କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଇଲା ମୂଲ୍ୟରେ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି ; ଜାତୀୟ କୋଇଲା ସୂଚକାଙ୍କ ୩୩.୮% ହ୍ରାସ ପାଇଛି
ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କୋଇଲା ଷ୍ଟକ୍ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣ ଯୋଗାଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ
26 JUL 2023 11:20AM by PIB Bhubaneswar
ଜାତୀୟ କୋଇଲା ସୂଚକାଙ୍କ (ଏନ୍‌ସିଆଇ) ମେ’ ୨୦୨୩ ରେ ୧୫୭.୭ ପଏଣ୍ଟରେ ପହଂଚିଛି, ଯାହା ମେ’ ୨୦୨୨ ରେ, ୨୩୮.୩ ପଏଣ୍ଟରେ ଥିବା ବେଳେ ଏଥିରେ ୩୩.୮% ହ୍ରାସ ଘଟିଛି । ଏହା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଚାହିଦାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଚୁର ଉପଲବ୍ଧତା ସହିତ ବଜାରରେ ମଜଭୁତ କୋଇଲା ଯୋଗାଣକୁ ସୂଚାଇଥାଏ ।
ସେହିଭଳି, ଅଣ - କୋକିଂ କୋଇଲା ପାଇଁ ଏନ୍‌ସିଆଇ ମେ ୨୦୨୩ ରେ ୧୪୭.୫ ପଏଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା ମେ’ ୨୦୨୨ ତୁଳନାରେ ୩୪.୩% ହ୍ରାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିବାବେଳେ କୋକିଂ କୋଇଲା ସୂଚକାଙ୍କ ମେ ୨୦୨୩ ରେ ୧୮୭.୧ ପଏଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୩୨.୬% ହ୍ରାସ ଦେଖା ଦେଇଛି । ଜୁନ୍ ୨୦୨୨ ରେ ଏନ୍‌ସିଆଇର ଶିଖର ଛୁଇଁବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ସୂଚକାଙ୍କ ୨୩୮.୮ ପଏଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିଲା । ଅବଶ୍ୟ, ପରବର୍ତ୍ତୀ ମାସ ଗୁଡିକରେ ଏଥିରେ ହ୍ରାସ ଦେଖା ଦେଇଥିଲା, ଯାହା ଭାରତୀୟ ବଜାରରେ ପ୍ରଚୁର ମାତ୍ରାରେ କୋଇଲାର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସୂଚାଉଛି ।
ଜାତୀୟ କୋଇଲା ସୂଚକାଙ୍କ (ଏନସିଆଇ) ହେଉଛି ଏକ ମୂଲ୍ୟ ସୂଚକାଙ୍କ ଯାହା ବିଜ୍ଞପ୍ତି ମୂଲ୍ୟ, ନିଲାମ ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ଆମଦାନୀ ମୂଲ୍ୟ ସମେତ ସମସ୍ତ ବିକ୍ରୟ ଚ୍ୟାନେଲରୁ କୋଇଲା ମୂଲ୍ୟକୁ ଏକାଠି କରିଥାଏ । ୨୦୧୭- ୧୮ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷକୁ ଆଧାର କରି ସ୍ଥାପିତ ଏନ୍‌ସିଆଇ ବଜାର ଗତିଶୀଳତାର ଏକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ସଙ୍କେତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ, ଯାହା କୋଇଲା ମୂଲ୍ୟର ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ ମୂଲ୍ୟବାନ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରେ ।
ଏହା ସହିତ, କୋଇଲା ନିଲାମ ଉପରେ ପ୍ରିମିୟମ୍ ଉଦ୍ୟୋଗର ନାଡୀକୁ ସୂଚିତ କରେ ଏବଂ କୋଇଲା ନିଲାମ ପ୍ରିମିୟମର ତୀବ୍ର ହ୍ରାସ ବଜାରରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ କୋଇଲା ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରେ । ଭାରତର କୋଇଲା ଉଦ୍ୟୋଗ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର କୋଇଲା ଗଚ୍ଛିତ ରହିଥିବା ନେଇ ନିଶ୍ଚିତ କରେ, କୋଇଲା କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ନିକଟରେ ବହୁ ପରିମାଣରେ କୋଇଲା ମହଜୁଦ ଅଛି । ଏହି ଉପଲବ୍ଧତା କୋଇଲା ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ, ଯାହା ଦେଶର ସାମଗ୍ରିକ ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଧେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ଦେଇଥାଏ ।
ଏନସିଆଇରେ ତଳକୁ ଖସିବା ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଚାହିଦାକୁ ସମାନ କରି ଏକ ଅଧିକ ସନ୍ତୁଳିତ ବଜାରକୁ ସୂଚିତ କରେ । ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର କୋଇଲା ଉପଲବ୍ଧତା ସହିତ, ଦେଶ କେବଳ ବୃଦ୍ଧି ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବ ନାହିଁ , ବରଂ ଏହାର ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ କରି ପାରିବ, ଯାହା ଫଳରେ ଏକ ଅଧିକ ନମନୀୟ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ କୋଇଲା ଉଦ୍ୟୋଗ ନିର୍ମାଣ ହେବ ।

Ministry of Coal
Substantial Decrease in Coal Price; National Coal Index declines by 33.8%
Impressive Coal Stock Ensures Sufficient Supply to Various Sectors
26 JUL 2023 11:20AM by PIB Delhi
The National Coal Index (NCI) has shown a significant decline of 33.8% in May 2023 at 157.7 points compared to May 2022, where it was at 238.3 points, which indicates a strong supply of coal in the market, with sufficient availability to meet the growing demands.
Similarly, the NCI for non-coking coal stands at 147.5 points in May 2023, reflecting a decline of 34.3% compared to May 2022, while coking coal index stands at 187.1 points in May 2023, with a decline of 32.6%. The peak of NCI was observed in June 2022 when the index reached 238.8 points. However, subsequent months have experienced a decline, indicative of abundant coal availability in the Indian market.
The National Coal Index (NCI) is a price index that combines coal prices from all sales channels, including notified prices, auction prices and import prices. Established with the base year as fiscal year 2017-18, it serves as a reliable indicator of market dynamics, providing valuable insights into coal price fluctuations.
Additionally, the premium on coal auctions indicates the pulse of the industry, and the sharp decline in coal auction premiums confirms sufficient coal availability in the market. India's coal industry affirms a substantial stockpile, with coal companies holding impressive stock. This availability ensures a stable supply for various sectors dependent on coal, significantly contributing to the overall energy security of the nation.
The downward trend in the NCI signifies a more balanced market, aligning supply and demand. With sufficient coal availability, the nation can not only meet the growing demand but also support its long-term energy requirements, thus building a more resilient and sustainable coal industry.