ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗହମର ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିର ରଖି ଖାଉଟିଙ୍କୁ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ କେନ୍ଦ୍ର ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ସଚିବଙ୍କ ଆଲୋଚନା
ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ରକ୍ଷା ଏବଂ ତଦାରଖ କରିବା ପାଇଁ ପାଇକାରୀ ବ୍ୟବସାୟୀ, ଖୁଚୁରା ବିକ୍ରେତା ଓ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣକାରୀ ମହଜୁଦ ରଖିଥିବା ଗହମର ପରିମାଣ ଷ୍ଟକ ଲିମିଟ ନିୟମ ଅନୁସାରେ ପ୍ରକାଶ କରିବେ
ସବୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପକ୍ଷ ମଜଜୁଦ ଗହମର ପରିମାଣ/ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ସର୍ବଶେଷ ତଥ୍ୟ ସର୍ବସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇବା ପାଇଁ ନିୟମିତ ଭାବେ ପୋର୍ଟାଲରେ ସୂଚନା ଦେବେ
13 JUN 2023 4:29PM by PIB Bhubaneswar
ଗହମର ମୂଲ୍ୟକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିବା ସହିତ ଖାଉଟିଙ୍କୁ ଏହାର ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସମ୍ପର୍କରେ କେନ୍ଦ୍ର ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୀବ ଚୋପ୍ରା ଆଜି ଆଭାସୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଣ ସଚିବମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ବୈଠକ ଅବସରରେ ୨୦୨୩ ଜୁନ ୧୨ତାରିଖରେ ଜାରି ଗହମ ମହଜୁଦ ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଓ ଏହାର ପରିପାଳନ ସମ୍ପର୍କରେ ସବିଶେଷ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା । ପାଇକାରୀ ବ୍ୟବସାୟୀ(ହୋଲସେଲର) ବ୍ୟବସାୟୀ, ଖୁଚୁରା ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ବିଗ୍ ଚେନ ରିଟେଲରମାନଙ୍କ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଗହମର ମହଜୁଦ ପରିମାଣ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଦିନକ ପରେଏହି ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଘରୋଇ ଖୋଲା ବଜାରରେ ବିକ୍ରି ଯୋଜନା (ଓଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍‌-ଡି)ରେ ବଜାରକୁ ଅଧିକ ଗହମ ଓ ଚାଉଳ ଛାଡିବାକୁ ଆଜିର ବୈଠକରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । ଗହମର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିକୁ ରୋକିବା ଓ ଏହାର ବଜାର ଦରକୁ ସ୍ଥିର ରଖିବା ସହିତ ମହଜୁଦି ଏବଂ କଳାବଜାରୀକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି ।
ହୋଲସେଲର୍ସ (ପାଇକାରୀ ବେପାରୀ) ସାଧାରଣ ବ୍ୟବସାୟୀ, ଖୁଚୁରା ବେପାରୀ, ବିଗ୍‌ଚେନ ରିଟେଲର ଓ ଗହମରୁ ଅଟା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଥିବା ବ୍ୟବସାୟୀ (ପ୍ରସେସର)ମାନେ ନିଜ ପାଖରେ କେତେ ଗହମ ମହଜୁଦ ରଖିଛନ୍ତି ତାହାର ତଥ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ସବୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ କୁହାଯାଇଛି । ଗହମର କୃତ୍ରିମ ଅଭାବ ଯେପରି ନ ଘଟେ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରହେ ସେଥି ପାଇଁ ସବୁ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସବୁ ବ୍ୟବସାୟୀ ନିଜ ପାଖରେ ମହଜୁଦ ରଖିଥିବା ନିଜର ଗହମ ପରିମାଣ ନିୟମିତ ଭାବେ ପ୍ରକାଶ କରିବେ । ଏହା ଫଳରେ ଗହମ ଯୋଗାଣରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆସିବ ଏବଂଏହାର କୃତ୍ରିମ ଅଭାବ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ନାହିଁ । ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ତଥ୍ୟାବଳୀ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପୋର୍ଟାଲରେ ଉପସ୍ଥାପିତ କରିବାକୁ ଏକ ୟୁଜର ମାନୁଆଲ ଜାରି କରାଯାଇଛି । ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ତାହାକୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କୁ ଯୋଗାଇଦବେ । ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ତଥ୍ୟ (https://evegoils.nic.in/wsp/login)ପୋର୍ଟାଲରେ ନିୟମିତଭାବେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବ୍ୟବସାୟୀ ଅପ୍‌ଲୋଡ୍ କରିବେ ।
ଯଦି କୌଣସି ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ପାଖରେ ଧାର୍ଯ୍ୟ ସୀମାଠାରୁ ଅଧିକ ଗହମ ମହଜୁଦ ଥାଏ ତା ହେଲେ ସେମାନେ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶର ୩୦ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସେହି ମହଜୁଦ ପରିମାଣକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଷ୍ଟକ ଲିମିଟେଡର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବେ ।
ଉପରେ ବର୍ଣ୍ଣିତ ସବୁ ଶ୍ରେଣୀର ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଗହମ ଷ୍ଟକ ଲିମିଟ ବା ମହଜୁଦ ପରିମାଣ ନିୟମିତ ଭାବେ ପ୍ରତି ସପ୍ତାହ ଶୁକ୍ରବାର ପୋର୍ଟାଲରେ ଅପଡେଟ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଯେପରି ଠିକ୍‌ଭାବେ ସମ୍ପାଦିତ ହୁଏ ତାହାକୁ ଦେଖିବାକୁ ସବୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଯୋଗାଣ ଓ ଖାଉଟି ସଚିବମାନଙ୍କୁ କୁହାଯାଇଛି । ୨୦୨୩ ଜୁନ ୧୨ର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁସାରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଏହି ଷ୍ଟକ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ତଦାରଖ କରିବାକୁ ପଡିବ ଓ ସବୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବ୍ୟବସାୟୀ ଏହାକୁ ପାଳନ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ । ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଯୋଗାଣ ବିଭାଗ ଚାହିଁଲେ ଏହାର ଅଧିକାରୀମାନେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ଗୋଦାମ ଓ ବ୍ୟବସାୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ପ୍ରବେଶ କରି ଷ୍ଟକ ଯାଞ୍ଚ କରିପାରିବେ । ସେହିଭଳି ପୋର୍ଟାଲରେ ଦିଆଯାଉଥିବା ଷ୍ଟକ ସ୍ଥିତିକୁ ମଧ୍ୟ ସରକାରୀ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ନିୟମିତ ଭାବେ ଯାଞ୍ଚ କରିବେ ।
ଏହି ବୈଠକ ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଯୋଗାଣ ଓ ଖାଉଟି କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଆହୁରି କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ ଆବଶ୍ୟକ ପଡିଲେ ଗହମର ମୂଲ୍ୟକୁ ସ୍ଥିର ରଖିବା ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ୧୫ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଗହମ ଓ ଚାଉଳ ଖୋଲା ବଜାରକୁ ଓଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏସ(ଡି) ନିୟମରେ ଛଡାଯାଇପାରେ । ସରକାର ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇ ସାରିଛନ୍ତି । ଏହା ଫଳରେ ଗହମର କୃତ୍ରିମ ଅଭାବ ଦୂର ହେବ ଓ ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିର ରହିବ । ଏବେ ଗହମ ଓ ଚାଉଳର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁଁ ଖାଉଟିଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଖୋଲା ବଜାରକୁ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ଏସବୁ ଦ୍ରବ୍ୟ ଛାଡିବା ସହିତ ଏହାର ଷ୍ଟକ ଉପରେ କଟକଣା ଜାରି କରିଛନ୍ତି ।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Secretary, Food and Public Distribution, meets with State officials to ensure consumers benefit from cooling down of prices of Wheat
Wholesalers/Traders, Retailers, Big Chain Retailers and Processors to now disclose the stock of Wheat under the Stock Limit Order for transparency and better monitoring
All relevant stakeholders to declare and update the stock position of Wheat regularly on the portal
13 JUN 2023 4:29PM by PIB Delhi
In a move to moderate the price of Wheat and ensure easy availability in the market, Secretary Food and Public Distribution, Shri Sanjeev Chopra today met with Food Secretaries of States through VC. In course of the meeting, Wheat Stock Limit Order Notified on 12.06.2023 and its compliance, was discussed in detail. The meeting comes a day after Centre imposed stock limits on wheat applicable to Wholesalers/Traders, Retailers, Big Chain Retailers and Processors. It also decided to offload wheat and rice under Open Market Sale Scheme (Domestic) - OMSS (D). The measures were aimed at cooling down the prices and prevent hoarding and speculation.
The Centre has asked States to obtain disclosures of stock of Wheat with the Wholesalers/Traders, Retailers, Big Chain Retailers and Processors to check the unfair practices of any kind and to bring transparency in the availability of Wheat. A User Manual regarding the submitting the stock has also been shared with State Government for ease of filling up of the data on the portal (https://evegoils.nic.in/wsp/login) of Department of Food and Public Distribution. In case the stocks held by them are higher than the prescribed limit then they have to bring the same to the prescribed stock limits within 30 days of issue of this notification.
States/UTs have been given directions to ensure that all relevant entities subject to the stock limits declare and update the stock position of Wheat regularly every Friday on the said portal and to immediately issue instructions for strict compliance of the stock limit as per Central order date 12.06.2023. Access to the above portal shall be given to the above entities to make disclosure of stocks and State Government Authorities will have access to monitoring of stocks disclosed on the portal.
During the meeting, Centre also informed about the Government decision of offloading the Wheat (15 LMT of Wheat in the first phase) and Rice under OMSS (D) which are further expected to cool down the rising price of wheat and rice along with the products derived from them. These steps are taken to ensure consumers get the food grains like Wheat and Rice at affordable price.