প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
হ্বাইত হাউস্তা থুংবগী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
22 JUN 2023 11:38PM by PIB Imphal
রাস্ত্রপতি বাইদেন,
ফর্স্ত লেদী জিল বাইদেন,
শক্নাইরবা মীথিংলেনশিং,
থৱাই য়াওবগী ইথিলনা থল্লবা ইন্দিয়ন-অমেরিকান মরুপশিং,
পুম্নমক্কী মফমদা ঐহাক্না নোল্লুকচরি!
ঐহাক্না অহানবা ওইনা, রাস্ত্রপতি বাইদেনবু ঐহাকপু তরাম্না ওকপীবা অমসুং মগুন লৈবা ৱারোলগীদমক্তা থম্মোই শেংনা থাগৎচরি।
রাস্ত্রপতি বাইদেনবু অদোমগী ফ্রেনশিপকীদমক্তা থাগৎচরি।
মরুপশিং,
হ্বাইত হাউস্তা ঐহাকপু তরাম্না ওকপীরিবা অসিদি ভারতকী মীওই বিলিয়ন 1.4গী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎপনি। থৌওং অসিনা লৈবাক মীয়াম বিলিয়ন 1.4গী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎলি। মসিদি অমেরিকাদা লৈরিবা ভারত্তগী হৌখিবা মীওই মিলিয়ন 4 হেনবগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎপনি। ঐহাক্না মতৌ অসিগীদমক্তা রাস্ত্রপতি বাইদেন অমসুং দাঃ জিল বাইদেনবু থম্মোই শেংনা থাগৎচরি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না দিকেদ অহুমগী মমাংদা মীচম অমা ওইনা অমেরিকাগী খোঙচৎ চৎপা হৌখি। মতমদুদা ঐহাক্না হ্বাইত হাউসপু মপান্দগী য়েংখি। ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা মফমসিদা লাকপগী খুদোংচাবা কয়া ফংজখ্রে। অদুবু, ঙসিদি হ্বাইত হাউসকী থোঙবু মশিং য়াম্লবা ইন্দিয়ন-অমেরিকান খুন্নাইগীদমক্তা অহানবা ওইনা হাংদোক্লি। অমেরিকাদা লৈরিবা ভারতকী খুন্নাইগী মীওইশিংনা মখোয়গী হৈ-শিংবা, শুবা-নোম্বা কনবা অমসুং পুক্নিং চঙবগী মতৌনা ভারতকী মিংচৎপু হেন্না ফজহল্লি। অদোম পুম্নমক্না ঐখোয়গী মরুপ-মপাং ওইবগী মতৌ অসিগী তসেংবা পাঙ্গলনি।
অদোমগী মফমদা ঙসি উৎলিবা ইকায় খুম্নবগী মতৌ অসিগীদমক্তা ঐহাক্না রাস্ত্রপতি বাইদেন অমসুং দাঃ জিল বাইদেনবু থম্মোই শেংনা থাগৎচরি। ঐহাক্না মখোয়গী মফমদা তৌবীমল খঙবা উৎলিবা অসিগী চাং ওনবা ঙম্লোই, অদুগা ঐহাক্না মখোয়বু থাগৎপগী লোইবসু নাইরোই।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং অমেরিকাগী খুন্নাই অমসুং চৎন-পথাপশিং অনিমক অসিদি গনতন্ত্রগী ৱাখল্লোন্দা য়ুম্ফম ওইবনি। রাস্ত্রপতি বাইদেন্না পনবগুম্না লৈবাক অনিমক্কী সংবিধানগী অহৌবমক্তদা পল্লিবা ৱাহৈ অনি, “ঐখোয় মীয়াম” হায়বসিনা লৈবাক অনিমক্কী মফমদা চেল্লিবা দাইবর্সিতী অসিদা ঐখোয়না চাউথোকচবগী মতৌ উৎলি।
ঐখোয়না ‘সর্বজন হিতয় সর্বজন সুখায়” (মীপুম খুদিংনা নুংঙাইনা অমসুং লাইনা তিলনা লৈতনা হিংবা ওইসনু) হায়বা তঙাই ফদবা ৱাখল্লোন্দা থাজবা থম্মি। কোবিদ মতুংগী য়ুগ অসিদা, মালেমগী পথাপ্না অনৌবা মওং-মতৌ অমা চেল্লক্লি। মতমসিদা, ভারত অমসুং অমেরিকাগী মরক্তা লৈরিবা মরুপ মপাং ওইবগী মতৌনা মালেম পুম্বগী তৌবা ঙম্বগী মতিক হেনগৎহনবদা য়াম্না তেংবাংগনি। লৈবাক অনিমক্না মালেমগী নুংঙাই য়াইফবা, শান্তি, তংদু লৈতাবা অমসুং শাফবগীদমক্তা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা খোঙফম চেৎলি। ঐখোয়গী মপাঙ্গল কনবা স্ত্রেতজিক পার্ত্নরশিপ অসিনা গনতন্ত্রগী মপাঙ্গলগী ময়েক শেংবা খুদম অমা ওইরি।
মরুপশিং,
রাস্ত্রপতি বাইদেন অমসুং ঐহাক্না অতেনবা মতম খরগী মতুংদা ভারত-USকী মরীগা লোয়ননা রিজনেল অমসুং মালেমগী হীরমশিংগী মতাংদা কুপ্না খন্ন-নৈনগনি। ঐখোয়গী ৱারী-ৱাতাই অসি য়াম্না কান্নবা অমসুং অপাম্বা ফংবদা তেংবাংবা ওইগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজৈ। ঐহাক্না ঙসিগী নুংথিলদা US কংগ্রেস্তা ৱা ঙাঙবগী খুদোংচাবা অমসু ফংগনি। ঐহাক্না খুদোংচাবা অসিগীদমক্তা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই।
ঐহাক্না ভারত মীয়াম বিলিয়ন 1.4গা লোয়ননা ভারতকী মচু অহুমগী ফিরাল অমসুং অমেরিকাগী “স্তার অমসুং স্ত্রাইপ” অসিনা মতম পুম্বদা মায় পাকপগী অৱাংবা থাক্তা লৈবা ওইসনু হায়না য়াইফ পাউজেল পীজরি।
রাস্ত্রপতি বাইদেন, দাঃ জিল বাইদেন,
অদোমগী মীনুংশি, তরাম্না ওকপীবা অমসুং ঐহাকপু নুংঙাইনা থম্বীবগীদমক্তা ভারত মীয়াম বিলিয়ন 1.4গী মহুৎ শিন্দুনা অদোম্বু থম্মোই শেংনা অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।
জয় হিন্দ!
ঈশ্বরনা অমেরিকাবু থৌজানবা ওইসনু।
অদোম্বু থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of the Prime Minister's Statement at the White House Arrival Ceremony
22 JUN 2023 11:38PM by PIB Delhi
President Biden,
First Lady Dr. Jill Biden,
Distinguished guests,
Energetic and enthusiastic Indian-American friends,
Greetings to all of you!
At the outset, I express my heartfelt gratitude to President Biden for his gracious welcome and insightful speech.
Thank you, President Biden, for your friendship.
Friends,
Today's grand welcome ceremony at the White House is a kind of honour for the 1.4 billion people of India. It is an honour for the 1.4 billion countrymen. This honour is also for the over 4 million people of Indian origin living in America. I express my heartfelt gratitude to President Biden and Dr. Jill Biden for this honour.
Friends,
I embarked on a journey to America as an ordinary citizen nearly three decades ago and at that time, I only saw the White House from the outside. I have had the privilege of visiting here several times myself after becoming the Prime Minister. However, today marks the first time that the doors of the White House have been opened for the Indian-American community in such a large number. The people of the Indian community in America are enhancing the glory of India with their talent, hard work and dedication. All of you are the real strength of our relationship.
I extend my heartfelt congratulations to President Biden and Dr. Jill Biden for the honour bestowed upon you today. My gratitude towards them is immeasurable, and I cannot thank them enough.
Friends,
The societies and systems of both India and America are based on democratic principles. The constitutions of both nations, with their first three words, and as President Biden just mentioned, "We The People," signify the pride we have in our diversity in both countries.
We believe in the basic principle of "सर्वजन हिताय सर्वजन सुखाय” (May all be happy, may all be free from illness). In the post-COVID era, the world order is taking a new form. In this period, the friendship between India and America will be instrumental in enhancing the capabilities of the entire world. Both countries are committed to working together for the global good, for global peace, stability, and prosperity. Our strong strategic partnership is a clear testament of the power of democracy.
Friends,
In a short while, President Biden and I will engage in extensive discussions on India-US relations, as well as regional and global issues. I am confident that our dialogue as always will be highly constructive and fruitful. I will have the opportunity to address the U.S. Congress once again in the afternoon. I am grateful to you for this honour.
I, along with the 1.4 billion people of India, wish that the Indian Tricolour and the American "Stars and Stripes" always reach new heights.
President Biden, Dr. Jill Biden,
Once again, I express my gratitude on behalf of the 1.4 billion Indians for your affectionate invitation, warm welcome, and gracious hospitality.
Jai Hind!
God Bless America.
Thanks a lot!