য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
ঙসি নিউ দিল্লিগী বিজ্ঞান ভাবন্দা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমসুং কোওপরেসন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা লুচিংদুনা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিংগী দিজাস্তর মেনেজমেন্তগী মিনিস্তরশিংগী মীফম অমা পাংথোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ভিজন @2047 গী মখাদা, মীফম অসিগী মরুওইবা পান্দমদি ভারত অমাং-অতা মায়োক্নবা ঙম্নবা লৈবাক অসিদা দিজাস্তর রিক্স রিদক্সন সিস্তেম মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনবনি
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা লৈবাক অসিদা দিজাস্তর মেনেজমেন্তগীদমক লুপা করোর ৮০০০ হেনবগী অচৌবা স্কিম ৩ লাউথোক্লে-
১) রাজ্যশিংদা ফাইয়ার সর্বিস পাকথোক-চাউথোক্নবা অমসুং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎনবা লুপা করোর ৫,০০০গী প্রোজেক
২) মীশিং খ্বাইদগী য়াম্বা মেত্রো ৭- মুম্বাই, চেন্নাই, কোলকাতা, বেঙ্গালুরু, হায়দ্রবাদ, অহমেদবাদ অমসুং পুনেদা সহরদা ঈশিং চাউবগী খুদোংথিবা হন্থহন্নবা লুপা করোর ২,৫০০গী প্রোজেক
৩) রাজ্যশিং/য়ু.তিশিং ১৭দা লৈবাক নিংখায়বা থিংনবা নেসনেল লেন্দস্লাইদ রিক্স মিতিগেসন প্রোজেক্কী লুপা করোর ৮২৫
অমাং-অতা থোকপদগী মীওই অমা ফাওবগী পুন্সি মাঙহন্দবা হায়বসি ঐখোয়গী পান্দম ওইগদবনি, প্রধান মন্ত্রী মোদীগী লমজিং মখাদা, মসিগী পান্দম অসি ফংনবা হৌখিবা চহি ৫দা রাজ্য খুদিংমক্না থবক পায়খৎলে
অমাং-অতাশিংগী মওং হোংলে, মখোয় তোইনা থোকপগী চাং অমসুং অকনবসু হেনগৎলে, মরম অদুনা ঐখোয়না ঐখোয়গী শেম-শাবা পাকথোক-চাউথোকহনগদবন
13 JUN 2023 5:47PM by PIB Imphal
ঙসি নিউ দিল্লিগী বিজ্ঞান ভাবন্দা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমসুং কোওপরেসন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা লুচিংদুনা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিংগী দিজাস্তর মেনেজমেন্তগী মিনিস্তরশিংগী মীফম অমা পাংথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ভিজন @2047 গী মখাদা, মীফম অসিগী মরুওইবা পান্দমদি ভারত অমাং-অতা মায়োক্নবা ঙম্নবা লৈবাক অসিদা দিজাস্তর রিক্স রিদক্সন সিস্তেম মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসং রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংগী লৈঙাকশিংগা লোয়ন্না দিজাস্তর মেনেজমেন্তগা মরী লৈনবা তোঙান-তোঙানবা ৱাফমশিং খন্ন-নৈনবনি।
মহাক্কী ৱারোলদা, য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা লৈবাক অসিদা দিজাস্তর মেনেজমেন্তগীদমক লুপা করোর ৮০০০ হেনবগী অচৌবা স্কিম ৩ লাউথোক্লে :
১) রাজ্যশিংদা ফাইয়ার সর্বিস পাকথোক-চাউথোক্নবা অমসুং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎনবা লুপা করোর ৫,০০০গী প্রোজেক
২) মীশিং খ্বাইদগী য়াম্বা মেত্রো ৭- মুম্বাই, চেন্নাই, কোলকাতা, বেঙ্গালুরু, হায়দ্রবাদ, অহমেদবাদ অমসুং পুনেদা সহরদা ঈশিং চাউবগী খুদোংথিবা হন্থহন্নবা লুপা করোর ২,৫০০গী প্রোজেক
৩) রাজ্যশিং/য়ু.তিশিং ১৭দা লৈবাক নিংখায়বা থিংনবা নেসনেল লেন্দস্লাইদ রিক্স মিতিগেসন প্রোজেক্কী লুপা করোর ৮২৫
মহাক্না হায়খি অমাং-অতা থোকপদগী মীওই অমা ফাওবগী পুন্সি মাঙহন্দবা হায়বসি ঐখোয়গী পান্দম ওইগদবনি, প্রধান মন্ত্রী মোদীগী লমজিং মখাদা, মসিগী পান্দম অসি ফংনবা হৌখিবা চহি ৫ দা রাজ্য খুদিংমক্না থবক পায়খৎলে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি জাতি থাক্তা থৌশিলশিং শেম্নবা অমসুং হন্না য়েংশিন্নবা মীফম মনুংদা খন্ন-নৈনবা অসি তঙাইফদে। হৌখিবা চহি ৯ দা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিং থবক কয়া মাইপাক্না পাংথোক্লে, অদুবু ঐখোয় পেন্থোক্লোইদবনি। অমাং-অতাশিংগী মওং হোংলে, মখোয় তোইনা থোকপগী চাং অমসুং অকনবসু হেনগৎলে, মরম অদুনা ঐখোয়না ঐখোয়গী শেম-শাবা পাকথোক-চাউথোকহনগদবনি অমসুং ফগৎহনগদবনি। অনৌবা মফম কয়াদা অনৌবা অমাং-অতা কয়া হৌজিক থোক্লে, মসিগীসু ঐখোয় ইশামক শেম-শাগদবনি।
শ্রী অমি সাহনা হায়খি ২০০৪ মতুংদা, জাতিগী থাক্তা দিজাস্তর মেনেজমেন্তগী নিংথিনা খন্নরবা মতুংদা, কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী থাক্তা অপুনবা ওইনা থৌদাং লৌমিন্ননবা অমসুং থবক পায়খৎনবা থৌরাং অমা পুথোক্লে। কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা, চহিচা অসিগী খ্বাইদগী শাথিরবা লাইচৎ মাইপাক্না লাকশিনখি। খুদোংথিবা মতম অদুদা, হিরম খুদিংমক্তা পুন্না লান্থেংমিন্নবগী অফবা খুদম অমা কেন্দ্র সরকার, রাজ্যশিং অমসুং মীয়াম্না মালেমদা উৎখি। সরকার অসিনা কোরোনাগী তিকা করোর ২২০ হেন্না লেম্না পীখি, লায়রবা মীওইশিংগী চীঞ্জাক ফংহনখি, শিন্মী লাখ কয়া মখোয়গী য়ুমশিংদা পুরকখি অমসুং দি.বি.তিগী খুৎথাংদা মখোয়গী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা থৌরাং তৌখি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি চহি খরগী মমাঙদা, অমাং-অতা থোকপদা ঐখোয়না পায়খৎলিবা অসি মতেং পাংবা অমসুং অৱাবা ফোঙদোকপা অসি খক্তনি, হৌখিবা চহি ৯ দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা, কৎথোকপগা লোয়ন্না কন্না হোৎনবদগী, ঐখোয়না ঙল্লিঙৈদা চেকশিনৱা পীনবা থবক, মাঙজৌন্না ঙাকথোকপা, মতেং পাংবা অমসুং হান্না থৌরাং তৌদুনা অমাং-অতা থেংন্নবা থবকশিং পায়খৎলে। অমাং-অতা থোকপগী চাং য়াম্না ৱাংবা জিলা ৩৫০দা নহারোল ভোলুন্তিয়ার লাখ ১ রোম শেমগৎনবা মোদী সরকারনা পান্দম অমা থম্লে, অমাং-অতা মনুংদা ঐখোয়না কান্নবা য়াম্না ফংলে। শুপ্নগী নুমিৎ ১০গী মনুংদা আই.এম.সি.তি তিমশিং ৭৩ রক থাদুনা হৌখিবা চহি ৪দা রাজ্যশিং মতেং পাংনবা কেন্দ্রনা থবক পায়খৎখি।
মহাক্না হায়খি ২০০৫-০৬ তগী ২০১৩-১৪ ফাওবা লোয়ন্না ২০১৪-১৫ দগী ২০২২-২৩ ফাওবগী চহি ৯গী মতম অসি চাংদম্নবদা, এস.দি.আর.এফতা লুপা করোর ৩৫,৮৫৮গী ফন্দ পীখিবা অদু হৌজিক শরুক অহুম হেনগৎতুনা লুপা করোর ১,০৪,৭০৪ য়ৌরে। মসিগী মথক্তা, এন.দি.আর.এফতগী ফন্দ থাদোকপা শরুক অহুমদা হেনগৎতুনা লুপা করোর ২৫,০০০দগী হৌজিক লুপা করোর ৭৭.০০০ য়ৌরে। অমাং-অতা থোকপা হন্থহন্নবা অমসুং অমাং-অতা থোকখ্রবা মতুংদা তেংবাং পীবা অমসুং অমুক হন্না খুন্দা-লৈতানবা কেন্দ্র সরকার অমসুং রাজ্যশিংনা বজেতকী শেনফমশিং হেনগৎহল্লে। কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর ১৬,৭০০ পুথোক্তুনা, ২০২১দা নেসনেল দিজাস্তর মিতিগেসন ফন্দ শেম্লে অমসুং মতেং পাংবগী থবকশিংগীদমক এস.দি.এম.এফকী মখাদা লুপা করোর ৩২,০০০ থম্লে।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি ইন্দিয়া দিজাস্তর রিছোর্স নেতৱার্কনা লৈবাক শীনবা থুংনা রেকোর্দশিং খোমজিল্লে অমসুং মসিদা অনৌবা রেকোর্দ লাখ ১ হেন্না হাপচিল্লে। লুপা করোর ৩৪৫ শেনফম অমগা লোয়ন্না এম.এম.এসগী খুৎথাংদা কম্মন অলার্তিং প্রোতোগোল থবক ওইনা পায়খৎনবা থৌরাং অমসু লৈরে। দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম পোর্তেল, ১১২ ইমর্জেন্সি রেসপোন্স সপোর্ত সিস্তেমগুম্বা থবকশিং কান্নরে অমসুং মাইকৈ কয়াগী থবকশিং পায়খৎলে। দিজাস্তর মেনেজমেন্তগী লমদা থবক তৌবা লনাই মীওইশিং অমসুং লুপশিংদা সুভাস চন্দ্র বোস আপদা প্রবন্ধন পুরুস্কার পীবগী চৎনবগী প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হৌদোক্লে, মসিনা হিরম অসিদা থবক তৌরিবা লনাই মীওইশিং অমসুং লুপশিং তশেংনা পুক্নিং থৌগৎলে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি লৈবাক অসিদা ঈশিং ইচাউ লাকশিন্নবা ইসরোনা অৱাং-নোংপোক্তা ঈশিং লৈবা মফম ২৭১ মশক খঙদোক্লে। মমাঙদা, আই.এম.দিনা নোং চুবা অমসুং মসিনা ইচাউ থোকহনবগী মতাংদা নুমিৎ ৩ গী মমাঙদা মাঙজৌন্না লাউথোক্লম্মী, মসি হৌজিক নুমিৎ ৫ গী মমাঙদা লাউথোক্লে, মসিনা মী কনবগী থবকশিংগী অহেনবা মতম পীরে, মথং চহিদগী মসি নুমিৎ ৭গী মমাঙদা লাউথোক্নবা পাউতাকশিং পীখ্রে। ইচাউ থোক্কনবা অচৌবা তুরেল ১৩গী তোর্বানশিংদা ইনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ মিনিস্ত্রিনা উ চারাশিং থাদুনা ঈশিং ইচাউ লাকশিল্লে।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি নিউক্লিয়ার পৱার প্লান্তশিং শেমগৎলিবা রাজ্যশিং শীনবা থুংনা লৈরিবা পৱার প্লান্ত ৭ এন.দি.এম.এনা য়েংশিনখ্রে অমসুং করিগুম্বা খুদোংথিবা থোকপা মতমদা মী কন্নবা রাজ্যশিংদা অকনবা চৎন-কাংলোনশিং থাখ্রে। রাজ্যশিংগী মিনিস্তরশিংনা থবক অসি মরুওইনা লৌগদবনি অমসুং নিউক্লিয়ার পৱার প্লান্তশিং থবক হৌদ্রিঙৈদা দিজাস্তর মেনেজমেন্তগা মরী লৈনবা দরকার ওইবা থৌরাংশিং মপুংফানা পায়খৎকদবনি। অকনবা নুংশাগী মৈশাগী মতাংদা রাজ্য ২৩দা ৱার্কশোপশিং পাংথোকখ্রে। লৌমীশিংদা ক্ষেতিপুরোন পীনবা রাজ্য খরনা পাউতাকশিং পীরক্লে, ৱাফম অসি সরকারনা শোইদনা য়েংশিনগনি। মসিগীদমক রাজ্যশিংনসু মখোয়গী বজেতকী শেনফম হেনগৎহনগদবনি। মোদেল ফাইয়র বিল চৎন্নবা অমসুং রাজ্যশিং শীনবা থুংনা চপ মান্নবা লো চৎন্নবা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা রাজ্যশিংদা খঙহনখ্রে।
শ্রী সাহনা হায়খি মীয়ামদা চেকশিনৱা পীনবা চৎন-কাংলোনশিংগী ঐখোয়না ৱারেপ লৌবা লোইরে। রাজ্য ৮গী জিলা ৮৭ দা দিস্ত্রিক দিজাস্তর মেনেজমেন্ত প্লান্তশিংগী শেম-শাবা হৌজিক ফাওবা লোইদ্রি, মখোয় অথুবা মতমদা লোইশিল্লগনি। অখাক-অরাও অমসুং ব্রজ তাবগী মতাংদা রাজ্য থাক্কী এক্সন প্লান কেন্দ্রনা পীখ্রে অমসুং রাজ্য/য়ু.তি ২৫ হেনবনা মসি কেন্দ্রগা লোয়ন্না থবক তৌমিন্নদ্রি। ব্রজ তাবদগী মীওই অমতা শিহন্দনবা ঐখোয়না থবক পায়খৎকদবনি অমসুং মরম অদুনা হায়রিবা রাজ্য/য়ু.তি ২৫ অসিনা মাইকৈ অসিদা থবক তৌগদবনি। অইংবা নুংশিৎ অমসুং লৈচিলগী মতাংদা কেন্দ্রনা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংদা রাজ্য থাক্কী এক্সন প্লান থাখ্রে অমসুং মসিগীদমক রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংনা থৌরাং তৌদ্রি। মরী লৈনবা খুদিংমক্না মসি অথুবা মতমদা থবক ওইনা পাংথোক্নবা হোৎনগদবনি। রাজ্য অমসুং য়ু.তি ২০দা ইন্সিদেন্ত রেসপোন্স সিস্তেম থবক ওইনা পায়খৎলে অমসুং রাজ্য ১৬ তা মসি থবক ওইনা পায়খৎত্রি।
দিজাস্তরগী থৌরাং তৌবা, থেংনবা, নিউক্লিয়ার পৱার প্লান্তশিং, মাঙজৌন্না চেকশিনৱা পীবা, মতেং পাংনবা ফন্দশিং শীজিন্নবা, স্তেৎ দিজাস্তর রেসপোন্স ফোর্সশিং(এস দি আর এফ), স্তেৎ দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতিশিং(এস দি এম এ), দিস্ত্রিক দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতিশিং লিংখৎপা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং মীয়াম্না মশানা য়ানা থবক তৌবা পুক্নিং থৌগৎনবা হায়রিবা হিরমশিং অসিদা মীফম মনুংদা খন্নখি।
মীফম অদুদা রাজ্য সরকারশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিংগী মিনিস্তরশিং অমসুং মীহুৎশিংনা মখোয়গী ওইবা মরুওইবা ৱাফমশিং পুখৎলকখি। মখোয় মখোয়গী রাজ্যশিংদা পায়খৎলিবা খ্বাইদগী ফবা থবকশিং মখোয়না উৎখি অমসুং দিজাস্তর মেনেজমেন্তগী লমদা তুংদা থেংনরক্কদবা শিংনবশিংগী মতাংদা মখোয়গী ওইবা ৱাফমশিং ফোঙদোকখি।
মীফম মনুংদা, হৌখিবা চহি ৯দা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংনা মাইপাক্না পাংথোকপা ঙমখিবা থবকশিং শকখঙবা উৎখি। পুন্না থবক তৌমিন্নবা অসিনা পুন্সি মাঙবা, লন-থুম মাঙবা অমসুং হিংনবগী লম্বী মাঙবা হন্থহনবা ঙমগনি হায়না মীফম অদুদা অমুক হন্না ৱারেপ লৌখি।
রাজ্যশিংগী চীফ মিনিস্তরশিং/মিনিস্তরশিংগা লোয়ন্না, য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিংগী লেপ্তনেন্ত গভর্নরশিং/এদমিনিস্ত্রেতরশিং, রাজ্য সরকার/য়ু.তিগী দিজাস্তর মেনেজমেন্ত দিপার্তমেন্তগী সেনিয়র ওফিসারশিং, মেম্বর (এন দি এম এ), দিরেক্তর জেনেরেল(এন দি আর এফ), দিরেক্তর জেনেরেল(এফ.এস, সি.দি অমসুং ঐচ.জি), ইজিকিউতিপ দিরেক্তর(এন আই দি এম) অমসুং হোম এফেয়ার্সকী সেনিয়র ওফিসিএলশিং মীফম অদুদা শরুক য়াখি।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah chairs a meeting with Ministers of Disaster Management of the States/Union Territories, at VigyanBhawan in New Delhi, today
Under the vision @2047 of Prime Minister Shri Narendra Modi, the main objective of the meeting was to further strengthen the disaster risk reduction system in the country to make India disaster resilient
Union Home Minister Shri Amit Shah announces three major schemes worth more than ₹8000 crore for disaster management in the country –
1) Rs. 5,000 crore project to expand and modernize fire services across the states
2) Rs. 2,500-crore project to reduce the risk of urban flooding in the seven most populous metros — Mumbai, Chennai, Kolkata, Bengaluru, Hyderabad, Ahmedabad and Pune
3)Rs. 825 Crore National Landslide Risk MitigationProject for Landslide Mitigation for 17 States and Union Territories
It should be our endeavourthat not a single person's life lost due to disaster, under the leadership of Prime Minister Modi, all the states have made efforts towards achieving this goal in the last 5 years
The nature of disasters has changed, their frequency and intensity have also increased, that's why we have to sharpen and widen our preparations, now new disasters are coming at many new places, we have to prepare ourselvesfor this also
Earlier, our approach towards disaster was relief-centric and reactionary, in last 9 years under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, with collective hard work and dedication, we have implemented early warning system, prevention, mitigation and preparedness-based disaster management at the grassroots level
Modi government has set a target of preparing around one lakh youth volunteers in 350 high-risk disaster prone districts, we are getting very good results during disasters
Comparing the 9 years from 2005-06 to 2013-14 with 2014-15 to 2022-23, the fund of Rs. 35,858 crore released to SDRF has now almost tripled to ₹1,04,704 crore
In addition, the release of funds from NDRF has almost increased by threefold from Rs. 25,000 crore, to Rs. 77,000 crore
Prime Minister Modi has started the tradition of awarding Subhash Chandra Bose AapdaPrabandhanPuraskar toindividuals and organizations who have contributed in the field of disaster management, this has certainly encouraged individuals and organizations working in this field
Earlier, IMD used to give three days advance forecast of rainfall and flood caused by it, it has now been issued in 5 days in advance which provides extra time for rescue efforts, directions have been given to issue it 7 days in advance by next year
7 power plant sites have been visited by NDMA across the States where nuclear power plants are being built and strict protocols have been sent to the states to rescue people in case of any emergency
Union Home Minister asks all states to adopt Model Fire Bill and bring uniform law across states
13 JUN 2023 5:47PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah chaired a meeting with Ministers of Disaster Management of the States/Union Territories, at VigyanBhawan in New Delhi, today. Under the vision @ 2047 of Prime Minister Shri Narendra Modi, the main objective of the meeting was to further strengthen the disaster risk reduction system in the country to make India disaster resilient and to discuss various issues related to disaster management with the Administration of States and Union Territories.
In his address, Shri Amit Shah announced three major schemes of over Rs. 8,000 crore regarding the disaster management in the country:
1) Rs. 5,000 crore project to expand and modernize fire services across the states
2) Rs. 2,500-crore project to reduce the risk of urban flooding in the seven most populous metros — Mumbai, Chennai, Kolkata, Bengaluru, Hyderabad, Ahmedabad and Pune
3) Rs. 825 Crore National Landslide Risk Mitigation Project for Landslide Mitigation in 17 States and Union Territories
He said that it should be our endeavour that not a single person's life lost due to disaster, and under the leadership of Prime Minister Modi, all the states have made efforts towards achieving this goal in the last 5 years.
Union Home Minister said that the discussions during the meeting are essential for formulating and revising policies at the national level. He said that the Centre and the States have achieved many milestones in the last nine years, but we cannot be complacent. He said that the nature of the disasters has changed and their frequency and intensity have also increased, and for this reason we have to sharpen and broaden our preparedness to deal with them. He said that many new disasters are being encountered at various places, and we have to be prepared for them.
Shri Amit Shah said that post 2004, after extensive discussion on disaster management at the national level, a collective responsibility and response mechanism was developed at the centre and state level. He said that during the Covid-19 pandemic period, the Centre and the States, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, successfully tackled the worst pandemic of the century. At that difficult time, the Central government, the States and the public set an excellent example to the world of fighting together on every front. Shri Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the government has provided more than 220 crore free Corona vaccines, arranged food for crores of poor people, brought back lakhs of labourers to their hometowns and made arrangements to address their concerns through DBT.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that till a few years back, our approach towards disaster was reactionary and relief-centric. He said that during the last 9 years, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, with collective hard work and dedication we have implemented on ground a new approach of early warning system, prevention, mitigation and preparedness-based disaster management. He said that the Modi government has set a target of preparing around one lakh youth volunteers in 350 high-risk disaster prone districts, and we are getting very good results during disasters. Shri Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Centre has made proactive efforts to help the states during the last four years by sending IMCT teams 73 times within a time frame of just 10 days. He said that comparing the 9 years from 2005-06 to 2013-14 with 2014-15 to 2022-23, the fund of Rs. 35,858 crore released to SDRF has now almost tripled to Rs. 1,04,704 crore. In addition, the release of funds from NDRF has increased by nearly three times from Rs. 25,000 crores to Rs. 77,000 crores. He said that due to proactive approach, Centre and States have increased budgetary provision in the areas of disaster risk reduction and post-disaster relief and rehabilitation. He said that in the year 2021, the National Disaster Mitigation Fund was constituted under the Central Government with Rs 16,700 crore and under SDMF Rs 32,000 crore has been kept for mitigation activities.
Shri Amit Shah said that the India Disaster Resource Network has been catalogued across the nation and over one lakh new records have been entered in it. Provision has also been made to implement Common Alerting Protocol through SMS at a cost of Rs. 354 crore. Steps like Disaster Management Information System Portal, 112 Emergency Response Support System are useful and multi-pronged initiatives. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi has initiated the tradition of awarding the Subhash Chandra Bose AapdaPrabandhanPuraskar to the individuals and organizations who have contributed in the field of disaster management. Shri Shah said that it has given huge encouragement to the individuals and organizations working in this field.
The Union Home Minister said that 271 wetlands have been identified in the Northeast by ISRO for flood management in the country. Earlier, IMD used to give three days advance forecast of rainfall and flood caused by it, it has now been issued in 5 days in advance which provides extra time for rescue efforts, directions have been given to issue it 7 days in advance by next year. He added that floods have been controlled by the Ministry of Environment, Forests and Climate Change by planting saplings on the banks of 13 major rivers which are prone to floods.
Shri Amit Shah said that NDMA has visited 7 power plant sites across the states where nuclear power plants are coming up and strict protocols have been sent to the states for rescuing people in case of any emergency. Shri Shah told the States’ ministersto make it their priority and before the nuclear power plant becomes active make all necessary arrangements related to the disaster management should be in place. He said that workshops have been organized in 23 states for hot weather conditions. Shri Shah said that suggestions have been made by some states to give compensation to the farmers, the government will certainly look into this. He said that the states should also increase their budgetary provision for this. He asked all the states to adopt the Model Fire Bill and bring a uniform law across the states. Shri Shah said that all the things that were decided for the general warning protocol have been completed. He said that the preparation of District Disaster Management Plans in 87 districts of 8 states is still pending, they should be completed at the earliest. He said that the State level action plan for Thunderstorm and Lightning has been forwarded by the Centre and so far more than 25 States and Union Territories have not shared it with the Centre. He said that we should make efforts so that no life is lost because of lightning and therefore all these 25 states and union territories should move forward in this direction.State-level action plan on cold wave and fog have been sent by the Centre to the States and Union Territories, and 16 States and UTs have not prepared their action plan for it. Everyone should work on it as soon as possible. Shri Shah said that the Incident Response System has been implemented in 20 states and UTs but 16 states yet to implement it.
During the meeting, topics related to disaster preparedness, mitigation, response, safety of nuclear power plants, early warning and dissemination systems, utilization of mitigation funds, setting up and strengthening of State Disaster Response Forces (SDRFs), State Disaster Management Authorities (SDMAs), District Disaster Management Authorities and encouraging volunteering by the community in disaster preparedness, response and mitigation were discussed.
The Ministers and representatives of State Governments and Union Territories shared valuable inputs on the issues raised during the meeting. They alsoshared the best practices being followed by their respective states and views on the future challenges in disaster management.
During the meeting, it was taken in to cognizance that the Centre and the States together have achieved many milestones in the last nine years. It was re-emphasised in the meeting that team effort with seamless execution wouldresult in minimum loss of lives, property and livelihood.
Along with Chief Ministers of States/Ministers , Lieutenant Governors/Administrators of Union Territories, senior officers fromDisaster Management Department of State Government/Union Territories, Member, (NDMA), Director General, (NDRF), Director General (FS, CD and HG), Executive Director, (NIDM) and senior officials of Ministry of Home Affairs were present in the meeting .