প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
23শুবা SCO সম্মিত্তা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
04 JUL 2023 7:45PM by PIB Imphal
এক্সেলেন্সীশিং,
নমস্কার!
ঙসিগী 23শুবা SCO সম্মিত অসিদা অদোম পুম্নমকপু তরাম্না ওকচরি। মমাংগী দিকেদ অনিসিদা SCOনা এসিয়াগী লমদমদা শান্তি, নুংঙাই য়াইফবা অমসুং চাউখৎ থৌরাংগী মশক থোকপা ফম্বাক অমা ওইনা থোক্লক্লি। ভারত অমসুং লমদম অসিগী মরক্কী নাৎ অমসুং মীওইশিংগী মরক্তা লৈনরিবা মরীনা ঐখোয়গী শেয়র তৌনরিবা হেরিতেজকী অচঙবা খুদম অমা ওইরি। ঐখোয়না লমদম অসিবু ঐখোয়গী “য়ুম্লোন্নবা” হায়না উদে, লমদমসিবু ঐখোয়না “ইমুংগী শরুক অমা” হায়না উই।
এক্সেলেন্সীশিং,
ভারতনা SCOগী চেয়রপর্সন অমা ওইনা ঐখোয়গী হীরম য়াম্বা তেংবাংনবগী থৌওংবু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎনবা লেপ্তনা হোৎনদুনা লাক্লি। ঐখোয়না হোৎনরিবা খুদিংমক তঙাই ফদবা ৱাখল্লোন অনিদা য়ুম্ফম ওইবনি। অহানবা, মালেম পুম্ববু ইমুং অমনি খনবনি হায়রিবা “বাসুদৈবা কুতুম্বাকম”। ৱাখল্লোন অসিনা অরিবা মতমদগী হৌনা ঐখোয়গী খুন্নাইগী লিচৎ-শাজৎকী তৎন-থানবা য়াদ্রবা শরুক অমা ওইদুনা লাক্লি। মসিনা ঐখোয়গী পাঙ্গল অমসুং ইথিলগী হৌরকফম অমা ওইনা হৌজিক্কী মতম অসিদসু অদুমক তেংবাংলি। অনিশুবা ৱাখল্লোন অসিনা SECURE হায়বা অসিনি। মসিনা হায়বদি, সেক্যুরিতী, ইকোনোমিক দিভেলপমেন্ত, কন্নেক্তিবিতী, য়ুনিতী, রেস্পেক্ত ফোর সোভরেনিতী অমসুং তেরিতোরিএল ইন্তিগ্রিতী, অমসুং ইনভাইরনমেন্তেল প্রোতেক্সন হায়বনি। মসিনা ঐখোয়গী চেয়রমেনশিপকী থীম অমসুং ঐখোয়গী SCOগী পান্দমগী মশক তাক্লি।
মিৎয়েং অসিগা লোয়ননা, ভারতনা SCOগী মনুংদা তেংবাংনবগী য়ুম্বী মঙা শেম্লেঃ
স্তার্তঅপ অমসুং ইন্নোভেসন
নাৎকী ওইবা হিদাক লাংথক
নহাশিংগী মপাঙ্গল হাপ্পা
দিজিতেল ইনক্লুজন অমসুং
শেয়র্দ বুদ্ধিস্ত হেরিতেজ
এক্সেলেন্সীশিং,
ভারতকী লুচিং মখাদা, ঐখোয়না SCOগী মনুংদা থৌরম, কনফরেন্স অমসুং মীফম চাম্মগা নিফু হেন্না পাংথোকখ্রে। ঐখোয়না SCOগী ওবজর্বর অমসুং দাইলোগ পার্ত্নর খুদিংবু তোঙান-তোঙানবা থৌরম তরামরিদা থৱাই য়াওনা শরুক য়াহনখি। SCOগী মন্ত্রীশিংগী থাক্তা ফমখিবা মীফম তরামরিদা, ঐখোয়না মরু ওইবা চে চাং কয়া পুন্না তাশিন-খোমজিমিন্নখি। থৌওংশিং অসিগা লোয়ননা, ঐখোয়না ঐখোয়গী তেংবাংনবগী থৌওংশিং অসিদা মখাদা পীরিবশিং অসিগুম্বা অনৌবা অমসুং মতমগা চুনবা হীরম কয়া অমা হাপচিনখিঃ
ইমর্জিং ফুএলগী মতাংদা ইনর্জী সেক্তরগী মনুংদা তেংবাংনবা।
ত্রান্সপোর্তেসন সেক্তরদা দিকর্বোনাইজেসন তৌনবা অমসুং দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন পুরক্নবা তেংবাংনবা।
দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লমদা তেংবাংনবা।
SCOগী মনুংদা তেংবাংনবা খুদিংমক সরকারগী থাক খক্তদা অকক্নবা লৈহন্দনবা ভারতনা হোৎনরি। ভারতকী লুচিং মখাদা, মীয়ামগী মরক্তা পাউ ফাওনবা অমসুং তেংবাংনবা হেনগৎহন্নবা অনৌবা খোঙথাং কয়া পায়খৎখি। SCO মিল্লেত ফুদ ফেস্তিবেল, ফিল্ম ফেস্তিবেল, SCO সুরজকুন্দ ক্রাফ মেলা, থিঙ্ক তেঙ্ক কনফরেন্স অমসুং শেয়র্দ বুদ্ধিস্ত হেরিতেজকী লমদা মালেমগী কনফরেন্সশিং অহানবা ওইনা শিনখি।
SCOগী অহানবা তুরিজম অমসুং কলচরেল কেপিতেল ওইরিবা লাইওইরবা ভরানসীগী শহরনা তোঙান-তোঙানবা থৌরমশিংগী মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনফম ওইখি। SCO লৈবাকশিংগী নহাশিংগী শক্তি অমসুং হৈ-শিংবগী খুদোংচাবা লৌনবগীদমক্তা, ঐখোয়না নহা ওইরিবা সাইন্তিস্তশিংগী মীফম, নহা ওইরিবা অইবশিংগী মীফম, নহা ওইরিবা রেসিদেন্ত স্কোলরশিংগী থৌরম, স্তার্তঅপ ফোরম অমসুং নহাশিংগী কাউন্সিলগুম্বা অনৌবা ফোরম কয়া শিনখি।
এক্সেলেন্সীশিং,
হৌজিক্কী মতম অসি মালেমগী থৌদোক-ৱাথোক কয়াগী য়াম্না লুবা মতম অমা ওইরি।
খৎন-চৈনবা, অৱাবা অমসুং লাইচৎনা থল্লবা মালেম অসিদা চিঞ্জাক, ফুএল অমসুং হারগী ইরাংশিং অসিনা লৈবাক খুদিংগী অচৌবা শিংনবা অমা ওইরি।
মীয়ামগী অনিংবা অপাম্বশিংগী মনিং থুংহনবা ঙম্বগী মতিক অসি ঐখোয়দা লুপ অমা ওইনা লৈবরা হায়বসি ঐখোয় পুন্না অমুক্তং খন্থমিন্নবা ফৈ।
মসিগুম্বা মতমগী শিংনবা কয়া অসিগা মাইয়োক্নবা ঙম্বগী মতিক ঐখোয়দা লৈবরা?
SCO অসি তুংগী মতমগী শিংনবা থেংনবা ঙম্বগী মতিক লৈবা লুপ অমা ওইরক্লিবরা?
হীরম অসিগা মরী লৈননা, ভারতনা SCO মনুংদা রিফোর্ম অমসুং মোদর্নাইজেসন তৌবগী ৱাহৌদোক খুদিংমক্তা শৌগৎলি।
SCOশিংগী মরক্তা লৈরিবা লোলগী পন লৌথোক্নবগীদমক্তা ভারতকী AI-দা য়ুম্ফম ওইবা লোলগী প্লেতফোর্ম, ভাশিনী অসি পুম্নমক্কা য়াম্না হরাওনা শেয়র তৌবা পাম্মি। মসিনা ইনক্লুসিভ গ্রোথ পুরক্নবা দিজিতেল তেক্নোলোজীনা তেংবাংবগী খুদম অমা ওইবা য়াগনি।
SCOনা UN য়াওনা মালেমগী ইন্সতিত্যুসন কয়াদা রিফোর্ম পুরকপগী মরু ওইবা খোঞ্জেল অমা ওইবা ঙমগনি।
ইরান্না ঙসি SCOগী অনৌবা মেম্বর অমা ওইনা য়াওগদৌরিবা অসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই।
ঐহাক্না ইরানগী রাস্ত্রপতি রাইসী অমসুং মীয়াম্বু মসিগীদমক্তা থাগৎচরি।
ঐখোয়না বেলারুস SCO মেম্বরশিপকী মেমোরেন্দম ওফ ওব্লিগেসনগী খুৎয়েক পীনরিবা অসিবুসু তরাম্না ওক্লি।
অতোপ্পা লৈবাকশিংনা SCOগী শরুক ওইনিংদুনা মসিদা য়াওবা পাম্নরিবা অসিনা ঐখোয়গী লুপ অসিগী মরু ওইবগী খুদম অমা ওইরি।
হায়রিবা থবকশিং অসিদা, SCOনা সেন্ত্রেল এসিয়াগী লৈবাকশিংগী অপাম্বশিংদা মিৎয়েং চঙলিবা অসিবু ঙাক্তুনা থম্বা হায়বসি য়াম্না তঙাই ফদবা থৌওং অমা ওইরি।
এক্সেলেন্সীশিং,
তেরোরিজম্না রিজনেল অমসুং মালেমগী শান্তিগী মফমদা য়াম্না চাউবা শিংনবা অমা ওইরক্লি। শিংনবা অসিগা মাইয়োক্নগে হায়বরদি ৱারেপ চেৎনা পাংথোকপা থবকশিংগী মথৌ তাই। মসিগী মওং-মতৌ করিনো হায়বা খন্থবা তৌদনা, ঐখোয়না মসিগী মাইয়োক্তা লান্থেংননবগীদমক্তা অমত্তা ওইফম থোকই। লৈবাক খরনা ক্রোস-বোর্দর তেরোরিজম্বু মখোয়গী পোলিসীগী খুৎলায় ওইনা শিজিন্নৈ, তেরোরিস্তশিংগী চঙজফম পীরি। SCOনা মসিগুম্বা লৈবাকশিংবু য়ানিংদে হায়না ফোংদোকপদা মনিং হল্লোইদবনি। মসিগুম্বা অরুবা হীরম অসিদা অনিথোকপা ৱাখল্লোন লৈবা য়াদে। তেরর ফাইনান্সিংগী মাইয়োক্তা লান্থেংনবা মতমদা ঐখোয়না অমনা অমগী মতেং পাংনগদবনি। SCOগী RATS মেকানিজম অসিনা হীরম অসিদা মরু ওইবা থৌদাং য়ারি। ঐখোয়গী নহাশিংবু লান্না লমজিংলিবা অসিবু থিংনবা ঐখোয়না অহকপা থবক পায়খৎপগী মথৌ তাই। রেদিকেলাইজেসনগী মতাংদা ঙসি থোকখিবা অপুনবা ৱারোল অসিনা ঐখোয়না অমত্তা ওইনা য়ানরিবা ৱাফমগী খুদম অমনি।
এক্সেলেন্সীশিং,
অফঘানিস্তান্দা থোক্লিবা থৌদোকশিং অসিনা ঐখোয় পুম্নমক্কী সেক্যিরিতীদা হকথেংননা শোকহল্লি। ভারতনা অফঘানিস্তানগী মতাংদা খল্লিবা অমসুং লৈরিবা থাজবা অসি SCO লৈবাক অয়াম্বনা লৈরিবা অসিগা মান্নৈ। অফঘানিস্তানগী নুংঙাই য়াফবগীদমক্তা ঐখোয়না পুন্না হোৎনমিন্নগদবনি। অফঘানগী মীয়ামদা তেংবাং পীবা, ইনক্লুসিব ওইবা সরকার অমা শেম্বা, তেরোরিজম অমসুং নিশা য়োনবগী মাইয়োক্তা লান্থেংনবা অমসুং নুপী অমদি অঙাংশিংগা লোয়ননা মাইনোরিতীশিংগী হক ফংহনবা হায়বসি ঐখোয় পুম্নমক্কী অপুনবা প্রাইওরিতী ওইগদবনি। ভারত অমসুং অফঘানিস্তানগী মীয়ামগী মরক্তা চহি চা কয়াদগী লৈনরক্লবা মরী লৈরি। মমাংগী দিকেদ অনিদা, ঐখোয়না অফঘানিস্তানগী শেন্মিৎলোন অমসুং খুন্নাইগী চাউখৎ থৌরাংদা মশক থোক্না তেংবাংখি। ইং 2021গী থৌদোক্কী মতুংদা ফাওবা, ঐখোয়না হ্যুমেনিতরিয়ন এসিস্তেন্স পীবা লেপ্ত্রি। অফঘানিস্তানগী লমদম অসি য়ুম্লোন্নবা লৈবাকশিংগী তংদু লৈতাবা ফিভমদা অকায়বা পীহন্দনবা অমসুং এক্সত্রিমিস্ত ওইবা ৱাখল্লোন শন্দোকহন্দনবা হোৎনবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই।
এক্সেলেন্সীশিং,
মফম অমা হেক্তগী চাউখৎ থৌরাংদা মপাঙ্গল লৈবা কন্নেক্তিবিতীগী য়াম্না মরু ওই। অফবা কন্নেক্তিবিতীনা ঐখোয় মশেলগী লল্লোন-ইতিক হেনগৎহনবতা নত্তনা অমনা অমদা থাজবগী চাংসু য়াম্না হেনগৎহল্লি। অদুবু, পুম্নমক অসিগীদমক্তা হোৎনরিবা অসিদা SCO চার্তরগী বেসিক প্রিন্সিপল ইন্দুনা চৎপা হায়বসি য়াম্না তঙাই ফদে, অখন্নবা ওইনা, মেম্বর রাজ্যশিংগী সোভরেনিতী অমসুং রিজনেল ইন্তিগ্রিতীবু ইকায় খুম্নবা। ইরান্না SCOগী মেম্বর ওইরকপা অসিগা লোয়ননা, ঐখোয়না চবাহর হিথাংফম্বু মপুং ফানা শিজিন্নবগী মাইকৈদা থবক পায়খৎপা য়ারগনি। ইন্তর্নেস্নেল নোর্থ-সাউথ ত্রান্সপোর্ত কোরিদোর অসিনা সেন্ত্রেল এসিয়াগী কংফালনা কোইশিনবা লৈবাকশিংনা ইন্দিয়ন ওসীনগী কান্নবা লৌহন্নবা তেক্ত কায়দবা অমসুং অফবা লম্বী অমা ওইবা য়াগনি। ঐখোয়না মসিগী কান্নবা মপুং ফানা লৌবা ঙম্নবা হোৎনগদবনি।
এক্সেলেন্সীশিং,
SCOনা মালেমগী অপুনবা মীশিংগী চাদা 40 অমসুং মালেমগী শেন্মিৎলোনগী শরুক অহুম থোকপগী অমগী মীহুৎ ওইরি। মরম অদুনা, ঐখোয় মশেলগী তঙাই ফদবা অমসুং অপাম-পামদ খঙবা হায়বসি ঐখোয়গী অপুনবা থৌদাং ওইগনি। তেংবাংনবগী খুত্থাংদা শিংনবা খুদিংগী ৱারোইশিন পুরক্কদবনি অমসুং ঐখোয়গী মীয়ামগী নুংঙাই য়াইফনা লৈবগী ফিভম অমা ঐখোয়না লৈহনগদবনি। ভারতকী চেয়রমেনশিপ অসিবু মায় পাকহনবদা ঐখোয়না অদোম খুদিংগী তেংবাং ফংখি। মসিগীদমক্তা ঐহাক্না পুম্নমকপু থম্মোই শেংনা থাগৎচরি। অপুনবা ভারতকী মাইকৈদগী, ঐহাক্না SCOগী মথংগী চেয়রমেন, ঐহাক্কী মরুপ অমসুং কাজাখস্তানগী রাস্ত্রপতি, তোকায়েবকী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
ভারতনা SCOগী মায় পাকপগীদমক্তা মীপুম খুদিংগা লোয়ননা অমত্তা ওইনা থৱাই য়াওনা তেংবাংলি।
পুম্নমকপু থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister Shri Narendra Modi’s Remarks at the 23rd SCO Summit
04 JUL 2023 7:45PM by PIB Delhi
Excellencies,
Namaskar!
Today, at the 23rd SCO Summit, you all are warmly welcomed. In the past two decades, the SCO has emerged as a significant platform for peace, prosperity and development in the entire Asian region. The thousands of years old cultural and people-to-people ties between India and this region are a living testament to our shared heritage. We do not see this area as an "extended neighborhood”, but as an "extended family”.
Excellencies,
As the Chairperson of the SCO, India has made continuous efforts to take our multi-dimensional cooperation to new heights. We have based all these efforts on two fundamental principles. Firstly, "Vasudhaiva Kutumbakam," which means the whole world is one family. This principle has been an integral part of our social behaviour since ancient times. It continues to serve as a source of inspiration and energy for us in modern times. The second principle is SECURE, which stands for Security, Economic development, Connectivity, Unity, Respect for sovereignty and territorial integrity, and Environmental protection. It reflects the theme of our chairmanship and the vision of our SCO.
With this perspective, India has established five new pillars of cooperation within the SCO:
◦ Startups and Innovation,
◦ Traditional Medicine,
◦ Youth Empowerment,
◦ Digital Inclusion, and
◦ Shared Buddhist Heritage.
Excellencies,
Under India's chairmanship, we have hosted more than one hundred forty programs, conferences, and meetings within the SCO. We have actively involved all Observer and Dialogue Partners of the SCO in fourteen different programs. In the fourteen Ministerial-level meetings of the SCO, we have collectively prepared several important documents. With these we are adding new and modern dimensions to our cooperation – like
• Cooperation on emerging fuels in the energy sector.
• Collaboration on decarbonization in the transportation sector and digital transformation.
• Cooperation in the field of digital public infrastructure.
India has made efforts to ensure that cooperation within the SCO is not limited to governments alone. Under India's chairmanship, new initiatives have been taken to enhance contact and engagement among people. For the first time, the SCO Millet Food Festival, Film Festival, SCO Surajkund Craft Mela, Think Tanks Conference, and International Conference on Shared Buddhist Heritage were organized.
The first tourism and cultural capital of the SCO, the eternal city of Varanasi, became a center of attraction for various programs. To harness the energy and talent of the youth from SCO countries, we organized new forums such as the Young Scientists Conclave, Young Authors Conclave, Young Resident Scholar Programme, Startup Forum, and Youth Council.
Excellencies,
The present times mark a crucial phase in global affairs.
In a world surrounded by conflicts, tensions and pandemics; food, fuel, and fertilizer crises is a significant challenge for all nations.
We should collectively ponder upon whether we are capable, as an organization, of fulfilling the aspirations and expectations of our people?
Are we equipped to tackle modern-day challenges?
Is SCO evolving into an organization that is fully prepared for the future?
In this regard, India supports proposals for reforms and modernization within the SCO.
We would be happy to share India's AI-based language platform, Bhashini, with everyone to remove language barriers within the SCO. This can serve as an example of digital technology for inclusive growth.
SCO can also become an important voice for reforms in global institutions, including the UN.
I am happy that today Iran is going to join the SCO family as a new member.
I extend my congratulations to President Raisi and the people of Iran on this occasion.
We also welcome the signing of the Memorandum of Obligation for Belarus' SCO membership.
The interest of other countries in joining SCO today is a testament to the importance of this organization.
In this process, it is essential for SCO to maintain its primary focus on the interests and aspirations of the Central Asian countries.
Excellencies,
Terrorism has become a major threat to regional and global peace. Dealing with this challenge requires decisive action. Regardless of its form or manifestation, we must unite in our fight against terrorism. Some countries use cross-border terrorism as an instrument of their policies, provide shelter to terrorists. SCO should not hesitate to criticize such nations. There should be no place for double standards on such serious matters. We need to enhance mutual cooperation in dealing with terror financing as well. The RATS mechanism of SCO has played a significant role in this regard. We should also take proactive steps to prevent the spread of radicalization among our youth. The joint statement issued today on the subject of radicalization symbolizes our shared commitment.
Excellencies,
The situation in Afghanistan has directly impacted the security of all of us. India's concerns and expectations regarding Afghanistan are similar to those of most of the SCO countries. We must come together to strive for the well-being of the people of Afghanistan. Humanitarian assistance to Afghan citizens; the formation of an inclusive government; the fight against terrorism and drug trafficking; and ensuring the rights of women, children, and minorities are our shared priorities. Between the people of India and Afghanistan, there have been centuries-old friendly relations. In the past two decades, we have contributed to the economic and social development of Afghanistan. Even after the events of 2021, we continued to provide humanitarian assistance. It is important that Afghanistan's territory is not used to spread instability in neighboring countries or to encourage extremist ideologies.
Excellencies,
Strong connectivity is crucial for the progress of any region. Better connectivity not only enhances mutual trade but also fosters mutual trust. However, in these efforts, it is essential to uphold the basic principles of the SCO charter, particularly respecting the sovereignty and regional integrity of the Member States. Following Iran's membership in the SCO, we can work towards maximizing the utilization of the Chabahar Port. The International North-South Transport Corridor can serve as a secure and efficient route for landlocked countries in Central Asia to access the Indian Ocean. We should strive to realize its full potential.
Excellencies,
The SCO represents approximately 40 percent of the world's population and nearly one-third of the global economy. Therefore, it is our shared responsibility to understand each other's needs and sensitivities. To resolve all challenges through better cooperation and coordination, and make constant efforts for the well-being of our people. We have received constant support from all of you in making India's chairmanship successful. I extend my heartfelt gratitude to all of you for this. On behalf of the whole of India, I convey my best wishes to the next Chairman of the SCO, the President of Kazakhstan and my friend President Tokayev.
India is committed to actively contributing, together with everyone, for the success of the SCO.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.