ହେବେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଲୋକଙ୍କୁ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଜୟପୁର ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣଙ୍କ ଘର ନିକଟରେ ଭଲ ଡାକ୍ତରଖାନା ଗୁଡ଼ିକରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ପରେ ଡାକ୍ତର ହୋଇପାରିବେ । ଏବଂ ସାଥୀମାନେ, ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି, ଆମ ସରକାର ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷାକୁ ମାତୃଭାଷାରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ କରିଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ହେବ ନାହିଁ ଯେ ଇଂରାଜୀ ନ ଜାଣିଥିବା ଯୋଗୁ କୌଣସି ଗରୀବର ଝିଅ-ପୁଅ ଡାକ୍ତର ହେବା ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ମୋଦୀଙ୍କର ଏକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆମ ଗାଁ ଏବଂ ଗରୀବ ଲୋକ ମଧ୍ୟ ପଛରେ ରହି ଯାଇଥିଲେ । କାରଣ ଗ୍ରାମରେ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଭଲ ବିଦ୍ୟାଳୟ ନ ଥିଲା । ପଛୁଆ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ପିଲାମାନେ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କୁ ପୂରଣ କରିବାର କୌଣସି ଉପାୟ ନ ଥିଲା । ଆମେ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ବଜେଟକୁ ବହୁ ପରିମାଣରେ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ, ସମ୍ବଳ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ । ଏକଲବ୍ୟ ଆଦିବାସୀ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଖୋଲିଛୁ । ଆମର ଆଦିବାସୀ ଯୁବକମାନେ ଏଥିରୁ ବହୁତ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ସଫଳତା ସେତେବେଳେ ବଡ଼ ହୋଇଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱପ୍ନ ବଡ଼ ହୋଇଥାଏ । ରାଜସ୍ଥାନ ହେଉଛି ସେହି ରାଜ୍ୟ, ଯାହାର ବୈଭବ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ବିଶ୍ୱକୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱିତ କରିଛି । ଆମକୁ ସେହି ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନକୁ ଆଧୁନିକ ବିକାଶର ଶିଖରକୁ ମଧ୍ୟ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ସେଥିପାଇଁ ରାଜସ୍ଥାନରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା । ଗତ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ରାଜସ୍ଥାନରେ ଦୁଇଟି ହାଇଟେକ୍ ଏକ୍ସପ୍ରେସ େଓ୍ବ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି । ରାଜସ୍ଥାନ ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ଏବଂ ଅମୃତସର-ଜାମନଗର ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିଭାଗ ମାଧ୍ୟମରେ ବିକାଶର ଏକ ନୂଆ ଗାଥା ଲେଖୁଛି । ରାଜସ୍ଥାନର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବଂଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନର ଉପହାର ମିଳିଛି ।
ଭାରତ ସରକାର ଆଜି ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ବିନିଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସହ ଜଡ଼ିତ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ କରୁଛନ୍ତି, ରାଜସ୍ଥାନରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ‘ପଧାରୋ ହମାରେ ଦେଶ’ କହି ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ଡାକିବେ ତେବେ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ଏବଂ ଭଲ ରେଳ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବ ।
ଆମ ସରକାର ସ୍ୱଦେଶ ଦର୍ଶନ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଖଟୁ ଶ୍ୟାମ ଜୀ ମନ୍ଦିରରେ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ବିସ୍ତାର କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଶ୍ରୀ ଖଟୁ ଶ୍ୟାମଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ରାଜସ୍ଥାନର ବିକାଶ ଅଧିକ ଗତି କରିବ । ଆମେ ସମସ୍ତେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ରାଜସ୍ଥାନର ଗର୍ବ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟକୁ ଏକ ନୂତନ ପରିଚୟ ଦେବୁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ରାଜସ୍ଥାନର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ଅଶୋକ ଗେହଲଟ ଜୀ କିଛି ଦିନ ଧରି ଅସୁସ୍ଥ ଥିଲେ, ତାଙ୍କ ଗୋଡ଼ରେ କିଛି କଷ୍ଟ ଅଛି । ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ତାଙ୍କର ଆସିବାର ଥିଲା କିନ୍ତୁ ସେହି କଷ୍ଟ କାରଣରୁ ସେ ଆସିପାରିଲେ ନାହିଁ । ମୁଁ ତାଙ୍କର ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି ଏବଂ ସମଗ୍ର ରାଜସ୍ଥାନର ଏହି ଅନେକ ଗୁଡ଼ିଏ ନୂତନ ଶୁଭାରମ୍ଭ ପାଇଁ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ଆଜି ହୃଦୟରୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଓ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇବା ସହ ମୋର ଅଭିଭାଷଣକୁ ବିଶ୍ରାମ ଦେଉଛି ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s Address at Laying of Foundation Stone/Inauguration of Various Projects at Sikar, Rajasthan
27 JUL 2023 2:36PM by PIB Delhi
Governor of Rajasthan Shri Kalraj Mishra ji, Union Minister Shri Narendra Singh ji Tomar, all other ministers, my colleagues in the Parliament, legislators, all other dignitaries, and crores of farmers from various parts of the country who have joined us in this event! I extend my greetings to crores of farmers of the country from the land of Rajasthan. Today, my dear brothers and sisters from Rajasthan are also adding to the grandeur of this significant event.
The land of Khatu Shyam Ji instills confidence and hope in devotees from all over the country. I am fortunate that today I have the opportunity to initiate several development projects for the nation from Shekhawati, the land of warriors. Today, nearly 18,000 crores of rupees have been sent to the bank accounts of millions of farmers as part of the PM Kisan Samman Nidhi from here. This amount has been directly deposited into their accounts.
Today, 1.25 lakh PM Kisan Samriddhi Kendras have been started in the country. These PM Kisan Samriddhi Kendras established at the village and block levels will directly benefit crores of farmers. Today, the 'Open Network for Digital Commerce' (ONDC) has also been launched for more than 1,500 Farmer Producer Organizations (FPOs) and our farmers. This will make it easier for farmers sitting in any corner of the country to sell their produce to markets anywhere.
Today, a new 'Urea Gold' has also been launched for the farmers of the country. In addition to this, different cities in Rajasthan have received the gift of new medical colleges and Eklavya Model Schools. I extend my heartfelt congratulations and best wishes to the people of the country, the people of Rajasthan, and especially to my farmer brothers and sisters.
Friends,
The region of Sikar and Shekhawati in Rajasthan is indeed a stronghold of farmers. The farmers here have always proved that there is no obstacle that can stand in the way of their hard work. Despite the scarcity of water, farmers here have reaped bountiful crops from the soil. The capability and hard work of the farmers can extract gold from the soil. That is why our government stands shoulder to shoulder with the farmers of the country.
Friends,
After so many decades of independence, today we have a government in the country that understands the pain and concerns of the farmers. Therefore, decisions have been taken continuously in the interest of the farmers by the Government of India in the last nine years. We have established new systems for farmers, from seeds to markets. I remember that we launched the Soil Health Card scheme from Suratgarh in Rajasthan in 2015. We have provided crores of Soil Health Cards to farmers across the country under this scheme. It is due to these cards that farmers now understand the health of their soil, and they are using fertilizers accordingly.
I am glad that another significant scheme is being initiated for the farmers from the land of Rajasthan. Today, more than 1.25 lakh Pradhan Mantri Kisan Samriddhi Kendras have been dedicated to the nation. All these centres will truly pave the way for the prosperity of farmers. In a way, they are one-stop centres for the farmers.
Farmer brothers and sisters often have to go to different places for the purchase of goods related to agriculture and for other needs. Now, you won't have to deal with such difficulties anymore. The Pradhan Mantri Kisan Samriddhi Kendras will provide seeds and fertilizers to the farmers. Additionally, these centres will offer tools and other machines related to farming. These centres will also provide modern information related to farming to the farmers. I have seen that due to the lack of accurate information about government schemes, my farmer brothers and sisters suffer significant losses. The Pradhan Mantri Kisan Samriddhi Kendras will now serve as a reliable source of timely information about every scheme.
And friends,
This is just the beginning, and I urge my fellow farmers to adopt this habit as well. Even if you don't need to buy anything related to farming, but if you have gone to the market and if there is a Pradhan Mantri Kisan Samriddhi Kendra in the town, do visit it. See what's happening there. You must have observed when our mothers and sisters go to buy vegetables but if they come across a saree shop, even if they don't need to buy one, they still visit it. They want to know what's new, what variety is available. My farmer brothers and sisters should also take out a little time and develop this habit - whenever you go to a town and there's a Kisan Samriddhi Kendra, make sure to visit it. Check out every variety, see what's new. You will gain immense benefits from it. Friends, the country will have more than 1.75 lakh Pradhan Mantri Kisan Samriddhi Kendras established by the end of this year.
Friends,
The current government at the Centre is working with complete honesty to reduce the expenses of farmers by sharing their expenses. The PM Kisan Samman Nidhi is the world's largest scheme in which direct money is transferred to the bank accounts of farmers. If we add today’s 14th instalment, over 2.6 lakh crore rupees have been directly sent to the bank accounts of farmers. This amount has significantly aided farmers in managing various small expenses.
Urea prices are also an example of how our government is saving the money of our farmer brothers. And farmers from across the country please listen to me carefully. You know how the devastating pandemic of Corona struck, followed by the war between Russia and Ukraine, causing a significant upheaval in the markets. It led to severe disruptions, especially in the fertilizer sector. But our government did not allow the impact of all this to fall on our farmers.
I want to share the truth about the prices of fertilizers with all my fellow farmers in the country. Today, the bag of urea that we give to farmers of India for Rs. 266, the same bag of urea is available to farmers in our neighbouring country Pakistan for nearly Rs. 800. Similarly, the bag of urea that we give to farmers of India for Rs. 266, the same bag of urea is available to farmers of Bangladesh for nearly Rs. 720. The bag of urea that we give to farmers of India for Rs. 266, the same bag of urea costs Rs. 2100 to farmers in China. And do you know how much this bag of urea costs in America these days? The same bag of urea for which you pay less than Rs. 300 is being sold to American farmers for more than Rs. 3,000. You can see the difference between Rs. 300 and Rs. 3,000.
Our government will not let Indian farmers suffer due to the prices of urea. The farmers of the country are witnessing and experiencing this truth every day. When they go to buy urea, they have full confidence that this is Modi's guarantee. If you ask the farmers what is guarantee, you will come to know about it.
Friends,
In Rajasthan, all of you farmers grow coarse grains like bajra (millet) with your hard work. And in different corners of our country, there are different types of coarse grains being cultivated. Now our government has given the recognition of ‘Shree Anna’ to these coarse grains. All the coarse grains will be identified under the name of ‘Shree Anna’, and our government is taking India's coarse grains to the world's biggest markets. It is due to the government's efforts, the production, processing, and export of ‘Shree Anna’ products are increasing in the country. Recently, I had the opportunity to visit the White House in the United States for a dinner hosted by President Biden. I was pleased to see that there was a dish of our coarse grains on the plate there too.
Friends,
The ongoing efforts are bringing immense benefits to our country and to the small farmers in our Rajasthan who are involved in cultivating coarse grains and ‘Shree Anna’ crops. Numerous initiatives being taken in the country are bringing about significant positive changes in the lives of farmers.
Farmers,
India's development can happen only when the villages of India are developed. India can become developed only when its villages are developed. That's why today our government is working to bring every facility to the villages of India, similar to what is available in cities. You all are aware that there was a time when a significant population of the country was deprived of healthcare services. Crores of people used to live their lives relying on fate. It was assumed that good hospitals are only in Delhi, Jaipur, or other big cities. We are changing this situation too. Today, new AIIMS (All India Institutes of Medical Sciences) and new medical colleges are being established in every part of the country.
As a result of these efforts, today the number of medical colleges in the country has exceeded 700. There were only 10 medical colleges in Rajasthan 8-9 years ago. Today, the number of medical colleges in Rajasthan has increased to 35. This not only provides better medical facilities in and around our own districts but also produces a large number of doctors through these institutions. These doctors are becoming the foundation for improved healthcare services in small towns and villages.
For example, the new medical colleges that have opened today will benefit many areas, including Baran, Bundi, Tonk, Sawai Madhopur, Karauli, Jhunjhunu, Jaisalmer, Dholpur, Chittorgarh, Sirohi and Sikar. People will no longer have to travel to Jaipur or Delhi for medical treatment. Good hospitals will now be available near your homes, and the sons and daughters of the poor will also have the opportunity to become doctors by studying in these medical colleges. Moreover, our government has paved the way for medical education to be taught in the mother tongue. Now, there will be no hindrance for any son or daughter of a poor person from becoming a doctor due to not knowing English. And this is also a guarantee of Modi.
Brothers and sisters,
For decades, our villages and the underprivileged were also left behind mainly because there were no good schools in rural areas. The children from backward and tribal communities used to dream big, but they had no way to fulfil those dreams. We have significantly increased the budget for education, improved resources, and opened Eklavya Model Tribal Schools. This has brought immense benefits to our tribal youth.
Friends,
Success becomes significant when dreams are ambitious. Rajasthan is a state that has astonished the world with its magnificence for centuries. It is our responsibility to preserve that heritage and propel Rajasthan towards modern development. Therefore, our priority is to create modern infrastructure in Rajasthan. Recently, two hi-tech expressways were inaugurated in the state - a crucial section of the Delhi-Mumbai Expressway and the Amritsar-Jamnagar Expressway, both adding new chapters to Rajasthan's development story. The people of Rajasthan have also been gifted the Vande Bharat train.
The Indian government is currently investing in infrastructure and developing facilities related to tourism, which will create new opportunities for Rajasthan as well. When you invite tourists with the slogan 'Padharo Mhare Desh,' the expressways and good rail facilities will welcome them.
Our government has expanded the facilities at the Khatushyam Ji Temple under the Swadesh Darshan Yojana. I believe that Rajasthan's development will gain even more momentum with the blessings of Shri Khatushyam. All of us will give a new identity to the pride and heritage of Rajasthan in the whole world.
Friends,
The Chief Minister of Rajasthan Shri Ashok Gehlot ji has been unwell for the past few days, facing discomfort in his feet. Today, he was supposed to attend this program, but he couldn't make it due to that problem. I pray for his good health. I dedicate all these important developments and initiatives for the welfare of the farmers and the people of Rajasthan and express my heartiest congratulations and best wishes. With this, I conclude my speech.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.