Prime Minister's Office
Principal Secretary to Prime Minister addresses Third Meeting of G20 Disaster Risk Reduction Working Group
“The time for incremental change has passed. We need transformation of local, national and global systems”
“In India we have completely transformed the way disaster risk reduction is financed”
“Like ‘preparedness for response’, we need to have emphasis on ‘preparedness for recovery’”
24 JUL 2023 7:03PM by PIB Delhi
The Principal Secretary to Prime Minister, Shri Pramod Kumar Mishra addressed the Third Meeting of the G20 Disaster Risk Reduction Working Group in Chennai today.
The Principal Secretary to Prime Minister recalled meeting for the first time in Gandhinagar in March this year and pointed out the unprecedented climate change-related disasters that have taken place since then. He gave examples of massive heat waves gripping the entire northern hemisphere, forest fires in Canada and the haze that followed which affected cities in various parts of North America, and major cyclonic activities on the east and west coasts of India. The Principal Secretary also touched upon Delhi experiencing its worst flood in 45 years.
The Principal Secretary emphasized that the impacts of climate change-related disasters are enormous and interconnected in nature and are already knocking on our doors. Noting the challenges faced by the world and the impact of climate change affecting everyone across the planet, the Principal Secretary underlined the importance of the G20 Disaster Risk Reduction Working Group. Although the group has made a lot of progress and generated good momentum, the Principal Secretary stressed matching the ambitions with the scale of problems faced by the world. He underlined that the time for incremental change has now passed and the stage is set for the transformation of local, national and global systems for preventing the creation of new disaster risks and effectively managing the existing ones.
Highlighting the need for the convergence of disparate national and global efforts to maximize their collective impact, the Principal Secretary emphasized adopting a problem-solving approach instead of fragmented efforts driven by narrow institutional perspectives. He appreciated the UN Secretary General’s “Early Warning For All” initiative and informed that G20 has identified “Early Warning and Early Action” as one of the five priorities and putting its full weight behind it.
In the area of financing disaster risk reduction, the Principal Secretary emphasized pursuing structured mechanisms at all levels for financing all aspects of disaster risk reduction. In India over the last few years, the Principal Secretary said that financing for disaster risk reduction has been completely transformed and a predictable mechanism is in place for financing not just disaster response but also disaster mitigation, preparedness and recovery. “Can we have analogous arrangements at the global level as well?”, the Principal Secretary asked. He stressed the need for greater convergence between various streams of financing available for disaster risk reduction. He said that Climate Finance has to be an integral part of financing for disaster risk reduction. The Principal Secretary stressed addressing the challenge of mobilizing private finance for disaster risk reduction needs. Putting out a question, Shri Mishra said, “What kind of enabling environment should the governments create to attract private finance into disaster risk reduction? How can G20 generate momentum around this area and ensure that private investment in disaster risk reduction is not only an expression of corporate social responsibility but part of the core business of firms?”
The Principal Secretary highlighted the benefits of the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure established a few years ago in partnerships with a number of G20 nations, the UN and others. Speaking about the Coalition’s work, the Principal Secretary said that it informs the countries including small island developing nations about making better risk assessments and metrics to upgrade their standards while making more risk-informed investments in infrastructure development. He emphasized working towards scaling up these ideas and thinking beyond pilots while designing the initiatives. He underlined the need to institutionalize some of the good practices of ‘Building Back Better’ after disasters and adopt ‘preparedness for recovery’ underpinned by financial arrangements, institutional mechanisms and capacities exactly like ‘preparedness for response’.
The Principal Secretary expressed satisfaction with the significant progress on the deliverables in all the five priorities pursued by the Working Group. Speaking about the zero draft of the Communique which will be discussed over the next few days, Shri Mishra informed that it puts forward a very clear and strategic agenda on Disaster Risk Reduction for the G20 nations. He expressed confidence that the spirit of convergence, consensus, and co-creation that has permeated the deliberations of this Working Group over the last four months will prevail over the next three days and beyond.
The Principal Secretary expressed gratitude for the sustained support received from the knowledge partners in this endeavor and especially appreciated the personal engagement of the Special Representative of the UN Secretary General Ms Mami Mizutori in supporting the work of this group. He expressed delight with the engagement of the TROIKA in shaping the agenda of this Working Group. He underlined that India has forwarded the agenda upon the foundations laid by earlier presidencies including Indonesia, Japan and Mexico and also expressed optimism in Brazil taking it forward. The Principal Secretary welcomed Secretary Wolnei from Brazil to the meeting and also assured India’s full support and engagement moving forward.
During the last eight months of India’s G20 Presidency, the Principal Secretary said that the whole nation has participated very enthusiastically and 177 meetings have been held in 56 locations across the country so far. He highlighted the active participation of delegates in the deliberations along with getting a glimpse of India’s social, cultural and natural variety. “Much progress has been made in the substantive aspects of the G20 agenda. I am sure the Summit Meeting which will be held in one and a half months’ time will be a landmark event. The contribution of all of you to this outcome will be significant”, the Principal Secretary concluded.
Ms Mami Mizutori, Special Representative of the UN Secretary General; Shri Amitabh Kant, India’s G20 Sherpa; Members of G20 as well as guest countries; Officials from International Organisations; Shri Kamal Kishore, Chair of the Working Group; Officials from National Disaster Management Authority, National Disaster Management Institute, and Ministry of Home Affairs were among those present on the occasion.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীনা G20 দিজাজতর রিস্ক রিদক্সন ৱর্কিং গ্রুপকী অহুমশুবা মীফমদা ৱা ঙাঙখ্রে
“অপীকপা অহোংবা কয়া পুরকপগী মতম হেনখ্রে। ঐখোয়না মথৌ তারিবদি লোকেল, নেস্নেল অমসুং গ্লোবেল সীস্তেমদা অহোংবা পুরকপনি”
“ঐখোয়না ভারত্তা দিজাজতর রিস্ক রিদক্সন্দা ফাইনান্স তৌবগী মতৌদা মপুং ফানা অহোংবা পুরকখ্রে”
“’মাইয়োক্নবা ঙম্নবা শেম শাবা’গুম্না, ঐখোয়না ‘রিকবরীগীদমক্তা শেম শাবা’ হায়বসিদা অহেনবা মিৎয়েং চঙফম থোকই”
24 JUL 2023 7:03PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী, শ্রী প্রমোদ কুমার মিশ্রানা ঙসি চেন্নৈদা G20 দিজাজতর রিস্ক রিদক্সন ৱর্কিং গ্রুপকী অহুমশুবা মীফমদা ৱা ঙাঙখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীনা হন্দক্কী চহিগী মার্চতা পাংথোকপা অহানবা মীফম্বু নীংশিংখি অমসুং মতমদুদগী হৌনা মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা অইং-অশা হোংবগা মরী লৈনবা অমাঙ অতা কয়াগী মতাংদা পনখি। অৱাংথংবা হেমিস্ফিয়র অপুনবদা থোকখিবা কা হেনবা হিত ৱেব, কনাদাদা থোকখিবা লাম্মৈ চাকপা অমসুং মসিনা মরম ওইরগা অৱাং অমেরিকাগী শরুক কয়াদা লৈবা শহরশিংদা মৈখুনা শোকহনখিবা অমসুং ভারতকী নোংপোক অমসুং নোংচুপথংবা সমুদ্র মপানশিংদা অকনবা সাইক্লোনগী থৌওং থোকখিবশিংগী খুদম কয়া মহাক্না পীখি। মহাক্না দিল্লীনা চহি 45দা থেংনখিবা খ্বাইদগী চাউবা ঈশিং ইচাউগী থৌদোক্কী মতাংদসু পনখি।
অইং-অশা হোংবগা মরী লৈনবা অমাঙ-অতা অসি মহৌশাগী ওইনা য়াম্না চাওই অমসুং অমগা অমগা মরী লৈনৈ, অমসুং মসিগুম্বা থৌদোকশিং অসি ঐখোয়গী মফমদা থোকপা হৌরবনি হায়না প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীনা হায়খি। মালেম্না থেংনরিবা শিংনবা অমসুং অইং-অশা হোংবগী শাফুনা গ্রহ শিনবা থুংবদা নংহল্লিবা অৱাবা কয়াগী মতাংদা পল্লদুনা, মহাক্না G20 দিজাজতর রিস্ক রিদক্সন ৱর্কিং গ্রুপকী মরু ওইবদা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি। গ্রুপ অসিনা মায় পাকপা কয়া য়াম্না ফংলবসু, মালেম্না থেংনরিবা শিংনবশিংগী চাংগা মান্ননা চৎপগী মরু ওইবা লৈরি হায়না মহাক্না মখা তাখি। অপীকপা অহোংবা কয়া পুরকপগী মতম হেনখ্রে, অমসুং অনৌবা অমাঙ অতা অমুক থোক্লকপা থিংনবা অমসুং হৌজিক থেংনরিবশিংবু নীংথিনা মাইয়োক্নবা ঙম্নবা লোকেল, নেস্নেল অমসুং গ্লোবেল সীস্তেমদা অহোংবা পুরক্নবা ফম্বাক অমা শেম্লবনি হায়না মহাক্না মরু ওইনা ফোংদোকখি।
মরী লৈনবা থবকশিংগী শাফু হেনগৎহন্নবা লৈবাক অমসুং মালেমগী লৈরিবা তোঙান-তোঙানবা থৌওংশিং পুন্সিন্নবগী মথৌ তারিবা অসিদা মহাক্না মিৎয়েং চঙলদুনা, শিংনবশিংগী ৱারোইশিন পুরকপগী থৌওং ওইনা শিজিন্নবগী মথৌ তারে হায়না প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীনা হায়খি। মহাক্না UN সেক্রেতরী জেনেরেলগী ‘আর্লী ৱার্নিং ফোর ওল’ খোঙথাংবু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা G20না ‘আর্লী ৱার্নিং অমসুং আর্লী এক্সন’ অসিবু প্রাইওরিতী মঙাগী মনুংদা অমা ওইনা শকখঙলে অমসুং মসিদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি হায়না পাউদমখি।
দিজাজতর রিস্ক রিদক্সনগীদমক্তা ফাইনান্স তৌবগী হীরমগী মতাংদা, প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীনা দিজাজতর রিস্ক রিদক্সনগী থাক খুদিংগী ওইনা মওং-মরিল নাইবা থৌওং অমা ইনবগী মথৌ তাই হায়না ফোংদোকখি। মমাংগী চহি খরদা, ভারত্তা দিজাজতর রিস্ক রিদক্সন্দা ফাইনান্স তৌবগী মতৌদা মপুং ফানা অহোংবা পুরকখ্রে, অমাঙ অতা থোকপা মতমদা মরী লৈনবা থবক পায়খৎপদগী হেন্দোক্তুনা অমাঙ অতাগী চাং হন্থহনবা, মাইয়োক্নবা ঙম্নবা শেম শাবা অমসুং মসিদগী মায় পাক্না থোক্লকপা ঙম্নবা পাংথোকপা থৌওংশিংগীদমক্তা ফাইনান্স তৌনবা প্রেদিক্তেবল ওইবা মেকানিজম অমসু হৌজিক লৈরে হায়না মহাক্না মখা তাখি। “ঐখোয়না মসিগুম্বা থৌওং অমা ঐখোয়না মালেমগী থাক্তা লৈহনবা য়াগদরা?”, প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীনা হংখি। দিজাজতর রিস্ক রিদক্সনগী মতাংদা লৈরিবা ফাইনান্সিংগী মখল কয়াগী থৌওংশিং অসিবু পুন্সিনবগী তঙাই ফদবা লৈবসিদা মহাক্না মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি। ক্লাইমেত ফাইনান্স হায়বসি দিজাজতর রিস্ক রিদক্সনগী ফাইনান্সিংগী মরু ওইবা শরুক অমা ওইফম থোকই হায়না মহাক্না হায়খি। দিজাজতর রিস্ক রিদক্সনগী তঙাই ফদবশিংগীদমক্তা প্রাইভেত ফাইনান্স পাংথোকপদা থেংনরিবা শিংনবশিংগা মাইয়োক্নবগী মথৌ তাবসিদা মহাক্না মরু ওইবা পীখি। “দিজাজতর রিস্ক রিদক্সনগী হীরমদা প্রাইভেত ফাইনান্সকী পুক্নিং চিংশিন্নবা সরকারনা করম্বা মখলগী ইনভাইরনমেন্ত শেম্বগী মথৌ তাগনি? G20না হীরম অসিদা করম্না খোঙদাগনি অমসুং দিজাজতর রিস্ক রিদক্সন্দা তৌরকপা প্রাইভেত ইনভেস্তমেন্ত অসিবু কোর্পোরেত সোসিএল রেস্পোন্সিবিলিতী ওইবখক নত্তনা থৌওং অসিনা ফর্মশিংগী কোর ব্যুজিনেসকী শরুক অমা মতৌ করম্না ওইহনগনি?”, মহাক্না মখা তাখি।
G20 লৈবাক কয়া অমা, UN অমসুং অতোপ্পা কয়াগা খুৎশম্নদুনা চহি খরগী মমাংদা শেমখিবা কোলেসন ফোর দিজাজতর রেজিলিএন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরগী কান্নবশিংবু প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীনা পাউদমখি। কোলিএসন থবক অসিগী মতাংদা প্রিন্সিপাল সেক্রতরীনা হায়বদা, মসিনা চাউখৎলক্লিবা অপীকপা ইথৎকী লৈবাকশিং য়াওনা লৈবা কয়াদা রিস্ক এসেসমেন্ত অমসুং মসিগী হীরম কয়াবু হেন্না নীংথিনা পাংথোক্নবা ৱাফম খঙহনবগা লোয়ননা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎ শাগৎপদা রিস্ক খঙনা ইনভেস্তমেন্ত পাংথোকপদা মখোয়গী স্তেন্দর্দ হেন্না ৱাংখৎহনবদসু তেংবাংই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ৱর্কিং গ্রুপ অসিনা হোৎনরিবা প্রাইওরিতী মঙামক্তা মশক থোকপা মায় পাকপা ফংবসিদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মথংগী নুমিৎ খরনিসিদা খন্নগদৌরিবা কম্ম্যুনিক অসিগী জিরো দ্রাফকী মতাংদা হায়রদুনা, শ্রী মিশ্রানা মসিনা G20 লৈবাকশিংগী দিজাজতর রিস্ক রিদক্সনগা মরী লৈনবা ময়েক শেংবা অমসুং স্ত্রেতজিক ওইবা এজেন্দা অমা থম্লি হায়খি। মমাংগী থা মরিদা পাংথোক্তুনা লাক্লিবা ৱর্কিং গ্রুপ অসিগী খন্ন-নৈনবদগী থোকলকখিবা পুন্সিনবা, য়ানবা পুরকপা অমসুং শেমগৎমিন্নবগী ইথিলশিং অসি মথংগী নুমিৎ হুম্নি অমসুং মখা তারকপা মতমশিংদসু অদুমক লৈখিগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীনা খোঙথাং অসিগী মনুংদা লৌশিংগী পার্ত্নরশিংদগী লেপ্তনা ফংখিবা তেংবাং, মরু ওইনা, গ্রুপ অসিগী থবক থৌরমশিংদা UN সেক্রেতরী জেনেরেলগী অখন্নবা মীহুৎ, শুকুমারী মামি মিজুতোরীনা মশামক য়াওনা হোৎনখিববু থাগৎপা ফোংদোকখি। ৱর্কিং গ্রুপ অসিগী এজেন্দা শেম্বদা TROIKAগা তেংবাংমিন্নবা অসিদা নুংঙাইবসু ফোংদোকখি। ইন্দোনেসিয়া, জাপান অমসুং মেক্সিকো য়াওনা মমাংগী প্রসিদেন্সীশিংনা শেম্লম্বা ফম্বাক্তা য়ুম্ফম ওইদুনা ভারতনা এজেন্দা অসিবু খুমাং চাউশিলহনখিবা অসিদা মহাক্না মিৎয়েং চঙলদুনা ব্রাজিলনা মসিবু হেন্না খুমাং চাউশিলহনগনি হায়না মহাক্না থাজবা ফোংদোকখি। প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীনা ব্রাজিলগী সেক্রেতরী ৱোলনৈবু মীফম অসিদা তরাম্না ওকখি অমসুং তুংলমচত্তা খোঙদাবদা ভারতনা অঙম্বা মতেং পাংগনি হায়বগী থাজবসু পীখি।
ভারতকী প্রসিদেন্সীগী অকোনবা থা নিপানগী মনুংদা লৈবাক পুম্বনা মরী লৈনবা থবক থৌরমশিংনা থৱাই য়াওনা শরুক য়াখি অমসুং হৌজিক ফাওবদা লৈবাক শিনবা থুংবগী মফম 56তা পুন্না মীফম 77 পাংথোকখি হায়না প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীনা হায়খি। খন্ন-নৈনবশিংদা দেলিগেতশিংনা থৱাই য়াওনা শরুক য়াখিবগা লোয়ননা মখোয়না ভারতকী খুন্নাই, চৎনবী অমসুং মহৌশাগী ওইবা মখল-মখা কয়াসু উবা ফংখিবগী ৱাফম্বু মহাক্না মীয়ামদা ফোংদোকখি। “G20 এজেন্দাগী মরু ওইবা হীরম কয়াদা মশক থোক্না মায় পাকখি। থা অমা মখায়গী মনুংদা পাংথোক্কদৌরিবা সম্মিত মীফম অসিদি মশক থোকপা থৌরম অমা ওইগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজৈ। পুম্নমক অসিগী মহৈ পুরকপদা অদোম পুম্নমক্না য়াগদৌরিবা থৌদাং অসি য়াম্না চাউগনি”, প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীনা হায়খি।
UN সেক্রেতরী জেনেরেলগী অখন্নবা মীহুৎ, শুকুমারী মামি মিজুতোরী; ভারতকী G20 শের্পা, শ্রী অমিতাব কান্ত; G20গা লোয়ননা অতোপ্পা মীথুংলেন লৈবাক্কী মেম্বর; মালেমগী লুপশিংগী ওফিসিএল; ৱর্কিং গ্রুপ অসিগী লুচিংবা, শ্রী কমল কিশোর; নেস্নেল দিজাজতর মেনেজমেন্ত ওথোরিতী, নেস্নেল দিজাজতর মেনেজমেন্ত ইন্সতিত্যুত অমসুং গৃহ মন্ত্রালয়গী ওফিসিএলশিংসু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।