কোওপরেসন মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, ভারত সরকারনা লৈবাক শিনবা থুংনা প্রাইমরী এগ্রিকলচরেল ক্রেদিৎ সোসাইতীজ (পি.এ.সি.এস.) ২০০০দা প্রধান মন্ত্রী ভার্তিয়া জন ঔশধি কেন্দ্রশিং আংদোক্নবগী অয়াবা পীনবা ৱারেপ লৌখ্রে
ৱারেপ অসি ঙসি নই দিল্লীদা কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, অমিত শাহগা কেমিকেলস অমসুং ফর্তিলাইজর্সকী মন্ত্রী, শ্রী মন্সুখ এস. মান্দৱিয়াগা ফমখিবা মীফম অমদা লৌখিবনি
প্রধান মন্ত্রী ভার্তিয়া জন ঔশাধি কেন্দ্রশিং হাংদোক্নবা লৈবাক শিনবা থুংনা পি.এ.সি.এস. ২০০০ মশক খঙদোক্লগনি, হন্দক্কী চহি অসিগী ওগস্ত ফাওবদা জন ঔশধি কেন্দ্র ১০০০ অমা হাংদোক্লগনি অমসুং ১০০০ অমনা হন্দক্কী চই অসিগী দিসেম্বর ফাওবদা হাংদোক্লগনি
মসিগী য়াম্না মরু ওইবা ৱারেপ অসিনা পি.এ.সি.এস.শিংগী ইনকম এনগৎহনবা অমসুং থবক ফংনবগী কুদোংচাবশিং লৈহনবদা নত্তনা মীয়ামদা, মরু ওইনা কুঙ্গংগী লমশিংদা লৈরিবা মীশিংদা অহোংবা মমলদা ইদাক-লাংথকশিংশু ফংহল্লগনি
06 JUN 2023 6:53PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, ভারত সরকারনা লৈবাক শিনবা থুংনা প্রাইমরী এগ্রিকলচরেল ক্রেদিৎ সোসাইতীজ (পি.এ.সি.এস.) ২০০০দা প্রধান মন্ত্রী ভার্তিয়া জন ঔশধি কেন্দ্রশিং আংদোক্নবগী অয়াবা পীনবা ৱারেপ লৌখ্রে। ৱারেপ অসি ঙসি নই দিল্লীদা কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রী, অমিত শাহগা কেমিকেলস অমসুং ফর্তিলাইজর্সকী মন্ত্রী, শ্রী মন্সুখ এস. মান্দৱিয়াগা ফমখিবা মীফম অমদা লৌখিবনি। প্রধান মন্ত্রী ভার্তিয়া জন ঔশাধি কেন্দ্রশিং হাংদোক্নবা লৈবাক শিনবা থুংনা পি.এ.সি.এস. ২০০০ মশক খঙদোক্লগনি, হন্দক্কী চহি অসিগী ওগস্ত ফাওবদা জন ঔশধি কেন্দ্র ১০০০ অমা হাংদোক্লগনি অমসুং ১০০০ অমনা হন্দক্কী চই অসিগী দিসেম্বর ফাওবদা হাংদোক্লগনি। মসিগী য়াম্না মরু ওইবা ৱারেপ অসিনা পি.এ.সি.এস.শিংগী ইনকম এনগৎহনবা অমসুং থবক ফংনবগী কুদোংচাবশিং লৈহনবদা নত্তনা মীয়ামদা, মরু ওইনা কুঙ্গংগী লমশিংদা লৈরিবা মীশিংদা অহোংবা মমলদা ইদাক-লাংথকশিংশু ফংহল্লগনি। কোওপরেশন মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, দিপার্তমেন্ত ওফ কেমিকেলস অমসুং ফর্তিলাইজর্সকী সেক্রেতরী অমসুংকোওপরেশন মন্ত্রালয় অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ কেমিকেলস অমসুং ফর্তিলাইজর্সকী অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসরশিংশু মীফম অদুদা শরুক য়াখি।
হৌজিক ফাওবদা প্রধান মন্ত্রী ভার্তিয়া জন ঔশধি কেন্দ্র ৯৪০০ হেন্না লৈবাক শিনবা থুংনা হাংদোকখ্রে। মসিগী জন ঔসধি কেন্দ্রশিং অসিদা হিদাক মখল ১৮০০ অমসুং অতোপ্পা মেদিকেল দিভাইস ২৮৫ ফংলি। প্রধান মন্ত্রী ভার্তিয়া জন ঔশধি কেন্দ্রশিং অসিদা ফংলিবা হিদাক-লাংথকশিং অসি ব্রান্দেদকী হিদাক-লাংথকশিংগা মমল চাংদম্নবদা ৫০%দগীনা ৯০% হন্থৈ। প্রধান মন্ত্রী জন ঔশধি কেন্দ্র হাংদোক্নবগীদমক্তা ইন্দিভিজুৱল ‌এপ্লিকেন্তশিং অদুগী এলিজিবিলিতী ক্রাইতরিয়া অসি দি. ফার্মা/বি. ফার্মা ওইগদবনি। ওর্গনাইজেশন, এন.জি.ও., চেরিতেবল ওর্গনাইজেশন অমসুং ওসপিতাল অমহেক্তনা বি. ফার্মা/ দ. ফার্মা দিগ্রী ওল্দরশিং এপোইন্ত তৌদুনা মসিগীদমক্তা এপ্লাই তৌবা য়াগনি।
প্রধান মন্ত্রী ভার্তিয়া জন ঔশধি কেন্দ্র আংদোক্নবগীদমক্তা ইশাগী নত্রগা ভরাদা ৱাইবা স্ব্যার ফীত ১২০গী মফম অমা লৈগদবনি। জন ঔশধি কেন্দ্রগী এপ্লিকেশন ফী অসি লুপা লিশিং ৫০০০নি। নুপী এন্ত্রপ্রেনরশিং, দিৱ্যাং, সেদ্যুল কাস্তশিং, সেদ্যুল ত্রাইবশিং অমসুং এক্স-সর্বিসমেন্না স্পেসিবেল কেতেগোরীগী মনুং চল্লি। এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং, হিমালবান মাউন্তেন রিজন, নোর্থ ইস্তকী রাজ্যশিং অমসুং আইলেন্দশিংনা স্পেসিবেল এরিয়াসিংগী মনুং চল্লি। স্পেসিবেল কেতেগোরি অমসুং স্পেসিয়েল এরিয়াশিংদগী এপ্লিকেন্তশিংগীদমক্তা এপ্লিকেশন ফী অসি পীরোই।
প্রধান মন্ত্রী ভার্তিয়া জন ঔশধি কেন্দ্রগী ইন্সেন্তিব অসি লুপা লাখ ৫নি (থা অমগী লৈখিবা অদুগী ১৫% নত্রগা খ্বাইদগী বাম্লবদা থা খুদিংগী লুপা ১৫,০০০)। স্পেসিবেল কেতেগোরিশিং অমসুং এরিবাশিংগীদমক্তা আই.তি. অমসুং ইনফ্রাদা চংখিবা শেল অদুগীদমক্তা অমুক্তংগী ওইবা লাখ ২গী অহেনবা ইন্সেন্তিবশু পীরি।

Ministry of Cooperation
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Government of India has decided to allow 2000 Primary Agricultural Credit Societies (PACS) to open Pradhan Mantri Bhartiya Jan Aushadhi Kendras across the country
The decision was taken in a meeting of Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah with Minister of Chemicals and Fertilizers, Shri Mansukh Mandaviya in New Delhi today
2000 PACS across the country will be identified to open Pradhan Mantri Bhartiya Jan Aushadhi Kendras, 1000 Jan Aushadhi Kendras will be opened by August and 1000 by December, this year
This important decision will not only increase the income of PACS and create employment opportunities but will also make medicines available at affordable prices to the people, especially those living in rural areas
06 JUN 2023 6:53PM by PIB Delhi
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India has decided to allow 2000 Primary Agricultural Credit Societies (PACS) to open Pradhan Mantri Bhartiya Jan Aushadhi Kendras across the country. The decision was taken in a meeting of Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah with Minister of Chemicals and Fertilizers, Shri Mansukh Mandaviya in New Delhi today. 2000 PACS across the country will be identified to open Pradhan Mantri Bhartiya Jan Aushadhi Kendras. 1000 Pradhan Mantri Bhartiya Jan Aushadhi Kendras will be opened by August and 1000 by December, this year. This important decision will not only increase the income of PACS and create employment opportunities but will also make medicines available at affordable prices to the people, especially those living in rural areas. Secretary, Ministry of Cooperation, Secretary, Department of Chemicals and Fertilizers and other senior officers of Ministry of Cooperation and Department of Chemicals and Fertilizers were also present in the meeting.
More than 9400 Pradhan Mantri Bhartiya Jan Aushadhi Kendras have been opened across the country till now. 1800 types of medicines and 285 other medical devices are available in these Jan Aushadhi Kendras. Medicines at Pradhan Mantri Bhartiya Jan Aushadhi Kendras are available at 50% to 90% lesser rate in comparison to the branded medicines. The Eligibility Criteria for the Individual applicants to open Pradhan Mantri Bhartiya Jan Aushadhi Kendra is to have D. Pharma/B. Pharma. Any organization, NGO, charitable organization and hospital can apply for this by appointing B.Pharma / D.Pharma degree holders.
For opening Pradhan Mantri Bhartiya Jan Aushadhi Kendra at least 120 square feet space either privately owned or rental should be available. The application fee for Jan Aushadhi Kendra is Rs.5000. Women Entrepreneurs, Divyang, Scheduled Castes, Scheduled Tribes and Ex-Servicemen come under Special Category. Aspirational Districts, Himalayan Mountain Region, North-Eastern States and Islands are in Special Areas. There is an exemption in application feee for applicants from special categories and special areas.
The incentive amount for Pradhan Mantri Bhartiya Jan Aushadhi Kendra is Rs.5 lakh (15% of monthly purchase or maximum of Rs.15,000 per month).One time additional incentive of Rs. 2 lakh as reimbursement for IT and infra expenditure in special categories and areas is also provided.