কোওপরেসন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি নই দিল্লীদা CRCS – সহারা রিফন্দ পোর্তেল https://mocrefund.crcs.gov.in/ লোঞ্চ তৌখ্রে
মসিগী পোর্তেল অসিনা কোওপরেতিব সোসাইতীজ ওফ সআরা গ্রুপ – সহারা ক্রেদিৎ কোওপরেতিব সোসাইতী লিমিতেদ, সআরায়ান য়ুনিভর্সেল মল্তিপর্পজ সোসাইতী লিমিতেদ, হমারা ইন্দিয়া ক্রেদিৎ কোওপরেতিব সোসাইতী লিমিতেদ অমসুং স্তার্স মল্তিপর্পজ সোসাইতী লিমিতেদকী জেনুইন দিপোজিতরশিংনা ক্লেমশিং সবমিসন তৌনবা শেমখিবনি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ইনভেস্তরশিংনা স্কেম্না মরম ওইদুনা পন্দুনা লৈরুরবা ৱানা তানজবা শেল ফংলগনি অমসুং মসি অচৌবা মাই পাকপা অমনি
ঙসিদগী মীওই করোর কয়াগী ৱানা তানজবা শেল হন্দোকপগী নুমিৎ অমা হৌরগনি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা তোঙানবা মন্ত্রালয় অমা শেমদুনা মসিগী মরমদা খোঙথাং অসি লৌখৎতুনা অপীকপা ইনভেস্তরশিংগী য়াইফনবা পোরম কয়া য়াৎনবা স্তেকহোল্দর খুদিংমক্কা খন্ন-নৈনখি
ত্রান্সপেরেন্ত ওইবা মওং অমদা ঙদিদগী ইনভেস্তরশিংগী লুপা করোর 5,000 গী রিফন্দ প্রোসেস হৌখ্রে
মসিগী থৌওং অসিদা অসিগুম্বা প্রোভিজন খুদিংমক পাইখৎকনি মরমদি জেনুইন ইনভেস্তর অমহেক্তদা মেনিপ্যুলেসন নত্রগা ইনজস্তিস মখল অমহেক্তা চত্থবা য়াবগী স্কোম অমত্তা লৈহন্দনবনি
মসিগী পোর্তেল অসি কোওপরেসন মন্ত্রালয়গী ৱেবসা
18 JUL 2023 4:20PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি নই দিল্লীদা CRCS – সহারা রিফন্দ পোর্তেল https://mocrefund.crcs.gov.in/ লোঞ্চ তৌখ্রে। মসিগী পোর্তেল অসিনা কোওপরেতিব সোসাইতীজ ওফ সআরা গ্রুপ – সহারা ক্রেদিৎ কোওপরেতিব সোসাইতী লিমিতেদ, সআরায়ান য়ুনিভর্সেল মল্তিপর্পজ সোসাইতী লিমিতেদ, হমারা ইন্দিয়া ক্রেদিৎ কোওপরেতিব সোসাইতী লিমিতেদ অমসুং স্তার্স মল্তিপর্পজ সোসাইতী লিমিতেদকী জেনুইন দিপোজিতরশিংনা ক্লেমশিং সবমিসন তৌনবা শেমখিবনি। থৌরম অসিদা কোওপরেসন মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বি.এল. ভর্মা, জস্তিস আর. সুভাশ রেদ্দী, সুপ্রীম কোর্তকী হান্নগী জজ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, শ্রী গ্যানেশ কুমারগা লোয়ননা সহারা গ্রুপকী কোওপরেতিব সোসাইতী মরী অসিগী ইনভেস্তরশিংসু শরুক য়াখি।
মহাক্কী ৱারোলদা শ্রী অমিত শাহনা হায় মসিগী প্রোগ্রাম অসি য়াম্না মরুওই মরমদি মসিগী কোওপরেতিব সোসাইতী 4 অসিদা ৱানা তানজবা শেল পন্দুনা লৈখ্রবা মীয়াম অদুগী অপাম্বা অদু কনামত্তনা থৌশাদনা লাকখি। মসিগুম্বা কেসশিং অসিদা মহৌশানা মল্তি-এজেন্সী সিজর থৌকই অদুবু এজেন্সী অমত্তনা ইনভেস্তরশিংগী খন্দে। মহাক্না মখা তারদুনা মসিনা মরম ওইদুনা কোওপরেতিব সোসাইতীশিংদা কনাগুম্বশিংনা চাউনা ইনসিক্যুর ওইবা অমসুং থাজবা লৈরক্তবা থোকহল্লি। শ্রী শাহনা হায় লৈবাক অসিগী মীওই করোর কয়ানা মখোয়গী কেপিতেল লৈতে অদুবু মখোয়না লৈবাক অসি চাউখৎ থৌরাংদা শরুক তম্বা পাম্মি অমসুং মরম অদুনা কোওপরেতিবকী ইহৌ নত্তনা পাম্বৈ অমত্তা লৈতে। মসিগী লম্বেল অসিদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কোওপরেসনগী তোঙানবা মন্ত্রালয় অমা শেম্নবা ৱারেপ অমা লৌখি। মহাক্না হায় কোওপরেতিব অসি অপীকপা কেপিতেলশিং পুনশিন্দুনা অচৌবা কেপিতেল অমা শাদুনা অচৌবা থবকশিং পাইকৎপা বাবা অমত্তা ঙাইরবা ইহৌনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায় স্কেমগী এলিগেসন কয়ামরুম লাকখ্রে অমসুং ইনভেস্ত তৌখিবা মীওইশিং অদুগী কেপিতেল অদু খুদম ওইনা ঐখোয়গী মাংদা উরিবা সহারাগুম্না পন্দুনা লৈরি। অদুগা কেস অসি সুপ্রীম কোর্ততা চহি কয়া চংনা থেংনৈ অদুগা এজেন্সী অসিনা মখোয়গী লনথুম অমসুং একাউন্তশিং সীল তোখি অমসুং মসিদগী কোওপরেতিব সোসাইতীশিংগী ক্রেদিবিলিতী অদুসু মাংখি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা তোঙানবা মন্ত্রালয় অমা শেমদুনা মসিগী মরমদা খোঙথাং অসি লৌখৎতুনা অপীকপা ইনভেস্তরশিংগী য়াইফনবা পোরম কয়া য়াৎনবা স্তেকহোল্দর খুদিংমক্কা খন্ন-নৈনখি। মীওই খুদিংমক্না মখোয়গী ক্লেম তৌবা য়াবা অমসুং অপীকপা ইনভেস্তরশিংগী খনবা সিস্তেম অমা শেমগৎনবা হোৎনখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। শ্রী শাহনা হায় এজেন্সী খুদিংমক্না পুনশিন্দুনা সুপ্রীম কোর্ত্তা পিতিসন অমা ফাইল তৌখি অমসুং সুপ্রীম কোর্তনা ত্রান্সপেরেন্ত ওইবা মওং অমদা পেমেন্ত তৌবা হৌনবা হান্নগী সুপ্রীম কোর্তকী জজকী চিয়রমেনশীপকী মখাদা কম্মিতী অমা শেম্নবা পুৱারী ওইরবা ৱারেপ অমা লৌখি। মহাক্না হায় ত্রাইএল বেসিস্তা ত্রন্সপেরেন্ত ওইবা মওং অমদা লুপা করোর 5,000 হন্দোকপগী থবক ঙসিদগী হৌরগনি। মহাক্না হায় লুপা করোর 5,000 হন্দোকপগী থবক লোইরবা মতুংদা লেমহৌরিবা ইনভেস্তরশিংগী শেনফম অদু হন্দোক্নবা সুপ্রীম কোর্ত্তা অতোপ্পা আপীল অমা অমুক তৌগনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায় মসিগী পোর্তেল অসিগী খুত্থাংদা লুপা 10,000 নত্রগা মসিগী হেন্না দিপোজিত তৌখিবা ইনভেস্তর করোর অমা হেনবদা লুপা 10,000 ফাওবগী অহানবা পেমেন্ত পীগনি। মসিগী পোর্তেল অসিদা এপ্লাই তৌনবা সোসাইতী মরীগী অপুনবা দেতা অদু ওনলাইন্দা ফংলে। মসিগী থৌওং অসিদা অসিগুম্বা প্রোভিজন খুদিংমক পাইখৎকনি মরমদি জেনুইন ইনভেস্তর অমহেক্তদা মেনিপ্যুলেসন নত্রগা ইনজস্তিস মখল অমহেক্তা চত্থবা য়াবগী স্কোম অমত্তা লৈহন্দনবনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায় ইনভেস্তমেন্ত অমফাওবা তৌখিদবা মীওইশিংনা মসিগী পোর্তেল অসিদগী করিগুম্বা মখল অমত্তগী রিফন্দ ফংবা ঙম্লোই অদুবু ইনভেস্ত তৌখিবা মীওইশিং অদুদি শোইদনা রিফন্দ ফংগনি। কোওপরেসনগী মন্ত্রী অসিনা কম্মন সর্ভিস সেন্তর (CSC)গী খুত্থাংদা এপ্লিকেসনশিং ফাইল তৌনবা শিল লাংগদবনি হায়না পাউতাক পীখি। মহাক্না CSCগী ফেসিলিতীগী খুত্থাংদা ইনভেস্তর খুদিংমক্না ওনলাইন্দা রেজিস্তর তৌনবা আপীল তৌখি। শ্রী শাহনা হায় মসিগী প্রোসেস অসিগা মরী লৈনবা মরুওইবা কন্দিসন অনি লৈ: অহানবদা, ইনভেস্তরগী আধার কার্দ অদু মখোয়গী মোবাইল নম্বরগা শোইদনা লিঙ্ক তৌগদবি অমসুং অনিশুবদা মখোয়গী আধার কার্দ অদু বেঙ্ক একাউন্তকা শোইদনা লিঙ্ক তৌগদবনি। শেনফম অসি মখোবগী বেঙ্ক একাউন্ততা নুমিৎ 45গী মনুংদা শোইদনা দিপোজিৎ তৌগনি হায়না মহাক্না ইনভেস্তরশিংদা থাজবা পীখি।
কোওপরেসনগী কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায় ঙসি অসি শিংথানীংঙাই ওইরবা নুমিৎ অমনি। মহাক্না হায় প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা অহানবা ওইনা ইনভেস্তরশিংনা স্কেম্না মরম ওইদুনা পন্দুনা লৈরুরবা ৱানা তানজবা শেল অদু ত্রান্সপরেন্ত ওইবা মওং অমদা ফংলগনি অমসুং মসি অচৌবা মাই পাকপা অমনি। মহাক্না মখা তারদুনা মীওই করোর কয়ানা স্কেম্না মরম ওইদুনা পন্দুনা লৈরুরবা ৱানা তানজবা শেল ফংলগনি। শ্রী শাহনা হায় লুপা 30,000 ফাওবা পন্দুনা লৈরিবা চাউরাক্না অপীকপা ইনভেস্তর করোর 1.78 হেনবনা মখোয় শেল ফংলগনি অমসুং মসি অচৌবা মাই পাকপা অমনি।
হোনরেবল সুপ্রীম কোর্তকী মার্চ 2023গী তাং 29দা থোকখিবা ওর্দর অমগী মতুং ইন্না “সহারা-SEBI রিফন্দ একাউন্ত”তগী সেন্ত্রেল রেজিস্তর ওফ কোওপরেতিব সোসাইতিজ (CRCS)দা লুপা করোর 5000 সহারা গ্রুপ ওফ কোওপরেতিব সোসাইতিজগী জিনুইন ওইবা দিপোজিতরশিংদা মখোয়গী লেজিতিমেত দ্যুশিং অদু পীথোক্নবা ত্রান্সফর তৌখ্রে। দিসভর্সমেন্তগী অপুনবা প্রোসেস অসি হোনরেবল সুপ্রীম কোর্তকী দিরেক্সনগী মতুং ইন্না লর্ন্দ এভোকেত শ্রী গৌরব অগ্রৱালগী মতেংগা লোয়ননা সুপ্রীম কোর্তকী হান্নগী জজ জস্তিস আর. সুভাশ রেদ্দীনা সুপর্ভাইস অমসুং মোনিতর তৌগনি।
ত্রান্সপরেন্ত ওই। প্রোসেস পুম্বা দিজিতেল ওই। জিনুইন দিপোজিতরশিংগী লেজিতিমেত ওইবা দিপোজিতশিং খক্তা রিফন্দ তৌনবা পোর্তেল অসিদা মথৌতাবা চেক অমসুং বেলেন্সশিং য়েংশিনগনি। মসিগী পোর্তেল অসি কোওপরেসন মন্ত্রালয়গী ৱেবসাইতকী খুত্থাংদা এক্সেস তৌবা য়াগনি। মসিগী সোসাইতী অসিগী জিনুইন দিপোজিতরশিংনা পোর্তেলদা ফংলিবা ওনলাইন এপ্লিকেসন ফোর্ম অসি মেনশিল্লবা মতুংদা অমসুং মথৌ তাবা দোক্যুমেন্তশিং অপলোদ তৌগদবনি। দিপোজিতরশিং অসি মখোয়গী আইদেন্তিতী মশক খংনবা আধার কার্দকী খুত্থাংদা ভেরিফাই তৌগনি। দিপোজিতরশিংগী ক্লেম ভেরিফিকেসন তৌরবা অমসুং দোক্যুমেন্তশিং অপলোদ তৌরবা মতুংদা ওনলাইন ক্লেম সবমিসনগী নুমিৎ 45গী মনুংদা শেনফম অদু দিপোজিতরগী আধারগা লিঙ্ক তৌবা বেঙ্ক একাউন্ততা হকথেংননা ত্রান্সফর তৌগনি। সোসাইতী অসিগী জিনুইন দিপোজিতরশিংনা মখোয়গী আধার অদু মোবাইল নম্বর অমসুং বেঙ্ক একাউন্তকা লোয়ননা লিঙ্ক তৌনবা অমসুং মথৌতাবা দোক্যুমেন্তশিং থম্নবা আপীল তৌরি।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah launches the CRCS - Sahara Refund Portal https://mocrefund.crcs.gov.in/ in New Delhi today
This portal has been developed for submission of claims by genuine depositors of Cooperative Societies of Sahara Group - Sahara Credit Cooperative Society Limited, Saharayan Universal Multipurpose Society Limited, Hamara India Credit Cooperative Society Limited and Stars Multipurpose Cooperative Society Limited
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, investors are going to get back their money stuck due to scam, which is a huge achievement
Today marks the beginning of returning of hard- earned money of crores of people
Prime Minister Shri Narendra Modi formed a separate Ministry of Cooperation, taking initiative in this matter discussions were held with all the stakeholders to make arrangements to take care of the small investors
Refund process of Rs. 5,000 crore to investors begins today in a transparent manner
All such provisions have been made in this process so that there is no scope for any kind of manipulation or injustice to any genuine investor
The portal can also be accessed through the website of Ministry of Cooperation
After verification of depositor's claims and uploading of documents, amount will be transferred directly to the depositor's Aadhaar linked bank account within 45 days of online claim submission
18 JUL 2023 4:20PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah launched the Central Registrar of Cooperative Societies (CRCS)-Sahara Refund Portal https://mocrefund.crcs.gov.in in New Delhi today. This portal has been developed for submission of claims by genuine depositors of Cooperative Societies of Sahara Group - Sahara Credit Cooperative Society Limited, Saharayan Universal Multipurpose Society Limited, Hamara India Credit Cooperative Society Limited and Stars Multipurpose Cooperative Society Limited. On this occasion, Union Minister of State for Ministry of Cooperation Shri B.L. Verma, Justice R. Subhash Reddy, Former Judge of Supreme Court and Secretary, Ministry of Cooperation, Shri Gyanesh Kumar along with the depositors of the four cooperative societies of Sahara Group were also present.
In his address Shri Amit Shah said that this programme is important because the concerns of people whose hard earned money is stuck in these 4 co-operative societies were not paid attention. In such cases, generally multi-agency seizure often happens but no agency thinks about the investor. He added that this leads to feeling of great insecurity and mistrust towards cooperative societies. Shri Shah said that crores of people of the country do not have capital but they want to contribute in the development of the country and there is no other way than cooperative movement. In this direction, Prime Minister Shri Narendra Modi took a decision to form a separate Ministry of Cooperation. He said that co-operative is the only movement in which big works can be done by combining small capital to create big capital.
Shri Amit Shah said that many times allegations of scams are made and those who invest, their capital gets stuck like Sahara whose example is in front of everyone. He said that the case went on in the Supreme Court for many years, the agencies sealed their properties and accounts, and with this, the credibility of the cooperative societies also get lost. Shri Shah said that the Prime Minister Shri Narendra Modi formed a separate Ministry of Cooperation and taking initiative in this matter discussions were held with all the stakeholders. He said that it was considered whether a system can be made in which everyone rises above their claims and thinks about small investors. Shri Shah said that all the agencies together filed a petition in the Supreme Court and the Supreme Court gave a historic decision to form a committee under the chairmanship of a former Supreme Court judge to start the payment process in a transparent manner. He said that the process of returning the amount of Rs. 5,000 crore to the investors is starting today in a transparent manner on a trial basis. He said that after the completion of Rs. 5,000 crore payment, another appeal will be made in the Supreme Court to return the amount to the remaining investors.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that through this portal, first payment up to Rs.10,000 will be made to one crore investors who had deposited Rs. 10,000 or more. He said that complete data of all the four societies is available online for applying on this portal. He said that all necessary provisions have been made in this process so that there is no scope for any kind of manipulation or injustice to any genuine investor.
Shri Amit Shah said that people who have not made any investments cannot receive any refund in any way from this portal, but those who have invested will receive the refunds for sure. Minister of Cooperation instructed that arrangements should be made to file applications through Common Service Center (CSC). He requested all the investors to register online through the facility of CSC. Shri Shah said that there are two main conditions related to the process: first, the investor's Aadhaar card must be linked to their mobile number, and second, the Aadhaar card must be linked to their bank account. He assured the investors, that the money will be deposited into their bank accounts within 45 days.
Union Minister of Cooperation said that a significant beginning has been made today. He said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, for the first time the investors are receiving their money which was stuck due to scam, in a transparent manner, and it is a very big achievement. He added that now, crores of people are going to receive their hard-earned money, which was stuck due to scams. Shri Shah said that approximately 1.78 crore small investors, whose money up to Rs. 30,000 stuck, will get their money back and it is a great achievement.
Hon’ble Supreme Court vide its order dated 29th March 2023 directed that Rs. 5000 Crores be transferred out of the “Sahara-SEBI Refund Account”, to the Central Registrar of Cooperative Societies (CRCS) for disbursement against the legitimate dues of the genuine depositors of the Sahara Group of Cooperative Societies. The whole process of disbursement is being supervised and monitored by Justice R. Subhash Reddy, Former Judge of Hon’ble Supreme Court with the assistance of Shri Gaurav Agrawal, learned Advocate, Amicus Curiae as per directions of Hon’ble Supreme Court. Four senior Officers on Special Duty (OSDs) have been appointed for each of the above Societies for assisting in the refund process.
The online Portal developed for submission of claims is user friendly, efficient and transparent. The entire process is digital. Necessary checks and balances have been incorporated in the Portal to ensure that only the legitimate deposits of the genuine depositors are refunded. The portal can also be accessed through Ministry of Cooperation website. The genuine depositors of these Societies have to submit their claims by filling online application form available on the portal and upload requisite documents. The depositors will be verified through Aadhaar card to ensure their identity. After the verification of their claims and uploaded documents by the appointed Societies, Auditors, and OSDs, the payment to the genuine depositors will be credited in their Bank account within 45 days after filing their online claims, subject to fund availability and they will be intimated the status through SMS/Portal. The genuine depositors of the Societies are requested to ensure that they have Aadhar linked mobile number and Bank Account along with requisite documents as proof of their claim and deposits