পাৱর মন্ত্রালয়
কেন্দ্র সরকারনা তাইম ওফ দে (ToD) তারিফ অমসুং স্মার্ত মীতরিংগী কাঙলোনবু লাইথোকহনবগী ৱারোল হাপচিন্দুনা ইলেক্ত্রিসিতী (রাইত ওফ কঞ্জ্যুমর) রুল, 2020 এমেন্দ তৌখ্রে
সোলর আউর মনুংদা পাৱর তারিফ অসি 20% হন্থরগনি, পীক আউর মনুংদনা 10%-20% হেনগৎলগনি; কঞ্জ্যুমরশিংনা ToDপ্রোবিজন নীংথিনা শিজিন্নবদগী কান্নবা ফংগনি
তাইমওফদেতারিফ অসিদি পুম্নমক্কী কান্নবনিঃ কঞ্জ্যুমরশিংগী ইলেক্ত্রিসিতী বিল হন্থহল্লি, পাৱর সীস্তেমশিংদা রিসোর্সর হেন্না নীংথিনা শিজিন্নহনবদা তেংবাংইঃ পাৱর অমসুং ন্যু রিন্যুএবল ইনর্জীগী কেন্দ্র মন্ত্রী আর.কে. সিংহ
মেকানিজম অসিনা ভারতকী রিন্যুএবল ইনর্জী সোর্সসশিংবু হান্নদগী হেন্না নীংথিনা গ্রিদকা শম্নহনবগা লোয়ননা ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন হেন্না য়াঙনা পাংথোকহল্লিঃ পাৱর অমসুং ন্যু রিন্যুএবল ইনর্জীগী কেন্দ্র মন্ত্রী আর.কে. সিংহ
23 JUN 2023 10:29AM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা হৌজিক লৈরিবা পাৱর তারিফকী পথাপ্তা ইলেক্ত্রিসিতী (রাইত ওফ কঞ্জ্যুমর) রুল, 2020দা এমেন্দ তৌদুনা অহোংবা অনি পুরকখ্রে।অহোংবা পুরকখিবশিং অদুদিঃ তাইম ওফ দে তারিফ (ToD) হৌদোকপা, অমসুং স্মার্ত মীতর প্রোবিজন হেন্না নীংথিহনবা।
তাইম ওফ দে (ToD) তারিফ নৌনা হৌদোকপা
নোংমগী ওইনা মতম অমা হেক্তদা ইলেক্ত্রিসিতী শিজিন্নবগী চপ মান্নবা চার্জ লৌরম্বা অদুগী মহুত্তা নুমিত্তুগী মতমগী মতুং ইন্না ইলেক্ত্রিসিতী শিজিন্নবগী চার্জ ওইনা তোঙান-তোঙান্না লৌরগনি। ToDতারিফ পথাপকী মখাদা, নোংমগী সোলর আউর (স্তেত ইলেক্ত্রিসিতী রেগ্যুলেতরী কম্মিসন্না হায়বগী মতুং ইন্না নোংমগী মনুংদা পুং নিপান) মনুংদা লৌবা তারিফনা মহৌশাগী মতমদা লৌবা তারিফতগী 10%-20% হন্থগনি, অদুগা পীক আউরগী মনুংগী তারিফনা চাদা 10দগী 20 ফাওবা হেন্না লৌগনি। ToD তারিফ অসি এপ্রিল 1, 2024দগী হৌদুনা খ্বাইদগী চাউনা 10KW অমসুং মথক্কী দিমান্দ লৈবা কম্মর্সিএল অমসুং ইন্দস্ত্রীগী কঞ্জ্যুমরশিংদা চৎনগনি, অমসুং লৌউ-শিংউগী কঞ্জ্যুমর নত্তনা অতোপ্পা কঞ্জ্যুমরশিংগী ওইনা খ্বাইদগী নৌবদা এপ্রিল 1, 2025তগী চৎনবা হৌগনি। তাইম ওফ দে তারিফ স্মার্ত মীতর লৈবা কঞ্জ্যুমরশিংগী ওইনা স্মার্ত মীতর হেক খিনবগা খুদক্তা চৎনবা হৌগনি।
পাৱর অমসুং ন্যু রিন্যুএবল ইনর্জীগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী আর.কে. সিংহনা ToDঅসিদি কঞ্জ্যুমর অমসুং পাৱর পথাপ অনিমক্কী ওইনা পুম্নমক্কী কান্নবা থৌওংনি হায়খ্রে। “পীক আউর, সোলর আউর অমসুং নোর্মেল আউরগী তোঙানবা তারিফ য়াওরিবা ToDতারিফ অসিনা কঞ্জ্যুমরশিংদা তারিফকী মতুং ইন্না মখোয়গী লোদ শিন্দোক্নবা প্রাইস সিগ্নেল থাগনি। ToDতারিফ মেকানিজম নীংথিনা খঙবা অমসুং নীংথিনা শিজিন্নদুনা, কঞ্জ্যুমরশিংনা মখোয়গী মৈ শিজিন্নবগী বিল হন্থহনবা য়ারগনি। সোলর পাৱরনা হোঙবা ওইবনা, সোলর আউরগী মনুংদা তারিফ অসি হন্থগনি, অদুনা কঞ্জ্যুমরশিংনা মসিদগী কান্নবা লৌবা য়াগনি। নন-সোলর আউরগী মনুংদা থর্মেল অমসুং হাইদ্রো পাৱরগা লোয়ননা গ্যাস্তা য়ুম্ফম ওইবা কেপাসিতী অসি শিজিন্নৈ – মখোয়গী মমলনা সোলর পাৱরদগী হেনবনা মরম ওইরগা – মসিমক তাইম ওফ দে তারিফতা মমি তাগনি। হৌজিক্তি, কঞ্জ্যুমরশিংনা মখোয়গী মৈ শিজিন্নবগী মমল হন্থহন্নবা মৈ শিজিন্নবগী থৌওং শিন্দোকপা য়ারগনি – মৈগী মমল হোঙবা সোলর আউর মতমদা মখোয়গী থবক থৌরম হেন্না পাংথোক্নবা থৌরাং য়াৎপা য়াগনি”।
কেন্দ্র মন্ত্রীনা ToDমেকানিজম্না রিন্যুএবল ইনর্জী সোর্সশিংবু গ্রিদকা হেন্না নীংথিনা শম্নহনবা য়াগনি, মসিনা মরম ওইরগা ভারত্তা ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন তৌবদা হেন্না খোঙজেল য়াঙখৎহনগনি। “ToDতারিফনা রিন্যুএবল জেনেরেসন ফ্লকচুএসন তৌবগী থৌওং শেন্নবগী মতৌ হেন্না ফগৎহনগনি, RE য়াম্না ৱাংনা পুথোকপা পুংশিং মনুংদা দিমান্দ হেনগৎপদা ইন্সেন্তিব পীগনি, অমসুং রিন্যুএবল পাৱরগী চাং ৱাংনা গ্রিদকা শম্নবসু হেনগৎহনগনি”, শ্রী আর.কে. সিংহনা হায়খ্রে।
স্তেত ইলেক্ত্রিসিতী রেগ্যুলেতরী কম্মিসন (SERC) অয়াম্বনা লৈবাক্কী অচৌবা কম্মর্সিএল অমসুং ইন্দস্ত্রীএল (C&I)গী কাঙলুপ্তা চনবা কঞ্জ্যুমরশিংগী ওইনা ToDতারিফ অসি চৎনবা হৌনখ্রে। স্মার্ত মীতরখিনবগা লোয়ননা, দোমেস্তিক কঞ্জ্যুমর লেভেলদা ToDমীতরিং তৌববু তারিফ পোলিসী মেন্দেতকী মখা পোন্না চৎননবা হৌদোক্কনি।
তাইম ওফ দে (ToD) তারিফ অসি কঞ্জ্যুমরশিংদা মখোয়না মৈ শিজিন্নবগী লোদপু পীক আউরদগী ওফ-পীক মতমশিংদা হোংদোক্নবগীদমক্তা ইন্সেন্তিব পীবগী পাম্বৈ ওইনা শিজিন্নবা থৌওং অমগুম্না য়াম্না মরু ওইবা দিমান্দ সাইদ মেনেজমেন্ত (DSM) তৌবগী মতৌ ওইনা মালেম পুম্বগী ইলেক্ত্রিসিতী ইন্দস্ত্রীশিংনা শকখঙনরবনি; মসিনা পীক মতমদা সীস্তেমদা লৈবা দিমান্দ হন্থহন্দুনা সীস্তেম লোদ ফেক্তরবু হেন্না ফগৎহল্লি। ToDতারিফ চৎনহনবা য়ানবা অমসুং হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবা স্তেতরী প্রোবিজন কয়া (হায়বদি, তারিফ পোলিসী 2016, ইলেক্ত্রিসিতী এক্ত 2003 অমসুং নেস্নেল ইলেক্ত্রিসিতী পোলিসী 2005) হান্ননা লৈরবনি।
স্মার্ত মীতর হাপ্পগী মতাংদা এমেন্স তৌবা কাঙলোনশিং
স্মার্ত মীতরিংগী কাঙলোন হেন্না লাইথোকহন্নবা সরকারনা রুল খরা লাইথোকহনখ্রে। কঞ্জ্যুমরশিংদা খুদোংচাদবা থোকহন্দনবা হায়দুনা, মেক্সিমম সেঙ্কসন লোদ/দিমান্দদগী হেন্না কঞ্জ্যুমরশিংগী দিমান্দ হেনগৎপদা লৈবা হান্নগী পেনালতী অদু হন্থখ্রে। মীতরিং প্রোবিজনগী এমেন্দমেন্তকী মখা পোন্না, স্মার্ত মীতর হাপ্লবা মতুংদা, মীতর অসি হাপ্ত্রিঙৈগী মমাংগী মতমদা মীতর অসিনা রেকোর্দ তৌবা মেক্সিমম দিমান্দশিংগী পেনাল চার্জ অমত্তাকঞ্জ্যুমরশিংদা পীরোই। লোদ রিভিজন প্রোসিজর অসিসু রেস্নেলাইজ তৌখ্রে, সেঙ্কসন তৌরবা লোদনা শেনবা চহি অমগী মনুংদা য়ামদ্রবদা অহুম্লকখক হেনবা মতমদা মেক্সিমম দিমান্দ অসি রিভাইজ তৌদুনা হেনগৎহনগনি। মসিদা নত্তনা, স্মার্ত মীতর অসি নোংমদা য়ামদ্রবদা অমুক্তি রিমোত ওইনা য়েংগনি অমসুং মশাগী ৱারোল খঙনা মৈ শিজিন্নবগী ৱারেপ লৌবা ঙমহন্নবগীদমক্তা কঞ্জ্যুমরশিংদা দেতাশিং অসি পীগনি।
পাৱর সীস্তেম অসি কঞ্জ্যুমরশিংগী সেবাগীদমক্তা লৈবনি অমসুং কঞ্জ্যুমরশিংনা থাজবা য়াবা সর্ভিস অমসুং ক্বালিতী ইলেক্ত্রিসিতী ফংবগী হক লৈ হায়বা ৱাফমদা য়ুম্ফম ওইদুনা ইলেক্ত্রিসিতী (রাইত ওফ কঞ্জ্যুমর) রুল, 2020 অসিবু সরকারনা দিসেম্বর 31, 2020দা নোতিফাই তৌখি। মৈগী অনৌবা কন্নেক্সন, রিফন্দ অমসুং অতোপ্পা সর্ভিসশিং অসি অকক্নবা মতমগী মনুংদা পীহন্নবা রুল অসি লৈবনি অমসুং রুল অসিনা কঞ্জ্যুমরগী রাইতশিংবু হকথেংননা ইন্দবা অসিনা সর্ভিস প্রোভাইদরশিংদা ফাইন তাহনগনি অমসুং কঞ্জ্যুমরশিংগী মফমদা কম্পেন্সেসনসু পীহনগনি।
রুল অসিদা খৌজিক তৌরিবা এমেন্দমেন্ত অসিদি পাৱর কঞ্জ্যুমরশিংবু মপাঙ্গল লৈহন্নবা, নোংমদা পুং 24 মৈ ফংহন্নবা, শেল য়াম্না চঙহন্দনবা, অমসুং পাৱর সেক্তরদা ইনভেস্ত তৌনবগীদমক্তা কান্নবা ইকোসীস্তেম অমা ঙাক শেন্নবগীদমক্তা সরকারনা লৌখৎখিবা খোঙথাংশিংগী মখা তারকপনি
দিসেম্বর 2020দা থোকখিবা রুল অমসুং মসিগী মতুংদা লৈখিবা এমেন্দমেন্তশিংগী নোতিফিকেসন অসি মখাদা ফংবা য়াগনি।

Ministry of Power
Central Government Amends Electricity (Rights of Consumers) Rules, 2020 by Introducing Time of Day (ToD) Tariff and Simplification of Smart Metering rules
Power Tariff to be 20% less during Solar Hours, 10%-20% Higher during Peak Hours; Consumers to benefit from effective utilization of ToD provision
Time of Day Tariff A Win-Win: Enables Consumers to Reduce Electricity Bills, Helps Power System to Use Resources More Efficiently: Union Power and New & Renewable Energy Minister R. K. Singh
Mechanism to ensure better grid integration of Renewable Energy sources and faster energy transition for India: Union Power and NRE Minister R. K. Singh
23 JUN 2023 10:29AM by PIB Delhi
The Government of India has introduced two changes to the prevailing power tariff system, through an amendment to the Electricity (Rights of Consumers) Rules, 2020. The changes are: introduction of Time of Day (ToD) Tariff, and rationalization of smart metering provisions.
Introduction of Time of Day (ToD) Tariff
Rather than being charged for electricity at the same rate at all times of the day, the price you pay for electricity will vary according to the time of day. Under the ToD Tariff system, Tariff during solar hours (duration of eight hours in a day as specified by the State Electricity Regulatory Commission) of the day shall be 10%-20% less than the normal tariff, while the tariff during peak hours will be 10 to 20 percent higher. ToD tariff would be applicable for Commercial and Industrial consumers having Maximum demand of 10 KW and above, from 1st April, 2024 and for all other consumers except agricultural consumers, latest from 1st April, 2025. Time of Day tariff shall be made effective immediately after installation of smart meters, for the consumers with smart meters.
Union Power and New & Renewable Energy Minister Shri R. K. Singh said that the ToD is a win-win for consumers as well as the power system. “The TOD tariffs comprising separate tariffs for peak hours, Solar hours and normal hours, send price signals to consumers to manage their load according to the Tariff. With awareness and effective utilization of ToD tariff mechanism, consumers can reduce their electricity bills. Since solar power is cheaper, the tariff during the solar hours will be less, so the consumer benefits. During non solar hours thermal and hydro power as well as gas based capacity is used – their costs are higher than that of solar power – this will be reflected in Time of Day Tariff. Now consumers can plan their consumption in order to reduce their power costs – planning more activities during solar hours when power costs are less.”
The Union Minister said that the ToD mechanism will also ensure better grid integration of Renewable Energy sources thereby facilitating faster energy transition for India. “The ToD tariff will improve the management of renewable generation fluctuations, incentivize demand increase during the periods of high RE generation hours and thereby increase grid integration of larger quantity of renewable power,” Shri R. K. Singh said.
Most of the State Electricity Regulatory Commissions (SERCs) have already implemented ToD tariffs, for large Commercial and Industrial (C&I) category of consumers in the country. With installation of smart meters, the ToD metering at domestic consumer level will be introduced as per Tariff Policy mandate.
Time of Day (TOD) tariff, is recognized globally across electricity industries, as an important Demand Side Management (DSM) measure which is used as a means of incentivizing consumers to shift a portion of their loads from peak times to off-peak times, thereby improving the system load factor by reducing the demand on the system during peak period. Various statutory provisions already exist to enable and promote implementation of ToD tariff (i.e. Tariff Policy, 2016, Electricity Act, 2003 and National Electricity Policy, 2005).
Rules regarding amendment made in smart metering provision
Government has also simplified the rules for smart metering. To avoid inconvenience / harassment of the consumers, the existing penalties for increase in consumer’s demand beyond the maximum sanctioned load / demand have been reduced. As per the amendment in metering provision, post installation of a smart meter, no penal charges will be imposed on a consumer based on maximum demand recorded by the smart meter for the period before installation date. Load revision procedure has also been rationalized in a way that maximum demand shall be revised upwards only if sanctioned load has been exceeded at least three times in a financial year. Moreover, smart meters shall be read remotely at least once in a day and the data shall be shared with Consumers in order to enable them to take informed decision about consumption of electricity.
The Electricity (Rights of Consumers) Rules, 2020 were notified by the government on December 31, 2020, based on the conviction that power systems exist to serve consumers and that consumers have rights to get reliable services and quality electricity. The Rules seek to ensure that new electricity connections, refunds and other services are given in time-bound manner and that willful disregard to consumer rights results in levying of penalties on service providers and payment of compensation to consumers.
The current amendment to the Rules is a continuation of the measures taken by the government, to empower power consumers, to ensure 24X7 reliable electricity supply at affordable cost, and to maintain a conducive ecosystem for investment in the power sector.
The notifications of the Rules in December 2020 and amendments since then can be found below.