Prime Minister's Office
Text of PM’s video message during G20 Tourism Ministers’ Meet
21 JUN 2023 2:44PM by PIB Delhi
Excellencies, Ladies and gentlemen, Namaskar!
I welcome you all to Incredible India! As tourism ministers, handling a sector worth over two trillion dollars globally, it is rare that you get a chance to be a tourist yourself. But, you are in Goa - a major tourist attraction in India. So, I urge you to take out some time from your serious discussions to explore the natural beauty and the spiritual side of Goa!
Excellencies,
Our ancient scriptures have a saying. Atithi Devo Bhavah. Meaning, ''guest is god''. And, that is our approach to tourism. Our tourism is not just about sight-seeing. It is an immersive experience. Whether it is Music or Food, Arts or Culture, the diversity of India is truly majestic. From the High Himalayas, to Dense Forests, From the Dry Deserts, to Beautiful Beaches, From Adventure Sports, to Meditation Re-treats, India has something for everyone. During our G-20 Presidency, we are organizing nearly 200 meetings in 100 different locations all over India. If you ask your friends who have already visited India for these meetings, I am sure that no two experiences will be alike.
Excellencies,
In India, our efforts in this sector are centred on preserving our rich heritage, and at the same time, creating world class infrastructure for tourism. One of our focus areas is on developing Spiritual Tourism. After all, India attracts pilgrims of every major religion of the world. After the infrastructure upgrade, the eternal city of Varanasi, just one of the major spiritual centres, now attracts 70 million pilgrims - a ten-fold increase from earlier. We are also creating new tourist attractions, such as the Statue of Unity. As the tallest statue in the world, it attracted about two point seven million people within a year after it was built. In the last nine years, we have placed special emphasis on developing the entire eco-system of tourism in the country. From transport infrastructure, to the hospitality sector, to skill development, and even in our visa systems, we have kept the tourism sector as a focal point of our reforms. The Hospitality sector has great potential for employment generation, social inclusion, and economic progress. It employs more women and youth compared to many other sectors. I am glad we are also recognising the relevance of tourism sector for speedy achievement of Sustainable Development Goals.
Excellencies,
You are working on five inter-connected priority areas of: Green Tourism, Digitalization, Skill Development, Tourism MSMEs, and Destination Management. These priorities reflect Indian as well as the Global South's priorities. We should make greater use of emerging technologies like artificial intelligence and augmented reality to drive innovation. For example, in India, we are working on using artificial intelligence to enable real-time translation of the wide range of languages spoken in India. I believe that collaboration among governments, entrepreneurs, investors, and academia can accelerate such technology implementation in tourism. We should also work together to help our Tourism companies increase their access to finance, ease business regulations, and invest in skill development.
Excellencies,
It is said that Terrorism divides, but Tourism unites. Indeed, Tourism has the potential to unite people from all walks of life, creating a harmonious society. I am happy to note that a G20 Tourism dashboard is being developed in partnership with UNWTO. It will bring together best practices, case studies and inspiring stories. It will be a first-of-its-kind platform and will be your enduring legacy. I hope that your deliberations and the ''Goa Roadmap'' would multiply our collective efforts to realize tourism's transformative power. The motto of India's G20 Presidency, ''Vasudhaiva Kutumbakam''- ''One Earth, One Family, One Future'' can itself be a motto for global tourism.
Excellencies,
India is a land of festivals. We have festivals around the year, all over the country. In Goa, the Sao Joao Festival is coming up soon. But, there is another festival that you must visit. The festival of democracy in the mother of democracy. Next year, India will hold its next General Election. For over a month, nearly a billion voters will be celebrating this festival, re-affirming their abiding faith in democratic values. With more than a million voting booths, there will be no shortage of places for you to witness this festival, in all its diversity. I invite you all to visit India for this most important of global festivals. And with that invitation, I wish you all success in your deliberations.
Thank you!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জি-২০ তুরিজম মিনিস্তরশিংগী মীফম মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ভিদিও মেসেজগী ৱারোল
21 JUN 2023 2:44PM by PIB Imphal
শক্নাইরবশিং, ইবেম্মাশিং অমসুং ইবুংঙোশিং, খুরুমজরি!
ঐনা ময়াম পুম্নমক ইনক্রেদিবল ইন্দিয়াদা তরাম্না ওকচরি! তুরিজম মিনিস্তরশিং ওইনা, মালেমগী ওইনা দোল্লর ত্রিল্লিয়ন ২ হেনবা সেক্তর অমা থবক পায়খৎলি, মসি অদোম ইশামক লমকোয়বা মীওই অমা ওইবগী খুদোংচাবা অমা অদোম্না ফংবা অসি অতাংবা থৌদোক অমনি। ভারতকী অচৌবা লমকোয়ফম অমা ওইরিবা গৱাদা অদোম লৈরে। গৱাগী মহৌশাগী ফজনা য়েংনবা অদোমগী মীফমশিংদগী মতম খর কাইথোক্নবা ঐনা অদোমগী মফমদা তকশিল্লি।
শক্নাইরবশিং,
ঐখোয়গী অরিবা লাইরিকশিংদা হায়রি, অতিথি দেবো ভব। মসিগী ৱাহন্থোক্তি য়ুমদা থুংলবা মীওইদি ঈশ্বরনিহায়বনি। মসিগী তুরিজমদা য়েংলিবা ঐখোয়গী মীৎয়েং অদুনি। ঐখোয়গী তুরিজম অসি শুপ্নগী লম য়েংবা অদু খক নত্তে। মসি চুপ লুপশিনবা থবক অমনি। মসি ঈশৈ নত্ত্রগা চীঞ্জাক, কলা নত্ত্রগা কলচর ওইগেরা, ভারতকী খেন্নবশিং অসি তশেংনবা অঙকপা অমনি। অৱাংবা হিমালয়শিং, অশুকপা উমংশিং, মরুভুমিশিং অমসুং ফজরবা সমুদ্র মপানশিং লৈরি। এদভেঞ্জর স্পোর্তশিং, মেদিতেসন য়াওনা ভারত্তা মীওই খুদিংমক্কী করিগুম্বা খর লৈরি। ঐখোয়না জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইরিবা অসিগী মনুংদা, ভারতকী তোঙান-তোঙানবা মফম ১০০ হেনবদা ঐখোয়না মীফম ২০০ হেন্না শীল্লে। হায়রিবা মীফমশিং অদু শরুক য়ানবা হান্না ভারত্ত চৎলুরবা অদোমগী মরুপশিংদা করিগুম্বা অদোম্না হংলবদি, এক্সপেরিয়েন্স অনি অদু মান্নরোই হায়না ঐনা থাজবা পীরি।
শক্নাইরবশিং,
সেক্তর অসিদা ঐখোয়গী থবক্তি ঐখোয়গী ইনাকখুল্লবা হেরিতেচ ঙাক-শেনবনি অমসুং মসিগা ইরোইননা, তুরিজমগীদমক মালেম থাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্বনি। ঐখোয়গী মরুওইনা লৌরিবা হিরমশিংগী মনুংদা অমদি স্পিরিচুএল তুরিজম চাউখৎহনবা অসিনি। মালেমগী মরুওইবা লাইনিং খুদিংমক্কী লাই খুরুম্বা লাকপা মীওইশিং ভারতনা পুক্নিং চঙশিল্লি। ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলবা মতুংদা, হান্নদগী শরুক ১০ হেনগৎতুনা বরানাসীদা হৌজিক লাই খুরুম্বা মীওই মিল্লিয়ন ৭০ লাক্লে। স্তেচু ওফ য়ুনিতি হায়না ঐখোয়না অনৌবা লমকোয়ফমশিং শেমগৎলি। মালেমদা খ্বাইদগী ৱাংবা মীতম ওইনা, মসি শারবা চহি অমগী মনুংদা মফম অসিদা মীওই মিল্লিয়ন ২.৭ লাকখি। হৌখিবা চহি ৯ অসিদা লৈবাক অসিগী তুরিজমগী ফিবম চাউখৎহন্নবা ঐখোয়না অখন্নবা থবকশিং পায়খৎলে। ত্রান্সপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর, হোস্পিতেলিতি সেক্তর, স্কিল দিবলপমেন্ত অমসুং ভিসাগী থবকশিং য়াওনা ঐখোয়গী অওনবশিং পুরক্নবা হোৎনবগা লোয়ন্না ঐখোয়না তুরিজম সেক্তরসু অওনবা পুরক্লে। হোস্পিতেলিতি সেক্তর অসি থবক পীনবা, খুন্নাই চাউখৎনবা অমসুং শেন-থুম চাউখৎনবা খুদোংচাবা কয়া লৈরি। অতোপ্পা সেক্তরশিংগা চাংদম্নবদা মসিনা নুপীশিং অমসুং নহারোলশিং মশিং হেন্না থবক পীরি। স্তেনেবল দিবলপমেন্ত গোলশিং য়াংনা ফংনবা তুরিজম সেক্তর মশক খঙবা অসিদা ঐ হরাওই।
শক্নাইরবশিং,
অমগা অমগা মরী লৈনবা হিরম মঙাদা গ্রিন তুরিজম, দিজিতেলাইজেসন, স্কিল দিবলপমেন্ত, তুরিজম এম.এস.এম.ই অমসুং দিস্তিনেসন মেনেজমেন্তগী লমদা ঐখোয় থবক তৌরি। হায়রিবা মরুওইবা হিরমশিং অসি গ্লোবেল সাউথকী মরুওইবসুনি। অনৌবা থবকশিং পাংথোক্নবা ঐখোয়না অনৌবা তেক্নোলোজিশিং হায়বদি আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স অমসুং ওগমেন্তেদ রিএলিতি মপুংফানা শীজিন্নগনি। খুদম ওইনা, ভারত্তা ঙাংনরিবা লোলশিং মতম চপ চানা হন্দোক্নবা ঐখৌয়না আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স শীজিন্নরি। সরকারশিং, ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং, ইনভেস্তরশিং, অখঙ-অহৈশিংগী মরক্তা মতেং পাংনবা অসিনা তুরিজমদা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা য়াংখৎহনগনি। ঐখোয়গী তুরিজম কম্পেনিশিং শেন্থং ফংবা হেনগৎনবা, ললোন-ইতিক্কী নিয়মশিং লাইথোকহন্নবা অমসুং স্কিল দিবলপমেন্তদা শেন থাদনবা ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি।
শক্নাইরবশিং,
তেরোরিজম্না তোখাই তাহল্লি, তুরিজম্না অমতা ওইহল্লি হায়নরি। তুরিজম অসি তশেংনা শীনফম খুদিংমক্কী মীওইশিং অমতা ওইহনবা ঙম্মী, খুন্নাই নুংঙাইহনবা ঙম্মী। য়ু.এন.দব্লিউ.তি.ওগা লোয়ন্না জি-২০ তুরিজম দাসবোর্দ অমা শেম্বদা ঐ হরাওই। মসিনা খ্বাইদগী ফবা থবকশিং, কেস স্তদিশিং অমসুং মাইপাকপগী ৱারিশিং অমতা ওইনা পুনশিনবা ঙমগনি। তুরিজম সেক্তরদা অওনবা পুরকপদা গৱা রোদমেপঅসিনা ঐখোয়গী থবকশিংদা মতেং পাংগনি। ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবগী পান্দম ভসুধাইব কুতুম্বকম”-মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমাঅসি মালেমগী তুরিজমগী পান্দম অমা ওইবা য়াগনি।
শক্নাইরবশিং,
ভারত অসি কুহ্মৈশিংগী লৈবাক অমনি। লৈবাক শীনবা থুংনা ঐখোয়গী চহি চুপ্পা কুহ্মৈশিং লৈরি। গৱাদা অথুবা মতমদা সাউ জাউ ফেস্তিবেল পাংথোক্লগনি। অদোম্না য়েংগদবা অতোপ্পা কুহ্মৈ অমা লৈরি। গনতন্ত্রগী কুহ্মৈ অসি গনতন্ত্রগা মমানি। মথং চহিদা ভারতকী সাধরন মীখল পাংথোক্কনি। থা অমা হেন্না, ভোত্তর বিল্লিয়ন ১ রোম কুহ্মৈ অসি শরুক য়াগনি। ভোত্তিং বুথ মিল্লিয়ন অমা হেন্না লৈদুনা, কুহ্মৈ অসি অদোম্না য়েংনবা মফমগী অৱাৎপা লৈরোই। মালেমগী কুহ্মৈশিংগী মনুংদা মরুওইবা অমা ওইরিবা কুহ্মৈ অসি য়েংনবা ভারত্তা লাক্নবা ঐনা অদোমগী মফমদা চেবাউ পীজরি। মসিগী চেবাউ অসিগা লোয়ন্না, অদোমগী থবক-থৌরম খুদিংমক মাইপাক্নবা ঐনা অদোমগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
অদোম থাগৎচরি!