ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରର ଆମେରିକା ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସହ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
23 JUN 2023 6:46PM by PIB Bhubaneswar
ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି,
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ମୁଁ ଜିଲ ବିଡେନଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ଆପଣ ମୋତେ ଏବଂ ଆମ ପ୍ରତିନିଧୀ ଦଳକୁ ଯେଭଳି ସ୍ୱାଗତ କଲେ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆପଣ ହ୍ୱାଇଟ ହାଉସର ଦ୍ୱାରକୁ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଖୋଲିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆମେରିକା ମଧ୍ୟରେ ଭବିଷ୍ୟତର ରଣନୀତିକ ସମ୍ପର୍କର ସାକ୍ଷୀ ହେବା ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର ଭାରତୀୟ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଥିଲେ ।
ମାନ୍ୟବର,
ଆପଣ ସର୍ବଦା ଭାରତର ଜଣେ ଶୁଭେଛୁ ଅଟନ୍ତି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ବି ଆପଣ ଯେଉଁଠାରେ ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି, ଆପଣ ସର୍ବଦା ଭାରତ-ଆମେରିକା ସମ୍ପର୍କର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଜୋର ଦେଇ ଆସୁଛନ୍ତି ଏବଂ ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେ ୮ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ୟୁଏସ୍‌-ଇଣ୍ଡିଆ ବ୍ୟବସାୟ ପରିଷଦକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବାବେଳେ ଆପଣ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା କହିଥିଲେ । ଆପାଣ କହିଥିଲେ - ଭାରତର ସର୍ବୋତ୍ତମ ବନ୍ଧୁ ହେବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଆପଣଙ୍କର ଏହି ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଶୁଣାଯାଉଛି । ଭାରତ ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଆମକୁ ଅନେକ ସାହସିକ ଏବଂ ଉଚ୍ଚାଭିଳାଷୀ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଉଛି ।
ଆଜି ଭାରତ ଏବଂ ଆମେରିକା ମହାକାଶର ଉଚ୍ଚତାରୁ ସମୁଦ୍ରର ଗଭୀରତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପ୍ରାଚୀନ ସଂସ୍କୃତିଠାରୁ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ଚାଲୁଛନ୍ତି ।
କୂଟନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ଗଢିଉଠେ, ଏହା ସାଧାରଣତଃ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି, କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ଏମଓୟୁ ବିଷୟରେ ହୋଇଥାଏ । ପ୍ରକୃତରେ, ଏହାର ନିଜସ୍ୱ ଗୁରୁତ୍ୱ ଅଛି କିନ୍ତୁ ଭାରତ ଏବଂ ଆମେରିକା ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଥିବା ପ୍ରକୃତ ଇଞ୍ଜିନ୍ ହେଉଛି ଆମର ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ । ଏବଂ ହ୍ୱାଇଟ ହାଉସର ଲନରେ ବାହାରେ ଏହି ଇଞ୍ଜିନର ଏକ ଉଚ୍ଚ ଶବ୍ଦ ଶୁଣିଲୁ ।
ମାନ୍ୟବର,
ଆପଣ ଯାହା କହିଛନ୍ତି ମୁଁ ତାହାର ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିବାକୁ ଚାହେଁ । ଆଜିର ଦ୍ରୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପରିସ୍ଥିତିରେ, ସମସ୍ତଙ୍କ ଆଖି ଦୁନିଆର ଦୁଇଟି ବୃହତ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଦେଶ ଯଥା ଭାରତ ଏବଂ ଆମେରିକା ଉପରେ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧରେ ବିଶ୍ୱର ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ତଥା ମାନବଜାତିର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଆମର ସମସ୍ତ ରଣନୀତିକ ଭାଗିଦାରୀ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆମେ ଏକତ୍ର ଭାବେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସଫଳ ହେବୁ ।
ଆଜି ଆମର ଆଲୋଚନା ସମୟରେ, ଆମେ ଏହିପରି ଅନେକ ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ଏବଂ ଆମର ରଣନୀତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଯୋଗ କରିବା । ଆମ ବନ୍ଧୁତା ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ।

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister's opening statement at the bilateral meeting with the President of the United States of America
23 JUN 2023 6:46PM by PIB Delhi
Mr. President,
I express my heartfelt gratitude to you and I also express my heartfelt gratitude to Jill Biden. The way you warmly welcomed me and our delegation, I express my gratitude to you for that and also because today you opened the doors of the White House to the Indian community and thousands of Indians were amidst us to witness the future strategic relations between America and India.
Your Excellency,
You have always been a well-wisher of India and whenever and wherever you have got the opportunity, you have always laid great emphasis upon the importance of India-US relations. And I still remember that 8 years ago, while addressing the U.S-India Business Council, you had said a very important thing. You said – "Our goal is to become India's best friend." These words of yours are resonating even today. Your personal commitment towards India is motivating us to take several bold and ambitious steps.
Today, India and America are walking shoulder to shoulder in every front from the heights of space to the depths of the ocean, from ancient culture to artificial intelligence.
When it comes to relations between any two countries from a diplomatic point of view, it is usually about formal joint statements, working groups, and MoUs. Indeed, it has its own importance but the real engine carrying forward the relationship between India and America is our strong people to people relationship. And we heard a loud roar of this engine just outside on the lawn of the White House.
Your Excellency,
I would like to reiterate what you said. In today's rapidly changing global scenario, everyone's eyes are on the two largest democratic countries of the world, i.e. India and America. I believe that our strategic partnership is very crucial and more important than ever for all the forces that believe in democratic values, for global peace and stability as well as for the welfare of mankind.
I am sure that together we will definitely succeed in increasing the potential of the whole world.
Today during our conversation, we will discuss many such issues and add a new dimension to our strategic relations. I once again express my heartfelt gratitude to you for our friendship.