প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰথম ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰশিক্ষণ সন্মিলন উদ্বোধন কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
চৰকাৰী ব্যৱস্থাত জনসাধাৰণৰ বিশ্বাস বৃদ্ধি কৰাটো সকলো চৰকাৰী কৰ্মচাৰীৰ দায়িত্বঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰশিক্ষণ সন্মিলনে প্ৰশিক্ষণে বিষয়াসকলৰ সম্ভাৱনাক যত্ন লোৱাৰ লগতে জন ভাগীদাৰীৰ সমগ্ৰ চৰকাৰী দৃষ্টিভংগী আৰু মনোভাৱৰ বীজ সিঁচিব লাগেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
পুৰণি পদ্ধতি য’ত প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানত নিযুক্তি পোৱাটোক শাস্তিমূলক নিযুক্তি হিচাপে ধাৰণা কৰিছিল, যিটো বৰ্তমান সলনি হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
উলম্ব আৰু অনুভূমিক স্তম্ভসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিষয়াসকলক অভিজ্ঞতাসম্পন্ন কৰ্মচাৰীসকলক সন্ধান কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে পদানুক্ৰমৰ শিকলি চিঙিবলৈ আহ্বান জনায়
কৰ্মযোগী মিছনে চৰকাৰী কৰ্মীসকলৰ অভিমুখীতা, মানসিকতা আৰু দৃষ্টিভংগী উন্নত কৰিব বিচাৰে, যাতে তেওঁলোকে সন্তুষ্ট আৰু সুখী অনুভৱ কৰে আৰু এই উন্নতিৰ উপজাত হিচাপে শাসন ব্যৱস্থা ব্যৱস্থিত ৰূপত উন্নত হয়ঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
11 JUN 2023 6:02PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নতুন দিল্লীৰ প্ৰগতি ময়দানত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আৰু সন্মিলন কেন্দ্ৰত প্ৰথম ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰশিক্ষণ সন্মিলন উদ্বোধন কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণত তেওঁৰ সমৃদ্ধ ৰাজনৈতিক আৰু প্ৰশাসনিক অভিজ্ঞতাৰ বহুতো উপাখ্যান আৰু কাহিনী ভৰি পৰে। তেওঁৰ ভাষণত এনে উদাহৰণ দাঙি ধৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চৰকাৰী কামৰ সেৱামুখীতা, সাধাৰণ মানুহৰ আকাংক্ষা বাস্তৱায়িত কৰাত মালিকীস্বত্ব, পদানুক্ৰম ভংগৰ প্ৰয়োজনীয়তা, সংগঠনত প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিৰ অভিজ্ঞতা ব্যৱহাৰ, জন ভাগীদাৰীৰ গুৰুত্ব, অন্যান্য বিষয়ৰ লগতে ব্যৱস্থাটো উন্নত আৰু উদ্ভাৱন কৰা আদি দিশৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰশিক্ষণ মডিউলসমূহ এনেদৰে অভিমুখী আৰু বিকশিত কৰা উচিত যাতে এই দিশসমূহ চৰকাৰী বিষয়াসকলৰ মাজত বীজ ৰোপণ কৰে৷
পূৰ্বতে মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু পিছলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰাৰ অভিজ্ঞতাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰত কেতিয়াও প্ৰতিভাৱান, নিষ্ঠাবান আৰু দায়বদ্ধ বিষয়াৰ অভাৱ হোৱা নাই। তেওঁ কয় যে যেনেকৈ সেনাবাহিনীৰ প্ৰতিষ্ঠানটোৱে জনসাধাৰণৰ দৃষ্টিত বিশ্বাসযোগ্যতা গঢ়ি তুলিছে, ঠিক তেনেদৰে চৰকাৰী ব্যৱস্থাৰ প্ৰতি মানুহৰ বিশ্বাস আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰাটো সকলো চৰকাৰী কৰ্মচাৰীৰ দায়িত্ব।
প্ৰশিক্ষণৰ জৰিয়তে এক সামগ্ৰিক চৰকাৰী দৃষ্টিভংগীৰ বীজ সিঁচিব লাগে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিষয়াসকলৰ সম্ভাৱনাক লালন-পালন কৰাৰ বাবে সকলো প্ৰচেষ্টা হাতত লোৱা উচিত৷ তেওঁ লগতে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানসমূহত নিযুক্তি লাভ কৰাটো শাস্তিমূলক নিযুক্তি হিচাপে ধৰি লোৱা পুৰণি পদ্ধতিটো সলনি হৈছে। তেওঁ কয় যে প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানসমূহ বহু দশক ধৰি চৰকাৰী কাম কৰা কৰ্মীসকলৰ যত্ন লোৱাৰ বাবে অন্যতম গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থান।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উলম্ব আৰু অনুভূমিক স্তম্ভসমূহ আৰু পদানুক্ৰমৰ শিকলিৰ বিষয়েও আলোচনা কৰি পৰ্যায়ক্ৰমে বিষয়াসকলক ইয়াৰ বাধা নেওচি অভিজ্ঞতাসম্পন্ন ব্যক্তিসকলৰ সন্ধান কৰিবলৈ উপদেশ দিয়ে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে প্ৰশিক্ষণে প্ৰতিজন চৰকাৰী কৰ্মচাৰীৰ মাজত জন ভাগীদাৰীৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বীজ সিঁচিব লাগে। এই কথা দৰ্শকক বুজাই দি তেওঁ স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান, আকাংক্ষিত জিলা কাৰ্যসূচী, অমৃত সৰোবৰৰ সফলতা আৰু বিশ্বত ডিজিটেল পেমেণ্টত ভাৰতৰ মাত্ৰাধিক অংশগ্ৰহণৰ কৃতিত্ব জন ভাগীদাৰীক দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিটো স্তৰৰ বাবে আৰু সকলোৰে বাবে আৰু এই অৰ্থত আইগট(iGOT) কৰ্মযোগী মঞ্চই সকলোকে প্ৰশিক্ষণৰ সুযোগ প্ৰদান কৰাৰ বাবে সমতাপূৰ্ণ পৰিৱেশ প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ কয় যে আইগট কৰ্মযোগী পঞ্জীয়নে ১০ লাখ ব্যৱহাৰকাৰীভিত্তিক মাৰ্ক অতিক্ৰম কৰিলে, যিটোৰ পৰা দেখা যায় যে ব্যৱস্থাটোৰ লোকসকলে শিকিবলৈ আগ্ৰহী। তেওঁ লগতে কয় যে কৰ্মযোগী মিছনে চৰকাৰী কৰ্মচাৰীসকলৰ অভিমুখীতা, মানসিকতা আৰু দৃষ্টিভংগী উন্নত কৰিব বিচাৰে, যাতে তেওঁলোকে সন্তুষ্ট আৰু সুখী অনুভৱ কৰে, আৰু এই উন্নতিৰ উপ-উৎপাদন হিচাপে শাসন ব্যৱস্থা ব্যৱস্থিত ৰূপত উন্নত হয়।
তেওঁ সন্মিলনৰ সকলো অংশগ্ৰহণকাৰীকে দিনজোৰা আলোচনাৰ বাবে শুভেচ্ছা জনায় আৰু দেশৰ প্ৰশিক্ষণৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নত কৰাত সহায়ক হ’ব পৰা কাৰ্য্যকৰী দিশবোৰ সন্ধান কৰিবলৈ পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়। তেওঁ নিয়মীয়াকৈ সন্মিলন আয়োজন কৰাৰ বাবে এটা প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰো পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়।

Prime Minister's Office
PM inaugurates first-ever National Training Conclave
It is the responsibility of all government servants to increase faith of people in the government system: PM
Training should nurture potential of officials as well as inculcate whole of government approach and spirit of Jan Bhagidari: PM
Old approach where posting in training institutions was seen as punishment posting is changing: PM
Discussing vertical and horizontal silos, PM exhorted officials to break the shackles of hierarchy while seeking out those with experience
Karmayogi Mission seeks to improve the orientation, mindset and approach of the government personnel so that they feel content and happy, and as a by-product of this improvement, the governance system will improve organically: PM
11 JUN 2023 6:02PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the first-ever National Training Conclave at the International Exhibition and Convention Centre, Pragati Maidan, New Delhi.
Prime Minister's address was replete with many anecdotes and stories emanating from his rich political and administrative experience. By giving such examples in his address, he emphasised the importance of aspects like service orientation of government work, ownership in realising the aspirations of common man, need to break hierarchy and using experience of every person in organisation, importance of Jan Bhagidari, the zeal to improve and innovate the system, among other things. He added that the training modules should be oriented and developed such that these aspects are inculcated in the government officials.
Discussing his experience of earlier serving as CM and later as PM, Prime Minister underlined that the government has never lacked talented, dedicated and committed officials. He said that just like the institution of the Army has built impeccable credibility in the eyes of public, it is the responsibility of all government servants to further increase the faith of people in the government system.
Prime Minister said that training should also inculcate a whole of government approach, adding that all efforts must be made to nurture the potential of the officials. He also emphasised that the old approach where posting in the training institutions was seen as punishment posting is changing. He said that training institutes are one of the most important places as they nurture the personnel who work in government for many decades.
Prime Minister also discussed the vertical and horizontal silos and the shackles of hierarchy, exhorting officials to overcome them to seek out those with experience, regardless of hierarchy.
Prime Minister emphasised that training should inculcate the importance of Jan Bhagidari in every government servant. Explaining this to the audience, he credited the success of Swachh Bharat Mission, Aspirational Districts Programme, Amrit Sarovar and the substantial share of India in digital payments in the world, to Jan Bhagidari.
Prime Minister said that training is for every level and for everyone, and in this sense, the iGOT Karmayogi platform has brought about a level playing field as it provides opportunities to everyone for training. He said that iGOT Karmayogi registration crossing the 10 Lakh user base mark shows that people in the system are keen to learn. He added that Karmayogi Mission seeks to improve the orientation, mindset and approach of the government personnel so that they feel content and happy, and as a by-product of this improvement, the governance system improves organically.
He wished all participants of the conclave the best for the day-long deliberations and suggested them to come up with actionable inputs which will help in improving training infrastructure in the country. He also suggested making an institutional mechanism for organising the Conclave at regular intervals.