প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন সংসদ ভৱনত 'চেঙ্গোল' স্থাপনৰ পূৰ্বে 'আধিনাম'সকলে আশীৰ্বাদ প্ৰদান কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীক
"তামিলনাডু ভাৰতীয় জাতীয়তাবাদৰ এক দুৰ্গ হৈ আছে"
"আধিনাম আৰু ৰাজাজীৰ নিৰ্দেশনাত আমি আমাৰ পৱিত্ৰ প্ৰাচীন তামিল সংস্কৃতিৰ পৰা এক আশীৰ্বাদপূৰ্ণ পথ বিচাৰি পাইছিলো – 'চেঙ্গোল'ৰ মাধ্যমেৰে ক্ষমতা হস্তান্তৰৰ পথ"
"১৯৪৭ চনত থিৰুভাডুথুৰাই আধিনামে এক বিশেষ 'চেঙ্গোল' সৃষ্টি কৰিছিল। আজি সেই যুগৰ ছবিসমূহে আমাক তামিল সংস্কৃতি আৰু আধুনিক গণতন্ত্ৰ হিচাপে ভাৰতৰ ভাগ্যৰ মাজত থকা গভীৰ আৱেগিক বন্ধনৰ বিষয়ে সোঁৱৰাই দিছে"
27 MAY 2023 10:07PM by PIB Guwahati
নতুন সংসদ ভৱনত কাইলৈ ‘চেঙ্গোল’ স্থাপনৰ পূৰ্বে আজি আধিনামসকলে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক আশীৰ্বাদ প্ৰদান কৰে।
আধিনামসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ উপস্থিতিৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাসভৱনৰ সৌষ্ঠৱ বৃদ্ধি কৰাটো অতি সৌভাগ্যৰ বিষয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভগৱান শিৱৰ আশীৰ্বাদৰেহে তেওঁ একেলগে ভগৱান শিৱৰ সকলো শিষ্যৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰিব পাৰিছে। তেওঁ লগতে আধিনামসকল কাইলৈ নতুন সংসদ ভৱনৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকিব আৰু তেওঁলোকৰ আশীৰ্বাদ প্ৰদান কৰিব বুলিও যথেষ্ট আনন্দ প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বাধীনতা সংগ্ৰামত তামিলনাডুৰ ভূমিকা সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে তামিলনাডু ভাৰতীয় জাতীয়তাবাদৰ এক দুৰ্গ হৈ আহিছে। তামিল লোকসকলে সদায়ে আই ভাৰতীৰ সেৱা আৰু কল্যাণৰ মনোভাৱ গ্ৰহণ কৰি আহিছে। শ্ৰী মোদীয়ে দুখ প্ৰকাশ কৰি কয় যে স্বাধীনতাৰ পিছৰ বছৰসমূহত তামিল অৱদানক উপযুক্ত স্বীকৃতি দিয়া হোৱা নাছিল। এতিয়া এই বিষয়টোত যথাৰ্থ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হৈছে বুলি তেওঁ অভিমত ব্যক্ত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে স্বাধীনতাৰ সময়ত ক্ষমতা হস্তান্তৰৰ প্ৰতীক সন্দৰ্ভত প্ৰশ্ন উত্থাপিত হৈছিল আৰু এই ক্ষেত্ৰত বিভিন্ন পৰম্পৰা আছিল। তেওঁ কয়, "সেই সময়ত আধিনাম আৰু ৰাজাজীৰ নিৰ্দেশনাত আমি আমাৰ পৱিত্ৰ প্ৰাচীন তামিল সংস্কৃতিৰ পৰা এক আশীৰ্বাদপূৰ্ণ পথ বিচাৰি পাইছিলো – ‘চেঙ্গোল’ৰ মাধ্যমেৰে ক্ষমতা হস্তান্তৰণৰ পথ"। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চেঙ্গোলে ইয়াৰ সৈতে জড়িত ব্যক্তিজনক সোঁৱৰাই দিয়ে যে তেওঁৰ দেশৰ কল্যাণৰ দায়িত্ব বহণ কৰি আছে আৰু তেওঁ কেতিয়াও কৰ্তব্যৰ পথৰ পৰা বিচলিত হব নোৱাৰিব। সেই সময়ত, ১৯৪৭ চনত থিৰুভাদুথুৰাই আধিনামে এক বিশেষ ‘চেঙ্গোল’ সৃষ্টি কৰিছিল। "আজি সেই যুগৰ ছবিসমূহে আমাক তামিল সংস্কৃতি আৰু আধুনিক গণতন্ত্ৰ হিচাপে ভাৰতৰ ভাগ্যৰ মাজত থকা গভীৰ আৱেগিক বন্ধনৰ বিষয়ে সোঁৱৰাই দিছে। আজি এই গভীৰ বন্ধনৰ এই কাহিনী ইতিহাসৰ পৃষ্ঠাৰ পৰা জীৱন্ত হৈ উঠিছে," প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। এইটোৱে আমাক সেই সময়ৰ ঘটনাবোৰ সঠিক দৃষ্টিকোণৰে চাবলৈ এটা দৃষ্টিভংগী প্ৰদান কৰে। এই পৱিত্ৰ প্ৰতীকটোৰ সৈতে কেনে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল সেয়াও আমি জানিব পাৰিছো, তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশেষভাৱে ৰাজাজী আৰু অন্যান্য বিভিন্ন আধিনামৰ দূৰদৰ্শিতাৰ প্ৰতি নমস্কাৰ জনাই আৰু শ শ বছৰৰ দাসত্বৰ প্ৰতিটো প্ৰতীকৰ পৰা স্বাধীনতাৰ সূচনা কৰা ‘চেঙ্গোল’ সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে চেঙ্গোলেহে স্বাধীন ভাৰতক দাসত্বৰ পূৰ্বে বিদ্যমান ৰাষ্ট্ৰৰ যুগৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছিল আৰু ই ১৯৪৭ চনত দেশ স্বাধীন হোৱাৰ সময়ত ক্ষমতা হস্তান্তৰক সূচিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চেঙ্গোলৰ আন এক গুৰুত্ব হৈছে যে ই ভাৰতৰ অতীতৰ গৌৰৱময় বছৰ আৰু পৰম্পৰাক স্বাধীন ভাৰতৰ ভৱিষ্যতৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দুখ প্ৰকাশ কৰি কয় যে পবিত্ৰ চেঙ্গোলে প্ৰাপ্য সন্মান লাভ কৰা নাছিল আৰু ইয়াক প্ৰয়াগৰাজৰ আনন্দ ভৱনত ৰখা হৈছিল য'ত ইয়াক খোজ কঢ়া লাখুটি হিচাপে প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছিল। বৰ্তমানৰ চৰকাৰে আনন্দ ভৱনৰ পৰা চেঙ্গোলক উলিয়াই আনিলে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ইয়াৰ জৰিয়তে নতুন সংসদ ভৱনত চেঙ্গোল স্থাপনৰ সময়ত ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ প্ৰথম মুহূৰ্তটো পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ সুযোগ আমি পাম। "গণতন্ত্ৰৰ মন্দিৰত চেঙ্গোলে ইয়াৰ প্ৰাপ্য স্থান লাভ কৰিব," প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে। তেওঁ আনন্দ প্ৰকাশ কৰে যে নতুন সংসদ ভৱনত ভাৰতৰ মহান পৰম্পৰা চেঙ্গোলৰ প্ৰতীক স্থাপন কৰা হ'ব। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে চেঙ্গোলে আমাক কৰ্তব্য পথত নিৰন্তৰ আগুৱাই যাবলৈ আৰু ৰাইজৰ প্ৰতি উত্তৰদায়ী হৈ থাকিবলৈ সোঁৱৰাই থাকিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আধিনামৰ মহান অনুপ্ৰেৰণাদায়ক পৰম্পৰা হৈছে জীৱন্ত পবিত্ৰ শক্তিৰ প্ৰতীক। তেওঁলোকৰ শৈৱীয় পৰম্পৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকৰ দৰ্শনত থকা এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰতৰ অভিব্যক্তিক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ কয় যে বহুতো আধিনামৰ নামে এই অভিব্যক্তিক প্ৰকাশ কৰে কিয়নো ইয়াৰে কিছুমান পৱিত্ৰ নামকে কৈলাশক বুজায়, যি হৈছে পৱিত্ৰ পৰ্বত, যি দূৰৱৰ্তী হিমালয়ত থকা স্বত্বেও তেওঁলোকৰ হৃদয়ৰ ওচৰত আছে। মহান শৈৱ সাধু তিৰুমুলাৰ কৈলাশৰ পৰা শিৱ ভক্তি প্ৰচাৰ কৰিবলৈ আহিছিল বুলি কোৱা হয়। একেদৰে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তামিলনাডুৰ বহুতো মহান সাধুক স্মৰণ কৰে যিসকলে উজ্জয়িনী, কেদাৰনাথ আৰু গৌৰীকুণ্ডৰ কথা শ্ৰদ্ধাৰে উল্লেখ কৰে।
বাৰাণসীৰ পৰা সংসদৰ সদস্য হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘ধৰ্মপুৰম আধিনাম’ৰ স্বামী কুমাৰগুৰুপাৰাৰ বিষয়ে অৱগত কৰে, যি তামিলনাডুৰ পৰা কাশীলৈ গৈ বেনাৰসৰ কেদাৰঘাটত কেদাৰেশ্বৰ মন্দিৰ স্থাপন কৰিছিল। তেওঁ লগতে কয় যে তামিলনাডুৰ থিৰুপ্পানন্দলৰ ‘কাশী মঠ’ৰো নাম কাশীৰ নামেৰে ৰখা হৈছে। এই গণিত সম্পৰ্কে এক আকৰ্ষণীয় তথ্যৰ সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে থিৰুপ্পানন্দলৰ কাশী মঠে তীৰ্থযাত্ৰীসকলক ‘বেংকিং সেৱা’ প্ৰদান কৰিছিল য'ত এজনে তামিলনাডুৰ কাশী মঠত ধন জমা কৰিব পাৰে আৰু কাশীত প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰদৰ্শন কৰি এই ধন উলিয়াই ল’ব পাৰে। "এনেদৰে শৈৱ সিদ্ধান্তৰ অনুগামীসকলে কেৱল শিৱৰ প্ৰতি ভক্তি বিয়পোয়াই নহয়, আমাক ইজনে সিজনৰ ওচৰলৈ কাষ চপাই অনাৰ কামো কৰে," প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ শ বছৰৰ দাসত্বৰ পাছতো তামিল সংস্কৃতিক জীৱন্ত কৰি ৰখাৰ ক্ষেত্ৰত আধিনামৰ দৰে মহান পৰম্পৰাৰ ভূমিকাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ শোষিত আৰু বঞ্চিত জনতাক কৃতিত্ব দিয়ে যিয়ে ইয়াক লালন-পালন কৰি আহিছে। "ৰাষ্ট্ৰলৈ অৱদান আগবঢ়োৱাৰ ক্ষেত্ৰত আপোনালোকৰ সকলো প্ৰতিষ্ঠানৰ এক অতি গৌৰৱময় ইতিহাস আছে। এতিয়া সময় হৈছে এই পৰম্পৰাক আগুৱাই নিয়া আৰু আগন্তুক প্ৰজন্মৰ বাবে কাম কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত হোৱাৰ", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
পৰৱৰ্তী ২৫ বছৰৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত লক্ষ্যসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমি স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰত উপনীত হোৱাৰ সময়ত এক শক্তিশালী, আত্মনিৰ্ভৰশীল, সমাৱেশী আৰু উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্য গ্ৰহণ কৰিছো। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০৪৭ চনৰ লক্ষ্যৰ সৈতে দেশ আগবাঢ়ি যাওঁতে আধিনামসকলৰ এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা থাকিব। তেওঁ কয় যে ১৯৪৭ চনত আধিনামৰ ভূমিকাৰ সৈতে লাখ লাখ দেশবাসী পুনৰ পৰিচিত হৈছে। "আপোনালোকৰ সংগঠনসমূহে সদায় সেৱাৰ মূল্যবোধক মূৰ্ত কৰি আহিছে। আপোনালোকে মানুহক ইজনে সিজনৰ সৈতে সংযোগ কৰা, তেওঁলোকৰ মাজত সমতাৰ অনুভূতি সৃষ্টি কৰাৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ উপস্থাপন কৰিছে," তেওঁ লগতে কয়।
ভাষণ সমাৰিবলৈ গৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ শক্তি ইয়াৰ ঐক্যৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল। তেওঁ দেশৰ প্ৰগতিৰ পথত বাধা সৃষ্টি কৰা আৰু বিভিন্ন প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰা সকলৰ বিষয়ে সকলোকে সতৰ্ক কৰি দিয়ে। "যিসকলে ভাৰতৰ প্ৰগতিত বাধা দিয়ে, তেওঁলোকে আমাৰ ঐক্য ভাঙিবলৈ অহৰহ চেষ্টা কৰিব। কিন্তু মই নিশ্চিত যে দেশখনে আপোনালোকৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ পৰা লাভ কৰা আধ্যাত্মিকতা আৰু সামাজিক শক্তিৰে আমি প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হ'ব পাৰিম," বুলি তেওঁ ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।

Prime Minister's Office
PM blessed by the Adheenams before the Sengol installation in new Parliament House
“Tamil Nadu has been a bastion of Indian nationalism”
“Under the guidance of Adheenam and Raja Ji we found a blessed path from our sacred ancient Tamil Culture - the path of transfer of power through the medium of Sengol”
“In 1947 Thiruvaduthurai Adheenam created a special Sengol. Today, pictures from that era are reminding us about the deep emotional bond between Tamil culture and India's destiny as a modern democracy”
“Sengol of Adheenam was the beginning of freeing India of every symbol of hundreds of years of slavery”
“it was the Sengol which conjoined free India to the era of the nation that existed before slavery”
“The Sengol is getting its deserved place in the temple of democracy”
27 MAY 2023 10:07PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi was blessed today by the Adheenams before the Sengol installation in New Parliament House tomorrow.
Addressing the Adheenams, the Prime Minister said it is a matter of great fortune that they graced the Prime Minister’s residence with their presence. The Prime Minister said that it is by the blessings of Lord Shiva that he got to interact with all the disciples of Lord Shiva at once. He also expressed great delight that the Adheenams would be present tomorrow at the inauguration of the new Parliament House and shower their blessings.
THe Prime Minister highlighted the role of Tamil Nadu in the freedom struggle. He said that Tamil Nadu has been a bastion of Indian nationalism. Tamil people always had a spirit of service and welfare of Maa Bharathi. Shri Modi lamented that Tamil contribution was not given due recognition in the years after Independence. Now this issue is being given due salience, he said.
The Prime Minister pointed out that at the time of Independence, question regarding the symbol of transfer of power arose and there were different traditions in this regard. “At that time, under the guidance of Adheenam and Raja Ji we found a blessed path from our sacred ancient Tamil Culture - the path of transfer of power through the medium of Sengol”, he said. Sengol, the Prime Minister said, reminded the person with it that he has the responsibility of the welfare of the country and he will never waiver from the path of duty. At that time in 1947 Thiruvaduthurai Adheenam created a special Sengol. “Today, pictures from that era are reminding us about the deep emotional bond between Tamil culture and India's destiny as a modern democracy. Today this saga of this deep bond has come alive from the pages of history”, the Prime Minister said. This gives us a perspective to see the happenings of that time in proper perspective. We also come to know how this sacred symbol was treated, he added.
The Prime Minister specially bowed down to the foresight of Raja ji and other various Adheenams and highlighted the Sengol which initiated the freedom from every symbol of hundreds of years of slavery. The Prime Minister underlined that it was the Sengol which conjoined free India to the era of the nation that existed before slavery, and it signified the transfer of power in 1947 when the country became independent. Another significance of the Sengol, the Prime Minister said, is that it connected the glorious years and the traditions of India’s past with the future of independent India. The Prime Minister lamented that the holy Sengol did not get the respect it deserved and it was left in Anand Bhawan in Prayagraj where it was exhibited as a walking stick. It is the present government that brought the Sengol out of Anand Bhawan. With this, the Prime Minister said, we have the opportunity to revive the first moment of India’s independence during the establishment of the Sengol in the New Parliament House. “The Sengol is getting its deserved place in the temple of democracy”, the Prime Minister remarked. He expressed delight that the symbol of the great traditions of India, the Sengol, will be established in the New Parliament House. He remarked that the Sengol will remind us to continuously walk on the Kartavya Path and remain answerable to the public.
The Prime Minister said that Adheenam’s great inspiring tradition is a symbol of living pious energy. Referring to their Shaivite tradition the Prime Minister hailed the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat in their philosophy. He said names of many Adheenams convey this spirit as some of these sacred names refer to Kailash, the sacred mountain which despite being in remote Himalayas are near to their hearts. The great Shaivite saint Tirumular is said to have come from Kailash to spread Shiv Bhakti. Similarly, the Prime Minister remembered many great saints from Tamil Nadu who have reverently mentioned Ujjain, Kedarnath and Gaurikund.
As a member of the Parliament from Varanasi, the Prime Minister informed about Swami Kumaragurupara of Dharmapuram Adheenam who had gone to Kashi from Tamil Nadu and established the Kedareshwar temple at Kedar Ghat in Banaras. He further added that Kashi Math in Thiruppanandal, Tamil Nadu is also named after Kashi. Throwing light on an interesting fact about this math, the Prime Minister informed that the Kashi Math of Thiruppanandal used to provide banking services to the pilgrims where one could deposit money in the Kashi Math of Tamil Nadu and withdraw it by showing the certificate in Kashi. “In this way, the followers of Shaiv Siddhanta not only spread devotion to Shiva but also did the work of bringing us closer to each other”, the Prime Minister said.
The Prime Minister underscored the role of the great tradition like Adheenam in keeping the Tamil culture vibrant even after hundreds of years of slavery. He also credited exploited and deprived masses who nurtured it. “All your institutions have a very glorious history in terms of contribution to the nation. Now is the time to take this tradition forward and be inspired to work for generations to come”, the Prime Minister said.
Underlining the goals set for the next 25 years, the Prime Minister said that the aim is to build a strong, self-reliant, inclusive and developed India by the time we reach 100 years of independence. The Prime Minister emphsized that the Adheenams have a very important role when the country is moving ahead with the goals of 2047. He said that millions of countrymen have become reacquainted with the Adheenam’s role in 1947. “Your organizations have always embodied the values of service. You have presented a great example of connecting people with each other, creating a sense of equality among them”, he added.
Concluding the address, the Prime Minister underlined that India’s strength depends on its unity. He warned about those who create obstacles in the way of the nation’s progress and pose various challenges. “Those who hinder India's progress, they will try to break our unity. But I am sure that we will face every challenge with spirituality and social strength that the country is getting from your institutions”, he concluded.