প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২৩ তম এছচিঅ’ সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
04 JUL 2023 7:45PM by PIB Guwahati
মহামান্য,
নমস্কাৰ!
আজি ২৩ সংখ্যক এছচিঅ' সন্মিলনত আপোনাক উষ্ম আদৰণি জনাইছো। বিগত দুটা দশকত, এছচিঅ'ই সমগ্ৰ এছিয়া অঞ্চলত শান্তি, সমৃদ্ধি আৰু উন্নয়নৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মঞ্চ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। এই এলেকাৰ সৈতে ভাৰতৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি সাংস্কৃতিক আৰু জনসাধাৰণৰ মাজৰ সম্পৰ্কই আমাৰ অংশীদাৰী ঐতিহ্যৰ জীৱন্ত প্ৰমাণ। আমি এই অঞ্চলটোক কেৱল "সম্প্ৰসাৰিত চুবুৰীয়া" হিচাপেই নহয়, কিন্তু এক "সম্প্ৰসাৰিত পৰিয়াল" হিচাপে বিবেচনা কৰো।
মহামান্য,
এছচিঅ'ৰ অধ্যক্ষ হিচাপে ভাৰতে আমাৰ বহুমুখী সহযোগিতাক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱাৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলাই আহিছে। আমি এই সকলো বোৰ প্ৰচেষ্টা দুটা মৌলিক নীতিৰ ওপৰত আধাৰিত কৰিছো। প্ৰথমে, বসুধৈৱ কুটুম্বকম, অৰ্থাৎ গোটেই পৃথিৱীখন এটা পৰিয়াল। প্ৰাচীন কালৰ পৰাই এই নীতি আমাৰ সামাজিক আচৰণৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ হৈ আহিছে। আৰু আনকি আধুনিক সময়তো, আমাৰ বাবে এক নতুন অনুপ্ৰেৰণা আৰু শক্তিৰ উৎস আছে। আৰু দ্বিতীয়ত, সুৰক্ষিত অৰ্থাৎ সুৰক্ষা, অৰ্থনৈতিক বিকাশ, সংযোগ, ঐক্য, সাৰ্বভৌমত্বআৰু আঞ্চলিক অখণ্ডতাৰ প্ৰতি সন্মান আৰু পৰিৱেশ সুৰক্ষা। এইটো আমাৰ প্ৰেচিডেন্সিৰ বিষয়বস্তু আৰু আমাৰ এছচিঅ'ৰ দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতিফলন।
এই দৃষ্টিকোণৰ সৈতে, ভাৰতে এছচিঅ'ৰ ভিতৰত সহযোগিতাৰ পাঁচটা নতুন স্তম্ভ স্থাপন কৰিছে:
• ষ্টাৰ্টআপ আৰু উদ্ভাৱন,
• পৰম্পৰাগত ঔষধ,
• যুৱ সশক্তিকৰণ,
• ডিজিটেল অন্তৰ্ভুক্তি, আৰু
• ভাগ বৌদ্ধ ঐতিহ্য ভাগ বতৰা কৰিছিল।
মহামান্য,
ভাৰতৰ অধ্যক্ষতাত আমি এছচিঅ'ৰ ভিতৰত এশচল্লিশৰো অধিক কাৰ্যসূচী, সন্মিলন আৰু বৈঠকৰ আয়োজন কৰিছো। আমি এছচিঅ'ৰ সকলো পৰ্যবেক্ষক আৰু সংলাপ অংশীদাৰক চৈধ্যটা পৃথক কাৰ্যসূচীত সক্ৰিয়ভাৱে অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছো। এছ.চি.অ’.-ৰ চৈধ্যখন মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ বৈঠকত, আমি একেলগে কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ নথি প্ৰস্তুত কৰিছো। ইয়াৰ সৈতে আমি আমাৰ সহযোগিতাত নতুন আৰু আধুনিক মাত্ৰা যোগ কৰিছো।
• পৰিবহণৰ ক্ষেত্ৰত কাৰ্বানা-জেচন আৰু ডিজিটেল পৰিৱৰ্তনৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা;
• ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা।
• শক্তি খণ্ডত উদীয়মান ইন্ধনৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা;
ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে যে এছচিঅ'ত সহযোগিতা কেৱল চৰকাৰতে সীমাবদ্ধ থাকিব নালাগে।
জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্ক অধিক গভীৰ কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ অধ্যক্ষতাত নতুন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
প্ৰথমবাৰৰ বাবে এছচিঅ' মিলেট খাদ্য মহোৎসৱ, চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ, এছচিঅ' সূৰজকুণ্ড ক্ৰাফ্ট ফেয়াৰ, থিংক টেংকচ কনফাৰেন্স, অংশীদাৰী বৌদ্ধ ঐতিহ্যৰ ওপৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন আয়োজন কৰা হৈছিল।
এছ.এ.-ৰ প্ৰথম পৰ্যটন আৰু সাংস্কৃতিক ৰাজধানী, চিৰন্তন চহৰ, বাৰাণসী, বিভিন্ন অনুষ্ঠানৰ বাবে আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছিল।
এছ.চি.ও. দেশসমূহৰ যুৱসকলৰ শক্তি আৰু প্ৰতিভা ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ, আমি যুৱ বিজ্ঞানী সন্মিলন, যুৱ লেখক সন্মিলন, যুৱ আৱাসিক পণ্ডিত কাৰ্যসূচী, ষ্টাৰ্টআপ ফ'ৰাম, যুৱ পৰিষদৰ দৰে নতুন মঞ্চৰ আয়োজন কৰিছো।
বৰ্তমান, বিশ্বৰ পৰিস্থিতি এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সন্ধিক্ষণত আছে। বিবাদ, উত্তেজনা আৰু মহামাৰীৰ দ্বাৰা আৱদ্ধ পৃথিৱীত, খাদ্য, ইন্ধন আৰু সাৰৰ সংকট সকলো দেশৰ বাবে এক ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান।
আমি একেলগে বিবেচনা কৰোঁ যে আমি এটা সংগঠন হিচাপে আমাৰ লোকসকলৰ প্ৰত্যাশা আৰু আকাংক্ষা পূৰণ কৰিবলৈ সক্ষম নে নহয়।
আমি আধুনিক প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে মিলিত হ'বলৈ সক্ষম নে?
এছচিঅ' এটা সংগঠন হৈ পৰিছে নেকি যি ভৱিষ্যতৰ বাবে সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰস্তুত?
এই ক্ষেত্ৰত, ভাৰতে এছচিঅ'ৰ সংস্কাৰ আৰু আধুনিকীকৰণৰ প্ৰস্তাৱক সমৰ্থন কৰে।
এছচিঅ'ৰ অধীনত ভাষাৰ বাধা আঁতৰাবলৈ ভাৰতৰ এআই-আধাৰিত ভাষা মঞ্চ ভাষিনীক সকলোৰে সৈতে ভাগ বতৰা কৰি আমি সুখী হ'ম।
সামগ্ৰিক বিকাশৰ বাবে ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ এক উদাহৰণ হ'ব পাৰে।
ৰাষ্ট্ৰসংঘকে ধৰি অন্যান্য গোলকীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহত সংস্কাৰৰ বাবে এছচিঅ' এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কণ্ঠস্বৰ হ'ব পাৰে।
মই সুখী যে আজি ইৰাণে এছচিঅ' পৰিয়ালত নতুন সদস্য হিচাপে যোগদান কৰিবলৈ লৈছে।
ইয়াৰ বাবে মই ৰাষ্ট্ৰপতি ৰাইচি আৰু ইৰাণৰ জনসাধাৰণলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো।
মহামহিম,
সন্ত্ৰাসবাদ আঞ্চলিক আৰু গোলকীয় শান্তিৰ বাবে এক ডাঙৰ ভাবুকি হৈ আছে। এই প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ নিৰ্ণায়ক পদক্ষেপ লোৱা প্ৰয়োজন। সন্ত্ৰাসবাদ, যি কোনো প্ৰকাৰে আৰু যিকোনো প্ৰকাৰে, আমি একেলগে যুঁজিব লাগিব। কিছুমান দেশে তেওঁলোকৰ নীতিৰ এক সঁজুলি হিচাপে সীমান্তৰ সিপাৰৰ সন্ত্ৰাসবাদ ব্যৱহাৰ কৰে। তেওঁলোকে সন্ত্ৰাসবাদীসকলক আশ্ৰয় দিয়ে। এনে দেশসমূহক সমালোচনা কৰিবলৈ এছচিঅ'ৰ কোনো দ্বিধা থাকিব নালাগে। এনে গুৰুতৰ বিষয়ত দুটা মানদণ্ডৰ কোনো স্থান থাকিব নালাগে। আমি সন্ত্ৰাসবাদীৰ বিত্তীয় যোগানৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ পাৰস্পৰিক সহযোগিতাবৃদ্ধি কৰা উচিত। এছচিঅ'ৰ এআৰটিএছ প্ৰণালীয়ে ইয়াত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। আমি আমাৰ দেশসমূহৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ মাজত মৌলবাদৰ বিস্তাৰ বন্ধ কৰিবলৈ অধিক সক্ৰিয় পদক্ষেপ ল'ব লাগিব। আজি জাৰী কৰা মৌলবাদৰ ওপৰত যুটীয়া বিবৃতি আমাৰ অংশীদাৰী প্ৰতিশ্ৰুতিৰ প্ৰতীক।
মহামহিম,
আফগানিস্তানৰ পৰিস্থিতিয়ে আমাৰ সকলোৰে নিৰাপত্তাৰ ওপৰত পোনপটীয়া প্ৰভাৱ পেলাইছে। আফগানিস্তানৰ ওপৰত ভাৰতৰ উদ্বেগ আৰু প্ৰত্যাশা বেছিভাগ SCO দেশৰ দৰেই। আমি আফগানিস্তানৰ জনসাধাৰণৰ কল্যাণৰ বাবে একেলগে কাম কৰিব লাগিব। আফগান নাগৰিকসকলক মানৱীয় সহায়; এক অন্তৰ্ভুক্ত চৰকাৰ গঠন; সন্ত্ৰাসবাদ আৰু ড্ৰাগছ সৰবৰাহৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ; আৰু, মহিলা, শিশু আৰু সংখ্যালঘুসকলৰ অধিকাৰ নিশ্চিত কৰাটো আমাৰ অংশীদাৰী অগ্ৰাধিকাৰ। ভাৰত আৰু আফগানিস্তানৰ জনসাধাৰণে বহু পুৰণি বন্ধুত্বপূৰ্ণ সম্পৰ্ক উপভোগ কৰে। যোৱা দুটা দশকত আমি আফগানিস্তানৰ অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিক বিকাশত অৰিহণা যোগাইছো। আনকি ২০২১ চনৰ ঘটনাৰ পাছতো, আমি মানৱীয় সহায় প্ৰেৰণ কৰি আহিছো। চুবুৰীয়া দেশসমূহক অস্থিৰ কৰিবলৈ, বা উগ্ৰপন্থী মতাদৰ্শৰ প্ৰচাৰৰ বাবে আফগানিস্তানৰ ভূমি ব্যৱহাৰ নকৰাটো অত্যাৱশ্যকীয়।
মহামহিম,
যিকোনো অঞ্চলৰ প্ৰগতিৰ বাবে শক্তিশালী সংযোগ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। উন্নত সংযোগে কেৱল পাৰস্পৰিক বাণিজ্যেই নহয় পাৰস্পৰিক বিশ্বাসো বৃদ্ধি কৰে। কিন্তু এই প্ৰচেষ্টাবোৰত, এছচিঅ' চাৰ্টাৰৰ মৌলিক নীতিসমূহ, বিশেষকৈ সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ সাৰ্বভৌমত্ব আৰু আঞ্চলিক অখণ্ডতাক সন্মান কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। ইৰাণৰ এছচিঅ' সদস্যপদৰ পিছত, আমি চাবাহাৰ বন্দৰৰ উন্নত ব্যৱহাৰৰ বাবে কাম কৰিব পাৰোঁ। মধ্য এছিয়াৰ স্থলবেষ্টিত দেশসমূহৰ বাবে, আন্তৰ্জাতিক উত্তৰ-দক্ষিণ পৰিবহন কৰিডৰ ভাৰত মহাসাগৰত উপনীত হোৱাৰ এক সুৰক্ষিত আৰু সহজ উপায় হ'ব পাৰে। আমি ইয়াৰ সম্পূৰ্ণ সম্ভাৱনা উপলব্ধি কৰা উচিত।
মহামহিম,
এছ.চি.ও.-য়ে বিশ্বৰ চল্লিশ শতাংশ লোক আৰু বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ প্ৰায় এক-তৃতীয়াংশ প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। আৰু এই কাৰণে, ইজনে সিজনৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু সংবেদনশীলতা বুজি পোৱাটো আমাৰ অংশীদাৰী দায়িত্ব। উন্নত সহযোগিতা আৰু সমন্বয়ৰ জৰিয়তে সকলো প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰা। আৰু আমাৰ লোকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলাওক। ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিত্বসফল কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আমি সকলোৱে নিৰন্তৰ সমৰ্থন লাভ কৰিছো। ইয়াৰ বাবে, মই আপোনালোক সকলোকে বহুত ধন্যবাদ জনাইছো। সমগ্ৰ ভাৰতৰ হৈ মই এছচিঅ'ৰ পৰৱৰ্তী ৰাষ্ট্ৰপতি, কাজাখস্তানৰ ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু মোৰ বন্ধু ৰাষ্ট্ৰপতি টোকায়েভলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো। এছ.চি.ও.-ৰ সফলতাৰ বাবে, ভাৰতে এছ.চি.ও.-ৰ সফলতাত সক্ৰিয়ভাৱে অৰিহণা যোগাবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
বহুত ধন্যবাদ।
অস্বীকাৰ - এয়া হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মন্তব্যৰ আনুমানিক অনুবাদ। মূল ভাষণ হিন্দীত প্ৰদান কৰা হৈছিল।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister Shri Narendra Modi’s Remarks at the 23rd SCO Summit
04 JUL 2023 7:45PM by PIB Delhi
Excellencies,
Namaskar!
Today, at the 23rd SCO Summit, you all are warmly welcomed. In the past two decades, the SCO has emerged as a significant platform for peace, prosperity and development in the entire Asian region. The thousands of years old cultural and people-to-people ties between India and this region are a living testament to our shared heritage. We do not see this area as an "extended neighborhood”, but as an "extended family”.
Excellencies,
As the Chairperson of the SCO, India has made continuous efforts to take our multi-dimensional cooperation to new heights. We have based all these efforts on two fundamental principles. Firstly, "Vasudhaiva Kutumbakam," which means the whole world is one family. This principle has been an integral part of our social behaviour since ancient times. It continues to serve as a source of inspiration and energy for us in modern times. The second principle is SECURE, which stands for Security, Economic development, Connectivity, Unity, Respect for sovereignty and territorial integrity, and Environmental protection. It reflects the theme of our chairmanship and the vision of our SCO.
With this perspective, India has established five new pillars of cooperation within the SCO:
◦ Startups and Innovation,
◦ Traditional Medicine,
◦ Youth Empowerment,
◦ Digital Inclusion, and
◦ Shared Buddhist Heritage.
Excellencies,
Under India's chairmanship, we have hosted more than one hundred forty programs, conferences, and meetings within the SCO. We have actively involved all Observer and Dialogue Partners of the SCO in fourteen different programs. In the fourteen Ministerial-level meetings of the SCO, we have collectively prepared several important documents. With these we are adding new and modern dimensions to our cooperation – like
• Cooperation on emerging fuels in the energy sector.
• Collaboration on decarbonization in the transportation sector and digital transformation.
• Cooperation in the field of digital public infrastructure.
India has made efforts to ensure that cooperation within the SCO is not limited to governments alone. Under India's chairmanship, new initiatives have been taken to enhance contact and engagement among people. For the first time, the SCO Millet Food Festival, Film Festival, SCO Surajkund Craft Mela, Think Tanks Conference, and International Conference on Shared Buddhist Heritage were organized.
The first tourism and cultural capital of the SCO, the eternal city of Varanasi, became a center of attraction for various programs. To harness the energy and talent of the youth from SCO countries, we organized new forums such as the Young Scientists Conclave, Young Authors Conclave, Young Resident Scholar Programme, Startup Forum, and Youth Council.
Excellencies,
The present times mark a crucial phase in global affairs.
In a world surrounded by conflicts, tensions and pandemics; food, fuel, and fertilizer crises is a significant challenge for all nations.
We should collectively ponder upon whether we are capable, as an organization, of fulfilling the aspirations and expectations of our people?
Are we equipped to tackle modern-day challenges?
Is SCO evolving into an organization that is fully prepared for the future?
In this regard, India supports proposals for reforms and modernization within the SCO.
We would be happy to share India's AI-based language platform, Bhashini, with everyone to remove language barriers within the SCO. This can serve as an example of digital technology for inclusive growth.
SCO can also become an important voice for reforms in global institutions, including the UN.
I am happy that today Iran is going to join the SCO family as a new member.
I extend my congratulations to President Raisi and the people of Iran on this occasion.
We also welcome the signing of the Memorandum of Obligation for Belarus' SCO membership.
The interest of other countries in joining SCO today is a testament to the importance of this organization.
In this process, it is essential for SCO to maintain its primary focus on the interests and aspirations of the Central Asian countries.
Excellencies,
Terrorism has become a major threat to regional and global peace. Dealing with this challenge requires decisive action. Regardless of its form or manifestation, we must unite in our fight against terrorism. Some countries use cross-border terrorism as an instrument of their policies, provide shelter to terrorists. SCO should not hesitate to criticize such nations. There should be no place for double standards on such serious matters. We need to enhance mutual cooperation in dealing with terror financing as well. The RATS mechanism of SCO has played a significant role in this regard. We should also take proactive steps to prevent the spread of radicalization among our youth. The joint statement issued today on the subject of radicalization symbolizes our shared commitment.
Excellencies,
The situation in Afghanistan has directly impacted the security of all of us. India's concerns and expectations regarding Afghanistan are similar to those of most of the SCO countries. We must come together to strive for the well-being of the people of Afghanistan. Humanitarian assistance to Afghan citizens; the formation of an inclusive government; the fight against terrorism and drug trafficking; and ensuring the rights of women, children, and minorities are our shared priorities. Between the people of India and Afghanistan, there have been centuries-old friendly relations. In the past two decades, we have contributed to the economic and social development of Afghanistan. Even after the events of 2021, we continued to provide humanitarian assistance. It is important that Afghanistan's territory is not used to spread instability in neighboring countries or to encourage extremist ideologies.
Excellencies,
Strong connectivity is crucial for the progress of any region. Better connectivity not only enhances mutual trade but also fosters mutual trust. However, in these efforts, it is essential to uphold the basic principles of the SCO charter, particularly respecting the sovereignty and regional integrity of the Member States. Following Iran's membership in the SCO, we can work towards maximizing the utilization of the Chabahar Port. The International North-South Transport Corridor can serve as a secure and efficient route for landlocked countries in Central Asia to access the Indian Ocean. We should strive to realize its full potential.
Excellencies,
The SCO represents approximately 40 percent of the world's population and nearly one-third of the global economy. Therefore, it is our shared responsibility to understand each other's needs and sensitivities. To resolve all challenges through better cooperation and coordination, and make constant efforts for the well-being of our people. We have received constant support from all of you in making India's chairmanship successful. I extend my heartfelt gratitude to all of you for this. On behalf of the whole of India, I convey my best wishes to the next Chairman of the SCO, the President of Kazakhstan and my friend President Tokayev.
India is committed to actively contributing, together with everyone, for the success of the SCO.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.