प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
प्रधानमन्त्री र अमेरिकी राष्ट्रपतिबीच भेटवार्ता
23 JUN 2023 7:31AM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदी अमेरिकाको औपचारिक राजकीय भ्रमणमा छन्। उनी आज बिहान व्हाइट हाउस पुगे, जहाँ उनलाई महामहिम श्री जोसेफ बाइडेन र प्रथम महिला डा. जिल बाइडेनद्वारा औपचारिक स्वागत गरिएको थियो। प्रधानमन्त्रीलाई स्वागत गर्न हजारौँ भारतीय-अमेरिकीहरू पनि उपस्थित थिए। त्यसपछि प्रधानमन्त्रीले राष्ट्रपति बाइडेनसँग प्रतिबन्धित र प्रतिनिधिमण्डल स्तरको ढाँचामा फलदायी कुराकानी गरे। यी दुई नेताले दुई देशबीचको लामो समयदेखिको मित्रता र बढ्दो सहयोगमाथि प्रकाश पारे, जसले व्यापार र लगानी, रक्षा र सुरक्षा, ऊर्जा, जलवायु परिवर्तन र जनता-जनताको सम्बन्ध जस्ता क्षेत्रमा फैलिएको छ।
दुवै नेताले पारस्परिक विश्वास र समझदारीका साथै दुई देशबीचको साझा मूल्य-मान्यतामाथि जोड दिए जसले सम्बन्धलाई नयाँ उँचाइमा पुर्याउन बलियो आधार प्रदान गर्दछ। उनीहरूले क्रिटिकल एण्ड इमर्जिङ टेक्नोलोजिज (आईसीईटी) जस्ता पहलमार्फत भएको द्रुत प्रगति र लचिलो आपूर्ति शृङ्खलाहरू निर्माण गर्न रणनीतिक प्रविधि सहकार्यलाई उच्च पार्ने तीव्र इच्छाको प्रशंसा गरे। उनीहरूले महत्त्वपूर्ण खनिज र अन्तरिक्ष क्षेत्रहरूमा गहिरो सहयोगलाई स्वागत जनाए।
दुवै नेताले जलवायु परिवर्तनसँग लड्न र दिगो भविष्य हासिल गर्न आफ्नो प्रतिबद्धता दोहोर्याए। उनीहरूले स्वच्छ तथा नवीकरणीय ऊर्जा प्रवर्द्धन गर्ने र जलवायु पहलहरूमा सहकार्य गर्ने तरिकाबारे छलफल गरे।
दुवै नेताले आफ्ना जनता र विश्व समुदायको हितका लागि भारत र संयुक्त राज्य अमेरिकाबीच बहुआयामिक व्यापक वैश्विक रणनीतिक साझेदारीलाई अझ गहिरो बनाउने दृढता व्यक्त गरे। छलफलमा पारस्परिक हितका क्षेत्रीय र विश्वव्यापी मुद्दाहरू पनि समेटिएको थियो।
राष्ट्रपति बाइडेन र प्रथम महिलाले गरेको न्यानो स्वागतका लागि प्रधानमन्त्रीले धन्यवाद व्यक्त गरे । सेप्टेम्बर 2023 मा जी20 नेताहरूको शिखर सम्मेलनको लागि नयाँ दिल्लीमा राष्ट्रपति बाइडेनलाई स्वागत गर्न उनी उत्सुक छन्।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s meeting with President of USA
23 JUN 2023 7:31AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi is on Official State Visit to USA. He visited the White House today morning, where he was accorded a ceremonial welcome by H.E. Mr. Joseph Biden and First Lady Dr. Jill Biden. Thousands of Indian-Americans were also present at the occasion to welcome the Prime Minister.
Prime Minister, thereafter, had productive conversations with President Biden, in restricted and delegation-level formats. The leaders highlighted the long-standing friendship and growing cooperation between the two countries, which spans areas like trade and investment, defence and security, energy, climate change, and people-to-people ties.
Both leaders underscored the mutual trust and understanding, as well as the shared values between the two countries, which provide a strong foundation to take the relationship to new levels. They appreciated the rapid progress made through initiatives such as the Critical and Emerging Technologies(iCET) and the keen desire to elevate strategic technology collaborations to build resilient supply chains. They welcomed the deepening cooperation in critical minerals and space sectors.
Both leaders reiterated their commitment to combating climate change and achieving a sustainable future. They discussed ways to promote clean and renewable energy and collaborate on climate initiatives.
Both leaders expressed their determination to further deepen the multifaceted Comprehensive Global Strategic Partnership between India and USA for the benefit of their peoples and the global community. Discussions also covered regional and global issues of mutual interest.
Prime Minister expressed his appreciation for the warm welcome extended by President Biden and the First Lady. He looked forward to welcoming President Biden in New Delhi for the G20 Leaders’ Summit in September 2023.