ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପୋର୍ଟବ୍ଲେୟାର ବୀର ସଭରକର ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିମାନବନ୍ଦରର ନୂତନ ସମନ୍ୱିତ ଭବନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଦଘାଟିତ
ପୋର୍ଟବ୍ଲେୟାର ନୂତନ ରହଣିସ୍ଥଳ ଭବନ ଯାତ୍ରା ସୁବିଧା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ଓ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ସୁଗମ କରିବ
“ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣର ଏକ ନୂତନ ମଡେଲ ଭାରତକୁ ଆସିଛି । ଏହି ମଡେଲ ହେଉଛି ‘ସବକା ସାଥ ସବକା ବିକାଶ’”
“ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜର ବିକାଶ ଦେଶର ଯୁବଶକ୍ତି ନିମନ୍ତେ ଏକ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ହୋଇଛି”
“ବିକାଶ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସମାଧାନ ଆଣି ଆସିଥାଏ”
“ତଟବର୍ତ୍ତୀ ଛୋଟ ଛୋଟ ଦେଶ ଓ ଦ୍ୱୀପର ଅନେକ ଉଦାହରଣମାନ ରହିଛି ଯେଉଁମାନେ ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଅଭୁତପୂର୍ବ ପ୍ରଗତି କରିଛନ୍ତି”
18 JUL 2023 12:03PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି (୧୮.୦୭.୨୦୨୩) ଆଭାସୀ ମାଧ୍ୟମରେ ପୋର୍ଟବ୍ଲେୟାର ଠାରେ ବୀର ସଭରକର ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିମାନବନ୍ଦରର ନୂତନ ସମନ୍ୱିତ ରହଣି ସ୍ଥଳ ଭବନର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ୭୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ନୂତନ ରହଣି ସ୍ଥଳ ଭବନର ବାର୍ଷିକ ୫୦ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନ କ୍ଷମତା ରହିଛି ।
ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଯଦିଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପୋର୍ଟପ୍ଲେୟାରରେ ହେଉଛି, ତଥାପି ସମଗ୍ର ଦେଶ ବୀର ସଭରକର ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିମାନବନ୍ଦରର ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟଣାକୁ ଖୁବ୍ ଉତ୍ସୁକତାର ସହ ଦେଖୁଛି ଯାହା ଆଜି ସଫଳ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ସ୍ୱୟଂ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବାର ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ସେ ଏହି ସୁଖଦ ମୁହୂର୍ତ୍ତର ଅଭିଜ୍ଞତା ଅର୍ଜନ କରିବା ସହ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଖୁସୀର ମୁହଁ ଦେଖିଥାନ୍ତେ ବୋଲି କହିଥିଲେ । “ଆଣ୍ଡାମାନ ପରିଦର୍ଶନରେ ଆସିବାକୁ ଉତ୍ସୁକ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଅଧିକ ସାମର୍ଥ୍ୟଯୁକ୍ତ ବିମାନବନ୍ଦର ପାଇଁ ଦାବି କରୁଥିଲେ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପୋର୍ଟବ୍ଲେୟାରରେ ବିମାନବନ୍ଦର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସୁବିଧା ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଟର୍ମିନାଲର ସାମର୍ଥ୍ୟ ୪୦୦୦ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ପରିବହନ ଥିବାବେଳେ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲରେ ୧୧ ହଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପରିବହନ ହେବା ସହ ଯେକୌଣି ସମୟରେ ଦଶଟି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିମାନ ରହଣି ସୁବିଧା ହେବ । ଅଧିକ ବିମାନ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଆଗମନ ଯୋଗୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ପୋର୍ଟ ବ୍ଲେୟାରର ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ ଭବନ ଭ୍ରମଣ, ବ୍ୟବସାୟ ଓ ସଂଯୋଗର ସୁଗମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଭାରତରେ ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ବଡ଼ ବଡ଼ ନଗରୀ ଗୁଡ଼ିକରେ ବିକାଶର ପରିସର ସୀମିତ ଥିଲା ବୋଲି କହିବା ସହ ଆଦିବାସୀ ଓ ଦ୍ୱୀପାଞ୍ଚଳ ଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ କିପରି ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ବାଧିତ ଥିଲା ତା’ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ପୂର୍ବତନ ସରକାରଙ୍କ କେବଳ ତ୍ରୁଟି ବିଚ୍ୟୁତିର ସଂଶୋଧନ କରିନାହାନ୍ତି ବରଂ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ହୋଇ ନୂତନ ପଦ୍ଧତି ମଧ୍ୟ ଆପଣାଇଛନ୍ତି । ବିକାଶର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ ହୋଇଛି ଓ ତାହା ହେଲା ‘ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ’ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ ବୁଝାଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବିକାଶ ମଡେଲ ହେଉଛି ଖୁବ୍ ବ୍ୟାପକ । ଏଥିରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଞ୍ଚଳ, ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ, ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଭଳି ଜୀବନର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ରହିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆଣ୍ଡାମାନରେ ବିକାଶର ନୂତନ କାହାଣୀ ଲେଖାହୋଇଛି । ଏଇ ନଅ ବର୍ଷ ପୂର୍ବ ସରକାରଗଣ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବରକୁ ବଜେଟରେ ୨୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେଇଥିବା ବେଳେ, ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୪୮ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବଜେଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ନଅ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସରକାରଙ୍କ ଅମଳରେ ୨୮ ହଜାର ଘରକୁ ପାଇପ ଜଳ ଯୋଗାଯାଇଥିବା ବେଳେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଗତ ନଅ ବର୍ଷରେ ୫୦ ହଜାର ଘରକୁ ଏହା ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ଆଜି ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବରରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ଥିବାବେଳେ ଗୋଟିଏ ଦେଶ ଗୋଟିଏ ରାସନକାର୍ଡ ସୁବିଧା ରହିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ପୋର୍ଟବ୍ଲେୟାରରେ ଗୋଟିଏ ଭେଷଜ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ଖୋଲିଥିବା ବେଳେ ପୂର୍ବରୁ ସମଗ୍ର କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏହା ନ ଥିଲା । ପୂର୍ବରୁ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ କେବଳ ଉପଗ୍ରହ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଥିବାବେଳେ, ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଶହ ଶହ କିଲୋମିଟର ସମୁଦ୍ର ଭିତରେ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ବିଛାଇବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ।
“ବିକାଶ ଓ ଐତିହ୍ୟ ଏକାଠି ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ଆଣ୍ଡାମାନ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିକାଶର ଏକ ମହାମନ୍ତ୍ରର ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦିଓ ଲାଲକିଲ୍ଲାରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଡ଼ିବାର ବହୁ ପୂର୍ବରୁ ଆଣ୍ଡାମାନରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ ହୋଇଥିଲା ତଥାପି ଯେକୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଦ୍ୱୀପରେ କେବଳ ଦାସତ୍ୱର ଛାପ ଦେଖିବାକୁ ପାଇବ । ନେତାଜୀ ସୁବାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉତ୍ତୋଳନ କରିଥିଲେ ଠିକ୍ ସେହି ସ୍ଥାନରୁ ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିବା ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସେଥିପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇଥିଲେ। ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ରସ୍ ଦ୍ୱୀପକୁ ନେତାଜୀ ସୁବାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କରିଥିଲେ । ଆବଲକ, ସ୍ୱରାଜ ଓ ନୀଲ ଦ୍ୱୀପକୁ ଶହୀଦ ଦୀପର ନାଁ ଦେଇଥିଲେ । ୨୧ଟି ଦ୍ୱୀପର ନାମକରଣ ପରମବୀର ଚକ୍ର ସମ୍ମାନ ବିଜେତାଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ ହୋଇଥିବା ମଧ୍ୟ ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । “ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜର ବିକାଶ ଦେଶର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରେରଣାର ସ୍ରୋତ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୭୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ନୂତନ ଶିଖର ଛୁଇଁ ପାରିଥାନ୍ତା କାରଣ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ କାହାର ସଂଦେହ ନାହିଁ । ମାତ୍ର ଦୁର୍ନୀତି ଓ ବଂଶଗତ ରାଜନୀତି ସବୁବେଳେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଶକ୍ତି ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟ କଲା । କେତେକ ଦଳର ସୁବିଧାବାଦୀ ରାଜନୀତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ଜାତିବାଦ ଓ ଦୁର୍ନୀତି ରାଜନୀତିର ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଦୁର୍ନୀତିର ବାହୁଛାୟା ତଳେ ଥିବା ଓ କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜାମିନରେ ଆସିଥିବା ଅଭିଯୁକ୍ତ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ରାଜନୀତିରେ ଗ୍ରହଣକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ସେ ସମ୍ବିଧାନକୁ ପଣବନ୍ଦୀ ଭଳି ରଖିବାର ମାନସିକତାକୁ ମଧ୍ୟ ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ । ସେଭଳି ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ କେବଳ ସ୍ୱାର୍ଥପର ପାରିବାରିକ ଲାଭ ଉପରେ ନଜର ରଖିଥାନ୍ତି, ସାଧାରଣ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ବିକାଶ ପ୍ରତି ନୁହେଁ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଓ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ଯୁବପିଢ଼ି ଶକ୍ତିର ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ଯୁବଶକ୍ତିର ଏହି ଦିଗ ପ୍ରତି ନ୍ୟାୟ ହୋଇ ନ ଥିବାରୁ ସେ ଏହାର ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ନିଜକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଅନେକ ତଟବର୍ତ୍ତୀ ଦେଶ ଓ ଦ୍ୱୀପର ଉଦାହରଣ ରହିଛି ଯେଉଁମାନେ ଅସ୍ୱାଭାବିକ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଗତିର ପଥରେ ଅନେକ ଆହ୍ୱାନ ରହିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଯେତେବେଳେ ବିକାଶ ହୁଏ, ତାହା ସବୁର ସମାଧାନ କରିଥାଏ । ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପରେ ହେଉଥିବା ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ଆହୁରି ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି-
ସଂଯୋଗୀକରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବୃଦ୍ଧି ସରକାରଙ୍କ ଏକ ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି । ୭୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ନୂତନ ସମନ୍ୱିତ ଟର୍ମିନାଲ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଏହି ଦ୍ୱୀପକୁ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ୪୮,୦୦୦ ବର୍ଗ କିଲୋମିଟର ପରିମିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ଟର୍ମିନାଲ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୫୦ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନ କରିପାରିବ । ୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପୋର୍ଟବ୍ଲେୟାର ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ ଦୁଇଟି ବୋଇଂ ଓ ଦୁଇଟି ଏୟାର ବସ୍ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଅପ୍ରୋନ ତିଆରି ହୋଇଛି ଯାହାଫଳରେ ସେଠାରେ ଦଶଟି ଏୟାରକ୍ରାଫ୍ଟ ପାର୍କିଂ କରିପାରିବେ ।
ସମୁଦ୍ର ଓ ଦ୍ୱୀପର ଚିତ୍ରଣ କରି ବିମାନବନ୍ଦର ଟର୍ମିନାଲ ଗୋଟିଏ ଶାମୁକାର ପରିପାଟୀ ଭଳି ହୋଇଛି । ଏହି ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ଟର୍ମିନାଲରେ ଗରମ କମାଇବା ପାଇଁ ଡବଲ ଇନସୁଲେଟେଡ ରୁଫିଂ ସିଷ୍ଟମ, କୃତ୍ରିମ ଆଲୋକ ହ୍ରାସ କରି ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ ଉପଯୋଗ ଏଲଇଡି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଇତ୍ୟାଦି ରହିଛି ।
ବର୍ଷାଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ନିମନ୍ତେ ଉନ୍ନତ ଟ୍ୟାଙ୍କ, ବର୍ଜ୍ୟ ଜଳର ଶତପ୍ରତିଶତ ଉପଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ୫୦୦ କିଲୋୱାଟ ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଏହି ଟର୍ମିନାଲର ପ୍ରମୁଖ ଆକର୍ଷଣ ହୋଇଥିôବା ବେଳେ ଯେପରି ଦ୍ୱୀପର ପରିବେଶ ଉପରେ ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବ ନ ପଡ଼ିବ ତା’ ଉପରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜର ମୌଳିକ ଓ ଅକ୍ଷୁଣ୍ଣ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ପୋର୍ଟବ୍ଲେୟାର ହେଉଛି ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ଏକ ଲୋକପ୍ରିୟ ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳ । ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସ୍ଥାନ ବିଶିଷ୍ଟ ଏହି ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ ସେ ଅଞ୍ଚଳର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହେବ । ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଧିବାସୀଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହ ଆଞ୍ଚଳିକ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ ଘଟାଇବ ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates New Integrated Terminal Building of Veer Savarkar International Airport, Port Blair
“Port Blair’s new terminal building will increase Ease of Travel, Ease of Doing Business and connectivity”
“The scope of development has been limited to big cities for a long time in India”
“A new model of development of inclusion has come up in India. The model is of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’”
“Andaman is becoming a living and breathing example of the maha-mantra of development and heritage going hand in hand”
“Development of Andaman and Nicobar Islands has become a source of inspiration for the youth of the country”
“Development arrives with all kinds of solutions”
“There are many examples of islands and small coastal countries that have made unprecedented progress in the world today”
18 JUL 2023 12:03PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the New Integrated Terminal Building of Veer Savarkar International Airport, Port Blair via video conferencing today. With a construction cost of around Rs 710 crores, the new terminal building is capable of handling about 50 lakh passengers annually.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that even though today’s program is taking place in Port Blair, the entire nation is keenly looking towards the Union Territory as the demand for increasing the passenger handling capacity of Veer Savarkar International Airport is being fulfilled. The Prime Minister also expressed his desire to be present on the occasion as he could experience the joyous environment and happy faces of the citizens. “Those who wished to visit Andaman also demanded a larger capacity airport”, he added.
Further speaking on the growing desire for expansion of the airport facilities at Port Blair, the Prime Minister informed that till now the existing terminal had the capacity to handle 4000 tourists, and the new terminal has taken this number to 11,000 and 10 planes can be parked at any given time on the airport now. More flights and tourists will bring more jobs to the area, he said. Port Blair’s new terminal building will increase Ease of Travel, Ease of Doing Business and connectivity, the Prime Minister added.
“The scope of development has been limited to big cities for a long time in India”, the Prime Minister said, as he highlighted that the Adivasi and island regions of the country were devoid of development for a long time. He said that in the last 9 years, the present government has not only rectified the mistakes of the governments of the past with utmost sensitivity but also come up with a new system. “A new model of development of inclusion has come up in India. The model is of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’”, the Prime Minister said. He explained that this model of development is very comprehensive and includes the development of every region and every section of society, and every aspect of life such as education, health and connectivity.
The Prime Minister said that in the last 9 years, a new story of development has been written in Andaman. In the 9 years of the previous government Andaman and Nicobar received a budget of Rs 23,000 crores, whereas in the last nine years of the present government, a budget of about Rs 48,000 crores was allocated for Andaman and Nicobar. Similarly, during the 9 years of the previous government 28,000 households were connected with piped water, this number in the last 9 years is 50,000. Today, the Prime Minister continued, everyone in Andaman and Nicobar has a bank account and the facility of One Nation One Ration Card. The current government is also responsible for the medical college in Port Blair whereas, earlier, there was no medical college in the Union territory. Earlier, the Internet was solely dependent on satellites, now, he said, the present government took the initiative of laying the undersea optical fiber of hundreds of kilometres.
The Prime Minister said that this expansion of facilities is giving momentum to tourism here. Mobile connectivity, health infrastructure, airport facilities and roads promote the arrival of tourists. That is why, said Shri Modi, tourist footfall has doubled as compared to 2014. Adventure tourism is also thriving and the numbers will rise manifold in the coming years.
“Andaman is becoming a living and breathing example of the maha-mantra of development and heritage going hand in hand”, the Prime Minister remarked. The Prime Minister noted that even though the Tiranga was hoisted in Andaman way before it was hoisted in the Red Fort, one could only find signs of slavery on the island. He expressed gratitude for getting the opportunity to hoist the national flag at the exact same spot where Netaji Subhas Chandra Bose once hoisted the Tiranga. The Prime Minister highlighted that it was the present government that renamed Ross Island as Netaji Subhas Island, Havelock Island as Swaraj Island and Neil Island as Shaheed Island. He also touched upon renaming the 21 islands after the Param Vir Chakra awardees. “Development of Andaman and Nicobar Islands has become a source of inspiration for the youth of the country”, he added.
The Prime Minister said that India would have scaled new heights in the last 75 years of Independence as there is no doubt about the capabilities of the Indians. However, the Prime Minister emphasized, corruption and dynastic politics always did injustice to the strengths of the common citizens. The Prime Minister also highlighted the opportunistic politics of certain parties. He criticised the politics of casteism and corruption. He also criticized the acceptance of the people under the cloud of corruption and who, in some cases, are on bail and even convicted. He attacked the mentality of holding the Constitution hostage. He pointed out that such forces are focused on selfish family gains rather than on the development of common citizens. Shri Modi underlined the strength of the youth of India in the fields of defence and startup and lamented how no justice was done for this strength of the youth.
Concluding the address, the Prime Minister emphasized the need to dedicate ourselves to the development of the country. The Prime Minister said that there are many examples of islands and small coastal countries that have made unprecedented progress in the world today. He highlighted that even though the path of progress is filled with challenges, development arrives with all kinds of solutions. The Prime Minister expressed confidence that the development work being done in the Andaman and Nicobar Islands will further strengthen the entire region.
Background
Enhancing connectivity infrastructure has been a major focus of the government. The inauguration of the New Integrated Terminal Building, built at a cost of around Rs 710 crores, will play a key role in boosting connectivity of the island UT. With a total built-up area of around 40,800 sqm., the new terminal building will be capable of handling about 50 lakh passengers annually. An Apron suitable for two Boeing-767-400 and two Airbus-321 types of aircraft has also been constructed at Port Blair Airport at a cost of Rs 80 Crores, making the airport now suitable for parking ten aircraft at a time.
Inspired by nature, the architectural design of the airport terminal resembles a shell-shaped structure depicting the sea and islands. The new airport terminal building has a number of sustainability features like Double Insulated Roofing System to reduce heat gain, skylights to provide maximum inlet of abundant natural sunlight during day time to reduce artificial light usage inside the building, LED lighting, and low heat gain glazing. Rainwater catchment in an underground water tank, an on-site sewage treatment plant with 100% of treated wastewater reused for landscaping and a 500 KW solar power plant are some other features of the terminal building to ensure a minimal negative impact on the islands’ environment.
As a gateway to the pristine islands of Andaman and Nicobar, Port Blair is a popular destination for tourists. The spacious New Integrated Terminal Building will boost air traffic and help enhance tourism in the region. It will also help create enhanced employment opportunities for the local community and give a fillip to the region's economy.