ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନାରେ ପାଞ୍ଚ କୋଟି ହସ୍‌ପିଟାଲ ଆଡ୍‌ମିଶନକୁ ଅନୁମୋଦନ, ହିତାଧିକାରୀ ଉପକୃତ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନାରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଏଯାବତ୍ ୬୧, ୫୦୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି
ଏହି ଯୋଜନାରେ ଏବେ ବୈଧ ନିରୁପିତ ହୋଇଥିବା ୨୩.୩୯ କୋଟି ନୂଆ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ଦେଶର ୨୮, ୩୫୨ହସ୍‌ପିଟାଲ ମଧ୍ୟରୁ ଯେକୌଣସି ଗୋଟିକରେ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ୫ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୀମା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବେ
ଏହି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଚିକିତ୍ସା ବାବଦରେ ନିଜ ପକେଟରୁ କୌଣସି ଅର୍ଥ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ
31 MAY 2023 3:04PM by PIB Bhubaneswar
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା(ଏବି ପିଏମ୍‌ଜେଏୱାଇ) ଏକ ନୂଆ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି । ଏହି ଯୋଜନାରେ ଦେଶର ପାଞ୍ଚ କୋଟି ଗରିବ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଦେଶ ଆଗଧାଡିର ହସ୍‌ପିଟାଲରେ ମାଗଣାରେ ୬୧,୫୦୧ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ଅତି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଜନାଟି ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ବା ଏନ୍‌ଏଚ୍‌ଏ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି । ଏହି ଯୋଜନାରେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀ ପରିବାରକୁ ବାର୍ଷିକ ୫ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ବିନା ମୂଲ୍ୟରେ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଥିବା ୨୮, ୩୫୧ଟି ଦ୍ୱିତୀୟକ ଓ ତୃତୀୟକ ବର୍ଗର ହସ୍‌ପିଟାଲରେ ଏହି ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଯୋଗାଣର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ହିତାଧିକାରୀ ନିଜର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟବୀମା କାର୍ଡ ଦେଖାଇ ଚିକିତ୍ସା ସୁôବିଧା ପାଇବାର ବନ୍ଦୋବସ୍ତ ହୋଇଛି । ଚିକିତ୍ସା ବାବଦ ଖର୍ଚ୍ଚ ହସ୍‌ପିଟାଲ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ପାଉଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନାରେ ଦେଶର ୧୨କୋଟି ଗରିବ ପରିବାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଏହି ଯୋଜନାର ସଫଳତା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରାଧିକରଣ ବା ଏନ୍‌ଏଚଏର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନାଟି ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଯୋଜନା ଏବେ ପଞ୍ଚମ ବର୍ଷରେ ପହଂଚିଛି । ଏହି ଯୋଜନାରେ କୋଟି କୋଟି ଗରିବ ଓ ଅସହାୟ ଲୋକ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି । ଜଟିଳ ବ୍ୟାଧିର ବ୍ୟୟବହୁଳ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ହସ୍‌ପିଟାଲରେ ମାଗଣା ସୁବିଧା ମିଳୁଛି । ଏଥିପାଇଁ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ନିଜ ପକେଟରୁ ପଇସାଟିଏ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡୁନାହିଁ । ଏହି ଯୋଜନାର ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଫଳରେ ଚଳିତବର୍ଷ ଏକାଧିକ ସଫଳତା ମିଳିଛି । ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ୯.୨୮ କୋଟି କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ସେମାନଙ୍କୁ ଏ ବାବଦ ମଞ୍ଜୁର ଅର୍ଥର ଶତ ପ୍ରତିଶତ ବିନିଯୋଗ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ମିଳିଛି । ସେହିଭଳି ୨୦୨୨-୨୩ ବର୍ଷରେ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟରୁ ୧. ୬୫ କୋଟିଙ୍କୁ ହସ୍‌ପିଟାଲରେ ଭର୍ତ୍ତି ହେବା (ହସ୍‌ପିଟାଲ ଆଡମିଶନ) ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଅନୁମୋଦନ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ଫଳରେ ସେମାନଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ବାବଦ ଖର୍ଚ୍ଚ ସମ୍ପୃକ୍ତ ହସ୍‌ପିଟାଲ ସବୁକୁ ମିଳିବ । ମୋଟାମୋଟି ଭାବେ ୨୦୨୨-୨୩ ବର୍ଷଟି ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସଫଳତାର ବର୍ଷ ।
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା ଦେଶର ୩୩ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି । ତେବେ ଓଡିଶା, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଓ ଦିଲ୍ଲୀ ସରକାର ଏହି ଯୋଜନାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁନାହାନ୍ତି । ଏଯାବତ୍ ଏହି ଯୋଜନାରେ ୨୩. ୩୯କୋଟି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଯୋଗ୍ୟତା ଓ ବୈଧତାକୁ ପରଖି କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ସେମାନଙ୍କୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ବୀମା କାର୍ଡ ଦେଖାଇ ସେମାନେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହସ୍‌ପିଟାଲରେ ମାଗଣରେ ବାର୍ଷିକ ୫ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ପାଇବେ । ଏହି ଯୋଜନାରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ କୋ-ବ୍ରାଣ୍ଡେଡ୍ ପିଭିସି ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଆୟୁଷ୍କାନ ଭାରତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନାରେ ଦେଶର ୨୮, ୩୫୧ହସ୍‌ପିଟାଲ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛି । ସେଥିରେ ୧୨,୮୨୪ ଘରୋଇ ହସ୍‌ପିଟାଲ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ୨୦୨୨-୨୩ବର୍ଷରେ ପ୍ରାୟ ୫୬% ରୋଗୀଙ୍କ ଆଡମିଶନ ଘରୋଇ ହସ୍‌ପିଟାଲ ହୋଇଥିବାବେଳେ ୪୪%ଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ସରକାରୀ ହସ୍‌ପିଟାଲରେ ହୋଇଛି ।
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ୨୭ପ୍ରକାର ରୋଗରେ ମୋଟ ୧୯୪୯ ପଦ୍ଧତିରେ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ମିଳୁଛି । ତୃତୀୟକ ଚିକିତ୍ସା ଓ ଯତ୍ନ ବର୍ଗରେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ କ୍ୟାନସର, ଜରୁରୀ ଚିକିତ୍ସା ଓ ଯତ୍ନ, ଅସ୍ଥିଶଲ୍ୟ, ମୂତ୍ରରୋଗ ଓ ବୃକକ୍ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ବ୍ୟାଧିର ଚିକିତ୍ସା ସେବା ମାଗଣାରେ ମିଳୁଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏହି ଯୋଜନାରେ ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ରକ୍ଷା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ଏବେ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡଧାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୪୯ ପ୍ରତିଶତ ମହିଳା । ସେହିଭଳି ହସ୍‌ପିଟାଲରେ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଭର୍ତ୍ତି ହେବାରେ ମହିଳାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୪୮% । ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଯୋଜନାରେ ୧୪୧ପ୍ରକାର ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି ।
ଏହି ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କରେ ଅଧିକ ଜାଣିବାକୁ ଲଗ୍ ଅନ୍ କରନ୍ତୁ-
https://dashboard.pmjay.gov.in/

Ministry of Health and Family Welfare
5 Crore hospital admissions authorized under Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana
Free Treatment worth Rs. 61,501 Crore provided under AB PM-JAY scheme till date
23.39 crore beneficiaries verified under the PM-JAY scheme can avail free treatment worth up to Rs. 5 Lakh at any of the 28,351 empanelled hospitals across the country
31 MAY 2023 3:04PM by PIB Delhi
Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB PM-JAY) achieved a milestone of 5 crore hospital admissions amounting to Rs 61,501 crore under the scheme. The flagship scheme being implemented by the National Health Authority (NHA) provides health cover of Rs. 5 lakhs per family per year for secondary and tertiary care hospitalization to 12 Crore beneficiary families.
Elaborating on the achievement, CEO, NHA said – “AB PM-JAY was launched with the vision to achieve Universal Health Coverage. Currently in its fifth year of implementation, the scheme is helping crores of beneficiaries from poor and vulnerable families by reducing the out-of-pocket expenditure for medical treatments. Consistent efforts have helped achieve several milestones for PM-JAY in the current year. From issuing 9.28 crore Ayushman Cards to scheme beneficiaries to achieving 100% allocated fund utilization and authorization of 1.65 crore hospital admissions, the year 2022-23 has been full of accomplishments for the scheme.”
AB PM-JAY is being implemented in 33 States and Union Territories (UTs) except for Delhi, Odisha, and West Bengal. Till date, 23.39 crore beneficiaries have been verified and issued Ayushman Cards for availing free treatment under the scheme. Under AB PM-JAY, the beneficiaries are issued co-branded PVC Ayushman Card.
The PM-JAY empanelled hospital network consists of 28,351 hospitals (including 12,824 private hospitals) across the country. During the year 2022-23, approximately 56% of the total admissions (by amount) have been authorised in private hospitals while 44% of the admissions have been authorised in the public hospitals.
The AB PM-JAY beneficiaries can avail treatment corresponding to a total of 1,949 procedures under 27 different specialties. The top tertiary care specialities under which treatments has been availed by beneficiaries till date are medical oncology (cancer treatment), emergency care, orthopaedic and urology (kidney-related ailments).
Further, under the scheme, a conscious effort has been made to ensure gender equity in access to quality healthcare. As a result of the conducive policies, approximately 49% of Ayushman Card recipients are women and over 48% of total authorized hospital admissions under AB PM-JAY scheme have been availed by women. Also, over 141 medical procedures under PM-JAY are exclusively earmarked for women.
More details about AB PM-JAY scheme implementation here: https://dashboard.pmjay.gov.in/