হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়ানা নেস্নেল বোর্দ ওফ একজামিনেসন ইন মেদিকেল সাইন্সকী 42শুবা ফাউন্দেসন দেদা মরু ওইবা ৱারোল থমখ্রে
দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়ানা নেস্নেল বোর্দ ওফ একজামিনেসন ইন মেদিকেল সাইন্সতা খোঙথাং 9 হৌদোকখ্রে
দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়া অমসুং প্রোফঃ এস.পি. সিংহ ভগেলনা NEET PG অমসুং MDS তোপ্পরশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎখ্রে অমসুং নারি শক্তি এৱার্দ, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী এৱার্দ ওফ এক্সেলেন্স অমসুং একজেক্যুতিব দাইরেক্তর সর্তিফিকেত ওফ এপ্রেসিএসন এৱার্দকী কেতগরীদা হেল্থকেয়র এক্সপর্তশিংদা এৱার্দ পীখ্রে
মসিগী গ্রোথ অসিনা মেদিকেল মহৈরোইশিংদা হেন্না চাউবা খুদোংচাবা পীনবা তেংবাংগনি অমসুং হকশেল ফবা খুন্নাই অমসুং লৈবাক অমা ওইহন্নবা লৈবাক্কী তঙাই ফদবশিং পীবা ঙমহন্দুনা ভারতনা খ্বাইদগী ফবা হেল্থ সর্ভিস অমসুং হৈ-শিংলবা দাক্তর কয়া শেম্বা ঙমগনিঃ দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়া
ভারতনা মেদিকেল এজুকেসনগী ওইনা সনাগী য়ুগতা লৈরেঃ প্রোফঃ এস.পি. সিংহ ভগেল
হন্দক্কী চহিমক্তদা অনৌবা কোলেজ 52 হাপচিনবগী রেকোর্দ ওইবা থৌওংগা লোয়ননা মেদিকেল কোলেজ মশিংনা 387দগী 704দা হেনগৎখ্রেঃ দাঃ ভি.কে. পাউল
নিতি আয়োগকী হেল্থকী মেম্বর, দাঃ ভি.কে. পাউলদা প্রসিদেন্ত NBEMS এৱার্দ ওফ এক্সেলেন্স পীখ্রে
29 JUN 2023 9:18AM by PIB Imphal
হকশেলগী কেন্দ্র মন্ত্রী, দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়ানা ঙরাং পাংথোকপা নেস্নেল বোর্দ ওফ একজামিনেসন ইন মেদিকেল সাইন্স (NBEMS)কী 42শুবা ফাউন্দেসন দেগী থৌরম মপু ওইদুনা রাজ্য মন্ত্রী প্রোফঃ এস.পি. সিংহ ভগেল, নিতি আয়োগকী হেল্থকী মেম্বর, দাভি.কে. পাউল য়াওবা থৌরম অমদা মরু ওইবা ৱারোল থমখ্রে।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা ইন্সতিত্যুত অমসুং মসিগী গবর্নিং বোদীশিংবু মখোয়না লৌখৎখিবা খোঙথাং অমসুং মখোয়না হৌদোকখিবা কোর্স কয়াগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা মমাংগী চহি অনিদা, কোর্স 25 হৌদোকখি হায়না ফোংদোকখি। মসিগী গ্রোথ অসিনা মেদিকেল মহৈরোইশিংদা হেন্না চাউবা খুদোংচাবা পীনবা তেংবাংগনি অমসুং হকশেল ফবা খুন্নাই অমসুং লৈবাক অমা ওইহন্নবা লৈবাক্কী তঙাই ফদবশিং পীবা ঙমহন্দুনা ভারতনা খ্বাইদগী ফবা হেল্থ সর্ভিস অমসুং হৈ-শিংলবা দাক্তর কয়া শেম্বা ঙমগনি হায়না মহাক্না হায়খি। লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংদা মেদিকেল সেক্তরনা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌই হায়না মহাক্না ফোংদোক্লদুনা লাক্কদৌরিবা চহিশিং অসিদা ভারতপু চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইহন্নবা মহৈরোইশিংনা মশাগী থৌদাং য়াদুনা খোঙফম চেৎকদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা মখাগী খোঙথাং 9 অসি হৌদোকখিঃ
1. মেদিসিনগী লমদা NBEMSকী অনৌবা ফেলোশিপ কোর্স 11
2. ইমর্জেন্সী মেদিসিনগী লমদা NBEMS দিপ্লোমা
3. NBEMS একজাম কম্মান্দ সেন্তর
4. NBEMS সেন্তর ফোর কম্প্যুতর বেজ তেস্ত
5. NBEMS গুদ ক্লিনিকেল প্রেক্তিস গাইদলাইন (2শুবা ইদিসন)
6. জোইন্ত এক্রেদিতেসন প্রোগ্রাম অমসুং এক্রেদিতেসন ওফ স্তেন্দ এলোন লেব অমসুং দাইগ্নোস্তিক সেন্তর
7. NBEMS স্কিল অমসুং ভর্চুএল ত্রেনিং প্রোগ্রাম
8. NBEMS ওজাশিংগী ফেকলতী তাইতল হৌদোকপা
9. NBEMS মেদিকেল লাইব্রেরী
দাঃ মন্দাবিয়ানা প্রোফঃ এস.পি. ভগেলগা লোয়ননা মখাগী কেতগরীশিংদা হেল্থকেয়র এক্সপর্তশিংদা মনা পীখিঃ
1. নারি শক্তি এৱার্দ
2. হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী এৱার্দ ওফ এক্সেলেন্স
3. একজেক্যুতিব দাইরেক্তর সর্তিফিকেত ওফ এপ্রেসিএসন এৱার্দ
4. প্রসিদেন্ত NBEMS এৱার্দ ওফ এক্সেলেন্স
দাঃ ভি.কে. পাউলগী মফমদা প্রসিদেন্ত NBEMS এৱার্দ ওফ এক্সেলেন্স পীখি।
হেল্থকেয়র ৱর্করশিং, মরু ওইনা ইরাং কয়াবু হকথেংননা থেংনবা পেরা-মেদিকেল স্তাফশিংগী মথৌনাবু রাজ্য মন্ত্রীনা থাগৎলদুনা, মখোয়গী থৌদাংশিংনা ভারতপু পাৱর হাউস অমা ওইবগী শক্তাকপু মপাঙ্গল হেন্না লৈহনবদা অচৌবা থৌদাং লৌই হায়না ফোংদোকখি। বাসুদৈবা কুতুম্বাকম, ৱান আর্থ, ৱান ফেমিলী, ৱান ফ্যুচরগী মঙলান অসিগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রীবু থাগৎলদুনা, মহাক্না অসুম্না হায়খি, মসিনা ঐখোয়গী ইফমদা হকশেল ফবা ভারত অমখক্কী নত্তনা হকশেল ফবা মালেম অমা পুরক্নবা ইথিল পীরিঅমসুং ৱান আর্থ, ৱান হেল্থকী মোত্তোগসু অমত্তা ওইহল্লি
প্রোফঃ এস.পি. সিংহ ভগেলনা ভারতকী দাক্তরশিংগী মপাঙ্গল অমসুং ভেল্যুনা মরম ওইরগা মালেমগী শরুক অমা হেক্তদা ভারত মচা দাক্তর অমা অদুম ফংগনি হায়না মখা তানা ফোংদোকখি। মহাক্না ABHA কার্দ অসিবু ভারতনা নিংতম্বা মতুংদগী ফংখিবা খাইদগী চাউবা মায় পাকপগী মনুংদা অমা ওইরি অমসুং মসিনা মরম ওইরগা হেল্থকেয়র সর্ভিসপু খ্বাইদগী মনুং হঞ্জিনবা মফমদা পীবা ঙমদুনা শোত্থরবা খুন্নাইশিংদা তেংবাংবা ঙমহল্লিবনি। মেদিকেল এজুকেসন্না সনাগী য়ুগতা হৌজিক লৈরি হায়না ফোংদোক্লদুনা, মহাক্না ঙসিগী ভাবোক মরক্তা য়াওরিবা তোপ্পরশিংনা মখোয়গী এক্সপেরিএন্স অমসুং ইথিলশিংবু অপীকপা শহর অমসুং খুঙ্গংদা লৈবা কোলেজ অমসুং স্কুলশিংদা শেয়র তৌদুনা মখয়না ঙসি লৈরিবা থাক অসিদা মখোয়সু য়ৌবা ঙমহন্নবা ইথিল পীনবা হায়খি।
ঙসিগী মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা, দাভি.কে. পাউলনা মেদিকেল এজুকেসন অমসুং মরী লৈনবা ইন্সতিত্যুসনশিংনা ঙসি লৈরিবা চাউখৎপগী থাক অসিবু থাগৎখি অমসুং মমাংগী চহি মাপন্দা লাকখিবা অহোংবশিংদা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনখি। সেক্তর অসিগী মায় পাকপশিংগী মতাংদা পল্লদুনা, মহাক্না হায়খি, পথাপ অসিদা হৌদোকখিবা খোঙথাংশিংনা মরম ওইরগা হৌজিক্কী মতম অসিনা মেদিকেল এজুকেসন্দা অহোংবা অমসুং অওনবা পুরকপা মতম অমা ওইরি। নেস্নেল বোর্দ ওফ একজামিনেসনগী পোস্ত গ্রেজুএত সিত মশিংনা 4000দগী 13000 হেন্না হেনগৎখ্রে হায়না মহাক্না মখা তাখি। পথাপ অসিগী থবক তৌবগী মতৌদা অহোংবা লাকপশিংদা মিৎয়েং চঙলদুনা, মহাক্না নেস্নেল মেদিকেল কম্মিসনবু অনৌবা রেগ্যুলেতর ওইনা হাপচিনবা, কম্পিতেন্সীদা য়ুম্ফম ওইবা করিকলম মনুং চনবা NEET হৌদোকপা, পোস্ত গ্রেজুএতকী অনিশুবা চহিদা তম্লিবা মহৈরোইশিংনা দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতালশিংদা থা 3গী ওইনা মখোয়গী সর্ভিস শোইদনা পীহনবগী চৎনবী অমসুং মসিনা কনা লৈজদ্রবশিংবু তেংবাংবা ঙমহনবগী মতাংদা মহাক্না পনখি।
হীরম অসিদা লাক্লিবা চাউখৎ থৌরাংশিংবু মহাক্না পল্লদুনা, হন্দক্কী চহিমক্তদা অনৌবা কোলেজ 52 হাপচিনবগী রেকোর্দ ওইবা থৌওংগা লোয়ননা মেদিকেল কোলেজ মশিংনা 387দগী 704দা হেনগৎখ্রে অমসুং অন্দরগ্রেজুএতকী মেদিকেল মহৈরোইগী সিতনা 52000দগী 107,000দা অমসুং পোস্ত গ্রেজুএতকী ওইনা 32,000দগী 67,000দা হেনগৎখ্রে হায়না মহাক্না পনখি। দাঃ পাউলনা মসিদি সনাগী য়ুগনি, দাক্তর ওইরক্কদৌরিবা মহৈরোই অমসুং হীরম অসিগী এক্সপর্তশিংনা মশাগী খ্বাইদগী ঙমজবা খুদিংমক পুথোক্তুনা থৌদাং য়াগদবনি হায়খি।
নেস্নেল বোর্দ ওফ একজামিনেসন ইন মেদিকেল সাইন্স (NBEMS) অসিদি ভারত সরকারগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী ওতোনোমস বোদী অমনি অমসুং ভারত শিনবা থুংবগী মোদর্ন মেদিসিনগী লমদা পরিক্ষা পাংথোকপগী থৌদাংসু মখোয়গী মফমদা শিন্নৈ। NBEMSনা মেদিকেল এজুকেসনগী লমদা মমাংগী দিকেদ 4দগী থবক তৌদুনা লাক্লি অমসুং পোস্ত গ্রেজুএত অমসুং পোস্ত দোক্তোরেল ত্রেনিং পীনবা তোঙান-তোঙানবা হোস্পিতালশিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শিজিন্নদুনা লাক্লি। NBEMSনা NEET-PG, NEET-SS অমসুং NEET-MDS পরিক্ষাশিং চহি খুদিংগী মায় পাক্না পাংথোক্তুনা লাক্লি। NBEMSনা স্পেসিএলিতী মখল কয়াগী PG সিত 12,000 হেনবগা লোয়ননা হোস্পিতাল 1100 হেনববু এক্রেদিতেত তৌখ্রে।
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী ওফিসিএল, NBEMSকী প্রসিদেন্ত অভিজিত সেথ, NBEMSকী হোনোরেরী একজেক্যুতিব দাইরেক্তর দাঃ মিনু বাজপাই, NBEMSকী গবর্নিং বোদীগী মেম্বরশিংসু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Minister Dr. Mansukh Mandaviya delivers keynote address at the 42nd Foundation Day of National Board of Examinations in Medical Science
Dr. Mansukh Mandaviya launches 9 initiatives at National Board of Examinations in Medical Sciences
Dr. Mansukh Mandaviyaand Prof. S.P. Singh Bhagel felicitate NEET PG and MDS toppers and awardshealthcare experts in the categories ofNari Shakti Awards, Ministry of Health and Family Welfare Awards of Excellence and Executive Director Certificate of Appreciation Award
This growth serves to provide greater opportunities for medical students and India is able to garner best health services and expert doctors, serving to fulfill nation’s requirements leading to a healthier society and healthier nation: Dr. Mansukh Mandaviya
India is in its golden era for medical education: Prof. S. P Singh Bhagel
Medical colleges have grown from 387 to 704, with 52 new colleges added this year which is a record in itself: Dr. V.K Paul
Dr. V.K Paul, Member, Health, Niti Aayog awarded President NBEMS Award of Excellence
29 JUN 2023 9:18AM by PIB Delhi
The Union Health Minister, Dr. Mansukh Mandaviya presided over the 42nd Foundation Day at the NationalBoard of Examinations in Medical Sciences (NBEMS)and delivered keynote address in the presence of Prof. S.P Singh Bhagel, Minister of State, Dr. V.K Paul, Member, Health, Niti Aayogyesterday.
Congratulating the institute and the governing members on the initiatives and courses launched, the Union Health Ministerstated that within the last two years, 25 courses have been introduced. He reflected that “this growth serves to provide greater opportunities for medical students and India is able to garner best health services and expert doctors, serving to fulfill nation’s requirements leading to a healthier society and healthier nation.” He reiterated that the medical sector plays a paramount role in the country’s development and urged the students to commit to contributing and shaping India into a developed nation in the years to come.
The Union Health Minister launched the 9 initiatives namely:
1. NBEMS 11 new fellowship courses in medicine
2. NBEMS Diploma in Emergency Medicine
3. NBEMS Exam Command Center
4. NBEMS Center for Computer Based Test
5. NBEMS Good Clinical Practice Guidelines (2nd Edition)
6. Joint Accreditation Programme and Accreditation of Stand-Alone Labs and Diagnostic Centers
7. NBEMS Skills and Virtual Training Programme
8. Launch of Faculty Title to NBEMS Teachers
9. NBEMS Medical Library
Dr Mandaviya along with Prof S.P Singh Bhagel awarded healthcare experts in thefollowing categories:
1. Nari Shakti Awards
2. Ministry of Health and Family Welfare Awards of Excellence
3. Executive Director Certificate of Appreciation Award
4. President NBEMS Award of Excellence
Dr. V.K Paul was awarded the President NBEMS Award of Excellence.
Lauding the healthcare workers for their bravery particularly the para-medical staff who faced the crisis in very close quarters, the Minister of State stated that their contribution has played a big role in enhancing the perception of India as a powerhouse. Praising the vision of the Prime Minister of Vasudhaiva Kutumbakamand One Earth, One Family, One Future, he stated “it inspires us to strive not just for a healthy India but for a healthier world” aligned with the motto of ‘One Earth, One Health’.
Prof. S.P Singh Bhagel further elaborated that the strength and value of Indian doctors is such that in every part of the globe, one will find an Indian doctor in service. He cited ABHA card as one of the greatest developments India has seen since its independence that enables healthcare services to reach the most remote areas and benefit the marginalized community. Highlighting that medical education is in its golden era, he urged the toppers in the audience to share their experiences and motivations with colleges and schools of smaller cities and villages to inspire them to reach the pinnacle they are at today.
Addressing the gathering, Dr. V.K Paul praised the growth and development of medical education and respective institutions, highlighting the transformation of the last eight years. Enumerating the success of this sector, he said “this is a transformative time for medical education due to initiatives introduced in the system.” He further added the post graduate seats have grown over three times in the National Board of Examinations from 4000 seats to over 13000 seats. Emphasizing on the change in the conduct, he cited the addition of National Medical Commission as a new regulator, the introduction of NEET which encompasses competency-based curriculum as well as the District Regency Program that mandates all second-year post-graduate students to provide their services in district hospitals for 3 months each, enabling them to serve the underprivileged.
Underscoring the growth of the field, he cited that medical colleges have grown from 387 to 704, with 52 new colleges added this year which is a record in itself and the seats for medical students have also grown from 52000 to 107,000 for under-graduate and 32,000 to 67,000 for post-graduate. Dr. Paul stressed that this is the golden era, and the upcoming doctors and experts in this field must contribute their best to it.
National Board of Examinations in Medical Sciences (NBEMS) is an Autonomous Body of the Ministry of Health & Family Welfare, Government of India and is entrusted with the task of conducting examinations in the field of modern medicine on an all-India basis. NBEMS has been working in the field of medical education for the last 04 decades and has utilized the infrastructure of various hospitals to provide quality Post Graduate and Postdoctoral training. NBEMS has been successfully administering NEET-PG, NEET- SS and NEET-MDS examinations year after year. NBEMS has also accredited more than 1100 hospitals with more than 12,000 PG seats in various specialities.
Officials of the Ministry of Health and Family Welfare, Abhijath Seth, President, NBEMS, Dr Minu Bajpai, Honorary Executive Director, NBEMS, Members of the governing body of NBEMS were also present at the event.