Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah launches the CRCS - Sahara Refund Portal https://mocrefund.crcs.gov.in/ in New Delhi today
This portal has been developed for submission of claims by genuine depositors of Cooperative Societies of Sahara Group - Sahara Credit Cooperative Society Limited, Saharayan Universal Multipurpose Society Limited, Hamara India Credit Cooperative Society Limited and Stars Multipurpose Cooperative Society Limited
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, investors are going to get back their money stuck due to scam, which is a huge achievement
Today marks the beginning of returning of hard- earned money of crores of people
Prime Minister Shri Narendra Modi formed a separate Ministry of Cooperation, taking initiative in this matter discussions were held with all the stakeholders to make arrangements to take care of the small investors
Refund process of Rs. 5,000 crore to investors begins today in a transparent manner
All such provisions have been made in this process so that there is no scope for any kind of manipulation or injustice to any genuine investor
The portal can also be accessed through the website of Ministry of Cooperation
After verification of depositor's claims and uploading of documents, amount will be transferred directly to the depositor's Aadhaar linked bank account within 45 days of online claim submission
18 JUL 2023 4:20PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah launched the Central Registrar of Cooperative Societies (CRCS)-Sahara Refund Portal https://mocrefund.crcs.gov.in in New Delhi today. This portal has been developed for submission of claims by genuine depositors of Cooperative Societies of Sahara Group - Sahara Credit Cooperative Society Limited, Saharayan Universal Multipurpose Society Limited, Hamara India Credit Cooperative Society Limited and Stars Multipurpose Cooperative Society Limited. On this occasion, Union Minister of State for Ministry of Cooperation Shri B.L. Verma, Justice R. Subhash Reddy, Former Judge of Supreme Court and Secretary, Ministry of Cooperation, Shri Gyanesh Kumar along with the depositors of the four cooperative societies of Sahara Group were also present.
In his address Shri Amit Shah said that this programme is important because the concerns of people whose hard earned money is stuck in these 4 co-operative societies were not paid attention. In such cases, generally multi-agency seizure often happens but no agency thinks about the investor. He added that this leads to feeling of great insecurity and mistrust towards cooperative societies. Shri Shah said that crores of people of the country do not have capital but they want to contribute in the development of the country and there is no other way than cooperative movement. In this direction, Prime Minister Shri Narendra Modi took a decision to form a separate Ministry of Cooperation. He said that co-operative is the only movement in which big works can be done by combining small capital to create big capital.
Shri Amit Shah said that many times allegations of scams are made and those who invest, their capital gets stuck like Sahara whose example is in front of everyone. He said that the case went on in the Supreme Court for many years, the agencies sealed their properties and accounts, and with this, the credibility of the cooperative societies also get lost. Shri Shah said that the Prime Minister Shri Narendra Modi formed a separate Ministry of Cooperation and taking initiative in this matter discussions were held with all the stakeholders. He said that it was considered whether a system can be made in which everyone rises above their claims and thinks about small investors. Shri Shah said that all the agencies together filed a petition in the Supreme Court and the Supreme Court gave a historic decision to form a committee under the chairmanship of a former Supreme Court judge to start the payment process in a transparent manner. He said that the process of returning the amount of Rs. 5,000 crore to the investors is starting today in a transparent manner on a trial basis. He said that after the completion of Rs. 5,000 crore payment, another appeal will be made in the Supreme Court to return the amount to the remaining investors.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that through this portal, first payment up to Rs.10,000 will be made to one crore investors who had deposited Rs. 10,000 or more. He said that complete data of all the four societies is available online for applying on this portal. He said that all necessary provisions have been made in this process so that there is no scope for any kind of manipulation or injustice to any genuine investor.
Shri Amit Shah said that people who have not made any investments cannot receive any refund in any way from this portal, but those who have invested will receive the refunds for sure. Minister of Cooperation instructed that arrangements should be made to file applications through Common Service Center (CSC). He requested all the investors to register online through the facility of CSC. Shri Shah said that there are two main conditions related to the process: first, the investor's Aadhaar card must be linked to their mobile number, and second, the Aadhaar card must be linked to their bank account. He assured the investors, that the money will be deposited into their bank accounts within 45 days.
Union Minister of Cooperation said that a significant beginning has been made today. He said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, for the first time the investors are receiving their money which was stuck due to scam, in a transparent manner, and it is a very big achievement. He added that now, crores of people are going to receive their hard-earned money, which was stuck due to scams. Shri Shah said that approximately 1.78 crore small investors, whose money up to Rs. 30,000 stuck, will get their money back and it is a great achievement.
Hon’ble Supreme Court vide its order dated 29th March 2023 directed that Rs. 5000 Crores be transferred out of the “Sahara-SEBI Refund Account”, to the Central Registrar of Cooperative Societies (CRCS) for disbursement against the legitimate dues of the genuine depositors of the Sahara Group of Cooperative Societies. The whole process of disbursement is being supervised and monitored by Justice R. Subhash Reddy, Former Judge of Hon’ble Supreme Court with the assistance of Shri Gaurav Agrawal, learned Advocate, Amicus Curiae as per directions of Hon’ble Supreme Court. Four senior Officers on Special Duty (OSDs) have been appointed for each of the above Societies for assisting in the refund process.
The online Portal developed for submission of claims is user friendly, efficient and transparent. The entire process is digital. Necessary checks and balances have been incorporated in the Portal to ensure that only the legitimate deposits of the genuine depositors are refunded. The portal can also be accessed through Ministry of Cooperation website. The genuine depositors of these Societies have to submit their claims by filling online application form available on the portal and upload requisite documents. The depositors will be verified through Aadhaar card to ensure their identity. After the verification of their claims and uploaded documents by the appointed Societies, Auditors, and OSDs, the payment to the genuine depositors will be credited in their Bank account within 45 days after filing their online claims, subject to fund availability and they will be intimated the status through SMS/Portal. The genuine depositors of the Societies are requested to ensure that they have Aadhar linked mobile number and Bank Account along with requisite documents as proof of their claim and deposits

ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ସିଆରସିଏସ୍ - ସାହାରା ରିଫଣ୍ଡ ପୋର୍ଟାଲ https://mocrefund.crcs.gov.in/ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା
ସାହାରା ଗ୍ରୁପ୍ ର ସମବାୟ ସମିତି- ସାହାରା କ୍ରେଡିଟ୍ କୋପରେଟିଭ୍ ସୋସାଇଟି ଲିମିଟେଡ୍, ସାହାରାୟାନ୍ ୟୁନିଭର୍ସାଲ୍ ମଲ୍ଟିପର୍ପୋସ୍ ସୋସାଇଟି ଲିମିଟେଡ୍, ହମାରା ଇଣ୍ଡିଆ କ୍ରେଡିଟ୍ କୋପରେଟିଭ୍ ସୋସାଇଟି ଲିମିଟେଡ୍ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ସ ବହୁମୁଖୀ ସମବାୟ ସମିତି ଲିମିଟେଡ୍ ର ପ୍ରକୃତ ଜମାକାରୀଙ୍କ ଦାବି ଦାଖଲ ପାଇଁ ଏହି ପୋର୍ଟାଲ୍ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ନିବେଶକମାନେ ଘୋଟାଲା ଯୋଗୁଁ ଅଟକି ରହିଥିବା ସେମାନଙ୍କ ଟଙ୍କା ଫେରିପାଇବେ, ଯାହା ଏକ ବଡ଼ ଉପଲବ୍ଧି
କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ଟଙ୍କା ଫେରାଇବାର ଆଜି ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏକ ଅଲଗା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇ କ୍ଷୁଦ୍ର ନିବେଶକଙ୍କ ଯତ୍ନ ନେବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା
ନିବେଶକଙ୍କୁ ୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଫେରସ୍ତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆଜିଠାରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଢଙ୍ଗରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି
କୌଣସି ପ୍ରକୃତ ନିବେଶକଙ୍କ ପ୍ରତି ଯେପରି କୌଣସି ପ୍ରକାର ହେରଫେର କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାୟର ସୁଯୋଗ ନରହିବ ସେଥିପାଇଁ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି
ଏହି ପୋର୍ଟାଲକୁ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୱେବସାଇଟ୍ ଜରିଆରେ ମଧ୍ୟ ଆକସେସ୍ କରାଯାଇପାରିବ
ଜମାକାରୀଙ୍କ ଦାବି ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ କାଗଜପତ୍ର ଅପଲୋଡ୍ କରିବା ପରେ ଅନଲାଇନ ଦାବି ଦାଖଲର ୪୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଜମାକାରୀଙ୍କ ଆଧାର ଲିଙ୍କ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ଟଙ୍କା ଟ୍ରାନ୍ସଫର ହେବ
18 JUL 2023 4:20PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସମବାୟ ସମିତି ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର (ସିଆରସିଏସ୍)-ସାହାରା ରିଫଣ୍ଡ ପୋର୍ଟାଲ https://mocrefund.crcs.gov.inଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ସାହାରା ଗ୍ରୁପ୍ ର ସମବାୟ ସମିତି- ସାହାରା କ୍ରେଡିଟ୍ କୋପରେଟିଭ୍ ସୋସାଇଟି ଲିମିଟେଡ୍, ସାହାରାୟାନ୍ ୟୁନିଭର୍ସାଲ୍ ମଲ୍ଟିପର୍ପୋଜ୍ ସୋସାଇଟି ଲିମିଟେଡ୍, ହମାରା ଇଣ୍ଡିଆ କ୍ରେଡିଟ୍ କୋପରେଟିଭ୍ ସୋସାଇଟି ଲିମିଟେଡ୍ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ସ ବହୁମୁଖୀ ସମବାୟ ସମିତି ଲିମିଟେଡ୍ ର ପ୍ରକୃତ ଜମାକାରୀଙ୍କ ଦାବି ଦାଖଲ ପାଇଁ ଏହି ପୋର୍ଟାଲ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବିଏଲ ବର୍ମା, ଜଷ୍ଟିସ ଆର ସୁଭାଷ ରେଡ୍ଡୀ, ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟର ପୂର୍ବତନ ବିଚାରପତି ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଜ୍ଞାନେଶ କୁମାରଙ୍କ ସମେତ ସାହାରା ଗ୍ରୁପର ୪ଟି ସମବାୟ ସମିତିର ଜମାକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାରଣ ଏହି ୪ଟି ସମବାୟ ସମିତିରେ ଯେଉଁମାନଙ୍କ କଠିନ ରୋଜଗାର ଅର୍ଥ ଅଟକି ରହିଛି ସେମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉନାହିଁ । ଏଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାଧାରଣତଃ ମଲ୍ଟି ଏଜେନ୍ସି ଜବତ ହୁଏ କିନ୍ତୁ କୌଣସି ଏଜେନ୍ସି ନିବେଶକଙ୍କ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି ନାହିଁ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ସମବାୟ ସମିତି ପ୍ରତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଅସୁରକ୍ଷିତତା ଓ ଅବିଶ୍ୱାସ ଅନୁଭବ ହେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପୁଞ୍ଜି ନାହିଁ କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଦେଶର ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଏବଂ ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଉପାୟ ନାହିଁ । ଏହି ଦିଗରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏକ ଅଲଗା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି । ସମବାୟ ହେଉଛି ଏକମାତ୍ର ଆନ୍ଦୋଳନ ଯେଉଁଥିରେ ଛୋଟ ପୁଞ୍ଜିକୁ ମିଶାଇ ବଡ଼ ପୁଞ୍ଜି ସୃଷ୍ଟି କରି ବଡ଼ କାମ କରାଯାଇପାରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନେକ ସମୟରେ ଦୁର୍ନୀତି ର ଅଭିଯୋଗ ଆସିଥାଏ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ନିବେଶ କରନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପୁଞ୍ଜି ସାହାରା ଭଳି ଅଟକି ଯାଏ ଯାହାର ଉଦାହରଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ଥାଏ । ଦୀର୍ଘ ବର୍ଷ ଧରି ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟରେ ଏହି ମାମଲା ଚାଲିଥିବା ବେଳେ ଏଜେନ୍ସିମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପତ୍ତି ଓ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଲ୍ କରିବା ସହ ସମବାୟ ସମିତିର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ମଧ୍ୟ ହଜିଯାଉଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏକ ଅଲଗା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏପରି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇପାରିବ କି ନାହିଁ ଯେଉଁଥିରେ ସମସ୍ତେ ନିଜ ଦାବିଠାରୁ ଉପରକୁ ଉଠି କ୍ଷୁଦ୍ର ନିବେଶକଙ୍କ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବେ। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସି ମିଳିତ ଭାବେ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟରେ ଏକ ପିଟିସନ ଦାଖଲ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ ଏକ ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଢଙ୍ଗରେ ଦେୟ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟର ଜଣେ ପୂର୍ବତନ ବିଚାରପତିଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଏକ କମିଟି ଗଠନ କରାଯିବ। ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ୫୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଫେରସ୍ତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆଜି ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ଭାବେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଢଙ୍ଗରେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି। ୫୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପୈଠ ସରିବା ପରେ ଅବଶିଷ୍ଟ ନିବେଶକଙ୍କୁ ଟଙ୍କା ଫେରସ୍ତ କରିବାକୁ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟରେ ଆଉ ଏକ ଆବେଦନ କରାଯିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପୋର୍ଟାଲ ଜରିଆରେ ୧୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ଜମା କରିଥିବା ଏକ କୋଟି ନିବେଶକଙ୍କୁ ପ୍ରଥମେ ୧୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ଏହି ପୋର୍ଟାଲରେ ଆବେଦନ କରିବା ପାଇଁ ଚାରିଟି ସୋସାଇଟିର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ତଥ୍ୟ ଅନଲାଇନରେ ଉପଲବ୍ଧ ଥିବା ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ଯାହାଦ୍ୱାରା କୌଣସି ପ୍ରକୃତ ନିବେଶକଙ୍କ ପ୍ରତି କୌଣସି ପ୍ରକାରର ହସ୍ତକ୍ଷେପ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାୟର ସୁଯୋଗ ନରହିବ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁମାନେ କୌଣସି ନିବେଶ କରିନାହାଁନ୍ତି ସେମାନେ ଏହି ପୋର୍ଟାଲରୁ କୌଣସି ପ୍ରକାରେ ରିଫଣ୍ଡ ପାଇପାରିବେ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନେ ନିବେଶ କରିଛନ୍ତି ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ରିଫଣ୍ଡ ପାଇବେ । କମନ୍ ସର୍ଭିସ୍ ସେଣ୍ଟର (ସିଏସ୍ ସି) ଜରିଆରେ ଆବେଦନ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ସିଏସସି ର ସୁବିଧା ମାଧ୍ୟମରେ ଅନଲାଇନରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବାକୁ ସେ ସମସ୍ତ ନିବେଶକଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ସହ ଜଡିତ ଦୁଇଟି ମୁଖ୍ୟ ସର୍ତ୍ତ ରହିଛି: ପ୍ରଥମତଃ ନିବେଶକଙ୍କ ଆଧାର କାର୍ଡକୁ ତାଙ୍କ ମୋବାଇଲ ନମ୍ବର ସହ ଲିଙ୍କ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ଦ୍ବିତୀୟରେ ଆଧାର କାର୍ଡକୁ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ସହ ଲିଙ୍କ୍ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ୪୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଟଙ୍କା ଜମା କରାଯିବ ବୋଲି ସେ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନିବେଶକମାନେ ଦୁର୍ନୀତି କାରଣରୁ ଅଟକି ରହିଥିବା ସେମାନଙ୍କ ଟଙ୍କାକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଢଙ୍ଗରେ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଏକ ବହୁତ ବଡ ଉପଲବ୍ଧି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏବେ କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ସେମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ଅର୍ଥ ପାଇବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ଯାହା ଦୁର୍ନୀତି ଯୋଗୁଁ ଅଟକି ରହିଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରାୟ ୧.୭୮ କୋଟି କ୍ଷୁଦ୍ର ନିବେଶକ, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ୩୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଟକି ରହିଛି, ସେମାନଙ୍କ ଟଙ୍କା ଫେରସ୍ତ ପାଇବେ ଏବଂ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଉପଲବ୍ଧି ।
ସାହାରା ଗ୍ରୁପ୍ ଅଫ୍ କୋଅପରେଟିଭ୍ ସୋସାଇଟିର ପ୍ରକୃତ ଜମାକାରୀଙ୍କ ବୈଧ ବକେୟା ରାଶିପ୍ରଦାନ ପାଇଁ 'ସାହାରା-ସେବି ରିଫଣ୍ଡ ଆକାଉଣ୍ଟ୍'ରୁ ୫୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସମବାୟ ସମିତି ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର (ସିଆରସିଏସ୍)କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବାକୁ ମାନ୍ୟବର ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟ ୨୯ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ରେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ। ମାନ୍ୟବର ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ କ୍ରମେ ଆମିକସ୍ କ୍ୟୁରିର ଆଇନଜୀବୀ ଗୌରବ ଅଗ୍ରୱାଲଙ୍କ ସହାୟତାରେ ମାନ୍ୟବର ସୁପ୍ରିମ୍ କୋର୍ଟର ପୂର୍ବତନ ବିଚାରପତି ଜଷ୍ଟିସ୍ ଆର୍ ସୁଭାଷ ରେଡ୍ଡୀ ଏହି ବଣ୍ଟନ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ତଦାରଖ ଓ ତଦାରଖ କରୁଛନ୍ତି। ଟଙ୍କା ଫେରସ୍ତ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସହଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଉପରୋକ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୋସାଇଟି ପାଇଁ ୪ ଜଣ ବରିଷ୍ଠ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ ଅଧିକାରୀ (ଓଏସ୍ଡି) ନିଯୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଦାବି ଦାଖଲ ପାଇଁ ବିକଶିତ ହୋଇଥିବା ଅନଲାଇନ ପୋର୍ଟାଲ ଉପଭୋକ୍ତା ଅନୁକୂଳ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଅଟେ । ଏହାର ପୂରା ପ୍ରକ୍ରିୟା ଡିଜିଟାଲ । କେବଳ ପ୍ରକୃତ ଜମାକାରୀଙ୍କ ବୈଧ ଜମା ଟଙ୍କା ଫେରସ୍ତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପୋର୍ଟାଲରେ ଆବଶ୍ୟକ ଚେକ୍ ଆଣ୍ଡ ବାଲାନ୍ସ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପୋର୍ଟାଲକୁ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟୱେବସାଇଟ୍ ଜରିଆରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ । ଏହି ସୋସାଇଟିଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରକୃତ ଜମାକାରୀମାନେ ପୋର୍ଟାଲରେ ଉପଲବ୍ଧ ଅନଲାଇନ୍ ଆବେଦନ ଫର୍ମ ପୂରଣ କରି ଆବଶ୍ୟକ କାଗଜପତ୍ର ଅପଲୋଡ୍ କରି ସେମାନଙ୍କ ଦାବି ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଜମାକାରୀଙ୍କ ପରିଚୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଧାର କାର୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ ଯାଞ୍ଚ କରାଯିବ। ନିଯୁକ୍ତ ସୋସାଇଟି, ଅଡିଟର ଏବଂ ଓଏସଡିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ଦାବି ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ଅପଲୋଡ୍ କରାଯାଇଥିବା ଦସ୍ତାବିଜ ପରେ, ପ୍ରକୃତ ଜମାକାରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅନଲାଇନ୍ ଦାବି ଦାଖଲ କରିବାର ୪୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଦେୟ ଜମା କରାଯିବ, ପାଣ୍ଠି ଉପଲବ୍ଧତା ଅଧୀନରେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଏସଏମଏସ / ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଯିବ । ସୋସାଇଟିର ପ୍ରକୃତ ଜମାକାରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଦାବି ଏବଂ ଜମାର ପ୍ରମାଣ ଭାବରେ ଆବଶ୍ୟକ କାଗଜପତ୍ର ସହିତ ଆଧାର ଲିଙ୍କ୍ ମୋବାଇଲ୍ ନମ୍ବର ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି ।