গৃহ মন্ত্ৰালয়
আজি নতুন দিল্লীত আয়োজিত 'ড্ৰাগছ সৰবৰাহ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষা' বিষয়ক আঞ্চলিক সন্মিলনৰ সভাপতিত্ব কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ
17 JUL 2023 6:13PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ সভাপতিত্বত আজি নতুন দিল্লীত আয়োজিত 'ড্ৰাগছ সৰবৰাহ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা' বিষয়ক আঞ্চলিক সন্মিলন অনুষ্ঠিত হয়। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীৰ উপস্থিতিত সকলো ৰাজ্যৰ এণ্টি নাৰ্কটিকছ টাস্ক ফ’ৰ্চ (এনটিএফ)ৰ সমন্বয়ত নাৰ্কটিক কণ্ট্ৰল ব্যুৰো (এনচিবি)ৰ দ্বাৰা দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত ২৩৭৮ কোটি টকাৰ ১.৪০ লাখ কিলোগ্ৰামতকৈ অধিক নিচাজাতীয় সামগ্ৰী ধ্বংস কৰা হয়, যিটো এটা দিনতে নিচাজাতীয় সামগ্ৰী ধ্বংস কৰাৰ এক অভিলেখ।
ভাষণত শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাৰতৰ দৰে এখন দেশত ড্ৰাগছ সৰবৰাহ আৰু ইয়াৰ ব্যৱহাৰে কেৱল ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক ধ্বংস কৰাই নহয়, ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ ওপৰতো প্ৰভাৱ পেলায়। তেওঁ লগতে কয় যে গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে, আঞ্চলিক সন্মিলনৰ বৈঠকৰ জৰিয়তে ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে অবিৰত অভিযান চলাই আছে আৰু সেই অভিযানৰ পুনৰীক্ষণত লাভ কৰা ফলাফল আৰু প্ৰতিক্ৰিয়াৰ ভিত্তিত আমাৰ নীতিসমূহত সময়োপযোগী পৰিৱৰ্তন কৰিবলৈ বৈঠকসমূহ অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ বাবে এটা লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে যে দেশৰ স্বাধীনতাৰ শতবাৰ্ষিকী উদযাপনৰ সময়লৈকে ভাৰত ড্ৰাগছমুক্ত হ’ব লাগে, ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকল নিছামুক্ত হ’ব লাগে। তেওঁ কয় যে এনে এখন ভাৰত গঢ়ি তোলাটো মোডী চৰকাৰৰ লক্ষ্য, য’ত এগৰাকীও যুৱক-যুৱতী ড্ৰাগছৰ প্ৰতি আসক্ত নহয় আৰু সেই ফলাফল লাভ কৰিবলৈ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰ উভয়ে একেলগে কাম কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি পৰমবীৰ চক্ৰ বঁটা বিজয়ী নিৰ্মলজিৎ সিং শেখোনৰ জন্ম বাৰ্ষিকী। এই উপলক্ষে তেওঁ সমগ্ৰ দেশ তথা ভাৰত চৰকাৰৰ হৈ পৰমবীৰ চক্ৰ বঁটা বিজয়ী নিৰ্মলজিৎ সিং শেখোনলৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এন চি বিৰ অমৃতসৰ খণ্ড কাৰ্যালয়ৰ বাবে ১২ কোটি টকাত নতুন ভৱন নিৰ্মাণ, ভুৱনেশ্বৰ কাৰ্যালয় উদ্বোধন, দিল্লীত নতুন কাৰ্যালয়ৰ ভূমি পূজন আদিও আজি সম্পন্ন কৰা হৈছে। এনচিবিৰ কাৰ্যালয়ৰ বাবে ভূমি প্ৰদান কৰি এনচিবি আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ সৈতে সহযোগিতা আগবঢ়োৱাৰ বাবে ওড়িশা চৰকাৰ আৰু পঞ্জাৱ চৰকাৰক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে এই কাৰ্যালয়সমূহৰ জৰিয়তে এনচিবিয়ে এই দুখন ৰাজ্যত ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখন আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে ড্ৰাগছমুক্ত ভাৰতৰ সংক্ষিপ্তকৰণো আজি প্ৰকাশ কৰা হৈছে। যদি আমি ড্ৰাগছ সজাগতাৰ সৈতে জড়িত অধিক তথ্য জিলা প্ৰশাসন, বিদ্যালয়, আৰু এন জি অ’লৈ প্ৰচাৰ কৰো তেন্তে ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখন আৰু অধিক শক্তিশালী হ’ব, কাৰ্যকৰী হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ই কেৱল ড্ৰাগছ নাইকিয়া কৰা বা ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে সম্পূৰ্ণ বিজয় অৰ্জনৰ যুঁজ নহয়, বৰঞ্চ এই যুঁজত আটাইতকৈ ডাঙৰ জয় হৈছে সজাগতা সৃষ্টি। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে দেশৰ যুৱক-যুৱতী আৰু অভিভাৱকৰ মনত মাদক দ্ৰব্যৰ বিৰুদ্ধে সজাগতা সৃষ্টি নকৰালৈকে আমি এই যুঁজত জয়ী হ’ব নোৱাৰো।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে আজি মুঠ ১,৪০,২৮৮ কেজিতকৈ অধিক ড্ৰাগছ ধ্বংস হৈছে আৰু ইয়াৰ বাবে সকলো ৰাজ্য, বিশেষকৈ এন চি বি প্ৰশংসাৰ পাত্ৰ। তেওঁ কয় যে এই অভিযানৰ অধীনত আজি ২৩৭৮ কোটি টকাৰ ড্ৰাগছ ধ্বংস হৈছে, যিটো এদিনতে সৰ্বাধিক পৰিমাণৰ ড্ৰাগছ ধ্বংস হোৱাৰ এক অনন্য অভিলেখ। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ নেতৃত্বত অমৃত মহোৎসৱৰ বিগত এটা বছৰত ১২ হাজাৰ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ ১০ লাখ কিলোগ্ৰাম নিচাজাতীয় দ্ৰব্য ধ্বংস কৰা হৈছে আৰু এয়াও স্বাভাৱিকতে এক অভিলেখ।
শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ড্ৰাগছ সেৱন সম্পূৰ্ণ প্ৰতিৰোধৰ বাবে আমি ড্ৰাগছ ধৰা পেলোৱা, নেটৱৰ্ক ধ্বংস কৰা, দোষীক আটক কৰা আৰু নিচাসক্তৰ পুনৰ্বাসনৰ ক্ষেত্ৰত সমান মনোযোগ দি আগবাঢ়িব লাগিব। তেওঁ কয় যে আমি ‘ডিটেকচন’, ‘ডেষ্ট্ৰকচন’ আৰু ‘ডিটেনচন’ৰ ক্ষেত্ৰত এক ডাঙৰ কাম কৰিছো, কিন্তু পুনৰ্বাসনত গুৰুত্ব নিদিলে আমাৰ এই যুঁজখন সফল নহ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ‘সম চৰকাৰৰ’ দৃষ্টিভংগীৰে স্বাস্থ্য, সমাজ কল্যাণ বিভাগ, ৰাসায়নিক আৰু ঔষধ বিভাগ, শিক্ষা বিভাগ, পঞ্চায়তীৰাজ বিভাগ আৰু ৰাজ্যিক গৃহ বিভাগসমূহে একত্ৰিত হৈ একক মঞ্চত কাম কৰিব লাগিব, তেতিয়াহে ড্ৰাগছমুক্ত ভাৰতৰ সপোন বাস্তৱায়িত হ’ব আৰু আমি এই কথা উপলব্ধি কৰিবলৈ সক্ষম হ’ম। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ বাবে সহযোগিতা, সমন্বয় আৰু সহযোগিতাৰ লগতে, লগতে সকলো বিভাগেই ‘হোল অৱ গৱৰ্ণমেণ্ট’ পদ্ধতিৰে আগবাঢ়িব লাগিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০০৬ চনৰ পৰা ২০১৩ চনৰ ভিতৰত মুঠ ১২৫০ টা গোচৰ পঞ্জীয়ন হোৱাৰ বিপৰীতে ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২৩ চনলৈ ৯ বছৰত ৩৭০০ টা গোচৰ পঞ্জীয়ন হৈছে, অৰ্থাৎ গোচৰ পঞ্জীয়ণৰ ক্ষেত্ৰত ২০০ শতাংশ বৃদ্ধি হৈছে। ইয়াৰ পূৰ্বে মুঠ ১৩৬০ জন লোকক এই সংক্ৰান্তত গ্ৰেপ্তাৰ কৰা হৈছিল, যিটো এতিয়া ৫৬৫০ জনলৈ বৃদ্ধি পাইছে, অৰ্থাৎ এই ক্ষেত্ৰত ৩০০ শতাংশ বৃদ্ধি দেখা গৈছে। উল্লেখ্য যে পূৰ্বে জব্দ কৰা ড্ৰাগছৰ পৰিমাণ আছিল ১.৫২ লাখ কেজি, যিটো বৰ্তমান ১৬০ শতাংশ বৃদ্ধি হৈ ৩.৯৪ লাখ কেজি হৈছে। তেওঁ কয় যে ২০০৬ চনৰ পৰা ২০১৩ চনৰ ভিতৰত ৫,৯০০ কোটি টকাৰ ড্ৰাগছ ধ্বংস হোৱাৰ বিপৰীতে ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২৩ চনৰ ভিতৰত ১৮,১০০ কোটি টকাৰ ড্ৰাগছ জব্দ কৰি ধ্বংস কৰা হৈছে। ইয়েই আমাৰ অভিযানৰ সফলতাৰ দিশটো দৰ্শাইছে।
শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে এতিয়া কেৱল ভাৰততে নহয় আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়তো আমি "স্বৰ্ণিল ত্ৰিভুজ" আৰু "স্বৰ্ণিল অৰ্ধচন্দ্ৰ" শব্দটোৰ ঠাইত "ডেথ ট্ৰায়েংগল" আৰু "ডেথ ক্ৰেচেণ্ট" শব্দটো ব্যৱহাৰ কৰিছো। তেওঁ কয় যে ড্ৰাগছ সৰবৰাহকাৰীৰ ক্ষেত্ৰত "গোল্ডেন ট্ৰাইএংগল" নামটো প্ৰযোজ্য হ'ব পাৰে, কিন্তু যিসকলে ড্ৰাগছ সেৱন নিয়ন্ত্ৰণৰ পক্ষত আছে তেওঁলোকৰ বাবে উপযুক্ত শব্দ হ'ল "ডেথ ট্ৰাইএংগল" আৰু "ডেথ ক্ৰেচেণ্ট।" শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে এই পন্থা কেৱল প্ৰতীকী নহয়, ই আমাৰ ড্ৰাগছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজৰ তীব্ৰতা আৰু বিভিন্ন দিশবোৰকো প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। তেওঁ কয় যে ড্ৰাগছ নিৰ্মূলৰ বাবে ধাৰাবাহিক সতৰ্কতাৰ প্ৰয়োজন আছে। উন্নত সমন্বয়ৰ বাবে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া এনক’ৰ্ডৰ বৈঠকসমূহৰ ধাৰাবাহিকতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিবলৈও তেওঁ সকলোকে আহ্বান জনায়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ নিৰ্দেশনাত চৰকাৰে ২০১৯ চনত নাৰ্কো সমন্বয় কেন্দ্ৰ (এন চি অ’ ডি) স্থাপন কৰিছে, য’ত চাৰিটা ভিন্ন স্তৰত বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈ আহিছে। তেওঁ কয় যে জিলা পৰ্যায়ৰ এন চি অ’ ডিৰ বৈঠক আটাইতকৈ ফলপ্ৰসূ বুলি প্ৰমাণিত হৈছে। তেওঁ গুৰুত্ব প্ৰকাশ কৰি কয় যে ৰাজ্যসমূহে বিত্তীয় তদন্তৰ ক্ষেত্ৰত বলবৎকাৰী সঞ্চালকালয় (এনফ’ৰ্চমেণ্ট ডিৰেক্টৰেট)ৰ সৈতে সহযোগিতাৰে গোচৰসমূহ ইডিলৈ প্ৰেৰণ কৰিব লাগে। যেতিয়ালৈকে আমি ড্ৰাগছ সৰবৰাহকাৰীৰ আৰ্থিক দিশবোৰৰ তদন্ত নকৰো আৰু তেওঁলোকৰ নেটৱৰ্কবোৰ ভাঙি নাযাওঁ তেতিয়ালৈকে আমাৰ অভিযান সফল নহ’ব। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে আমি এনে কিছু পন্থা গ্ৰহণ কৰিব লাগে যে ড্ৰাগছ সেৱন কৰাসকলক ভুক্তভোগী হিচাপে গণ্য কৰা উচিত, আনহাতে ব্যৱসায়ত জড়িতসকলক অপৰাধী হিচাপে চিহ্নিত কৰা উচিত। তেওঁ কয় যে ড্ৰাগছ সেৱন কৰাসকল ভুক্তভোগী, আৰু আমাৰ ব্যৱস্থাই প্ৰচেষ্টা চলাব লাগে যে তেওঁলোকক স্থায়ীভাৱে নিচাসক্ত হ’বলৈ এৰি দিয়াতকৈ কিদৰে তেওঁলোকক সঠিক পথলৈ ঘূৰাই আনিব পাৰি।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমি এটা জব্দ তথ্য ব্যৱস্থাপনা ব্যৱস্থা বা Seizure Information Management System (SIMS) নামৰ ই-পৰ্টেলো তৈয়াৰ কৰিছো, আৰু সকলোৱে ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰা উচিত। কেন্দ্ৰীভূত NCORD পৰ্টেলৰ বিষয়ে তথ্য আৰক্ষী থানালৈ প্ৰেৰণ কৰিব লাগে। তেওঁ কয় যে গ্ৰেপ্তাৰ কৰা নাৰ্কো অপৰাধীৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰীয় সংহত তথ্যকোষ (NIDAAN) নামৰ এক ঐক্যবদ্ধ তথ্যকোষ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় স্বয়ংক্ৰিয় আঙুলিৰ ছাপ চিনাক্তকৰণ ব্যৱস্থা (NAFIS) নামেৰে জনাজাত আঙুলিৰ ছাপৰ আন এটা তথ্যকোষ আছে, যিটো ব্যাপকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ৩৫খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে এণ্টি-নাৰ্কটিকছ টাস্ক ফ’ৰ্চ (এনটিএফ) স্থাপন কৰিছে, যি নিসন্দেহে প্ৰশংসনীয়। তেওঁ লগতে কয় যে আমি ৰাষ্ট্ৰীয় মাদক দ্ৰব্য K9 পুল পৰ্যন্ত স্থাপন কৰিছো, আৰু যদি ৰাজ্যসমূহে এই পদক্ষেপ আগুৱাই লৈ যায়, তেন্তে নাৰ্কটিক নিয়ন্ত্ৰণ ব্যুৰ’ৱে তেওঁলোকক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰাত সহায় কৰিব পাৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে ৰাজ্যসমূহে ড্ৰাগছ সংক্ৰান্তীয় গোচৰৰ বিৰুদ্ধে বিশেষ আদালত স্থাপন কৰি তেওঁলোকৰ বিচাৰ প্ৰক্ৰিয়া দ্ৰুতগতিত চলাব লাগে। তেওঁ কয় যে কঠোৰ শাস্তিয়ে যিমানেই শক্তিশালী প্ৰতিৰোধক কাম কৰিব, সিমানেই শক্তিশালী বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে অবৈধ ড্ৰাগছৰ ব্যৱসায়ৰ সৈতে জড়িত লোকসকলৰ সম্পত্তি বাজেয়াপ্ত কৰাৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰিব লাগে। তেওঁ লগতে কয় যে এই ব্যক্তিসকলক ৰাজহুৱাভাৱে লজ্জিত কৰিলে বা ৰাজহুৱা জীৱনৰ পৰা বৰ্জন কৰিলে আনকো এই ব্যৱসায়ত যোগদানৰ পৰা নিৰুৎসাহিত কৰা হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আমি সম্পত্তি বাজেয়াপ্ত কৰাৰ দিশত নিৰ্দয়ভাৱে আগবাঢ়িব লাগিব। যেতিয়ালৈকে আমি ফৰেনছিক বিজ্ঞান লেব (এফ এছ এল) শক্তিশালী নকৰো তেতিয়ালৈকে বিচাৰ প্ৰক্ৰিয়া আগবাঢ়িব নোৱাৰিব। তেওঁ জোৰ দি কয় যে এয়া সমগ্ৰ উদ্যোগটোৰ সৈতে জড়িত প্ৰশ্ন, সম্পদৰ নহয়। একেদৰে, বিশেষকৈ উত্তৰাঞ্চলত অবৈধ খেতি নিৰ্মূলৰ বাবে সেই ৰাজ্যসমূহৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলে বিশেষ গুৰুত্ব দিয়াৰ প্ৰয়োজন আছে। কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ড্ৰাগছ সেৱনৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ অভিযান দেশৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক বচোৱাৰ ক্ষেত্ৰত, জাতিটোক সুৰক্ষিত ৰখাৰ ক্ষেত্ৰত এক পৱিত্ৰ অভিযান, আৰু ই আমাৰ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ হ’ব লাগে।
আজিৰ এই সন্মিলনত দিল্লীৰ লেফটেনেণ্ট গৱৰ্ণৰ শ্ৰী বিনয় কুমাৰ ছাক্সেনাও উপস্থিত থাকে। এই সন্মিলনত পঞ্জাৱৰ ৰাজ্যপাল আৰু চণ্ডীগড়ৰ প্ৰশাসক, জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু লাডাখৰ উপ-ৰাজ্যপাল, হাৰিয়ানা, হিমাচল প্ৰদেশ, পঞ্জাৱ, উত্তৰাখণ্ড, উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলেও অংশগ্ৰহণ কৰে। ওড়িশাৰ গৃহ ৰাজ্য মন্ত্ৰীয়েও আজি এই সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰে। কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰালয়, এন চি বিৰ সঞ্চালক প্ৰধান, লগতে ভাৰত চৰকাৰৰ বিভিন্ন নিৰাপত্তা সংস্থা আৰু আনুষঙ্গিক মন্ত্ৰালয় তথা বিভাগৰ উচ্চপদস্থ বিষয়াসকলেও এই সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah chairs the Regional Conference on 'Drug Trafficking and National Security' organized in New Delhi today
In the presence of Union Home Minister, more than 1.40 Lakh kg of narcotics destroyed in different parts of the country, which is a record for single day
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, 10 lakh kilograms of narcotics worth around Rs 12,000 crore have been destroyed in the last one year
It is the aim of Modi Government to create India where not even a single youth is addicted to drugs
There is a need for constant vigilance for elimination of drugs, I appeal to all to lay emphasis on continuity of NCORD meetings to be held in the State and Union Territories for better coordination
We have to move ahead with equal attention on Drug Detection, Destruction of the network, Detention of Culprits and Rehabilitation of addicts for complete prevention against drug abuse
Our campaign against drugs is a sacred campaign to save the future generations and to keep the country safe, this should be a priority for all of us
To realise the Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of Drug-Free India, under 'Whole of Government' approach, all the departments will have to move forward with Cooperation, Coordination and Collaboration
Drug trafficking and their usage not only ruins the future generations, but also affects national security
17 JUL 2023 6:13PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah chaired the Regional Conference on 'Drug Trafficking and National Security' organized in New Delhi today. In the presence of Union Home Minister, more than 1.40 Lakh kg of narcotics of worth Rs. 2,378 Crore were destroyed in different parts of the country by Narcotics Control Bureau (NCB) in coordination with Anti Narcotics Task Force (ANTF) of all states, which is a record for single day.
Chief Ministers of Punjab, Uttar Pradesh, Himachal Pradesh, Haryana and Uttarakhand, Governor of Punjab and Administrator of Chandigarh, Lieutenant Governors of Jammu and Kashmir, Ladakh and Delhi attended the conference. The Minister of State for Home, Odisha also participated in the conference. The Union Home Secretary, Director General of NCB, and senior officials from various security agencies and related ministries and departments of Government of India also attended the conference.
In his address Shri Amit Shah said that in a country like India, drug trafficking and their usage not only ruins the future generations, but also affects national security. He said that the Ministry of Home Affairs, is continuously running a campaign against drugs through the meetings of Regional Conferences and these meetings are being held to review them and make timely changes in our policies based on the feedback.
Union Home Minister said that Prime Minister Shri Narendra Modi has set a target the Azadi ka Amrit Mahotsav that India and its youth should become drug-free by the time the centenary of the country's independence is celebrated. He said that it is the aim of Modi Government to create such an India where not even a single youth is addicted to drugs and to achieve this it is necessary for the states and the Centre both to work together. Shri Shah said that today is the birth anniversary of Paramveer Chakra awardee Nirmaljit Singh Sekhon. On this occasion he paid tribute to Paramveer Chakra awardee Nirmaljit Singh Sekhon on behalf of the entire country and the Government of India.
Shri Amit Shah said that construction of a new building for Amritsar Zonal Office of NCB at a cost of Rs. 12 crore, inauguration of Bhubaneshwar office and Bhoomi Pujan of a new office in Delhi have also been done today. He thanked the Government of Odisha and Government of Punjab for cooperating with NCB and Government of India by providing land for NCB offices. Shri Shah said that through these offices, NCB will further strengthen the fight against drugs in these two states. He added that a compendium on drug-free India has also been released today. If we disseminate more information related to drug awareness, to District Administration, schools and NGOs, the fight against drugs will be strengthened even more. Shri Shah said that it is not just a fight to crack down on drugs or achieve complete victory, but the biggest victory in this fight is to create awareness. Shri Shah said that we cannot win this fight until we create awareness against drugs in the minds of the youth and parents of the country.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that today a total of more than 1,40,288 kg of drugs have been destroyed and all the states, especially the NCB, deserve accolades for this. He said that under this campaign drugs worth Rs 2,378 crore have been destroyed today, which is a record for highest quantity of drugs destroyed in a single day. Shri Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, 10 lakh kilograms of narcotics worth more than Rs 12,000 crore have been destroyed in the last one year of Amrit Mahotsav and this is also a record in itself.
Shri Amit Shah said that for the complete prevention of drug abuse, we have to move ahead with equal attention on Drug Detection, Destruction of the network, Detention of Culprits and Rehabilitation of addicts. He said that we have done a great job in the areas of Detection, Destruction and Detention, but our fight will not be successful unless we focus on Rehabilitation. Shri Shah said that with 'Whole of Government' approach, Health, Social Welfare Department, Chemical and Drug Department, Education Department, Panchayati Raj Department and State Home Departments will have to come together and work on a single platform, only then the dream of a drug-free India can be realized and we will be able to realise this. He said that for this, along with Cooperation, Coordination and Collaboration, all the departments will have to move forward with 'Whole of Government' approach.
Union Home Minister said that a total of 1,250 cases were registered between 2006 and 2013, while 3,700 cases have been registered in the nine years from 2014 to 2023, which shows an increase of 200 percent. A total of 1,360 arrests were made earlier period, which has now gone up to 5,650, which shows an increase of 300 per cent. The quantity of drug seized was earlier 1.52 lakh kg, which has now increased by 160 per cent to 3.94 lakh kg. He said that drugs worth Rs 5,900 crore were destroyed between 2006 and 2013, while drugs worth Rs 18,100 crore have been seized and destroyed between 2014 and 2023, this shows the success of our campaign.
Shri Amit Shah said that now, not only in India but also at the international level, we have replaced the term "Golden Triangle" and "Golden Crescent" with "Death Triangle" and "Death Crescent." He said that the name "Golden Triangle" may be applicable to the drug traffickers, but for those who are in favour of controlling the drug usage, the appropriate terms are "Death Triangle" and "Death Crescent." Shri Shah added that this approach is not just symbolic, it represents the intensity and direction of our fight against drugs. He said that there is a need for constant vigilance for elimination of drugs. He appealed to all to lay emphasis on continuity of NCORD meetings to be held in the State and Union Territories for better coordination.
Union Home Minister said that the government, under the guidance of Prime Minister Shri Narendra Modi, has established the Narco Coordination Centre (NCORD) in 2019, which holds meetings at four different levels. He said that district-level NCORD meetings have proven to be the most effective. He emphasized that states should collaborate with the Enforcement Directorate (ED) on financial investigations and refer the cases to ED. Shri Shah said that until we conduct financial investigations of drug traffickers and break their interest chain, our campaign will not be successful. He asserted that our approach should be such that those who consume drugs should be considered as victims, while those who engage in the trade should be marked as culprits. He said that those who use drugs are victims, and our systems should make efforts to bring them back to the right path rather than leaving them to become permanently addicts.
Shri Amit Shah said that we have also created a Seizure Information Management System (SIMS) e-portal, and it should be utilized. Information about the centralized NCORD portal should be percolated to police stations. He said that there is a unified database called National Integrated Database on Arrested Narco Offenders (NIDAAN) and another database for fingerprints known as the National Automated Fingerprint Identification System (NAFIS) which should be used extensively. Shri Shah said that 35 States/UTs have established dedicated Anti-Narcotics Task Forces (ANTF), and they should be commended. He said that we have also established the National Narcotics K9 Pool, and if states take this initiative forward, the Narcotics Control Bureau can help provide training to them.
Union Home Minister said that states should establish specialized courts against drugs and conduct their prosecution in a fast-track mode. He said that harsher punishment will act as stronger deterrent as it will send a stronger message. Shri Shah added that the confiscation of assets of those involved in the illicit drug trade should be increased. He emphasized that public shaming/boycott of these individuals will discourage others from joining this trade. Shri Shah said that we need to move ruthlessly towards the confiscation of assets. He added that until we strengthen the Forensic Science Labs (FSL), the prosecution will not progress. He emphasized that this is a question of initiative, not resources. Similarly, for the eradication of illegal cultivation, especially in the northern regions, the Chief Ministers of those states need to pay special attention. The Union Home Minister said that our campaign against the drug abuse is a sacred mission to save the future generations of the country, to keep the nation safe, and it should be our top priority.