প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
য়ুনাইতেদ স্তেতস ওফ অমেরিকাগী প্রেসিদেন্তকা নাকল অনিগী ওইবা মীফমদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱাহৌদোক্কী ৱারোল
23 JUN 2023 6:46PM by PIB Imphal
মিস্তর প্রেসিদেন্ত,
ঐনা অদোমগী মফমদা তৌবিমল খঙবা উৎচরি অমদি জিল বাইদেনগী মফমদসু তৌবিমল খঙবা ফোঙদোকচরি‍। ঐবু অমদি ঐখোয়গী দেলিগেসনবু অদোম্না তরাম্না ওকপিরিবসিগীদমক ঐনা অদোমগী মফমদা তৌবিমল খঙবা উৎচরি অমদি ঙসি অদোম্না ভারত মচাশিংগী মফমদা হ্বাইত হাউসকী থোঙ হাংদোকপিরিবা অসিনা মরম ওইরগা ভারত মচা লিশিং কয়ানা অমেরিকা অমদি ভারতকী মরক্তা তুংগী ওইবা মরী শেমগৎপগী থৌরম অসি মীৎয়েঙ তাননবগীদমক ঐখোয়গী ইরক্তা তিল্লরি‍।
য়োর এক্সেলেন্সী,
অদোম্না মতম পুম্বদা ভারতকী য়াইফনবা খনবিদুনা লাক্লি অমদি অদোম্না তাঞ্জা ফংবা মতম অমদি মফম অমা হেক্তদা অদোম্না ভারত-য়ু.এস.কী মরীগী মতাঙদা মরুওইবা ৱাফম কয়া থমদুনা লাক্লি‍। ঐ ঙসিসু নীংশিংলি, চহি ৮ গী মমাঙদা, য়ু.এস.-ইন্দিয়া বিজিনেস কাউন্সিলদা ৱা ঙাঙবা মতমদা, অদোম্না য়াম্না মরুওইবা ৱাফম অমা ফোঙদোকখি‍। “ঐখোয়গী পান্দমদি ভারতকী খ্বায়দগী চান্নবা মরূপ ওইবদুনি” হায়না অদোম্না হায়খি‍। হায়রিবা অদোমগী ৱাহৈশিং অসি ঙসিসু নিন্দুনা লৈরি‍। অদোম্না ভারতকীদমক লেপ্পিরিবা খোঙফমদুনা ঐখোয়বু য়াম্লবা ইচঙ থৌবা অমদি মতিং লৈবা খোঙথাঙ কয়া লৌখৎনবগী থৌনা হাপ্লি‍।
ঙসি, ভারত অমদি অমেরিকানা তরংগী অৱাংবদগী সমুদ্রগী লুরবা ইরোন্নুং ফাওবদা, অরিবা মতমগী নাত্তগী হৌরগা আর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স ফাওবদা হীরম খুদিংদা খুঙশম্ননা চৎমিন্নরি‍।
দিপ্লোমেতিক ওইবা মীৎয়েঙদা য়েংবদা, লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি ফোর্মেল জোইন্ত স্তেতমেন্ত, ৱর্কিং গ্রুপ, অমদি এম.ও.য়ু.শিংনা ওইরি‍। তশেংবমকসু, মসি মরু ওইবা অমনি, অদুবু ভারত অমদি অমেরিকাগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসিবু থৌদুনা পুরিবা অশেঙবা ইঞ্জিনদি ঐখোয়গী মপাঙ্গল কল্লবা মীগা মীগগী মরক্তা লৈনরিবা মরীসিনি‍। অদুগা হায়রিবা ইঞ্জিন অসিগী অহৌবা খোঞ্জেল অমা হ্বাইত হাউসকী লোনগী মপান্দা ঐখোয়না তারি‍।
য়োর এক্সেলেন্সী,
অদোম্না হায়খিবা ৱাফম অমা ঐ অমুক হন্না নীংশিংজগে‍। ঙসিগী খোঙলৈ থুনা হোংলক্লিবা মালেমগী ফীভমসিদা, মী পুম্নমক্কী মীৎয়েঙ ভারত অমদি অমেরিকা হায়রিবা মালেমগী খ্বায়দগী চাউবা দিমোক্রেসী অনিসিদা থম্লি‍। মালেমগী ওইনা ইং চিকপা অমদি মরা চেৎপা লোয়ননা মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবগীদমক দিমোক্রেতিক ভেল্যুশিংদা থাজবা থম্বা শাফু পুম্নমক্কী ওইনা ঐখোয়গী স্ত্রেতেজিক ওইবা খোঙবু অসি য়াম্না মচঙ ওইবা অমদি মরুওইবা অমনি হায়না ঐনা থাজৈ‍।
ঐখোয়না পুল্লগা মালেম পুম্বগী মতিং হেনগৎহনবদা শোয়দনা মায় পাক্কনি হায়না ঐনা থাজৈ‍।
ঙসি ঐখোয়গী ৱারী শানবসিদা, ঐখোয়না ইসু কয়া খন্নগনি অমদি ঐখোয়গী স্ত্রেতেজিক ওইবা মরীসিদা অনৌবা মাইওন হাপচিনগনি‍। ঐনা অমুক্কা হন্না ঐখোয়গী মরী অসিগীদমক অদোমগী মফমদা তৌবিমল খঙবা উৎচরি‍।

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister's opening statement at the bilateral meeting with the President of the United States of America
23 JUN 2023 6:46PM by PIB Delhi
Mr. President,
I express my heartfelt gratitude to you and I also express my heartfelt gratitude to Jill Biden. The way you warmly welcomed me and our delegation, I express my gratitude to you for that and also because today you opened the doors of the White House to the Indian community and thousands of Indians were amidst us to witness the future strategic relations between America and India.
Your Excellency,
You have always been a well-wisher of India and whenever and wherever you have got the opportunity, you have always laid great emphasis upon the importance of India-US relations. And I still remember that 8 years ago, while addressing the U.S-India Business Council, you had said a very important thing. You said – "Our goal is to become India's best friend." These words of yours are resonating even today. Your personal commitment towards India is motivating us to take several bold and ambitious steps.
Today, India and America are walking shoulder to shoulder in every front from the heights of space to the depths of the ocean, from ancient culture to artificial intelligence.
When it comes to relations between any two countries from a diplomatic point of view, it is usually about formal joint statements, working groups, and MoUs. Indeed, it has its own importance but the real engine carrying forward the relationship between India and America is our strong people to people relationship. And we heard a loud roar of this engine just outside on the lawn of the White House.
Your Excellency,
I would like to reiterate what you said. In today's rapidly changing global scenario, everyone's eyes are on the two largest democratic countries of the world, i.e. India and America. I believe that our strategic partnership is very crucial and more important than ever for all the forces that believe in democratic values, for global peace and stability as well as for the welfare of mankind.
I am sure that together we will definitely succeed in increasing the potential of the whole world.
Today during our conversation, we will discuss many such issues and add a new dimension to our strategic relations. I once again express my heartfelt gratitude to you for our friendship.