Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister Shri Narendra Modi’s Remarks at the 23rd SCO Summit
04 JUL 2023 7:45PM by PIB Delhi
Excellencies,
Namaskar!
Today, at the 23rd SCO Summit, you all are warmly welcomed. In the past two decades, the SCO has emerged as a significant platform for peace, prosperity and development in the entire Asian region. The thousands of years old cultural and people-to-people ties between India and this region are a living testament to our shared heritage. We do not see this area as an "extended neighborhood”, but as an "extended family”.
Excellencies,
As the Chairperson of the SCO, India has made continuous efforts to take our multi-dimensional cooperation to new heights. We have based all these efforts on two fundamental principles. Firstly, "Vasudhaiva Kutumbakam," which means the whole world is one family. This principle has been an integral part of our social behaviour since ancient times. It continues to serve as a source of inspiration and energy for us in modern times. The second principle is SECURE, which stands for Security, Economic development, Connectivity, Unity, Respect for sovereignty and territorial integrity, and Environmental protection. It reflects the theme of our chairmanship and the vision of our SCO.
With this perspective, India has established five new pillars of cooperation within the SCO:
◦ Startups and Innovation,
◦ Traditional Medicine,
◦ Youth Empowerment,
◦ Digital Inclusion, and
◦ Shared Buddhist Heritage.
Excellencies,
Under India's chairmanship, we have hosted more than one hundred forty programs, conferences, and meetings within the SCO. We have actively involved all Observer and Dialogue Partners of the SCO in fourteen different programs. In the fourteen Ministerial-level meetings of the SCO, we have collectively prepared several important documents. With these we are adding new and modern dimensions to our cooperation – like
• Cooperation on emerging fuels in the energy sector.
• Collaboration on decarbonization in the transportation sector and digital transformation.
• Cooperation in the field of digital public infrastructure.
India has made efforts to ensure that cooperation within the SCO is not limited to governments alone. Under India's chairmanship, new initiatives have been taken to enhance contact and engagement among people. For the first time, the SCO Millet Food Festival, Film Festival, SCO Surajkund Craft Mela, Think Tanks Conference, and International Conference on Shared Buddhist Heritage were organized.
The first tourism and cultural capital of the SCO, the eternal city of Varanasi, became a center of attraction for various programs. To harness the energy and talent of the youth from SCO countries, we organized new forums such as the Young Scientists Conclave, Young Authors Conclave, Young Resident Scholar Programme, Startup Forum, and Youth Council.
Excellencies,
The present times mark a crucial phase in global affairs.
In a world surrounded by conflicts, tensions and pandemics; food, fuel, and fertilizer crises is a significant challenge for all nations.
We should collectively ponder upon whether we are capable, as an organization, of fulfilling the aspirations and expectations of our people?
Are we equipped to tackle modern-day challenges?
Is SCO evolving into an organization that is fully prepared for the future?
In this regard, India supports proposals for reforms and modernization within the SCO.
We would be happy to share India's AI-based language platform, Bhashini, with everyone to remove language barriers within the SCO. This can serve as an example of digital technology for inclusive growth.
SCO can also become an important voice for reforms in global institutions, including the UN.
I am happy that today Iran is going to join the SCO family as a new member.
I extend my congratulations to President Raisi and the people of Iran on this occasion.
We also welcome the signing of the Memorandum of Obligation for Belarus' SCO membership.
The interest of other countries in joining SCO today is a testament to the importance of this organization.
In this process, it is essential for SCO to maintain its primary focus on the interests and aspirations of the Central Asian countries.
Excellencies,
Terrorism has become a major threat to regional and global peace. Dealing with this challenge requires decisive action. Regardless of its form or manifestation, we must unite in our fight against terrorism. Some countries use cross-border terrorism as an instrument of their policies, provide shelter to terrorists. SCO should not hesitate to criticize such nations. There should be no place for double standards on such serious matters. We need to enhance mutual cooperation in dealing with terror financing as well. The RATS mechanism of SCO has played a significant role in this regard. We should also take proactive steps to prevent the spread of radicalization among our youth. The joint statement issued today on the subject of radicalization symbolizes our shared commitment.
Excellencies,
The situation in Afghanistan has directly impacted the security of all of us. India's concerns and expectations regarding Afghanistan are similar to those of most of the SCO countries. We must come together to strive for the well-being of the people of Afghanistan. Humanitarian assistance to Afghan citizens; the formation of an inclusive government; the fight against terrorism and drug trafficking; and ensuring the rights of women, children, and minorities are our shared priorities. Between the people of India and Afghanistan, there have been centuries-old friendly relations. In the past two decades, we have contributed to the economic and social development of Afghanistan. Even after the events of 2021, we continued to provide humanitarian assistance. It is important that Afghanistan's territory is not used to spread instability in neighboring countries or to encourage extremist ideologies.
Excellencies,
Strong connectivity is crucial for the progress of any region. Better connectivity not only enhances mutual trade but also fosters mutual trust. However, in these efforts, it is essential to uphold the basic principles of the SCO charter, particularly respecting the sovereignty and regional integrity of the Member States. Following Iran's membership in the SCO, we can work towards maximizing the utilization of the Chabahar Port. The International North-South Transport Corridor can serve as a secure and efficient route for landlocked countries in Central Asia to access the Indian Ocean. We should strive to realize its full potential.
Excellencies,
The SCO represents approximately 40 percent of the world's population and nearly one-third of the global economy. Therefore, it is our shared responsibility to understand each other's needs and sensitivities. To resolve all challenges through better cooperation and coordination, and make constant efforts for the well-being of our people. We have received constant support from all of you in making India's chairmanship successful. I extend my heartfelt gratitude to all of you for this. On behalf of the whole of India, I convey my best wishes to the next Chairman of the SCO, the President of Kazakhstan and my friend President Tokayev.
India is committed to actively contributing, together with everyone, for the success of the SCO.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୨୩ତମ ଏସସିଓ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
04 JUL 2023 7:45PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ ଗଣ,
ନମସ୍କାର!
ଆଜି ୨୩ତମ ଏସସିଓ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଉଛି । ବିଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ଏସସିଓ ସମଗ୍ର ଏସୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶାନ୍ତି, ସମୃଦ୍ଧି ଓ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମଞ୍ଚ ରୂପରେ ଉଭା ହୋଇଛି । ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଭାରତର ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ନାଗରିକ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି । ଆମ ସହଭାଗୀ ଐତିହ୍ୟ ଏହାର ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରମାଣ। ଆମେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ କେବଳ ‘‘ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ପଡ଼ୋଶୀ’’ ବୋଲି ଗ୍ରହଣ କରି ନାହୁଁ ବରଂ ଆମେ ଏହାକୁ ‘‘ବଡ଼ ପରିବାର’’ ଭଳି ଦେଖୁଛୁ ।
ମହାମହିମ ଗଣ,
ଏସସିଓର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ଭାରତ ଆମର ବହୁମୁଖୀ ସହଯୋଗକୁ ନୂଆ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇଯିବା ଲାଗି ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରିଛି । ଏସବୁ ପ୍ରୟାସ ଦୁଇଟି ମୌଳିକ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଉପରେ ଆଧାରିତ । ପ୍ରଥମ, ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍‌ ଅର୍ଥାତ୍‌ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଏକ ପରିବାର ଭଳି । ଏହି ସିଦ୍ଧାନ୍ତ, ପ୍ରାଚୀନ ସମୟରୁ ଆମ ସାମାଜିକ ଆଚରଣର ଅଭିନ୍ନ ଅଙ୍ଗ ହୋଇ ରହିଛି । ଆହୁରି ଆଧୁନିକ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଆମ ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ଶକ୍ତିର ଉତ୍ସ ପାଲଟିଛି । ଦ୍ୱିତୀୟଟି ହେଉଛି ସୁରକ୍ଷା, ଅର୍ଥାତ୍‌ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ, ଯୋଗାଯୋଗ, ଏକତା, ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଓ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତା ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ଏବଂ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା । ଏହା ଆମ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଏବଂ ଆମ ଏସସିଓ ସଂକଳ୍ପର ପ୍ରତିବିମ୍ବ ।
ଭାରତ, ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଏସସିଓରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପାଞ୍ଚଟି ନୂଆ ସ୍ତମ୍ଭ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି :
ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ ଓ ଉଦ୍ଭାବନ
ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ,
ଯୁବ ସଶକ୍ତିକରଣ,
ଡିଜିଟାଲ ସମାବେଶନ ଏବଂ
ସହଭାଗୀ ବୌଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ
ମହାମହିମ ଗଣ,
ଭାରତ ନିଜର ଏସସିଓ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ୧୪୦ରୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ସମ୍ମିଳନୀ ଓ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରିଛି । ଆମେ ଏସସିଓର ସବୁ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ ଓ ଆଲୋଚନା ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କୁ ୧୪ଟି ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ କରିଛୁ । ଆଇଏସସିଓର ୧୪ଟି ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ, ଆମେ ମିଶି ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦସ୍ତାବିଜ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ । ଏହା ଜରିଆରେ ଆମେ ନିଜ ସହଯୋଗରେ ନୂଆ ଓ ଆଧୁନିକ ଦିଗକୁ ଯୋଡ଼ି ଚାଲିଛୁ - ଯଥା
ଊର୍ଜା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକ ଇନ୍ଧନକୁ ନେଇ ସହଯୋଗ;
ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ହ୍ରାସ ପାଇଁ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ରୂପାନ୍ତରଣରେ ସହଯୋଗ;
ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ।
ଏସସିଓରେ ସହଯୋଗ କେବଳ ସରକାରଙ୍କ ସ୍ତରରେ ସୀମିତ ନରହୁ ବୋଲି ଭାରତ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି ।
ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ନିବିଡ଼ କରିବା ଲାଗି ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଅଧୀନରେ ନୂଆ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଥମ ଥର, ଏସସିଓ ମିଲେଟ୍‌ ଖାଦ୍ୟ ମେଳା, ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବ, ଏସସିଓ ସୁରଜକୁଣ୍ଡ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ମେଳା, ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀ ସମ୍ମିଳନୀ, ସହଭାଗୀ ବୌଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି।
ଏସସିଓର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଜଧାନୀ, ପ୍ରାଚୀନ ସହର ବାରାଣସୀ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଏକ ଆକର୍ଷଣର କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଥିଲା।
ଏସସିଓ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଯୁବକମାନଙ୍କର ଉତ୍ସାହ ଓ ପ୍ରତିଭାକୁ ସାର୍ଥକ କରିବା ଲାଗି ଆମେ ଯୁବ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମ୍ମିଳନୀ, ଯୁବ ଲେଖକ ସମ୍ମିଳନୀ, ଯୁବ ଆବାସିକ ଗବେଷକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ ଫୋରମ୍‌, ଯୁବ ପରିଷଦ ଭଳି ନୂଆ ମଞ୍ଚର ଆୟୋଜନ କରିଛୁ ।
ମହାମହିମ ଗଣ,
ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ବିଶ୍ୱର ପରିସ୍ଥିତି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୋଡ଼ରେ ରହିଛି । ବିବାଦ, ଉତ୍ତେଜନା ଓ ମହାମାରୀରେ ଘେରି ରହିଥିବା ବିଶ୍ୱରେ ଖାଦ୍ୟ, ଇନ୍ଧନ ଓ ସାର ସଂକଟ ସବୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ।
ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ନିମ୍ନ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଉଚିତ୍‌ । ଆମେ ଏକ ସଂଗଠନ ରୂପରେ ଆମ ଲୋକମାନଙ୍କର ଆଶା ଓ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି ସମର୍ଥ କି?
ଆଧୁନିକ ଆହ୍ୱାନର ସାମ୍ନା କରିବା ଲାଗି ଆମେ ସକ୍ଷମ ଅଛୁ କି?
ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଥିବା ଏକ ସଂଗଠନ ରୂପରେ ଏସସିଓ ବିକଶିତ ହେଉଛି କି?
ଏ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଏସସିଓରେ ସଂସ୍କାର ଓ ଆଧୁନିକୀକରଣ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଭାରତ ସମର୍ଥନ କରୁଛି ।
ଏସସିଓ ଅଧୀନରେ ଭାଷା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବାଧା ଦୂର କରିବା ଲାଗି ଭାରତର ଏଆଇ ଆଧାରିତ ଭାଷା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ‘ଭାଷିଣୀ’କୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ କରି ଆମେ ଖୁସି ହେବୁ ।
ଏହା ସମାବେଶୀ ବିକାଶ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଏକ ଉଦାହରଣ ହୋଇପାରିବ ।
ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସମେତ ଅନ୍ୟ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସଂଗଠନରେ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଏସସିଓ ଏକ ଦୃଢ଼ ସ୍ୱର ହୋଇପାରେ ।
ଆଜି ଇରାନ୍‌ ଏସସିଓ ପରିବାରରେ ଏକ ନୂଆ ସଦସ୍ୟ ଭାବେ ଯୋଡ଼ି ହେବାକୁ ଯାଉଥିବାରୁ ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ ।
ଏଥିପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ରାୟସୀ ଏବଂ ଇରାନର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ଏଥିସହିତ ଆମେ ବେଲାରୁସର ଏସସିଓ ସଦସ୍ୟତା ପାଇଁ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ବୁଝାମଣାରେ ସ୍ୱାକ୍ଷର କରାଯିବାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ ।
ଆଜି ଏସସିଓ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବା ଲାଗି ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନେ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକଟ କରିବା ଏହି ସଂଗଠନର ମହତ୍ୱକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରୁଛି ।
ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ, ଏସସିଓର ମୂଳ ଧ୍ୟାନ ମଧ୍ୟ-ଏସୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ହିତ ଓ ଆକାଂକ୍ଷା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ହେବ ସବୁଠୁ ଜରୁରୀ ।
ମହାମହିମ ଗଣ,
ଆତଙ୍କବାଦ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିପଦ ପାଲଟିଛି । ଏହି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ଲାଗି ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଆବଶ୍ୟକ । ଆତଙ୍କବାଦ ଯେକୌଣସି ରୂପ, ଯେକୌଣସି ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିରେ ଥାଉ ପଛେ, ଆମକୁ ଏହା ବିରୋଧରେ ମିଳିତ ଭାବେ ଲଢ଼େଇ କରିବାକୁ ହେବ । କିଛି ଦେଶ, ସୀମାପାର୍‌ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ନିଜ ନୀତିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉପାଦାନ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରିଥାନ୍ତି । ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ରୟ ଦେଇଥାନ୍ତି । ଏସସିଓ ଏପରି ଦେଶ ବିରୋଧରେ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରିବା ଲାଗି ସଂକୋଚ କରିବା ଉଚିତ୍‌ ନୁହେଁ । ଏଭଳି ଗମ୍ଭୀର ବିଷୟରେ ଦୋହରା ମାନଦଣ୍ଡ ଆପଣାଇବା ଆଦୌ ଉଚିତ୍‌ ନୁହେଁ । ଆତଙ୍କବାଦ ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣର ମୁକାବିଲା କରିବା ଲାଗି ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଆପୋସ ସହଯୋଗ ବଢ଼ାଇବାକୁ ହେବ । ଏଥିରେ ଏସସିଓର ଆରଏଟିଏସ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିଶେଷ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଆମ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉଗ୍ରବାଦର ପ୍ରସାରକୁ ରୋକିବା ଲାଗି ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଆହୁରି ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଉଚିତ୍‌ । ଉଗ୍ରବାଦ ବିଷୟ ଉପରେ ଆଜି ଜାରି କରାଯାଉଥିବା ମିଳିତ ବକ୍ତବ୍ୟ ଆମ ସହଭାଗୀ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରତୀକ ।
ମହାମହିମ ଗଣ,
ଆଫଗାନିସ୍ତାନର ସ୍ଥିତି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ସିଧା ପ୍ରଭାବ ପକାଇଛି । ଆଫଗାନିସ୍ତାନକୁ ନେଇ ଭାରତର ଚିନ୍ତା ଓ ଆଶା ଅଧିକାଂଶ ଏସସିଓ ଦେଶ ସହିତ ସମାନ । ଆମକୁ ଆଫଗାନିସ୍ତାନର ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇ ମିଳିମିଶି ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ହେବ । ଆଫଗାନିସ୍ତାନ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ମାନବୀୟ ସହାୟତା; ଏକ ସମାବେଶୀ ସରକାର ଗଠନ; ଆତଙ୍କବାଦ ଓ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ କାରବାର ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ; ତଥା ମହିଳା, ଶିଶୁ ଓ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁମାନଙ୍କ ଅଧିକାରକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଆମର ସହଭାଗୀ ପ୍ରାଥମିକତା ଅଟେ। ଭାରତ ଏବଂ ଆଫଗାନିସ୍ତାନର ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ, ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି । ବିଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଆଫଗାନିସ୍ତାନର ଆର୍ଥିକ ଓ ସାମାଜିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛୁ । ୨୦୨୧ର ଘଟଣାକ୍ରମ ପରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ମାନବୀୟ ସହାୟତା ପଠାଇ ଚାଲିଛୁ । ଆଫଗାନିସ୍ତାନର ଭୂମିକୁ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶରେ ଅସ୍ଥିରତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା କିମ୍ବା ଉଗ୍ରବାଦୀ ବିଚାରଧାରାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି ଉପଯୋଗ କରାଯିବା ଉଚିତ୍‌ ନୁହେଁ ।
ମହାମହିମ ଗଣ,
ଯେକୌଣସି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ମଜବୁତ ଯୋଗାଯୋଗ ସୁବିଧା ରହିବା ଅତି ଆବଶ୍ୟକ । ଉନ୍ନତ ଯୋଗାଯୋଗ ଆପୋସ ବ୍ୟବସାୟ ନୁହେଁ, ଆପୋସ ବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ାଇଥାଏ। କିନ୍ତୁ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ, ଏସସିଓ ଚାର୍ଟରର ମୂଳ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ, ବିଶେଷ କରି ସଦସ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ସମ୍ମାନ କରିବା ଅତି ଆବଶ୍ୟକ। ଇରାନର ଏସସିଓ ସଦସ୍ୟତା ପରେ ଆମେ ଚାବାହର ବନ୍ଦରକୁ ଉନ୍ନତ ଭାବେ ଉପଯୋଗ କରିବା ଦିଗରେ କାମ କରିପାରିବା । ମଧ୍ୟ ଏସିଆର ଭୂଖଣ୍ଡ ଆବଦ୍ଧ ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଉତ୍ତର-ଦକ୍ଷିଣ ପରିବହନ କରିଡର, ଭାରତ ମହାସାଗର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବା ଲାଗି ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଓ ସୁଗମ ରାସ୍ତା ହୋଇପାରିବ । ଆମେ ଏହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସାକାର ରୂପ ଦେବା ଉଚିତ୍‌ ।
ମହାମହିମ ଗଣ,
ଏସସିଓ ବିଶ୍ୱର ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ ଭାଗର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିଥାଏ। ଆଉ ଏହି କାରଣରୁ ପରସ୍ପରର ଆବଶ୍ୟକତା ଓ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାକୁ ବୁଝିବା ଆମର ସହଭାଗୀ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ । ଉନ୍ନତ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ ଜରିଆରେ ଆମେ ସବୁ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବା ଉଚିତ୍‌ । ଆମେ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଜନକଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାକୁ ସଫଳ କରାଇବାରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଲଗାତର ସହଯୋଗ ମିଳିଛି । ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛି । ମୁଁ ଏସସିଓର ପରବର୍ତ୍ତୀ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, କଜାଖସ୍ତାନର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବଂ ମୋର ବନ୍ଧୁ ପ୍ରେସିଡେଣ୍ଟ ତୋକାୟେଭଙ୍କୁ ସାରା ଭାରତ ପକ୍ଷରୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ଏସସିଓର ସଫଳତା ପାଇଁ ଭାରତ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ମିଶି, ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ନିଜର ଯୋଗଦାନ ଦେବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।