কোওপরেসন মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমসুং কোওপরেসন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা কোওপরেতিপ সেক্তরদা এফ.পি.ওগী জাতিগী অচৌবা মীফম অমা ঙসি নিউ দিল্লিদা হৌদোকখ্রে অমসুং পি.এ.সি.এসনা অনৌবা এফ.পি.ও ১১০০ শেম্নবা এক্সন প্লান ফোঙখ্রে
পি.এ.সি.এসগী খুৎথাংদা শেম্বা এফ.পি.ওশিংনা লৌমীশিং নুংঙাইহনবা ঙমগনি, পি.এ.সি.এস, এফ.পি.ওশিং অমসুং এস.ঐচ.জিশিংগী খুৎথাংদা খুঙ্গং চাউখৎনবা অমসুং নুংঙাইনবা মাইকৈ অহুম ফাংবা লাইৱাগা লোয়ননা এগ্রিকলচর মিনিস্ত্রি অমসুং কোওপরেসন মিনিস্ত্রিনা থবক তৌগনি
লৈবাক অসিগী লায়রবা লৌমীশিং নুংঙাই-য়াইফনবা ঐখোয়গী অরিবা লৌউ-পথাপশিং থাদোক্কদবনি অমসুং অনৌবা লৌউ পথাপশিং শীজিন্নগদবনি অমসুং পি.এ.সি.এস অমসুং এফ.পি.ওনা মসি পাংথোকপা হৌগদবনি
লৌউ-শিংউ অমসুং খুঙ্গং চাউখৎহনবগী লমদা কোওপরেতিপ ইহৌগী খুৎথাংদা মীওই খুদিংমক নুংঙাইহনবা ঙমগনি, মসি শেন লৈজদবা মীওই খুদিংমক নুংঙাইহনবা ঙম্বা অচৌবা পাম্বৈ অমা ওইরক্লে
করিগুম্বা কোওপরেতিপশিংগী খুৎথাংদা লৌউ-শিংউ, শা-ষন লোইবা অমসুং ঙাক য়োকপা মপাঙ্গল কনখৎহল্লবদি জি.দি.পি হেনগৎপা লোয়ননা থবক ফংনবগী খুদোংচাবশিং পীগনি
লৌউ-শিংউ, শা-ষন লোইবা অমসুং ঙাক য়োকপদা য়ুম্ফম ওইবা শেন-থুম তানবগী থবকশিং অসি ভারতকী শেন্মিৎলোনগী য়াংলেন শরুনি, হায়রিবা হিরম অহুম অসিনা ঙসিদা ভারতকী জি.দি.পিদা চাদা ১৮ মতেং পাংলি, মখোয় মপাঙ্গল কনখৎহনবা হায়বসি লৈবাক্কী শেন্মিৎলোন ফগৎহনবনি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরে
14 JUL 2023 3:56PM by PIB Imphal
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমসুং কোওপরেসন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা কোওপরেতিপ সেক্তরদা এফ.পি.ওগী জাতিগী অচৌবা মীফম অমা ঙসি নিউ দিল্লিদা হৌদোকখ্রে অমসুং পি.এ.সি.এসনা অনৌবা এফ.পি.ও ১১০০ শেম্নবা এক্সন প্লান ফোঙখ্রে। থৌরম অদুদা এগ্রিকলচর অমসুং ফারমর্স ৱেলিফয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার, কোওপরেসনগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী বি.এল ভর্মা, কোওপরেসন মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরি শ্রী গ্যানেস কুমার অমসুং এগ্রিকলচর অমসুং ফারমর্স ৱেলিফয়ার মিনিস্ত্রিগী সেক্রেতরি শ্রী মনোজ অহুজা শরুক য়াখি।
মহাক্কী ৱারোলদা শ্রী অমিত সাহনা হায়খি তোখাইবা পান্দম অমগা লোয়ন্না তোঙানবা কোওপরেসন মিনিস্ত্রি অমা লিংখৎনবা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱারেপ লৌখি। ঐখোয়গী লৈবাক্তা কোওপরেতিপ ইহৌ অসি য়াম্না কুইরে অমসুং নিংতম্লবা চহি ৭৫গী মতুংদা ঐখোয়না হনগৎনা য়েংবা মতমদা, লৈবাক অসিদা কোওপরেতিপ ইহৌ শরুক কয়া থোক্না খায়দোকপা উখি। কোওপরেতিপশিংগী মীৎয়েংদা লৈবাক অসি কাংলুপ অহুম থোক্না খায়দোক্লে-কোওপরেতিপ ইহৌ মাইপাক্না চঙশিল্লিবা রাজ্যশিং, হৌজিক কোওপরেতিপ ইহৌ চৎথরিবা রাজ্যশিং, অমসুং কোওপরেতিপ ইহৌ মপুংফানা শিরবা রাজ্যশিংনি।
শ্রী সাহনা হায়খি মীওই করোর ৬৫ রোম লৌউ-শিংউগী থবক তৌবা অচৌবা লৈবাক অমদা কোওপরেতিপ ইহৌ অমুক হিঙ্গৎহনবা হায়বসি তঙাইফদে অমসুং মসি অনৌবা থাক অমদা পুখৎনবা পান্দম থমগদবনি। লৌউ-শিংউ অমসুং খুঙ্গং চাউখৎহনবগী লমদা কোওপরেতিপ ইহৌগী খুৎথাংদা মীওই খুদিংমক নুংঙাইহনবা ঙমগনি, মসি শেন লৈজদবা মীওই খুদিংমক নুংঙাইহনবা ঙম্বা অচৌবা পাম্বৈ অমা ওইরক্লে। লৌউ-শিংউগী থবক তৌরিবা লৈবাক অসিগী মীওই করোর ৬৫ না কোওপরেতিপ ইহৌ মপাঙ্গল কনখৎহনবদা অচৌবা থৌদাং লৌবা ঙমগনি অমসুং মখোয়গী অপীকপা শেনফম অদু কোওপরেতিপশিংগী খুৎথাংদা অচৌবা শেনফম অমা ওন্থোক্তুনা মখোয় নুংঙাইহনবা ঙমগনি।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি প্রধান মন্ত্রীগী লমজিং মখাদা হৌখিবা চহি ২ অসিদা কোওপরেসন মিনিস্ত্রিনা থবক কয়া পায়খৎলে। প্রধান মন্ত্রীগী লমজিং মখাদা এগ্রিকলচর মিনিস্তর শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা লৈবাক অসিদা এফ.পি.ওশিং শেম্নবা ৱারেপ লৌখি। লৌউ-শিংউ ফগৎনবা অমসুং লৌমীশিং নুংঙাইনবা প্রধান মন্ত্রীনা থবক কয়া পায়খৎখি অমসুং থবকশিং অদুগী মনুংদা এফ.পি.ও অমনি। হায়রিবা এফ.পি.ওশিং অসিদগী লৌমীশিং কান্নবা কয়া ফংলে, অদুবু কোওপরেতিপ সেক্তরদা, এফ.পি.ও অমসুং মসিগী খুদোংচাবশিং অকক্নবা শেনফম খর খক্তা ফংই অমসুং মসিনা চপ চাবা পান্দম থমদবদগী ওইবনি।
শ্রী সাহনা হায়খি করিগুম্বা পি.এ.সি.এস অসি এফ.পি.ও অমা ওইরবদি, এফ.পি.ওগী কান্নবশিং অদু পি.এ.সি.এসকী লৌমী খুদিংমক্তা য়ৌগনি। পি.এ.সি.এসগী খুৎথাংদা শেম্বা এফ.পি.ওশিংনা লৌমীশিং নুংঙাইহনবা ঙমগনি। পি.এ.সি.এস, এফ.পি.ওশিং অমসুং এস.ঐচ.জিশিংগী খুৎথাংদা খুঙ্গং চাউখৎনবা অমসুং নুংঙাইনবা মাইকৈ অহুম ফাংবা লাইৱাগা লোয়ননা এগ্রিকলচর মিনিস্ত্রি অমসুং কোওপরেসন মিনিস্ত্রিনা থবক তৌগনি। করিগুম্বা পি.এ.সি.এসনা এফ.পি.ও ওইবা পাম্লবদি মখোয় এন.দি.সিনা মতেং পাংগনি অমসুং মসিগী ঙমখৈ লৈতে অমসুং মসিগী মীফম অসিদা লৈবাক অসিদা কোওপরেতিপকী ইহৌ মখা তানা ফগৎহনগনি।
শ্রী অমি সাহনা হায়খি লৌউ-শিংউ, শা-ষন লোইবা অমসুং ঙাক য়োকপদা য়ুম্ফম ওইবা শেন-থুম তানবগী থবকশিং অসি ভারতকী শেন্মিৎলোনগী য়াংলেন শরুনি, হায়রিবা হিরম অহুম অসিনা ঙসিদা ভারতকী জি.দি.পিদা চাদা ১৮ মতেং পাংলি, মখোয় মপাঙ্গল কনখৎহনবা হায়বসি লৈবাক্কী শেন্মিৎলোন ফগৎহনবনি। মখোয় মপাঙ্গল কনখৎহনবা অসিনা লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোন মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। করিগুম্বা মেনুফেকচরিংদা জি.দি.পি হেনগৎলবদি, থবক ফংবগী চাং য়াম্না হেনগৎতে, করিগুম্বা কোওপরেতিপশিংগী খুৎথাংদা লৌউ-শিংউ, শা-ষন লোইবা অমসুং ঙাক য়োকপা ফগৎলবদি, জি.দি.পি হেনগৎপগা লোয়ননা থবক ফংবগী খুদোংচাবশু হেনগৎকনি।
য়ুনিয়ন কোওপরেসন মিনিস্তরনা হায়খি ভারতকী অপুনবা মীশিংগী চাদা ৬৫ লৌউ-শিংউ অমসুং মসিগী মরী লৈনবা থবকশিংদা হকথেংননা থবক তৌরি। অতোপ্পা থবকশিংদা লৌউ-শিংউদা নাকোয়ননা মখা পোল্লি। লৈবাক অসিগী লৌমীশিংগী চাদা ৮৫ দি লায়রবা লম হেক্ত ১ ফানা লৈতবা লৌমীশিংনি। লৈবাক অসিগী লায়রবা লৌমীশিং নুংঙাই-য়াইফনবা ঐখোয়গী অরিবা লৌউ-পথাপশিং থাদোক্কদবনি অমসুং অনৌবা লৌউ পথাপশিং শীজিন্নগদবনি অমসুং পি.এ.সি.এস অমসুং এফ.পি.ওনা মসি পাংথোকপা হৌগদবনি।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি লৌউ-শিংউ অমসুং সর্বিস সেক্তরদা থবক তৌরিবা মীওই পুম্নমক নুংঙাইহনবা হায়বসি সরকারগী থৌদাংনি। শ্রী অতল বিহারি বাজপায়ীনা প্রধান মন্ত্রী ওইরিঙৈদা য়োগেন্দ্র কম্মিতিনা ২০০৩দা এফ.পি.ও শেম্নবা খন্নখি। শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক্কী প্রধান মন্ত্রী ওইরকপা মতমদা, এফ.পি.ও শেম্নবা ৱাফম অদু থবক্তা ওন্থোকখি। হৌজিক লৈবাক অসিদা এফ.পি.ও ১১,৭৭০ থবক তৌরি অমসুং মখোয়গী খুৎথাংদা লৈবাক অসিগী লৌমী লাখ কয়াগী শেন্থোক হেনগৎলক্লে। বজেত্তা এফ.পি.ও ১০,০০০ লিংখৎনবা লাউথোকখি অমসুং ২০২৭ ফাওবগী মনুংদা মদুগী পান্দম ফংবা ঙমগনি। মসিগী পান্দম অসি ফংনবা ভারত সরকারনা লুপা করোর ৬৯০০ খাক্তুনা থম্লে।
শ্রী সাহনা হায়খি লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং পুথোকপদগী হৌরগা য়োনবা ফাওবগী থবকশিং এফ.পি.ওশিংগী খুৎথাংদা পাংথোক্নবা অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অমা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা পুথোরকখি। লৌউ উবদা চঙবা পোৎলমশিং লৈবা, কৈথেলগী ই-পাউ লৌবা, তেক্নোলোজি অমসুং অনৌবা থবকশিং খঙহনবা, লীদুনা থম্নবগী খুদোংচাবশিং, কংহনবা, মনথোকপগী থবকশিং এফ.পি.ওশিংনা পাংথোক্লে। ব্রান্দ শেমগৎপা, য়োম্বা, লেভেল তৌবা অমসুং মগুন লৈহনবগী থবকশিং লৌমীশিংনা কোর্পোরেত হাওসশিংগা লোয়ন্না পাংথোকপদগী লৌমীশিংনা মমল হেন্না য়োনবা ঙম্লে। সরকারগী স্কিমশিংগী মতাংদা লৌমীশিংদা খঙহন্দুনা স্কিমশিং পায়খৎনবগী পাম্বৈ অমা এফ.পি.ওশিংসু ওইরক্লে।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি লৈবাক অসিগী এফ.প.ওশিংনা মখা তানা মসিগা চপ মান্নবা ম ওংদা থবক তৌগদবনি অমসুং পি.এ.সি.এসগা লোয়ননা থবক তৌগদবনি। পি.এ.সি.এস অমসুং এফ.পি.ওগী মরক্তা ই-পাউ পীথোক-পীশিন, শন্দোং য়েন্নবা অমসুং য়োনবগী থবকশিং পাংথোক্নবা মপুংফাবা থবক অমগীদমক অনৌবা হায়ব্রিদ নমুনা অমা শেমগদবনি। হৌজিক ফাওবদা এফ.পি.ওশিংদা লুপা করোর ৬,৯০০ লোন পীখ্রবা মতুংদা মখা তানা লুপা করোর ১২৭ লোন পীখ্রে। ত্রাইবেল জিলাশিংদ উমংগী পোৎথোকশিংগী এফ.পি.ও ৯২২ শেমখ্রে। গুজরাত, মহারাস্ত্রা, উত্তর প্রদেস, রাজস্থান অমসুং পঞ্জাব রাজ্যশিং এফ.প.ওগী লমদা শিংথাবা য়াবা থবকশিং পাংথোক্লে।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি লৌউ-শিংউ অসি শেন্দোং লৈবা ললোন-ইতিক অমনি হায়বা নহারোলশিংগী মরক্তা খঙহনগদবনি অমসুং মসি অনৌবা মওং অমদা অমসুং য়োনফম মতিক চানা ফংহন্দুনা পায়খৎকদবনি। লৈবাক অসিগী লৌমী করোর ১২দা অসিগুম্বা থাজবা অসি লৈহল্লবদি, মতম অদুদা লৈবাক অসিগী লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং হেনগৎলকপতা নত্তনা জি.দি.পিশু হেনগৎলক্কনি। মসিনা লৌমী করোর ১২ মশা মরোমদোম লেপচবা ঙমহনবদা নত্তনা লৈবাক অসিসু মশা মরোমদোম লেপচবা ঙমহনগনি। হিরম অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা থবক কয়া পায়খৎলে অমসুং লৌমীশিং ললোনবা অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং ওইহন্নবা মাইকৈদা মোদী সরকারনা খোঙ থাংজিনগনি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী মতমদা লৌউ-শিংউগী বজেত শরুক ৫.৬ হেনগৎলে। প্রধান মন্ত্রী অমসুং সরকারনা লৌউ-শিংউদা থৱায় য়াওরে হায়বা মসিনা তাক্লে।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি লৈবাক অসিনা ২০১৩-১৪ চীঞ্জাক মিল্লিয়ন তন ২৬৫ পুথোকখি অমসুং ২০২২-২৩দা মিল্লিয়ন তন ৩২৪ পুথোকখি। হৌখিবা চহি ১০দা ফৌগী এম.এস.পি চাদা ৫৫ অমসুং গেহুগী এম.এস.পি চাদা ৫১ হেনগৎলে, মোদী সরকার অসি নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা লৌমীশিংনা লৌ উবদা চঙবা শেনফমগী য়ামদ্রবদা চাদা ৫০ হেন্না শেন্দেং লৈহন্নবা ৱারেপ লৌবা অহানবা সরকারনি। নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা অহানবা ওইনা হৌজিক পাল্লিবা মোদী সরকারনা লৌমীশিংনা লৌ উবদা চঙবা শেনফমগী চাদা ৫০ হেন্না শেন্দোং ওইনা লেপ্লে। মোদী সরকারনা ফৌ লৈবা চাদা ৮৮ হেনগৎহল্লে অমসুং গেহু লৈবা চাদা ৭২ হেনগৎলে।
মহাক্না হায়খি সরকারনা গেহু মেত্রিক তন লাখ ২৫১ লৈনবা থবক পায়খৎলে অমসুং মসিনা বেনিফিসরি মশিং শরুক অনি হেন্না কান্নবা ফংলগনি। লুপা করোর ২৪০০০গী লৌউ-শিংউগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা ফন্দ শেম্লে অমসুং ই-নামগী খুৎথাংদা মন্দি ১২৬০ রোমগা শম্নরে। লম হেক্তর লাখ ৭২দা ইথৈ পীদুনা লৌমী লাখ ৬০ রোম কান্নবা ফংহল্লে।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি কোওপরেতিপ সেক্তর চাউখৎনবা মোদী সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলে। পি.এ.সি.এসকী বাইলোশিং হৌজিক রাজ্য ২৬ না য়ারে। হৌজিক পি.এ.এস.সিশিং দাইরি অমসুং ঙামীগী কম্মিতি অমগুম থবক তৌবা য়ারে, পেত্রোল পম্পশিং, গ্যাস এজেন্সি, সি.এস.সি, মমল হোঙবা হিদাক য়োনফমশিং অমসুং চেং-হৱায় য়োনফমশিং হাংদোকপা য়ারে। মসি খক নত্তনা পি.এ.এস.সিশিং ললোন-ইতিক ওইনা ঈশিং য়োনবা য়ানবা খুঙ্গংগী হর ঘর জল কম্মিতিগী মখাদা থবক তৌবা য়ারে। পি.এ.এস.সিশিংগা তোঙান-তোঙানবা থবক ২৫ গা শম্ননবা সরকারনা ৱারেপ লৌরে। করিগুম্বা পি.এ.এস.সিশিং মপাঙ্গল কনহলদ্রবদি, এ.পি.এ.সি.এস কৈদৌঙৈদা মপাঙ্গল কনহনবা ঙম্লোই। করিগুম্বা এফ.পি.ওশিং, পি.এ.সি.এস অমসুং এস.ঐচ.জিশিং অমনা অমগী মতেং পাংনরবদি খুঙ্গং চাউখৎপা অমসুং লৌউ-শিংউ চাউখৎপগী অনৌবা তাঙ্কক অমা লাক্লগনি।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah inaugurates the National Mega Conclave on FPO in the cooperative sector and releases the action plan for formation of 1100 new FPOs by PACS in New Delhi today
Modi Government has made full arrangements from the Production to Marketing for the FPO made through PACS
FPOs made through PACS have the highest potential to make farmers prosperous, Ministry of Agriculture and the Ministry of Cooperation will work together with the mantra of three-pronged rural development and prosperity through PACS, FPOs and SHGs
We have to move away from traditional methods and adopt modern methods of agriculture with time to make the country's marginal farmers prosperous, and PACs FPO is the beginning of this
In the field of agriculture and rural development every person can be made prosperous through cooperative movement, it can become a great medium to make those people prosperous who do not have capital
If agriculture, animal husbandry and fisheries are strengthened through cooperatives, employment opportunities will increase along with the GDP
Agriculture, animal husbandry and fisheries-based economic activities are the backbone of the Indian economy, these 3 sectors together make up 18% of India's GDP today, strengthening them means strengthening the country's economy
Under the leadership of Shri Narendra Modi, there has been an increase of 55% in MSP of Paddy and 51% in MSP of Wheat in 10 years, Modi government is the first government after independence which has fixed at least 50% more profit than the cost incurred by the farmers
14 JUL 2023 3:56PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah inaugurated the National Mega Conclave on FPO in the cooperative sectorand released the action plan for formation of 1100 new FPOs by PACS in New Delhi today. On this occasion Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar, Union Minister of State, Ministry of Cooperation, Shri BL Verma, Secretary, Ministry of Cooperation, Shri Gyanesh Kumar and Secretary, Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, Shri Manoj Ahuja were also present along with several dignitaries.
In his address, Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi took the decision to set up a separate Ministry of Cooperation with a different vision. He said that the cooperative movement in our country is very old, but after 75 years of independence, when we look back, it seems that the cooperative movement in the country got divided into many parts. He said that from the point of view of cooperatives, the country can be divided into three categories – states, where the cooperative movement has been successful in advancing and strengthening itself, states, where the cooperative movement is still going on, and States, where the cooperative movement is almost dead. Shri Shah said that in such a large country, where about 65 crore people are engaged in agriculture, it has become very essential to revive the cooperative movement, modernize it, bring transparency in it and aim to achieve new heights. He said in the field of agriculture and rural development through cooperatives movement only, every person can be made prosperous. Shri Shah said that it does not matter whether one has capital or not, but if one has the courage and passion to work hard and the ability to take oneself forward, then the cooperative movement is a great medium for making such people prosperous who lack capital. He said that the cooperative movement can make a significant contribution towards strengthening the country's 65 crore people associated with agriculture and making them prosperous by combining their small capital through cooperatives and turning into a big capital.
Union Minister of Cooperation said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Ministry of Cooperation has taken several initiatives in the last two years. He said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and Minister of Agriculture and Farmers Welfare, Shri Narendra Singh Tomar, it was decided to form FPOs in the country. He said that after becoming the Prime Minister, Shri Narendra Modi took several steps to strengthen agriculture and make farmers prosperous and one of them is FPOs. Farmers have benefited a lot through these, but in the cooperative sector, FPO and its benefits have reached to very limited amount and this happened because we did not fix the targets to achieve the goal .Shri Shah said that he said that if PACS becomes an FPO, then the benefits of FPO will reach to all the farmers of PACS. He said that FPOs formed through PACS have the maximum potential to make the farmers prosperous. In the coming days, Ministry of Agriculture and the Ministry of Cooperation will work together with the mantra of three-pronged rural development and prosperity through PACS, FPOs and SHGs. He said that if PACS want to become FPO then NCDC can help them and there is no limit for this and this conclave will further speed up the cooperative movement in the country.
Shri Amit Shah said that agriculture, animal husbandry and fisheries-based economic activities are the strength of the Indian economy, but they are never discussed in the country. He said that today these three sectors together make up 18 percent of India's GDP. Shri Shah said that in a way agriculture, animal husbandry and fisheries are the backbone of the country's economy and strengthening them means strengthening the country's economy. He said that if GDP increases through manufacturing, then the employment figures do not increase that much, but if agriculture, animal husbandry and fisheries are strengthened through cooperatives, then along with GDP, employment opportunities will also increase.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that about 65 percent of the people in India are engaged in agriculture and allied activities directly and about 55 percent of the workforce is engaged in agriculture and allied activities. He said that all other services are also indirectly dependent on agriculture in rural areas. Shri Shah said that today 86 percent of the farmers of the country are small and marginal farmers, who have less than one hectare of land. He said that India is the only country in the whole world which did not allow small farmers to become laborers and they are the owners of their land. He said that in order to modernize agriculture, get good prices for agricultural produce and make agriculture profitable, we have to move out of traditional methods and adopt today's contemporary methods and this PACS as FPOs is a new beginning in this series.
Shri Amit Shah said that it is the In Toto responsibility of the government and the cooperative sector to ensure that the life of all those associated with agriculture is as comfortable as that of the people involved in the service sector. He said that FPO was conceived in 2003 by Yogendra Alag Committee during the time of Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee. He said that when Shri Narendra Modi became the Prime Minister of the country, he decided to implement the suggestion of FPO. Shri Shah said that the magnitude of this initiative is that today 11,770 FPOs are working in the country and through these and through these, lakhs of farmers of the country have been successful in increasing their income. He said that it was announced in the budget to set up 10,000 FPOs and the target is to achieve this by the year 2027. He said that under the leadership of Shri Modi, the Government of India has allocated Rs 6900 crore to achieve this goal. Shri Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has come with up such concept that entire system from input to output, from manufacturing to processing and grading and from packaging to marketing and storage, that is the entire system from agricultural production to marketing should be under FPO. Shri Shah said that procurement of inputs, market information, dissemination of technology and innovation, aggregation of inputs for production, facilities for storage, drying, cleaning and grading have been done by FPOs. FPOs have also made arrangements for brand building as well as packaging, labeling and standardization processes, quality control, getting higher price to the farmer by associating with institutional buyers and corporate houses. FPOs havealso become the medium for dissemination of the schemes by informing the farmers about all the government schemes.
Union Home Minister and Minister of Cooperation called upon all the FPOs of the country to continue working in the same manner, but also to keep integrating PACS alongside. He said that a new hybrid model should be designed so that a completer system for information exchange, profit sharing and marketing based on the arrangement between the PACS and the FPO can be put in place. Shri Shah said that the government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi has provided loans of over Rs. 127 crore to FPOsso far, which is in addition to Rs. 6,900 crores. In tribal districts, 922 FPOs have been formed for work related to the forest produce. This showcases the meticulous way in which the Modi government and Minister of Agriculture and Farmers Welfare, Shri Narendra Singh Tomar, have moved forward. He said that the states of Gujarat, Maharashtra, Uttar Pradesh, Rajasthan and Punjab have done excellent work in the field of FPOs.
Shri Amit Shah said that we have to establish amongst youth that agriculture is a profitable business, and it needs to be practiced in a modern way with proper marketing. He said that if such a confidence is instilled in the 12 crore farmers of the nation, then not only agricultural production will increase, but the contribution of agriculture to the GDP will increase. It will also make not only make these 12 crore farmers self-reliant but the nation will also become self-reliant. Shri Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi has taken many initiatives in this regard and now through cooperative- FPO, the Modi government will move forward in the direction of making farmers into businessmen and entrepreneurs.
Minister of Cooperation said that during the tenure of Prime Minister Shri Narendra Modi, the budget allocation for agriculture sector has increased by 5.6 times. He said that while in the year 2013-14, the agriculture budget was of Rs 21,000 crore, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, it has increased to Rs 1.15 lakh crore in the year 2023-24. He said that earlier the combined budget was Rs 21,000 crore, but now the budget of Ministry of Agriculture alone is Rs 1.15 lakh crore. This showcases the priority given by the Prime Minister and the government to agriculture.
Shri Amit Shah said that the country produced 265 million tonnes of food grains in 2013-14 and 324 million tonnes in 2022-23. He said that some farmers want to talk about MSP and the government is ready to discuss it. Shri Shah said that there has been an increase of 55% in MSP of Paddy and 51% of MSP of Wheat in 10 years. He said that the present government under the leadership of Shri Modi is the first government after independence which has fixed at least50% more profit than the cost incurred by the farmers. He said that the Modi government has increased paddy procurement by 88% which means almost double paddy has been procured and wheat procurement has increased by around two-thirds, that is, 72%. He said that the work of purchasing 251 lakh metric tonnes of wheat has been done by the Modi government and the number of beneficiaries has almost doubled. He said that this shows how much work has been done by the Modi government for the welfare of the farmers. Along with this, organic farming has been promoted, 60 lakh farmers are covered through micro irrigation of 72 lakh hectares, created micro irrigation fund, created National Edible Oil Mission, created agricultural infrastructure fund of Rs .24000 crore, created fund for agricultural mechanization and the work of connecting about 1260 mandis through e-NAM has also been done by the government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that there has been a radical change in the agriculture sector during the Modi government and now the Ministry of Cooperation has been created so that its benefits reach the farmers. He said that according to the mantra of cooperative, the profit goes to the one who does hard work in fields and this has been ensured by the Ministry of Cooperation.
Shri Amit Shah said that the Modi government has done many things in the cooperative sector. Bylaws of PACS have been made which have been accepted by 26 states. Now, PACSwill be able to function as Dairy and fishermen committee, will also be able to run petrol pump, gas agency, CSC,cheaper medicine shop and cheaper grain shop, will be able to do storage work. Not only this PACS will be able to perform commercial work in water management under Har Ghar Jal committee of the village. Shri Shah said that the Modi government has decided to link 22 different works with PACS. He said that unless PACS is strong, Apex can never be strong. If FPOs, PACS and Self Help Groups complement each other, then a new era of rural development and agricultural development will begin in the coming days.