প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না পোর্ত ব্লেয়রদা ভীর সাৱর্কর ইন্তরনেস্নেল এয়রপোর্তকী অনৌবা ইন্তিগ্রেতেদ তর্মিনেল বিল্দিং শঙ্গাখ্রে
“পোর্ত ব্লেয়রগী অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং অসিনা চৎথোক চৎশিন, ললোল ইতিক তৌবদা নুঙাইহল্লগনি অমসুং কন্নেক্তিবিতী ফগৎহল্লগনি”
“ভারত্তা চাউখৎ থৌরাংগী স্কোপ অসি মতম শাংনা অচৌবা শহর খক্তগী ওইরম্মি”
“ভারত্তা পুম্নমক্কী ওইবা চাউখৎ থৌরাংগী অনৌবা মোদেল অমা লাক্লে। হায়রিবা মোদেল অসিদি ‘সবকা সাথ সবকা বিকাস”নি
“অন্দামান অসি খুৎকা খুৎকা খুৎশম্নদুনা চৎমিন্নরিবা চাউখৎ থৌরাং অমসুং হেরিতেজকী মতিক চারবা খুদম অমনি”
“অন্দামান অমসুং নিকোবারগী চাউখৎ থৌরাং অসিনা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা ইথিল পীবগী হৌরকফম অমা ওইরগনি”
“চাউখৎ থৌরাং অসি সোলুসন খুদিংমক্কা লোয়ননা লাক্লি”
“ঙসিদি মালেম অসিদা কাহেন্না চাউখৎপগী লম্বেলদা খুমাং চাউশিনখ্রবা ইথৎশিং অমসুং সমুদ্র মপানগী লৈবাকশিংগী খুদম কয়ামরুম লৈরে”
18 JUL 2023 12:03PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা ঙসি পোর্ত ব্লেয়রদা ভীর সাৱর্কর ইন্তরনেস্নেল এয়র্পোর্তকী অনৌবা ইন্তিগ্রেতেদ তর্মিনেল বিল্দিং শঙ্গাখ্রে। লুপা করোর 710 মুক চংনা শাখিবা অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং অসিনা চহিগী ওইনা পেসেঞ্জর লাখ 50 মুক হেন্দল তৌবা ঙমগনি।
তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় ঙসি প্রোগ্রাম অসি পোর্ত ব্লেয়রদা পাংথোক্লবসু লৈবাক পুম্বনা ভীর সাৱর্কর ইন্তরনেস্নেল এয়র্পোর্তকী পেসেঞ্জর হেন্দলিং কেপাসিতী হেনগৎহনবগী দিমান্দ অদু মপুং ফাহল্লে হায়না পুক্নিং চংনা মীৎয়েং চংলি। প্রধান মন্ত্রীনা নাগরিকশিংনা অপেনবা ফোঙদোকপা অমসুং হরাধ তয়াম্বগী মাইথোংশিং অদু উবদা মহাকসু থৌরম অদুদা হকথেংননা শরুক য়ানীংবগী অপাম্বা ফোঙদোকখি। “অন্দামান্দা চৎনীংবা মীওইশিং অদুনা অচৌবা কেপাসিতীগী এয়রপোর্ত অমসু দিমান্দ তৌরি” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মখাতানা পোর্ত ব্লেয়রদা এয়রপোর্তকী খুদোংচাবশিং চাউথোক্নবা অপাম্বশিংগী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, হৌজিক লৈরিবা তর্মিনেল অসিনা হৌজিক ফাওবদা লমকোইবা 4000 হেন্দল তৌবা ঙম্মি অমসুং অনৌবা তর্মিনেল অসিনা মসিগী মশিং অসি 11,000দা হেনগৎখ্রে অমসুং এয়রপোর্ত অসিদা হৌজিক্তি মতম অমহেক্তদা প্লেন ১০ খাম্বা য়ারে। অহেনবা প্লেন অমসুং লমকোইবশিংনা মফম অসিদা অহেনবা থবকশিং পীরগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। পোর্ত ব্লেয়র অনৌবা তর্মিনেল বিল্দিং অসিনা চৎথোক চৎশিন্দা অপনবা লৈতবা, করবার তৌবদা অপনবা লৈতবা অমসুং কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহল্লগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
“ভারত্তা চাউখৎ থৌরাংগী স্কোপ অসি মতম শাংনা অচৌবা শহরশিং খক্তদা লৈরম্মি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়রদুনা ভারতকী অদিবাসি অমসুং ইথৎকী মফমশিংদা মতম শাংনা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পাইখৎতনা লাকখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। হৌখিবা চহি 9 অসিদা হৌখিবা সরকারশিংনা তৌরম্বা অশোইবশিং অদু পুকচেল শেংনা শেমদোকপদা নত্তনা অনৌবা সিস্তেম অমা পুরক্লে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। “ ভারত্তা পুক্নমক্কী ওইবা চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা মোদেল অমা লাকখ্রে। মসিগী মোদেল অদুদি ‘সবকা সাথ সবকা বিকাস’নি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মসিগী চাউখৎ থৌরাংগী মোদেল অসি য়াম্না কম্প্রিহেন্সিব ওই অমসুং মফম খুদিংমক্কী অমসুং সমাজগী সেক্সন খুদিংমক্কী অমসুং পুন্সিগী তাঙ্কক খুদিংমক হায়বদি এজুকেসন, হেকশেল অমসুং কন্নেক্তিবিতিগী চাউখৎ থৌরাং য়াওরি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
হৌখিবা চহি 9 অসিদা অন্দামান্দা অনৌবা চাউখৎ থৌরাংগী পুৱারী অমা শেমখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মমাংগী সরকারগী চহি 9দা অন্দামান অমসুং নিকোবারনা লুপা করোর 23,000গী বজেদ অমা ফংখি অদুবু হৌখিবা চহি মাপন অসিদা লৈরিবা সরকার অসিনা লুপা করোর 48,000গী বজেদ অমা অন্দামান অমসুং নিকোবারদা থাদখ্রে। মসিগা মান্ননা, হৌখিবা সরকারনা হৌখিবা চহি 9অসিদা য়ুমথোং 28,000দা তোশিং ঈশিং পীখি অদুগা মসিগী মশিং অসি হৌখিবা চহি 9 অসিদা 50,000 শুখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা ঙসি অন্দামান অমসুং নিকোবারদা লৈবা মীওই খুদিংমক্কী বেঙ্ক একাউন্ত অমা লৈরে অমসুং ৱান নেসন অমসুং ৱান রেসন কার্দকী খুদোংচাবা ফংলে হায়না ফোঙদোকখি। হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিনা পোর্ত ব্লেয়রদা লৈরিবা মেদিকেল কোলেজ অসি লিংখৎখিবনি অদুবু মমাংগী সরকারগী মতমদা য়ুনিয়ন তেরিতোরী অসিদা মেদিকেল কোলেজ অমত্তা লৈরমদে। মমাংদা ইন্তরনেত অসি সেতেলাইত্তা মপুং ওইনা তাংদুনা লৈরম্মি অদুবু হৌজিক্তি লৈরিবা সরকার অসিনা কিলোমীতর লিশিং কয়া সমুদ্র মনুংদা ওপ্তিকেল ফাইবর তিংবা হৌখ্রে।
মসিগী ফেসিলিতীশিং পাকথোক চাউথোরকপা অসিনামফম অসিগী তুরিজমদা শাহৌ অমা পীরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মোবাইল কন্নেক্তিবিতী, হকশেলগী ইনফ্রস্ত্রকচর, এয়রপোর্তকী খুদোংচাবশিং অমসুং লম্বী থোংনা লমকোইবশিং লাকহননীংই। মসিনা মরম ওইদুনা 2014 গা চাংদম্নবদা মফম অসিদা লমকোইবশিং লাকপগী মশিং অসি শরুক অনি হেনগৎখ্রে হায়না শ্রী
“অন্দামান অসিখুৎকা খুৎকা খুৎশম্নদুনা চৎমিন্নরিবা চাউখৎ থৌরাং অমসুং হেরিতেজগী মহা-মন্ত্রগী হৌজিক মীৎনা উরিবা অমসুং চৎনরিবা খুদম অমনি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। অন্দামান্দা মচু অহুমগী ফিরাল অসি লাল কিলাদা চিংখৎত্রিঙৈ চহি কবাগী মমাংদা চিংখৎখি অদুবু কনাগুম্বা অমনা ইথৎ অসিদা মীনাই নাইথাংগী খুদম খক্তা ফংবা ঙমগনি। নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসনা মচু অহুমগী ফিরাল ইংখৎখিবা চপ মান্নবা মফম অসিদা মহাক্না জাতিগী ফিরাল চিংখৎপগী খুদোংচাবা অমা ফংজবদা মহাক্না নুঙাইবা ফোঙদোকখি। রোস ইথৎপু নেতাজি সুভাস ইথৎ, হেভলোক ইথৎপু স্বারাজ ইথৎ হায়না অমসুং নিল ইথৎপু শহীদ ইথৎ হায়না মমিং ওনখিবা অসি হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিননি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। পরম ভীর চক্র এৱাদীশিংগী মমিংদা ইথৎ 21গী মমিং ওনখিবা অদুগী মতাংদসু ফোঙদোকখি। “অন্দামান অমসুং নিকোবার ইথৎতা চাউখৎ থৌরাং পুরকপা অসিনা লৈবাক অসিগী নআরোলশিংদা ইথিল অমা পীরগনি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
ভারতমচাশিংগী তৌবা ঙম্বদা চিংনবা লৈতবনা ভারত নীংখা তম্বগী চহি 75 শুবা অসিদা অনৌবা পনখৈ অমা ফংবা ঙম্লগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। অদুম ওইনমক করপ্সন অমসুং মপা মপু হাক্তক্কী রাজনিতীনা মীচম প্রজাগী মপাঙ্গল মতম পুম্বদা শোন্থহল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা রাজনিতী দল খরগী খুদোংচাবা খক্তা পাম্বগী মতাংদসু ফোঙদোকখি। মহাক্না কাস্ততা অমসুং করপ্সন্দা য়ুম্ফম ওইবা রাজনিতীগী মতাংদা পামদবা ফোঙদোকখি। মহাক্না করপ্সনগী মমরুমদা খুদোংচাবা লৌরিবা মীওইশিং অদুগী মায়োক্তা পামদবা ফোঙদোকখি অমসুং মীওই খরদি মরালগী মতুং ইন্না দন্দি ফংলবসু বেলদা লৈরি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না কন্সতিত্যুসনবু হোসতেজ ওইনা পাইশিন্দুনা থম্বগী ৱাখল্লোন অদুবু য়ানিংদবা ফোঙদোকখি। মসিগুম্বা ফোর্সশিং অসিনা মখোয়গী ইমুং মনুং কান্ননবা মীৎয়েং থম্মি অমসুং মীচম মীয়ামগী কান্ননবা কৈদৌনুংদা খন্দে। শ্রী মোদীনা ঙাকশেল অমসুং স্তার্তঅপকী লমশিংদা ভারতকী নহারোলশিংগী মথৌনাগী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং মসিগী নহারোলশিংগী মথৌনা অসি মতম কয়া মীরাইদুনা লৈরকখিবা অসিগী মতাংদা ফোঙদোকখি।
ৱারোল অসিবু তেনশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়না লৈবাক অসিগী চাউকৎ থৌরাংদা কত্থোকপগী তঙাইফদবগী মতাংদা ফোঙদোকখি। ঙসি মালেমদা মাংজিল থানা চাউখৎ লমজেলদা শরুক য়ারিবা ইথৎশিং অমসুং অপীবা সমুদ্র মপানগী লৈবাকশিংগী খুদম কয়ামরুম লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। খুমাং চাউশিনবগী লম্বীশিং অসি শিংনবশিংনা থল্লবসু চাউখৎ থৌরাংদি সোলুসন খুদিংমক্কা লোয়ননা লাকখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। অন্দামান অমসুং নিকোবারদা পাইখৎলিবা চাউখৎ থৌরাংগী থবক অসিনা মফম অসি শিনবা থুংনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা থাজবা ফোঙদোকখি।
বেকগ্রাউন্দ:
কন্নেক্তিবিতী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবনা হৌজিক্কী সরকারগী মরু ওইবা মিৎয়েং ওইদুনা লাক্লি। চাউরাকপা লুপা করোর 710 চঙদুনা শাবা অনৌবা ইন্তিগ্রেতেদ তর্মিনেল বিলদিং শঙ্গাবা অসিনা ইথৎ UT অসিগী কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহনবদা অচৌবা থৌদাং লৌগনি। চাউরাক্না স্ক্বার কিমি.40,800গী পাক চাউবা অনৌবা তর্মিনেল বিলদিং অসিনা চহিদা পেসেঞ্জর চাউরাক্না লাক্ষ 50 শেন্নবা ঙমগনি। বোইং 767-400 অনি অমসুং এয়রবস তাইপ 321 অনি খাম্বা য়াবগী কেপাসিতী লৈবা এপ্রোন অমসু করোর ₹80 চঙনা পোর্ত ব্লেয়র এয়রপোর্তা শারে। মসিনা এয়রপোর্ত অসিবু মতম অমত্তদা প্লেন তরা খাম্বা য়াহল্লে।
মহৌশাগী মতৌদগী ইথিল লৌবা আর্কিতেকচর দিজাইন অসিনা সমুদ্র অমসুং ইথৎকী মওং তাক্তুনা কোংগ্রেনগী মওং মাল্লি। অনৌবা এয়রপোর্ত তর্মিনেল বিলদিং অসিদা মৈশা শাজিল্লকপা হন্থহন্নবা দবল ইন্স্যুলেতেদ রুফিং, অয়ুক-নুংথিলগী মতমদা নুংশা মঙাল নীংথিনা চঙহন্নবা অমসুং খুৎশেমগী মৈ থানবগী চাং হন্থহন্নবা স্কাইলাইত, LED লাইতিং, লো হিত গেন গ্লেজিংনচিংবা সস্তেনেবল ওইহন্নবা মওং-মতৌ কয়া য়াওরি। অন্দরগ্রাউন্দ ৱাতর তেঙ্কতা নোংগী ঈশিং য়োকশিন্নবা, মসিগী 100% চাংবু লেন্দস্কেপিং তৌনবা নৌনা অমুক শিজিন্নবা য়াহনগদবা ওন-সাইত সিৱেজ ত্রিতমেন্ত প্লান্ত অমসুং 500 KW কেপাসিতীগী সোলর পাৱর প্লান্ত অসিসু এয়রপোর্ত অসিদা য়াওরিবা অমসুং ইথৎ অসিগী অকোয়বগী ফিভমদা কা হেন্না অকায়বা লৈহন্দনবা হাপ্পা তর্মিনেল বিলদিং অসিগী মওং-মতৌ খরনি।
নীংথিরবা অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎকী গেতৱে ওইরিবা পোর্ত ব্লেয়র অসি লমকোয়বশিংগী পাম্নবা পন্থুংফম অমনি। মতিক চানা চাউবা অনৌবা ইন্তিগ্রেতেদ তর্মিনেল বিলদিং অসিনা এয়র ত্রাফিক হেনগৎহনগনি অমসুং ইথৎ অসিদা লমকোয়বা হেন্না লাকহনবদা তেংবাংগনি। মসিনা লোকেল খুন্নাইগী মীওইশিংগী থবক্কী অহেনবা খুদোংচাবা পীবগা লোয়ননা লমদম অসিগী শেন্মিৎলোন্দসু তেংবাংগনি।

Prime Minister's Office
PM inaugurates New Integrated Terminal Building of Veer Savarkar International Airport, Port Blair
“Port Blair’s new terminal building will increase Ease of Travel, Ease of Doing Business and connectivity”
“The scope of development has been limited to big cities for a long time in India”
“A new model of development of inclusion has come up in India. The model is of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’”
“Andaman is becoming a living and breathing example of the maha-mantra of development and heritage going hand in hand”
“Development of Andaman and Nicobar Islands has become a source of inspiration for the youth of the country”
“Development arrives with all kinds of solutions”
“There are many examples of islands and small coastal countries that have made unprecedented progress in the world today”
18 JUL 2023 12:03PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the New Integrated Terminal Building of Veer Savarkar International Airport, Port Blair via video conferencing today. With a construction cost of around Rs 710 crores, the new terminal building is capable of handling about 50 lakh passengers annually.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that even though today’s program is taking place in Port Blair, the entire nation is keenly looking towards the Union Territory as the demand for increasing the passenger handling capacity of Veer Savarkar International Airport is being fulfilled. The Prime Minister also expressed his desire to be present on the occasion as he could experience the joyous environment and happy faces of the citizens. “Those who wished to visit Andaman also demanded a larger capacity airport”, he added.
Further speaking on the growing desire for expansion of the airport facilities at Port Blair, the Prime Minister informed that till now the existing terminal had the capacity to handle 4000 tourists, and the new terminal has taken this number to 11,000 and 10 planes can be parked at any given time on the airport now. More flights and tourists will bring more jobs to the area, he said. Port Blair’s new terminal building will increase Ease of Travel, Ease of Doing Business and connectivity, the Prime Minister added.
“The scope of development has been limited to big cities for a long time in India”, the Prime Minister said, as he highlighted that the Adivasi and island regions of the country were devoid of development for a long time. He said that in the last 9 years, the present government has not only rectified the mistakes of the governments of the past with utmost sensitivity but also come up with a new system. “A new model of development of inclusion has come up in India. The model is of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’”, the Prime Minister said. He explained that this model of development is very comprehensive and includes the development of every region and every section of society, and every aspect of life such as education, health and connectivity.
The Prime Minister said that in the last 9 years, a new story of development has been written in Andaman. In the 9 years of the previous government Andaman and Nicobar received a budget of Rs 23,000 crores, whereas in the last nine years of the present government, a budget of about Rs 48,000 crores was allocated for Andaman and Nicobar. Similarly, during the 9 years of the previous government 28,000 households were connected with piped water, this number in the last 9 years is 50,000. Today, the Prime Minister continued, everyone in Andaman and Nicobar has a bank account and the facility of One Nation One Ration Card. The current government is also responsible for the medical college in Port Blair whereas, earlier, there was no medical college in the Union territory. Earlier, the Internet was solely dependent on satellites, now, he said, the present government took the initiative of laying the undersea optical fiber of hundreds of kilometres.
The Prime Minister said that this expansion of facilities is giving momentum to tourism here. Mobile connectivity, health infrastructure, airport facilities and roads promote the arrival of tourists. That is why, said Shri Modi, tourist footfall has doubled as compared to 2014. Adventure tourism is also thriving and the numbers will rise manifold in the coming years.
“Andaman is becoming a living and breathing example of the maha-mantra of development and heritage going hand in hand”, the Prime Minister remarked. The Prime Minister noted that even though the Tiranga was hoisted in Andaman way before it was hoisted in the Red Fort, one could only find signs of slavery on the island. He expressed gratitude for getting the opportunity to hoist the national flag at the exact same spot where Netaji Subhas Chandra Bose once hoisted the Tiranga. The Prime Minister highlighted that it was the present government that renamed Ross Island as Netaji Subhas Island, Havelock Island as Swaraj Island and Neil Island as Shaheed Island. He also touched upon renaming the 21 islands after the Param Vir Chakra awardees. “Development of Andaman and Nicobar Islands has become a source of inspiration for the youth of the country”, he added.
The Prime Minister said that India would have scaled new heights in the last 75 years of Independence as there is no doubt about the capabilities of the Indians. However, the Prime Minister emphasized, corruption and dynastic politics always did injustice to the strengths of the common citizens. The Prime Minister also highlighted the opportunistic politics of certain parties. He criticised the politics of casteism and corruption. He also criticized the acceptance of the people under the cloud of corruption and who, in some cases, are on bail and even convicted. He attacked the mentality of holding the Constitution hostage. He pointed out that such forces are focused on selfish family gains rather than on the development of common citizens. Shri Modi underlined the strength of the youth of India in the fields of defence and startup and lamented how no justice was done for this strength of the youth.
Concluding the address, the Prime Minister emphasized the need to dedicate ourselves to the development of the country. The Prime Minister said that there are many examples of islands and small coastal countries that have made unprecedented progress in the world today. He highlighted that even though the path of progress is filled with challenges, development arrives with all kinds of solutions. The Prime Minister expressed confidence that the development work being done in the Andaman and Nicobar Islands will further strengthen the entire region.
Background
Enhancing connectivity infrastructure has been a major focus of the government. The inauguration of the New Integrated Terminal Building, built at a cost of around Rs 710 crores, will play a key role in boosting connectivity of the island UT. With a total built-up area of around 40,800 sqm., the new terminal building will be capable of handling about 50 lakh passengers annually. An Apron suitable for two Boeing-767-400 and two Airbus-321 types of aircraft has also been constructed at Port Blair Airport at a cost of Rs 80 Crores, making the airport now suitable for parking ten aircraft at a time.
Inspired by nature, the architectural design of the airport terminal resembles a shell-shaped structure depicting the sea and islands. The new airport terminal building has a number of sustainability features like Double Insulated Roofing System to reduce heat gain, skylights to provide maximum inlet of abundant natural sunlight during day time to reduce artificial light usage inside the building, LED lighting, and low heat gain glazing. Rainwater catchment in an underground water tank, an on-site sewage treatment plant with 100% of treated wastewater reused for landscaping and a 500 KW solar power plant are some other features of the terminal building to ensure a minimal negative impact on the islands’ environment.
As a gateway to the pristine islands of Andaman and Nicobar, Port Blair is a popular destination for tourists. The spacious New Integrated Terminal Building will boost air traffic and help enhance tourism in the region. It will also help create enhanced employment opportunities for the local community and give a fillip to the region's economy.