নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে সেউজ বন্দৰ নিৰ্দেশনা ২০২৩ ‘হৰিত সাগৰ’ মুকলি কৰে
'সেউজ সাগৰনিৰ্দেশনা ২০২৩’ বন্দৰ বিকাশ, সঞ্চালন আৰু তত্বাৱধানত পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ সৈতে দক্ষতা বৃদ্ধিৰ ধাৰণাৰ ওপৰত আধাৰিত
কেইবাখনো বন্দৰে সেউজীয়া পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আছে আৰু আমাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ঘোষণা কৰা 'পঞ্চমৃত' প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণত সক্ৰিয়ভাৱে অৰিহণা যোগাইছেঃ কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
বিভিন্ন বন্দৰ কাৰ্যকৰী মাপকাঠিত তেওঁলোকৰ ব্যতিক্ৰমী সাফল্যৰ বাবে মুখ্য বন্দৰসমূহক 'সাগৰ শ্ৰেষ্ঠ সন্মান' বঁটাও প্ৰদান কৰা হৈছিল
10 MAY 2023 4:18PM by PIB Guwahati
শূণ্য কাৰ্বন নিৰ্গমন লক্ষ্যত উপনীয় হোৱাৰ বিস্তৃত দৃষ্টিভংগী পূৰণ কৰাৰ লক্ষ্যৰে বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে সেউজ বন্দৰ নিৰ্দেশনা ২০২৩ 'সেউজ সাগৰ' আৰম্ভ কৰিছে। কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ আৰু আয়ুষ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে আজি নতুন দিল্লীত কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীশ্ৰীপদ ৱাই নায়েক আৰু মন্ত্ৰালয়ৰ অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলৰ অনুগ্ৰহপূৰ্ণ উপস্থিতিত নিৰ্দেশনা জাৰি কৰে।
সেউজ সাগৰৰ নিৰ্দেশনা-২০২৩-ত 'প্ৰকৃতিৰ সৈতে কাম কৰা' ধাৰণাটোৰ সৈতে নিজকে আগুৱাই লৈ আৰু বন্দৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ জৈৱিক উপাদানবোৰৰ ওপৰত প্ৰভাৱ হ্ৰাস কৰাৰ ভাৱনাৰে বন্দৰৰ বিকাশ, সঞ্চালন আৰু তত্বাৱধানত পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ দক্ষতা বৃদ্ধি কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। এই উদ্যোগটোৱে বন্দৰ কাৰ্যকলাপত পৰিষ্কাৰ/সেউজশক্তিৰ ব্যৱহাৰ, সঞ্চয়ৰ বাবে বন্দৰ ক্ষমতা বিকাশ, দক্ষ ব্যৱস্থাপনা আৰু সেউজীয়া ইন্ধন যেনে সেউজীয়া হাইড্ৰজেন, সেউজীয়া এমোনিয়া, সেউজীয়া মিথানল/ইথানল আদিৰ সুৰক্ষিত ব্যৱহাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
এই নিৰ্দেশনাৱলীয়ে মুখ্য বন্দৰসমূহৰ বাবে এক ব্যাপক কাৰ্য পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰাৰ লক্ষ্যৰে এক পৰিকাঠামো প্ৰদান কৰে, যি নিৰ্ধাৰিত সময়সীমাত কাৰ্বন নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰাৰ ক্ষেত্ৰত লক্ষ্যযুক্ত ফলাফল লাভ কৰাৰ লক্ষ্যৰে কেন্দ্ৰীভূত পৰিকল্পনা, ৰূপায়ণ আৰু সেউজীয়া কাৰ্যকলাপৰ নিবিড় নিৰীক্ষণৰ জৰিয়তে অধিক বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্যত (এছডিজি) উপনীত হোৱাৰ সুযোগ আনিছে।
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে আজিৰ অনুষ্ঠানত কয় যে বন্দৰসমূহে সেউজীয়া পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আছে আৰু আমাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীয়ে ঘোষণা কৰা 'পঞ্চমৃত' প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণত সক্ৰিয়ভাৱে অৰিহণা যোগাইছে। "সেউজ সাগৰ" নিৰ্দেশনা-২০২৩-য়ে আমাৰ মুখ্য বন্দৰসমূহৰ বাবে এক বিস্তৃত পৰিকাঠামো প্ৰদান কৰে, যাৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰিত সময়সীমাত কাৰ্বন নিৰ্গমনৰ পৰিমাণগত হ্ৰাস প্ৰাপ্ত কৰাৰ লক্ষ্যৰে এক ব্যাপক কাৰ্য পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰা হয়।
এই নিৰ্দেশনাবোৰৰ উদ্দেশ্য হৈছে পৰিৱেশপ্ৰদৰ্শন সূচকৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি বন্দৰকাৰ্যৰ পৰা শূন্য আৱৰ্জনা নিষ্কাশন প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ আৰু নিৰীক্ষণৰ প্ৰচাৰ কৰিবলৈ আৱৰ্জনা হ্ৰাস, পুনৰ্ব্যৱহাৰ, পুনৰব্যৱহাৰ আৰু পুনৰ ব্যৱহাৰ কৰা। ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত আছে বন্দৰৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ৰাষ্ট্ৰীয় সেউজ হাইড্ৰজেন মিছনৰ মুখ্য বিষয়সমূহ, সেউজীয়া হাইড্ৰজেন সুবিধাৰ বিকাশ, এলএনজি সংৰক্ষণ, উপকূলীয় বায়ু শক্তিৰ ব্যৱহাৰ ইত্যাদি আৰু সেউজ প্ৰতিবেদন উদ্যোগ (জিআৰআই) মানদণ্ড গ্ৰহণৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে।
সেউজ সাগৰ সেউজ বন্দৰ নিৰ্দেশনাৰ শুভাৰম্ভ আমাৰ বহনক্ষম উন্নয়নৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীশ্ৰীপদ ৱাই নাইকেও অনুষ্ঠানটোত ভাষণ দিয়ে। "এই নিৰ্দেশনাসমূহৰ উদ্দেশ্য হৈছে আমাৰ সকলো বন্দৰত পৰিৱেশ-অনুকূল পদ্ধতিৰ প্ৰচাৰ কৰা।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী সুধাংশ পন্তে কয় যে আমাৰ চাৰিটা মুখ্য বন্দৰ হৈছে দীনদয়াল বন্দৰ, বিশাখাপত্তনম বন্দৰ, নিউ মাংগালোৰ বন্দৰ আৰু ভি.ও. বন্দৰ। চিদাম্বৰনাৰ বন্দৰসমূহে ইতিমধ্যে তেওঁলোকৰ চাহিদাতকৈ অধিক নৱীকৰণযোগ্য শক্তি উৎপাদন কৰি আছে। এতিয়াৰ পৰা, আমাৰ বন্দৰবোৰে পৰিৱেশ সূচকৰ ওপৰত নিজকে মূল্যাঙ্কন কৰিবলৈ আৰু পৰিৱেশ দক্ষতাত তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য চিনাক্ত কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব।
মুখ্য বন্দৰসমূহক ২০২২-২৩ বিত্তীয় বৰ্ষত তেওঁলোকৰ কাৰ্যকৰী আৰু বিত্তীয় মাপকাঠিৰ ওপৰত সৰ্বকালৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শনৰ বাবে পুৰস্কৃত কৰা হৈছিল। সৰ্বাধিক বৰ্ধিত উন্নতি পঞ্জীয়ন কৰা বন্দৰবোৰকো ২০২২-২৩ বৰ্ষত তেওঁলোকৰ সামগ্ৰিক প্ৰদৰ্শনৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি পুৰস্কৃত কৰা হৈছিল আৰু স্থান দিয়া হৈছিল। মুখ্য বন্দৰসমূহৰ মাজত নিৰপেক্ষ আৰু স্বাস্থ্যকৰ প্ৰতিযোগিতাৰ অনুভূতি সৃষ্টি কৰিবলৈ আৰু তেওঁলোকক আগন্তুক বছৰত উন্নত আৰু উন্নত প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিবলৈ ধাৰণাটো সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে।
২০২২-২৩ বৰ্ষৰ বাবে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ সম্পূৰ্ণ প্ৰদৰ্শন বঁটা ১৩৭.৫৬ এমএমটিৰ সৰ্বোচ্চ কাৰ্গো পৰিচালনা কৰাৰ বাবে কান্দলাৰ দীনদয়াল বন্দৰক প্ৰদান কৰা হৈছে। জৱাহৰলাল নেহৰু বন্দৰে পৰিৱৰ্তনৰ সময়ত গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি স্থাপন কৰাৰ বাবে বঁটা লাভ কৰিছে। পাৰাদীপ পোৰ্টে জাহাজৰ জন্মদিনৰ আউটপুটত উন্নত প্ৰদৰ্শনৰ বাবে বঁটা লাভ কৰিছে। কামৰাজাৰ পোৰ্ট প্ৰি-বাৰ্থিং ডিটেনচন টাইমত সফল হৈছে, আনহাতে কোচিন পোৰ্টক টাৰ্ণ-এৰাউণ্ড-টাইম (নন-কণ্টেইনাৰ পোৰ্ট)ত উন্নত প্ৰদৰ্শনৰ ট্ৰফী প্ৰদান কৰা হৈছে।
যোৱা বছৰ সৰ্বাধিক ১৬.৫৬% কাৰ্গো বৃদ্ধিৰ হাৰ লাভ কৰাৰ বাবে পাৰাদ্বীপ বন্দৰে শ্ৰেষ্ঠ বৰ্ধিত প্ৰদৰ্শন বঁটা প্ৰদান কৰিছিল। বৰ্ধিত শ্ৰেণীত, মৰ্মুগাও বন্দৰক শ্ৰেষ্ঠ জাহাজ আউটপুটৰ বাবে আন এটা বঁটা প্ৰদান কৰা হৈছে, আনহাতে কামৰাজৰ পোৰ্টক শ্ৰেষ্ঠ প্ৰি-বাৰ্থিং ডিটেনচন সময়ৰ বাবে পুৰস্কৃত কৰা হৈছে।
কাৰ্গো হেণ্ডলিং, গড় পৰিৱৰ্তনৰ সময়, জাহাজৰ জন্মদিনৰ আউটপুট আৰু জন্মৰ আদৰ্শ সময়, অপাৰেটিং অনুপাত, প্ৰি-বাৰ্থিং ডিটেনচনৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি সামগ্ৰিক বাৰ্ষিক প্ৰদৰ্শনৰ আধাৰত পাৰাদীপ পোৰ্টক শ্ৰেষ্ঠ বন্দৰ বঁটা প্ৰদান কৰা হৈছে।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Union Minister Shri Sarbananda Sonowal launches ‘Harit Sagar’ the Green Port Guidelines 2023
‘Harit Sagar Guidelines 2023’ envisages Ecosystem Dynamics in port development, operation and maintenance
Ports are undertaking green initiatives and actively contributing to the fulfillment of the ‘Panchamrit’ commitments announced by our Prime Minister Modi ji: Shri Sarbananda Sonowal, Union Minister, MoPSW
The ‘Sagar Shreshtha Samman’ awards were also conferred to major ports for their exceptional achievements in various operational parameters
10 MAY 2023 4:18PM by PIB Delhi
To meet the larger vision of achieving Zero Carbon Emission Goal, Ministry of Ports, Shipping & Waterways has launched ‘Harit Sagar’ the Green Port Guidelines. The guidelines were launched by Shri Sarbananda Sonowal, Union Minister for Ports, Shipping & Waterways and AYUSH in the august presence of Shri Shripad Y. Naik, Union Minister of State for Ports, Shipping & Waterways and Tourism and other senior officials of the Ministry today in New Delhi.
Harit Sagar Guidelines - 2023 envisages ecosystem dynamics in port development, operation and maintenance while aligning with ’Working with Nature’ concept and minimizing impact on biotic components of harbor ecosystem. It lays emphasis on use of Clean / Green energy in Port operation, developing Port capabilities for storage, handling and bunkering Greener Fuels viz. Green Hydrogen, Green Ammonia, Green Methanol / Ethanol etc.
These Guidelines provides a framework for the Major Ports for drawing out a comprehensive action plan for achieving targeted outcomes in terms of quantified reduction in carbon emission over defined timelines, through focused implementation and close monitoring of Green Initiatives and to achieve Sustainable Developmental Goals (SDG).
During the event the Union Minister Shri Sarbananda Sonowal said, ‘Ports are undertaking green initiatives and actively contributing to the fulfillment of the "Panchamrit" commitments announced by our Prime Minister Shri Narendra Modi. The "Harit Sagar" Guidelines -2023 provide a comprehensive framework for our Major Ports, empowering them to create a comprehensive action plan aimed at achieving quantifiable reductions in carbon emissions over defined timelines'
The objective of guidelines is to minimize waste through Reduce, Reuse, Repurpose and Recycle to attain zero waste discharge from port operations and promote monitoring, based on Environmental Performance Indicators. This also covers aspects of National Green Hydrogen Mission pertaining to ports, development of green hydrogen facility, LNG bunkering, Offshore Wind Energy etc and provides provision for adopting global Green Reporting Initiative (GRI) standard.
‘The launch of the Harit Sagar Green Port Guidelines is a significant step towards achieving our sustainability goals. These guidelines have been formulated with the aim of promoting environmental friendly practices across all our Ports, said Shri Shripad Naik, MoS, MoPSW during the event.
Shri Sudhansh Pant, Secretary, MoPSW said, 'Our four major ports Deendayal Port, Visakhapatnam Port, New Mangalore Port and VOC Port are already generating renewable energy more than their demand. From now onwards our ports will be able to evaluate themselves on the environmental indicators to know their capability in the environmental aspects.’
The major ports were conferred awards for their all time best performance on select operational and financial parameters during FY - 2022-23. Ports having registered highest incremental improvements were also honored and they were ranked on the basis of their overall performance during 2022-23. The idea is to generate fair and healthy competition amongst the Major ports & motivate them to perform better & better in the coming year.
The award for the best Absolute Performance for the year 2022-23 conferred to the Deendayal Port, Kandla for handling highest cargo of 137.56 MMT. The Jawaharlal Nehru Port received award for achieving major milestone in Turn Around Time while Paradip Port got performance shield on Ship Berth Day Output. The Kamarajar Port got recognized in pre-berthing detention time while Cochin Port received performance shield in turn-around-time (non-container port).
The award for best incremental performance was bagged by Paradip Port for attaining the highest cargo growth rate of 16.56% last year. In the incremental category another award was conferred to Mormugao Port for best Ship Berth Day Output while award was conferred to Kamarajar Port for best Pre-Berthing Detention time.
The award for the best port was conferred to Paradip Port on overall annual performance based upon cargo handling, average turnaround time, ship birthday output, and idle time at berth, operating ratio, pre berthing detention.