ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମଣିପୁର ହିଂସାକାଣ୍ଡର ତଦନ୍ତ ପାଇଁ ତଦନ୍ତ କମିଶନ ବସାଇବାକୁ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କଲେ
୧୯୫୨ର ତଦନ୍ତ କମିଶନ ଆଇନ ଅନୁସାରେ ଏହି କମିଶନ ମଣିପୁରରେ ୨୦୨୩ ମେ ୩ ତାରିଖ ଓ ତା’ ପରେ ଘଟିଥିବା ହିଂସାକାଣ୍ଡର ତଦନ୍ତ କରିବ
ଗୌହାଟି ହାଇକୋର୍ଟର ପୂର୍ବତନ ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତି ଜଷ୍ଟିସ ଅଜୟ ଲାମ୍ବା ଏହି ତଦନ୍ତ କମିଶନର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ହୋଇଛନ୍ତି; ଏଥିରେ ସଦସ୍ୟ ଭାବେ ଅଛନ୍ତି ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ଆଇଏଏସ୍ ଅଧିକାରୀ ଶ୍ରୀ ହିମାଂଶୁ ଶେଖର ଦାସ ଓ ପ୍ରାକ୍ତନ ଆଇପିଏସ୍ ଅଧିକାରୀ ଶ୍ରୀ ଆଲୋକ ପ୍ରଭାକର
04 JUN 2023 6:11PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ପରିଚାଳିତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମଣିପୁରରେ ଘଟିଯାଇଥିବା ହିଂସାକାଣ୍ଡର ତଦନ୍ତ କରିବାକୁ ଆଜି ଏକ ତଦନ୍ତ କମିଶନ ନିଯୁକ୍ତି ସଂକ୍ରାନ୍ତ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ୧୯୫୨ର ତଦନ୍ତ କମିଶନ ଆଇନ ଅନୁସାରେ ଏହି କମିଶନ ଗଠିତ ହୋଇଛି ।
ଗୌହାଟି ହାଇକୋର୍ଟର ପୂର୍ବତନ ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତି ଜଷ୍ଟିସ ଅଜୟ ଲାମ୍ବା କମିଶନର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପୂର୍ବତନ ଆଇଏଏସ୍ ଅଧିକାରୀ ହିମାଂଶୁ ଶେଖର ଦାସ ଓ ପ୍ରାକ୍ତନ ଆଇପିଏସ୍ ଅଧିକାରୀ ଶ୍ରୀ ଆଲୋକ ପ୍ରଭାକର ଏହାର ସଦସ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଚଳିତବର୍ଷ (୨୦୨୩) ମେ ୩ତାରିଖ ଓ ତାପରେ ମଣିପୁରରେ ଘଟିଯାଇଥିବା ହିଂସାକାଣ୍ଡର ତଦନ୍ତ ଏହି କମିଶନ କରିବେ । ତଦନ୍ତରେ ହିଂସାକାଣ୍ଡର କାରଣ, ଏହା କେଉଁ କାରଣରୁ ରାଜ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ବ୍ୟାପିଲା, ହିଂସାକାଣ୍ଡ ସୃଷ୍ଟି ଓ ବ୍ୟାପିବା ପଛରେ କୌଣସି ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଓ ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷଙ୍କର କିଛି ତ୍ରୁଟି ଅଛି କି ନାହିଁ ତାହାକୁ କମିଶନ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବେ ।
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହା ମେ ୨୯ତାରିଖରୁ ଜୁନ ୧ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହିଂସାଗ୍ରସ୍ତ ମଣିପୁର ଗସ୍ତ କରି ସେଠାକାର ପରିସ୍ଥିତି ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିଥିଲେ । ହିଂସାକାଣ୍ଡର କାରଣ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ପାଇଁ ତଦନ୍ତ କମିଶନ ଗଠନ କରାଯିବ ବୋଲି ସେ ସେଠାରେ କହିଥିଲେ । ତଦନୁସାରେ ଏହି କମିଶନ ଗଠିତ ହୋଇଛି ।
ଯଥାଶୀଘ୍ର ସମ୍ଭବ ତଦନ୍ତ ରିପୋର୍ଟ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ଦେବାକୁ କମିଶନଙ୍କୁ କୁହାଯାଇଛି । କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭର ଛମାସ ଭିତରେ ତଦନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ କରିବାକୁ ଏହି ବିଜ୍ଞପ୍ତିରେ ଉଲ୍ଲେଖ ଅଛି । କମିଶନଙ୍କ ସଦର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ମଣିପୁରର ରାଜଧାନୀ ଇମ୍ଫାଲରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।

Ministry of Home Affairs
Government of India led by Prime Minister Shri Narendra Modi notifies a Commission of Inquiry under the Commissions of Inquiry Act, 1952 to inquire into the incidents of violence in the state of Manipur on 03.05.2023 and thereafter
Justice Ajai Lamba, former Chief Justice of Gauhati High Court will chair the Commission, Shri Himanshu Shekhar Das, IAS (Retd.) and Shri Aloka Prabhakar, IPS (Retd.) will be members
04 JUN 2023 6:11PM by PIB Delhi
The Government of India led by Prime Minister Shri Narendra Modi has notified a Commission of Inquiry under the Commissions of Inquiry Act, 1952, chaired by Justice Ajai Lamba, former Chief Justice of Gauhati High Court with Shri Himanshu Shekhar Das, IAS (Retd.) and Shri Aloka Prabhakar, IPS (Retd.) as members to inquire into the incidents of violence in the state of Manipur on 03.05.2023 and thereafter.
The Commission shall make inquiry with respect to the causes and spread of the violence, which took place in Manipur, and whether there were any lapses on the part of any of the responsible authorities or individuals.
Union Minister of Home Affairs and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah had visited the state of Manipur during 29th May 2023 to 1st June 2023 and after taking stock of the situation had announced appointment of Commission of Inquiry.
The Commission shall submit its report to the Central Government as soon as possible but not later than six months from the date of its first sitting. The headquarters of the Commission shall be at Imphal.